sunet : corul de colinde al claselor i-iv din Şcoala cu clasele i-viii traian

Post on 07-Jan-2016

30 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Sunet : Corul de colinde al claselor I-IV din Şcoala cu clasele I-VIII Traian. - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

Sunet: Corul de colinde al claselor I-IV

din Şcoala cu clasele I-VIII Traian

Preşcolarii Grădiniţei Traian şi elevii Şcolii cu clasele I-VIII Traian, cu sprijinul Primăriei Traian şi în colaborare cu Ansamblul artistic “Bîrlădeanca”, au urcat pe scena Căminului Cultural din localitate, în data de 18 decembrie 2009, pentru a susţine un spectacol de colinde, datini şi obiceiuri din folclorul local. Spectacolul a fost urmărit de un public numeros, alcătuit din părinţi, dar şi alţi membri ai comunităţii.Foto: Doamna director, prof. Mariana Ambăruş,

ia cuvântul în deschiderea manifestării.

Primii au urcat pe scenă viitorii şcolari, îndrumaţi de doamna educatoare Alina Ureche.

Ucenicia păstrării tradiţiilor populare începe la Traian de timpuriu, cei mici învăţând să preţuiască portul popular, cântecul şi poezia.

Ei au interpretat cu inocenţă, iar noi am aplaudat cu toată inima!

Aşa cum obişnuiesc şi în Ajunul Anului Nou, şcolarii au făcut o urătură, atât gospodarilor şi gospodinelor prezenţi la festivitate, cât şi cadrelor didactice.

…De această dată nu au avut de înfruntat nămeţii, ci …emoţiile.

Elevii claselor V-VIII au debutat cu sceneta

“Naşterea Mântuitorului”.

Pruncul Sfânt a fost trecut din mână în mână şi ridicat, în semn de cinstire pentru Naşterea Sa.

Sosirea lui Moş Crăciun a însufleţit atmosfera, căci cine altcineva este mai aşteptat şi mai aşteptat , an de an, de copii?

Sub îndrumarea celor de la Ansamblul “Bârlădeanca”, elevii Şcolii Traian au prezentat un colaj de cântece şi dansuri populare cu specific local, care au încântat audienţa.

Portul popular, colindul, cântecul, dansul şi voia bună sunt reprezentative pentru membrii comunităţii Traian, în perioada sărbătorilor de iarnă şi nu numai..

Şcoala a căutat mereu să aprindă şi să însufleţească această simţire, transmisă din generaţie în generaţie.

“Capra” este şi la Traian un obicei des întâlnit, pus în scenă prin cântec şi joc specific.

“Cântecul şi jocul caprei”

Cântecul caprei se cântǎ atunci când alaiul de copii poposeşte la uşa gospodarului de Anul Nou. Trupul caprei este realizat dintr-o ţesǎturǎ de lânǎ. Apariţia caprei se semnaleazǎ prin sunete de zurgǎlǎi, prin strigǎte, prin fluierǎturi. Alaiul însoţit de lǎutari (instrumentişti cântând din fluiere, din acordeon, din muzicuţǎ, care bat ritmul în tobe sau talgere) cântǎ acel cântec al caprei dansează în timp ce capra dansează în ritmul cântecului.

Dansul popular este o moştenire păstrată cu sfinţenie de tânăra generaţie.

Renumita solistă Irina Sabău a urcat pe scenă, spre încântarea publicului, interpretând câteva cântece specifice zonei noastre, iar elevii au dansat cu drag şi bucurie.

Din mijlocul elevilor, doamna director mulţumeşte tuturor pentru participare şi urează “Sărbători Fericite!” şi “Un an nou mai bun, plin de împliniri!”

În încheiere, aşa cum era normal, toţi copiii au primit daruri de la Moş Crăciun, ajutat cu bunăvoinţă de doamna director.

…şi cu toţii ne pregătim să ducem mai departe aceste tradiţii, aşa cum le-am învăţat de la bătrânii noştri şi aşa cum sperăm să le cunoască şi generaţiile care vor urma!

Prezentare realizată de elevii Şcolii cu clasele I-VIII Traian, comuna Traian, judeţul Bacău:Laurenţiu Husariu, clasa a VII-aMarian Bejan, clasa a VII-aAndreea Cadar, clasa a VII-a

top related