management de proiect

Post on 15-Jun-2015

1.114 Views

Category:

Documents

2 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

MANAGEMENT DE PROIECT

Un proiect este:

Un grup de sarcini, executate intr-o anumita perioada de timp, pentru a indeplini un anumit set de obiective specifice

Un set de activitati executate in secvente logice pentru a atinge un rezultat specificat

Caracteristicile unui proiect• Un obiectiv bine definit al proiectului• Mai multe activitati correlate necesare

realizarii obiectivului • Este realizat o singura data unic• Un termen fix de incepere si finalizare (in acest

interval trebuie realizate toate activitatile)• Are un buget • Necesita utilizarea resurse multiple• Existenta unui manager de proiect si a unei

echipe care lucreaza la acesta

Diferenta dintre un proiect si o afacere

Ce trebuie sa organizam in cadrul unui proiect:• Munca • Timpul • Resursele • Costurile • Caliatatea • Comunicarea • Riscul • Contractele

Managementul de proiect

In managementul de proiect se executa sarcini specifice si se folosesc resurse pentru indeplinirea unui set de obiective intr-un timp dat.

MP este un set de metode, tehnici si cunostiinte, care atunci cand sunt aplicate, te ajuta sa produci rezultate mai bune.

Caracteristicile metodelor MP:

 colaborarea – participarea interactiva a echipei la proiect

 arhitectura deschisa – metodele pot fi folosite la orice tip de proiect si in orice tip de organizatie

orientarea spre rezultate – ajuta la satisfacerea cu succes a clientilor

• este usor de folosit - este o abordare pas cu pas , usor de urmarit

Abordari ale managementului de proiect:

Managementul directionat

Managenentul participativ

Managementul directionat

managerul de proiect se ocupa special de palnificarea si controlul proiectului;managerul de proiect face planificarea proiectului si delega atributii (sarcini);managerul de proiect urmareste ca fiecare membru al echipei sa- si indeplineasca sarcinile in timpul stabilit;comunicarea se realizeaza in mare parte intre fiecare membru al echipei si managerul de proiect

Dezavantaje:

perioada de executie a proiectului este mai mare din cauza aparitiei confuziilor, neintelegerilor;memebrii echipei nu inteleg proiectul ca un ansamblu;implicarea si angajarea in realizarea proiectului a membrilor echipei;

Comunicarea in managementul directionata

Managementul de proiect participativ

managerul d eproiect conduce echipa parcurgand fiecare pas al planificarii;echipa sub indrumarea liderului de proiect monitorizeaza progresul proiectului;deciziile sunt luate prin implicare echipei;comunicarea se realizeaza si intre membrii echipei.

Beneficiile abordarii participative: fiecare membru al echipei intelege care este rolul sau in echipa; sunt generate mai multe idei de realizare a proiectului;sunt luate decizii mai bune cand participa mai multa lume;participarea si implicarea in luarea deciziilor determina angajamentul moralul echipei este mai mare;refacerea unor sarcini este mai putin probabila;performanta echipei si individuala.

Comunicarea in managementul participativ

Roluri in project management

Oamenii implicati direct intr-un proiect se numesc “stakeholders”. Acestia sunt:liderul proiectului (managerul de proiect);sponsorul realizeaza legatura dintre conducerea organizatiei sau companieisi managerul de proiect; clientul – persoana sau grupul d epersoane care va accepta produsul final ;managerul de resurse- furnizorul de resurse

Rolul managerului de proiect

  stabileste directia proiectului;conduce echipa de–a lungul proiectului (creaza si executa planul proiectului);obtine aprobarile pentru planul proiectului;raspunde de schimbarile de plan;ii ajuta pe membrii echipei in depasirea obstacolelor;stabileste legatura intre sponsor si echipa;stabileste elgatura cu clientul;stabileste si conduce sedintele echipei;realizeaza raportul final.

Rolul membrului echipei:asigura experttiza tehnica;furnizeaza idei care pot ajuta echipa;realizarea unor produse de calitate, la timp, fara sa depaseasca bugetul;este responsabil pentru realizarea partii sale de proiect;participa la procesul de palnificare ;tine legatura cu furnizorii din aria sa;informeaza managerul de proiect asupra problemelor aparute;ajuta la mentinerea proiectului in directia corecta;ajuta la coeziunea echipei.

Rolul sponsorului: sponsorul e o persoana din echipa manageriala a organizatiei care supravegheaza proiectul si supervizeaza satisfacerea nevoilor clientului si a organizatiei;initiaza proiectul si alege un manager de proiect;se asigura ca obiectivele proiectului sunt pe aceeasi linie cu directia/obiectivele organizatiei;stabileste directia proiectului;se asigura ca echipa are resusrsele necesare pentru terminarea proiectului;obtine aprobarea de la managerul de resurse pentru realizarea proiectului;revederea si aprobarea raportului final.

Rolul clientului: sa comunice echipei o imagine exacta a nevoilor si cerintelor sale;sa vada si sa aprobe planul proiectului;sa participe la sedintele echipei cand este convocat;sa informeze p.m. asupra oricaror schimbari care ar putea afecta indeplinirea sarcinilor conform cu datele initiale;evaluarea pordusului final.

Rolul managerului resurselor:

asigura oamenii pentru a alcatui echipa;verifica si aproba planul proiectului d.p.v. al resurselor;se asigura daca membrii echipei termina la timp terminarea proiectului;ajuta la depasirea obstacolelor.

Cele 4 faze ale unui proiect:

initierea; planificarea; executia; inchiderea proiectului. O faza reprezinta un set major de activitati care pot fi realizate prin metodele managementului de proiect.

1. Initierea incepe dupa ce echipa manageriala a hotarat realizarea proiectului scop- determinarea directiei pe care o va avea proiectul adica ce trebuie realizat si ce constrangeri apar la sfarsitul fazei se va realiza un document numit “charter” faza de initiere este responsabilitatea sponsorului

Faza de initiere

2. Planificarea proiectului echipa va dezvolta un plan in care prezinta cum si cand vor fi indeplinite sarcinile necesare realizarii proiectului; este cea mai critica faza a proiectului; punctul final- planul complet al proiectului; planul proiectului trebuie aprobat de catre sponsor, client si managerul de resurse umane

Faza de planificare

Utilizarea resurselor pe fiecare faza

Executia proiectului

se trece la executare planului realizand fiecare actizitate plenificata in parte; se realizeaza monitorizarea evolutiei proiectului; se poate recomanada schimbarea planului; la finalul fazei produsul se livreaza clientului.

Faza de executie

Inchiderea proiectului

incepe dupa ce clientul a acceptat livrabilul; clientul evaluaeaza satisfactia obtinerii livrabilului;Sponsorul si echipa fac analiza si evaluarea proiectului;Se reaalizeaza raportul final care este transmis clientului, sponsorului si principalilor stakeholders.

Faza de inchidere

Observatii!

fiecare faza se bazeaza pe faza precedenta – daca una din faze nu a fost facuta bine atunci si celelate vor avea de suferit; fiecare faza se termina cu proces de aprobare si care trebuie facut inainte de a se trece le cealalta faza.

Succesul proiectului

livrabilele satisfac nevoile clientului sau chiar ii depasesc asteptarile satisface nevoile realizatorului (profit,dezvoltarea de noi capacitati tehnologice)Compania a dobandit anumite cumostiinte ca urmare a proiectului

top related