chestionarul Şi utilizarea lui 8 octombrie 2013

11
Chestionarul şi utilizarea lui 1. Definiţie: Un chestionar este un ansamblu de întrebări scrise chiar dacă se aplică oral şi/sau imagini, desene, fotografii, alese şi aranjate astfel încât să servească obţinerii de informaţii despre o temă fixată şi care au rolul de a determina din partea respondentului )participantului) un comportament verbal şi/sau nonverbal care se înregistrează în scris. Chestionarul este elaborat de specialişti şi aplicate de specialişti: psihologi, operatori de anchetă. De asemenea chestionarul poate fi autoadministrat. De regulă, în primul caz, operatorul de anchetă citeşte întrebările şi notează răspunsurile, eventual alte date. În cel de al doilea catz autoadministrat, participantul citeşte testul, răspunde. Vom vedea, există n tipuri de chestionare, unele dintre ele sunt teste psihologice. Unele chestionare, testele psihologice pot fi: unifactoriale )măsoară doar uns ingur factor= altele pot fi multifactoriale. Temă de făcut un chestionar unifactorial pentru sfârşitul semestrului, condiţie pentru examen 2. Elementele componente ale unui chestionar: Două componente - consemne sau instrucţiuni; - analiza de itemi pot fi: întrebări, afirmaţii şi imagini. Consemnele: Sunt informaţiile care se dau celor care răspund la chestionar. Ele sunt evident pregătite şi ele, trebuie prezentate într-o manieră identică. De asta sunt scrise ca să nu le improvizăm. Calitatea testului trebuie să fie standard.

Upload: ana-stefan

Post on 27-Sep-2015

216 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Chestionarul Şi Utilizarea Lui

TRANSCRIPT

Chestionarul i utilizarea lui

Chestionarul i utilizarea lui1. Definiie:Un chestionar este un ansamblu de ntrebri scrise chiar dac se aplic oral i/sau imagini, desene, fotografii, alese i aranjate astfel nct s serveasc obinerii de informaii despre o tem fixat i care au rolul de a determina din partea respondentului )participantului) un comportament verbal i/sau nonverbal care se nregistreaz n scris.Chestionarul este elaborat de specialiti i aplicate de specialiti: psihologi, operatori de anchet. De asemenea chestionarul poate fi autoadministrat. De regul, n primul caz, operatorul de anchet citete ntrebrile i noteaz rspunsurile, eventual alte date. n cel de al doilea catz autoadministrat, participantul citete testul, rspunde.Vom vedea, exist n tipuri de chestionare, unele dintre ele sunt teste psihologice. Unele chestionare, testele psihologice pot fi: unifactoriale )msoar doar uns ingur factor= altele pot fi multifactoriale.

Tem de fcut un chestionar unifactorial pentru sfritul semestrului, condiie pentru examen

2. Elementele componente ale unui chestionar:

Dou componente

consemne sau instruciuni;

analiza de itemi pot fi: ntrebri, afirmaii i imagini.

Consemnele:Sunt informaiile care se dau celor care rspund la chestionar. Ele sunt evident pregtite i ele, trebuie prezentate ntr-o manier identic. De asta sunt scrise ca s nu le improvizm. Calitatea testului trebuie s fie standard.

Exist mai multe consemne:

a. Consemne pentru recrutarea persoanelor care vor rspunde la chestionar:

cine organizeaz cercetarea, ancheta;

numele i prenumele persoanei care este specialist, operator de interviu, psiholog;

obiectivele cercetrii )reale sau plauzibile);

obinerea consimmntului informat (cf cerina deontologic);

motivul pentru care i se solicit persoanei participarea la anchet; ct dureaz;

asigurarea confidenialitii.

Atunci cnd este cazul ntro cercetare s revenim asupra aceluiai eantion, ne intereseaz rspunsurile aceluiai participant de fiecare dat, i nainte i dup. Fie le cerem numele, fie alctuii un cod, i spunem: scriei codul astfel pe foaia ta.

Cod: ultima liter din numele de botez al tatlui! Prima liter din numele de botez al mamei. Prima cifr a Numrului locuinei pe strada pe care locuii. Prima i ultima liter din numele mamei nainte de cstorie.

IA006BA

b. Consemnul pentru introducerea unei sarcini: subliniai, vei gsi mai multe ntrebri, ce avem de fcut;

unele ntrebri sunt deschise: care credei dintre voi spunei ntr-o fraz;

Itemii:

Desene, imagini, ntrebri, afirmaii.

1) Desenele sau imaginile:

ntr-un test de frustraie: RoSlaic.

2) ntrebri sau afirmaii:

a. Clasificarea ntrebrilor n funcie de coninutul rspunsului solicitat:

ntrebri de identificare, de regul: vrst, sex. n funcie de scopurile cercetrii m intereseaz: genul, vrst, nivel de colarizare, zona de reziden, studii, nuemele sau codul.

b. ntrebri factuale:

Comportamente prezente, aspecte obiective

De cte ori ai fost la teatru n luna martie?

Cte igri fumai pe zi, aa ca medie?

c. ntrebri de cunotine: cum este testul gril

d. ntrebri de opinie:Sondeaz universul lui interior, prerea lui despre ceva. Nu ntrebri factuale.

prerile participantului despre o problem dat. Exemplu: suntei pentru renunarea la examenul de admitere n faculti i nlocuirea sa cu concurs de dosare. Da, nu, sau nu tiu.

Judeci de valoare: se atribuie valoare unui obiect, persoane, organizaii. Exemplu: Cum apreciai cursul de psihologie social pe care lai urmat n ceea ce privete (utilitatea cursului, cantitatea de informaii, modul de predare). Variante de rspuns: Foarte slab, Slab, potrivit, bun, foarte bun (1, 2, 3, 4, respectiv 5 pucnte);

Atribuire de cauzalitate sau de responsabilitate: care sunt dup prerea dumneavoastr cauzele nesatisfctoaare la examenul de bac. Lsm loc liber s zic el.; Intenii comportamentale: n urmtoarele lui noiembrie, avei de gnd s mergei de mai multe ori la teatru? Da, nu i nu tiu;

Stri psihologice, autodescrieri: n ce msur suntei o persoan contiincioas. n mic msur, n mic, oarecum, n mare, n foarte mare msur; (eventual prezentm o scal 1,2,3,4,5, i scriem, 1 = n cea foarte mic msur; 5 = n foarte mare msur); Aici pot fi i afirmaii i zicem 1=de loc adevrat pentru mine; 5=foarte adevrat;

3. Clasificarea ntrebrilor n funcie de rolul lor:

ntrebri filtru: la anumite teste nu este nevoie s rspundem la toate ntrebrile.

ntrebarea 1: Fumai? Dac da trecem la 2, dac nu, nu mai continupmk.

ntrebarea 3 consumai alcool. La fel ca mai sus

ntrebri de control (scala de validare):

n anumite chestionare, o anumite ntrebare este repetat sub o form diferit, s vedem dac persoana e sincer.

Exemplu: Preferai s urmrii emisiuni distractive, sau informative. Apoi: Comparativ cu timpul liber pe care l avei, ct timp acordai emisiunilor informative? Mai mult, mai puin etc.

4. Clasificarea ntrebrilor dup forma lor:

ntrebri nchise (precodificate);

ntrebri deschise;

ntrebri seminchise;

sau semideschise;

ntrebri mixte.

ntrebrile nchise: Sunt n trebri care propun respondentului rspunsuri cteva, din care el trebuie s aleag unul. n exemplul dat mai sus cu persoan contiincioas. n ntrebri de cunotine, se pune ntrebarea cu 3 variante de rspuns .a.La aceste ntrebri i se explic cum s rspund. O ntrebare nchis poate fi: dihotomic (da, nu), ntrebri trihotomice (da, nu, nu tiu). De regul la ntrebrile de personalitate se folosete o scal Likert cu 5 trepte i care indic diverse grade de intensitate de regul n 5 trepte: foarte puin,de loc; puin; potrivit; mult; foarte mult. Sau de frecven tot pe 5: foarte rar,niciodat; rare ori; uneori; des; foarte des,ntotdeauna.n chestionarele de personalitate de regul acestor variante de rspuns se atribuie valori numerice. Atenie cum formulm ntrebrile, dar trebuie prelucrat, unele sunt formulate invers. Facem scala invers, depinde cum formulm ntrebarea.n chestionarul pe care l vom avea de fcut la Sntion, folosim scal cu 5 trepte. Nu da-nu.Tot ntrebri nchise pot fi sunt itemii de ordonare. Avei mai jos exemplu: loista disciplinelor parcurse n anul I, punem cifra 1 la ntrebrile care ne-au plcut, apoi 2 la urmtoarea ...n anumite tipuri de ntrebri, ntrebri cu alegere forat. Mai jos sunt date 4 activiti de timp liber: grdinrit, pescuit, meterul casei, alegei una care vi se potrivete cel mai mult.ntrebrile deschise: sunt ntrebrile care nu propun o variant de rspuns sau ntrebri cu rspuns liber. Exemplu: care sunt cauzele dup prerea dumenavoastr la bac ...?.

Avantajele ntrebrilor nchise: rspuns uor de gsit i uor de dat;

rspunsurile pot fi uor prelucrate statistic;

Dezavantajul este c uneori nu ne gndim la toate situaiile posibile i atunci ntrebarea deschis are rolul c poate aduce un scor de cunoatere.

Una lt dezavantaj al ntrebrilor nchise: nu sugereaz rspunsul. Dar este avantaj la ntrebrile deschise.

La ntrebri deschise avantaj: pot s ne ofere mai multe posibiliti de rspuns. Dar dezavantajul este c dureaz mult, e i mai greu de prelucrat.

n anumite tipuri de ntrebri pot fi folositentrebri seminchise sau semideschis: Adic e compus din o jumtate nchis i o jumtate deschis (aidc 1,2,3 nchis, i 4,5,6 deschis).

ntrebrile mixte: reprezint un cuplu de ntrebri. ntrebara 15 nchis, ntrebarea 16 deschis, ntrebarea 18 referitor la ntrebarea 16, care credei c sunt cauzele ...

3. Construirea unui chestionar:

I. Obligatorie.Operaionalizarea conceptului:

A operaionaliza un concept nseamn a identifica, a descrie comportamente comportamentele specifice fenomenului investigat, fiecare ntrebare are un indicator.

Exemplu: emotivitatea.

Eu trebuie s gsesc ocmportamente: ce nseamn emotiv.Const n studiul literaturii de specialitate i extragerea comportamentelor specifice trsturiii sau factorului respectiv.Chestionarul trebuie s aib minim 16 ntrebri, dar trebuie mai multe.Dac distribuia nu e normal, ori reformulm ntrebarea, vedem de ce ntrebarea aceea nu, facem mai multe i le eliminm pe acelea care nu dau distribuie normal ca s nu muncim de o mie de ori.Formularea ntrebrilor chestionarului

ntrebri sau afirmaiiReguli:

1. S fie adecvate nivelului de maturitate, de pregtire al persoanelor crora este destinat;

2. ntrebrile s nu fie prea lungi, nu mai mult de un rnd jumtate dou la calculator, s se refere la comportamente observabile;3. s nu introducem termeni tehnici, neologisme, jargon profesional;4. Nu se pun dou ntrebri n acelai timp; ca de exemplu: Mergei des la teatru i la film?;5. s nu conin ipoteze implicite; exemplu: nu e aa c ..., suntei de acord c, credei c;6. nu punem ntrebri afectogene;7. s nu se pune ntrebri cu cuvinte extreme, de genul: tot, toat luema, gndete c;

8. s snu strrneasc efecte de dezirabilitate social, ca de ex.: v considerai un om srac; se mai numete efect de prestigiu.Cnd formulm ntrebrile, trebuie s vedem cum formulm rspunsurile. Fie trebuie s ncercuiasc cel care rspunde,

Prezentarea unui chestionar:

Folosii hrtie de bun calitate. Nu folosii italice. Trebuie folosit hrtie alb, litere negre, adic automat. ntre ntrebare i variantele de rspuns, un rnd jumtate dou. De asemenea, cnd se trece la urmtoarea ntrebare, dup variantele de rspuns dou rnduri.Uneori, dac

Verificarea ntrebrilor chestionarului sau apelul la expert

Mergem la un expert ca s le verificm.n test s nu fie scale de control. Adic pun ntrebri care Formularea consemnelor

De regul, un consemn bine: acest test msoar unele aspecte ale personalitii dumneavoastr. Nu exist rspunsuri bune sau rele, i numai rspunsuri care reflect felul dvs de a v comporta. Citii cu atenie fiecare ntrebare i ncercuii litera de dinaintea variantei de rspuns care vi se potrivete. Primul rspuns care v vine n minte de regul este cel mai adecvat. Rspunsurile vor fi confideniale. V mulumim pentru colaborare.

Chestionarul se boteaz, spre exemplu: RA1, oricum orice alt denumire.Pretestarea chestionarului

Pretestarea se face pe un eantion extras din poppulaia de interes, dar care este altul dect cel pe care l vom folosi n cercetare.Revizuirea chestionarului

Dac eantionul a fost bine ales, dac instrumentul nostru este corect elaborat, atunci forma distribuiei pentru fiecare ntrebare trebuie s fie o distribuie normal, adic foarte puin cu 1, foarte muli, cu 3, foarte puini cu 5.

Teoretic cartea spune, iei tot chestionarul de la nceput. Chestionarul nostru s aib minim 14 ntrebri, dar de recomandat mai multe. Acele nbtrebri care sunt incorecte, adic nu ne d distribuie normal, eliminm acele ntrebri. Sub 14 ntrebri nu se accept.

O ntrebare la care toat lumea la fel, asta nseamn c ntrebarea nu e bun, nu discrimineaz.Chestionarul se aplic pe cei ntre 18 i 23 ani. Ancheta pilot

Adic dup ce am revizuit chestionarul, mai facem o verificare.

Estimarea fidelitii i validitii chestionarului

a. Validitatea:

Va fi apreciat prin operaionalizarea conceptului.

b. Fidelitatea:

Se folosesc 3 indicatori:

1. Metoda test-retest: urmrete stabilitatea scorurilor n timp. Aplicm pe un eantion proba, dup o perioad test, dup o perioad retest, i facem o corelaie.;

2. Metoda jumtiii sau Split Half: Adic nu calculm punctajul pe toate ntrebrile, ci avem 3 variante:ntrebri cu so, i fr so.

Rf=2R/ 1+R ;2= Prima jumtate- a doua jumtate;3) Aleatoriu: punem ntrebrile ntr-o cciul i extragem aleatoriu i vedem unde obinem coeficientul cel mai mare.

3. Coeficientul Alfa-Crombach (ruii lui domn profesor Sntion).

Coeficient 20 Kude Richardson: la un chestionar de cunotine.

Pentru chestionar de personalitate 1-2-3-4-5 variante de rspuns:

Alfa=(N/ n-1) * sigma^2-S(sigma I^2/sigma^2) =ceva ntre 0,6 i 0,9. La lucrrile tiinifice se accept de la 0,7 n sus. Dac se obine sub 0,5 ntrebrile nu sunt ..., dac este mai skus dect 0,9 avem aceeai ntrebare care am puso de mai multe ori.N = numrul de ntrebri al chestionaruluiSigma^2 = abaterea standard^2 pentru rspunsurile ntrebrilor

Sigma I^2= reprezint suma varianelor pe fiecare ntrebare; de ex: la ntrebarea 1: 123455432

Noi facem, testare, apoi tiem ntrebrile care nu dau distirbuie normal, i totul e bine. Apoi facem pretestare pe acelai eantion facem pretestare peste 10 zile. Apoi facem interpretarea.Se prezum c exist o relaie poyitiv ntre empatie i inteligena emoional spre exemplu.

Cutm la bibliotec sau pe internet de cutat psihoteste. Eantionul trebuie s aib minim 30 de participani.Surse de erori n utilizarea chestionarului

Erori datorate instrumentului:1. lips de validitate: nu am identificat comportamentele adecvate variabilei msurate;

2. ntrebri greit formulate, ambigui, neclare, dou ntrebri n acelai timp etc.Erori datorate participanilor:

eantionarea e greit;

oboseal;

efectul de dezirabilitate social;

Erori datorit operatorilor de anchet, psihologului:

pot fi consemnele implicite: fr s vrem transmitem nite ateptri subiectului;

Erori datorate interaciunii subiecilor cu operatori de anchet:

genul;

aspectul fizic etc.;

modul de adresare pot influiena .

n ultima sptmn din Ianuarie de curs dm chestionarul. Orice rezultat trebuie vorbit.