companioni studiul 4 - trim 2 - 2015

4
17 conexiuni salvatoare CONEXIUNI SALVATOARE actual.consistent.practic O foarte lungă umblare cu Dumnezeu 25 APRILIE 2015 Referința biblică: Geneza 4:25 – 6:2. Comentariu: Patriarhi și profeți, capitolul 6. Flash „Dar după nașterea primului său fiu, Enoh a ajuns la o experiență mai înaltă; el a fost atras într-o mai strânsă legătură cu Dumnezeu. El și-a dat seama mult mai bine de obligațiile și răspunderea sa ca fiu al lui Dumnezeu. Iar când a văzut iubirea copilului pentru tatăl său, încrederea sa simplă în grija și ocrotirea sa, când a simțit profunda afecțiune a inimii sale pentru fiul său întâi născut, el a învățat atunci lecția prețioasă a iubirii minunate a lui Dumnezeu față de oameni, manifestată în dăruirea Fiului Său, cum și încre- derea pe care copiii lui Dumnezeu pot s-o aibă în cerescul lor Tată.” (Patriarhi și profeți, p. 84, orig.) „La vârsta de șaizeci și cinci de ani, lui Enoh i s-a născut Metușelah. După nașterea lui Metușelah, Enoh a umblat cu Dumnezeu trei sute de ani și i s-au mai născut și alți copii: fii și fiice. Astfel, toate zilele lui Enoh au fost de trei sute șai- zeci și cinci de ani.” (Geneza 5:21-23) Text-cheie Adolescenti 2_2015.indd 17 30/01/2015 08:58:08

Upload: mariustrisca

Post on 22-Sep-2015

220 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

Lectiune Companioni

TRANSCRIPT

  • 17

    co

    ne

    xiu

    ni s

    alv

    ato

    are

    CONEXIUNI SALVATOARE

    ac tual .consistent .prac t ic

    O foarte lung umblare cu Dumnezeu

    25 APRILIE 2015

    Referina biblic: Geneza 4:25 6:2.Comentariu: Patriarhi i profei, capitolul 6.

    FlashDar dup naterea primului su fiu, Enoh a ajuns la o experien mai nalt; el a fost atras ntr-o mai strns legtur cu Dumnezeu. El i-a dat seama mult mai bine de obligaiile i rspunderea sa ca fiu al lui Dumnezeu. Iar cnd a vzut iubirea copilului pentru tatl su, ncrederea sa simpl n grija i ocrotirea sa, cnd a simit profunda afeciune a inimii sale pentru fiul su nti nscut, el a nvat atunci lecia preioas a iubirii minunate a lui Dumnezeu fa de oameni, manifestat n druirea Fiului Su, cum i ncre-derea pe care copiii lui Dumnezeu pot s-o aib n cerescul lor Tat. (Patriarhi i profei, p. 84, orig.)

    La vrsta de aizeci i cinci de ani, lui Enoh i s-a nscut Metuelah. Dup naterea lui Metuelah, Enoh a umblat cu Dumnezeu trei sute de ani i i s-au mai nscut i ali copii: fii i fiice. Astfel, toate zilele lui Enoh au fost de trei sute ai-zeci i cinci de ani.

    (Geneza 5:21-23)

    Text-cheie

    Adolescenti 2_2015.indd 17 30/01/2015 08:58:08

  • 18

    co

    ne

    xiu

    ni

    sa

    lva

    toa

    re

    Ce prere ai?ntocmete o list de caliti i trsturi comune n familia ta. Pot fi anumite aspecte fizice, trsturi de caracter sau concepii i valori. Cum sunt acestea duse mai departe de urmai?Trsturi/Caliti Cum sunt transmise

    ______________ ______________________________ ______________________________ ________________

    Da sau nu:

    Tendina de a tri ntru totul pentru Dum-nezeu este ceva ce dobndeti pe par-curs, nu ceva ce moteneti de la familie.

    De ce eti aa cum eti? Care sunt lu-crurile care sunt transmise de la o generaie la alta i care sunt cele do-bndite n urma influenei mediului de via?

    tiai c?dam a trit 930 de ani i muli dintre urmaii lui au trit cteva secole. Din moment ce Adam i Eva au

    trit concomitent cu multele generaii care au populat pmntul,

    istoria Grdinii Edenului, a arpelui i a harului promis putea fi transmis fr intermediari. E greu de imaginat, dar Adam, ct timp a fost n via, a fost str-

    str-str-str-str-str-str-str-strbunic. E dificil de ne-les acest lucru, nu-i aa?

    Cazn

    studiuAceasta este cartea genealogiei lui Adam. n

    ziua n care l-a creat pe om, Dumnezeu l-a fcut dup

    asemnarea Sa. I-a creat brbat i femeie; n ziua n

    care i-a creat, i-a binecuvntat i le-a dat numele de om. La vrsta de o sut treizeci de ani, lui Adam i s-a nscut un fiu dup asemnarea sa, dup chipul su, iar el i-a pus nume-le Set. Dup naterea lui Set, Adam a mai trit opt sute de ani i i s-au mai nscut i ali copii: fii i fiice. Astfel, Adam a trit n total nou sute treizeci de ani; apoi a murit. La vrsta de o sut cinci ani, lui Set i s-a nscut Eno.

    Dup naterea lui Eno, Set a mai trit opt sute

    apte ani i i s-au mai nscut i ali copii: fii

    i fiice. Astfel, Set a trit n total nou

    sute doispreze-ce ani; apoi a

    murit.

    La vrsta de nouzeci de ani, lui

    Eno i s-a nscut Chenan. Dup naterea lui Chenan, Eno

    a mai trit opt sute cincisprezece ani i i s-au mai nscut i ali copii: fii i fiice. Astfel, Eno a trit n total nou sute cinci ani; apoi a murit. La vrsta de aptezeci de ani, lui Chenan i s-a nscut Mahalalel. Dup naterea lui Mahalalel, Che-nan a mai trit opt sute patruzeci de ani i i s-au mai nscut i ali co-pii: fii i fiice. Astfel, Chenan a trit n total nou sute zece ani; apoi a murit. La vrsta de aizeci i cinci de ani, lui Mahalalel i s-a nscut Iared. Dup naterea lui Iared, Mahalalel a mai trit opt sute treizeci de ani i i s-au mai nscut i ali copii: fii i fiice. Astfel, Mahalalel a trit n total opt sute nouzeci i cinci de ani; apoi a murit. La vrsta de o sut aizeci i doi de ani, lui Iared i s-a nscut Enoh. Dup naterea lui Enoh, Iared a mai trit opt sute de ani i i s-au mai nscut i ali copii: fii i fiice. Astfel, Iared a trit n total nou sute ai-zeci i doi de ani; apoi a murit. La vrsta de aizeci i cinci de ani, lui Enoh i s-a nscut Metuelah. Dup naterea lui Metuelah, Enoh a umblat cu Dumnezeu trei sute de ani i i s-au mai nscut i ali copii: fii i fiice. Astfel, toate zilele lui Enoh au fost de trei sute aizeci i cinci de ani. Enoh a umblat cu Dumnezeu; apoi n-a mai fost gsit, pentru c Dumnezeu l-a luat.

    (Geneza 5:1-24)

    Adolescenti 2_2015.indd 18 30/01/2015 08:58:08

  • 19

    co

    ne

    xiu

    ni s

    alv

    ato

    are

    RepereFerice de cei cu inima curat, cci ei l vor vedea pe Dumnezeu!

    (Matei 5:8)

    Prin credin a fost luat Enoh, ca s nu vad moartea. i n-a mai fost gsit, pentru c Dumnezeu l-a luat. Cci

    nainte de strmutarea lui s-a depus mrturie c i era plcut lui Dumnezeu. i fr credin este

    imposibil s-I fim plcui, pentru c oricine se apropie de El trebuie s cread c El exist

    i c i rspltete pe cei ce-L caut. (Evrei 11:5,6)

    Eu sunt via, iar voi suntei mldiele. Cel care rmne n Mine i n care rmn Eu aduce mult rod, pentru c desprii de Mine nu putei face nimic. (Ioan 15:5)

    Cel ce zice c rmne n El este dator s umble i el aa cum a umblat Isus. (1 Ioan 2:6)

    i despre acetia a profeit Enoh, al aptelea de la Adam, spunnd: Iat, Domnul vine cu zeci de mii de sfini ai Si, ca s fac judecat mpotriva tuturor i s condamne orice suflet pentru toate lucrrile lor nelegiuite, pe care le-au nfp-

    tuit, i pentru toate cuvintele grele, pe care pctoii neevlavioi le-au rostit mpotriva Lui. (Iuda 14 i 15)

    Cu ali ochiCaracterul e ceea ce eti n singurtate.

    D. L. Moody, evanghelist american din secolul XIX

    intete la cer i vei ajunge departe. intete la pmnt i nu vei ajunge nicieri. C. S. Lewis, sa-

    vant i scriitor cretin englez din secolul XX

    Ce deosebire enorm exist ntre a-L cunoate pe Dum-nezeu i a-L iubi pe Dumnezeu...! Blaise Pascal, matematician

    i filosof francez din secolul XVII

    Fide studiuCitete ntregul pasaj despre descendena lui Adam. Care au fost primele idei care i-au venit n minte n timp ce citeai acest pasaj?

    Ce nume dintre cele de mai sus le cunoteai dinainte? Care nume sunt noi?

    Pe o bucat de hrtie, realizeaz un grafic al vieii celor de mai sus i marcheaz ct de mult s-au suprapus generaiile. Ci dintre urmaii lui Adam s-au nscut n timpul vieii lui?

    Care crezi c erau leciile ce erau transmise mai departe, din generaie n generaie? Dac ai putea s oferi un sfat nelept generaiei care urmeaz, ce ai spune (n 20 de cuvinte sau mai puin)?

    Cnd i-a nceput Enoh umblarea propriu-zis cu Dumne-zeu? Cum se traduce aceast realitate n viaa cuiva care triete n zilele noastre?

    De ce crezi c Dumnezeu l-a luat pe Enoh, iar pe alii care i fuseser cre-dincioi naintea lui i-a lsat?

    Adolescenti 2_2015.indd 19 30/01/2015 08:58:08

  • 20

    co

    ne

    xiu

    ni

    sa

    lva

    toa

    re

    Experiena ta zilnicSabat

    Rezolv exerciiul de la Ce p-rere ai? Crezi c trsturile de caracter pe care le-ai notat sunt transmise din generaie n gene-raie? E o chestiune ce ine doar de genetic? Sau e ceva ce i nsueti pe msur ce treci prin via? Care este trstura pe care ai motenit-o de la prini sau ali membri ai familiei i pe care vrei s o dezvoli i, probabil, s o transmii mai departe copiilor ti, ntr-o bun zi?

    Gndete-te la provocarea lansa-t de Pavel n Romani 12:2: Nu v conformai acestui veac, ci l-sai-v transformai prin rennoi-rea gndirii voastre Care sunt tiparele pe care le observi n viaa ta i ai vrea s le schimbi?

    ncepe schimbarea chiar astzi, nlnd o rugciune i urmnd sfatul lui Pavel de a face n aa fel nct transformarea s nceap din minte.

    Duminic

    Citete pasajul din Geneza 5, redat la Caz n studiu. ncear-c s nu te mpiedici de faptul c citeti o genealogie. Genealogiile pot avea semnificaii profunde; nu trebuie dect s le citeti cu atenie. Biblia spune c n ziua n care l-a creat pe om, Dumnezeu l-a fcut dup asemnarea Sa. (Gen. 5:1). Ce mesaj i transmite aceast afirmaie? n ce propor-ie mai suntem noi asemntori cu Dumnezeu i n ce aspecte? n timp ce citeti acest pasaj, ntrea-b-te care este mesajul pe care Dumnezeu ncearc s i-l trans-mit astzi?

    Luni

    Citete Textul-cheie (Geneza 5:21-23) pentru aceast spt-mn i gndete-te la evenimen-tele din viaa ta care au fost punc-te de cotitur. Conform acestor texte, naterea fiului lui Enoh a fost un important moment de co-titur, cnd umblarea lui Enoh cu Dumnezeu a cptat un sens cu totul nou. Te afli ntr-un moment de rscruce al vieii tale? Scrie-I lui Dumnezeu o rugciune. Vorbete cu El i roag-L s fac din aceas-t zi prima zi a unei noi direcii n viaa ta.

    Mari

    Citete pasajul de la Flash des-pre momentul decisiv al na-terii lui Metusala. Ce crezi c afl despre Dumnezeu oamenii care devin prini? Tu ce tii despre relaia cu Dumnezeu, din punctul de vedere al unui copil? n mod evident, faptul de a deveni p-rinte produce anumite transfor-mri. ntreab pe cineva care tii c umbl cu Dumnezeu care este elementul care l ine aproape de El. Roag acea persoan s i spu-n care este personajul biblic ce i inspir cel mai mult umblarea cu Dumnezeu.

    Miercuri

    Citete Reperele pentru aceast sptmn i identific ver-setul care i se adreseaz n mod personal. De ce crezi c oglinde-te exact situaia ta? Subliniaz n celelalte texte expresiile-cheie care i se pare c au legtur cu tine i gndete-te la cineva cru-ia ai putea s-i destinuieti aces-te lucruri. Roag-te ca Dumnezeu s i dea ocazia i curajul s spui cuvinte ce pot fi o binecuvntare

    pentru cineva n aceast spt-mn.

    Joi

    Citete capitolul 6 din Patriarhi i profei i observ descrierea pe care Ellen White o face vieii lui Enoh i lumii n care a trit el. n multe privine, lumea lui Enoh se aseamn cu lumea noastr de azi, n atitudini i practici. Gnde-te-te la o lecie pe care o poi n-va din acest capitol i pe care o consideri important pentru tine acum. Scrie ntr-o propoziie sau dou care e acea lecie. Poveste-te cuiva de ce crezi c e importan-t.

    Vineri

    Mediteaz la momentele din viaa ta cnd te-ai simit foar-te aproape de Dumnezeu, pre-cum i la cele n care Dumnezeu prea foarte, foarte departe. Ce elemente au contribuit la senzaia de apropiere de Dumnezeu?

    Ce lucruri din viaa ta genereaz deprtarea de Dumnezeu?

    Biblia spune: Cel ce zice c rm-ne n El este dator s umble i el aa cum a umblat Isus. (1 Ioan 2:6). Pe unde vei umbla astzi? Gndete-te la locurile, la oame-nii i la lucrurile pe lng care vei trece astzi. Cum ar fi mers Isus n acele locuri, dac ar fi trit pe pmnt? Astzi, n drumurile tale, invit-L pe Isus s-i arate cum era mersul Lui i pune n practic

    umblarea lui Hristos.

    Adolescenti 2_2015.indd 20 30/01/2015 08:58:08