5.consilierea psihopedagogica a familiei (1)

Post on 21-Jan-2016

66 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Counselling

TRANSCRIPT

Consilierea Consilierea psihopedagogica a psihopedagogica a familieifamiliei

prof.univ.dr. Ecaterina Vrasmasprof.univ.dr. Ecaterina Vrasmascurs de mastercurs de master

Continutul cursuluiContinutul cursului

1.1. Importanta familiei in viata individului. Importanta familiei in viata individului. • Definirea familiei.Definirea familiei.• Institutiile si formele educatiei.Institutiile si formele educatiei.• Relatia dintre dezvoltare si climatul Relatia dintre dezvoltare si climatul • familial.familial.• Copilaria timpurie si relatiile de familie.Copilaria timpurie si relatiile de familie.

22. .

Delimitari si clarificari ale rolurilor socio-profesionale in Delimitari si clarificari ale rolurilor socio-profesionale in contextul sprijinirii familiei.contextul sprijinirii familiei.

Consilierea familială şi consilierea părinţilor ca forme ale Consilierea familială şi consilierea părinţilor ca forme ale activitatii de consiliere psihopedagogica si psihologica: activitatii de consiliere psihopedagogica si psihologica: diferente si asemanari. diferente si asemanari.

Forme institutionale de organizare a activitatForme institutionale de organizare a activitatiilor de consiliere lor de consiliere a familiei si a parintilor: cabinetele de asistenta a familiei si a parintilor: cabinetele de asistenta psihopedagica, centrele de informare si consilierea parintilor, psihopedagica, centrele de informare si consilierea parintilor, centrele de zi cu profil diferit care sprijina familia, cabinetele centrele de zi cu profil diferit care sprijina familia, cabinetele de terapie psihologica.de terapie psihologica.

Diferentele dintre consilierea familiei si consilierea membrilor Diferentele dintre consilierea familiei si consilierea membrilor acestei:consilierea parintilor, fratilor, copilului.acestei:consilierea parintilor, fratilor, copilului.

Forme institutionale pentru derularea Forme institutionale pentru derularea diferitelor forme de consiliere si diferitelor forme de consiliere si profesionisti implicati. Consilierea familiei profesionisti implicati. Consilierea familiei si consilierea parintilor din perspectiva si consilierea parintilor din perspectiva psihologica: terapiile de familie. psihologica: terapiile de familie.

Definirea consilierii familiale. Locul si rolul Definirea consilierii familiale. Locul si rolul consilierii parintilor in cadrul consilierii consilierii parintilor in cadrul consilierii familiale. Consilierea fratilor si consilierfamiliale. Consilierea fratilor si consiliereaea copilului aflat in situatie dificila sau cu copilului aflat in situatie dificila sau cu dificultati de invatare.dificultati de invatare.

Continutul cursuluiContinutul cursului

3.Specificul activităţilor de consiliere a părinţilor la nivelul 3.Specificul activităţilor de consiliere a părinţilor la nivelul scolilor. scolilor.

Rolul consilierului scolar si al psihologului scolar. Relatia Rolul consilierului scolar si al psihologului scolar. Relatia dintre cele doua roluri. dintre cele doua roluri.

Probleme ale părinţilor în consiliere.Condiţiile consilierii Probleme ale părinţilor în consiliere.Condiţiile consilierii eficiente. Problemele consilierilor în relaţia cu părinţii. Ajutor eficiente. Problemele consilierilor în relaţia cu părinţii. Ajutor activ. Paşi de urmat în consilierea părinţilor. activ. Paşi de urmat în consilierea părinţilor.

Ce este un program pentru părinţi in scoala. Curriculum Ce este un program pentru părinţi in scoala. Curriculum pentru formarea parintilor. Formatorul in programele pentru pentru formarea parintilor. Formatorul in programele pentru parinti: competenţe necesare. Coordonatele comune parinti: competenţe necesare. Coordonatele comune programelor pentru părinţi. programelor pentru părinţi. Principiile de elaborare a Principiile de elaborare a programelor. programelor. Diferentele dintre programele de educatie a Diferentele dintre programele de educatie a parintilor si activitatea de consiliere. Educatia parintilor si parintilor si activitatea de consiliere. Educatia parintilor si programele de formare in relatie cu consilierea in situatii programele de formare in relatie cu consilierea in situatii dificile si consilierea ca prevenire.dificile si consilierea ca prevenire.

4. 4. . Profilul consilierului in activitatea . Profilul consilierului in activitatea de consilierea a familiei.de consilierea a familiei.

Calitati, abilitati si cunostinte Calitati, abilitati si cunostinte necesare. Pregatirea consilierului : necesare. Pregatirea consilierului : pregatirea initiala si pregatirea pregatirea initiala si pregatirea continua.continua.

Continutul cursuluiContinutul cursului

5. Metode de antrenare a părinţilor în programele de 5. Metode de antrenare a părinţilor în programele de formare a calitatilor parentale. formare a calitatilor parentale.

Modele de organizare a unui program de formare Modele de organizare a unui program de formare cu părinţii. Indicatorii de evaluare în programele de cu părinţii. Indicatorii de evaluare în programele de educaţie familală. Indicatorii în alegerea unui educaţie familală. Indicatorii în alegerea unui program. Criticile aduse programelor de educaţie a program. Criticile aduse programelor de educaţie a părinţilor. părinţilor. Părinţii voluntari: criterii de selecţie. Părinţii voluntari: criterii de selecţie. Structura unei unităţi de intervenţie-a unei şedinţe Structura unei unităţi de intervenţie-a unei şedinţe de lucru in consilierea parintilor. Recomandări şi de lucru in consilierea parintilor. Recomandări şi indicaţii de acţiune. Avantajele lucrului în grup. indicaţii de acţiune. Avantajele lucrului în grup. Exemple concrete: câteva moduri de implicare. Exemple concrete: câteva moduri de implicare. Metode de grup.Metode de grup.

66. Structura unei unităţi de intervenţie, . Structura unei unităţi de intervenţie, aspecte de organizare si specific.aspecte de organizare si specific.

Derularea sedintelor. Etapele necesare. Derularea sedintelor. Etapele necesare. Specificul consilierii in situatii diferite. Specificul consilierii in situatii diferite. Consilierea familiilor aflate in situatii de Consilierea familiilor aflate in situatii de risc, saracie si probleme socio/economice, risc, saracie si probleme socio/economice, divort si separare, violenta si maltratare, divort si separare, violenta si maltratare, probleme scolare ale copiilor, anuntul probleme scolare ale copiilor, anuntul handicapului, copilul cu dizabilitati, boli handicapului, copilul cu dizabilitati, boli cronice si terminale, etc.cronice si terminale, etc.

7. Modele de programe de formare si 7. Modele de programe de formare si consiliere.consiliere.

Programul Portage pentru parinti. Programul Portage pentru parinti. Programul Programul Sa invatam impreuna,Sa invatam impreuna, pentru pentru parintii cu copiii cu dizabilitati. parintii cu copiii cu dizabilitati.

Programul Abidin pentru dezvoltarea Programul Abidin pentru dezvoltarea abilitatilor parentale, abilitatilor parentale,

Programul Step by Step, Programul Step by Step, Programul L. Wentzel, etc.Programul L. Wentzel, etc.

top related