jocuri team

Post on 02-Oct-2015

10 Views

Category:

Documents

1 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Jocuri de echipa

TRANSCRIPT

Grup int: copii, adolesceni, aduli

Obiective: energizer / consolidarea abilitilor de comunicare eficient, n funcie de cum este condus.

Materiale necesare: un balon

Numrul de participani: minim 6

Descriere: Participanii stau n picioare, n cerc i se in de mini. Moderatorul, arat grupului un balon (umflat dinainte, sau poate fi solicitat unul dintre participani s fac acest lucru). Ce avei de fcut? Eu voi arunca acest balon n aer, iar voi, fr s v desprindei minile, avei misiunea de a nu-l lsa s cad. Avei voie s l atingei cu orice parte a corpului, dar fr s v desprindei minile. Balonul e uor, nu e nevoie s l lovim cu putere. Aceasta este o regul important: Avei grij s nu v lovii! Dac balonul cade, vei pierde dreptul de a folosi o parte a corpului. (de exemplu minile, apoi picioarele, umerii, cotul etc). Rmne n sarcina moderatorului s stabileasc elementele corporale la care se renun i succesiunea acestora. Dac ai pierdut dreptul de a folosi o parte a corpului, jocul se oprete dac balonul cade sau dac cineva din grup a folosit acea parte scoas din joc. Ai neles? Putem ncepe?

Variante: la libera imaginatie a moderatorului

Descifrarea experienei: Dac l folosim pentru obiectivul de consolidare a deprinderilor de comunicare eficient, moderatorul poate acompania jocul participanilor cu sugestii care s i orienteze contientizarea : Aa este i comunicare, ca un dans... Suntem ateni s primim balonul (s receptm mesajul , avem grij s transmitem cu grij balonul (mesajele), astfel nct jocul (comunicarea, relaia) s nu se ntrerup. Ne pas de noi i avem grij s nu l lovim, s nu rnim pe cellalt(suntem asertivi).

Alte meniuni: Este un energizer de intensitate sczut, dar care genereaz entuziasm i bun dispoziie. Poate fi propus ca icebreaker sau dup o pauz. Stimuleaz capacitatea de cooperare, coordonare i lucru n echip.

Am folosit aplicat acest joc ca energezier, n activitile de grup pentrudezvoltarea abilitilor de via, susinute cu tineri instituionalizai sau post instituionalizai, cu vrste peste 18 ani. Am descoperit de curnd c el este un exerciiu valoros pentru nelegerea n manier simbolic a elementelor de comunicare eficient.

Ridicai-v mpreun

Autor: Fundaia Hope and Homes for Children

Tip: activitati practice

Grup tinta: 7-11 ani | 12-15 ani | 16-18 ani | peste 18 ani

Grup int (pe care a fost sau poate fi folosit): Acest exerciiu poate fi folosit cu copii i tineri instituionalizai, de vrst colar, fr deficiene mintale sau cu deficiene mintale uoare. Este un joc distractiv care poate fi folosit pentru acomodarea copiilor n urma transferurilor dintre serviciile de protecie.

Obiective: -Stimularea comunicrii -Dezvoltarea colaborrii -Stimularea muncii n echip

Materiale necesare: fr

Numrul de participani: este nevoie de un numr par de participani, aproximativ 12-20

Descriere: Grupul este mprit n perechi. Partenerii din fiecare pereche vor sta jos, rezemai spate n spate. Sarcina lor este s se ridice de jos, ajutndu-se unul pe cellalt, fr a folosi minile. Dac ncalc aceast regul sau dac greesc, vor relua exerciiul de la nceput.La final, se discut impresiile legate de acest exerciiu.

Variante: Jocul poate fi dezvoltat prin mprirea membrilor grupului n echipe de cte 4 sau 8 persoane.

Descifrarea experienei: Cum vi s-a prut acest exerciiu: uor sau greu? Ce vi s-a prut dificil la acest exerciiu? Cum ai reuit s v ridicai: ce ai fcut, ce resurse ai folosit? Cum v-ai simit n timpul realizrii exerciiului? Ce ai nvat n urma lui?

A tri n societate nseamn a tri mpreun cu cei din jur. Dac nu tim cum s comunicm sau nu vrem s colaborm cu cei din jur, chiar i cele mai simple probleme de via devin complicate. Uneori e nevoie s renunm la egoism i s l ajutm pe cel de lng noi s se ridice, pentru ca i noi, la rndul nostru, s ne putem ridica.

top related