referat claude levi strauss

Post on 09-Nov-2015

240 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Cateva randuri despre antropologia structurala

TRANSCRIPT

Claude Levi-Strauss Antropologia Structural

Claude Levi Strauss antropolog, nscut n 1908, a trit 100 de ani. Operele sale sunt n general aplicate, despre civilizaiile pe care le-a cunoscut, despre mit... Una dintre operele sale fundamentale (stiintele sunt revolutionate de opere foarte concrete, nu de teorii ) Les Structures lmentaires de la parent, 1949.

Antropologia structural e o lucrare de referin atunci cnd se vorbete despre ambele subiecte care alctuiesc titlul acesteia antropologia si structuralismul. Ea este alctuit din 5 pri: Limbaj i nrudire, Organizare social, Magie si religie (miturile, simbolurile), Art i Probleme de metod i de nvmnt (noiunea de structur n etnologie si Locul antropologiei n cadrul stiinelor sociale.)

nc de la aceste titluri Se remarc faptul ca LeviStrauss nu a identificat un subiect sau un obiect distinct de al alor discipline pentru studiul antropologiei; particularitatea ei st n modalitatea original de a pune problemele, in originalitatea metodei, aplicat fie anumitor proprieti generale ale vieii sociale, fie exclusiv societilor primitive.Una dintre perspectivele sale este c omenirea este un sistem de comunicare simbolic. Analiznd modelele lingvistice (forma cea mai evident de comunicare), Levi-Strauss folosete ca punct fix fonemul, o abstraciune a limbajului, o categorie de sunete definite de felul n care se difereniaz de alte categorii de limbaj prin anumite reguli. Levi-Strauss postuleaz faptul c ntreaga structur a limbajului poate fi generat plecnd de la un numr mic de reguli, iar analiza fonemelor (atom) descoper trsturi comune celor care folosesc diferite limbaje.Despre mituri identific teme si simboluri n culturi ndiferite. Restabilind legturile dintre regiuni ndeprtate, dintre perioade istorice diferite i dintre culturi inegal dezvoltate, aceste simboluri comune atest vasta stare de sincretism de care cercettorii par s se loveasc mereu n ncercarea de a recrea istoria unui fenomen particular. Lvi-Strauss a identificat mitul ca un tip de discurs prin care ar putea fi descoperit un limbaj. Opera sa este o teorie structuralist a mitologiei care a ncercat s explice modul n care aparent poveti fantastice i arbitrare, ar putea fi att de asemntoare ntre diferitele culturi. Pentru c el credea c nu a fost o versiune "autentic" a un mit, mai degrab, c toate erau manifestri ale aceleiai limbaj, el a cutat s gseasc unitile fundamentale ale mit, i anume, mmiteme. Lvi-Strauss desfcut fiecare dintre versiunile unui mit ntr-o serie de fraze, constnd dintr-o relaie ntre o funcie i un subiect. Elementele cu aceeasi functie sunt grupate mpreun i denumite miteme.

top related