calin boamba

Post on 08-Aug-2015

64 Views

Category:

Documents

6 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

1.

Care este originea numelui?

Din spusele tatlui meu i bunicului nu exist o origine stabilit cu certitudine, dar primeaz varianta moldoveneasc a cuvntului bomb i anume boamb. 2. Facei o scurt prezentare a istoriei familiei i pe ideea ascendenei intelectuale. Pot s m mndresc cu strbunicii mei ntruct att pe linie materna, ct i patern exist un istoric tiut i confirmat. Familiile Boamb i Comicescu pe linie patern au avut numeroi intelectuali, eu fiind la a cincea generaie. Mai mult Gheorghe Comicescu profesor universitar, mai nti la Bucureti, apoi la Chicago, a fost primul romn care a scris o carte de psihologie medical, iar pentru americani a scris coala american, o lucrare sociologic i pedagogic de referin. Pe linie matern, bunica fcea parte din familia Golia, stenii din BeretiBistria spunnd c aceast familie se trage din os domnesc 3. Evocai mprejurrile n care ai descoperit filosofia i cand v-ai decis s devenii profesor. Filosofia a devenit o opiune pentru mine dup mai multe cutri, pe la 1718 ani. Doream s devin profesor, ns contactul cu filosofia a fost, normal, mai trziu dect primele mele opiuni care au fost geografia, istoria i chiar religia. 4. V-ai gndit s scriei i cri de filosofie?

Da. M-am gandit la o filosofie apropiat de alte domenii: mitologie, istorie, sociologie. De exemplu lucrarea mea de gradul I s-a numit : Matricea stilistic a creaiei romneti iar lucrarea de diplom s-a intitulat Atitudinea romnilor in faa modernitii. 5. Se mai scrie azi filosofie n Romnia?

Din pcate filosofia romneasc este invadat de neavenii care, fcnd parte din curente de opinie ce nu au nimic n comun cu idealul filosofic, sunt prezentai ca repere opiniei publice. Filosofia traverseaz cel puin in ara noastr o perioad de declin i nu ar fi de mirare ca pe viitor s fie considerat i mai puin important.

6. Exist o coal romneasc de filosofie? Este greu de spus dac avem sau nu o coal de folosofie, dar n mod cert, pentru mine filosofia romneasc are un specific. Exist o originalitate n privina legturii cu spaialitatea i temporalitatea noastr, ct i o doz de lirism i inconstan in sistem, ce ne caracterizeaz. Toate aceastea, dar i valoarea creaiei filosofice naionale ne dau o individualitate aparte n modul de gndire filosofic romneasc, ncepnd cu Vasile Conta, continund cu Lucian Blaga, primul filosof romn cu oper i sistem filosofico-conceptual, apoi cu Nae Ionescu, cel care format temeinic la coala de filozofie german, o atac i o rstoarn cu o inteligen mereu surprinztoare. Apoi, Mircea Eliade i Emil Cioran au fcut cunoscut lumii ntregi gndirea romneasc iar prin coala de la Pltini, a lui Constantin Noica , elevul lui Nae Ionescu, gndirea filosofic din Romnia anilor 80 a rezistat perioadei de umilin impus de comunism . 7. Care mai e rostul filosofiei i al filosofului n lumea de astzi? Filosofia n orice moment al evoluiei istorice ofer posibilitatea individului s se mplineasc, s reflecteze profund la propria existen dar i la societate. Dac nu ar exista spiritul critic specific filosofiei atunci ,cred eu, societatea s-ar afla n imposibilitatea evoluiei tehnice si morale. Apoi comunicarea autentic este proprie filosofiei i tim cu toii c trim ntr-o er n care robotizarea ncepe s ne subjuge. Prin urmare nu numai c filosofia i are rostul ei dar avem nevoie de ea cu prisosin. 8. Care e diferena dintre studiul obiectelor de la profilul socio-uman nainte i dup revoluie?Ce este nou azi? n primul rnd v spun asemnarea. Disciplinele socio-umane sunt orientate astfel nct s formeze un anumit tip de atitudine i conduit social. S-a ctigat, n schimb, n libertatea de exprimare, iar acum, timid se abordeaz i problema societii civile i a importanei acesteia. 9. Ce i-ai recomanda azi unui elev care ar dori s urmeze filosofia i s devin profesor? A fi sincer cu el i i-a prezenta att avantajele, ct i dezavantajele. Muli elevi de-ai mei sunt deja profesori de filosofie, ceea ce nseamn c nu i-am

descurajat. Dei le-am spus prerea mea i anume c n Romnia, filosofii nu sunt prea mult iubii. 10. Evocai momentul de criz n care ai prsit coala i Romnia.Povestii aventura italian i punei n paralel realitile (inclusiv cele educaionale) din Italia cu cele romneti i decizia de ntoarcere. Experiena italian a avut la baz doar o suspendare a activitii de la catedr. n primul rnd am vzut pe viu cum unele societi pot evolua i am neles de ce altele stagneaz sau se mic n ritm de melc. Din pcate, criteriile de performan n Romnia sunt influenate de factori ce nu se pliaz pe valoarea intrisec. Avntul luat dintr-o societate occidental m-a ajutat s obin n primul an la rentoarcere premiu I pe ar la sociologie cu eleva Boubreaz Bianca. Dup aceea am avut la aceast disciplin nc patru elevi participani la faza naional. Uneori am ntlnit dificulti din sistem i am ajuns la concluzia c suntem destul de departe de o societate care se dorete a fi aezat pe valori fireti. 11. Prezentai reuitele profesionale. Reuita profesional cred c pentru mine const n numrul mare de elevi care au absolvit mai trziu facultatea de filosofie, dezvoltarea spiritului critic la elevi (componentul numrul 1 la disciplina filosofie), ct i rentlnirile numeroase cu tinerii care mi mulumesc pentru anii cnd le-am fost profesor .n prezent m dedic unui proiect al crui coordonator sunt i prin care doresc s renvii unele tradiii disprute sau pe cale de a fi uitate. Sunt doi ani de cnd am demarat proiectul iar satisfaciile nu au ntrziat s apar. 12. Care sunt nemplinirile i dezamgirile profesionale?Facei o caracterizare a nvmntului de azi. ntotdeauna este loc de mai bine, dar vrst pe care o am mi permite s sper c exist orizonturi profesionale mai nalte.Cei care sunt msura tuturor lucrurilor n cariera noastr sunt elevii i sunt convins c alturi de ei sunt multe lucruri mree de fcut . Referitor la nvmntul de azi pot spune ca acesta ncearc si stabileasc noi repere, i ,din pcate, se uit prea des c reperul are i un punct de pornire, iar acesta const n ceea ce eti tu nsui.

top related