curs 5 tsm 2013_2014

17
1 Caracteristici energetice Deoarece traductoarele presupun preluarea unei mărimi printr-o operaţie de măsurare, rezultă că are loc un consum energetic. Puterea, care prin integrare dă consumul energetic, este preluată total sau parţial de la mărimea de măsurat (total în cazul mărimilor active şi parţial la cele pasive). Puterea preluată de la mărimea de măsurat nu poate depăşi o anumită limită denumită putere disponibilă pentru a nu influenţa valoarea mărimii de măsurat. În general, oricărei mărimi X supuse măsurării i se poate asocia o altă mărime Y, astfel încât produsul lor XY reprezinte o putere, iar raportul acestora X/Y să fie de natura unei impedanţe, denumită impedanţă generalizată sau metrologică Y X Z m Obţinerea unei impedanţe Z m → preocupare permanentă în construcţia traductoarelor → perfecţionarea permanenta a elementelor sensibile - dimensiuni, masă - având în vedere că ele sunt cele care determină în cea mai mare măsură impedanţa Z m .

Upload: fieraru-ionut-radu

Post on 23-Oct-2015

12 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

Traductoare si sisteme de masurare

TRANSCRIPT

Page 1: Curs 5 TSM 2013_2014

1

Caracteristici energetice

Deoarece traductoarele presupun preluarea unei mărimi printr-o operaţie de măsurare, rezultă că are loc un consum energetic. Puterea, care prin integrare dă consumul energetic, este preluată total sau parţial de la mărimea de măsurat (total în cazul mărimilor active şi parţial la cele pasive). Puterea preluată de la mărimea de măsurat nu poate depăşi o anumită limită denumită putere disponibilă pentru a nu influenţa valoarea mărimii de măsurat.

În general, oricărei mărimi X supuse măsurării i se poate asocia o altă mărime Y, astfel încât produsul lor XY să reprezinte o putere, iar raportul acestora X/Y să fie de natura unei impedanţe, denumită impedanţă generalizată sau metrologică

Y

XZm

Obţinerea unei impedanţe Zm → preocupare permanentă în construcţia traductoarelor → perfecţionarea permanenta a elementelor sensibile - dimensiuni, masă - având în vedere că ele sunt cele care determină în cea mai mare măsură impedanţa Zm.

Page 2: Curs 5 TSM 2013_2014

2

Caracteristici energetice

Probleme puse în practica construcţiei traductoarelor:

● adaptarea impedanţei Zm cu cea a sursei Zs care produce mărimea activă de măsurat → se procedează la preluarea mărimii de măsurat cu amplificatoare de măsurare;

● prin folosirea amplificatorului, pe lângă adaptarea în nivel se realizează şi o adaptare în putere, rezultatul fiind o adaptare în impedanţă;

● dacă este posibilă o metodă de zero - măsurare fără consum energetic - echivalent cu o impedanţă Zm = ∞ (este cazul punţilor cu echilibrare automată) ● în cazul mărimilor pasive, măsurarea presupune utilizarea unei surse auxiliare de energie → trebuie avute în vedere două aspecte: ♦ puterea preluată de la sursa auxiliară să fie folosită pentru conversia mărimii parametrice într-un semnal electric (tensiune, curent); ♦ să nu apară modificări ale valorii măsurate (de exemplu, în cazul unui termistor, să nu se producă o încălzire suplimentară la alimentarea cu o tensiune externă).

● O altă problemă este legată de consumul propriu - pe ansamblu - al traductorului.

Page 3: Curs 5 TSM 2013_2014

3

Caracteristici constructive

Formele constructive sunt condiţionate - în mod esenţial - de natura aplicaţiei → pot fi diferite, chiar dacă mărimea şi domeniul de măsurare sunt aceleaşi.

Mai importante sunt: - robusteţea - calitatea traductorului de a dispune de stabilitate în funcţionare (funcţionează la parametrii nominali). -capacitatea de supraîncărcare reprezinţă proprietatea unui traductor de a suporta valori ale mărimii de măsurat care depăşesc limita superioară a domeniului pentru care este destinat;

pe timp îndelungat - suprasarcină - pe timp scurt - şoc.

De reţinut: traductoarele au circuitul de ieşire prevăzut cu limitare de semnal, chiar dacă au loc depăşiri ale domeniului nominal al mărimii de intrare. - protecţia climatică este în concordanţă cu zonele climatice (rece, temperată, tropical-umedă, tropical-uscată şi foarte rece), care corespund recomandărilor CEI.

- protecţia contra exploziilor cuprinde o serie de măsuri specifice aplicate în construcţia şi montarea traductoarelor pentru a evita aprinderea atmosferelor explozive exterioare. - protecţia anticorosivă se referă la acele părţi - fie ale elementului sensibil, fie ale adaptorului - care vin în contact direct cu medii puternic corosive.

Page 4: Curs 5 TSM 2013_2014

4

Caracteristici de fiabilitate

Fiabilitatea reprezintă proprietatea ca traductorul să funcţioneze în limitele indicatorilor săi de performanţă, adică fără defecţiuni, un interval de timp cât mai îndelungat. Poate fi: previzionala, experimentala, operationala.

Dacă unui traductor i se pot preveni, depista şi înlătura defecţiunile se spune că acesta are proprietatea de mentenabilitate. Proprietatea ca după efectuarea reparaţiilor (acţiuni de mentenanţă), să-şi recapete integral capacitatea de funcţionare se numeşte restabilire. Disponibilitatea este proprietatea unui traductor ca acesta să-şi îndeplinească funcţia specificată sub aspectele combinate de fiabilitate, mentenabilitate şi de organizare a activităţii de mentenanţă la un anumit moment de timp sau într-un interval de timp dat. Cauzele defecţiunilor sunt variate, fie întâmplătoare, fie sistematice (datorită îmbătrânirii componentelor), în consecinţă acestea se studiază probabilistic sau statistic. Se definesc astfel (probabilistic):

funcţia de defectare )()( fTtPtF

funcţia de fiabilitate )()( fTtPtR ).(1)( tFtR Tf - timpul de bună funcţionare

Alti indicatori importanti: MTBF, λ, z

Page 5: Curs 5 TSM 2013_2014

5

ELEMENTELE COMPONENTE TIPICE ALE

TRADUCTOARELOR

1. Elementele sensibile ale traductoarelor electronice

Elementele sensibile permit detectarea mărimilor măsurate, adică fac legătura cu procesul. În consecinţă, acestea constituie partea cea mai diversificată a traductoarelor. Numărul / varietatea mărimilor fizice care intervin în procesele automatizate este foarte mare → o multitudine de tipuri de elemente sensibile. Totusi se pot grupa elementele sensibile dupa două criterii, suficiente pentru atingerea scopului urmărit:

a) După principiul conversiei mărimii fizice x(t) aplicate la intrare în semnal electric:- elemente sensibile parametrice;- elemente sensibile generatoare.

b) După natura mărimii de măsurat, se disting tipuri ce poartă denumirea domeniului de aplicaţie, cum ar fi:- elemente sensibile mecanice - pentru deplasări, viteze, forţe, cupluri;- elemente sensibile termice - pentru temperaturi, debite- elemente sensibile chimice - pentru pH, Redox, concentraţie, umiditate- elemente sensibile electrice - pentru curenţi, tensiuni, putere activă, putere reactivă etc.

Page 6: Curs 5 TSM 2013_2014

6

Elementele sensibile ale traductoarelor electronice

Clasificarea a) - importantă pentru evidenţierea fenomenelor fizice care stau la baza conversiei mărimii de măsurat într-un anumit tip de mărime electrică, aceasta conducând la alegerea corespunzătoare a circuitelor de intrare şi chiar a structurii adaptorului. Clasificarea b) - evidenţiază aspectele concrete de utilizare a traductoarelor, în special cele legate de performanţe, respectiv alegerea elementului sensibil adecvat unei aplicaţii date. Ca o caracterizare generală - pentru clasificarea a) - putem spune că:● elementele sensibile parametrice (denumite şi pasive sau modulatoare) convertesc variaţia mărimii de intrare (parametrul de proces) x în variaţia unui parametru de circuit electric (de exemplu R, L, C). În consecinţă, au nevoie de energie externă de activare (de unde şi denumirea de elemente sensibile pasive). Aşadar:

CLRxCLRx ,,,,● elementele sensibile generatoare - numite şi active - sunt folosite pentru preluarea mărimilor active (acele mărimi care au o putere asociată din care o parte - mică - poate fi folosită în procesul de conversie); → elementele sensibile active generează un curent, o tensiune sau o sarcină electrică. Aşadar:

QUIxQUIx ,,,,

Page 7: Curs 5 TSM 2013_2014

7

Elemente sensibile parametrice

Vom exemplifica - în continuare - cele mai întâlnite situaţii de elemente sensibile parametrice din construcţia traductoarelor.

♦ Considerându-se un conductor omogen, rezistenţa sa electrică este

S

lR

Variaţia de rezistenţă ΔR poate fi obţinută pe baza variaţiei uneia din cele trei mărimi care dau expresia rezistenţei R, adică

.)(;)(;)( RxSRxlRx Exemple: în construcţia traductoarelor rezistive de deplasare - liniară sau unghiulară - se foloseşte proprietatea Δl(x) → ΔR, la fel şi în cazul traductoarelor rezistive de nivel, în timp ce la traductoarele de forţă cu mărci tensometrice se folosesc toate cele trei modalităţi de variaţie.

Foarte întâlnite - variantele de traductoare rezistive bazate pe variaţia rezistivităţii (termorezistenţe, termistoare - sub acţiunea temperaturii, fotorezistenţe, fototranzistoare, în general fotoelemente - sub acţiunea radiaţiilor luminoase, umidometre, concentraţii - sub acţiunea unor procese chimice).

Page 8: Curs 5 TSM 2013_2014

8

Elemente sensibile parametrice

Exemplificări:

- la o termorezistenţă relaţia de funcţionare este:

...1 30

2000

RR

Variaţia rezistenţei Rθ cu temperatura mediului θ în care se face măsurarea se realizează datorită modificărilor de rezistivitate care au loc în firul conductor din care este construită termorezistenţa.

- la o diodă semiconductoare dependenţa este:

(*)10

kT

qU

D

D

eII Dacă ID = ct atunci: 0

0lnI

II

q

kTU D

D

Dependenţa (*) se explică prin modificările de concentraţie a purtătorilor prin joncţiunea diodei în funcţie de temperatură, adică - în esenţă - are loc, de asemenea, o variaţie de rezistivitate.

Page 9: Curs 5 TSM 2013_2014

9

Elemente sensibile parametrice

♦ În cazul unei bobine cilindrice - cu lungime mare şi diametru mic - inductivitatea proprie este dată de relaţia:

n

k kr

kn

k kk

k

S

lN

S

lN

L

k1 0

2

1

2

.)(;)(;)( LxLxSLxlkrkk

astfel de variante întâlnindu-se la traductoarele inductive de deplasare cu întrefier variabil sau cu miez mobil.

♦ La un condensator plan capacitatea electrică este dată de relaţia:

d

S

d

SC r

0 CxdCxSCxr )(;)(;)(

astfel de variante întâlnindu-se la traductoarele capacitive de deplasare, presiune, nivel, altitudine etc.

Sunt situaţii în care elementul sensibil nu se poate cupla direct la variabila de proces x, în aceste cazuri folosindu-se un circuit modulator sau un corp de probă.

Page 10: Curs 5 TSM 2013_2014

10

Elemente sensibile parametrice

A. La măsurarea turaţiei cu ajutorul unui fotoelement (fotodiodă, fototranzistor) se foloseşte un dispozitiv modulator alcătuit dintr-un disc prevăzut cu orificii echidistante (pe circumferinţă), de o parte fiind poziţionată o sursă luminoasă, iar de cealaltă fotoelementul (figura).

Pentru o rotaţie completă a discului, la ieşirea fotoelementului se obţin k impulsuri (numărul de orificii de pe disc), astfel că frecvenţa de rotaţie va fi:

k

fn

]Hz[60min]/rot[ unde f este frecvenţa impulsurilor obţinute la ieşirea

fotoelementului.

B. La măsurarea forţelor cu ajutorul unei mărci tensometrice - fig.3.2 - se foloseşte un corp de probă CP pe care se lipeşte marca tensometrică MT.

Page 11: Curs 5 TSM 2013_2014

11

Elemente sensibile generatoare

Aceste elemente sensibile sunt specifice mărimilor active → pentru preluarea lor nu mai sunt necesare surse auxiliare de energie. Sub acţiunea mărimii de intrare elementul sensibil generează un curent, o tensiune sau o sarcină electrică - depinzând de intrare - care ar putea fi folosite, ca atare, drept semnale de ieşire din traductor. Aceste semnale, fie sunt de valori absolute mici, fie provin de la surse cu impedanţe interne mari, astfel că este necesară conversia lor în semnal calibrat de ieşire cu ajutorul unor adaptoare; chiar şi circuitele de intrare sunt realizate cu elemente active - alimentate cu energie auxiliară - pentru a preveni efectul de retroacţiune către mărimea măsurată.

Legea inducţiei electromagnetice - generarea - prin inducţie - a unei tensiuni sub acţiunea mărimii de măsurat:

Funcţionarea elementelor sensibile generatoare se bazează pe o serie de legi fizice sau efecte fizice, cum ar fi:

t

tNte

d

)(d)(

N este numărul de spire al bobinei străbătută de fluxul variabil φ(t).

Page 12: Curs 5 TSM 2013_2014

12

Elemente sensibile generatoare

)(4

veB

DQv

Exemplu: La traductoarele electromagnetice de debit, la care lichidul curge perpendicular faţă de direcţia de aplicare a inducţiei (fluxului) – figura…. - rezultă:

S

QvvlBe v cu

Efectul termoelectric (efect Seebeck) - generarea unei tensiuni termoelectromotoare (t.t.e.m.) de contact între două metale diferite (termocuplul TC din figura…..):

)θθ(.... 0 TCkmett

Efectul piezoelectric - constă în aceea că materiale anizotrope (de exemplu cuarţul) supuse la compresiune (forţă, presiune) se încarcă spontan cu o sarcină electrică.

Page 13: Curs 5 TSM 2013_2014

13

Elemente sensibile generatoare

Efectul piroelectric - se manifestă la anumite substanţe de sinteză (artificiale) care - supuse la variaţii de temperatură - se încarcă spontan cu sarcini electrice

Efectul Hall - manifestat la anumite semiconductoare, care, în prezenţa unui câmp electric, generează o tensiune de ieşire dependentă de inducţia electromagnetică a câmpului B

Efectul fotovoltaic - se manifestă la anumite dispozitive semiconductoare, la care - dacă joncţiunea p-n este iluminată din exterior (efect fotovoltaic extern) - are loc o deplasare a purtătorilor de sarcină, deci se generează un curent electric

Efectul electrochimic - se manifestă prin generarea unei t.e.m. între doi electrozi plasaţi în soluţii cu concentraţii de ioni diferite (traductoare de pH, Redox, potenţial de electrod). Concluzie: Elementele sensibile de tip generator necesită - în aparenţă - structuri mai simple de adaptoare (nu mai este necesară conversia variaţiei unui parametru de circuit electric în variaţie de semnal electric). Totuşi, efectele anterior menţionate produc semnale electrice slabe (de mică amplitudine), sursele echivalente care le generează au impedanţe interne mari, astfel că se impun amplificatoare de intrare cu impedanţe foarte mari, ecranări speciale etc.

Page 14: Curs 5 TSM 2013_2014

14

Adaptoare electronice

Adaptorul preia semnalul de la elementul sensibil ES şi îl transformă în semnal electric calibrat y variind în limite unificate.

Structura unui adaptor este prezentată în figura…. în care:CI - circuit de intrare;CPI - circuit de prelucrare intermediară;CE - convertor de ieşire;BRL - bloc de reacţie locală;BRG - bloc de reacţie globală;SAE - surse auxiliare de energie.

Circuitul de intrare CI are forma cea mai diversificată, întrucât acesta trebuie să preia atât variaţiile elementelor sensibile parametrice, cât şi a celor de tip generator

Semnalul si → tensiune necalibrată şi - de cele mai multe ori – depinde neliniar de intrarea x ; semnalul si poate conţine - pe lângă componenta utilă - şi o serie de componente parazite, fie provenite de la metoda de măsurare, fie zgomote din intrare.

Page 15: Curs 5 TSM 2013_2014

15

Adaptoare electronice

În cadrul circuitului de prelucrare intermediară CPI, corelat cu CE şi BRL (BRG), se realizează liniarizarea semnalului şi se elimină zgomotele / componentele parazite, astfel că semnalul sp este o tensiune proporţională cu x, variind într-un domeniu convenabil funcţionării corecte a circuitelor electronice folosite (de exemplu 0V...1V; 0V...5V; 0V...10V etc). Convertorul de ieşire CE asigură semnalul electric calibrat, variind în limite unificate riguroase, cu o putere asociată suficientă pentru realizarea caracteristicilor de ieşire impuse traductorului (de exemplu, la o ieşire în curent continuu 4mA...20mA se admite o rezistenţă de sarcină Rs = 0 ...660 Ω, cu o liniaritate ≤ 0,1%, reproductibilitate ≤ 0,1%, clasă de precizie 0,2, protecţie la întreruperea circuitului extern etc). Liniarizarea caracteristicii statice y = f(x) se poate realiza fie pe calea directă (în cadrul CPI), fie - cel mai frecvent - pe calea de reacţie BRL sau BRG. De reţinut că, în cadrul CPI, se pot găsi o serie de blocuri speciale de calcul, cum ar fi: multiplicatoare, extractoare de radical, ridicare la pătrat, mediere, filtrare etc. Pentru alimentarea tuturor circuitelor electronice din schema adaptorului, inclusiv a circuitului de intrare CI, se folosesc sursele auxiliare de energie SAE. De asemenea, în cadrul convertorului de ieşire CE, semnalul y0 asigură ieşirea decalată (≠ 0) în cazul curentului unificat.

Page 16: Curs 5 TSM 2013_2014

16

Adaptoare electronice

Funcţie de modul cum se conectează în exterior SAE şi semnalul calibrat de ieşire se disting variantele (figura…..):

♦ conexiunea pe 4 fire - fig.a - → 2 fire pentru alimentarea externă Ualim şi 2 fire pentru semnal (este situaţia în care alimentarea externă trebuie decuplată de ieşire şi intrare);♦ conexiunea pe 3 fire - fig.b - situaţie în care alimentarea externă Ualim şi semnalul de ieşire au un conector comun;♦ conexiunea pe 2 fire - fig.c - la care atât alimentarea externă cât şi semnalul de ieşire sunt pe aceleaşi conductoare.

Page 17: Curs 5 TSM 2013_2014

17

Adaptoare electronice

Construcţia - principială - a adaptoarelor pentru conexiunea pe 2 fire se particularizează prin modul de realizare a convertorului de ieşire, după cum se poate observa din figura….

În principiu → o structură de două surse de curent, una debitând curentul constant de la limita inferioară a domeniului (4mA) şi cealaltă un curent proporţional cu mărimea de intrare x.

Circuitul de intrare şi prelucrare intermediară CIPI comandă prima sursă de curent cu o tensiune proporţională cu variabila de proces x, iar dioda D asigură protecţia adaptorului la conectarea - accidentală - a sursei de alimentare externă Ualim cu polaritatea inversă.