evidența vehiculelor proprii, utilizarea acestora și costurile de mentenanță

Post on 09-Mar-2016

278 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Această bază de date are rolul de a ține o evidență și a gestiona mașinile într-o companie. (in Excel)

TRANSCRIPT

Evidena vehiculelor proprii, utilizarea acestora i costurile de mentenan

Fiecare companie caut cumva s-i creasc profiturile. Pn s apar criza economic principala activitate pentru a crete profitul unei firme era s ctige mai muli clieni sau s-i fac pe clienii pe care i are s cumpere mai mult.Acum, de cnd suntem de o perioad de timp n aceast criz este foarte important s ctigm clieni, dar conteaz foarte mult i s reducem cheltuielile. Acest lucru ne poate ajuta s ne cretemprofitul lucrnd doar n interiorul firmei.La o scurt analiz, aceast modalitate i poate garanta o cretere a profitului cu 4 pn la 25 de procente.Dup ce am realizat c acest lucru este benefic pentru firm i c trebuie aplicat, nainte de a ncepe s se gseasc idei de cum reducem costurile trebuie s tim ce costuri trebuie s reducem. Aa c trebuie s facem o analiz asupra firmei din punct de vedere al cheltuielilor.Acesta analiz, n special cea pe cheltuieli, este foarte folositoare dac o facem ct mai n detaliu posibil deoarece pentru a avea idei concrete i ct mai la obiect trebuie s tim cu exactitate circuitul cheltuielilor n firm.Un angajat este foarte stimulat atunci cnd la firm i se acord main cu care s-i fac treaba. Problema vine n momentul n care acetia folosesc maina aproape peste tot att n scopul firmei ct i n scopul personal.De aici vin i cheltuielile mari de combustibil pe care unele firme le au. Fr un plan bine stabilit pe folosina combustibilului poate duce la o pagub destul de mare pe termen lung, inclusiv alte costuri de ntreineren continuare, voi prezenta o baz de date ce conine aceste informaii, menionate anterior.Aceast baz de date are rolul de a ine o eviden i a gestiona mainile ntr-o companie Aceasta permite adugarea autovehiculelor, cu datele corespunztoare (marc, model, consum aproximativ, motor, etc). Pentru fiecare main se poate crea un istoric cu informaii despe costurile de mentenan i consum.

1. S-a creeat baza de date iniial:

Valoarea autoturismelor s-a calculat n RON, la cursul valutar pentru euro, valabil la BNR n data achiziionrii.

2. Dup crearea tabelului iniial, s-au extras doar informaiile eseniale, ce m vor ajuta in continuarea lucrrii. Se calculeaz anii de vechime ai autoturismelor cu ajutorul formulei : =(TODAY()-X)/365, unde X=celula n care este notat data achiziionrii mainii.

3. Se calculeaz costul total al itp-ului in funcie de vechimea autoturismului , la pretul standard de 90 lei din coloana I2. ITP-ul a fost fcut o dat la un an, astfel costul ITP-ului pentru fiecare main este diferit n funcie de vechimea lor.

4. Politica firmei este aceea c, anvelopele trebuie schimbate dup cum urmeaz: Aprilie- anvelope de var Noiembrie- anvelope de iarnPe baza formulei de mai jos, se adauga numrul de luni aferente pn la luna menionat de politica firmei pentru a schimba anvelopele, adic: pentru un autoturism ce a fost achiziionat n luna iulie, anvelopele de iarn se vor schimba n luna noiembrie, calculat, peste 4 luni. n cazul acesta, formula pentru calcularea datei cnd va avea loc schimbarea anvelopelor este : EDATE(X;4) , unde X=celula n care se afl data achiziionrii (n exemplul nostru luna 7) , iar 4=luni rmase pn n noiembrie, luna 11

Data ITP-ului nu se adaug deoarece costul s-a calculat n funcie de anii de vechime a autoturismului. Datele au fost diferite n fiecare an, un decalaj de maxim 1 saptmn.

5. Costul total pentru schimbul anvelopelor, a fost calculat tot n funcie de anii trecui de la data achiziionrii autoturismului. Formula folosit este = X*Y*2, unde X= ani vechime autoturism, Y= costul fix pentru schimbarea anvelopelor, iar cifra 2 reprezint de cte ori sunt schimbate anvelopele/an (vara+iarna)

6. Se calculeaz total costuri de mentenan de la data achiziionrii autovehicolului pn n prezent:

7. Se trec datele obinute ntr-un alt sheet

8. Dup ce s-a fcut o ordonare ascendent dup cost, se observ c autoturismul Volkswagen Passat (B8) are cel mai mic cost de mentenan, n comparaie cu Land Rover Range Rover III

9. Voi prezenta n continuare, costurile de mentenan . Pentru autoturismele care au 1 an vechime, locul de cel mai mic cost, l ocup tot Volkswagen Passat (B8):

Pentru mainile ce au o vechime de 2 ani, cel mai mic cost, l are BMW 5er Gran Turismo (F07 LCI)

Clasament autoturisme 3 ani:

Am ales o sortare pentru mainile achiziionate n urm cu 10-15 ani. Din tabelul urmtor se poate observa c n timp ce numarul anilor scad, costul de mentenan scade i el. Cu ct maina este mai nou, cu att costurile sunt mai mici pentru reparaii.

10. Din statistica fcut, se pare c marca BMW, modelul X1 (E84) a creat cele mai multe costuri ntr-un timp foarte mic, n comparaie cu celelalte modele de la aceeasi marc.

11. S-a realizat o diagram, pe baza creia se depisteaz marca cea mai costisitoare. Marca Land Rover ocup locul frunta

12. Din tabelul iniial se extrag datele eseniale pentru a se calcula consumul de carburant i costurile

S-a calculat consumul la 100 km pentru fiecare autoturism n parte.Formula folosit este: =(x/y)*100, unde x=cantitate carburant, y=km parcursi

13. Se calculeaz costul carburantului n funcie de preul acestuia

14. S-a observat ca valorile introduse pentru BMW X1 (E84) au fost diferite fa de bonurile decontate de ctre companie. S-au introdus valorile corecte; astfel calculele s-au schimbat automat.

15. Dup ce am realizat sortare cresctoare dup nr de km parcuri, observm c:Audi A4 Avant (B8 facelift 2011) a reusit s parcurg cei mai multi km, cu doar 10 litri de motorin, consumul la 100 km este si el de asemenea mic 2.86.

Acest lucru se observ i n graficul realizat

Si de aceast dat, costurile pentru BMW X1(E84) sunt mari fa de restul autoturismelor (marcat cu rou n tabel).Se urmrete ca n viitorul apropiat s eliminm din parcul nostru auto, autoturismul BMW X1(E84).16. n final, firma a alocat un buget de maxim 45 lei, pentru carburantul utilizat in lunadecembrie. S-a facut o verificare pentru fiecare model de main n exemplul de mai jos. Daca autoturismul a depsit bugetul de 45 lei, s-a notat ca fiind Limit depit, iar n caz contrar, s-a notat Limit acceptat.S-a folosit formula =IF(X>45; "Limit depit"; "Limit acceptat"), unde X=cost carburant pe luna decembrie.

Din graficul prezentat, se observ c modelele urmtoare de autoturisme au depit limita impus de ctre firm:Nr. Crt.MarcaModelCarburantCost carburant decembrie 2015Situaie

1AudiA4 (B9)benzina52Limit depit

2AudiA4 Avant (B8 facelift 2011)motorina48Limit depit

5BMWX1 (E84)benzina83,2Limit depit

6BMW4er Coupe (F32)benzina57,2Limit depit

8BMW5er (E60)motorina48Limit depit

13SkodaSuperb IIbenzina46,8Limit depit

14VolkswagenPassat (B7)motorina52,8Limit depit

top related