activitatea misionară-2 [4304246]

Upload: exactasa

Post on 02-Mar-2018

218 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 7/26/2019 Activitatea Misionar-2 [4304246]

    1/3

    Activitatea misionara Sfinilor Chirii i Metodie, apostolii slavilor

    Marele grup

  • 7/26/2019 Activitatea Misionar-2 [4304246]

    2/3

    Prima activitate a desfurat-o Constantin la hazari, dup 858, i Metodiela bulgari. Cu aceasta ei s-au fcut cunoscui i dincolo de acesteri, pentru c indeplineau misiunea in limba slav i cu cri slave.

    Apoi, in drumul lor spre Moravia, din 863, cei doi frai au trecut prinBulgaria (Filipopol-Sardica) i prin Serbia (Ni-Singidunum-Sirmium),ajungind in Panonia (pe ling lacul Balaton) (azi in R. P. Ungaria) ila Velehrad (= Oraul cel Mare) in Marea Moravie.

    Intrucit ucenicii lorau ajuns apoi i in Cehia, Polonia, Rusia kievean, activitatea frailorConstantin-Chiril i Metodiu a primit chiar caracter de ctitorie a literaturiinaionale pentru toi slavii, i in consecin au fost cinstii caapostoli ai slavilor. Unii ucenici au ajuns i intre valahii din Ardeal,unde au fost numii aici apostolii schieilor.

    Bulgarii, dup statornicirea lor in Balcani, au imprumutat multedin obiceiurile i limba slavilor. In secolul IX, ei reuiser s-i intemeiezeun stat puternic, a crui capital a fost aezat la .Preslav.

    La incepui, misiunea cretin n-a fcut progrese intre bulgari, cu

    toate c principele T e le r o s i episcopul Manuel s-au ostenit in aceastprivin. Dup moartea de martir a episcopului Manuel, monahul Kyphara

    s, a ajuns in robie la bulgari, i o sor a cneazului Boris(852889), ajuns in captivitate bizantin i convertit la cretinismau continuat misiunea printre bulgari. La inceput Boris a trimis o delegaie la franci, cerind preoi misionari, dar apariia unei armate bizantinela hotarele Bulgariei, l-a determinat pe Boris s. abandoneze legturilecu regatul francilor i s primeasc cretinismul din partea Bisericiigreceti.

    Cneazul Boris a primit botezul la Constantinopol in 864 luind numeledeJylihail, dup cel al impratului din Bizan, care i-a fost na.Dup indicaiile patriarhului Fotie, clerul grecesc a pornit la convertireabulgarilor i la organizarea Bisericii bulgare.Astfel cretinarea oficial a bulgarilor a fost pentru supuii lui Boris-Mihail de o mare insemntate, ducind la hun sfirit consolidareaunitii naionale, precum i la inceputul culturii lui.

    Ptrunderea in profunzime a cretinismului slavo-orIodox la bulgari

    s-a realizat apoi dup 885, prin venirea ucenicilor Sfinlului Metodiedin Moravia, in frunte cu episcopul Gorazd i Clement, Sava, Naum,Laureniu i Anghelar i alii, cuprini apoi in cadrul cinstirii celorapte sfini. Au fost organizate centre puternice chirilo-melodiene laOhrida i Preslav.

    4. Sirbii s-au stabilit in timpul domniei impratului Heraclie (610

  • 7/26/2019 Activitatea Misionar-2 [4304246]

    3/3

    641) la sud de croai. Curind au fosl forai s treac la cretinism, daraciunea misionar iniiat de Heraclie n-a fost trainic. in 827, cindsirbii s-au dcsfcut de Imperiul bizantin, pginismul a ajuns din noula putere. Dar trecerea frailor misionari Constantin i Metodie prinSerbia de nord-est, in anul 863, a prilejuit ca aceti sirbi s cunoasccretinismul ortodox-bizantin in forma slavon. Deci cind sirbii s-animpcat la 868 cu Bizanul, in timpul impratului V a sile I M a ced on ean u l(867 886), au imbriat i cretinismul ortodox.

    La sfiritul secolului IX i inceputul secolului X, misiunea ortodox

    a fost intrit prin ucenicii chirilo-metodieni, alungai din Moraviai venii in prile sirbeti. Atunci s-au cretinat i ultimele rmieale populaiei sirbeti.

    In secolul X corespunztor organizrii politice avremii Serbia propriu-zis a fost incorporat in jurisdicia Arhiepiscopieibulgare de la Ohrida, i apoi, prin aceasta, a ajuns in cadrulPatriarhiei de Constantinopol. Pentru sirbi a fost organizat, in centrulregiunii, episcopia de la Raca (Rascia).