recomandarea csj

Post on 11-Nov-2015

12 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

recomandarea..nr.20

TRANSCRIPT

  • Recomandarea nr. 20 Privind scutirea de taxa de stat n cauzele de contencios administrativ

    innd cont de mai multe deficiene aprute la aplicarea legislaiei privind taxa de stat n cauzele de contencios administrativ, Curtea Suprem de Justiie ofer urmtoarele recomandri, elaborate cu concursul profesorilor Facultii Drept a Universitii de Stat din Moldova.

    Potrivit prevederilor art.4, alin.(1), pct. 7 al Legii taxei de stat Nr. 1216 din 03.12.1992 i art.85, alin.1, lit. a) CPC

    (1) De tax de stat pentru judecarea pricinilor civile se scutesc a) reclamanii n aciunile: - nscute din raporturi de contencios administrativ;

    Respectiv, la depunerea cererilor de chemare n judecat formulate de ctre reclamani n contencios administrativ taxa de stat nu se va achita niciodat.

    Taxa de stat, de a crei plat reclamantul a fost scutit, se ncaseaz de la reclamat, (adic prt n.a.) proporional cu partea preteniilor satisfcute (art.4, alin.(1), ultima propoziie Legea taxei de stat).

    n contencios administrativ (art.3 al Legii contenciosului administrativ nr.793 din 10.02.2000) calitatea de prt poate reveni:

    a) autoritilor publice i autoritilor asimilate acestora n sensul prezentei legi;

    b) subdiviziunilor autoritilor publice; c) funcionarilor din structurile specificate la lit.a) i b).

    Potrivit prevederilor art. 4, alin.(1), pct. 13) al Legii taxei de stat Nr. 1216 din 03.12.1992 i art.85, alin.1, lit. i) CPC

    (1) De tax de stat pentru judecarea pricinilor civile se scutesc: i) autoritile publice centrale, organele centrale de specialitate ale

    administraiei publice, Curtea de Conturi i organele subordonate lor, finanate de la bugetul de stat, precum i autoritile administraiei publice locale - la naintarea aciunilor i la contestarea hotrrilor instanelor judectoreti, inclusiv n cauzele examinate n procedur de contencios administrativ, indiferent de calitatea lor procesual;

    innd cont de modul de distribuire a cheltuielilor de judecat (art.94 CPC) i de ncasare a taxei de stat (art.4, alin.(1), ultima propoziie Legea taxei de stat) reiterm urmtoarele:

    n cazul scutirii reclamantului de la plata taxei de stat, n situaiile prevzute de lege, taxa de stat se va ncasa de la prt, prin hotrrea pronunat (art.98 alin.(1) C.P.C.), dac prtul nu este scutit de plata cheltuielilor de judecat.

  • (Hotrrea Plenului Curii Supreme de Justiie a Republicii Moldova cu privire la practica aplicrii de ctre instanele judectoreti a legislaiei despre ncasarea cheltuielilor de judecat n cauzele civile nr.25 din 28.06.2004, modificat de Hotrrea Plenului Curii Supreme de Justiie d Republicii Moldova nr.10 din 22.12.2008)

    dac preteniile reclamantului au fost admise, prtul care a pierdut procesul, va fi scutit prin efectul legii de achitarea taxei de stat, numai dac este autoritate public central, organ central de specialitate a administraiei publice, Curtea de Conturi i organele subordonate lor, finanate de la bugetul de stat, precum i autoritile administraiei publice locale.

    autoritile asimilate celor publice, precum i funcionarii autoritilor publice i autoritilor asimilate celor publice, dac sunt chemai n judecat ca pri n contencios administrativ i pierd procesul, instana din oficiu va trebui s ncaseze de la acetia taxa de stat, iar n eventualitatea exercitrii cilor de atac respectivii subieci vor trebui s achite taxa de stat n cuantumul stabilit de lege.

    cuantumul taxei de stat care urmeaz a fi ncasat n contencios administrativ de la pri care au pierdut procesul nu este expres specificat ntr-o norm special.

    dilema legislativ, cnd pe de o parte urmeaz a se ncasa taxa de stat de la unele categorii de pri, iar pe de alt parte legea nu prevede expres care este mrimea acesteia, se va soluiona inndu-se cont de art.3, alin.(1), lit.i) Legea taxei de stat Tarifele taxei de stat se stabilesc la urmtoarele cuantumuri: l)pentru cererile agenilor economici privitor la considerarea actelor organelor administraiei publice, ale organelor cooperatiste i obteti, ale ntreprinderilor, instituiilor, organizaiilor i ale persoanelor cu funcii de rspundere ale acestora ca fiind nule - 1000%, adic 200 lei.

    dei legea se refer n paradoxal aparen la cuantumul unei taxe de stat de care toi reclamanii n contencios administrativ sunt scutii din oficiu, totui este unicul reper bnesc care se va ncasa de la prii nescutii de taxa de stat n contencios administrativ. Justificarea acestei soluii rezult din obiectul contenciosului administrativ care este specificat i n art.3, alin.(1), lit.i) Legea taxei de stat anularea, n tot sau n parte, a actului administrativ. Contestarea unei inaciuni a prtului nescutit de taxa de stat n contencios administrativ se va solda cu ncasarea taxei de stat n acelai cuantum - 200 lei, dac prtul pierde procesul.

    n contencios administrativ se poate solicita nu doar anularea, n tot sau n parte, a actului administrativ, dar i repararea pagubei cauzate (art.16, 18, 25, alin.(3) i (4) Legea contenciosului administrativ), adic prejudicii materiale i morale. Prejudiciile pe care le poate pretinde un reclamant n contencios

  • administrativ deriv i depind nemilocit de soarta juridic a preteniei principale. n consecin, aceste pretenii nu poart caracter de sine stttor, respectiv nu se vor aplica prevederea art.87, alin.1, lit.k) CPC. Nici reclamanii, nici prii nu vor suporta careva taxe de stat n asemenea cazuri.

    ns n virtutea disponibilitii reclamanii pot pretinde prejudicii care rezult din raporturi de contencios administrativ ulterior, ntr-un proces separat. n cazul n care adjudecarea pagubei nu a fost solicitat concomitent cu anularea actului administrativ, cererea de despgubiri este adresat instanei de drept comun competente n termenul general de prescripie, prevzut de Codul civil. (art.18, alin.2 Legea contenciosului administrativ).

    n aceste cazuri reclamanii oricum vor fi scutii de taxa de stat conform art.85, alin.(1) CPC i pct.46 Hotrrea Plenului CSJ cu privire la practica aplicrii de ctre instanele de contencios administrativ a unor prevederi ale Legii contenciosului administrativ nr.10 din 30 octombrie 2009.

    dac reclamanilor n procese separate li s-au adjudecat prejudicii materiale cauzate n raporturi de contencios administrativ de la prii nescutii de taxa de stat, aceasta se va ncasa n cuantum de 3% din din suma ncasat, dar nu mai puin de 150 lei i nu mai mult de 25 000 lei de la persoanele fizice i nu mai puin de 270 lei i nu mai mult de 50 000 lei de la persoanele juridice.

    dac reclamanilor n procese separate li s-au adjudecat prejudicii morale cauzate n raporturi de contencios administrativ de la prii nescutii de taxa de stat, aceasta se va ncasa n cuantum de 500% din salariul minim, adic 100 lei. (pct.24, lit.b) Hotrrea Plenului Curii Supreme de Justiie a Republicii Moldova cu privire la practica aplicrii de ctre instanele judectoreti a legislaiei despre ncasarea cheltuielilor de judecat n cauzele civile nr.25 din 28.06.2004)

    atenionm c cheltuielile de judecare a pricinii, inclusiv cheltuielile de asistena juridic nu fac obiectul scutirilor. Art.85 CPC i art. 4 al Legii taxei de stat se refer doar la taxa de stat. Cheltuielile de asisten juridic pot fi diminuate de ctre instan n condiiile art.96 CPC.

    astfel dac reclamantul n contencios administrativ a luat ctig de cauz, prtul, indiferent de calitatea acestuia, va trebui s achite cheltuielile de judecare a cauzei, doar dac reclamantul a cerut expres acest lucru n cererea de chemare n judecat i a concretizat cuantumul respectivelor cheltuieli n susineri orale. (art.94 CPC).

top related