eseu pedagogic

Post on 23-Nov-2015

62 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

eseu

TRANSCRIPT

Eseu pedagogic

Modulul I: EDUCABILUL I PROIECTUL CONTINUU AL FORMRII/ AUTOFORMRII LUI1.4.4 Stresul i gestionarea lui

Eseu pedagogic

Se consider c sistemele colare competitive mbuntesc stima de sine. De asemenea, se consider c sistemele non-competitive mbuntesc stima de sine a elevilor slabi, ntruct reuitele nu sunt excesiv valorizate, iar eecurile nu sunt aspru sancionate.Pedagogia valorizant care insist asupra reuitelor, nu asupra eecurilor sau a comparaiilor sociale defavorabile ajuta la creterea stimei de sine a persoanelor, att cadre didactice (opinii venite din partea conductorilor de instituie) ct i a elevilor (opinii venite din partea cadrelor didactice i a prinilor). O persoan cu stim de sine ridicat, are mai mult curaj, ndrznete mai mult, exploreaza, nv mai uor, are atitudine pozitiv fa de activiti, propria persoan, fa de via n general. De asemenea, gradul de adaptabilitate la situaii noi este ridicat i rezultatele dorite nu ntrzie s apar.

Societatea este reprezentat de grupuri, de felul cum interacioneaz ele, cum se manifest, nivelul la care ajung ca grup iar apoi performana atins de fiecare individ n parte. Acelai lucru se ntmpl i n coal. Sunt importante clasele dar datorit cui? Desigur datorit fiecrui elev din fiecare clas. Tocmai de aceea este important ce fel de clase sunt alctuite, pe ce criterii, pentru c riscul e de a anihila competitivitatea, deci progresul, evoluia acestora.

n primul rnd trebuie amintit c o dat cu dezvoltarea cercetrilor din domeniul dinamicii grupurilor, n anii '50, n psihologia procesului educativ a nceput sa fie abandonat ideea c interaciunea profesor-elev este singura interaciune cu impact asupra progresului cognitiv al elevilor. Studiile de psihologie sociala au pus n evidenta importanta uriasa a climatului afectiv din grupul informal pentru participarea elevilor n coal, precum i eficiena interaciunii dintre elevi pentru procesul de nvare. Dac coala tradiionala a avut o atitudine reticent i chiar a descurajat cooperarea ntre elevi, pedagogii contemporani o favorizeaz, plecnd de la ideea ca, n multe cazuri, grupul mediaz relaia elev-profesor. O caracteristic a grupului colar, care pare s marcheze n mod fundamental comportamentul elevilor, o constituie omogenitatea sa. ntr-adevr, spre deosebire de alte tipuri de grupuri sociale, grupul educativ are o compozitie relativ omogen, cel puin din punctul de vedere al vrstei, nevoilor, intereselor i aspiraiilor. Exist caliti ale membrilor grupului ce funcioneaz drept criterii pentru alctuirea claselor, putndu-se asigura omogenitatea sau eterogenitatea claselor, a colectivelor de elevi. n trecut capacitatea i apartenena sexual a elevilor erau asemenea criterii: coli i clase de biei sau numai de fete.

Fundamental n privina formrii claselor omogene i eterogene este succesul sau eecul colar al elevilor, dar i eficiena profesorului. Clasele omogene sunt constituite dintr-o singur categorie de elevi, spre exemplu, din punct de vedere al inteligenei, pe cnd clasele eterogene din 4 sau 5 categorii de criterii. Practica a demonstrat c cei din clasele eterogene au obinut rezultate mai bune dect cei de la clasele omogene. Obiectivul fundamental urmarit prin organizarea activitilor pe grupe este: stimularea invrii prin cooperare.Elevii obinuii cu un micromediu mai puin competitiv, se afl n situaie de risc n ceea ce privete deschiderea spre activiti i experiene noi de nvare. Se mulumesc cu puin, se demobilizeaz cu uurin i exist riscul de a cdea n dezndejde.Sarcin de lucru:

activitate on-line

n mod global, sistemele colare competitive mbuntesc stima de sine a subiecilor la care aceasta este nalt i o nrutesc pe a celorlali. Invers, sistemele non-competitive valorizeaz relativ mai puin stima de sine a elevilor buni, dar o mbuntesc pe a celor slabi. Este foarte logic c, n sisteme non-competitive, reuitele nu sunt excesiv valorizate, iar eecurile nu sunt aspru sancionate sau prea evideniate. Astfel, subiecii cu stim de sine sczut se simt mai puin ameninai de o ambian de Intrecere, care am vzut ca este favorabil subiecilor cu inalt stim de sine i pe care acetia din urm o triesc cu calm sau cu tensiune.

Oare, pentru un elev, repetarea clasei are incidene asupra valorii pe care i-o atribuie? Ne-am putea teme c da. Dar studiile care s-au fcut pe aceast tem par a indica faptul c nu e aa fr indoial pentru c, repetnd clasa, aceti elevi ntmpin mai puine dificulti. n aceeai perspectiv, elevii plasai n clase speciale, cu o pedagogie specific i adaptat, prezentau, conform acelorai studii, nivele medii ale stimei de sine, superioare elevilor din clasele normale! Aceleai rezultate se regsesc la elevii cu handicap intelectual i arat c acetia se supraevalueaz n clasele speciale, dar se subevalueaz dac rmn la cursurile normale.

Sunt posibile mai multe explicaii: efectele unei pedagogii mai valorizante i care insist asupra reuitelor dect asupra eecurilor sau absena comparaiilor sociale defavorabile? Problemele se pun poate la terminarea acestor clase, pentru reinserie: ce devin elevii obinuii cu un micromediu mai puin competitiv atunci cnd sunt plasai ntr-un circuit social care este foarte competitiv?

(Ch. Andre, P. Legeron)

Avnd n vedere cunotinele dvs., experiena proprie, elaborai un eseu pedagogic de 600 de cuvinte, +/- 10 cuvinte, n care s avei ca punct de pornire ultimele ntrebri ale textului dat.

PAGE 2

top related