evoluţia partidelor politice după 1989

Upload: anca-dinu

Post on 06-Mar-2016

46 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

analiza situaţiei partidelor române după instaurarea democraţiei

TRANSCRIPT

ROMNIA DE LA COMUNISM LA DEMOCRAIEEVOLUIA PARTIDELOR POLITICE I A GUVERNRILOR DIN 1989 PN AZI

Cunoaterea i nelegerea funcionrii sistemului politic postcomunist romnesc este absolut necesar pentru toi cei interesai de forele care au influenat si consolidat democraiile de astzi, prefigurndu-le, ntr-o mare msur, pe cele de mine, precum i pentru viitorii specialiti n domeniul studiilor europene i nu numai. Se poate afirma c Romnia este o democraie? La nivel procedural Romnia poate fi considerat o democraie n mod indiscutabil. Guvernele sunt rezultatul unor alegeri libere, testul alternanei politice a fost trecut de mai multe ori, minoritile etnice sunt reprezentate n Parlament, oamenii au libertatea de a se asoacia n partide politice i alte organizaii, presa este liber. n ceea ce privete democraia substanial, diagnosticul devine mai rafinat. Indiscutabil, practicile democratice au ctigat teren n unele privine: oamenii nu mai sunt antajai s voteze un anume partid, dar depind de unii lideri de opinie i se pliaz dorinelor acestora. S nu mai vorbim despre corupie, care a ajuns s domine pn i presa. Anul 1989 a nsemnat sfritul regimurilor comuniste din Europa rsritean. Reformele anunate de Mihail Gorbaciov n Uniunea Sovietic au avut efect n toat Europa comunist, unde puterea politic a fost preluat pe pe cale panic de ealonul II. Excepia de la regul a fost situaia din Romnia, unde conducerea comunist a fost ndeprtat pe cale violent, deoarece ntreaga putere era deinut de familia Ceauescu, care, cu ajutorul Securitii, nlturase orice opoziie n interiorul sau n afara partidului(Partidul Comunist Romn). Revolta, care a devenit o prpastie deasupra creia societatea romneasc s-a trezit suspendat mare parte din tranziie, un handicap suplimentar fa de ceilali vecini central europeni, a nceput la Timioara n 16 decemebrie 1989 i a continuat la Bucureti n 22 decembrie. Dictatorul a fost reinut la Trgovite, iar n ziua de Crciun cuplul Ceauescu a fost executat. Puterea a fost preluat de Consiliul Frontului Salvrii Naionale, avndu-l ca preedinte pe Ion Iliescu. n seara zilei de 22 decembrie Consiliul FSN transmite Comunicatul n 10 puncte la televiziune, din care extrem de semnificative pentru tranziia ctre un stat democratic, pluripartidist sunt: abandonarea rolului conductor al unui singur partid; separarea puterilor n stat; respectarea drepturilor i libertior cetenilor i a minoritilor naionale; ntreaga politic extern s serveasc prieteniei, pcii n lume i integrarea ntr-o Europ unit.

Pentru evoluia spre statul de drept, la 31 decembrie 1989 s-a autorizat funcionarea partidelor politice, fiind reactivate partidele istorice: Partidul Naional Liberal (PNL), Partidul Naional rnesc, ce devine Cretin i Democrat (PNCD), Partidul Social Democrat (PSD), dar i structuri politice noi, precum Frontul Salvrii Naionale (FSN), PUNR etc. FSN, structur specific revoluionar, i-a asumat rolul de conducere i, membrii acestuia, beneficiind de sprijinul deschis al Armatei i al Securitii(ulterior dizolvat), folosind deopotriv aura disidenei, dar i relaiile cu liderii comuniti, au reuit s intre n direct pe postul naional de televiziune i s l declare pe Ceauescu un criminal i PCR responsabil de relele Romniei. Numele lui Iliescu aflat la conducerea FSN nu a fost o surpriz. Chiar Radio Europa Liber l declarase drept singura alternativ viabil a partidului n faa lui Ceauescu.

La 11 martie 1990 a fost redactat Proclamaia de la Timioara ce avea drept scop eliminarea elementelor comuniste din viaa politic. De exemplu, Articolul 8 din Proclamaie interzicea activitilor de partid i securitilor s activeze timp de 5 ani n viaa politic. Din pcate, dar aa cum era de ateptat, FSN i Ion Iliescu au respins Proclamaia.

PRIMELE SINCOPE N EVOLUIA CTRE DEMOCRAIECe sunt partidele postcomuniste? Exist ele n Romnia?Acestea sunt ntrebri la care am ncercat s gsesc rspunsuri n aceast parte a lucrrii. Spre deosebire de partidele similare din rile central i est-europene, PCR a disprut n ntregime ntr-o singur zi, 22 decembrie 1989 i chiar dac regimurile de pn n 1996 pot fi considerate ca fiind postcomuniste (a cror cultur politic a fost mai aproape de regimul comunist dect de regimurile anticomuniste din Europa Central dup 1989), sunt greu de identificat legturi directe ntre PCR i succesorii si.

La 6 februarie 1990, FSN s-a transformat n partid politic i a fost contestat vehement de PNL i PNCD, membrii si fiind foti lideri comuniti, puternic ndoctrinai i poate nu suficient de pregtii s democratizeze Romnia. n ciuda acestui fapt, la 20 mai 1990 alegerile parlamentare i prezideniale s-au ncheiat cu Victoria FSN (66%), i Ion Iliescu (85%). Avantajele instituionale de care se bucura FSN au dus la obinerea celei mai mari majoriti pe care a ctigat-o vreunul dintre partidele de guvernmnt din estul Europei. Victoria unui partid format n mare parte din foti care aveau o educaie politic i experien administrativ formate n era comunist a demonstrat faptul c marea majoritate a romnilor prferau mai de grab continuitatea dect schimbarea. Ctigtorii alegerilor au nvins totui o opoziie slab: pe de-o parte oponenii receni ai lui Ceauescu, intelectuali formai n regimul comunist, fr un proiect politic, o ideologie clar sau obiective limpezi, i pe de alta fotii membri ai partidelor istorice, supravieuitori ai regimului. Chiar dac o parte din Romnia era sceptic cu privire la FSN, se poate considera c Ion Iliescu tia cel mai bine ct de delicat era situaia Romniei i lui i-a fost ncredinat misiunea de a da startul tranziiei rii ctre o democraie liberal i o economie de pia. El a demonstrat nu numai autoritate, ci i ncredere n sine, bucurndu-se de un important sprijin din partea populaiei, a crei dorin era de a avea o via panic i mbelugat, lipsit de conflicte. Or, Ion Iliescu era ntocmai reprezentantul acestiu ideal pmntesc i mediocru. Totui, dup aflarea rezultatelor, capitala a cunoscut i evenimente violente, ca urmare a atacrii de ctre manifestani a Televiziunii i Ministerului de Interne. Mai mult dect att, la 15-18 iunie 1990, a avut loc riposta minerilor din Valea Jiului care au devastat sediile PNL, PNCD i au molestat cetenii din Piaa Universitii. Se poate afirma c, n fond, nu doar caracterul su moderat, ferm, de bun activist l-au transformat pe Iliescu n cea mai popular figur politic din Romnia de dup 1989, ci preferina romnilor pentru liderii comuniti n pofida celor actuali considerai inferiori din toate punctele de vedere. Astfel, n Romnia, tranziia de la comunism la democraie a fost caracterizat n principal prin lipsa unei rupturi decisive cu trecutul, n ciuda celei mai violente schimbri de regim.

Unul din momentele fundamentale ale existenei oricrui stat de drept l reprezint adoptarea Legii Fundamentale. Astfel, la 21 noiembrie 1991, Parlamentul adopt Constituia, iar la 8 decembrie 1991, poporul o aprob prin referendum(un alt element defitoriu pentru tranziia ctre democraie, poprului recunoscndu-i-se dreptul de a-i decide soarta), fiind votat de 77% dintre participani. Printre prevederile noii Constituii, semnificative pentru analiza din aceast lucrare, ar fi: garantarea separaiei puterilor n stat; autoritile publice ale statul romn vor fi parlamentul, preedintele, guvernul, administraia public i autoritatea judectoreasc; pluripartidismul. Ca orice Constituie democratic, aceasta stabilea drepturile i libertile fundamentale, precum: libertatea individual i sigurana persoanei, dreptul la libera circulaie, n ar i n strintate, libertatea gndirii, opiniilor i credinelor religioase, dreptul persoanei de a avea acces la orice informaie de interes public, dreptul de vot, dreptul de a fi ales n Parlamentul European.

Se poate afirma c toate aceste valori, mpreun cu un sistem pluripartidist corespund unui stat democratic. Pe de-o parte, aceste valori se bazeaz pe demnitatea omului, libera dezvoltare a personalitii umane, dreptatea i pluralismul politic. Statul de drept are menirea de a garanta, n prezent i n viitor, interesele fundamentale ale rii, coeziunea i independena statal, justiia, democraia. Pe de alt parte, pluripartidismul asigur libertatea de opiune, egalitatea anselor, dar i libertatea de iniiativ. GUVERNE POSTDECEMBRISTE

Principalele probleme cu care s-au confruntat guvernele de dup 1990 au fost cele legate de democratizarea real a societii, restructurarea economiei i crearea economiei de pia. Dup alegerile din mai 1990 guvernul condus de Petre Roman a insistat de restructurarea i privatizarea industriei, pe reforme care s favorizeze trecerea la economia de pia, liberalizarea preurilor etc. Dup mineriada din septembrie 1991, premierul Petre Roman a fost nlocuit cu Teodor Stolojan. Rezult, deci, o tranziie politic marcat de conflicte ntre guvern i opziie i o nou revolt, de data aceasta a minerilor, prin care a fost nlturat primul ministru. Coabitarea dintre preedintele Iliescu i premierul Roman nu a funcionat, ceea ce a dus la destrmarea FSN i la apariia unui nou partid Frontul Democrat de Salvare Naional(FDSN). Renunnd ns la candidatura lui Iliescu pentru preedinie i evalund greit popularitatea lui, FSN nu a reuit s pstreze electoratul partidului. Astfel, la alegerile parlamentare din septembrie 1992, victorios a ieit FDSN, iar Ion Iliescu a ctigat din nou preedinia cu 61% din voturi. FDSN i va schimba ulterior numele n Partidul Democraiei Sociale din Romnia (PDSR-1993), gruparea Petre Roman FSN se va uni cu Partidul Democrat, iar din 1995 va deveni USD datorit fuziunii cu PSD. Noul guvern condus de Nicolae Vcroiu a adoptat o serie de legi care au pus bazele noii economii: legea fondului funciar (restabilea dreptul la proprietate al rnimii), legea privatizrii etc. Cea de-a doua for politic conturat n aceast perioad a fost Convenia Democrat (PNCD+PNL+PSD+UDMR ), care a reunit fore politice de dreapta, ntre care PNCD, PNL, ulterior PD etc. Se poate afirma c constituirea opoziiei a fost dificil. Pe de-o parte, partidele istorice au acionat separat, iar pe de alt parte a existat o reacie de respingere din partea populaiei, care i formase o imagine negativ despre aceste partide. S-au vehiculat lozinci precum vin moierii, nu ne vindem ara!- aluzie la retrocedarea proprietilor funciare i la procesul de privatizare cu ajutorul investitorilor strini. Printr-o crtic dur la adresa guvernrii PDSR, acuzat ca fiind neocomunist, dar i printr-un program electoral care rspundea speranelor i ateptrilor poporului confruntat cu problemele tranziiei, Convenia Democrat a obinut la alegerile din 1996 un numr semnificativ de voturi mpreun cu PD i UDMR, cu care au i format guvernul. Alegerile prezideniale au fost ctigade de Emil Constaninescu cu 54% din voturi. Astfel s-a realizat prin alegeri o schimbare panic a puterii politice, Romnia bifnd totodat o alt caracteristic a statului democratic, alternana la guvernare. Acesta a fost momentul n care lupta pentru putere dintre partidele ce i aveau rdcinile n trecutul comunist i partidele care ncearc s nlture influena comunist din viaa politic i din instituii a fost ctigat de cei din urm. Totodat, alternana la guvernare a nsemnat i dezvolatrea unui tipar stabil de interaciuni ntre eleitele politice concurente, dar i ntre aceste elite i alegtori.

Venit pe un val de sperane, guvernarea CDR a demarat programe de privatizri i a iniiat reforme n nvmnt i n administraia public. Lipsa de coeziune a partenerilor de coaliie a condus la mai multe schimbri de prim-minitri-Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isrescu. Liderul PNL-Valeriu Stoica- considera c victoria CDR din 1996 a fost o surpriz chiar pentru aliana CDR, i c PNCD a pedalat prea mult spre aspectul neocomunist al PDSR . Astfel n anul 2000 ansa CDR era politica liberal i nu cea rnist, considernd c premierii Conveniei Democrate nu au avut doctrine clare de dreapta, ci doar ambiii de putere. Victoria partidelor anticomuniste a fost prea trzie i incomplet pentru a schimba n mod radical direcia i ritmul tranziiei imprimate de partidele postcomuniste. Anticomunitii nu au ctigat o majoriate absolut i au trebuit s se alieze cu un partid postcomunist, PD, lipsindu-le att experiena la guvernare ct i oamenii suficient pregtii s nlocuiasc puterile supravieuitoare ale comunismului. Ele aveau o experien democratic mult prea redus pentru a dezvolta partide puternice. Totui, a fost nevoie de patru ani de guvernare corupt i incompetent a FDSN i a aliailor si pentru ca majoritatea romnilor s fie pregtii s accepte o via fr Iliescu n fruntea statului. Ca aspecte positive ale guvernrii CDR sunt de menionat Tratatul cu Ucraina din 1997 i nceperea tratativelor de aderare la Uniunea European (februarie 2000).

n noiembrie 2000, alegerile parlamentare au fost ctigate de PDSR cu 36% din voturi, iar Ion Iliescu a obinut ultimul su mandat de preedinte. n timpul guvernului condus de Adrian Nstase, economia a cunoscut o redresare, s-a realizat integrarea n NATO (2004) i s-au ncheiat negocierile cu UE. n noiembrie 2004 a avut loc cea mai echilibrat campanie electoral, ctigat de Aliana DA (PNL+PD, ulterior + UNMD+PUR). Preedinte a fost ales Traian Bsescu i premier Clin Popescu Triceanu. n timpul acestei guvernri, la 1 ianuarie 2007, Romnia ader la UE, un pas nainte pe calea democratizrii. Din 2008, premier a fost Emil Boc (PDL), n timpul guvernrii cruia au fost fcute brusc schimbri radicale, precum ridicarea TVA la 24% sau scderea salariilor profesorilor cu 25%. Populaia era revoltat, ns a primit ceea ce a cerut, pine i circ. Alegerile parlamentare din 2012 au fost ctigade de USL (PSD+PNL) i premier a devenit Victor Ponta. Din noiembrie 2014, noul preedinte al Romniei este Klaus Iohannis. Este important de menionat faptul c Romnia, ca i alte state est-europene a considerat c tranziia postcomunist este mai de grab treaba Occidentului dect a noastr. nceputul a fost frumos. Ajutoarele primite prin programele PHARE sau TACIS, creditele primite de la FMI i Banca Mondial, preau s arate c Vestul i lua foarte n serios rolul de integrator al estului. ns, n momentul n care Occidentul se va retrage din Europa de est (cel puin la nivel economic), noul obiectiv era ca estul s supravieuiasc cum poate. Deci, fiecare ar excomunist va ajunge acolo unde trebuie prin propriile fore. n consecin, de-a lungul celor 25 de ani care au trecut de la cderea comunismului, partidele care s-au aflat la guvernare, dar i preedinii pe care i-a ales Romnia, au ncercat s dovedeasc, dei mai mult cu vorbe dect prin fapte, c modalitile lor sunt cele mai potrivite pentru a facilita tranziia rii (sub toate aspectele sale, social, politic, economic) ctre democraia revendicat cu snge n acel decembrie 1989. ns, interesele personale au cntrit mai mult dect intersele cetenilor pentru fiecare ales n parte, astfel c dificultile economice, pierderea locurilor de munc, scderea nivelului de trai, incertitudinile legate de viaa de zi cu zi au fost asociate cu o scdere a ncrederii n noile instituii democratice i n actorii politici.Rmne totui o serie de ntrebri ale cror rspunsuri le va scoate la lumin doar trecerea timpului: De ce atta traseism politic? De ce nencrederea tot mai mare n partidele politice i n liderii politici, de ce atta corupie? De ce interesele persoanle ale conducerii primeaz n faa intereselor rii? Este tranziia ctre democraie ncheiat n Romnia?n concluzie, se poate afirma c dup Revoluia din 1989, Romnia a renscut i a ncercat s revin treptat la un regim democratic fundamentat pe Constituia din 1991. Acest fapt s-a dovedit a fi un proces dificil, marcat de crize, decalaje de dezvoltare i tensiuni. ns, pornind de la teza c tranziia este finisabil o dat ce anumite obiective ale transformrii au fost atinse, cazul Romniei este unul n care, cel puin din punct de vedere politic, procesul de tranziie ctre democraie s-a ncheiat.Tranziia postcomunist este procesul prin care instituiile formale ale regimului comunist sunt nlocuite cu alte instituii formale, cu noi dogme i norme oficiale, care sunt cele ale democraiei liberale i ale economiei de pia. Aceasta nu implic o lichidare toatal a motenirii comuniste, lucru cu neputin de realizat n 10 sau 15 ani. Linz i Stepan definesc democraiile consolidate drept acele democraii n care niciun actor politic important nu mai contest regulile principale ale jocului( the only game in town-democracy), adic alegerile democratice.Astfel, la 25 de ani de la cderea comunismului Romnia este o democraie consolidat (conform acestei definiii), iar tranziia ei s-a ncheiat din punct de vedere politic, chiar dac a fost una lung i dureroas. Astfel, regulile formale ale democraiei, prin impactul lor asupra sistemelor de partid, afecteaz att acceptarea noilor regimuri, ct i guvernabilitatea sistemului. Reforma instituional continu i astzi, dup integrarea n UE, pai importani pe drumul democraiei fiind necesari de parcurs, pentru ca marile energii i caliti ale poporului romn, al doilea ca efectiv i probabil cel mai talentat din Europa rsritean, s i asigure acea poziie onorbil pe care nu a fost nc n stare s o ating.

BibliografieA. Corpus de texte:

ADSCLIEI, Felicia; LAZR, Liviu: Manual Istorie clasa a XII-a, , Editura Corvin, Bucureti, 2007 BARNEA, Alexandru; PALADE, Eugen; MANEA Vasile Aurel: Manual Istorie clasa a XII-a, Editura Corint, Bucureti, 2007 BOARI, Vasile; VLAS, Natalia; MUREA, Radu: Romnia dup douzeci de ani, Volumul I, Editura Institutului European, Bucureti, 2010 DIAMOND, Larry; PLATTNER, Marc F.; CHU, Yun-han; TIEN, Hung-mao (coord.), traducere de Magda Muntean, Aurelian Muntean: Cum se consolideaz democraia, Editura Polirom, Bucureti, 2004 GALLAGHER, Tom, traducere de Simona Ceauu: Democraie i naionalism n Romnia.1989-1998, Editura All Educaional, Bucureti, 1999 PASTI, Vladimir: Romnia n tranziie-cderea n viitor , Editura Nemira, Bucureti, 1995 PETRE, Zoe: Manual Istorie clasa a XII-a, Editura Corint, Bucureti,2008, PIPPIDI, Mungiu Alina: Politica dup comunism. Structur,cultur i psihologie politic, Editura Humanitas, Bucureti, 2002 SCURTU, Ioan: Manual Istorie clasa a XII-a, Bucureti, Editura Economic, 2007Alina Mungiu Pippidi, Politica dup comunism. Structur,cultur i psihologie politic, Bucureti, Editura Humanitas, 2002, p.29

Ibidem., p.26

Alexandru Barnea, Eugen Palade, Vasile Aurel Manea, Manual Istorie clasa a XII-a, Bucureti, Editura Corint, 2007, p.87

Alina Mungiu Pippidi, Politica dup comunism. Structur,cultur i psihologie politic, Bucureti, Editura Humanitas, 2002, p. 37

Zoe Petre, Manual Istorie clasa a XII-a, Editura Corint, Bucureti,2008, p. 106

Alina Mungiu Pippidi, Politica dup comunism. Structur,cultur i psihologie politic, Bucureti, Editura Humanitas, 2002, p. 34

Tom Gallagher, traducere de Simona Ceauu, Democraie i naionalism n Romnia.1989-1998, Bucureti, Editura All Educaional, 1999, p. 159

Alina Mungiu Pippidi, Politica dup comunism. Structur,cultur i psihologie politic, Bucureti, Editura Humanitas, 2002, p. 39

Ibidem., p. 122

Ioan Scurtu, Manual Istorie clasa XII-a, Bucureti, Editura Economic, 2008, p. 102

Zoe Petre, Manual Istorie clasa a XII-a, Bucureti, Editura Corint, 2008, p. 106

Felicia Adscliei, Liviu Lazr, Manual Istorie clasa a XII-a, Bucureti, Editura Corvin, 2007, p.145

Tom Gallagher, traducere de Simona Ceauu, Democraie i naionalism n Romnia.1989-1998, Bucureti, Editura All Educaional, 1999, p. 159

Alina Mungiu Pippidi, Politica dup comunism. Structur,cultur i psihologie politic, Bucureti, Editura Humanitas, 2002, p. 53

Ioan Scurtu, Manual Istorie clasa a XII-a, Bucureti, Editura Gimnasium, 2007, p.105

Tom Gallagher, traducere de Simona Ceauu, Democraie i naionalism n Romnia.1989-1998, Bucureti, Editura All Educaional, 1999, p. 325

Larry Diamond, Marc F. Plattner, Yun-han Chu, Hung-mao Tien(coord.), traducere de Magda Muntean, Aurelian Muntean, Cum se consolideaz democraia, Bucureti, Editura Polirom, 2004, p. 126

Ioan Scurtu, Manual Istorie clasa a XII-a, Bucureti, Editura Gimnasium, 2007, p.105

Valeriu Stoica, Provocri Liberale, Bucureti, Editura Humanitas, 2003, p.9

Alina Mungiu Pippidi, Politica dup comunism. Structur,cultur i psihologie politic, Bucureti, Editura Humanitas, 2002, pp. 59-60

Larry Diamond, Marc F. Plattner, Yun-han Chu, Hung-mao Tien(coord.), traducere de Magda Muntean, Aurelian Muntean, Cum se consolideaz democraia, Bucureti, Editura Polirom, 2004, p. 134

Tom Gallagher, traducere de Simona Ceauu, Democraie i naionalism n Romnia.1989-1998, Bucureti, Editura All Educaional, 1999, p. 161

Ioan Scurtu, Manual Istorie clasa a XII-a, Bucureti, Editura Economic, 2007, p.104

Vladimir Pasti, Romnia n tranziie-cderea n viitor, Bucureti, Editura Nemira, 1995, p.10

Alina Mungiu Pippidi, Politica dup comunism. Structur,cultur i psihologie politic, Bucureti, Editura Humanitas, 2002, p. 209

Ibidem., p. 210

Larry Diamond, Marc F. Plattner, Yun-han Chu, Hung-mao Tien(coord.), traducere de Magda Muntean, Aurelian Muntean, Cum se consolideaz democraia, Bucureti, Editura Polirom, 2004, p.52

Ibidem., p. 100

Vasile Boari, Natalia Vlas, Radu Murea, Romnia dup douzeci de ani, Volumul I, Bucureti, Editura Institutului European, 2010, pp. 243-244

1