gafe ncu

Post on 18-Sep-2015

236 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

ok

TRANSCRIPT

Mrturie despre sfinenia i mucenicia lui Valeriu Gafencu

Categoria printe: Mrturisitori

Categorie: Valeriu Gafencu

Valeriu Gafencu a ptruns n contiina mea brusc i luminos. Eram nc liber cnd am aflat c, n nchisoarea Aiud i apoi n colonia de munc din localitatea Galda, n apropiere de Aiud, se afl un tnr deinut politic, a crui trire cretin rspndete n jur o for binefctoare, ce se rsfrnge asupra celorlali frai de suferin i asupra tuturor celor cu care vine n contact. Ar fi fost un fel de Pavel modern, care, n mijlocul ncercrilor trimise de Dumnezeu, nu nceta s propvduiasc, s ncurajeze, s nale sufletete, spre desvrirea cretin, pe cei din jur. (...)

n nchisoare, Valeriu nu era singurul pe linia tririi cretine intense, ci fcea parte dintr-un grup ce mprtea aceeai orientare spiritual, alturi de avocatul dr. Traian Trifan, avocatul Traian Marian, studentul n drept Ioan Ianolide, Anghel Papacioc, cel care avea s devin ieromonahul Arsenie Papacioc de la Techirghiol, Marin Naidim, Aurel Dragodan, Constantin oea i alte suflete alese.

ntre timp, se formaser n nchisoare i alte grupuri, cu preocupri predominant politice - n consecin - mai lumeti. Acestea priveau cu multe rezerve, mergnd uneori pn la ostilitate, spre cei axai - n mod exclusiv, spuneau ei - pe drumul continuei deveniri cretine. La un moment dat, atmosfera devenise apstoare i punile dintre grupuri se rupseser aproape definitiv. Atunci Valeriu a fcut un lucru la care ceilali nu se gndiser. De ziua conductorului principalului grup adevers, dr. Victor Biri, s-a dus cu mna ntins la el, i-a urat ani muli i a fcut un apel clduros la renfiriparea legturilor sufleteti dintre grupuri, n duhul iubirii i nelegerii cretine. Att Victor Biri ct i cei din grupul lui au rmas iumii de gestul lui Valeriu i au considerat c reflect atitudinea binevoitoare a ntregului grup cretin. Pentru o bun bucat de vreme, relaiile dintre grupuri s-au mbuntit.

n acea perioad [la Galda n.n.], dup ce ziua muncea la pmnt, seara, la lumina unei lumnri sau a unei lmpi cu gaz, Valeriu copia texte din Filocalia i alte scrieri religioase, pe care le trimitea afar din nchisoare unor prieteni sau cunoscui preocupai de problemele cretine. Am primit i eu un caiet lucrat de el i Ioan Ianolide.

n anul 1948, am fost arestat, condamnat i trimis la penitenciarul Piteti, unde fusese adus i Valeriu Gafencu. Acolo am fcut cunotin cu el i am schimbat cteva cuvinte, n cursul unei plimbri comune n curte. Prima impresie a fost deosebit de puternic. Mi se prea c din el eman, fr ncetare, un fluviu de iubire i o energie luminoas, ce m fceau s m gndesc la aura din jurul Sfntului Serafim de Sarov. Era, fr ndoial pentru mine, o personalitate charismatic.

Nu am stat n aceeai celul ns, aa cum a fi dorit. Apoi regimul s-a nsprit. (...) Nu l-am mai ntlnit n lunile acelea pe Valeriu. Am aflat c se afl ntr-o celul, la acelai etaj cu mine i c se mbolnvise de plmni din cauza frigului, foamei i celorlalte condiii inumane, specifice regimului dur, de exterminare, ce avea s precead i s pregteasc reeducarea de la Piteti. (...) Considerndu-se ns c bolnavii de plmni nu erau api s reziste probelor de reeducare, s-a hotrt evacuarea lor din nchisoarea Piteti i trimiterea la penitenciarul-sanatoriu Trgu Ocna. Medicul oficial al nchisorii a ntocmit o list dup care, la sfritul lui decembrie 1949, s-a format un lot din care fceam parte, mpreun cu Valeriu Gafencu. Valeriu era ntr-o stare grav. De abia putea s se in pe picioare. n timpul drumului, cu slabele noastre puteri, ceilali l-am sprijinit i i-am purtat bagajul. n vagonul-dub, cu obrajii statojii din cauza febrei, el ne vorbea despre fericirea de a suferi pentru Hristos i a rezista, precum martirii de odinioar, prigoanei dezlnuite de dumanii credinei.

Ajuni la Trgu Ocna, a fost cazat ntr-o camer cu cei mai gravi bolnavi, care nu se mai puteau ridica din pat. (...) Acolo, atmosfera era dominat de duhul cretin, pe care Valeriu l impunea prin simpla lui prezen. n camera aceea, alturi de Valeriu, am prins i eu aripi sufleteti cum nu avusesem nainte. El mi-a dat puterea s realizez practic taina pocinei adnci, pe care teoretic, o cunoteam bine, de mult timp. El m-a condus spre rugciunea lacrimilor, ce spal sufletele de necuriile acumulate de-a lungul anilor, i mi-a deschis drumul naterii din nou: metanoia.

Alimentaia e la Trgu Ocna, mai bun, i repausul prelungit la pat, mpreun cu puinele medicamente ce i s-au administrat, i-au ngduit s dobndeasc, temporar, o ameliorare. Dei nu se putea nc ridica din pat, energia lui n propvduirea Cuvndului lui Dumnezeu a crescut. Deoarece n penitenciarul-sanatoriu, la nceput, regimul era destul de liber, la patul lui puteau veni i bolnavi din alte camere. l ascultau i se ptrundeau de adevrurile rostite de el. Muli au primit atunci acea lumin cretin, care i-a nsoit apoi ntreaga via.

S-au scurs cteva luni i de la Piteti au sotit noi loturi de bolnavi, unii dintre ei victime ale reeducrii. Terorizai de cele ntmplate acolo i nspimntai, s-au constituit ntr-un grup pe care ofierul politic l-a nsrcinat s declaneze i la Trgu Ocna procesul de demascare i reeducare.

Aflnd de ororile petrecute la Piteti, Valeriu s-a ntristat i ne-a spus: Ne ateapt i pe noi timpuri grele. Ne-a ndemnat s ne rugm fierbinte i s ne mobilizm toate resursele morale pentru a nu ne pierde sufletele n ncercrile ce aveau s urmeze.

Printre cei sosii cu unul din aceste loturi se afla i Ioan Ianolide, cel mai bun prieten din nchisoare a lui Valeriu. Foarte slbit la nceput, s-a refcut repede i s-a dedicat ngrijirii lui Valeriu i altor bolnavi. n jurul lor s-au grupat toi cei hotri s se opun reeducrii, chiar cu preul unor suferine sfietoare i al sacrificrii vieii, rmnnd pn la sfrit pe poziia de mrturisire a Domnului Hristos i de respingere a ateismului comunist. Condiia reeducrii era lepdarea de credin, apostazia.

ntr-adevr, reeducarea a nceput. Cu presiuni psihice, antaje, ameninri, izolri, nsprirea regimului, pe de o parte, iar pe de alt parte promisiuni de eliberare, acordarea de scrisori, pachete i medicamente, celor ce s-ar fi artat dispui s-i spele creierul, renegndu-i trecutul i nsuindu-i mentalitatea marxist. S-au nregistrat i brutaliti, acte de violen. Atunci s-au vzut roadele influienei profunde pe care au avut-o Valeriu Gafencu i prietenii si asupra masei de deinui bolnavi. Ofierul politic i reeducaii nu au obinut nici mcar un singur succes categoric. (...)

n aceast perioad a sosit la Trgu Ocna i pastorul protestant Richard Wurmbrand. Evreu, fost comunist militant, convertit la cretinism n mprejurri excepionale, se remarcase prin atitudinea de drz mrturisire a lui Hristos i de combatere a comunismului ateu ce se instala n ar. Ca urmare, a fost arestat i inut n regim de exterminare, singur n celul, timp de ani de zile. Adus n stare de mizerie fiziologic, cu 22 de plgi TBC osoase, care supurau pe trup, nici nu se putea ine pe picioare, cnd a sosit la Trgu Ocna. Ceilali bolnavi, care aveau o stare relativ mai bun, l-au nconjurat cu total druire. Din cauza stadiului avansat al maladiei, a fost plasat n camera celor mai gravi bolnavi, camera 4, unde se afla i Valeriu Gafencu. ntre cei doi a nceput un schimb de cunotine i comentarii religioase, dar n spiritul bunei credine i al dragostei cretine, care urmrete apropierea de adevr, nu impunerea unei opinii anume. Se nfruntau nu dou personaliti alese, ci dou concepii i mentaliti cretine: cea ortodox i cea protestant.

n acea perioad m aflam izolat ntr-o camer de la etajul 2, sub nvinuirea de a fi ncercat s mpiedic cursul reeducrii. Ua camerei era ncuiat ziua i noaptea, nct cei opt ni adunai acolo, printre care i Ioan Ianolide, nu mai puteam avea contact cu ceilali. Cei care au asistat la convorbirile dintre cei doi din camera 4 ne-au spus ulterior c, de cele mai multe ori, cel care biruia era Valeriu, obligndu-l pe pastorul protestant s recunoasc justeea punctului su de vedere. (...)

Curnd, a avut loc scoaterea disciplinar din penitenciarul-sanatoriu de la Trgu Ocna a unui grup de cinci ini, din care fceam i eu parte. Ceilali, care fuseser izolai mpreun cu noi, au fost dui napoi, n secia bolnavilor ce se bucurau de un regim mai liber. Astfel, Ioan Ianolide, prietenul de suflet al lui Valeriu, a putut reveni la cptiul lui, pentru a-l ngriji. (...)

Valeriu cunotea bine literatura teologic i mistic. Studiase anume scrierile Sfinilor Prini, cte apruser pn atunci, n primele volume ale Filocaliei. l impresiona mai ales Sfntul Maxim Mrturisitorul, dar i mai modernii Bulgakov, Soloviev i Berdiaev. Dei el nsui avea o pronunat component mistic, nu se credea vrednic, n smerenia lui, s fie vas ales n care Dumnezeu revrsa cele mai sublime miresme spirituale. (...)

O mare bucurie pentru Valeriu a fost aducerea la Trgu Ocna, ca deinut, a unui preot, printele Viorel Todea, care putea administra Sfnta Tain a spovedaniei i s oficieze n tain Sfnta Liturghie i slujbe pentru mori. Avea acum asisten spiritual canonic.

Se tie c puterile satanice se nveruneaz cu osebire asupra celor ce i nchin viaa lui Dumnezeu. Valeriu mi-a mrturisit c era ncercat de puternice ispite trupeti, pe care le nltura prin rugciune i gndul la puritatea Maicii Domnului. Pe cnd se afla nc n arestul din Iai, primise o cruciuli de aur, cu lan, de la o tnr care l admira mai de mult. Acea fat se numea Seta i, iniial, Valeriu inteniona s se cstoreasc cu ea. n condiiile date ns, el avnd o condamnare de 20 de ani, nu a putut obine aprobarea prinilor fetei. Atunci, Valeriu a hotrt s-i dea libertate deplin, iar el, la eliberare, s devin monah. Cruciulia ns a pstrat-o, a salvat-o prin toate percheziiile, iar la moarte prietenii i-ai introdus-o n gur, pentru a constitui un eventual semn de recunoatere la o viitoare deshumare.(...)

Moartea lui s-a petrecut, ca i viaa, sub semnul credinei fierbini i al jertfirii de sine. Cu o zi nainte de marea trecere, i-a spus lui Ioan Ianolide: Mine voi muri. Vreau s-mi iau rmas bun de la cei mai apropiai prieteni. F tu aa nct s vin, rnd pe rnd, la mine, n linite. Atunci au nceput s se perinde discret, la cptiul lui, toi cei ce-l iubeau, l respectau i-l admirau. i nu erau puini. ntr-adevr, n ziua anunat a murit, pecetluind cu jertfa lui o existen nchinat credinei cretine, nalta i rara stare de theosis. Era ziua de 18 februarie 1952.

Cnd a vzut c a murit, cel mai sever dintre gardieni, Orban, care era de serviciu, a plecat din secie i nu s-a mai ntors dect foarte trziu. ntre timp, lui Valeriu i s-a fcut o slujb, n oapt i s-au rostit rugciunile cuvenite. Pn atunci Orban nu avusese asemenea menajamente fa de noi i nici dup aceea nu le-a mai manifestat. Dar cnd treceau pe lng Valeriu, pn i inimile de piatr se nmuiau, simind fluidul ce emana din el.

ncercnd s sintetizez cele expuse mai sus, rog s-mi fie ngduit s nfiez, ca argumentele pentru consacrarea lui Valeriu Gafencu, urmtoarele caliti cu care l-a nvrednicit Dumnezeu:

1. nalt tritor cretin. A trit via de sfinenie, nu n sihstrie, ci n mijlocul oamenilor. n asemenea situaie, la lupta cu sine i la lupta cu diavolul s-a adugat lupta cu duhul lumii, fcndu-i sarcina mai grea. Trirea lui nu se limita la rugciune i convingeri cretine teoretice; ea se convertea, n fiecare clip, n atitudine i fapt cretin.

2. Mrturisitorul. A propvduit credina cretin ortodox, dup exemplul Apostolilor, fcnd pe muli cretini numai cu numele s realizeze saltul de la ncretinarea n form la cea n coninut. Zelul lui de apologet ortodox l-a impresionat i pe pastorul Wurmbrand, care i-ar fi declarat: A vrea s intru n mpria Cerurilor pe aceeai poart cu dumneata. Pe de alt parte, trebuie s spun c, dei Valeriu scotea n eviden n orice ocazie valoarea spiritualitii ortodoxe, era foarte nelegtor fa de celelalte confesiuni cretine. Interveniile sale nu erau niciodat vehemente sau exclusiviste.

3. Suferitor. Cu rar ntlnit rbdare, a suferit dureri, boli grele i neputine, fr a se plnge, ci, ca un alt Iov, l slvea pe Dumnezeu pentru toate ncercrile. Iat cteva exemple:

a) Cnd s-a urcat n maina-dub de la penitenciarul de tranzit Vcreti, spre Trgu Ocna, treapta acesteia fiind foarte nalt, nu a reuit s se ridice pe ea i atunci s-a urcat n genunchi fcnd semnul crucii. Apoi a spus: Bun este Dumnezeu; mi-a ajutat s m urc n dub.

b) Din cauza ederii ndelungate n pat, fcuse escare, adevrate rni vii, care usturau, dureau i zemuiau. El se lsa pansat n linite, dei ochii i se umpleau de lacrimi din cauza durerilor i nici mcar nu gemea.

c) Cu ocazia unei injecii intravenoase, o bul de aer a ptruns n sistemul vascular i el o simea cum trece prin vene i artere, prin inim i creier. Dei era contient de pericolul emboliei, surznd i cu o adevrat linite, ne spunea: acum trece prin picior, acum e prin bra, acum prin inim. Medicul deinut, chemat de urgen, ne-a spus c, probabil, nu este o bul prea mare i c n curnd se va resorbi. Ceea ce s-a i ntmplat.

d) A suferit n tcere dureri crncene ale operaiei de apendicit, efectuat pe viu.

e) n perioada de anchet i apoi n nchisori, a suportat cu umilin torturi, ocri, persecuii, fr a riposta vreodat. Totui, nu a fcut nicicnd vreo concesie de contiin, ci a afirmat totdeauna, cu trie, idealurile de via cretin pentru care lupta.

4. Primitor al harului divin. I s-a ngduit s fie rpit n ceruri, s ias din sine i s se bucure anticipat de fericirea ce ndjduim c-l ateapt n viaa venic.

5. Jertfitor. A fcut dovada iubirii depline i a lepdrii de sine, jertfindu-i viaa, prin cedarea medicamentului salvator, unul alt semen, care erau evreu, iar n tineree fusese comunist.

La moartea nainte de timp a lui Valeriu, la vrsta de 32 de ani, a contribuit i atitudinea lui ferm mpotriva reeducrii comuniste. A respins-o cu cea mai mare energie i a determinat un adevrat curent de opinie mpotriva ei, printre deinuii bolnavi, fiind defapt centrul spiritual al rezistenei mpotriva reeducrii, la Trgu Ocna. Aceasta l-a fcut pe ofierul politic s nu-i acorde dreptul la scrisoare i pachet cu alimente i medicamente, rpindu-i astfel o ans de supravieuire.

M rog lui Dumnezeu ca aceast mrturie i cele alturate1 s slujeasc perpeturii memoriei lui Valeriu, ca model de via binecuvntat de puterile Duhului Sfnt, i ca recunoatere a intrrii lui n ceata aleas a Fericiilor i Sfinilor, ce alctuiesc Biserica triumftoare. Nu pentru slava lui pmntean, ci ca oamenii din zilele noastre, nnegurate de attea rtciri, urmri ale ndeprtrii de Dumnezeu, s tie c au existat n veacul al 20-lea asemenea alei, ce s-au ridicat la puterea de credin i jertf a primilor martiri cretini.

(Alexandru Virgil Ioanid - Studentul Valeriu Gafencu. Sfntul nchisorilor din Romnia, ediie ngrijit de Nicolae Trifoiu, Ed. Napoca-Star, Cluj, 1998, pp. 85-94)

1. Alexandru Virgil Ioanid este cel care a iniiat strngerea de mrturii despre sfinenia lui Valeriu, dar nereuind s-i termine lucrarea pentru c a trecut la Domnul, aceast iniiativ a fost preluat ulterior de Nicolae Trifoiu i manuscrisele strnse au fost publicate sub titlul Studentul Valeriu Gafencu.... Venic recunotin celor doi biografi i mrturisitori cretini.

top related