indici-epidemiologici

Post on 21-Oct-2015

169 Views

Category:

Documents

1 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

Utilizarea indicilor epidemiologici pt evidentierea factorilor etiologici si ai gradului de afectare parodontala.

Pana in anii '50, diferitele stari de evaluare parodontala erau evaluate intr-o maniera empirica prin calificative: bun, mediu, mediocre.

Evaluarea prevalentei gingivitei, de exemplu, la aceeasi populatii, folosind aceleasi criterii dar realizare, de evaluatori diferiti a dus la valori variind de la 8% - 98% , deci foarte diferite.

Astfel a devenit necesara definirea unor indici care sa permita aprecierea judicioasa a parodontopatiei ai a gradelor evolutive ale bolii.

Exista mai multe sisteme de indici utilizati in anchetele epidemiologice: pt studii clinica si pt motivarea pacientilor.

INDICELE DE PLACA SI TARTRU.

Indicele de igiena buco-dentara(IHB).

IHB este un sistem care prmite aprecierea igienei buco-dentare.Acest indice cuprinde doua componente destincte: indicele de tartru si indicele de placa.

Valoarea indicelui de placa si respectiv a indicelui de tartru rezulta din insumarea valorilor constatate pe 6 suprafete preselectate.

- Suprafata M a M1 sup,- Suprafetele L ale M1 inf.,- Suprafata V a Ic superior drept(11)- Suprafata V a Ic inferior stang(31).

Valorile indicelui de placa sunt:

0=absenta placii1=placa supragingivala in 1/3 de coletul dintelui

2=placa in1/3 mijlocie a coroanei (2/3 din suprafata dentara examinata este acoperita de placa bacteriana)

3=placa in 1/3 incizala sau ocluzala a coroanei(toata suprafata dentara examinata este acoperita de placa bacteriana). Valorile indicelui de tartru sunt:

0= absenta tartrului1=prezenta tartrului limitata la 1/3gingivala a coroanei2=prezenta tartrului in 1/3 mijlocie a coroanei(2/3 din suprafata dentara

examinata este acoperita de tartru).3=prezenta tartrului in 1/3incizala sau ocluzala a coroanei.

Valoarea totala a igienei buco-dentare rezulta din insumarea valorilor obtinute pt indicele de placa si respectiv cel de tartru.

Indicele de placa (sau de tartru) poate fi exprimat in doua moduri: Suprafetele dentare cu placa exprimate procedual (x).

nr de suprafete de placa --------------------------------* 100 = X nr total al suprafetelor

Suprafetele dentare fara placa, exprimate procentual 100-X

Reprezentarea prezentei placii bacteriene se poate face in diagrame de inregistrare a placii bacteriene si a sangerarii papilelor gingivale

Aceasta inregistrare a indicelui de placa si a sangerarii gingivale la sedinta de tratament initial antimicrobian si in perioada postoperatorie asigura un control eficient al igienei.Aceasta este considerata corespunzatoare cand suprafetele dentare cu placa NU depasesc 15% sau neinfectate, fara placa sunt mai mult de 85%.

IDICELE DE PLACA SILNESS SI LOE.- se realizeaza cu destul de mare usurinta- se utilizeaza in stidii epidemiologice ale unor comunitati mari de

persoane,- indicele are urmatoarele valori:

0=absenta placii 1= placa NU se observa cu ochiul liber pe suprafetele dentare decat dupa

razuirea cu varful rotunjit al sondei parodontale2=placa bacteriana vizibila cu ochiul liber ca un depozit fin, peliculat3=acumulare de placa in strat gros, care acopera santul gingival de la

marginea gingivala libera pana la suprafata dentara.

Indicele de retentie a placii LOE.

0=absenta cariilor,tartrului sau a unor obturatii cu margini neregulate.1=tartru supragingival, carii, obturatii cu margini neregulate2=tartru supragingival,carii,obturatii cu margini neregulate3=tartru abundent supra si subgingival,carii mari si profunde,obturatii cu defecte marginale mari si retentive.

INDICELE DE IMFLAMATIE GINGIVALA.

Indicele gingival (LOE si SILNESS)

0=gingie cu aspect clinic normal1=gingie cu inflamatie usoara,discrete modificarii de culoare, discret

edem, lipsa sangerarii la sondare2=inflamatie medie, congestie edem, sangerare la sondare3=inflamatie avansata, congestie,staza, ulceratii,sangerare spontana.

Indicele de sangerare papilara (MUHLEMANN).

0=absenta sangerarii1=sangerare punctiforma izolata, unica2=sangerari punctiforme multiple sau pe o arie redusa3=sangerare care umple intreg spatiul interdentar4=sangerare care depaseste marginea gingivala libera.

INDICELE DE INFLAMATIE PARODONTALA

Indicele parodontal (RUSSEL).0=absenta inflamatiei gingivale si in parodontiul profund1=gingivita moderata care NU circumscrie coletul dintelui2=gingivita avansata, care circumscrie coletul dintelui FARA leziuni

aparente ale insertiei epitelialeIn continuare sunt prezentate grade mai mari ale inflamatiei parodontale pana la

6=gingivita cu pungi si distructia insertiei epiteliale.Dintii sunt inca bine implantati, masticatia se realizeaza normal.Radiologic se observa pierderi ale masei osului alveolar pana la o jumatate din lungimea radacinii.

8=distructie avansata a osului parodontal,tulburari de masticatie severe, sunet mat la percutia dintilor cu un instrument metalic, mobilitate dentara axiala.

Indicele de prezenta a pungilor parodontale:

Se iau in considerare pungile parodontale adevarate, mai adanci de 3mm Dupa tratament antimicrobian.indicile se poate exprima procentual prin:

Nr suprafete dentare cu pungi X=--------------------------------------- * 100 nr total de suprafete dentare.

top related