de valer pop 18.08.2010

19
de de Valer Valer Pop Pop 18.08.2010 18.08.2010 Bibliografie Blondelle www.images.google.ro

Upload: alton

Post on 10-Jan-2016

52 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

PIRAMIDA ALIMENTARĂ a. COPIILOR. de Valer Pop 18.08.2010. Bibliografie Blondelle www.images.google.ro. - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

de de Valer PopValer Pop18.08.201018.08.2010

Bibliografie

Blondelle

www.images.google.ro

Copiii în vârsta mersului la gradiniţă până la adolescenţă Copiii în vârsta mersului la gradiniţă până la adolescenţă timpurie (până la vârsta de 12 ani) cer dietă echilibrată şi timpurie (până la vârsta de 12 ani) cer dietă echilibrată şi diversificată, care le va da energie şi va asigura diversificată, care le va da energie şi va asigura dezvoltarea corespunzătoare şi dispoziţie bună.dezvoltarea corespunzătoare şi dispoziţie bună.

Formarea obiceiurilor alimentareFormarea obiceiurilor alimentare

Este vârsta în care copilul începe să-şi formeze Este vârsta în care copilul începe să-şi formeze obiceiurile alimentare, iar în această perioada cei obiceiurile alimentare, iar în această perioada cei care au cea mai mare influenţă asupra lui sunt care au cea mai mare influenţă asupra lui sunt părinţii. părinţii.

Piramida poate fi Piramida poate fi folosită pentru a se folosită pentru a se juca bine şi pentru a juca bine şi pentru a învăţa. Puteţi plasa învăţa. Puteţi plasa piramida în piramida în bucătărie şi bucătărie şi împreună cu copilul împreună cu copilul să stabiliţi lista de să stabiliţi lista de cumpărături sau cumpărături sau meniul pentru ziua meniul pentru ziua respectivă. respectivă.

Fructe şi legume necesareFructe şi legume necesare

În meniul de fiecare zi trebuie În meniul de fiecare zi trebuie să fie cuprinse fructele şi să fie cuprinse fructele şi sucurile de fructe 100%. Ele sucurile de fructe 100%. Ele constituie sursa de vitamina constituie sursa de vitamina A, C iar mâncate cu coajă ne A, C iar mâncate cu coajă ne alimentează şi cu fibre. alimentează şi cu fibre.

Sunt recomandate Sunt recomandate fructe proaspete, fructe proaspete, congelate, cât şi congelate, cât şi uscate. uscate.

Elementul necesar al meniului Elementul necesar al meniului sunt legumele pe care le sunt legumele pe care le putem servi proaspete, fierte putem servi proaspete, fierte sau congelate. Să nu uităm să sau congelate. Să nu uităm să adăugăm ulei de măsline la adăugăm ulei de măsline la salate.salate.

Diversitatea este importantă Diversitatea este importantă

Produsele prezentate în piramidă asigură Produsele prezentate în piramidă asigură toate elementele nutritive indispensabile toate elementele nutritive indispensabile pentru dezvoltarea corespunzătoare şi pentru dezvoltarea corespunzătoare şi pentru sănătatea copilului. pentru sănătatea copilului.

Este important ca alimentarea de fiecare zi Este important ca alimentarea de fiecare zi să fie diversificată, astfel, încât copilul să să fie diversificată, astfel, încât copilul să mănânce produse diferite în fiecare zi.mănânce produse diferite în fiecare zi.

Iaurturi albe Iaurturi albe

Produsele lactate conţin Produsele lactate conţin calciu care este necesar calciu care este necesar pentru dezvoltarea pentru dezvoltarea corespunzătoare a copiilor corespunzătoare a copiilor

Cele mai bune Cele mai bune şi cele mai şi cele mai „curate” sunt: „curate” sunt: chefirul, iaurtul chefirul, iaurtul şi sana cu gust şi sana cu gust natural – cele natural – cele cu fructe conţin cu fructe conţin aditive şi conţin aditive şi conţin mai multe mai multe calorii. calorii.

Laptele pentru celelalte Laptele pentru celelalte grupuri de vârstă este grupuri de vârstă este recomandat cu conţinut recomandat cu conţinut redus de grăsime sau redus de grăsime sau degresat, în cazul copiilor degresat, în cazul copiilor poate conţine 3,2 % poate conţine 3,2 % grăsime. grăsime.

Este important pentru copii Este important pentru copii să fie obişnuiţi să mănânce să fie obişnuiţi să mănânce brânză de vacă, care are brânză de vacă, care are conţinut redus de grăsime şi conţinut redus de grăsime şi de sodiu. Este un element de sodiu. Este un element relevant în formarea relevant în formarea obiceiurilor alimentare obiceiurilor alimentare corespunzătoare.corespunzătoare.

Pâinea neagră nu întotdeauna Pâinea neagră nu întotdeauna este sănătoasăeste sănătoasă

La baza piramidei La baza piramidei alimentare se află alimentare se află produsele bogate în produsele bogate în amidon, cele mai amidon, cele mai valoroase sunt cele care valoroase sunt cele care conţin seminţe întregi. Ele conţin seminţe întregi. Ele sunt sursa vitaminelor din sunt sursa vitaminelor din grupa B, a fibrelor şi a grupa B, a fibrelor şi a microelementelor microelementelor valoroase.valoroase.

Pâinea neagră este în general considerată drept cea care Pâinea neagră este în general considerată drept cea care conţine multe elemente nutritive, dar uneori apare în versiunea conţine multe elemente nutritive, dar uneori apare în versiunea colorată cu caramel – astfel de produse trebuie evitate.colorată cu caramel – astfel de produse trebuie evitate.

În această grupă apar şi cerealele, cele mai sănătoase În această grupă apar şi cerealele, cele mai sănătoase sunt cele din grâu, orz şi secară. Ele vor fi un element sunt cele din grâu, orz şi secară. Ele vor fi un element gustos al mesei de dimineaţă compus de noi înşine, la gustos al mesei de dimineaţă compus de noi înşine, la care putem adăuga fructe...care putem adăuga fructe...

Ciocolată în loc de bomboaneCiocolată în loc de bomboane

Copiii mănâncă cu mai Copiii mănâncă cu mai multa poftă dulciuri. multa poftă dulciuri. Trebuie să fiţi atenţi ca Trebuie să fiţi atenţi ca duciurile să fie o parte duciurile să fie o parte din masă şi nu să o din masă şi nu să o înlocuiască.înlocuiască.

Să alegem în mod Să alegem în mod înţelept şi gustos – în înţelept şi gustos – în loc de bomboane să le loc de bomboane să le servim ciocolată. servim ciocolată.

În loc de prăjitură cu În loc de prăjitură cu cremă – prăjitură de cremă – prăjitură de drojdie sau chec.drojdie sau chec.

Produsul periculos Produsul periculos care este sursa de care este sursa de zahăr cel mai des zahăr cel mai des neluată în neluată în considerare sunt considerare sunt băuturi gazoase – băuturi gazoase – să ne învăţăm să ne învăţăm copiii să bea apă copiii să bea apă când le e sete. când le e sete.

Să fie o sticlă cu apă întotdeauna prezentă în Să fie o sticlă cu apă întotdeauna prezentă în timpul activităţilor sportive sau în timpul jocului în timpul activităţilor sportive sau în timpul jocului în groapa de nisip.groapa de nisip.