examene naționale 2012

24
Examene naționale 2012 Examene naționale 2012 ROMANIA MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI CENTRUL NATIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE CENTRUL NATIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE

Upload: janet

Post on 07-Jan-2016

49 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

ROMA NIA MINISTERUL EDUCAT IEI, CERCETARII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI CENTRUL NATIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE. Examene naționale 2012. MINISTERUL EDUCAT IEI, CERCETARII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI CENTRUL NATIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE. EVALUAREA NAŢIONALĂ pentru elevii clasei - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

Page 1: Examene naționale 2012

Examene naționale Examene naționale 20122012

ROMANIAMINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI

CENTRUL NATIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARECENTRUL NATIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE

Page 2: Examene naționale 2012

EVALUAREA EVALUAREA NAŢIONALĂ NAŢIONALĂ

pentru elevii clasei pentru elevii clasei a VIII-aa VIII-a

20120122

MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI CENTRUL NATIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARECENTRUL NATIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE

w

ww

.rocn

ee.e

u w

ww

.rocn

ee.e

du

.ro

Page 3: Examene naționale 2012

Structura probei de evaluare la Structura probei de evaluare la

disciplina Limba si literatura românădisciplina Limba si literatura română

Proba de examen conProba de examen conțține ine două subiectedouă subiecte, care vor, care vor

evalua competenevalua competențțele de receptare aele de receptare a mesajului mesajului

scris, din scris, din texte literare texte literare șși i nonliterarenonliterare, în scopuri , în scopuri

diverse diverse șși abordareai abordarea f funcuncțțională ională șși aplicativă a i aplicativă a

elementelor de construcelementelor de construcțție a comunicării, cu ie a comunicării, cu

accent peaccent pe identificarea rolului acestora în identificarea rolului acestora în

construirea mesajelor construirea mesajelor șși pe utilizarea lor corectă i pe utilizarea lor corectă

șșii adecvată în propria exprimare scrisă.adecvată în propria exprimare scrisă.

Page 4: Examene naționale 2012

Subiectul I Subiectul I este elaborat pe baza unui text literar suport, la prima este elaborat pe baza unui text literar suport, la prima vedere, selectat vedere, selectat conform precizărilor din programă si are două conform precizărilor din programă si are două componente:componente:

A. A. Receptarea mesajului scris (înțelegerea unui text literar Receptarea mesajului scris (înțelegerea unui text literar sau nonliterarsau nonliterar, pornind de la cerințe date, sesizarea , pornind de la cerințe date, sesizarea corectitudinii si a valorii expresive a categoriilor corectitudinii si a valorii expresive a categoriilor morfosintactice, morfosintactice, a mijloacelor de îmbogăa mijloacelor de îmbogățțire a vocabularului si a categoriilorire a vocabularului si a categoriilor semantice studiate, a ortografiei si punctuasemantice studiate, a ortografiei si punctuațției).iei).

B. B. Redactarea diverselor texte, Redactarea diverselor texte, cu exprimarea argumentată a cu exprimarea argumentată a unui punct deunui punct de vedere, pornind de la textul literar suport vedere, pornind de la textul literar suport (rezumat, caracterizare de personaj, (rezumat, caracterizare de personaj, comentarea sumară a comentarea sumară a unor secvenunor secvențțe, identificarea ideilor principale, exprimareae, identificarea ideilor principale, exprimarea unui unui punct de vedere privind ideile sau structurarea textului etc.)punct de vedere privind ideile sau structurarea textului etc.)

Page 5: Examene naționale 2012

Subiectul al II-lea Subiectul al II-lea este elaborat pe baza unui text este elaborat pe baza unui text nonliterar suport, selectat conformnonliterar suport, selectat conform precizărilor precizărilor din programă si are două componente:din programă si are două componente:

A. A. Receptarea mesajului scris Receptarea mesajului scris (înțelegerea unui (înțelegerea unui text nonliterar de tipul: articol de text nonliterar de tipul: articol de ziar/revistă, ziar/revistă, text publicitar, anuntext publicitar, anunțț, stire scrisă etc., cu privire , stire scrisă etc., cu privire la autorul textului,la autorul textului,sursa de unde a fost selectat sursa de unde a fost selectat textul suport, informațiile din text etc.).textul suport, informațiile din text etc.).

B. B. Redactarea diverselor texteRedactarea diverselor texte, cu exprimarea , cu exprimarea argumentată a unui punct deargumentată a unui punct de vedere, pornind de vedere, pornind de la textul nonliterar suport si respectând structura/ la textul nonliterar suport si respectând structura/ punctele de sprijin indicate.punctele de sprijin indicate.

Page 6: Examene naționale 2012

Subiectul I Subiectul I (42 de puncte):(42 de puncte):

• • componenta A (30 de puncte), itemi semiobiectivi componenta A (30 de puncte), itemi semiobiectivi cu răspuns scurt si cucu răspuns scurt si cu răspuns elaborat;răspuns elaborat;

• • componenta B (12 puncte), un item subiectiv de componenta B (12 puncte), un item subiectiv de tip minieseu semistructurat.tip minieseu semistructurat.

Subiectul II Subiectul II (36 de puncte):(36 de puncte):

• • componenta A (24 de puncte), itemi obiectivi cu componenta A (24 de puncte), itemi obiectivi cu alegere multiplă si itemialegere multiplă si itemi semiobiectivi cu răspuns semiobiectivi cu răspuns scurt;scurt;

• • componenta B (12 puncte), un item subiectiv de componenta B (12 puncte), un item subiectiv de tip minieseu liber.tip minieseu liber.

Page 7: Examene naționale 2012

Pentru Pentru redactarearedactarea întregii lucrări, se acordă întregii lucrări, se acordă

12 puncte, astfel:12 puncte, astfel:

• • unitatea compoziției – 1 punctunitatea compoziției – 1 punct

• • coerența textului – 2 punctecoerența textului – 2 puncte

•• registrul de comunicare, stilul si vocabularul registrul de comunicare, stilul si vocabularul adecvate conadecvate conțținutului – 2 puncteinutului – 2 puncte

• • ortografia – 3 puncteortografia – 3 puncte

• • punctuația – 2 punctepunctuația – 2 puncte

• • aașșezarea corectă a textului în pagină, lizibilitatea ezarea corectă a textului în pagină, lizibilitatea – – 2 puncte2 puncte

Punctajul maxim acordat pentru întreaga lucrare este Punctajul maxim acordat pentru întreaga lucrare este de 100 de puncte. Se acordă 10de 100 de puncte. Se acordă 10 puncte din oficiu. puncte din oficiu.

Page 8: Examene naționale 2012

http://subiecte2012.edu.ro/2012/evaluarenationala/index.html/

Page 9: Examene naționale 2012

Ca și în cazul evaluărilor internaționale, utilizarea Ca și în cazul evaluărilor internaționale, utilizarea textului nonliterar permite elevilor să se textului nonliterar permite elevilor să se familiarizeze cu o rețea diversificată de informații, familiarizeze cu o rețea diversificată de informații, fapt care implică, în timp, o nouă practică de fapt care implică, în timp, o nouă practică de lectură.lectură.

Subiectele facilitează o interpretare practic-Subiectele facilitează o interpretare practic-funcțională a diferitelor texte suport, cu scopul funcțională a diferitelor texte suport, cu scopul declarat de a-i învăța pe elevi cum să folosească declarat de a-i învăța pe elevi cum să folosească orice tip de informație dintr-un text citit.orice tip de informație dintr-un text citit.

Se creează premisele realizării unei conexiuni între Se creează premisele realizării unei conexiuni între text și viața cotidiană, element de bază în text și viața cotidiană, element de bază în evaluarea PISA la secțiunea citire/ lectură.evaluarea PISA la secțiunea citire/ lectură.

Page 10: Examene naționale 2012

BACALAUREAT BACALAUREAT 20120122

sesiunea sesiunea iunie iunie - iulie- iulie

ROMANIAMINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI

CENTRUL NATIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARECENTRUL NATIONAL DE EVALUARE ŞI EXAMINARE w

ww

.rocn

ee.e

u w

ww

.rocn

ee.e

du

.ro

Page 11: Examene naționale 2012

Proba A de evaluare a competențelor Proba A de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în lingvistice de comunicare orală în limba română limba română

are drept finalitate evaluarea are drept finalitate evaluarea competenţei de comunicare/exprimare competenţei de comunicare/exprimare orală într-o situaţie de comunicare orală într-o situaţie de comunicare specifică, precis determinată. specifică, precis determinată.

Page 12: Examene naționale 2012

Modelul comunicativ-funcțional al disciplinei Modelul comunicativ-funcțional al disciplinei a deplasat accentul a deplasat accentul de la acumularea de de la acumularea de cunoștințecunoștințe către către dobândirea de competențedobândirea de competențe..

Competența de comunicare nu vizează Competența de comunicare nu vizează volumul de cunoștințe despre limbaj volumul de cunoștințe despre limbaj deținute de un vorbitor la un anumit moment deținute de un vorbitor la un anumit moment dat, ci valoarea funcțională a acestora în dat, ci valoarea funcțională a acestora în activități de interrelaționare.activități de interrelaționare.

Page 13: Examene naționale 2012

Candidaţi înscrişi

Mediu Avansat ExperimentatCandidaţi

neprezentaţi

13.8984.423

 31,82%

4.745 

34.14%

2.063 

18.73%

2.127 

15.30%

Page 14: Examene naționale 2012

Proba E.a) Proba E.a) Proba scrisă la Proba scrisă la llimba si literatura română reprezintă o imba si literatura română reprezintă o

probă probă unicăunică pentru elevii de la pentru elevii de la toate filierele, profilurile toate filierele, profilurile si specializările, cu durata de 180 de minute.si specializările, cu durata de 180 de minute.

Subiectul ISubiectul I are ca suport un text literar studiat/la prima vedere are ca suport un text literar studiat/la prima vedere care aparcare aparțțineine unuia dintre genurile: liric, epic, dramatic. unuia dintre genurile: liric, epic, dramatic. Tipuri de itemi: semiobiectivi cu Tipuri de itemi: semiobiectivi cu răspuns scurt răspuns scurt șși cu răspuns i cu răspuns elaborat.elaborat.

Subiectul al II-leaSubiectul al II-lea, constând în elaborarea unui text , constând în elaborarea unui text argumentativ, are ca suport argumentativ, are ca suport un text de tip aforistic. Subiectul un text de tip aforistic. Subiectul constă într-un item subiectiv de tip eseu liber.constă într-un item subiectiv de tip eseu liber.

Subiectul al III-leaSubiectul al III-lea, constând în elaborarea unui eseu , constând în elaborarea unui eseu structurat, vizează aspectestructurat, vizează aspecte de analiză tematică, structurală, de analiză tematică, structurală, stilistică, a operelor studiate ce aparstilistică, a operelor studiate ce aparțțin autorilorin autorilor canonici/speciilor literarecanonici/speciilor literare/tipurilor de texte/tipurilor de texte men mențționate în ionate în programa de bacalaureat.programa de bacalaureat.

Page 15: Examene naționale 2012

http://subiecte2012.edu.ro/2012/http://subiecte2012.edu.ro/2012/bacalaureat/index.htmlbacalaureat/index.html

Page 16: Examene naționale 2012

88,83% 90,45% 90,46%

58,77%

76,65%

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

90%

100%

2007 2008 2009 2010 2011

Respinşi

Promovaţi

SitSituuaţia statistică a candidaţilor evaluaţi aţia statistică a candidaţilor evaluaţi la proba E)la proba E) a) a) 2007-2007-20120111

Page 17: Examene naționale 2012

32,83%

19,71%

17,27% 16,95%

12,61%

0,63%

0,00%

5,00%

10,00%

15,00%

20,00%

25,00%

30,00%

35,00%

5-5,99 6-6,99 7-7,99 8-8,99 9-9,99 10

Categorii de note

2010

2011

Distribuţia procentuală pe categorii de noteDistribuţia procentuală pe categorii de note la proba Ela proba E..a) a) în sesiunea iunie-iulie în sesiunea iunie-iulie 20102010, , respectiv respectiv 20112011

Page 18: Examene naționale 2012

Date statistice Date statistice Proba E.a 2012Proba E.a 2012

Înscriși Reușiți Respinși Eliminați Neprezentați

172.262 120.946 42.988 132 8196

Page 19: Examene naționale 2012

Promovabilitatea pe Promovabilitatea pe filierefiliere

TEORETICĂ TEHNOLOGICĂVOCAȚIONALĂ

89.56% 57.34% 80.72%

Total la nivel național: 73.77%73.77%

Page 20: Examene naționale 2012

DefinitivatDefinitivat

2-2.99

3-3.99

4-4.99

5-5.99

6-6.99

7-7.99

8-8.99

9-9.99

10

8 16 47 117 94 255 94 19 1

Înscriși Neprezentați

745 127

Page 21: Examene naționale 2012

TitularizareTitularizare

1 1.01-1.99

2-2.99

3-3.99

4-4.99

5-5.99

6-6.99

7-7.99

8-8.99

9-9.99

10

1

0.05

9

0.45%

28

1.40%

83

4.15%

72

3.60%

356

17.81%

283

14.16%

625

31.27%

381

19.06%

157

7.85%

4

0.2%

Înscriși Cu note

3159 1999

Page 22: Examene naționale 2012

Aspecte relevanteAspecte relevante

Raportarea obligatorie la Raportarea obligatorie la programele programele de examen, derivate din programele de examen, derivate din programele școlareșcolare și la și la precizările care însoțesc precizările care însoțesc modelul modelul

(! (! diversificarea tipurilor de cerințe și a diversificarea tipurilor de cerințe și a conținuturilor în contextul structurii conținuturilor în contextul structurii

date – date – de ex. curente literare )de ex. curente literare )

FolosireaFolosirea baremului de evaluare și de baremului de evaluare și de notare, pentru a asigura unitatea notare, pentru a asigura unitatea evaluăriievaluării

Page 23: Examene naționale 2012

Limite de spațiu: trecerea la număr de Limite de spațiu: trecerea la număr de cuvinte și renunțarea la număr de pagini cuvinte și renunțarea la număr de pagini

Exersarea reală a competenței de Exersarea reală a competenței de înțelegere a textuluiînțelegere a textului (de ex. Procese cognitive de ex. Procese cognitive PIRLS: PIRLS: Formulare de concluzii directe, Identificare de informații explicite, Interpretarea și integrarea ideilor și , Interpretarea și integrarea ideilor și informațiilor, Examinarea și evaluarea conținutului, a nivelului informațiilor, Examinarea și evaluarea conținutului, a nivelului lingvistic și a elementelor textuale)lingvistic și a elementelor textuale)

Decriptarea și respectarea reperelor de Decriptarea și respectarea reperelor de la compunerila compuneri

! Verbele de comandă! Verbele de comandă

Page 24: Examene naționale 2012

Combaterea stereotipiilor Combaterea stereotipiilor (învățatul pe de rost, predatul (învățatul pe de rost, predatul unor comentarii, exersarea unui unor comentarii, exersarea unui număr limitat de aplicații sau număr limitat de aplicații sau tipuri de compuneri/texte, fără tipuri de compuneri/texte, fără diversificare etc.) diversificare etc.)

Combaterea erorilor de evaluare Combaterea erorilor de evaluare la subiectul al II-lea de la proba la subiectul al II-lea de la proba E.a, cauzate de necunoașterea E.a, cauzate de necunoașterea tehnicii argumentăriitehnicii argumentării