contabilitatea salariilor si studiu de caz la sc liliacul sa

Post on 28-Sep-2015

342 Views

Category:

Documents

14 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

studiu

TRANSCRIPT

Contabilitatea Salariilor si Studiu de Caz la SC Liliacul SA

UNIVERSITATEA SPIRU HARET

Facultatea de Management Financiar Contabil Bucuresti

Specializarea Contabilitate si informatica de gestiuneContabilitatea salariilor si studiu de caz la SC Liliacul SABUCURESTI2008Introducere....................................................................................................................pag 3Societatea comerciala SC LILIACUL SA este partial privatizata (prin Oferta Publica si Procesul de Privatizare n Masa conform Legii 55 / 1995) cu 49,108% din totalul actiunilor fiind in proprietatea actionarilor privati, inclusiv a angajatilor. CAPITOLUL II

CADRUL LEGAL I ORGANIZATORIC PRIVIND FORA DE MUNC I DECONTAREA DREPTURILOR SALARIALE

Pentru munca prestat n condiiile prevzute n contractul colectiv sau individual de munc fiecare persoan are dreptul la un salariu n bani sau n natur, acest salariu reprezentnd o cheltuial pentru unitatea patrimonial.

- timpul de lucru pltit care reprezint timpul real n care personalul salariat se afla la dispoziia unitii patrimoniale.

- perioadele de nvoire de scurt durat;

- perioadele de concediu.

- timpul de activitate care reprezint diferena dintre timpii de prezen i timpii neutilizai, cum ar fi:

- anormali (pan de main, ncetarea funcionrii utilajului de lucru din motive tehnice, etc.)

Componentele timpului de lucru pltit pot fi schematizate astfel:

1. REGLEMENTRI PRIVIND ANGAJAREA PERSONALULUI I RELAIILE NTREPRINDERII CU ACESTA

Atingerea obiectivelor presupune i impune, dincolo de voina politica a schimbrii, promovarea unor mecanisme adecvate, selectivitate i ierarhizare a prioritilor.

a)Liberalizarea i eficientizarea pieei muncii. Aceasta nseamn creterea rolului pieei n dimensionarea salariului, a raporturilor de salarii, a nivelului i structurii ocuprii forei de munc n condiii de eficien. n acest scop se poate aciona concomitent pe ci i cu dispozitive din afar i din interiorul pieei muncii.

n prima categorie se includ:

Accelerarea privatizrii i protecia dreptului de proprietate;

Accelerarea restructurrii cu deosebire la scara microeconomic;

Sprijinirea ntreprinderilor mici i mijlocii din sectorul de producie, stimularea performantei, competiiei i competitivitii, concomitent cu orientarea produciei acestora spre domenii n care cererea populaiei nu este satisfcut.

Ct privete mecanismele i prioritile legate direct de funcionarea pieei muncii, acestea se concretizeaz n urmtoarele sfere:

Gestiunea previzional i managementul calitativ al resurselor umane la toate nivelurile;

Descentralizare, subsidiaritate i responsabilitate n managementul strategic, sectorial i la nivel de firma al resurselor umane;

Dezvoltarea parteneriatului, tri i multipartitismului n gestionarea pieei muncii, definirea riguroas a competenelor i rspunderilor sociale n legtura nemijlocit cu progresele privatizrii, restructurrii i dezvoltrii instituiilor pieei muncii;

ncurajarea prin msuri i stimulente adecvate a mobilitii forei de munc.

b) O strategie naional de promovare a unui sistem competitiv de salarii i venituri construit n jurul ctorva axe i anume:

Eliberarea forelor stimulative ale pieei i slbirea treptat i respectiv limitarea, interveniei statului n formarea i micarea salariilor. Avnd n vedere ca n economie sectorul public va deine o pondere relativ nsemnat, statul nu poate fi eliminat n totalitate de pe pia muncii n calitatea sa de patron;

Legarea salariului individual de productivitate, performana, competena. Aceasta va conduce la sporirea caracterului remuneratoriu al salariului, la organizarea funciilor sale de venit i cost, la stimularea pregtirii profesionale, a competiiei pentru rezultate, la lrgirea stimulativ a plajei de difereniere a salariilor i susinerea echilibrelor dintre cererea i oferta pe pieele muncii;

Stimularea dezvoltrii prin salarii, prin creterea puterii de cumprare a acestora, a dezvoltrii pieei interne i a produciei naionale, spargerea monopolului i a presiunii importatorilor de anumite produse care au efecte negative pentru dezvoltarea produciei naionale, de bunuri i servicii i implicit pentru ocuparea forei de munc i asigurarea venitului din munc; c) O politica flexibil, negociat n ceea ce privete mrimea salariului minim, astfel:

Creterea salariului minim n limite care s stimuleze investiia n capitalul uman, perfecionarea calificrii. Aplicarea coeficienilor de ierarhizare a posturilor de munc i a funciilor, evaluarea competentei, ncadrarea i promovarea personalului pe grile de salarii cerute de post i capacitatea celui ce-l deine;

Deconectarea diverselor tipuri de prestaii sociale de mrimea salariului minim, precum i eliminarea automatismului micrii grilei de salarii ca urmare a creterii salariului minim garantat.

d) Flexibilizarea sistemului de indexare a salariilor n funcie de evoluia preurilor bunurilor i serviciilor, astfel nct s se asigure o protecie mai mare a puterii de cumprare a salariului nominal.

e) Descentralizarea n continuare a negocierilor colective, concentrarea lor la nivel de ramura i ntreprindere, cu precizarea riguroasa a cmpului problematic al negocierilor pentru fiecare dintre aceste niveluri.

f) ntrirea disciplinei financiare, a controlului costurilor de producie i nu numai sau cu precdere a costurilor directe i indirecte cu fora de munc.

g) mbuntirea legislaiei cu privire la piaa muncii i accelerarea procesului de creare a unor instituii moderne ale pieei muncii, capabile s gestioneze piaa muncii pe principiile descentralizrii, deconcentrrii i a parteneriatului.

Contractul individual de munca se ncheie n baza consimtamntului partilor, n forma scrisa, n limba romana. Obligatia de ncheiere a contractului individual de munca n forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate independenta, precum si asociatia familiala au obligatia de a ncheia, n forma scrisa, contractul individual de munca anterior nceperii raporturilor de munca.

Anterior ncheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata n vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le nscrie n contract sau sa le modifice.

2. CONDITII PRIVIND ANGAJAREA I AVANSAREA PERSONALULUI IN FUNCIIAngajarea personalului ntr-o firma privat se poate face prin concurs, pe un post creat, cerut de situaia firmei. n vederea participrii la concurs, persoanele care urmeaz s se angajeze trebuie s ndeplineasc n principiu, cumulativ, urmtoarele condiii:

S nu fi suferit vreo condamnare pentru fapte ce le-ar face incompatibile cu funcia pentru care candideaz;

S prezinte o recomandare de la ultimul loc de munc sau de la unitatea de nvmnt, pentru absolvenii care se angajeaz prima data. Recomandarea trebuie s cuprind, n mod obligatoriu, caracterizarea profilului profesional i moral al persoanei;

S prezinte curriculum vitae din care s rezulte activitatea desfurat.

n cadrul fiecrei firme, conducerea constituie o comisie de examinare care verific ndeplinirea condiiilor de participare la concurs, precum i competena profesional a candidailor.

3. REGLEMENTRI PRIVIND CONCEDIUL DE ODIHNA

Salariaii au dreptul, n fiecare an calendaristic la un concediu de odihna pltit cu o durat de 21 sau 25 zile lucrtoare, n raport cu vechimea lor n munc, dup cum urmeaz:

Cheltuieli relative la prestaiile definitive *(PENSII)

Regimurile de avantaje posterioare perioadei de munc sunt clasificate n: regimuri de contribuii definitive i regimuri de prestaii definitive. Atunci cnd o ntreprindere pltete prime de asigurare n regim de avantaje posterioare sub forma unor cotizaii definitive la un fond, aceasta trebuie contabilizat considernd contribuiile vrsate n regimul de cotizaii definitive. nregistrarea presupune trecerea pe cheltuieli a contribuiilor definitive.

n cazul regimurilor de prestaii definitive ntreprinderea trebuie s contabilizeze obligaiile juridice i obligaiile de fapt, generate de practicile sale anterioare, pornind de la premisa c va acorda respectivele avantaje posterioare perioadei de munc pe toat durata de via activ rmas pentru personalul su.

n contul de rezultate ntreprinderea trebuie s contabilizeze la cheltuieli sau la venituri, dup caz:

costul serviciilor prestate n numele exerciiului + costul financiar;CAPITOLUL III CONSIDERAII PRIVIND CONTABILITATEA SALARIILOR

PERSONALULUI N ROMNIA

nregistrrile contabile care se creeaz n legtur cu personalul sunt generate de munca pe care acesta o presteaz n cadrul unitii patrimoniale i care este remunerat sub forma drepturilor salariale individuale.

Reglementrile contabile aplicabile decontrilor cu personalul prevd:

- Contabilitatea decontrilor cu personalul cuprinde drepturile salariale, sporurile, adaosurile, premiile din fondul de salarii, indemnizaiile pentru concediile de odihn, precum i cele pentru incapacitate temporar de munc, pltite din fondul de salarii i alte drepturi n bani sau n natur datorate de unitate personalului pentru munca prestat i care se suport, potrivit reglementrilor n vigoare, din fondul de salarii.

- n contabilitate se nregistreaz distinct alte drepturi i avantaje care, potrivit reglementrilor n vigoare, nu se suport din fondul de salarii, repartizarea din profitul net realizat, aprobat de adunarea general a acionarilor, pentru participarea salariailor la profit, precum i avansurile acordate potrivit legii.

- Drepturile de personal neridicate n termenul legal se nregistreaz ntr-un cont distinct, pe persoane.

- Reinerile din salariile personalului pentru cumprri cu plata n rate, chirii sau pentru alte obligaii ale salariailor, datorate terilor, se efectueaz numai n baza unor titluri executorii sau ca urmare a unor relaii contractuale.

- Sumele datorate i neachitate personalului (concediile de odihn i alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume ce urmeaz a fi ncasate de la acesta, aferente exerciiului n curs, se nregistreaz ca alte datorii i creane n legtur cu personalul.

- Contabilitatea decontrilor privind asigurrile sociale cuprinde obligaiile pentru contribuia la asigurri sociale i la constituirea fondului pentru ajutorul de omaj.

Eventualele sume datorate sau care urmeaz a se ncasa n perioadele urmtoare, aferente exerciiului n curs, se nregistreaz ca alte datorii i creane sociale."

1. ORGANIZAREA CONTABILITATII OPERATIILOR

PRIVIND SALARIILE PERSONALULUI

Se realizeaz, n principal, cu ajutorul conturilor sintetice de gradul I din grupa 42,

"PERSONAL I CONTURI ASIMILATE"

Din grupa 421 "Personal i conturi asimilate" fac parte:

Contul 423 "Personal - ajutoare materiale datorate"

Cu ajutorul acestui cont se ine evidena ajutoarelor de boal pentru incapacitate temporar de munc, a celor pentru ngrijirea copilului, a ajutoarelor de deces i a altor ajutoare acordate.

Contul 423 "Personal - ajutoare materiale datorate" este un cont de pasiv.

n creditul contului 423 "Personal - ajutoare materiale datorate" se nregistreaz:

- ajutoarele materiale suportate din contribuia unitii pentru asigurri sociale, precum i alte ajutoare acordate (431, 645).

n debitul contului 423 "Personal - ajutoare materiale datorate" se nregistreaz:

- ajutoare materiale achitate (512, 531);

- reinerile reprezentnd avansuri acordate, sume datorate unitii sau terilor, contribuia pentru asigurri de sntate i pentru ajutorul de omaj i impozitul datorat (425, 427, 428, 431, 437, 444);

- ajutoare materiale neridicate (426).

Soldul contului reprezint ajutoare materiale datorate.

Contul 425 "Avansuri acordate personalului"

Cu ajutorul acestui cont se ine evidena avansurilor acordate personalului.

Contul 425 "Avansuri acordate personalului" este un cont de activ.

n debitul contului 425 "Avansuri acordate personalului" se nregistreaz:

- avansurile achitate personalului (512, 531);

- avansurile neridicate (426).

n creditul contului 425 "Avansuri acordate personalului" se nregistreaz:

- sumele reinute pe statele de salarii sau de ajutoare materiale reprezentnd avansuri acordate (421, 423).

Soldul contului reprezint avansurile acordate.

Contul 427 "Reineri din salarii datorate terilor"

Cu ajutorul acestui cont se ine evidena reinerilor i popririlor din salarii, datorate terilor.

Contul 427 "Reineri din salarii datorate terilor" este un cont de pasiv.

n creditul contului 427 "Reineri din salarii datorate terilor" se nregistreaz:

- sumele reinute personalului, datorate terilor, reprezentnd chirii, cumprri cu plata n rate i alte obligaii fa de teri (421, 423).

n debitul contului 427 "Reineri din salarii datorate terilor" se nregistreaz:

- sumele achitate terilor, reprezentnd reineri sau popriri (512, 531).

Soldul contului reprezint sumele reinute, datorate terilor.

Contul 431 "Asigurri sociale"

Cu ajutorul acestui cont se ine evidena decontrilor privind contribuia angajatorului i a personalului la asigurrile sociale i a contribuiei pentru asigurrile sociale de sntate.

Contul 431 "Asigurri sociale" este un cont de pasiv.

n creditul contului 431 "Asigurri sociale" se nregistreaz:

- contribuia angajatorului la asigurrile sociale (645);

- contribuia angajatorului pentru asigurrile sociale de sntate (645);

- contribuia personalului la asigurri sociale (421, 423);

- contribuia personalului pentru asigurri sociale de sntate (421, 423).

n debitul contului 431 "Asigurri sociale" se nregistreaz:

- sumele virate asigurrilor sociale i asigurrilor sociale de sntate (512);

- sumele datorate personalului, ce se suport din asigurri sociale (423);

- datorii anulate (758).

Soldul contului reprezint sumele datorate asigurrilor sociale i asigurrilor sociale de sntate.

Contul 438 "Alte datorii i creane sociale"

Cu ajutorul acestui cont se ine evidena datoriilor de achitat sau a creanelor de ncasat n contul asigurrilor sociale aferente exerciiului n curs, precum i plata acestora.

Contul 438 "Alte datorii i creane sociale" este un cont bifuncional.

n creditul contului 438 "Alte datorii i creane sociale" se nregistreaz:

- sumele reprezentnd ajutoare materiale achitate n plus personalului (428).

n debitul contului 438 "Alte datorii i creane sociale" se nregistreaz:

- sumele datorate personalului, sub form de ajutoare materiale (428);

- sumele virate asigurrilor sociale reflectate ca alte datorii (512);

- datorii prescrise sau anulate (758).

Soldul creditor al contului reprezint sumele datorate bugetului asigurrilor sociale, iar soldul debitor, sumele ce urmeaz a se ncasa de la bugetul asigurrilor sociale.

GRUPA 44 "BUGETUL STATULUI, FONDURI SPECIALE I CONTURI ASIMILATE"

Contul 447 "Fonduri speciale - taxe i vrsminte asimilate"

Cu ajutorul acestui cont se ine evidena datoriilor i a vrsmintelor efectuate ctre alte organisme publice, potrivit legii.

Contul 447 "Fonduri speciale - taxe i vrsminte asimilate" este un cont de pasiv.

n creditul contului 447 "Fonduri speciale - taxe i vrsminte asimilate" se nregistreaz:

- datoriile i vrsmintele de efectuat, conform prevederilor legale, ctre alte organisme publice (635).

n debitul contului 447 "Fonduri speciale - taxe i vrsminte asimilate" se nregistreaz:

- plile efectuate ctre organismele publice (512);

- datorii anulate (758).

Soldul contului reprezint sumele datorate.

GRUPA 64 "CHELTUIELI CU PERSONALUL"

Din grupa 64 "Cheltuieli cu personalul" fac parte:

Contul 645 "Cheltuieli privind asigurrile i protecia social"

Cu ajutorul acestui cont se ine evidena cheltuielilor privind asigurrile i protecia social.

n debitul contului 645 "Cheltuieli privind asigurrile i protecia social" se nregistreaz:

- sumele acordate personalului, potrivit legii, pentru protecia social (423);

- contribuia unitii la asigurrile sociale i de sntate (431);

- contribuia unitii la constituirea fondului pentru ajutorul de omaj (437).2. SISTEMUL DE ASIGURRI SOCIALE DIN ARA NOASTR

Conform ordinului 340 din 4 mai 2007 privind aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19 / 2007 privind sistemul public de pensii i alte drepturi de asigurri sociale, cu modificrile i completrile ulterioare, n sistemul public sunt contribuabili, dup caz:

Asiguraii care datoreaz contribuii individule de asigurri sociale;

Angajatorii;

Persoanele juridice la care i desfoar activitatea asiguraii, asimilate n condiiile prezentei legi angajatorului;

Agenia Naional de Ocupare i Formare Profesional care administreaz bugetul Fondului pentru plat ajutorului de omaj;

Persoanele care ncheie contracte de asigurare.

Contribuiile sociale individuale obligatorii datorate de ctre salariai, astfel cum sunt reglementate pentru anul 2007 sunt:

contribuia individual de asigurri sociale;

contribuia individual pentru asigurrile sociale de sntate;

contribuia individual la bugetul asigurrilor pentru omaj;

alte contribuii individuale obligatorii stabilite prin lege.

Nu se admit la calculul lunar al impozitului pe salarii contribuiile individuale pentru asigurrile private de sntate, precum i la schemele facultative de pensii ocupaionale.

CONTRIBUTIA INDIVIDUALA DE ASIGURARI SOCIALE RETINUTA DE LA ASIGURATI DE CATRE ANGAJATOR

Cota contributiei individuale de asigurari sociale este de 9,5%, indiferent de conditiile de munca. In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclus si 2% aferent fondurilor de pensii administrate privat.

Modificata prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2008 - Legea nr.387/31.12.2007:- Asigurat: 0,5% ncepnd cu 1 ianuarie 2008

Modificata prin Legea bugetului de stat pe 2008 - Legea nr.388/31.12.2007:

- Asigurat: 5,5% ncepnd cu 1 iulie 2008

Persoanele fizice au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub form de deducere personal, acordat pentru fiecare lun a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afl funcia de baz.

Persoana n ntreinere poate fi soia/soul, copiii sau ali membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soului/soiei acestuia pn la gradul al doilea inclusiv, ale crei venituri, impozabile i neimpozabile nu depesc 389 ron/lunar.

Copiii minori, n vrst de pn la 18 ani mplinii, ai contribuabilului sunt considerai ntreinui.

La calculul deducerilor lunare degresive, n funcie de numrul de persoane aflate n ntreinerea contribuabilului (NPI) s-a utilizat relaia de calcul:

Unde: K=parametru definit astfel:

VBLPn la 1.000 RON1000,01-3.000 RONPeste 3.000

K11- (VBL-1000)/20000

Pentru intervalul 1000,01-3000 relaia poate fi scris i sub forma:

[(250 + NPI x 100)] x (3.000 - VBL)/2.000Aceast relaie o vom prezenta n tabelul de mai jos:

Deduceri personale

Numrul persoanelor aflate n ntreinere

1Venit brut lunar din salarii (VBL)012

2Pn la 1000250350450

3 De la 1000,01 la 3000250 x [1- (VBL-1000)/2000]350 x [1- (VBL-1000)/2000]450 x [1- (VBL-1000)/2000]

4Peste 3000000

Deduceri personale

Numrul persoanelor aflate n ntreinere

1Venit brut lunar din salarii (VBL)34 sau mai multe

2Pn la 1000550650

3 De la 1000,01 la 3000550 x [1- (VBL-1000)/2000]650 x [1- (VBL-1000)/2000]

4Peste 300000

6. NREGISTRAREA N CONTABILITATE A SALARIILOR DATORATE I A CONTRIBUIILOR AFERENTE Se nregistreaz suma total brut a veniturilor cuvenite:

641=421

Cheltuieli cu salariile personalului Personal - salarii datorate

1. Se nregistreaz lunar contribuia de asigurri sociale datorat de angajatori:

6451=4311

Cheltuieli privind contribuia unitii la asigurrile sociale Contribuia unitii la asigurrile sociale

2. Se nregistreaz lunar contribuia datorat i reinut de la asigurai;

Reinerea contribuiei din veniturile salariale:

421=4312

Personal - salarii datorate Contribuia personalului la asigurrile sociale

3. Lunar se nregistreaz plata prin banc, a contribuiei datorate, constituite i reinute;

4311=5121

Contribuia unitii la asigurrile sociale Conturi la bnci n lei

4. Se nregistreaz lunar contribuia de asigurri de sntate datorat de angajatori:

6453=4313

Cheltuieli privind contribuia unitii la asigurrile sociale de sntate Contribuia angajatorului la asigurrile sociale de sntate

5. Se nregistreaz lunar contribuia datorat i reinut de la asigurai;

Reinerea contribuiei din veniturile salariale:

421=4314

Personal - salarii datorate Contribuia angajailor la asigurrile sociale de sntate

6. nregistrarea contribuiei datorat pentru persoanele care se afla n concediu medical, conform legii;

4313=4313

Contribuia angajatorului la asigurrile sociale de sntate Contribuia angajatorului la asigurrile sociale de sntate

7. Lunar se nregistreaz plata prin banc, a contribuiei datorate, constituite i reinute;

4311=5121

Contribuia unitii la asigurrile sociale Conturi la bnci n lei

8. nregistrarea constituirii fondului de omaj de ctre angajator:

6452=4371

Cheltuieli privind contribuia unitii la fondul de omaj Contribuia unitii la fondul de omaj

9. nregistrarea reinerii din venitul salariatului a cotei de 1 % datorat:

421=4372

Personal salarii datorate Contribuia personalului la fondul de omaj

10. nregistrarea virrii contribuiei:

437=5121

Ajutor de omaj Conturi la bnci n lei

11. nregistrarea constituirii fondului iniial pentru accidente de munca i boli profesionale:

6451 1=4311 2

Cheltuieli cu contribuia unitii la asigurrile socialeContribuia unitii la asigurrile sociale

CAPITOLUL IV STUDIU DE CAZ PRIVIND CONTABILITATEA I ANALIZA

CHELTUIELILOR CU SALARIILE LA SC LILIACUL SAn desfurarea procesului de producie sau comercial al agenilor economici un rol de seam l deine fora de munc, ntruct, cu ajutorul mijloacelor de producie, acioneaz asupra materialelor n vederea transformrii lor n bunuri materiale necesare unui nou proces de producie sau pentru satisfacerea nevoilor de pia, de consum.

Remunerarea (salariul) reprezint principala modalitate de recompensare a muncii prestate de ctre personal (fora de munc).

Costul factorului munc sau cheltuielile de personal includ ansamblul remuneraiilor brute acordate personalului ct i cheltuielile ce au caracter social i sunt suportate de intreprindere sub forma contibuiilor la asigurrile sociale, la fondul de omaj, la asigurarea unui regim complementar de pensii acordat personalului, etc.

Drepturile cuvenite personalului reprezint drepturile bneti i n natur cuvenite salariaiilor penru munca prestat sau acordate acestora ca urmare a calitii de angajat.

Salariile cuvenite personalului aferente muncii prestate se stabilesc prin negocieri colective sau, dup caz, individuale, ntre prsoanele juridice sau fizice care angajeaz (patronat) i salariai sau reprezentani ai acestora.

Fiecare unitate patrimonial n raport de modalitatea de funcionare i finanare a activitii i stabilete propriul sistem de salarizare care cuprinde: sistemul tarifar, sistemul de sporuri, formele de salarizare, formele de premiere, alte elemente ale sistemului de salarizare.

Salariile individuale se stabilesc prin contract individual de munc, n baza sistemului de salarizare prevzut n contractul colectiv de munc, de ctre conductorul unitii sau, dup caz, consiliul de administraie.

Remuneraia cuvenit salariailor pentru munca prestat este calculat i pltit lunar, ceea ce asigur o stabilitate a veniturilor personalului.

O unitate patrimonial care folosete personal salarial poate practica urmtoarele forme de salarizare: acordul direct, acordul progresiv, acordul indirect, salarizarea pe baz de tarife sau cote procentuale din veniturile realizate salarizarea n regie sau dup timpul efectiv lucrat, alte forme de salarizare.

Forma de salarizare care se utilizeaz la fiecare loc de munc este prevzut n contractul individual sau colectiv de munc ncheiat la nivelul fiecrei uniti.

La nivel naional se satabilesc prin norme legale anumite aspecte privind salarizarea personalului i care se refer la: stabilirea salariilor de baz minim brute pe ar pentru persoanele ce au calitatea de salariai; indexarea salariilor n condiiile creterii preurilor i tarifelor; stabilirea sistemului de impozitare respectiv de ngheare a salariilor pe anumite perioade de timp.

n procesul desfurrii activitii curente este necesar o eviden tehnic-operativ i primar a muncii prestate, a timpului de munc utilizat etc. n acest scop se ntocmesc pontaje, bonuri individuale sau colective de lucru, raportul zilnic de control i salarizare, fia individual de salarizare etc. Datele sunt apoi prelucrate i centralizate n Statul de plat, n care se regsete fiecare angajat pn la concurena fondului total efectiv de salarizare, descompus individual, pe de o parte pe elementele ce formeaz totalul salariului brut (salariu de baz, adaosuri, sporuri, indemnizaii etc.) iar pe de alt parte reinerile legale din totalul brut .

Salariul cuvenit personalului se compune din:

Salariul de baz-stabilit n raport de forma de salarizare practicat de unitate i prevzut n contractul individual de munc;

Sporurile acordate la salariul de baz cum ar fi: sporul pentru condiii deosebite; spor pentru vechime n munc; spor pentru lucrul n timpul nopii; spor de antier; sporuri pentru orele lucrate suplimentar peste programul normal de lucru i lucrul n zilele libere i srbtori legale, alte sporuri n funcie de condiiile concrete de munc; Adaosurile la salarilul de baz ce se refer la: premiile acordate din fondul de salarii, cota-parte din profit ce se cuvine salariailor i alte adaosuri.

Personal-salarii datorate444

1. Se creeaz la 31 decembrie, obligaia unitii fa de personalul propriu privind salariile totale brute, de 82.620.555 lei, cuvenite acestuia pentru luna n curs i nscrise n tatele de plat:

641=4218262,00

Cheltuieli cu salariile personaluluiPersonal - salarii datorate

2. Se nregistreaz reinerile din salarii, nscrise n tatul de plat: impozit, contribuia pentru asigurrile sociale 9,5 %, contribuia pentru fondul de omaj 1%, contribuia pentru asigurrile sociale de sntate 6.5%:421=%1992,00

Impozit pe salarii

4312784,00

Contribuia personalului pentru

asigurrile sociale

437282,00

Contribuia personalului la

fondul de omaj

4314537,00

Contribuia salariailor la

asigurrile sociale de sntate

3. nregistrarea contribuiei unitii la asigurrile sociale 19,75 %:

6451=4311.11817,00

Cheltuieli privind contribuia unitii pentru asigurrile socialeContribuia unitii

pentru asigurrile sociale

4. nregistrarea contribuiei unitii la fondul de omaj 2,5 %:

6452=4371247,00

Cheltuieli privind contribuia unitii la fondul de omajContribuia unitii la fondul de omaj

5. nregistrarea contribuiei unitii la fondul asigurrilor sociale de sntate 7%:6453=4313578,00

Cheltuieli privind contribuia unitii pentru asigurrile sociale de sntateContribuia unitii pentru asigurrile sociale de sntate

6. Contribuia unitii la fondul special pentru accidente de munca i boli profesionale 0,5 %:

6451=4311.241,00

Cheltuieli privind

contribuia unitii pentru asigurrile socialeContribuia unitii

pentru

asigurrile sociale

7. nregistrarea comisionului pentru Camera de munca 0,25 %:635=447.120,00

Cheltuieli cu alte impozite, taxe i vrsminte asimilateFonduri speciale taxe i vrsminte asimilate (FAMBP)

8. Se ridic de la banc pe baza de CEC suma de bani necesara plaii salariilor:581 =51216269,00

Viramente interneConturi la bnci n lei

5311 =5816269,00

Conturi la bnci n leiViramente interne

9. Pe baza statelor de concedii de odihna, se nregistreaz i se achita indemnizaiile de concediu de odihna acordate personalului, n sum de 257,00 lei:

421=425258,00

Personal - salarii datorateAvansuri acordate personalului

425=421258,00

Avansuri acordate personaluluiPersonal - salarii datorate

10. Pe baza statului de plata se achita salariile nete datorate personalului:421=53116012,00

Personal-salarii datorateCasa n lei

11. Se nregistreaz salariile de 10.000.000 lei neridicate n termen legal.

421= 4261000,00

Personal salarii datorateDrepturi de personal neridicate

12. Se vireaz, prin contul curent la banca, reinerile din salarii i contribuiile unitii pentru asigurrile sociale, fondul de omaj, asigurrile sociale de sntate, fondul special pentru accidente de munca i boli profesionale, comisionul pentru Camera de munca: %=51214698,00

444588,00

top related