ordonanta de plata si somatia de plata caracteristici si diferente

Post on 07-Nov-2015

14 Views

Category:

Documents

6 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Ordonanta de Plata

TRANSCRIPT

Ordonanta de plata si somatia de plata Caracteristici si diferente

.Legislaia aplicabil n acest moment pune la dispoziia unei societi care nregistreaz o crean cert, lichid i exigibil urmtoarele proceduri judiciare de recuperare a sumelor restante:(i) procedura normal de judecat;(ii) procedura somaiei de plat i(iii) procedura ordonanei de plat.......ncepnd cu anul 2007, cnd a intrat n vigoare Ordonana de Urgen a Guvernului nr. 119/2007 (OUG 119), ca parte a responsabilitilor asumate de Romnia n procesul de integrare n Uniunea European, coexist dou proceduri urgente privind recuperarea creanelor procedura somaiei de plat, stabilit prin Ordonana Guvernului nr.5/2001, i procedura ordonanei de plat, stabilit prin OUG 119.n scopul mbuntirii funcionrii justiiei, prin degrevarea instanelor de numeroase cauze, a fost adoptat de ctre Guvernul Romniei procedura somaiei de plat. S-a avut n vedere situaia economic i social existent n societatea romneasc, cnd costurile unui proces sunt din ce n ce mai greu suportate de justiiabili, iar proiectul se nscrie n cadrul msurilor impuse de dezideratul de a oferi creditorilor o procedur rapid i mai puin costisitoare, pentru obinerea titlurilor executorii n vederea realizrii creanelor prin executare silit. Procedura somaiei de plat este o procedur special, deci derogatorie de la dreptul comun, de soluionare a cererilor prin care se solicit obligarea debitorului la plata unei sume de bani, n masura n care sunt ndeplinite anumite condiii i are ca obiect obinerea titlului executoriu ntr-un cadru procesual caracterizat prin celeritate. Procedura somaiei de plat este cea mai simpl i mai uzual procedur care s-a elaborat ca urmare a necesitii simplificrii procedurii de recuperare a creanelor de la debitori, legiuitorul dorind s pun la dispoziia creditorului o aciune prin care acesta s-i poat valorifica dreptul de crean ntr-un timp scurt i fr parcurgerea altor etape, care sunt necesare pe calea dreptului comun.

......Prin urmare, instituirea unei modaliti care s-a dorit a fi mai rapid, care s permit creditorului s-i realizeze creana ntr-un timp mai scurt i printr-o procedur simplificat, nu poate dect s duc la o mbuntire a eficienei actului de justiie i chiar la creterea securitii circuitului comercial i civil.Scopul procedurii este enunat n art. 1 al Ordonantei Guvernului nr. 5/2001 i const n realizarea de bunvoie ori prin executare silit a creanelor certe, lichide i exigibile.Avantajele emiterii unei ordonane privind somaia de plat sunt multiple. n primul rnd, n ceea ce privete taxa de timbru aferent introducerii unei astfel de cereri, este de menionat c taxa de timbru aferent acestui tip de cerere este una fix, de 39 RON, indiferent de cuantumul creanei, ocolindu-se astfel timbrajul la valoare, ntemeiat pe dispoziiile Legii 146/1997, care poate ajunge la sume considerabile, n funcie de mrimea creanei.

......Condiiile de admisibilitate ale cererii avnd ca obiect somaia de plat sunt urmtoarele:- Creana s fie cert, lichid i exigibil;- Creana este cert, atunci cnd existena sa este dincolo de ndoial;este lichid, atunci cnd cuantumul su este determinat sau determinabil; ieste exigibil, atunci cnd a devenit scadent- Creana s reprezinte o obligaie de plat a unor sume de bani- Obligaiile pecuniare s rezulte dintr-un nscris.- nscrisul trebuie s fie semnat ori acceptat de pri.- nscrisul s ateste drepturi i obligaii privind executarea anumitor servicii, lucrri sau orice alte prestaii.......Ordonana care conine somaia de plat poate fi atacat numai de debitor cu cerere n anulare, o cale de atac de retractare.

......Dac procedura somaiei de plat este o procedur frecvent utilizat i foarte cunoscut, ordonana de plat este un mijloc de recuperare a creanelor mai puin cunoscut i, implicit, mai puin folosit.Ordonana de plat a fost introdus n anul 2007 ca urmare a implementrii unei directive europene privind combaterea ntrzierii plilor n tranzaciile comerciale. Ordonana de plat este aplicabil exclusiv creanelor certe, lichide i exigibile izvorte din raporturi comerciale, acesta fiind principalul aspect care o difereniaz de somaia de plat. Prin raport comercial se ntelege orice contract ncheiat ntre comerciani ori ntre acetia i o autoritate contractant. Pe calea ordonanei de plat nu pot fi solicitate creanele nscrise la masa credal (gruparea organizat a creditorilor) sau creane izvorte din contracte ncheiate ntre comerciani i consumatori sau din contracte civile. n schimb, poate fi emis o ordonan de plat pentru creanele izvorte din contracte de achiziie public sau concesiune de lucrri sau servicii.mpotriva ordonanei de plat se poate depune cerere n anulare n termen de 10 zile de la comunicarea ordonanei. Cererea de anulare nu suspend executarea dect la cererea debitorului i numai cu dare de cauiune.......Ordonana de plat constituie titlu executoriu. Aceasta poate fi pus n executare direct de ctre executorul judecatoresc din circumscripia judectoriei n care urmeaz s se efectueze executarea. mpotriva executrii silite a ordonanei se poate face contestaie, dar la judecarea contestaiei nu se pot invoca dect aspecte legate de procedura de execuie. Termenul de plat este cuprins ntre 10 i 30 zile de la comunicarea ordonanei. Termenul de desfurare a procedurii nu poate depi 90 zile de la momentul depunerii cererii iniiale.

Diferente intre ordonanta de plata si somatia de plata

n afar de natura obligaiilor din care izvorsc creanele deduse judecii, urmtoarele aspecte difereniaz ordonana de plat de somaia de plat:Sunt prevzute mijloace de prob mai numeroase;Procedura de emitere a ordonanei de plat este limitat n timp la maxim 90 zile;......Nedepunerea ntmpinrii poate fi considerat recunoatere a preteniilor creditorului;Procedura concilierii prealabile nu este obligatorie.Procedura somaiei este o procedur special i urgent, ce poate fi utilizat numai pentru recuperarea creanelor reprezentnd sume de bani, rezultnd din contracte sau din alte nscrisuri, semnate de ambele pri. Ordonana de plat deine o arie mai restrns de aplicare, n sensul c ea reglementeaz recuperarea creanelor reprezentnd sume de bani, ce decurg din contracte comerciale, definite drept acele contracte ncheiate ntre comerciani, ori ntre comerciani i autoriti contractante. n timp ce, n procedura somaiei de plat, facturile semnate de debitor reprezint dovada de baz utilizat n faa instanei, procedura ordonanei de plat permite o mai mare flexibilitate n ceea ce privete furnizarea dovezilor n instan. Astfel, un creditor ce utilizeaz aceast procedur poate depune cu succes, pe lng facturi, i alte documente care s ateste creana sa fa de debitor, cum ar fi corespondena cu acesta. Acesta este un aspect important n aceast procedur, ce transform ordonana de plat ntr-o procedur mai avantajoas pentru creditori, comparativ cu somaia de plat. Un alt avantaj al ordonanei de plat este faptul c, n cadrul acestei proceduri, debitorul i poate recunoate parial datoria, n timp ce procedura somaiei nu permite o asemenea recunoatere parial. Astfel, judectorul poarte emite o decizie n acest sens, iar creditorul i va putea recupera o parte a creanei sale, n timp ce, pentru restul creanei pretinse, poate introduce o cerere n instan n temeiul procedurii generale prevzute de Codul de procedur civil.

n funcie de cazul lor concret, creditorii pot opta pentru oricare dintre cele dou procedure urgente, dar pot, de asemenea, utiliza i procedura general prevzut de Codul de procedur civil, care necesit ns mai mult timp pentru o implementare integral.

top related