asertivitatea

Post on 25-Sep-2015

212 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

asretivity

TRANSCRIPT

21 obiceiuri sanatoase pentru succes Asertivitatea, sau cum sa Comunici Asertiv

Posted by: Florin Rosoga 19-Dec-2012

Dezvoltarea abilitii de a fi asertiv devine tot mai prezent n peisajul dezvoltrii personale. A intrat n limbajul uzual, iar asertivitatea este una dintre cele mai sntoase obiceiuri personale.

Astzi scriu din nou n seria de articole despre obiceiuri sntoase pentru succes. Data trecut scriam despre jurnalul de succese i cum poate fi el folosit. Acum vreau s vorbim despre obiceiul asertivitii. nainte ns, vreau s-i spun o scurt poveste:

Undeva, la o csu de ar, proprietarii aveau doi cini. Care abordau fiecare destul de diferit apropierea strinilor. Primul era mereu simpatic, iar la vederea oricrui strin venea s se joace cu el. Se rostogolea i atepta s-i dai ceva de mncare.Al doilea i apra proprietatea. Aa c la orice om care aprea lng cas, srea pe gard i ltra nfuriat.

Despre asertivitate si cum sa fi asertivCare i servea mai bine stpnii?

Pi primul, dac ar fi venit un ho noaptea, probabil se juca cu el. Houl i putea face treaba linitit. Cu condiia s-l mngie, desigur.

Cel de-al doilea, pe de alt parte, nu ar fi lsat un ho s se apropie. Dar nici pe altcineva. Plus c nu puteai avea o clip de linite. Att stpnii, ct i vecinii trebuiau s suporte ltratul de dimineaa pn seara. De obicei nejustificat.

Avem astfel dou situaii:

foarte de treab, cu absolut toat lumea

agresiv cu fiecare, indiferent c e nevoie sau nu

Un cine mai de ajutor stpnilor ar fi fost unul care nva s nu fie agresiv cu toat lumea. ns tia c uneori trebuie s fie.

Totodat ar ti c nu toat lumea se gndete doar la binele su, aa c nici s dea din coad la oricine nu-i o idee bun. Ca n multe alte situaii din via, abordarea de mijloc e cea mai bun.

Cum s fi asertiv

S fi asertiv, cred eu, nseamn s treci peste. Peste aparene, peste temeri i peste jen. S spui i s te compori n mod constructiv i ferm. Dac te deranjeaz ceva s o spui, respectnd interlocutorul i fr a te sacrifica pe tine nsui.

Dect dac tu decizi c vrei s te sacrifici.

E vorba de a nu simi nevoia s controlezi, dar nici de a nu te simi controlat. O relaie care este corect fa de toate prile implicate i n primul rnd fa de tine nsui. Dac de exemplu te deranjeaz ceva la un apropiat o spui. Fr a jigni, fr a ataca, dar o spui.

Iat cteva sfaturi despre cum poi fii asertiv:

1. nva s-i dai seama cnd e cazul s fi ferm i cnd s lai de la tine. Totul e un echilibru e bine s ti cnd s faci una, i cnd cealalt. Rumi spunea Dincolo de ideile despre ce nseamn corect i greit, exist un loc comun. Te voi ntlni acolo.

2. Asertivitatea pornete de la premisa c ntr-o discuie putem avea puncte diferite de vedere, fr a fi nevoie ca unul dintre noi s renune la propriul punct de vedere. Cealaltpersoaneste un partener, nu un duman.

3. Fii cinstit cu tine nsui i clarific-i ce vrei. nainte de a cere ceva de la alii ai nevoie s-i fie clar nti ie.

4. Cere de la alii ce e de cerut, cere de la tine ce ai s-i ceri. Pe scurt, exist lucruri pe care ai nevoie s le faci tu nsui, nu s le ceri altora. ncepe cu acestea.

5. nva s spui nu.Ar trebui s scriu un articol ntreg despre asta. De multe ori spunem da din obinuin sau pentru a nu refuza. S spunem da este potrivit n unele situaii, iar nu n altele. Revizuiete-iangajamentele personale i creioneaz-ivalorile proprii.

6. Pentru nceput practic asertivitatea n situaii simple, mai ales dac eti timid. Dup ce te obinuieti s fi asertiv, poi aborda astfel situaii mai dificile.

7. ine cont c uneori te afli n situaii dificile de ani de zile. Un comportament asertiv nu le va schimba n cteva secunde, e nevoie de timp i rbdare ca s schimbi.

8. Respect oamenii cu care interacionezi i sentimentele lor. Scopul final e s ai o comunicare sincer i corect cu ceilali, nu neprat s te impui.Gndete compromisuri corecte, win-win. n care att tu, ct i cealalt parte s fii ctigai.

9. Exprim-i punctul de vedere, referindu-te la tine: eu cred c, eu sunt de prere c. Evit tu nu ti c, tu nu ai. Concentreaz-te pe ceea cedoreti, iar nu pe defecte.

10. Caut modele de oameni ce se comport asertiv. Observ-i cum o fac, cum vorbesc, ce limbaj corporal au. Inspir-te din modul lor de a se comporta.

Cea mai mare capcan n asertivitate este aceea de a confunda asertivitatea cu agresivitatea sau pasivitatea, care sunt obiceiuri negative. Diferena st n primul rnd n caracterul mereu pozitiv al asertivitii i poziia ct mai neutr a acesteia.

E vorba de a aborda situaiile ntr-un mod ct mai constructiv, iar dac e necesar s folosim fermitatea.

n sens invers, diferena dintre asertivitate i pasivitate st n caracterul activ al celei dinti. Cnd eti asertiv acionezi, nu reacionezi. Sau mai ru lipsa total de reacie.

Dac vrei s afli mai mult despre subiect, iat alte cteva materiale ce i-ar putea fi de folos:

4 tehnici de a fi asertiv n 2 situaii clasicescris de bunul meu prieten, Ioan Nicu

Despre cum s devii asertiv, pe eva.ro Ce nseamn s fi asertiv, pe cariereonline.ro Despre asertivitate, pe myjob.roFinalul povetii de la nceput este c pn la urm, stpnii au schimbat ambii cini i au luat unul care ltra cnd trebuia s latre, iar n rest era sociabil. Cam asta nseamn s fi asertiv.

top related