comunicat de presa fiscalitate 18-05-2015

3
UNIUNEA PROFESIILOR LIBERALE DIN ROMÂNIA COMUNICAT DE PRESĂ INDEPENDENŢA – ESENŢA ACTIVITĂŢII NOASTRE Existenţa conflictului legal între prevederile Codului Fiscal şi Normele Metodologice de aplicare privind reconsiderarea activităţii desfăşurate de o persoană fizică independentă ( PFI ) este, de acum, de notorietate, este acceptată şi mai ales a fost abordată într – un sens constructiv, cel puţin până la proba contrarie, de către autorităţi. TRECUTUL Este legal, dar şi moral ca, atâta timp cât se admite existenţa unui conflict legislativ evident şi indiscutabil, nu contribuabilul trebuie să fie victima lipsei de claritate legislativă. Salutăm intenţia manifestată de autorităţi, Guvern / Ministerul Finanţelor Publice, de a anula eventuale obligaţii istorice identificate de autorităţile fiscale, rezultând dintr – o interpretare abuzivă a legislaţiei cu privire la reconsiderarea unor activităţi independente ca dependente în legătură cu profesiile liberale ( libere ). Aşteptăm ca textul de lege cu privire la anularea acestor obligaţii fiscale să fie nu doar promovat de Guvern, ci şi susţinut atât de parlamentarii puterii cât şi ai opoziţiei, subiectul fiind unul de interes pentru un segment important al societăţii civile, peste o jumătate de milion de persoane care se constituie în motorul a ceea ce numim clasa de mijloc.

Upload: adrian-dinu

Post on 10-Nov-2015

2 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Punct de Vedere al OAR si al APLR referitor fiscalizare profesii liberale

TRANSCRIPT

  • UNIUNEA PROFESIILOR LIBERALE DIN ROMNIA

    COMUNICAT DE PRES

    INDEPENDENA ESENA ACTIVITII NOASTRE

    Existena conflictului legal ntre prevederile Codului Fiscal i Normele Metodologice de aplicare privind reconsiderarea activitii desfurate de o persoan fizic independent ( PFI ) este, de acum, de notorietate, este acceptat i mai ales a fost abordat ntr un sens constructiv, cel puin pn la proba contrarie, de ctre autoriti.

    TRECUTUL

    Este legal, dar i moral ca, atta timp ct se admite existena unui conflict legislativ evident i indiscutabil, nu contribuabilul trebuie s fie victima lipsei de claritate legislativ.

    Salutm intenia manifestat de autoriti, Guvern / Ministerul Finanelor Publice, de a anula eventuale obligaii istorice identificate de autoritile fiscale, rezultnd dintr o interpretare abuziv a legislaiei cu privire la reconsiderarea unor activiti independente ca dependente n legtur cu profesiile liberale ( libere ).

    Ateptm ca textul de lege cu privire la anularea acestor obligaii fiscale s fie nu doar promovat de Guvern, ci i susinut att de parlamentarii puterii ct i ai opoziiei, subiectul fiind unul de interes pentru un segment important al societii civile, peste o jumtate de milion de persoane care se constituie n motorul a ceea ce numim clasa de mijloc.

  • VIITORUL

    Considerm o abordare corect ncercarea de definire n noul Cod Fiscal a activitii independente, spre deosebire de vechiul Cod n care se definea activitatea dependent ntr un mod abuziv, lsnd mult prea mult libertate de interpretare autoritilor fiscale.

    Listarea unor criterii rezonabile de independen i impunerea ncadrrii n majoritatea criteriilor astfel identificate este o abordare principial corect, DAR aplicabil exclusiv, n opinia noastr, persoanelor fizice autorizate ( PFA ) nu i persoanelor fizice independente ( PFI ).

    De ce? Pentru c PFI, adic membrii breslelor de profesii liberale desfoar activiti de natur independent prin nsi esena lor atta timp ct respect toate obligaiile impuse de apartenena la breasl. Iar apartenena la breasl este confirmat de structurile organizatorice ale respectivelor asociaii reglementate, de regul, prin lege.

    n concluzie, prezumia i deci regula, nu excepia, trebuie s fie c activitatea desfurat de PFI este independent aa cum prezumia trebuie s fie ca autoritile fiscale, care se prezint la control sunt angajate ANAF, fr a trebui s treac printrun set de criterii de reconfirmare a calitii lor.

    n acest sens, vrem s completm ncercarea de identificare n textul noului Cod Fiscal a condiiilor cumulative pe care le ndeplinesc profesiile liberale:

    - existena i respectarea unui Statut ; - existena i respectarea unui Cod de Etic ; - plata unei cotizaii fixe i / sau variabile ; - investiia de bani i timp n programe obligatorii de pregtire

    profesional continu ; - independena total n prestarea serviciilor ; - ncheierea unui contract i plata unei polie de asigurare civil

    profesional; - asumarea rspunderii personale pentru activitile prestate ; - respectarea unor norme metodologice, standarde sau bune practici ; - implicarea unui nivel de educaie superioar ;

  • - existena unui organ de supraveghere din partea breslei n legtur cu respectarea calitii serviciilor, identificarea conflictelor de interes i a concurenei neloiale etc. ;

    - mai presus de toate SERVIREA INTERESULUI PUBLIC.

    Nu sunt oare cele de mai sus suficiente argumente juridice i faptice care s demonstreze c activitatea membrilor acestor bresle este esenialmente de natur independent ? Rspunsul este DA i sperm s fie auzit de toi cei care au un rol de jucat nu numai n redactarea noului Cod Fiscal, dar i n protejarea valorilor specifice breslelor de profesii liberale.

    EMILIAN RADU,

    PREEDINTELE UNIUNII PROFESIILOR LIBERALE DIN ROMNIA