fluturele

Post on 07-Nov-2015

213 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Prezentare generala a fluturilor

TRANSCRIPT

Fluturele

Flutureleeste oinsectdinordinulLepidoptera. Scopul termenului depinde de ct de extins este conceptul defluture. Ca i toate Lepidopterele, fluturii sunt de remarcat pentruciclul lor de vianeobinuit, cu un stadiu larvar deomid, un stadiu inactiv depupi ometamorfozspectaculoas ntr-o form familiar de adult cu aripi colorate. Deoarece cele mai multe specii zboar ziua, atrag de regul atenia. Diversele modele formate pe aripile colorate i zborul lor extravagant i graios au fcut caobservarea fluturilors devin un hobby popular.Fluturii se clasific n fluturi adevrai (superfamiliaPapilionoidea), fluturi hesperiide (superfamiliaHesperioidea,englezskipper), i fluturi-molii (superfamiliaHedyloidea).

Origine i distribuieFluturii aparin arboreluievoluionistal moliilor. Originea lor a fost stabilit n perioada cretacic, care s-a ncheiat n urm cu 65 de milioane de ani.Din pcate, exist o arhiv foarte limitat de fosile. Cea mai veche fosil este a unui posibil fluture skipper, nedenumit, din perioadapaleocenuluisuperior (cu circa 57 de milioane de ani n urm), din Fur, Danemarca. Unul dintre cele mai frumos conservate exemplare este unRiodininae(Voltinia dramba) din urm cu 25 de milioane de ani, gsit ntr-unchihlimbardinRepublica Dominican.Fluturii sunt distribuii n prezent n toat lumea, cu excepia regiunilor foarte calde i aride. A fost estimat un numr de 17,500 de specii de fluturi (Papilionoidea) dintr-un numr de 180,000 de specii de Lepidoptera.

Clasificare

n prezent, majoritatea experilor includsuperfamiliileHedyloidea(moliile-fluture americane),Hesperioidea(the skippers) iPapilionoidea(aa-numiii fluturiadevrai). Acest concept de fluturi care include Hedyloidea este unul dezvoltat recent care face ca grupulRhopaloceras fie ocladnatural.

top related