Școala de lideri politici ai parteneriatului estic 2013

27
Școala de Lideri Politici ai Parteneriatului Estic 2013 Varşovia 2013

Upload: szkola-liderow

Post on 17-Mar-2016

231 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

1

Școala de Lideri Politici ai Parteneriatului Estic 2013

Varşovia 2013

2

Pregătirea publicației: Elena Zhminko

Traducere şi redactare: Katarzyna Kowalczyk – limba engleză

TexteM Birou de traduceri

Traducători: Dorota Pawałowska – limba ucraineanăGiorgi Komoshvili – limba georgianăIoan Polaczek – limba românăMaryja Łucewicz-Napałkow – limba franceză

Redactori:dr Anna Konieczna-Purchała – limba polonădr Bella Tateshvili – limba georgianăLaurentia Jadachowska – limba românădr Svitlana Romaniuk – limba ucraineană

Design şi proiectare grafică:Kotbury.pl

Fotografii:Beata Czarnecka

Copyright by Stowarzyszenie Szkoła Liderów

Citarea şi utilizarea este permisă dacă se precizează sursa.Publicația nu este destinată pentru vânzare. Opiniile şi informațiile pe care le conține nu reflectă neapărat poziția de la Scoala de Lideri.

Proiectul este realizat din mijloace financiare ale Ambasadei Americane din Varşovia şi cofinanțat din mijloacele programului Sprijinirea Democrației, finanțat în cadrul programului cooperării poloneze pentru dezvoltare a Ministerului Afacerilor Externe RP în anul 2013, în colaborare cu organizațiile de parteneriat: Dialogul European din Ucraina, Institutul Olandez al Democrației Multipartite – Reprezentanta Caucazului de Sud din Georgia, Consiliul Național al Tineretului din Moldova şi Centrul de Analize a Globalizării şi Dezvoltării Regionale.

ISBN 978-83-939043-7-2

Varşovia 2013

Stowarzyszenie Szkoła LiderówWiejska str. 12A, 00-490 WarsawTel. 22 556 82 50Faks 22 556 82 [email protected] www.szkola-liderow.pl

3

Stimați,

Vă oferim această publicație, care este rezultatul acțiunilor întreprinse, în cadrul primei ediții a proiectului Școala de Lideri Politici ai Parteneriatului Estic 2013.

Timp de 17 ani la Școala de Lideri, prin dezvoltarea liderilor dincolo de granița noastră de est, susține procesele de democratizare și construire a societății civile în țările din fosta Uniune Sovietică. În această perioadă o atenție deosebită acordăm țărilor invitate de Uniunea Europeană să participe în proiectul Parteneriatului Estic – țărilor care în Europa sunt numite de obiciei țări în transformare, dar care au depășit de fapt această denumire. Unele se îndreaptă spre integrare cu Europa, iar altele – se pare – cu totul dimpotrivă.

În cadrul proiectului au avut loc două reuniuni – în Ucraina (28 iunie – 5 iulie 2013) și în Polonia (22 – 28 septembrie 2013). 24 lideri din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Ucraina în timpul numeroaselor întălniri cu politicieni, activiști sociali, reprezentanți ai opiniei publice, atelierelor și sesiunilor de formare care dezvoltă competențele de lider ale participanților, au construit spațiul de cooperare în regiune și au făcut schimb de experiență în activitatea publică din țările sale.

Școala de Lideri Politici ai Parteneriatului Estic constituie răspunsul la necesitatea de a face o reflexie ce este și încotro merge Parteneriatului Estic. Publicația cuprinde texte alese ale participanților, care sunt rezultatul abordării acestei reflexii în contextul țărilor lor.

De un lucru putem fi siguri, și anume, că experiența transmisă de Polonia ca o țară unde cetățenii sunt implicați direct în construirea democrației, mai devreme sau mai târziu, vor duce la adevărate transformări instituționale în țările care ne sunt apropiate nu numai prin vecinătate dar și din punct de vedere istoric și spiritual.

Fără contribuția partenerilor noștri din țările Parteneriatului Estic, derularea programului n-ar fi fost posibilă.

Echipa proiectului

Перспективи

4

Principiul de bază al noii inițiative era de a oferi maximă posibilă, ținând cont de realitățile politice şi economice şi a reformelor de stat a fiecărui partener în cauză. În luna mai 2009 la Praga, a fost lansat Parteneriatul Estic cu scopul ambițios de a pune în aplicare o asociere politică şi integrare economică între UE şi partenerii săi răsăriteni. Acest lucru presupunea noi acorduri de asociere, inclusiv zonele profunde şi cuprinzătoare de liber schimb şi integrarea progresivă în economia UE. Aceasta ar fi permis, de asemenea, facilitarea călătoriilor în UE, prin liberalizarea treptată a vizelor, însoțită de măsuri de combatere a migrației ilegale. Pentru a răspunde noilor cerințe de cooperare, au fost alocate 600 milioane Euro pentru perioada 2010–2013, inclusiv 350 milioane de noi fonduri. După 2 ani de la lansarea P.E. rezultatele erau minime aducînd Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina mai aproape de U.E. doar cu cîțiva milimetri nu metri, regresiunea democrației, oportunitatea liberalizării vizelor neclar conturată şi o influiență a Rusiei încă vizibilă, acesta era bilanțul după 2 ani scurşi de la lansarea Parteneriatului Estic. Proiect care s-a dorit o punte de legatură dintre U.E. şi

Perspectivele Parteneriatului Estic și dialogul din regiune

„Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.”

Este o teză formulată la 9 mai 1950 de către Robert Schuman unul din părinții fondatori ai Uniunii Europene, o deviză ce avea să devină emblematică pe parcursul lărgirii continue a spațiului european și-a consolidării marii familii europene. Consolidare ce-a făcut sa scadă pe parcursul anilor distanțele geografice şi să se extindă U.E.pînă la est delimitînd geopolitic două puteri Rusia și Uniunea Europeană. Destrămarea Uniunii Sovietive în anul 1991 avea sa creeze noi perspective de aderare la U.E. a fostelor țări din lagărul socialist sau aflate sub controlul Uniunii Sovietice astfel Polonia, Cehia, Țările Baltice și mai tîrziu România și Bulgaria aderă la U.E. Astfel către anul 2008 hotarele U.E. se extindeau pînă la frontiera cu Republica Moldova, iar în scopul susținerii extinderii mai departe a U.E. in decembrie 2008 Comisia Europeană a prezentat o propunere pentru crearea Parteneriatului Estic o dimensiune specifică de est ce urma sa cuprindă 6 țări din estul europei (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina).

Nicolae Arnaut Proiectul HSSAP (Ministerul Sănătății), finanțat de Banca Mondială Moldova e-mail: [email protected]

5

cele şase foste republici sovietice. În susținerea afirmației de mai sus a fost şi declarația preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek. Oficialul s-a oprit în mod special la situația din Belarus, dar şi la cea din Ucraina unde, la momentul desfăşurării Summitului, fostul premier Iulia Timoşenko era încă pusă sub acuzația de abuz în serviciu. „Nu ar trebui să fim foarte mândri de ceea ce am obținut până acum, ci mai degrabă critici, căci am asistat şi la un regres în evoluția democrației, a drepturilor omului şi statului de drept în unele din aceste țări”, a declarat preşedintele Parlamentului European. Coincidență sau nu, publicația polonă Polityka scria, cu o zi înainte de începerea Summitului: „Statele membre ale PE nu erau într-o situație tocmai strălucită. În Belarus, după un scurt răgaz, Lukaşenko a reluat metodele dictatoriale față de opoziție şi a întrerupt contactul cu Europa. În Azerbaidjan, Ilham Aliyev şi-a asigurat o preşedinție pe viață, pe care a moştenit-o de la tatăl său. Armenia urmează calea putinismului. În Georgia, Saakaşvili a risipit câştigurile democratice ale Revoluției Trandafirilor. În Ucraina, Iulia Timoşenko era arestată şi se afla la cheremul judecătorilor sub ordinele preşedintelui pro-rus. Moldova, deşi era cel mai bun elev din grup, se tîra” avînd în urma ei conflictul din Transnistria şi toate relele

unei democrații tinere”. Revenind la realizările summitului, importantul cotidian suedez Svenska Dagbladet scria; acest for nu a reuşit să determine statele din estul Europei să adopte reforme în schimbul promisiunii de a intra în UE. Publicația de la Stockholm argumenta că Uniunea ar trebui „să ademenească direct” cetățenii cu vize ieftine şi mai puțin complicate, ca şi cu sprijin pentru societatea civilă. Astfel perioada 2010–2013 urma să fie o perioadă destul de importantă şi dificilă pentru țările P.E. mai ales pe măsura dorinței țărilor de a iniția şi implimenta o serie de reforme în conformitate cu standartele si rigorile U.E. pe fundalul promisiunii de liberalizare a regimului de vize dar pe altă parte prin creşterea influenței continuie a Rusiei în această zonă. Influiență ce avea sa aibă urmări odată cu apropierea summitului de la Vilnius, sub presiunile Rusiei, prima din proiectul Vilnius—2013 a decăzut Armenia (pe 3 septembrie). A doua, sub aceleaşi presiuni, a cedat Ucraina, pe 21 noiembrie, iar pe 25 noiembrie şi Azerbaidjanul. Din numărul celor 6 candidați pentru UE (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova şi Ucraina) pe poziții au rămas R. Moldova şi Georgia. Chiar chiar dacă R. Moldova şi Georgia au primit notele cele mai bune, doar în Georgia sau înfăptuit reforme vizibile în economia şi dezvoltarea statului.Cea mai evidentă reformă a fost lupta cu corupția conform datelor Transparency International indicile de percepere a coruptiei în Georgia a scăzut plasînd Georgia pe poziția 55 în 2013 în comparație cu poziția 99 în 2006, Moldova care în 2006 se afla pe poziția 79 iar în 2013 pe poziția 102 înregistreză un regres evident. Situația nu este bună nici în celelalte state din P.E.în 2013, Ucraina se află pe poziția 144, Armenia-94, Arezbaidjan-127, Belarus-123. Parafarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană reprezintă, indiscutabil, o mare realizare al actualei guvernări de la Chişinău şi Tbilisi stimulând deja opinii şi analize legate de perioada post-Vilnius. Nota deranjantă a unora dintre comentarii este refrenul „drobului de sare“. Şi anume: Moldova a fost acceptată de europeni fără să-şi fi făcut bine temele, corupția în loc să fie stârpită e pusă la adăpost, plus vom suporta sancțiunile Moscovei. Scepticismul nu poate fi evitat într-o societate ca a noastră, mai curând dezamăgită decât animată de entuziasme facile.Pe de altă parte Moldova devine, iată, printr-un joc geopolitic greu de prevăzut până acum câteva zile principala „floare“ din buchetul Parteneriatului Estic, după ce „bujorul“ ucrainean s-a ofilit în bătaia primelor geruri ruseşti declanşate în acest noiembrie al tuturor speranțelor. Funcționarii europeni vor trebui să puncteze în dreptul Moldovei, fără să uite de Ucraina (unde lucrurile nu sunt încă tranşate), cu mai multă atenție şi generozitate. Putem profita de această conjunctură. Totul e ca voința de integrare europeană să se mențină la nivelul puterii de la Chişinău şi ca stare de spirit dominantă în societatea basarabeană. Uniunea Europeană îşi va înăspri dialogul cu Rusia – o demonstrează reacția vehementă a Poloniei, prin preşedintele Komorowski care, într-un interviu pentru „Gazeta Wyborcza“, spunea:

6

„Şantajul inadmisibil la adresa Ucrainei se cuvine să ne facă vigilenți, întrucât noi nu am estimat în termeni reali capacitatea de diversiune a Rusiei în aceste teritorii. Este un succes pentru Moldova şi Georgia parafarea Acordului de Asociere la U.E dar acest pas a avut mai mult o conotatie geostrategică survenind ca urmare a unei lupte geopolitice dintre Statele Unite si U.E. pe deoparte si Rusia pe altă parte, menționînd încă odată că nu a venit pe fundalul unor serii de reforme vizibile in dezvoltarea statului dar pe fundalul unor aspiratii europene desăvîrşite şi-a unei puteri de-a contrazice Rusia. Europa a apreciat dorința de-a deveni europeni au fost foarte generoși cu Moldova sau prea generoși dar europa înseamă si lupta cu corupția, atragerea investițiilor străine, concurența loială, trasparența decizională, respectarea drepturiilor omului ect, reformele europene vizibile în economia si dezvoltarea statului R.M. se lasă așteptate din păcate, deocamdata există doar coruptie, saracie, lipsă de viziune si dorință de-a rezolva treburile interne. Uniunea Europenă va analiza cu rigoare mai departe toți paşii inițiați de Moldova şi Georgia dar şi Ucraina care mai are şansa de a semna Acordul de Asociere la U.E., lupta cu corupția rămînînd primordială. „Cele şase state membre ale Parteneriatului Estic, de la bun început au fost foarte diferite, iar acum la summit-ul de la Vilnius s-a constatat că diferențele dintre aceste state au devenit şi mai pronunțate”, a spus şeful Ministerului estonian de Externe.

Potrivit diplomatului, UE ar trebui să-şi continue activitatea ținând cont de diferența între state. Pe de o parte, Georgia şi Republica Moldova, pe de altă parte, Belarus şi Azerbaidjan, iar undeva la mijloc Armenia şi Ucraina. Nu am trebui să examinăm lucrurile mai atent pentru a produce careva schimbări?” s-a întrebat Urmas Paet.

În opinia sa, „este necesar de a elabora programe specifice pentru fiecare dintre state, reieşind din dorința acestora, din ceea la ce ei înşişi sunt dispuşi să ajungă în dezvoltarea lor internă”. Viitorul European al acestor țări depinde în mare masură de ele de dorința lor de a deveni europeni de dorința de a implimenta reforme vizibile în societate iar succesul P.E. se va realiza în scurt timp indiferent de barierile impuse de Rusia.

7

Participarea la viața publică, mai ales în politică, este unul dintre indicatorii de egalitate și democrație în țară. În întreaga lume femeile se angajau în mod activ în instaurarea democrației și în toate acțiunile, chiar şi cele mai periculoase, în lupta împotriva regimurilor autoritare. Participarea femeilor a fost mare chiar şi la protestele de stradă organizate în favoarea independenței Georgiei față de Uniunea Sovietică (Sabedashvili, 2007) şi la protestele înainte de perioada Revoluției Rose şi protestele organizate în octombrie şi noiembrie 2007. Participarea femeilor în viața publică în Georgia este o realitate istorică. Chiar şi astăzi, multe femei iau parte la acțiuni preelectorale. Problema nu constă însă în participarea redusă a femeilor, dar în discordanța între guvernarea actuală şi activitatea şi interesele femeilor, în activitatea organelor de decizie, şi în slaba reprezentare a femeilor.

Legea georgiană oferă femeilor şi bărbaților drepturi egale de vot. În momentul votării activitaea lor este aceaşi, atât la oraşe cât şi la sate. Acest echilibru este însă departe de cel dorit, atunci când vine vorba cine va fi ales la un anumit nivel de administrare. Se poate spune că participarea femeilor în politică şi în procesul de luare a deciziilor este limitată şi rămâne cu mult în urmă, în raport cu obiectivele stabilite de ONU (30%). Unul din cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului stabilite la 08 septembrie 2000 la New York şi semnate, de asemenea, de Georgia, trebuia să fie finalizat până în 2015. Conform acestui obiectiv, bărbații şi femeile au drepturi egale în probleme legate de politică şi de management, la toate nivelurile.

În ultimii ani, în Georgia, în ciuda unor progrese în direcția egalității de gen, există puține femei în posturi decizionale, în cadrul organelor alese și organelor de stat.

Conform indicelui dezechilibrului de gen, Georgia ocupă locul 71 în lume între 137 de țări.1 Femeile obțin mai greu un loc în alegerile parlamentare, dar alegerile dau o mulțime de oportunități de poziționare a femeilor ca lideri (acesta este unul din postulatele unei guvernări democratice şi este necesar pentru realizarea deplină şi egală a dreptului universal de vot). În cursul ultimului deceniu, proporția femeilor în parlament nu a depăşit 10% (anii 1991–2008). În această perioadă în cel mai important organism legislativ din Georgia cea mai mare rată de participare a femeilor a fost de 9,4% (în 2003), iar cea mai mică – 5% (în 2008). Acum, după alegerile parlamentare din 2012, ponderea femeilor a crescut la 10,8%: la 150 de parlamentari 17 sunt femei. Cu acest rezultat Georgia se află pe locul 105 în lume, iar între țările OSCE ocupă unul

1 „Gender equality in Georgia on the Bases of International Indices and Ratings” N. Bende-liani. CSS 2012.

Participarea femeilor în viața politică și la activitățile civice Exemplul Georgiei

Egalitatea de gen în procesul politic este un aspect fundamental al guvernării democratice moderne. Conform standardelor internaționale, femeile ar trebui să aibă aceleași drepturi și oportunități de a se angaja în procesul politic, ca bărbații – în toate aspectele și la toate nivelurile. Realizarea practică a acestui scop implică învingerea diferitelor adversități, fiindcă participarea femeilor la procesele politice este foarte mică.

Scopul acestui articol este de a analiza nivelul actual de implicare politică a femeilor în Georgia. Articolul arată, de asemenea, principalele obstacole cu care se confruntă femeile, atunci când se angajează în viața politică, și oferă o privire de ansamblu asupra strategiilor menite să ajute la rezolvarea acestei probleme.

Natia Ubilava Institutul de Studii Politice (IPS) Georgia e-mail: [email protected]

8

din ultimele locuri şi diferă semnificativ de rata medie a OSCE (23,6%).2 Participarea femeilor în calitate de candidate la alegeri este de asemenea mic. În alegerile din 2012 femeile reprezentau doar 28% din candidați. Potrivit unui raport emis de către misiunea de observare a OSCE cu privire la alegerile parlamentare, ”este necesar să se ia măsuri suplimentare pentru a atinge echilibrul de gen în organul legislative”.3

În ciuda progresului în inițiative legislative, numărul femeilor în organele administrației publice locale a scăzut după fiecare alegeri. După alegerile locale din 1998 au fost 14%, dar această cifră a fost de numai 12% în 2002. În alegerile din octombrie 2006 numărul femeilor de pe listele candidaților s-a redus la 11,14%. Acest indicator nu s-a ameliorat nici după alegeri – femeile au reprezentat 11% din componența administrației publice locale. În organele executive, de asemenea, este un număr mic de femei. În august 2012, printre 19 miniştri au fost doar 5 femei. În prezent, printre cei 20 de miniştri sunt doar 3 femei, aşadar, participarea lor la guvernare s-a mai diminuat.

Promovarea participării active a femeilor în viața politică ar trebui să fie o cerință legală. În legea cu privire la partidele politice din Georgia a fost introdusă în 2012 o modificare care prevede bonusuri financiare pentru partidele politice, pentru a îmbunătăți echilibrul de gen.

Conform noilor reglementări, fiecare partid politic care pe lista de partid, la fiecare zece candidați va prezenta 2 candidate, va obține aproximativ cu 10% mai multe fonduri de

2 http://www.osce.org/odihr/784323 Raportul emis de Adunarea Parlamentară OSCER cu privire la alegerile parlamentare în

Georgia din anul 2012.

9

pentru care aşa stau lucrurile sunt relațiile sociale, mediul politic şi relațiile patriarhale în societate.

Echilibrul de gen în viața politică, în organele alese constituie principiul de bază al democrației. Nivelul scăzut de participare a femeilor în organele electorale este în detrimentul atât a calității dezbaterilor publice, cât şi a eficienței instituțiilor. Participarea scăzută a femeilor în viața politică şi publică din Georgia este o problemă, de aceea, în primul rând este necesar un sprijin legal al activităților în acest domeniu. În plus, responsabilitatea revine atât partidelor politice, cât şi societății civile. Aşadar, recomandările concrete pentru a rezolva această problemă sunt următoare:

• Organizarea cadrului legal: cadrul legal din Georgia necesită modificări pentru a asigura o mai mare participare a femeilor în viața politică și să creeze oportunități egale pentru bărbați și femei. Acest lucru este posibil prin stabilirea de cote în legea electorală. Experiența internațională arată că în țările care au introdus sisteme de cote electorale, eficacitatea alegerii femeilor pe posturi a crescut de două ori.

• Partidele politice sunt un instrument important pentru promovarea femeilor în politică, de aceea reglementările interioare ale partidelor ar trebui să asigure implicarea corespunzătoare a femeilor în viața partidului. Cu toate acestea partidele nu depun eforturi adecvate în promovarea femeilor. O dovedeşte, de exemplu, faptul că printre cele 16 entități doar 6 au prezentat liste de partid electorale, luând în considerare standardele pentru echilibrul de gen.

• Creșterea gradului de conștientizare publică: creșterea gradului de conștientizare publică privind menținerea echilibrului de gen este direct legată de creșterea gradului de implicare a femeilor.

• Este necesar să se creeze o mișcare consolidată, organizată și largă, care va avea grijă să informeze publicul și va informa femeile despre problemele importante pentru participarea lor la viața politică și publică.

• Deşi s-a înregistrat un anumit progres în ceea ce privește creșterea gradului de implicare a femeilor, situația de până acum în Georgia indică un nivel scăzut de angajare a femeilor în procesul de luare a deciziilor și în viața politică. Condiția necesară pentru creșterea participării femeilor în viața publică este implementrea de către stat a politicii de promoware a activității femeilor în acest domeniu.

la bugetul de stat. Această reglementare, însă, nu a adus nici un beneficiu în alegerile parlamentare din 2012, pentru că majoritatea entitaților au prezentat lista fără a ține seama de echilibrul de gen. Doar 6 entități din cele 15 înregistrate au luat în considerare norma.

Codul muncii georgian nu conține niciun fel de reglementări privind protecția femeilor la locul de muncă. Societatea georgiană are o atitudine diferită față de implicarea femeilor în viața publică şi politică.

Cercetările efectuate în 2013 în cadrul programului de dezvoltare al ONU4 arată că jumătate din populația Georgiei, consideră că o mai mare implicare a femeilor în viața publică şi politică ar fi în beneficiul țării. Trebuie însă remarcat faptul că majoritatea societății consideră că politica este o activitate pentru bărbați şi crede că participarea femeilor în aceasta ar trebui să fie limitată.

Potrivit părerii majorității societății (61%), bărbații sunt lideri mai buni decât femeile. Majoritatea se bazează pe stereotipuri cu privire la natura femeilor şi prin aceasta explică de ce politica este mult mai potrivit pentru bărbați. Pe de altă parte, interesul şi motivația femeilor de a se implica într-o măsură mai mare în politică, sunt mici. Motivul

4 Opinia societății cu privire la echilibrul de gen în politică şi afaceri” ACT, UNDP Georgia, 2013.

10

Dacă și cum să influențezi politica, fără a fi politician

În Republica Moldova a fi politician înseamnă în primul rînd să îți satisfaci interesele proprii sau niște interese restrînse de grup. Pînă la cîștigarea puterii este o cale îndelungată și anevoioasă, propulsarea în politică realizîndu-se în primul rînd prin intermediul banilor sau a finanțărilor, care nu sunt sume mici, de obicei.

Cristina Avram Institutul de Dezvoltare şi Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” Moldova e-mail: [email protected]

Dacă nu eşti politician ai puține şanse să ajungi să deții putere sau pîrghii de influență. Dar munca îndelungată şi interesul pentru schimbare poate schimba lucrurile într-o țară în care între cetățenii simpli şi politicieni este o discrepanță majoră.

În primul rînd jurnaliştii sunt cei care mişcă lucrurile – ei încearcă să schimbe mentalitatea oamenilor, felul acestora de a gîndi, încearcînd să îi stimuleze să acționeze, să le pese de mediul în care trăiesc. Problema e că media în Republica Moldova nu este în totalitate independentă, iar scopul nobil de a schimba mințile oamenilor pentru a realiza lucruri bune se denaturează, astfel oamenii ajung să fie victime ale unor manipulări.

În al doile rînd poți influența politica fiind membru a unui ONG, sectorul non-guvernamental ar fi o opțiune de a face lobby şi advocacy şi respectiv de a schimba politica, conform raportului Freedom House – Nations in Transition 2013, în 2012 erau 8200 de ONG-uri înregistrate în Republica Moldova, însă doar 25% se consideră active, iar o altă problemă este că sunt supra-concentrate în capitală, Chişinău, în proporție de 65%. În pofida acestor fapte totuşi sectorul non-guvernamental este o sursa importanta de cadre noi şi creative pentru politică, care pot veni cu inițiative şi idei noi pentru societate.

11

Ca simplu cetățean este mai dificil să influențezi politica, însă dacă eşti activ şi gata să îți investeşti timpul şi energia pentru un scop nobil sunt cîteva posibilități ca vocea ta să ajungă „sus” la demnitarii politici. O posibilitate e de a face un blog, iar cu cît numărul de susținători creşte, iar părerile coincid, cu atît este mai mare impactul. Prin intermediul social media s-au organizat întîlniri ale politicienilor cu bloggeri, cei mai populari bloggeri au reuşit să facă auzite vocile lor, prin ale lor şi pe cele ale susținătorilor.

Politica este un teritoriu de luptă al intereselor, interesul general al statului constituind un paravan pentru realizarea intereselor de grup. Deseori politicienii se axează pe anumite realizări, pe care le consideră majore, iar cu ajutorul acestora cîştigă noi alegeri ori speră să cîştige un nou mandat, aceasta fiind şi situația Republicii Moldova, odată cu parafarea Acordului de Asociere guvernarea actuală a reuşit să îşi asigure victoria la următoarele alegeri, deşi schimbări în alte domenii nu s-au realizat. Dar nu trebuie să fie politician pentru a schimba situația din jurul tău, cîteodata fiind un exterior vezi mai bine situația și poți veni cu soluții mai bune, principalul este să găsești cea mai bună metodă de a influența și de a-ți expunde ideile și de a le face să devină reale și pentru societate. În lupta cu politicul cele mai importante sunt inițiativa şi voința!

12

Rolul Ucrainei în modelarea arhitecturii securității europene

Crearea unor structuri de securitate europene, este unul dintre cele mai importante evenimente ale secolului al douăzecilea. El a rezultat din dorința de a uni statele membre, precum și dintr-o serie de alte circumstanțe și factori, cum ar fi reunificarea Germaniei și destrămarea Uniunii Sovietice. Era evident că NATO începuse să funcționeze pe mai multe nivele, în timp ce Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și-a pierdut poziția sa centrală care îi era atribuită până acum. În același timp, Europa a început să acționeze în direcția securitatății ei proprii și să dezvolte sistemul de apărare propriu. Cu toate acestea, după două decenii, ordinea stabilită devine din nou obiectul revizuirii.

Victoria Vdovychenko Academia Diplomatică a Ucrainei, doctorandă / Facultatea de Economie Internațională şi Administrare, Universitatea Economică de Stat din Kiev, profesor universitar / Ucraina e-mail: [email protected]

13

este supusă evaluării. Numai punerea în aplicare a acestor principii directoare primare introduce o bază pentru crearea protecției şi securității unei țări. Crearea structurilor de securitate a statului este considerată a fi un factor central al stabilității în procesul de consolidare a statului, în special în țările cu o tradiție democratică scurtă, cum ar fi Ucraina.

Parafrazând celebrele cuvinte ale lui Kant: „relația dintre securitate şi guvernare va fi pricepută esențială, deoarece guvernarea corectă ajută la evitarea conflictelor şi, astfel, promovează pacea şi prosperitatea.”

Din moment ce o bună guvernare este un element esențial al securității Ucrainei, acesta nu ar trebui să fie un concept izolat. trebuie să se înțeleagă că buna guvernare nu poate fi limitată doar la un model propriu de dezvoltare, ci trebuie să includă toate sectoarele vieții sociale. Formarea unui guvern care acționează în mod transparent şi care îşi asumă răspunderea pentru acțiunile sale este considerată a fi cea mai eficientă strategie de dezvoltare națională. Cu toate acestea, efectul este minim în cazul în care nu există certitudinea şi încrederea care izvorăsc din societate. Dezvoltarea politică efectivă a unei țări nu depinde atât de mult de punerea în aplicare rapidă a obiectivelor şi reformelor stabilite în tranziția democratică, ci de metodelele prin care o națiune ajunge la democrație.

Dezbaterea de la începutul secolului XXI privind securitatea Europei a primit un nou impuls de când Federația Rusă şi-a exprimat punctul de vedere cu totul diferit de NATO şi UE cu privire la dezvoltarea „țărilor frățeşti”, printre altele a Ucrainei.

Această lucrare îşi propune să analizeze structurile de securitate europene, rolul şi locul Ucrainei în cadrul acestora. O astfel de analiză este importantă, deoarece problemele de securitate în toate domeniile vieții sunt tot mai evident abordate de la începutul secolului XXI. Lucrarea se concentrează asupra provocărilor specifice interne şi externe şi pe punctele forte ale sitemului de securitate european.

Cine suntem astăzi? Contextul intern al politicii din Ucraina

Fără îndoială țara noastră poate fi caracterizată ca unul din elementele principale în structurile generale ale securității şi economiei UE. În urma destrămării Uniunii Sovietice Ucraina a dovedit că este un jucător real pe arena geopolitică. Nefiind stat membru, ea crează un important spațiu de stabilitate între Rusia pe de o parte şi Uniunea Europeană, pe de alta. Totuşi, deşi prezintă un potențial enorm de dezvoltare şi prosperitate de lungă durată în viitor, Ucraina rămâne în momentul de față unul din cele mai complicate teritorii geopolitice, fiind în acelaşi timp extrem de sensibilă la amenințările la adresa securității sale care au apărut la începutul secolului XXI. Care poate fi motivul acestei sensibilități? Răspunsul trebuie căutat în specificul de formare a Ucrainei în anii 90. ai secolului trecut. Tranziția reală a Ucrainei la dezvoltarea democratică şi economică a fost puternic determinată de presiunile interne, care blochează toate aspirațiile spre un viitor stabil şi prosper – acesta constând în lipsa unei guvernări bune.

Ca sistem economic decent, echitabil şi axat pe binele cetățenilor, sistemul corect de guvernare în Ucraina ar trebui să fie atât responsabil cât şi să răspundă, de facto, de deciziile sale. Mai mult, ar trebui să fie format pe baza cooperării reciproce între guvern, cetățeni şi sectorul privat. Lipsa unei asemenea cooperări constituie fundamentul tuturor litigiilor şi controverselor din Ucraina.

Natura acestor relații şi necesitatea de a coordona aceste interacțiuni presupune o importanță strategică în viitorul apropiat. Arta măsurării abilității de guvernare presupune compararea instrumentelor publice, cum ar fi dreptul, libertățile politice, şi accesul la activitate, educație, sănătate şi securitate. Împreună, guvernarea şi punerea la dispoziție a acestor instrumente crează sistemul de guvernare şi eficacitatea care

14

Unde suntem noi toți acum? Perspectiva europeană cu privire la rolul Ucrainei în securitatea Europei prin cooperare transfrontalierăÎn prezent, lumea noastră a devenit mai mică, globalizată, dar, în acelaşi timp, devine mai instabilă. Suntem martorii unei intensificări a două tendințe controversate. Pe de o parte s-a încheiat rivalitatea bipolară, ceea ce a condus la apariția unor noi jucători pe arena internațională: organizații internaționale, organizații non-guvernamentale (ONG-uri), care sunt importante în relațiile la nivel mondial. Pe de altă parte, deşi riscul de conflicte între țări a scăzut, a crescut riscul conflictelor din direcții care până acum nu erau luate suficient în considerare. Cei mai importanți factori de destabilizare sunt conflictele în interiorul statelor, terorismul internațional, sărăcia extremă, amenințarea cu arme de distrugere în masă, la care se adaugă sentimentul general de nelinişte şi de lipsă de siguranță. Una din problemele care trebuie analizate este cooperarea transfrontalieră din Europa. La fel ca în cadrul unui stat şi la nivel supranațional, observăm că procesul unei treceri mai mari peste granițe „fluente”, se reflectă în provocările noi şi grave, cum ar fi traficul de droguri, traficul de ființe umane sau terorism. Toți aceşti factori se intensifică.

15

soluția fundamentală a problemei de siguranță pe linia UE-Ucraina este încrederea în mecanismele Parteneriatului Estic. Formarea și construirea propriilor abilități, puse în aplicare în țările „Europej lărgite” sunt aspecte cheie pentru implementarea politicii comune. Acest lucru va duce la legături mai strânse între regiuni și țări, în abordarea acelorași provocări. Procedând astfel, diferențele din interiorul țărilor şi între țări s-ar diminua treptat prin aspirarea la dezvoltare economică şi, în cele din urmă, ar duce la înțelegere politică şi culturală reciprocă.

Unde vom ajunge cu toții? Concluzii finale

Ritmul schimbărilor în direcția viitorului nostru comun va depinde în mare măsură de impactul pe care oamenii vor fi capabili să-l exercite asupra dialogului esențial construit între Ucraina şi Uniunea Europeană. Parteneriatul Estic va facilita construirea alianței, de asemenea, la nivelul politicii internaționale, ajutând la depăşirea amenințărilor şi provocărilor în timpul tranziției. Acest lucru va contribui la crearea unei bolți de protecție „de la Vancouver la Vladivostok”, conform viziunii promovate de NATO. Obiectivele de siguranță ar trebui să fie împărtăşite împreună, în ciuda disputelor politice şi guvernamentale existente pe linia UE – Ucraina.

Ucraina are un rol geopolitic semnificativ în facilitarea dialogului dintre UE şi Rusia. De asemenea, Ucraina a declarat deja aspirația ei de aderare la Uniunea Europeană. Cu un acord de asociere pe care Ucraina îl va încheia cu UE în termen de o lună, ea va fi mai deschisă la continuarea cooperării în probleme de securitate în Europa. Avem deja experiență de cooperare reuşită în cadrul PSAC, care poate fi îmbunătățită prin dezvoltarea în continuare a inițiativelor de securitate. Toate aceste puncte se vor axa, în principal, la nivel național şi integral al UE, cu un ajutor unanim al statelor membre. Numai în acest caz casca de protecție va constitui o cale amiabila de a promova pacea şi stabilitatea în lumea de astăzi, plină de provocări pentru care instrumentele tradiționale ale politicii publice şi diplomației nu sunt suficient de eficiente.

Ucraina ar trebui să fie considerată ca un partener important în rezolvarea conflictelor de lungă durată în zona din vecinătatea UE. Țara noastră joacă rolul de mediator încă din 1994, în soluționarea conflictului transnistrian, singurul la granița cu UE, care se prelungeşte. Atunci Ucraina a lansat un plan de rezolvare a conflictului şi Misiunea de Asistență la Frontieră a UE l-a implementat furnizând consultațiile şi formarea necesară.

Cauza fundamentală, care împiedică înțelegerea transfrontalieră, este faptul că fiecare guvern abordează problemele în mod diferit. Spectrul larg de programe guvernamentale, presupuneri cu privire la planurile regionale şi serviciile transfrontaliere arată cum trebuie să facem față noilor provocări. Cu toate acestea, multe dintre aceste inițiative atât din partea UE, cât şi din partea Ucrainei, în ciuda bunelor intenții, se suprapun şi constău în repetarea aceloraşi activități. Acest lucru se datorează lipsei unei viziuni de ansamblu cu privire la modul de inițiere a platformei de colaborare transfrontalieră și cum se poate ajunge la o înțelegere cu privire la abordarea provocărilor comune. În primul rând, acest lucru se referă la țările Politicii de Vecinătate a Uniunii Europene (ENP), în special la Ucraina şi la ceilalți membrii ai Parteneriatului Estic.

Ar trebui să se întreprindă paşi de consolidare ai dialogul transfrontalier într-un sistem de mecanisme standardizate, care vor putea fi folosite în mod sistematic în interiorul şi în afara Uniunii Europene. Mai mult, merită să amintim situațiile în care a existat sprijinul politic din partea politicienilor şi a decidenților din guvernele naționale şi UE, pentru a simplifica relațiile transfrontaliere.

Ucraina ar putea să devină unul dintre pionieri în rândul vecinilor din est, atunci când este vorba de punerea în aplicare a bunelor practici, care permit continuarea unei cooperării transfrontaliere eficace. Cu toate acestea, există câteva obstacole în construirea unui dialog esențial cu UE cu privire la aspecte legate în general de securitate.

Începând cu anul 2005, Ucraina se bucură de o poziție privilegiată în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC). De asemenea, face eforturi pentru a asemui politica sa de securitate cu politica UE, pentru a asigura pacea pe teritoriul său, la fel ca şi ceilalți membri ai Uniunii. Cu toate acestea, țara noastră nu este încă suficient de apreciată în ceea ce priveşte impactul său real asupra securității din Europa. Strategia Europeană de Securitate defineşte Rusia ca fiind un factor-cheie pentru dezvoltarea parteneriatului strategic în continuare, indiferent de faptul că Rusia a refuzat să-şi retragă trupele din Transnistria şi le finanțează în continuare. Mai mult, Cremlinul critică oficial cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic, considerând-o ca o potențială amenințare la adresa „zonei sale strategice de influență”. În opinia mea,

16

Fenomenul erupției bogate de astfel de site-uri din ultimul deceniu a câştigat o dimensiune internațională datorită internetului. Campania prezidențială din SUA în 2008 a arătat în mod clar impactul pe care mass media îl are asupra politicii. Desigur, rețelele sociale pot fi o sabie cu două tăişuri: în urmă cu cinci ani, o persoană care le-a folosit a ajuns la putere, iar acum milioane de oameni le folosesc pentru a răsturna guverne. Cu toată seriozitatea sa, inițiativa cunoscută ca Euromaidan a pornit de la o singură postare pe Facebook: la scurt timp după vestea că preşedintele Ianukovici a respins un acord de asociere cu UE, Mustafa Nayem (blogger popular şi jurnalist) a actualizat statusul său, încurajând oamenii să se adune în Piața Independenței din Kiev în semn de protest. Mesajul a fost trimis, şi în curând au venit 1600 de răspunsuri. Pe Maidan s-au adunat peste trei sute de protestatari în mai puțin de o oră. Înainte de ivirea zorilor, mii de demonstranți paşnici au protestat în centrul oraşului Kiev, în timp ce şi în alte oraşe s-au alăturat protestatarii: de la Lviv, Ternopil şi Ivano-Frankivsk până la Hamburg, Toronto şi Washington. Ucraineni din întreaga lume s-au pronunțat împotriva guvernului iar eforturile lor s-au unit şi au fost ca un catalizator pentru social media.

Platformele sociale oferă oportunități unice pentru acțiuni multilaterale, deoarece sunt adesea conectate la diverse sisteme de e-guvernare. În contextul Euromaidanului, va fi

# Euromajdan 2013: societatea civilă on-line

În epoca de new media și a tehnologiilor, care schimbă în mod esențial peisajul mass-media, sarcina de bază de a informa și influența opinia publică nu mai este rezervată exclusiv pentru surse tradiționale. Actualizările tehnologice ale Web 2.0 permit crearea de către utilizatori și schimbarea între ei, de conținuturi, la care are acces o audiență la nivel mondial prin intermediul internetului. ONU a recunoscut chiar accesul la rețea ca unul dintre drepturile omului, care prin libertatea de exprimare devine un instrument al democrației. În mediul reprimat în care mass-media curentului principal se află sub cenzură strictă și sub supraveghere, orice alt mediu care prezintă evenimentele din altă perspectivă sau care în mod clar promovează schimbări sociale primeşte o șansă de a contesta statusul quo. Astfel, în lupta neîntreruptă pentru apărarea alegerii sale de civilizație, Ucraina a beneficiat de una din mijloacele de mai sus, și anume rețelele sociale.

Olga Boichak UNENGO „Mama-86” Ucraina e-mail: [email protected]

17

solicitau o intervenție militară. Înafara trimiterii petițiilor, mulți utilizatori de Internet au folosit mass media în mod eficient pentru a oferi consiliere juridică gratuită sau pentru a aduna probe, în scopul respingerii acuzațiilor aduse activiştilor, care erau bătuți şi reținuți în timpul confruntărilor cu poliția. Mass media a contribuit în mare măsură la localizarea persoanelor dispărute în timpul revoltelor (în total 30 de persoane, care au putut să se întoarcă la familiile lor). A avut loc, de asemenea, o campanie extrem de eficientă de colectare de fonduri pentru deschiderea pe internet a canalului independent: „Hromadske (Public) TV”. Start-up care a colectat mai mult de 70.000 UAH (aproximativ 8.500 dolari), de la donații, în principal datorită mass media.

„Democrația funcționează numai atunci când cetățenii de rând consideră că este a lor” – această afirmație discutabilă a lui Bill Moyers se suprapune cu realitatea din Ucraina de astăzi, unde societatea civilă a opus rezistență guvernului corupt printr-un mare act de activitate socială la nivel local. Mass media a permis nu numai ca Ucraina să primească asigurările de solidaritate și sprijin în continuare din afara țării ci, de asemenea, să transmită inspirația celor oprimați din lumea întreagă. Acum, când al patrulea stat este văzut ca a cincea colană, în ciuda dezinformării şi propagandei şovine de la Kremlin, mass media dă țării cu 45 de milioane de cetățeni o şansă de a câştiga în lupta pentru democrație.

P.S. Nu ezitați să ne RĂSPUNDEȚIcorect să le dăm dreptate acestor media pentru faptul că au servit ca platformă pentru organizarea cetățenilor şi ca instrument prin care o expresie spontană a dezacordului față de ceea ce se întâmplă, s-a transformat într-o tabără militară eficace cu autoaprovizionare. Unii bloggeri au văzut în Euromaidan o nouă încarnare a Siciului Zaporojean – restaurarea patrimoniului cazac de mult uitat şi autodeterminare națională, după trei secole de reprimare a independenței. Dar lăsând problemele ideologice deoparte, Euromaidanul a dovedit o excepțională diviziune a muncii on-line: trupe defensive, provizie, prim ajutor, closeturi, salubrizare, cazare, transport si logistică – totul este voluntar.

Potrivit datelor Institutului Internațional de Sociologie din Kiev, 50% dintre adulti au acces la Internet, din care mai mult de jumatate declară apartenența la o rețea socială. Putem deduce cu mare probabilitate ca, prin furnizarea utilizatorilor a multor oportunități de a-şi exprima opiniile cu privire la problemele stringene, mass media a contribuit la înflorirea jurnalismului civic. În mod similar, din cauza abundenței de instrumente care permiteau depunerea cererilor on-line, pe rețea au circulat multe petiții, de la cele mai populare, care chemau la sancțiuni împotriva preşedintelui Ianukovyci şi reprezentanților puterii (100.000 de semnături colectate în patru zile), la cele mai ambigue, de exemplu, care

18

Februarie 2001. Puerto Rico. În timpul protestelor, poliția a arestat sau rănit zeci de studenți. Lectorii şi colegii lor au făcut o grevă de două zile. Doar trei zile au trecut în linişte. Situația s-a agravat, după reducerea bugetului uneia din universități, acest lucru însemnând introducerea taxelor de şcolarizare pentru studenți în valoare de 800 dolari şi creşterea cheltuielilor cu peste 50%.

August 2011. Chile în timpul lui Pinochet a fost una dintre cele mai stabile țări din America de Sud. La Santiago şi în alte oraşe mari, mii de studenți au ieşit pe străzile centrale, protestând şi cerând o modificare radicală a sistemului actual de învățământ. Peste 900 de persoane au fost arestate şi aproape 100 de polițişti au suferit în timpul protestelor.

Europa 2009–2013

Vara 2009. Islanda. Pentru prima dată în ultimii cincizeci de ani, poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, care au organizat proteste anti-guvernamentale înverşunate în masă. Potrivit activiştilor, guvernul a dus Islanda, înainte înfloritoare, la o cădere economică.

Toamna 2009. În timpul celui mai mare val de proteste împotriva discriminărilor din sistemul de învățământ din Germania şi Austria, studenții au ocupat mai multe săli de curs. Poliția, săptămâni de negocieri şi drumuri blocate, ba chiar şi blocarea furnizării de alimente în clădirea ocupată – în acest fel oficialii au încercat să dezamorseze situația şi să rezolve problema.

Primăvara 2011. Având în vedere nivelul ridicat al şomajului în rândul adolescenților din Spania (peste 40%), în întreaga țară au început proteste în masă. În cele cinci luni la proteste au luat parte de la 6 până la 8,5 mln de oameni.

Iarna 2013. Peste 15% din populația Bavariei s-a adunat la Primăria oraşului Munchen, aşteptând câteva ore la cozi imense, pentru a semna petiția cu privire la organizarea unui referendum, care avea ca subiect scutirea de plata taxelor pentru studii universitare. La această mişcare au participat peste 1,3 milioane de persoane, majoritatea foşti studenți, care au reuşit să convingă oamenii de vârstă mijlocie şi mai bătrâni, să se alăture protestului lor.

Această listă poate continua.

Proveniența Euromaidanului: părere personală

Internațional 2010–2013

Decembrie 2010. În urma primelor proteste din Tunisia, cetățenii din peste 15 țări au participat la Primăvara arabă, protestând împotriva guvernelor lor. Acest lucru a dus la demisia liderilor, la revolte naționale și proteste pe scară largă în întreaga lume arabă, precum și la războiul civil din Siria.

Septembrie 2011. În New York a luat ființă mișcarea „Occupy movement”, la care s-au alăturat mii de oameni (definindu-se ca „99%”), pentru a lupta împotriva inegalităților din sistemul financiar global, care aduce profit doar la 1% din populația globului. În 2012 aproape o mie de orașe s-au alăturat protestelor din întreaga lume, a căror activiști au fost arestați, atacați cu spray de piper, bătuți, s-au înregistrat chiar şi victime.

Anna Lysenko Programul Parlamentar de Dezvoltare pentru Ucraina II Ucraina e-mail: [email protected]

19

De ce argumentele politicienilor, economiştilor, finanțiştilor, că nu ar exista posibilitatea ca Ucraina, ca stat, să poată semna Acordul de Asociere cu UE nu sunt acceptabile pentru tineretul ucrainean, care continuă să stea zi şi noapte pe Euromaidan? Tinerii nu mai vor să audă argumente „împotrivă”. Ei vor să audă garanții că în țara lor va domina o lege bună şi eficace şi se va elimina fărădelegea fără margini. Aceasta însă nu o poate garanta nimeni: nici guvernul ucrainean, nici Uniunia Europeană, nici Federația Rusă.

Pe Euromaidan nu stau „studenți nebuni, care nu au nimic de făcut, ci elevi şi proaspeți absolvenți ai universităților din Ucraina: avocați, economişti, specialişti în marketing, manageri şi alții, care au ajuns la concluzia că nu au şanse mari pe piața mondială, iar pe piața natală ucraineană sunt obligați să participe la cursa şobolanului în condiții post-sovietice, linguşindu-se cu mare grijă pe lângă decidenți, sau, fiind într-adevăr competitivi nu vor să se realizeze în condițiile de incertitudine existente.

Decembrie 2013. Problema Euromaidanului, ca acțiune de protest în toată Ucraina, nu constă nici în sprijinirea politicii de integrare europeană, nici în respingerea Rusiei ca partener strategic şi nici în provocarea politică şi susținerea opoziției ucrainene. Este vorba de lipsa de încredere în cei care stau astăzi la cârma țării, şi care au trăit în tinerețe acolo unde „deciziile erau luate fără ei”, iar în anii ‚90 decideau de soarta sa într-un mod mult mai brutal şi barbar decât încearcă astăzi să facă acest lucru tinerii ucraineni.

Ukraina 2013

Noiembrie–decembrie 2013. 1 decembrie 2013 peste 800 de mii de ucraineni au ieşit pe străzile din centrul oraşului Kiev, majoritatea dintre ei studenți şi tineri activişti din diferite regiuni ale țării. Manifestarea paşnică pe scară largă – Euromaidan, care sprijină direcția de integrare geopolitică şi geo-economică europeană a Ucrainei – în cursul unei nopți s-a transformat într-un protest în masă. În zilele următoare, ca nişte incendii, izbuncesc pe harta Ucrainei euromaidanele regionale.

Analizând la nivel mondial dinamica mişcării în masă a tinerilor, care îşi apără drepturile lor în ultimii cinci ani, a devenit evident pentru mine faptul că Euromaidanul ucrainean, care la început a fost perceput ca un miting paşnic „pentru”, de fapt, de la bun început, nu a fost altceva decât un miting „împotrivă”. Dar, împotriva cui?

Exemplele de mai sus au arătat că tineretul de astăzi, indiferent de țara de reşedință, religie, viziune politică (care în cele mai multe cazuri, obiectiv vorbind, au caracter subiectiv), este capabil şi gata să se revolte şi să lupte pentru drepturile şi convingerile sale. Ceea ce, cu un deceniu în urmă, nimeni nu şi-a putut imagina, acum a devenit o tradiție anuală: grupuri enorme de tineri se adună împreună și îşi exprimă opinia lor, chiar şi cu prețul vieții şi sănătății. Oare acest lucru înseamnă, că tinerii din întreaga lume încep din nou să creadă; să creadă în propriile lor idei, în drepturile lor, și că pot schimba întregul sistem? Eu sunt însă convinsă, că aceşti oameni tineri sunt motivați nu numai de curajul şi dorința de aventură, care le va rămâne în minte pentru toată viața.

Lipsa de perspectivă şi teama pentru viitor este cel mai important motor al Euromaidanului şi zecilor de maidane asemănătoare din întreaga lume în ultimii 5 ani. Numai că altcineva stă în fruntea lor. Când întreb părinții mei sau alte persoane din generația lor, ce aspirații aveau ei la vârsta mea (am 23 de ani), primesc acelaşi răspuns: „Trăiam în pace, toate deciziile erau luate fără noi.” Toate deciziile erau luate fără noi – aceste cuvinte m-au uimit. Cum a fost posibil acest lucru? Nu-mi amintesc zi din viața mea în Ucraina unde toate deciziile ar fi fost luate fără mine, ei însă aşa trăiau la vârsta de 23 ani (criza după prăbuşirea Uniunii Sovietice a avut loc atunci când ei aveau 25–30 de ani şi deja aveau copii). De aici rezultă ciocnirea generațiilor noastre: ei în tinerețe au trăit în abstractul „acolo”, unde toate deciziile erau luate fără ei, iar noi trăim într-un „aici” real, unde nu se mai ia niciun fel de decizii. Şi iată efectul: astăzi tineretul ucrainean învață să decidă aşa cum poate, aşa cum a fost învățat de timpul în care trăieşte şi din propria experiență.

20

Summit-ul de la Vilnius: calea de urmat sau încotro mai departe?

Kristine Hovsepyan NGO „Integrarea europeană” Armenia e-mail: [email protected]

Al treilea summit de la Vilnius, în noiembrie 2013, a fost o ocazie importantă pentru a face un bilanț al cooperării dintre UE şi țările Parteneriatului Estic. Summitul a fost convocat pentru a finaliza primele rezultate concrete ale parteneriatului în cadrul PE şi pentru a extinde domeniul cooperării de până acum.

Concluziile prezentate la Vilnius pot constitui un eveniment important în evaluarea și modernizarea Parteneriatului Estic într-o perspectivă mai lungă. În general, aceste două elemente vor determina nu numai summit-ul de la Vilnius, dar şi succesul de ansamblu al politicii actuale a PE. Deşi sunt alte probleme în curs de dezvoltare, în contextul mai larg al proceselor de integrare, Parteneriatul Estic poate ajuta partenerii să se ancoreza în viitor de structurile europene extinse.

Este esențial să se conştientizeze, în ce măsura summit-ul de la Vilnius ar putea forma partea practică a ceea, ce noi numim un succes „teoretic” al Parteneriatului Estic. Un bilanț separat în domeniile relevante de cooperare ne poate permite crearea unei structuri clare şi uşor de înțeles în procesului realizărilor majore, deficiențelor şi în prezentarea generală a aşteptărilor. Identificând şi bucurându-se de progresul realizat până în prezent, Parteneriatul Estic reține, de asemenea, faptul că rămâne încă multă muncă de făcut pentru a face față amenințărilor la adresa democrației, respectării libertăților elementare și a statului de drept. În acest sens, participanții summit-ului au subliniat că progresul privind aceste valori comune va fi esențial în special prin consolidarea eficacității şi independența sistemului judiciar, prin lupta eficientă împotriva corupției şi prin implementarea reformelor din administrația publică.

Summit-ul de la Praga în mai 2009, întradevăr a inițiat Parteneriatul de Est, strategic şi ambițios, ca o dimensiune specifică a Politicii de Vecinătate a UE, în scopul de a promova şi susține procesul de reformă în toate țările din Europa de Est, în țările participante la Parteneriatul Estic, cu intenția de a îmbunătăți relațiile politice şi de integrare economică a partenerilor interesați de UE.

Ar fi greşit să credem că summit-ul de la Vilnius va aduce subiecte cu totul noi de discutat. Principiile de bază care ghidează Parteneriatul Estic au fost confirmate, în general, în timpul întâlnirilor din Praga şi Varşovia. Participanții summit-ului de la Vilnius au confirmat încă o dată dorința de a le pune pe deplin în aplicare. Țările Parteneriatului Estic au aprobat liniile politice directoare pentru perioada 2014–15. Declarațiile summit-ului în Vilnius, inclusiv cu noile Programe de Asociere şi alte documente existente sau viitoare, care direcționează relațiile reciproce şi cu Programele

21

Obiectivele stabilite de summit-ul de la Vilnius care urmează a fi realizate de țările Parteneriatului Estic până în 2015 includ printre altele:

• Consolidarea continuă a dimensiunii multilaterale a Parteneriatului Estic;

• Căutarea altor metode de armonizare în toate domeniile de transport şi punerea în aplicare a proiectelor legate de infrastructura transportului, împreună cu extinderea rețelei de transport prin intermediul programelor şi instrumentelor UE existente;

• Căutarea unei angajări mai puternice în instituțiile financiare europene şi internaționale, precum şi acordarea priorității acelor proiecte, care îmbunătățesc conexiunile la Rețeaua Transeuropeană de Transport;

• Promovarea şi consolidarea inițiativelor vizibile şi eficiente, legând dialogul politic local cu susținerea infrastructurii

Astăzi putem spune că implementarea cu succes a acestor obiective ar putea atenua în prealabil riscul izbucnirii unui conflict în Caucazul de Sud, plin de provocări, inclusiv cu aşa-numitele conflicte armate „înghețate”. Obiectivele de mai sus indică principalele

Operaționale la nivel multilateral, vor constitui un plan clar de acțiune pentru Parteneriatul Estic în anii 2014–15.

În ceea ce priveşte Armenia, este de remarcat că UE şi Armenia şi-au reînnoit cuvintele de angajare în dezvoltarea şi consolidarea cooperării în toate domeniile de interes comun în cadrul Parteneriatului Estic, subliniind importanța revizuirii şi actualizării bazelor existente ale relațiilor reciproce. În cadrul Politicii de Vecinătate a UE şi a Parteneriatului Estic participanții summit-ului au re-aprobat dreptul suveran al fiecărui stat membru, de a alege orice nivel de ambiție şi obiective la care aspiră în relațiile sale cu Uniunea Europeană.

Este vital să înțelegem, că alături de sublinierea importanței pe care o are consolidarea relațiilor dintre UE şi țările din Europa de Est, participanții summit-ului ar trebui să asigure, de asemenea, o cooperare mai strânsă între ele, în scopul asigurării stabilității şi prosperității pe continentul european. Rezolvarea conflictelor, construirea încrederii şi relațiile de bună vecinătate sunt esențiale pentru dezvoltarea şi cooperarea economică şi socială în toată regiunea şi în special în Caucazul de Sud.

22

domenii, care ar putea modela cooperarea fructuoasă dintre țările PE şi necesitățile elementare urgente ale acestor țări.

În ceea ce priveşte vectorii unei integrări mai largi şi procesele de implementare a obiectivelor de mai sus se poate aplica opțiunea „de asemenea… precum şi” propusă şi implementată în ultimul timp de către Republica Armenia, precum şi aplicarea tezei privind „eficiența” în dimensiunea economică a integrării. Fără îndoială, partenerii Republicii Armenia cunosc specificul implementării maxime a principiului „de asemenea… precum şi”, şi nu lasă nici o îndoială cu privire la posibilitatea punerii acestuia în aplicare.

Din acest punct de vedere, reformele ample deja puse în aplicare şi cele care sunt în aşteptarea cooperării, atât în cadrul Parteneriatului Estic (şi Politicii de Vecinătate a UE) şi prin relațiile directe între UE-PE, pot aduce o contribuție mai mare la promovarea în continuare a valorilor europene în întreaga regiune.

Observațiile de la summit-ul PE în Vilnius sunt speciale, pentru că ele confirmă, în primul rând, faptul că Uniunea Europeană trebuie să profite de această oportunitate istorică pe teritoriul PE, în special în regiunea Caucazului de Sud. Standardele democratice ale UE și bogăția ei sunt factorii de încurajare în acest caz. Consolidarea relațiilor cu UE va aduce mai multă libertate în relațiile cu alți parteneri. În același timp aceasta este de competența fiecăreia dintre țările PE să beneficieze în mod individual de oportunitățile create prin dialog și negociere, pentru a construi bazele unui viitor mai sigur și mai bogat.

23

REFLEXII…

Participarea la proiectul Școala de Lideri Politici a Parteneriatului Estic a fost un eveniment important pentru mine, cel puțin din cîteva motive. În cadrul atribuțiilor mele legate de CCE în localitatea Telavi, deseori mă întâlnesc cu politicieni şi activişti sociali. Astfel de întâlniri imi permit să mă implic în mod conștient în chestiuni legate de evoluția politică sau în probleme privind angajamentul civic în societatea noastră. Prin participarea la Școala de Lideri, am avut prilejul să mă conving că reprezentanții altor țări se confruntă cu provocări similare în comunitățile lor. O valoare deosebită pentru mine o au cunoştințele cu privire la rolului și participarea lor la dezvoltarea societăților lor prin activitate politică şi/sau civică.

Lia Imerlishvili Centrul de Angajare Socială Georgia e-mail: [email protected]

Cum toți participanții au împărtăşit acelaşi trecut sovietic, şi problemele noastre s-au dovedit a fi foarte asemănătoare. Prin urmare avem şi vom avea aceleaşi provocări şi în viitor. De aceea schimbul de experiență şi strategie, care servesc progresului au o mare importanță pentru viitorul țărilor noastre. Ele devin din ce în ce mai democratice şi aspiră la aderare la Uniunea Europeană. Ca tineri cetățeni suntem interesați şi obligați să ne ajutorăm țările în acest proces. Bineînțeles, nu suntem politicieni şi nu avem influență directă asupra deciziilor politice, putem însă să exercităm o oarecare influență şi să contribuim la schimbări în atitudinea oamenilor din comunitățile noastre locale. Toți participanții au avut o mare motivație pentru o cunoaştere profundă a valorilor europene, fiindcă cu toții am înțeles că fără un dialog democratic, fără a ne asculta reciproc şi în cele din urmă fără o angajare mai activă în transfomările politice, situația țărilor noastre în viitor poate să se înrăutățească considerabil.

Proiectul Şcolii Liderilor a inclus ateliere de lucru foarte interesante, întălniri, treninguri şi dezbateri. Am avut o ocazie unică de a ne întâlni cu experți, politicieni,

24

ne permit să aflăm mai multe despre noi şi țările noastre, despre politica lor internă şi atitudinile sociale, în afara surselor oficiale de informare. Avem posibilitatea de a obține informații de la oameni de aceeaşi vârstă cu a noastră şi prin aceasta avem o perspectivă specială asupra situației din fiecare din aceste țări. Şcoala Liderilor ne-a dat, de asemenea, posibilitatea de a cunoaşte diferite culturi, tradiții şi medii.

De asemenea, consider că publicarea în continuare a articolelor pe Web, sub formă de fişiere PDF este o modalitate foarte bună pentru a face în continuare şi în mod sistematic schimb de experiență, de provocări actuale şi informații cu privire la modul cum țările noastre se descurcă pe drumul spre Uniunea Europeană.

Şi, în sfârşit, la fel de importantă este şi şansa care ne-a fost dată nouă, tinerilor, de a ne implica mai mult în transformările politice şi/sau sociale, fiindcă toți purtăm în noi potențialul de a deveni lideri politici. Aşa cum se spunea: „ Potențialii lideri sunt peste tot între noi...”

Reprezentanți ai Înalților Funcționari (CSO) şi cu gânditori de frunte din Kiev şi Varşovia. Ascultarea relațiilor experților cu privire la modul în care se descurcă în propriile lor țări cu realizarea transformărilor democratice cum depun eforturi pentru o mai bună protecție a drepturilor omului, a fost pentru mine o experiență deosebit de valoroasă, deoarece şi Georgia aspiră la aceleaşi valori – democrație, angajament civic şi toleranță – şi voi putea folosi, practic, experiența lor în contextul țării mele. Cunoştințele obținute cu privire la drumul străbătut de ei spre democrație le pot aplica ca model la mine, în comunitatea mea.

Școala Liderilor Politici din Parteneriatul Estic a fost un eveniment deosebit de emoționant, deoarece participanții au devenit cu adevărat prieteni; zilnic are loc schimbul de informații cu privire la progresele înregistrate de țările noastre în drumul spre Uniunea Europeană. Ne contactăm reciproc şi discutăm probleme legate de schimbările recente din țările noastre, care modelază politica actuală şi viitoare. Aceste contacte neformale

25

Școala Liderilor Politici din țările Parteneriatului Estic – o experiență deosebită

Școala Liderilor Politici din țările Parteneriatului Estic (SLPPE), în general, este o experiență deosebită. Aici, mă refer, nu doar la conținutul programului, dar și la felul în care a fost repartizat, locul de desfășurare a modulelor, persoanele cu care am interacționat și o mulțime de lucruri interesante pe care le-am aflat.

SLPPE a început pentru toți drept o provocare interesantă. Zile întregi cu muncă multă de la 8.00 la 22.00 în Kiev, iar în Varşovia chiar şi de la 7.00 şi peste ora 22.00. Adevărat că zilele erau foarte încărcate, dar datorită activităților interesante mai nici nu realizam cînd e iar seară şi iar dimineață.

Am recapitulat cunoştințele din ştiințe politice, sociologie şi jurnalism şi desigur, le-am îmbunătățit. Am învățat nu doar de la instructori, dar şi de la colegi, majoritatea avînd o experiență impresionantă, la care tind şi eu. Şcoala Liderilor Politici a fost pentru mine prima experiență de nivel internațional şi recunosc, m-a convins să caut noi posibilități, dar tot în acest domeniu.

Ambele module (28 iunie – 5 iulie 2013, Kiev, Ucraina), (22–28 Septembrie 2013, Varşovia, Polonia) au fost foarte active: prezentări, jocuri şi team – buildinguri. Experiențe noi. Oamenii noi.

Totodată, am vorbit şi engleză, şi rusă, şi română. Am prins cîteva cuvinte în ucraineană, poloneză şi georgiană. Am făcut schimb de impresii şi idei de la țară la țară, de la cultură la cultură.

În Varşovia am muncit mult mai mult decît în Kiev, dar a fost mult mai interesant. Am avut numeroase vizite de studiu. Ne-am întîlnit cu deputați din Sejmul polonez, cu

Cristina Gurez Agenția de Presă TRIBUNA Moldova e-mail: [email protected]

26

Şi, daaaa, în una din zile am învățat cum se face un Oxford debate, iar în una din seri am asistat la unul. Show adevărat. Colegii s-au descurcat foarte bine. A fost chiar frumos. Trebuie să mai notez şi jocul în echipă în prima seară, pe timp de noapte, prin pădurea de alături, doar cu nişte lanternuțe şi căutînd indicii ca să îl găsim pe Dracula. Nu e glumă. Între 22– 23 noi căutam indicii. Despre campania electorală şi despre munca depusă, dar şi rezultatele, mă gîndesc că mi-ar trebui vreo două pagini separate.

Cele mai frumoase lucruri nu au fost doar sesiunile de training şi vizitele de studiu, ci însăşi momentele petrecute cu oamenii pe care îi ştiam deja din Kiev şi cu care stabilisem nişte legături nu doar colegiale. Foarte multe emoții pozitive şi momente memorabile.

Am absolvit această şcoală cu multe cunoştințe, informații noi, prieteni, contacte, impresii, emoții, perspective şi planuri! Nu am devenit încă lider, dar am mai făcut un pas spre. Datorită proiectului am cunoscut noi oraşe şi culturi. Acasă am venit cu multe fotografii, diplomă de absolvent, amintiri frumoase şi cu magneți pentru frigider, un plic – moştenire, în care colegii şi-au exprimat opinia despre mine, interesantă chestie… şi desigur, cu multă experiență, în mai multe aspecte. Am venit cu un bagaj megaplin şi la propriu şi la figurat! Şi, e final fericit!… pentru că dacă nu e fericit, nu se poate numi final! Deşi, îmi doresc şi tare sper să ne mai reîntîlnim cu toții şi organizatori şi participanți şi sper că vor fi noi proiecte în care să putem să ne implicăm activ. Şi, totodată, felicitări organizatorilor pentru bună – organizare şi desfăşurare a tuturor activităților!

parlamentari europeni, ba chiar cu parlamentarul european din Polonia care se ocupă în mare parte de cooperarea țării noastre cu UE. Am fost în Parlamentul lor, la Preşedinție, ne-am întîlnit cu consilierul Preşedintelui – un om-legendă, care a povestit istorii foarte interesante. Am fost la Ambasada SUA din Varşovia. Şi, în Kiev, de asemenea, am interacționat cu deputați, partide, ONG –uri, jurnalişti. De toate.

Una dintre zile mi-a plăcut la nebunie. De fapt, mai toate. S-a încheiat cu vizita în redacția unei reviste. Acolo am avut parte de un impresionant panel discusion. Doi redactori-şefi de reviste politice au fost provocați cu întrebări tipice de politică, jurnalism şi bani… Plus concurența dintre ei. Mi-a plăcut enorm!

Parteneri

Școala de Lideri, Polonia Dialogul European din

Ucraina

Institutul Olandez al Democrației Multipartite

– Reprezentanta Caucazului de Sud din Georgia

Consiliul Național al Tineretului din Moldova Analize a Globalizării

şi Dezvoltării Regionale

ISBN 978-83-939043-7-2Varşovia 2013

Parteneri media