- a) intretinerea zilnica si la nevoie a curateniei si ... · curatenie (lavete, mopuri, galeti,...

Post on 13-Aug-2020

7 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

· TEHNICA CURA TENIEI 81 DEZINFECTIEI8ALOANELOR

I. CURATENIA SI DEZINFECTIA ZILNICA ASALOANELOR

-Reguli obligatoriia) curatenia si dezinfectia se face zilnlc si ori de cate ori este nevoie .b) se incepe curatenia eu saloanele mai putin contaminate.c) in fiecare salon se ineepe curatenia ell obiecteJe celmai putin murdare si seterm ina eu cele mai murdare,d) nu se admite existenta gbiveeclor de 110riin saloane .e) nu se admit vase ell 110ri taiate in sectii cu rise mare (nou-oascuti,reanimare,dializa,bloe operator,sectii chirurgieale).

- A) Intretinerea zilnica si la nevoie a curatenieisi dezinfectiei in saloaneTehnica

- Sc bate la usa salonului, se saluta bolnavul, se inveleste si se deschidegeamul pentru aerisire,

- Lenjeria murdara se schimba zilnic si la nevoie.- Se face ordine in salon, se aranjaza hainele, ziarele, lucrurile personate.- Se stergc eu 0 laveta imbibata in detergent- dezinfeetant- (Surfanios 0,25% sau Trioton Rapid AFa 0,25 % mobilierul din salon:

noptiera , tablia patului, scauneIe, intrerupatorul electric, cJanteIe de Ia usa, pervazul ferestrelor, suprafata meseIor.

- Se curata si se dezinfecteaza ogliuda, clriuveta, suportul pentru prosop prinstergere cu 0 laveta imbibata in dctcrgcnt-dezinfectant.

- Se curata si se dezinfcctcaza sifonul de la chiuveta varsind 250 ml ( unpahar ) de solutie clorigena in sifon, se asteapta 10 minute si apoi se cla testeeu apa .

- IMPORTANT! LAVETA SE CLATESTE DUPA FIECAREELEMENT DE MOBILIER.

- Sc matura umed pavimentul ( eu 0 laveta care inveleste peria), se stringdeseurile ill mijIoeul salonului si sc pun in cosul de gunoi care se goleste, sespala,se dezinfeeteaza si se pune sac 1I0Uill cos.

- Sc spala si se dezinfeeteaza pavimentul, se inehid ferestrele, se verifieaaspectul estetie al salonului si se saluta bolnavul .

B) Curatenia si dezinfeciia saloanelor dupaextern area bolnavilor~- se strange lenjeria murdara si se pune in saci impermeablli.~se evacuiaza cosu) de gunoi.- se desprafuieste plafonul si peretii.

.Se curata si se dezinfecteaza tot mobilicrul din salon: IJlCSe,noptiere, paturi, usisl cJante, pervazul si ramele ferestrelor, lntrerupatorul ,sa nu se uite rotile-mobilicrului rulant.

- se sterg umed cu solutie de detergent- dezinfectant peretii eu faianta.- Se curata si dezinfecteaza chiuvcta, oglinda, sifonul de la chiuveta,

Se rnatura umed, se spain pnvimentul si se dezinfecteaza,- Persoana care a facut curatenia se spain pe maini, se dezinfecteazn si apoi

pune lenjeria curata pe paturi,

C) DEZINFECTIA TERMINALA-se face pe baza unni calendar intocmit de CPCIN (lunar pentru sectiilemedicale, bilunar in sectiile chirurgicale, saptamanal in blocul operator, ciclic insectiile de neonatologie si obstetrica) dar si in urmatoarele situatii :- Prezenta unor bolnavl cu boli eontagioase- Depistarea unei infectii intraspitallcestiSituatii de rise epidemiologic ( evidentierea cu ajutorul laboratorului, acirculatiei ruicroorganismelor multirezistente) "germeni de spital" prezenti lapersonalul medico- sanitar, asistenti si medici.

Pentru reusita acfiunii mobilierul din spital ca si saltelele si paturile trebuiecuratate si asezate in asa fel ca sa vina in contact cu vaporii: se lasa deschisesertarele, uslle de la noptiere, dulapuri .Se utilizeaza tehnica prin pulverizare eu dezinfectant de nivel inalt cu ANIOSOXY'FLOOR eoncentratie 0,5 %.In blocul operator si neonatologie se face dezinfectie terminala folosind

aparatul AEROSEPT ,

TEHNICA DE INTRETINERE A USTENSILELOR DECURATENIE (lavete, mopuri, galeti, perii, nianere)

Dupa fiecare operatiune de curatenie, ustensilele utilizate vor fi spalate, curatate,dezinfectate si uscate de catre personalul specializat, astfel:

Lavete: - se spaia cu apa calda si detergent;- se clatesc cu apa de robinet;- se dezinfecteaza prin imersie in solutie dezinfectanta (ex.:

BICLOSOL, MEDICARINE, ACTISEPT, JAVEL);- se usuca;- daca au venit in contact cu un produs biologic (sange, urina, puroi),

operatiunea incepe cu imersia in dezinfectant clorigen (ex.: BICLOSOL,MEDICARINE, ACTISEPT, JAVEL) si apoi se spala.

Alte ustensile (mopuri, perii, maDere, galeti, farase):- se spaia cu apa calda si detergent;- se clatesc cu apa de robinet;- se dezinfecteaza prin stergere cu 0 Iaveta imbibata in solutie

dezinfectanta (ex.: BICLOSOL, MEDICARlNE, ACTISEPT, JAVEL);- se usuca pe suporturi;

Aceste operatiuni se fac intr-o camera special amenajata, iar personalul va purtaobligatoriu manusi.

TEHNICA DE INTRETINERE A CURATENIEI SI-DEZINFECTIEI PAVIMENTULUI

.Curatenia zilniea presupune:A - maturatul umedB - spalarea pavimentului eu detergent dezinfeetant sau hidrod

A) Maturatul umed:Tehniea:

- intai se face debarasarea pavimentului de deseurile grosiere;- laveta umeda imbraca bine talpa periei si trebuie sa stea tot timpul pe paviment;- deseurile se imping inaintea periei - se foloseste metoda "prin impingere" - in

benzi paralele eu peria inaintea persoanei la nivelul suprafetelor mari si metoda"prin rotire" la nivelul suprafetelor inguste. Maturatul umed - seop: indepartareaprafului si a deseurilor mici.

- la nivelul unui salon se proeedeaza astfe1: se ineepe maturatul umed de-a lungulmarginilor, la eolturi si sub mobilier, se matura apoi restul suprafetei si se terminala usa de intrare, gunoiul se strange in faras si se pune in galeata colectoareprevazuta eu sac. NV SE SCOA TE GUNOIUL DIN SALON PE HOL.

- 1aveta reciclabila se pune intr-un vas special impacherandu-se eu partea murdaraspre interior. OBLIGATORlU SE SCHIMBA LA VETA DUPA FIECARBINCAPERE.

B) Spalarea si dezinfeetia pavimentului :- se face dupa maturatul umed;

se foloseste detergent-dezinfectant (ex.: Surfanios 0,25% sau Trioton RapidAF B 0,25 -% si la nevoie Hidrod);se ap1iea metoda eelor 2 galeti (una eu apa limpede pentru clatire si a doua cudetergent-dezinfectant);se foloseste mopul;tehniea este unnatoarea: se imerseaza mopul in galeata eu detergent-dezinfectant,se stoarce usor si se spala pavimentul in benzi regulate; persoana va sta in parteauseata. Cand este neeesar, mopuI se e1ateste in solutie limpede, se stoarce si seimerseaza din nou in solutia cu detergent. Apa din galeti se schimba cand estemurdara si LA FlECARE SALON.

Persona luI care executa euratenia si dezinfectia pavirnentului trebuie sa poarte obligatoriumanusi. Curatenia si dezinfectia pavimentu1ui se face dimineata, la pranz si ori de cate ori estenevoie.

TEHNICA DE CURATENIE SI DEZINFECTIE INGRUPURILE SANITARE

I.Pentru chiuvete, cazi de baie, dus se procedeaza astfel:

Zilnic si ori de cate ori este nevoie:- eu 0 laveta imbibata in detergent dezinfectant (Surfanios sau Trioton

Rapid AFB 0,25%) se curata obiectele sanitare pe rand ineepand cupartea de dedesubt a obiectului sanitar, marginea bateriei, sapuniera,interiorul cuvelor, gurile de seurgere;se elateste cu apa curata;se aplica solutia de dezinfeetant ( Biclosol, Medicarine, Actisept,Javel) , timpul de actiune difera in functie de solutia utilizata.se sterge faianta de pe pereti eu solutie de detergent dezinfectant(Surfanios sau Trioton Rapid AFB 0,25%);sifonul de scurgere de la chiuveta cat si eel din pardoseala sedezinfecteaza zilnic prin varsare a 250 m!. (un pahar de solutieclorigena); timpul de actiune de 10 minute apoi se clateste.

II.Pentru We-uri, pisoare - zilnic si ori de cate ori este nevoie:- se goleste recipientul in care sta peria de spalat WC-uI;- se trage apa si se clateste peria de spalat;- eu 0 laveta speciala imbibata in detergent-dezinfectant, se sterge

exteriorul rezervorului de apa, exteriorul vasului de WC, colacul si capacul deWC·,

- se curata interiorul vasului de WC cu peria de spalat si solutie dedetergent-dezinfectant (surfanios); la nevoie detartrare;

- se dezinfecteaza sifonul de pardoseala varsand 500ml (2 pahare) desolutie clorigena.

- se umple reeipientul in care sta peria 314 eu solutie de dezinfectant(solutie clorigena).

Ill.Pentru urinare, plosti, tavite renale, scuipatoare: acestea se spala eu apasi detergent, se limpezesc, se dezinfecteaza prin imersie cu solutie clorigena (Biclosol,Medicarine, Actisept,), se usuca, se pastreaza pe rastele.

Ideal sa fie individuale.

DIRECTOR INGRIJIRI,Skowronski Mariana

,~

top related