capitolul 11_formulare

Post on 09-Nov-2015

214 Views

Category:

Documents

1 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Capitolul 11_formulare

TRANSCRIPT

Capitolul 10

Capitolul 11Formulare

Cu siguran ai vzut cum arat un formular ntr-o pagin Web. De exemplu, atunci cnd completai o carte de oaspei (guestbook) avei de-a face cu un formular. Atunci cnd selectai mai multe opiuni dintr-o list sau introducei un cuvnt ntr-un motor de cutare, folosii, de asemenea, un formular.

Formularul reprezint unul dintre cele puternice elemente ale unei pagini Web. Prin intermediul formularelor se realizeaz interactivitatea cu vizitatorul paginii, acestea permindu-v s obinei informaii despre cei care viziteaz paginile dumneavoastr.

1. Ce este un formular?Un formular este un ansamblu de zone active alctuit din mai multe tipuri de elemente: butoane, casete de selecie, cmpuri de editare, etc., ce permit utilizatorilor s introduc efectiv informaii. Aceste informaii sunt ulterior transmise serverului pe care este gzduit pagina dumneavoastr, unde vor putea fi prelucrate.

O sesiune cu o pagina Web ce conine un formular cuprinde dou etape:

Utilizatorul completeaz formularul i, prin apsarea butonului de expediere, trimite serverului datele nscrise n formular.

O aplicaie dedicat de pe server (un script) analizeaz informaiile transmise i, n funcie de configuraia scriptului, fie stocheaz datele ntr-o baz de date, fie le transmite la o adres de mail indicat de dumneavoastr. Dac este necesar, serverul poate expedia i un mesaj de rspuns utilizatorului.

Cel mai important lucru pe care trebuie s-l nelegei n legtur cu formularele este c aici apar dou probleme distincte i care necesit instrumente diferite pentru a le gestiona.

Prima dintre ele este plasarea formularului n pagin i asigurarea bunei lui funcionri. Acest lucru se realizeaz prin HTML i de el ne ocupm n acest capitol.

Cea de-a doua este gestionarea i prelucrarea informaiilor pe care vizitatorul le introduce prin intermediul formularului. Aceast problem este rezolvat cu ajutorul scripturilor CGI stocate pe server, subiect despre care vom vorbi n capitolul urmtor.

Structura formularele poate varia, de la o simpl caset de text pentru introducerea unui ir de caractere, pn la un ansamblu complex, cu multiple seciuni i care ofer faciliti puternice de transmitere/prelucrare a datelor.

2. Crearea unui formularUn formular este definit ntr-un bloc delimitat de etichetele

PAGE 1

top related