5 .1. alimentator de tensiune stabilizatĂ cu diodĂ zener 5v

Post on 25-Feb-2016

100 Views

Category:

Documents

10 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

5 .1. ALIMENTATOR DE TENSIUNE STABILIZATĂ CU DIODĂ ZENER 5V. Figura 5.1 Alimentator de tensiune stabilizata cu Dioda Zener 5V Elementele schemei și rolul lor - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

5.1. ALIMENTATOR DE TENSIUNE STABILIZATĂ CU DIODĂ ZENER 5V

Figura 5.1 Alimentator de tensiune stabilizata cu Dioda Zener 5VElementele schemei și rolul lor

TRANSFORMATORUL - reduce tensiunea de alimentare alternativă de la 220 V la otensiune necesară funcţionării montajuluiREDRESORUL - transformă tensiunea de intrare de curent alternativ într-o tensiunepulsatorie de curent continu.FILTRUL - elimină fluctuaţiile tensiunii redresate, furnizând la ieşirea sa o tensiune dec.c. relativ constantă.limitează curentul prin dioda la funcţionarea montajului în gol (fără rezistenţă de sarcină).

Alimentator de tensiune stabilizata cu Dioda Zener 5V

5.2. STABILIZATOR DE TENSIUNE REGLABILĂ 6...22 V

Figura 5.2 Stabilizator de tensiune reglabilă 6...22V

Elementele schemei și rolul lor

Tranzistorul - trebuie să asigure curentul de sarcină maximTranzistorul - care este de tipul BC 546 BP care să indeplinească urmatoarele condiții: Factorul de amplificare să fie peste medieDioda Zener - este un dispozitiv electronic ce permite trecerea curentului doar într-o singură directiveÎn acest caz dioda este de tip BZX 85 – C5V1Rezistența de protecție- acesta poate să asigure în sarcină curentul ( depăşeşte valoare de 0,6 V)limitează curentul prin dioda la funcţionarea montajului în gol (fărărezistenţă de sarcină).

LED- este o diodă semiconductoare ce emite lumină la polarizarea directă a jonctiunii p-n.

Stabilizator de tensiune reglabilă 6...22V

3. CIRCUIT BASCULANT ASTABIL

FIGURA 5.3 Circuit basculant astabil cu LM 555

Elementele schemei și rolul lor

FILTRUL(și ) - elimină fluctuaţiile tensiunii redresate, furnizând la ieşirea sa o tensiune de c.c. relativ constantă.LED 1 și 2- sunt diode semiconductoare ce emit lumină la polarizarea directă a joncțiunii p-n CIRCUITUL INTEGRAT- este un dispozitiv electronic alcătuit din mai multe componente electrice și electronice interconectate, pasive și active, situate pe o plăcuță de material semiconductor (făcută de exemplu din siliciu), dispozitiv care în cele mai multe cazuri este încapsulat într-o capsulă etanșă prevăzută cu elemente de conexiune electrică spr exterior, numite terminale sau pini.

Circuit basculant astabil cu LM 555.

top related