prezentare istorie.pptx

Post on 22-Dec-2015

255 Views

Category:

Documents

3 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

PROIECT LA ISTORIE TEMA : GENEZA DEMOCRATIEI IN EPOCA

MODERNA

A elaborat : Plamadeala IuliaA controlat: Ivonov Irina

CUPRINS

Introducere Regimurile democratice Liberalismul Adam Smith Concluzie

INTRODUCERE DEMOCRATIA este un sistem de guvernare caracterizat prin

participarea cetatenilor la procesul de conducere. Primele state democratice moderne sunt Marea Britanie si S.U.A., unde s-a trecut la separarea puterilor in stat si la alegerea conducatorilor. In Anglia, in 1689, conform Declaratiei drepturilor, puterea a fost incredintata unui parlament ales in mod liber de cetatenii cu drept de vot, iar in S.U.A., in 1787, a fost adoptata prima constitutie moderna. In secolele urmatoare, sistemul democratic s-a extins in numeroase tari, indiferent de forma lor de guvernamant.

Acest regim politic se defineste prin: separatia puterilor in stat ; alegeri libere ; pluralism ;respectarea drepturilor si libertatilor oamenilor ;domnia majoritatii si protectia minoritatiilor.

REGIMURILE DEMOCRATICE Doctrina egalitarista - este

doctrina care refuza orice distriminari de ordin politic, promovind ideea unui sufragiu universal, indiferent de situatia economica, religie, sex .

Suveranitatea populara – inseamna ca suveran este intreg poporul si dreptul de vot era acordat tuturor, adoptindu-se principiului ca toti cetatenii sunt eligibili

Egalitatea sociala – implicarea statului in problemele sociale devine necesara .Membrii societatii trebuiau sa se imparte cu cei ce nu aveau nimic

LIBERALISMUL Liberalismul se bazeaza pe

principiul libertatii persoanei. Ieremia Bentham (1748-1832) si

Benjamin Constant (1767-1830) au definit principiul de baza al liberalismului: libertatea individului – conditii de realizare a drepturilor: dreptul la proprietate, libertatea cuvitului, a presi, a intrunirilor, a constiintei etc .

Liberalismul economic si social triumfa impreuna cu revolutia industriala.

Adam Smith este intemeietorul scolii liberalismului

Liberalismul politic echilibra puterea suveranului cu cea a parlamentului si garantau respectarea drepturilor cetatenilor.

ADAM SMITH (1723-1790)

A fost un economist, om politic si filozof scotian

1. A introdus in economie conceptul de mina invizibila

2. A fost profesor de logica la universitatea din Glasgow

3. A fost un pioner al predarii in limba engleza

CONCLUZIE

In concluzie pot spune ca dezvoltarea democratiei in secolui al XIX-lea a fost determinata de progresele sistemului partidelor, raspindirea invatamintului, a mijloacelor de informare, egalizarea serviciului militar obligatoriu, egalizarea sarcinilor fiscale. Ca rezultat, democratizarea s-a impus in toate aspectele societatii, modificind intreaga structura a civilizatiei europene.

top related