polonnaruwa 3 baia regala

Post on 26-Jun-2015

342 Views

Category:

Travel

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Mult mai tânără decât Anuradhapura şi având monumente mai bine păstrate, Polonnaruwa a fost capitală doar pentru o perioadă de 200 de ani (sec XI-XIII). Polonnaruwa posedă ruinele unui minunat ansamblu de palate, temple şi statui. Lângă Sala de Consiliu se află Kumara Pokuna (Bazinul Băii Regale) care era alimentat cu apă prin conducte.

TRANSCRIPT

Domnia regelui Parakramabahu cel Mare (1153-1186) a reprezentat epoca de aur a arhitecturii. El a reconstruit capitala şi a construit spitale, temple, băi, precum şi un sistem complex de irigaţii.

Situat lângă Sala de Consiliu, Baia regală este un bazin cruciform, prevăzut cu conducte de ceramică pentru alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate

Domnia regelui Parakramabahu cel Mare (1153-1186) a fost epoca prosperităţii.

Regele Parakramabahu cel Mare a fost un erudit, conducător expert şi renumit medic, faima lui depăşind cu mult graniţele ţării.

Pavilionul alăturat era probabil vestiarul reginei

Pereţii exteriori ai vestiarului sunt decoraţi cu lei, semnul regalităţii

Bazinul Regal se afla în Parcul Palatului Regal, Nandana Uyana

Intrarea în pavilion era prevăzută cu balustrade Makara cu trompe de elefant, având în faţă Piatra Lunii

Piatra Lunii este o piatră semicirculară sculptată care se găseşte la intrarea în templele budiste (originea ei se află în India).

În Sri Lanka Piatra Lunii (Sandakada Pahana) are în centru lotusul sacru şi este decorată cu benzi concentrice reprezentând animalele sacre budiste (elefantul, leul, taurul, calul) care simbolizează cele patru adevăruri nobile: naşterea, bătrâneţea, boala, moartea

Motivul vegetal reprezentat lângă lotusul sacru simbolizează viaţa veşnică şi durerile asociate patimilor iar floarea de lotus reprezintă Nirvana dar şi pe Buddha.

Uneori pe Pietrele Lunii apare gâsca sacră (lebăda) cea care reprezintă diferenţa dintre bine şi rău (se spune că ştie separa laptele dintr-un amestec cu apă)

Piatra Lunii simbolizează trecerea din lumea cotidiană într-un spaţiu sacru

Fond muzical: Sri Lanka Dreamer - Welcome To The Kingdon

Beautiful Sri Lanka

Fotografii: ♦ Sanda Foişoreanu ♦ Nicoleta Leu

Prezentare: Sanda Foişoreanu

Sri Lanka

top related