ambasada rusiei in romania neaga crimele comunismului ... · in toamna anului 1944 si in 1945,...

5
Ambasada Rusiei in Romania neaga crimele comunismului, reabilitandu-l pe Stalin LARICS, Spre sfarsitul anului 2018, mai exact pe 28 decembrie, Ambasada Rusiei in Romania a postat pe pagina sa de Facebook un text bilingv in rusa si romana, negand crimele comise de Armata Rosie in timpul ocupatiei Romaniei dupa lovitura de stat din 23 august 1944. Material realizat de *Nicolae Tibrigan Armistitiul incheiat la la 12 septembrie 1944 la Moscova intre Romania si Puterile Aliate (Uniunea Sovietica, Statele Unite ale Americii si Regatul Unit al Marii Britanii) pe de o parte a scurtat razboiul cu cateva luni, salvand de la moarte sute de mii de soldati, insa, pe de alta parte, a permis ocuparea tarii de catre Armata Rosie, situatie care a durat pana in anul 1958, timp in care sovieticii au asigurat instaurarea comunismului. Trupele rusesti se aflau cantonate in nordul Moldovei in august 1944. De aici, Armata Rosie a inceput ofensiva militara contra trupelor germane si a aliatilor lor. In intreaga tara au avut loc valuri mari de arestari ale militarilor romani, care au fost luati prizonieri. In acelasi timp, trupele rusesti au continuat sa urmareasca trupele germane care se retrageau spre Bulgaria, prin Dobrogea. Rusii au preluat toate obiectivele strategice din Romania: porturile, zone industriale, instalatii petroliere. Sovieticii s-au retras din tara in 1958. Dezinformarea distribuita prin textul publicat de Ambasada Rusiei pune accent pe presupusa campanie de denigrare dusa de presa occidentala si cea romaneasca pentru a-i denigra pe ostasii Armatei Rosii ,,care au

Upload: others

Post on 15-Sep-2019

5 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: Ambasada Rusiei in Romania neaga crimele comunismului ... · in toamna anului 1944 si in 1945, toate documentate sub forma de rechizitorii. Dar diplomatii rusi n-au Dar diplomatii

Ambasada Rusiei in Romania neaga crimele comunismului, reabilitandu-l pe Stalin

LARICS,

Spre sfarsitul anului 2018, mai exact pe 28 decembrie, Ambasada Rusiei in Romania a postat pe pagina sa de Facebook un text bilingv in rusa si romana, negand crimele comise de Armata Rosie in timpul ocupatiei Romaniei dupa lovitura de stat din 23 august 1944.

Material realizat de *Nicolae Tibrigan

Armistitiul incheiat la la 12 septembrie 1944 la Moscova intre Romania si Puterile Aliate (Uniunea Sovietica, Statele Unite ale Americii si Regatul Unit al Marii Britanii) pe de o parte a scurtat razboiul cu cateva luni, salvand de la moarte sute de mii de soldati, insa, pe de alta parte, a permis ocuparea tarii de catre Armata Rosie, situatie care a durat pana in anul 1958, timp in care sovieticii au asigurat instaurarea comunismului.

Trupele rusesti se aflau cantonate in nordul Moldovei in august 1944. De aici, Armata Rosie a inceput ofensiva militara contra trupelor germane si a aliatilor lor. In intreaga tara au avut loc valuri mari de arestari ale militarilor romani, care au fost luati prizonieri. In acelasi timp, trupele rusesti au continuat sa urmareasca trupele germane care se retrageau spre Bulgaria, prin Dobrogea. Rusii au preluat toate obiectivele strategice din Romania: porturile, zone industriale, instalatii petroliere. Sovieticii s-au retras din tara in 1958.

Dezinformarea distribuita prin textul publicat de Ambasada Rusiei pune accent pe presupusa campanie de denigrare dusa de presa occidentala si cea romaneasca pentru a-i denigra pe ostasii Armatei Rosii ,,care au

Page 2: Ambasada Rusiei in Romania neaga crimele comunismului ... · in toamna anului 1944 si in 1945, toate documentate sub forma de rechizitorii. Dar diplomatii rusi n-au Dar diplomatii

eliberat de fascism tarile Europei de Est si Europei Centrale" si ca atrocitatile savarsite de soldatii sovietici in Romania ar fi un mit.

Nu stim la ce campanie negativa s-a referit Ambasada, din moment ce principalele teme ale presei din Romania tineau de vacantele romanilor de Revelion, cat au cheltuit pentru mesele de sarbatori, traditii de iarna etc. Nimic despre ostasii sovietici sau despre al Doilea Razboi Mondial.

In schimb, trebuie sa ajungi la culmile cinismului daca iti permiti sa cataloghezi crimele Armatei Rosii pe teritoriul Romaniei (inclusiv a Basarabiei si Bucovinei de Nord) drept ,,mituri". De altfel, doar arhivele judetului Hunedoara prezinta numeroase cazuri de tragedii provocate de Armata Rosie care au tranzitat judetul in toamna anului 1944 si in 1945, toate documentate sub forma de rechizitorii. Dar diplomatii rusi n-au catadicsit sa mai intrebe de istorici. Propaganda n-are nevoie de date factuale, ci de emotii.

Drept argument impotriva ,,propagandei" duse de ,,ostilii critici anti-sovietici si anti-rusi" ne este prezentat un ordin emis de ,,comandantul suprem" I.V. Stalin, dar fara a ne specifica data exacta sau numarul acestui ordin:

,,Ofiterii si ostasi ai Armatei Rosii! Ne indreptam spre tara inamicului. Fiecare trebuie sa-si pastreze stapanirea de sine, fiecare trebuie sa fie curajos... Populatia ramasa in zonele cucerite, indiferent daca este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie sa fie supusa abuzului. Vinovatii vor fi pedepsiti in conformitate cu legea martiala. In teritoriul cucerit, relatiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovati de violenta si de viol vor fi impuscati."

Textul nu este semnat, iar veridicitatea ,,ordinului" emis de liderul sovietic este discutabila. Niciun istoric nu fusese citat pentru a confirma sau infirma existenta documentului.

Am cautat apoi, cu ajutorul moatoarelor de cautare, sursa decretului emis de Stalin dupa cuvintele-cheie in limba rusa: [ика, наÑил, , полов, ÑвÑзи, будут, аÑÑÑ‚Ñ€ лÑны] si am descoperit o serie de surse pseudo-istorice publicate pe site-uri, forumuri si bloguri marginale, cum ar fi: Sovetnik.com, Russkaya semerka, Rambler, Ru-an.info etc. Povestea cu celebrul ordin al lui Stalin din ianuarie 1945 porneste de la un ,,editorial de opinie" al istoricului Elena Sineavkaya, cercetatoare a Institutului de Istorie al Academiei de Stiinte a Rusiei,  cu titlul ,,Armata Rosie in Europa anului 1945" publicat in nr. 2 din 4 mai 2012 al revistei de istorie ,,Obozrevatly-Observer" (site inactiv), dar fara a oferi vreo sursa despre ordinul lui Stalin catre soldatii sovietici.

Ulterior, textul pseudo-istoric despre ,,bravul soldat sovietic" este reprodus pe mai multe canale marginale, ajungand si in presa controlata de stat, unde falsa naratiune este preluata si diseminata de diversi editorialisti, cum ar fi textul editorialistului Sitnikov publicat pe Svobodnaya Pressa cu titlul ,,ин вные бу ут раÑÑÑ‚ елÑны ... [„Pentr"... [,,Pentru violuri vinovatii vor fi executati..." - rom.] in ianuarie 2013.

Mistificarea ,,crimelor Armatei Rosii" este reluata mai tarziu in februarie 2017 pe site-ul ,,Russkaya Semerka" sub titlul ,,De ce ostasii sovietici au fost acuzati de violuri comise asupra a 2 milioane de nemtoaice" si preluat pe 20 august 2017 de ,,Rambler". De data aceasta, ordinul comandantului suprem Stalin din 19 ianuarie 1945 are si numarul de inregistrare 229.

Am verificat si ordinul emis de Stalin in ziua de 19 ianuarie 1945 cu nr. 229 pe site-ul Soldat.ru si am constatat caacolo se vorbea despre ,,operatiuni ale Armatei Rosii" in Polonia, si nicidecum despre instituirea pedepsei cu moartea asupra celor ,,vinovati de violenta si viol" in ,,tara inamicului". Am verificat apoi si celelalte ordine emise de comandantul Stalin in ziua de 19 ianuarie 1945 si nu am gasit niciun paragraf despre ,,interzicerea violurilor".

Page 3: Ambasada Rusiei in Romania neaga crimele comunismului ... · in toamna anului 1944 si in 1945, toate documentate sub forma de rechizitorii. Dar diplomatii rusi n-au Dar diplomatii

Cu alte cuvinte, documentul despre care vorbea istoricul Elena Sineavkaya nu este altceva decat un fals, folosit mai mult in beletristica istorica despre al Doilea Razboi Mondial, care nu poate fi demonstrat prin documente din arhive. Aceste ,,romane istorice" sunt percepute drept ,,adevaruri incontestabile" de catre public, iar propaganda pro-Kremlin se foloseste de asta.

Mai mult, pe 19 ianuarie 1945, trupele germane se retrag prin Polonia, incercand sa reziste cu greu in fata ofensivei Armatei Rosii. Atunci (12-17 ianuarie 1945) sovieticii reusesc abia sa ocupe orasele poloneze Tarnow, Lodz si Cracovia, dar fara a avansa semnificativ pe teritoriul Germaniei. Judecand si dupa liniile frontului, un astfel de ,,ordin" al lui Stalin ar fi fost lipsit de sens.

De la

Vistula pana la Oder: Ofensiva Armatei sovietice in Polonia 11 ianuarie - 2 februarie 1945. Sursa: HISTORY IN IMAGES: Pictures Of War, History , WW2

Potrivit Ambasadei Rusiei in Romania, orice ,,campanie anti-sovietica" (a se citi orice material istoric despre crimele comunismului) ar avea origini fasciste. O astfel de naratiune se bazeaza pe eroarea logica argumentum ad nazium (sau Reductio ad Hitlerum) - o strategie de argumentare eronata prin care pozitia oponentului este invalidata prin asocierea cu pozitii ale lui Hitler sau ale regimului nazist.

De asemenea, autorul/autorii postarii utilizeaza un alt instrument al manipularii, si anume sinecdoca - o figura de stil care consta in largirea sau restrangerea sensului unui cuvant prin folosirea intregului in locul partii (si invers), a particularului in locul generalului, a generalului in locul particularului. Aici, Ambasada Rusiei foloseste sinecdoca, pentru a extinde sensul criticilor la adresa comportamentului soldatilor Armatei Rosii pe teritoriile ocupate in al Doilea Razboi Mondial (caz particular) ca forma de manifestare a asa-numitei ,,rusofobii" utilizate des in strategiile de comunicare ale Kremlinului.

Postarea a dus la controverse si reactii negative atat in presa locala, cat si la nivel oficial prin reactia Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei. Asta a ridicat reach-ul postarii la un impact de peste 200.000 de

Page 4: Ambasada Rusiei in Romania neaga crimele comunismului ... · in toamna anului 1944 si in 1945, toate documentate sub forma de rechizitorii. Dar diplomatii rusi n-au Dar diplomatii

vizualizari si 50.000 de interactiuni in doar cinci zile (28 decembrie 2018-2 ianuarie 2019).

Cand propaganda devine imagine-simbol Oricum, utilizatorii de internet au semnalat ca poza utilizata de Ambasada (Znamya Pobedy nad Reykhstagom realizata de Yevgeny Khaldei - de altfel, o imagine emblematica a victoriei sovietice in fata Germaniei naziste, fusese trucata. Istoria consemneaza faptul ca in poza originala sergentul-major Abdulkhakim Ismailov, care-l sprijina de picior pe soldatul ce infige drapelul sovietic pe cladirea Reichstagului, purta al doilea ceas pe mana dreapta. Unul dintre ceasuri s-ar putea sa fi fost furat, ceea ce ar fi dus la condamnarea la moarte a soldatului, conform presupusului ,,ordin" al lui Stalin.

Dar nu despre asta e vorba.

Pentru a indrepta gafa, Khaldei a inlaturat ceasul lui Ismailov cu ajutorul unui ac, scrijelind cu atentie poza.

Pentru mai multe detalii despre acest episod, recomand urmatorul video:

Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, autorul fotografiei recunoscuse ca imaginea fusese pusa in scena, iar elemente din fotografie fusesera trucate in scopuri propagandistice. Astfel, Khaldei adaugase mai mult fum pe fundal, pentru a crea o scena mult mai dramatica.

Fotografia

originala (stanga) fusese modificata (dreapta) pentru a-i inlatura cel de-al doilea ceas al lui Ismailov

La fel de neclara este si referirea la un eveniment inexistent, si anume la presupusa aniversare a 75 de ani de la ,,eliberarea" Romaniei de catre Armata Rosie. De fapt, nimeni nu stie despre o data precisa si nici publicul din Romania nu serbeaza un eveniment care e instrumentat de Kremlin in scopuri propagandistice.

Astazi, istoria a devenit un instrument util in promovarea naratiunilor strategice ale Kremlinului nu doar pe plan intern, dar si in afara Rusiei. Tocmai de aceea, istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial nu mai face obiectul unor analize serioase, ci un amestec de date despre tehnica militara, soldati, emotie si pasiune.

Faptele reale si discutiile argumentate sunt acum irelevante. Ori pentru noua propaganda a Kremlinului, mult mai eficiente in comunicarea de acum sunt falsurile si erorile logice, livrate publicului sub forma unui discurs nationalist si antioccidental.

Intr-un final, cred ca Ambasada Rusiei din Bucuresti a primit un ordin din partea Ministerului Afacerilor Externe din Moscova pentru a promova si in Romania naratiunea ,,mitului" despre ,,crimele ostasului sovietic", mai ales intr-o perioada de sarbatori (intre Craciun si Revelion), pentru a ajunge mai usor in presa mainstream si a polariza in scurt timp anumite segmente ale societatii romanesti pe teme controversate

Page 5: Ambasada Rusiei in Romania neaga crimele comunismului ... · in toamna anului 1944 si in 1945, toate documentate sub forma de rechizitorii. Dar diplomatii rusi n-au Dar diplomatii

(chiar pe non-subiecte).

Cum au reusiti Pur si simplu au stimulat atitudinile negative ale romanilor prin negarea memoriei sociale traumatizante a populatiei. O practica mai veche a neonazistilor din Europa care negau Holocaustul (vezi cazul David Irving v Penguin Books si Deborah Lipstadt).

A fost un test pe care l-am trecut cu binea Nu stiu.

Cert e ca astfel de ,,provocari digitale" vor fi in continuare reciclate, mai ales in contextul apropierii alegerilor europene din 26 mai 2019. Fiti vigilenti.

*Nicolae Tibrigan este membru al Consiliului de Experti LARICS.