cioran

Post on 19-Nov-2015

216 Views

Category:

Documents

2 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Emil Cioran si religia

TRANSCRIPT

Emil Cioran (n. 8 aprilie 1911, Rinari; d. 20 iunie 1995, Paris) a fost un filozof i scriitor romn stabilit n Frana, unde a trit pn la moarte fr s cear cetenia francez. Un extras din Registrul Strii Civile arat c naterea lui Emil, fecior, ortodox, este nregistrat cteva zile mai trziu, pe 15 aprilie. Emil Cioran s-a nscut la Rinari, aflat pe atunci n comitatul Sibiu. Tatl su, Emilian Cioran, a fost protopop ortodox i consilier al Mitropoliei din Sibiu.

Emil Cioran a nceput prin a fi un gnditor torturat de sentimente i senzaii violente. Preocupat de problema morii i a suferinei, este atras de ideea sinuciderii ca idee care ajut supravieuirii. Tema alienrii omului, tem existenialist prin excelen, prezent la Jean-Paul Sartre sau Albert Camus, este formulat astfel, n 1932, de tnrul Cioran: "S fie oare pentru noi existena un exil i neantul o patrie? Cteva teme mari strbat opera lui Emil Cioran: contingena fiinei umane, pcatul originar, sensul tragic al istoriei, sfritul civilizaiei, ameninarea Rului, refuzul consolidrii prin credin, obsesia absolutului, viaa ca expresie a exilului metafizic al omului etc

Dup o mrturisire proprie (ntr-un interviu de Gabriel Liiceanu), Emil Cioranu s-a micat tot timpul ntre nevoia de credin i imposibilitatea de a crede. Rezultatul la care ajunge nu este unul singur, concret, eseistul oscilnd n preri i afirmaii. El este nvinsul ce pleac n cutarea marelui POATE (Fr. Rabelais). El deine orgoliul nvinsului: Mi se pare mai uor s te crezi tu nsui Dumnezeu, dect s crezi n Dumnezeu. (Mrturisiri i anateme)Odat cu experiena de via a scriitorului, sensul vieii n plan spiritual capt noi valene. Urmnd acelai tipar contradictoriu, Cioran analizeaz rolul vieii i al morii: pe de o parte, Viaa nu exist iar moartea este o stare de vis (Lacrimi i sfini), pe de alta Moartea este sublimul la ndemna fiecruia, Dumnezeu fiind modul cel mai favorabil de a ne dispensa de via (Amurgul gndurilor).

Influena religiei asupra umanitii e evideniat de constatarea pentru fiecare om Dumnezeu este ntia amintire (Lacrimi i sfini). Exist o energie divin ce planeaz asupra acestei lumi. Trim, parc, cu sentimentul sufocrii ce ne-o provoac aceast prezen: n orice parte ai apuca nu dai dect de Dumnezeu (Amurgul gndurilor). i cum Fr Dumnezeu totul e neant. Iar Dumnezeu? Neantul suprem (Silogismele amrciunii), putem spune c la baza lumii nu a stat cuvntul, ci ideea, Ideea de Dumnezeu, care este cea mai practic i mai periculoasa (). Pe ea se salveaz i pe ea se prbuete omenirea. (Lacrimi i sfini)

Eseistul se afl n imposibilitatea de a-l concepe pe Dumnezeu prin suflet: Toate cile merg de la mine spre el, niciuna de la el la mine (Amurgul gndurilor). n lipsa credinei, Cioran ncearc s-l cucereasc pe Dumnezeu prin efort: Acel care n-a epuizat lumea n zbaterile lui luntrice nu va ajunge niciodat la Dumnezeu (Lacrimi i sfini). Aceast cucerire se face pentru sine, Cioran optnd pentru un Dumnezeu individual: n lumea n care nu mai am pe nimeni, mai dispun doar de Dumnezeu. (Amurgul gndurilor)

Ce pcat c, pentru a ajunge la Dumnezeu, trebuie s treci prin credin.- Silogismele amrciunii (1952)

De-a fi Dumnezeu, m-a face orice afar de om.

Teologia n-a mai pstrat pentru Dumnezeu dect respectul majusculei. -Amurgul gndurilor Dac a fi credincios, m-a ocupa de Dumnezeu. Nefiind credincios, m ocup de mine...

top related