fata ca mijloc expresiv

Post on 18-Dec-2015

4 Views

Category:

Documents

3 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

comunicare nonverbala

TRANSCRIPT

Faa ca mijloc expresiv

Faa ca mijloc expresiv

FizionomiaFiecare din noi avem tipuri de fizionomie care ne plac / nu ne plac i care constituie repere n evaluarea fizionomiei celuilalt: asemnarea cu tipul pozitiv duce la o impresie favorabil, n timp ce asemnarea cu tipul negativ duce la o impresie defavorabil; judecarea persoanei celuilalt dup fizionomie este influenat i de o serie de prejudeci, transmise prin tradiie sau teoretizate de lucrrile de frenologie i de cele de fiziognomonie, despre legtura dintre trsturile somatice i fizionomice, pe de-o parte i cele aptitudinale i de caracter pe de alt parte. A avea o fizionomie plcut, care s denote tineree i sntate este o caracteristic dezirabil pentru orice persoan care i caut un post sau vrea s promoveze n carier. Fizionomia poate fi ajutat prin intermediul cosmeticii i al operaiilor estetice, de aceea tot mai multe persoane, inclusiv brbaii, recurg la aceste servicii.

MimicaMimica este dat nu numai de exprimarea afectelor i emoiilor momentului, ci i de sedimentarea n timp, a celor mai frecvente expresii emoionale n ridurile de expresie: persoanele cu riduri la colurile externe ale ochilor sunt percepute ca mai simpatice, deoarece aceste riduri sunt asociate expresiei zmbitoare a feei; persoanele cu cute verticale pe frunte sunt percepute ca dominatoare i autoritare (expresie asociat atitudinilor imperative); cele cu cute orizontale ca naive i nu prea inteligente (expresie asociat mirrii, nedumeririi); cele cu cute n forma literei (omega) ntre sprncene ca melancolice; cele cu cute n jurul gurii ca pretenioase i venic nemulumite (gura pung) .a.m.d.

Expresia facial este modalitatea de comunicare nonverbal cea mai complex, datorit faptului c reflect trirea emoional i, prin aceasta, ndeplinete o funcie reglatorie intrapersonal i interpersonal. Datorit regulilor de afiare /expresie (coduri nonverbale), nvate de participanii la comunicare de la cea mai fraged vrst, expresia facial constituie un limbaj secundar, prin care se comunic intenionat i explicit celuilalt strile emoionale, atitudinile i inteniile noastre. Elementele mobile ale feei (sprncenele, ochii, gura) se pot mica ntr-o varietate de combinaii care au semnificaii distincte.

Frenologie (phrenos = gndire, spirit + logos = tiin, studiu despre, gr.) = teorie iniiat de Fr. J. Gall (1796) conform creia ar exista o legtur direct ntre forma i dimensiunile diferitelor regiuni ale craniului i diferite faculti psihice ale individului; au fost ntocmite chiar hri frenologice pe care sunt reprezentate localizri ale acestor faculti, cu fose (adncituri) i bose (ridicturi) responsabile de geniu, criminalitate, nebunie, .a.m.d. Un impuls deosebit a fost dat acestui domeniu de lucrrile italianului C. Lombroso (1836-1909) despre criminalitate (Omul delicvent, Crima, cauzele i remediile ei).

Fiziognomonie (physis = natur + gnomon = tiutor, ghicitor, gr.) = tiin promovat mai ales de J.K. Lavater (1741-1801), care ncerca s determine trsturile de personalitate dup conformaia corpului i a feei.

Conform conceptelor fiziognomice se consider c: fruntea nalt este semn de inteligen, cea joas de prostie; nasul coroiat este semn de fermitate, cel crn de naivitate; ochii mici i apropiai indic iretenie, cei mari i deprtai credulitate i nu prea mult inteligen; o gur mic, cu buzele strnse semn de rutate, o gur mare cu buzele pline semn de senzualitate; o brbie mare, pregnant semn de voin; o brbie retractat semn de lips de voin .a.m.d.

top related