comunicat de presa- simularea parlamentului

Post on 16-Dec-2015

217 Views

Category:

Documents

2 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

comunicat

TRANSCRIPT

  • Comunicat: Simularea Parlamentului Romniei (8-10 mai 2015) dezbatere i aciune

    Societatea European pentru Justiie n parteneriat cu Societatea Studenilor Universitii Bucureti, cu sprijinul Universitii din Bucureti i al Camerei Deputailor a organizat n acest weekend ( 8 - 10 mai 2015) proiectul naional Simularea Parlamentului Romniei (simPRO).

    Proiectul s-a prezentat sub forma unei simulri a procesului decizional utilizat n cadrul Parlamentului Romniei pe grupuri politice, comisii parlamentare, dar i n plen.

    Participanii au provenit din arii de studiu diferite i din toate colurile rii. Astfel, au fost prezeni: studeni ai Universitii din Bucureti, Universitatea din Oradea, SNSPA, Universitatea de Vest din Timioara i multe altele. Pe parcursul celor 3 zile au dezbtut probleme de interes general, au socializat i i-au dezvoltat abilitile oratorice n cadrul dezbaterilor pe grupuri parlamentare, comisii i n plen.

    Ulterior dezbaterilor pe grupuri parlamentare i comisii, ziua de duminic a fost decisiv. Odat cu reunirea plenului s-au votat proiectele de lege, fiecare grup parlamentar exprimndu-i poziia.

    Participanii i-au luat rolul n serios. Au fost alei lideri ce au condus edina n plenul Camerei Deputailor, iar proiectele de lege din domeniul educaiei i proteciei sociale au dat natere unor dezbateri aprinse i puncte de vedere controversate.

    Dezideratul acestei manifestri a fost acela de a oferi participanilor ocazia de a se familiariza cu procesul legislativ, de a spori spiritul civic i implicarea tinerilor n viaa democratic a Romniei.

    "Statutul de deputat ne-a oferit pentru puin ntregul mecanism de legiferare al statului, ne-a obligat s ne conducem i s ne raportm la mecanismele instituionale ala Camerei i, totodat, ne-a conturat o viziunea per ansamblu a vieii unui mesager al poporului", a declarat Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Aureliu Perdeleanu (din cadrul simPRO).

    n acelai timp, s-a pus accent pe spiritul de echip i pe nvarea administrrii unei negocieri, toate acestea pentru o mai bun cunoatere a procesului ce contureaz luarea deciziilor.

    "Candidatura pentru funcia de Preedinte al Camerei Deputailor a fost pentru mine o adevrat demonstraie de responsabilitate. Cred eu c am reuit s reprezint cu succes valorile grupului parlamentar pe care l-am reprezentat, dar si ale celorlali domni deputai, reuind s obin aceast funcie. Moderarea dezbaterilor finale din plen a solicitat n primul rnd atenie. Cteva probleme mi-a ridicat pe parcusul edinei procedura de urmat pentru dezbaterea si adoptarea legilor, ns mpreun cu domnii vicepreedini, cu care am colaborat foarte bine, am reuit s ne ducem la ndeplinire rolul pe care l-am avut", a declarat Preedintele Camerei Deputatilor (din cadrul simPRO), Aanei Madalina.

    Participanii au nvat cum s identifice i s rezolve problemele unei comuniti, cum s scrie i s modifice un proiect legislativ pentru a respecta att voina cetenilor, ct i rigorile legislative.

    "Dei a fost doar o simulare, deci fr a face o real diferen n viaa de zi cu zi, acest proiect a reuit s captiveze participanii aa de mult nct cu toii am depus un efort deosebit, din inim am susinut nfocai legile pe care le promovam i rmneam dezamgii dac se ntmpla ca acestea s nu fie votate de ctre ceilali. Iar toat aceast druire ne-a ajutat s nelegem c nu este o munc att de uoar i c responsabilitatea, atunci cnd decizi pentru milioane de oameni, este una imens", a declarat tefan Pelin, Vicepresedinte al Camerei Deputatilor (din cadrul simPRO).

    "Participanii au apreciat foarte mult acest proiect si sprijinul pe care l-a oferit Camera Deputatilor n organizarea acestuia. Cu ct vedem mai muli tineri dornici de implicare n viaa comunitii, cu att mai mult putem spera la un viitor mai bun, la un viitor n care noua generatie va face mult asteptata schimbare n toate domeniile, dar mai ales n mediul politic", a declarat Preedintele Societii Europene pentru Justiie, George Velcea.

    BIROUL DE COMUNICARE

    Societatea European pentru Justiie

    www.eurojust.ro

    Contact: 0729119311

top related