92812464-proiect-rds

Upload: cori

Post on 08-Aug-2018

216 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    1/39

    1. PREZENTAREA DE ANSAMBLU A ORGANIZAIEI RCS&RDS

    1.1. Obiectul de activitate conform Codului CAEN

    Unul din liderii segmentului de telecomunicaii pe infrastructuri terestre din aceastzon a Europei, RCS & RDS ofer soluii multiple de telecomunicaii integrate pe aceeaiinfrastructur: Televiziune prin cablu i satelit, Internet, comunicaii de date iTelefonie.

    Obiectul de activitate al firmei S.C. RCS & RDS S.A. dup CAENeste: secia J Informaii i comunicaii, diviziunea 61 Telecomunicaii, grupa 611 - Activiti de

    telecomunicaii prin reele cu cablu, clasa 6110 - Activiti de telecomunicaii prin reele cucablu.n Romnia RCS & RDS este cel mai important furnizor privat de servicii de

    telecomunicaii, dintre operatorii de cablu, deservind peste 1,5 milioane de abonaipentrutoate serviciile oferite, n Romnia, Ungaria i Slovacia. n prezent 400.000 de utilizatoribeneficiaz de serviciile de telefonie RDS.Tel, peste 200.000 de abonai au acces laserviciile Internet Cable Link i ali 200.000 de clieni au ales serviciul Digi TV.

    Reeaua proprie modernizat, ce are la baz tehnologia de fibr optic, face posibiloferirea de servicii de televiziune prin cablu i satelitn sistemul pachetelor de programe,precum i canale n sistem Pay TV. Digi TV, primul serviciu de televiziune digital prinsatelit (Direct-to-Home) din Romnia lansat n decembrie 2004, ofer acces uor la

    informaie i divertisment prin cele 64 de canale tv cu coninut romnesc i internaional i6 posturi importante de radio, ce pot fi recepionate oriunde pe teritoriul Romniei. DigiTV, n prezent cel mai popular serviciu DTH din ar, a fost lansat de curnd i n Ungaria,unde s-a bucurat de o evoluie pozitiv. Noutatea acestui an o constituie ns, lansareaserviciului de televiziune digital i pe reeaua de cablu, Digi TV Cablu fiind accesibiloricrui abonat al serviciilor clasice de televiziune de la RCS & RDS.

    Pe aceeai reea de fibr optic, RCS & RDS furnizeaz servicii de acces Interneti comunicaii de date, concepute astfel nct s acopere o gam larg de nevoi decomunicaie: de la acces internet i transmisii de date la nivel metropolitan si naional(VPN), pn la servicii de coninut i Data Center, oferind clienilor cea mai mareconexiune extern din Romania, acoperire naional n peste 100 de localiti i acces lanodurile europene din Frankfurt, Londra, Amsterdam, Paris, Milano i Budapesta.

    Beneficiind de aceast infrastructur puternic compania ofer i servicii detelefonie fix naional i internaional, care pot fi furnizate individual sau la pachet cuserviciile de acces Internet i televiziune prin cablu. RDS.Tel, noua telefonie naional,presupune o conexiune fizic la reeaua RCS & RDS, convorbiri n reelele fixe i mobilede telefonie, tarife competitive, minute lunare gratuite i reduceri cu pn la 40% fa decostul facturii telefonice actuale.

    1

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    2/39

    Prin tehnologia modern i infrastructura proprie, RCS & RDS ofer soluiiintegrate de telecomunicaii pentru companii, adaptabile oricrui tip de afacere i pachetede servicii complete pentru utilizatorii rezideniali - Telelviziune, Internet i Telefonie fix.

    1.2. Scurt istoric i amplasarea geografic

    Grupul RCS & RDS a fost nfiinat n 1994, fiind prezent n peste 67 de orase dinar, oferind clienilor si servicii profesionale de televiziune prin cablu i internet lastandarde internaionale. RCS & RDS este unul dintre cei mai mari furnizori de televiziuneprin cablu de pe piaa est-european.De serviciile de televiziune prin cablu beneficiazpeste 1.200.000 de utilizatori din Romnia, Slovacia i Ungaria. Dar n mare msura sepoate spune c succesul brand-ului este dat de ncrederea pe care fiecare client o acordacompaniei de a-i furniza serviciile de calitate pe care le merit.

    Primul pas - n noiembrie 1998 cnd a fost achiziionat prima reea de cablu dinBudapesta. Astzi ocup locul trei pe piaa operatorilor de cablu din Ungaria, n perioadadecembrie 1999 - ianuarie 2000 sunt cumprate primele reele de cablu i n Slovacia, unde

    Slovakia Cable Systems (SCS), deinut n proporie de 95% de ctre RCS, este al doileaoperator pe piaa local.Tot n 1998 e nfiinat Romania Data Systems (RDS), companie ce aparinea

    grupului i care este specializat n transmisii de date i Internet; n prezent este lider alpieei de profil din Romnia ; n aprilie 2000 este iniiat proiectul de construire a unei reelenaionale de fibr optic de mare capacitate (4.200 km), care a devenit intre timpfuncional la nivel naional si metropolitan, n cele mai importante orae din ar.

    Odat cu anul 2001 ncep lucrrile de upgradare a reelei de distribuie, ceea cepermite introducerea pachetelor de programe difereniate. Tot din acest moment estedisponibil serviciul Cable Link (Internet prin cablu TV) la un tarif neprohibitiv pentrupersoanele fizice.

    Aprilie 2002 este momentul n care grupul RCS & RDS achiziioneaz primuloperator de servicii Internet, TotalNet.La 16 aprilie 2003 grupul lanseaz serviciul de telefonie RDS.Tel, care permitea

    apelarea (prin voce sau fax) a unor destinaii internaionale prin cartele prepltite, avnd labaz tehnologia modern TDM (Time Division Multiplexing). Tot n aprilie 2003 grupulRCS & RDS anun preluarea unui alt operator de comunicaii Terra Sat, ce deservea150.000 de clienti n Piteti, Craiova, Turnu Severin i Reia.

    n decembrie 2004 RCS & RDS lanseaz primul serviciu de televiziune digitalprin satelit din Romnia, care se adreseaz n special locuitorilor din zonele neacoperite dereeaua de cablu tv. La sfiritul lunii februarie 2006 numrul abonailor Digi TV depeanumrul de 200.000, serviciul bucurndu-se de un real succes.

    26 aprilie 2005 este momentul n care fuzioneaz cele dou companii: RomaniaCable Systems (RCS) i Romania Data Systems (RDS). Motivul - o mai bun utilizare ainfrastructurii, reducerea costurilor operaionale i de administrare a reelei. In 2006 estelansat serviciul de televiziune digitala prin cablu - Digi Cablu. Este destinat ntr-o primetap clienilor RCS & RDS din zonele n care reeaua de distribuie a semnalului TV nu afost mbunatit.

    RCS & RDS este n prezent cel mai mare furnizor de servicii de acces Internetbroadband, dintre operatorii de cablu din Romania, deservind peste 1,2 mil de abonai

    2

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    3/39

    pentru serviciile de televiziune (cablu i satelit), peste 200.000 de abonai la serviciile deacces Internet i ali peste 350.000 de abonai la serviciile de telefonie . Societatea are cincilinii de activitate principale: servicii de televiziune prin cablu, internet broadband, telefoniefix, televiziune prin satelit DTH i telefonie mobil 3G.

    Amplasare geografic: Strada Doctor Staicovici, nr. 75, etaj 2, Sector 5,

    Bucureti.Nr. de ordine in Registrul Comerului: J40/12278/1994, CUI: 5888716Capital social subscris i vrsat: 42.206.417 LEI

    1.3. Structura acionariatului

    Conform unor surse de pe pia, Teszari - care deine 43% din RCS&RDS - este nproces de selecie a bncii de investiie care trebuie s-i asigure finanarea pentru aceasttranzacie care dac s-ar realiza, ar schimba fundamental toat piaa telecomunicaiilorromneasc, extrem de fragmentat i cu o concuren acerb.

    Ceilali acionari ai RCS&RDS sunt fondurile de investiii Epic i Quadrant i

    civa oameni de afaceri romni i manageri ai firmei.Omul de afaceri Zoltan Teszari, 38 de ani, deine controlul operatorului telecomRCS&RDS printr-un pachet de 43,01% din aciuni, titlurile fiind deinute n mod direct iprin alte dou companii (RCS Management i Cable Communications Systems N.V.).Informaiile apar pentru prima oar public n prospectul realizat anul trecut de RCS&RDSpentru listarea la Bursa din Londra, operaiune care a fost anulat la finele lunii noiembrie aanului trecut din cauza condiiilor nefavorabile de pe pieele financiare internaionale.Operatorul inteniona s obin 500 mil. $ (354 mil. euro) din vnzarea unui pachet deaciuni reprezentnd 15% din capital, situaie n care operatorul ar fi fost evaluat la 2,5 mld.euro.

    Anterior acestor date, singura informaie oficial disponibil era legat de

    participaia de 2,03% deinut n mod direct de Teszari la RCS&RDS.Teszari este unul din cei mai discrei oameni de afaceri din Romnia. El nu a acordatniciodat interviuri i evit orice apariie n public. Pentru a evita s fie fotografiat, Teszariparticip i la adunrile acionarilor RCS&RDS printr-un sistem de videoconferin.

    RCS&RDS are, de asemenea, o strategie de comunicare discret - oficialii aprndn public doar de cteva ori pe an - de regul n cadrul evenimentelor telecom.Imaginea public a RCS&RDS este Alexandru Oprea, directorul general al companiei, carereprezint de regul operatorul la evenimente.

    Conform datelor din prospectul de emisiune, dup fondurile de investiii Quadranti EPIC, care dein 20,23% respectiv 5,48% din RCS& RDS, cei mai mari acionari suntpersoanele fizice Sfetozar Bugarszki (4,41%), Nicuor Dorel Sehelean (4,26%) i IoanBendei (3,14%). Alte trei persoane din managementul RCS& RDS dein fiecare pachetemai mici de 1% din companie, n timp ce o serie de ali acionari - care nu sunt menionai -au aproape 18%. Datele privind structura acionariatului sunt cele valabile la data de 30iunie 2007.

    RCS&RDS, unul dintre cei mai mari operatori telecom din Romnia, cu operaiunii n alte cinci ri din regiune, este lider pe piaa local de servicii de televiziune prinsatelit i internet i si disput cu UPC prima poziie de pe televiziunea prin cablu .

    3

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    4/39

    RCS&RDS este i al doilea juctor de pe piaa local de telefonie fix, cu peste 1 milion declieni. RCS&RDS mai deruleaz operaiuni n Ungaria, Slovacia, Cehia, Croaia i Serbia.

    Conform unor informaii vehiculate pe pia, banca de investiii Morgan Stanley apurtat acum cteva luni discuii pentru a prelua un pachet de 5% din RCS&RDS, nschimbul a 82 mil. euro. Operatorul ar fi fost astfel evaluat la 1,6 mld. euro.

    Alexandru Oprea, directorul general i proprietar a 0,96% din aciunile companiei, a negatns informaiile vehiculate pe pia. "Informaia nu este real".

    4

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    5/39

    1.4. Organigrama de ansamblu a organizaiei RCS - RDS

    5

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    6/39

    Organigrama firmei Rds & Rcs cuprinde 6 departamente principale:- marketing- comercial- servicii/mentenan- economic

    - resurse umane- logisticNumrul de nivele ierarhice n cadrul companiei Rds&Rcs este de 7 nivele, acesta

    fiind numrul optim pentru o bun funcionare a unei organizaii moderne.Rds&Rcs poate fi considerat o organizaie puternic ierarhizat, avnd: o arie de

    control larg, linii de comunicare vaste, autoritatea este localizat pe mai multe nivele idelegarea este esenial.

    Firma Rds&Rcs este o companie puternic descentralizat avnd un numr mare defiliale n toat ara care desfoar operaii autonome.

    n ceea ce privete ponderea ierarhic aceasta difer n funcie de departamentncadrndu-se n medie ntre 2-3 subordonai care sunt condui de un manager.

    De asemenea, se pot distinge cele 3 tipuri de relaii organizatorice ntrecompartimentele i posturile din structura organizatoric a firmei:- relaii de autoritate- relaii de cooperare- relaii de controlAdoptarea unei astfel de structuri organizatorice a permis companiei Rcs& Rds s

    se dezvolte foarte mult n Romnia devenind cel mai important juctor de pe piaaromneasc n ceea ce privete serviciile de cablu TV, telefonie fix i internet.

    1.5. Produsele

    RCS & RDS este n prezent cel mai mare furnizor de servicii de acces Internetbroadband, dintre operatorii de cablu din Romania, deservind peste 1,2 mil de abonaipentru serviciile de televiziune (cablu i satelit), peste 200.000 de abonai la serviciile deacces Internet i ali peste 350.000 de abonai la serviciile de telefonie . Societatea are cincilinii de activitate principale: servicii de televiziune prin cablu, internet broadband, telefoniefix, televiziune prin satelit DTH i telefonie mobil 3G.

    Prin tehnologia modern i infrastructura proprie, RCS & RDS ofer soluiiintegrate de telecomunicaii pentru companii, adaptabile oricrui tip de afacere i pachetede servicii complete pentru utilizatorii rezideniali - Telelviziune, Internet i Telefonie fix.

    Pentru mentinerea acestor caracteristici, firma trebuie s investeasc n continuaren tehnologie pentru a oferi preuirle cel mai sczute i pe viitor i s adopte strategiiofensive prin care s atace punctele slabe ale competitorilor i s investeasc n inovare.

    Telefonie fix

    Telefonie fix- Digi Tel Fix 2 Nelimitat

    - Digi Tel Asociat- Digi Tel Zero

    6

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    7/39

    Telefonie fix fr fir- Digi Tel Fix 2 Nelimitat

    - Digi Tel Asociat- Digi Tel ZeroInternet pe tel fix fr fir

    - Digi Net Mobil 2 Rular- Asociat

    Telefonie mobil

    Pachete Telefonie Mobila- Digi Tel Fix 2 Nelimitat

    - Digi Tel Asociat- Digi Tel ZeroInternet pe telefon mobil- Digi Net Mobil 2 Asociat

    Digi Mobil PrepaidDigi Mobil SpaniaDigi Mobil Italia

    TeleviziuneTabelul 1.1.

    Tip pachet analogic Nr. canale TV* Tarif lunar ***(lei, inclusiv TVA)

    Baza 37 25

    Extra 50 32

    Baza Special 59 25

    Tabelul 1.2.

    Tip pachet analogic Nr. canale TV* Tarif lunar ***(lei, inclusiv TVA)

    Baza+HBO 41 32

    Extra+HBO 60 39

    Baza Special**+HBO 60 32

    Internet

    7

    http://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/pachet-bazahttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/pachet-extrahttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/oferte-regionale/baza-specialhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/baza-extra-hbohttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/baza-extra-hbohttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/oferte-regionale/baza-special-hbohttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/pachet-bazahttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/pachet-extrahttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/oferte-regionale/baza-specialhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/baza-extra-hbohttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/baza-extra-hbohttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/oferte-regionale/baza-special-hbo
  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    8/39

    Tabelul 1.3.

    Digi Net Fiberlink Digi NetFiberlink 1

    Digi Net Fiberlink 2

    Tarif lunar

    (lei, inclusiv TVA) 29 39Latime de bandamaxima in orasul tau 50 Mb/s 100 Mb/sLatime de bandamaxima in internet 50 Mb/s 100 Mb/sTrafic cu latime debanda maxima ininternet

    nelimitat nelimitat

    2. IDENTIFICAREA TIPULUI DE MEDIU CONCURENTIAL IN CAREACTIONEAZA FIRMA.

    8

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    9/39

    Considerand tipologia elaborata de Francis Bidault privind mediile concurentiale, s-a ajuns la concluzia ca firma RCS&RDS actioneaza intr-un mediu concurential clasic de

    tip emergent .Unul dintre motivele principale pentru alegerea acestui tip de mediu il reprezinta

    domeniu de activitate al firmei cel al telecomunicatiilor, mediul concurential emergentfiind constituit din firme care isi desfasoara activitatea in domeniul inaltei tehnologii, indomeniul informaticii, telecomunicatiilor , biotehnologiilor, mediului,etc.

    Caracteristicile acestui mediu sunt:

    - nevoia de inovare este foarte puternic;- nevoile pieei sunt foarte intense i se schimb foarte repede;

    - rentabilitatea este ridicat (posibilitile de ctig sunt mari);- exist un risc mare n activitatea ntreprinderilor;- n acest mediu i desfoar activitatea firmele de nalt tehnologie n

    domeniul informaticii, telecomunicaiilor, biotehnologiilor, mediului etc.;- exist bariere de intrare pe pia mai reduse;- costurile iniiale sunt ridicate ;- exist dificulti de acces la anumite resurse din cauza lipsei de experien

    i produciei reduse ca volum ;- reputaia este fragil deoarece produsele se rennoiesc permanent ;- exist o incertitudine tehnologic i strategic deoarece exist o presiune

    mare pentru difereniere ;- este specific absena unor structuri de distribuie, ntreinere i vnzare.

    .

    Nevoia de inovare este foarte puternica

    Operand in domeniul telecomunicatiilor, firma RCS&RDS este nevoita sainvesteasca in permanenta in inovare, domeniul telecomunicatiilor fiind un domeniu intr-operpetua dezvoltare. La nivel mondial firmele de telecomunicatii cauta solutii cat maiviabile in domeniul telecomunicatiilor. Pentru a rezista pe o astfel de piata firmeleinvestesc anual bugete mari pentru a oferi consumatorilor ceea ce au nevoie, imbunatatindprodusele existente sau aducand pe piata produse noi.

    In ultimii 20 de ani modalitatile de comunicare ale oamenilor s-au schimbat in modconsiderabil. Au aparut telefonul mobil, internetul si alte mijloace de comunicatii. Acesteaau devenit premiza pentru tehnologii noi in viitor. In ultimii ani firmele au facut progreseconsiderabile in acest domeniu si continua sa inoveze.

    Nevoile pieei sunt foarte intense i se schimb foarte repede ; pentru a prevenipierderea clientilor, firma a venit in ajutorul lor in ultimul timp prin crearea unor noiabonamente care sa satisfaca nevoile acetora.

    9

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    10/39

    Noile abonamente de telefonie Business Telefix, cu minute incluse ctre reelenaionale si internaionale sunt:

    o Business Telefix 150 Plus - 6 Euro abonament lunar / 150 de minute ctrereele fixe naionale incluse i 50 de minute ctre reele mobile naionaleincluse

    o

    Business Telefix 250 Plus - 10 Euro abonament lunar / 250 de minute ctrereele fixe naionale i 75 minute ctre reele mobile naionale incluseo Business Telefix 500 Plus - 14 Euro abonament lunar / 500 de minute ctre

    reele fixe naionale i 100 de minute ctre reele mobile naionale incluseo Business Telefix 800 Plus - 18 Euro abonament lunar / 800 de minute ctre

    reele fixe naionale i 300 de minute incluse ctre reele internaionale(reele fixe din Europa i reele fixe si mobile din SUA.

    Cele 4 noi pachete lansate Business IP Voice reprezint cea mai ieftin soluiepentru abonamentele de baz i ofer minute incluse ctre toate reelele mobile dinRomnia, aducnd abonamente cu 2 pn la 24 de linii telefonice incluse.

    Rentabilitatea este ridicata

    Oferind un serviciu care este folosit in permanenta de catre populatie, avand oextindere mare la nivel national si tinand cont ca odata ce costurile cu echipamentele aufost realizate nu exista costuri mari pentru oferirea acestui serviciu, pe termen lungrentabilitatea firmei este crescuta.

    Costurile initiale sunt ridicate

    Incepand cu 1994 compania RCS&RDS a investit in dezvoltarea retelei de

    televiziune prin cablu . Aceasta a fost prima mare investitie care s-a continuat pana in anii2003.In 1998 compania RCS&RDS a construit o retea nationala de fibra optica de mare

    capacitate (4200 km) care a devenit intre timp funcional la nivel naional si metropolitan,n cele mai importante orae din ar.

    In aprilie 2003 grupul lanseaza serviciul de telefonie RDS. Tel, care permiteaapelarea (prin voce sau fax) a unor destinaii internaionale prin cartele prepltite, avnd labaz tehnologia modern TDM (Time Division Multiplexing). Aceasta a presupus oinvestitie considerabila la nivelul intregii tari .

    Costurile initiale pentru realizare acestor investitii au fost ridicate companiaaccesand credite importante de la banci din afara tarii.

    Exist o incertitudine tehnologic i strategic deoarece exist o presiune marepentru difereniere

    In acest domeniu al telecomunicatiilor exista o incertitudine tehnologica sistrategica deoarece firmele sunt amenintate in permanenta de avansul tehnologiei si decompetitori, fiind un domeniu in care se inoveaza foarte mult. Mentinerea pozitiei pe piatapresupune o continua inovare a serviciilor si a produselor pe care firmele le ofera clientilor

    10

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    11/39

    si adoptarea de tehnologie noua. Firmele trebuie sa se raporteze si sa ofere servicii infunctie de cerintele si nevoile clientilor.

    Lipsa de inovare si de imbunatatire a serviciilor va duce la disparitia functionariicompaniei de pe piata locul ei fiind luat de alte firme care au investit in inovare.

    Cerintele pentru a ramane pe o astfel de piata sunt mari intotdeauna trebuind sa vii

    in intampinarea nevoilor clientilor .Reputatia firmei poate fi fragila, deoarece produsele se reinnoiesc permanent.

    Exista o serie de factori care contribuie la dezvoltarea si reputatia firmei . Dintre acestiaamintim:

    - factorii interni- factori externi

    Factori externi

    Factori economici

    In primele noua luni ale lui 2010, RCS&RDS a reusit sa isi creasca totalul bazeide unitati generatoare de venituri (clienti - n.r.) cu 11%. Pe segmentul de cablu TV,numarul de clienti a crescut la 2,1 milioane, evolutie de 11% fata de aceeasi perioada aanului trecut, dupa eforturile notabile ale companiei in Romania si Ungaria.

    Numarul de clienti de telefonie fixa a crescut cu 15%, pana la 1,4 milioane clientiin timp ce numarul de abonati la Internet a evoluat cu 11%, pana la 1,7 milioane. Totodata,numarul abonatilor de telefonie mobila "a inregistrat o crestere puternica".

    Pe de alta parte, numarul de clienti pe segmentul de satelit a scazut cu 3%.Moody's asubliniat ca RCS&RDS are scadent un credit de 175 mil. $ in 2011 si inca 375 mil. $ in2012. RCS&RDS intentioneaza sa refinanteze o parte din creditele scadente cu suma

    provenita dintr-un alt imprumut de 100 mil. $, luat in mai 2010. Moody's considera ca, inconditiile in care compania nu a reusit sa emita bond-uri, riscurile de lichiditate sirefinantare au crescut.Desi Moody's considera ca diversificarea portofoliului companiei si evolutia pe serviciile

    de cablu si servicii mobile sunt satisfacatoare, faptul ca economiile Romaniei si Ungarieisunt inca instabile nu permite o vizibilitate mare asupra viitorului RCS&RDS.RCS&RDS este recunoscut pe piata pentru preturile si ofertele agresive pe care le practica -distribuire gratuita de telefoane mobile, decodoare HD la preturi foarte mici, preturi foartereduse la abonamente ce includ gratuitate in cazul convorbirilor fix-mobil.

    Pe acest fond, agentia Moody's a schimbat perspectiva rating-ului "Ba3" al companieitelecom RCS&RDS la negativa, de la stabila, din cauza cash-flow-ului in scadere, evolutiei

    mai slabe a veniturilor, a planurilor agresive de investitii precum si incertitudiniloreconomice din Romania si Ungaria.Pe de alta parte, Moody's subliniaza ca RCS&RDS a reusit sa isi creasca baza de

    clienti in primele noua luni din 2010 si si-a crescut, usor, cota de piata pe segmentul decablu. In ciuda factorilor economici dificili, noteaza Moody's, business-ul de cablu alRCS&RDS este stabil, compania continuand sa detina o pozitie buna pe aceasta piata.

    Factori demografici

    11

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    12/39

    Sectorul de telecomunicaii din Romnia este caracterizat la ora actual drept unul dintrecele mai interesante domenii n principal datorit dezvoltrii,dinamicii i potenialului.

    RCS & RDS este o companie modern cu o experien de peste 11 ani n furnizarea

    soluiilor de telecomunicaii, care are ca scop oferirea de servicii de calitate, adaptabilenevoilor clienilor.Unul din liderii segmentului de telecomunicaii pe infrastructuri terestre din aceasta

    zon a Europei, RCS & RDS ofer soluii multiple de telecomunicaii integrate pe aceeaiinfrastructur: Televiziune prin cablu i satelit, Internet, comunicaii de date i Telefonie.RCS & RDS este unul dintre cei mai importani furnizori de servicii integrate detelecomunicaii, deservind peste 2 milioane de abonai pentru toate serviciile oferite, nRomnia,Ungaria, Slovacia, Cehia, Croaia i Serbia.n prezent, 750.000 de utilizatori beneficiaz de serviciile de telefonie RDS.Tel, 500.000 deabonai au acces la serviciile Internet i ali 510.000 de clieni au ales serviciul Digi TV nRomnia.

    Factori tehnologici

    Deinnd cea mai puternic infrastructur privat de telecomunicaii din Romnia activitatea RCS & RDS nu ar fi posibil fr o calitate a serviciilor competitiv pe planinternaional.RCS & RDS avea nevoie de o soluie care s poat fi implementat cuuurin i n timp ct mai scurt. Aceast decizie de monitorizare a flotei auto prin GPS GPRS a fost luat cu scopul organizrii ct mai eficiente a activitii de service, n specialpentru scurtarea timpului de intervenie la clieni i satisfacerii ct mai prompte aacestora.

    n urma analizei realizate de specialitii AROBS, acetia au recomandat TrackGPSBusinesssoluie complet de monitorizare flot auto i gestionare a parcului auto, ca fiind

    cea mai adecvat nevoilor RCS & RDS. Monitorizarea online oferit prin TrackGPS serealizeaz cu ajutorul celui mai avansat mecanism de control al costurilor cu flotaauto,localizarea prin GPS i transmiterea de date prin GPRS(GSM).

    Cu ajutorul TrackGPS Business se poate urmri i organiza ndeaproape ntregulproces de intervenii la clieni, coordonatorul parcului auto putnd s genereze attinformaii cu privire la locaia unei maini la un anumit moment sau traseul parcurs, durataacestuia, numrul i durata staionrilor, ct i rapoarte complexe: abateri de la rutaprestabilit, abateri de la orarul prestabilit, rapoarte de consum carburant, depiri devitez etc.

    Implementarea soluiei pentru cele 300 de autovehicule RCS & RDS monitorizates-a fcut treptat, n funcie de disponibilitatea autovehiculelor i oferilor, astfel nct s nufie ntrerupt activitatea zilnic de service.

    Publicitate agresiva din partea competitorilor

    UPC Romania, companie detinuta de un gigant american, a dus pretul pentru celmai ieftin pachet de cablu TV analogic la 15 lei si ofera gratuit telefonia fixa pentruanumite pachete de servicii - in cadrul celei mai agresive oferte comerciale din istorie.

    12

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    13/39

    UPC, numarul doi pe piata locala de servicii TV, a redus agresiv preturile pentruserviciile sale de cablu TV (CATV) si pachetele de servicii care includ internet si a ajuns saofere gratuit, in anumite conditii, telefonia fixa - ca parte a unei actiuni ce pare a aveadrept scop strategic blocarea cresterii Romtelecom si atacarea RCS&RDS.

    Compania controlata de grupul american Liberty Global a redus tariful pentru

    cablul analogic TV de la 20 de lei la 15 lei - mutarea avand cel mai probabil in vizororasele mici, puternic afectate de recesiune, unde pretul este cel mai important criteriu inselectarea operatorului TV. La aceasta valoare, de 15 lei, UPC are cel mai mic tarif de pe piata pentrucablul analogic TV prin com paratie cu rivalii de la RCS&RDS si chiar NextGen -compania de cablu a Romtelecom. Cel mai ieftin pachet de cablu analogic TV de laRCS&RDS costa 20 de lei pe luna, in timp ce NextGen, compania de cablu a Romtelecom,cere 16 lei pe luna. UPC a mai lansat si pachete de oferte care includ cablul analogic, respectiv:cablu TV si telefonie fixa la 15 lei pe luna (TVA inclusa) in primul an si 25 de lei peluna in al doilea an de contract. Un alt pachet, care include si acces la net la viteze de

    2 Mbps costa 37 de lei pe luna.Compania a lansat si mai multe oferte care includ servicii de cablu TV digital, cutarife intre 35 si 51 de lei, care sunt mai mici fata de oferta anterioara a UPC. Spreexemplu, un client care semneaza acum un contract pe doi ani cu UPC pentru unpachet care include cablu digital cu 103 posturi TV, net la 12 Mbps si telefonie fixa cuapeluri nelimitate in alte retele fixe in afara orelor de varf va plati 51 de lei pe luna,fata de 70 de lei in urma cu doar cateva zile. Toate tarifele mentionate nu includ TVA.

    Factori interni

    Extinderea rapid bazat pe credite bancare

    RCS & RDS este una dintre cele mai ndatorate companii de pe piaa romneasc,avnd n vedere c i-a bazat extinderea rapid pe credite bancare. mprumutulsindicalizat n valoare de 500 milioane de dolari pe care l-a luat n decembrie 2007 a fost ladata respectiv cel mai mare credit bancar luat de o firm privat romneasc.A fost aranjatde ING i Citibank, dar au mai partcipat i alte trei bnci: ABN Amro, actuala Royal Bankof Scotland, Bank Austria Creditanstalt (acum UniCredit) i Raiffeisen. Conform unorsurse din pia, ING a contribuit cu 130 milioane de dolari, ABN Amro cu 148 milioane dedolari, iar Citibank, Bank Austria Creditanstalt i Raiffeisen cu cte 43 milioane de dolarifiecare.

    A pltit RCS & RDS acest datorii sau are restane? Bncile implicate au refuzat scomenteze, invocnd secretul bancar, ns agenia de rating Moody's a schimbat recentperspectiva ratingului "Ba3" al companiei de comunicaii de la "negativ" la "stabil". Unadintre motivaii a fost nivelul ridicat al datoriilor care ajung la maturitate n 2011 i 2012.Potrivit Moody's, RCS & RDS trebuie s plteasc sau s refinaneze n acest an datorii de175 milioane de dolari ctre bnci, urmate de alte 375 milioane de dolari n anul 2012.Operatorul romn de comunicaii a mai contractat anul trecut, n luna mai, un credit de100 milioane de dolari de la ING. ns pentru aceste mprumuturi operatorul de telefoniemobil a depus de-a lungul timpului garanii de rang 2 pe 51% din aciunile RCS, precum

    13

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    14/39

    i garanii de prim rang pe 2,4% din aciunile RCS plus gaj pe mai multe conturi alecompaniei.

    Este specific absena unor structuri de distribuie, ntreinere i vnzare.

    Oferirea serviciilor de telecomunicatie presupune instalarea unor echipamente caredeservesc in permanenta clientii, nefiind necesara o structura de distributie care sa ofereacest serviciu in mod constant. De asemenea nu este necesara o intretinere permanenta aserviciului, oamenii beneficiind de un serviciu prezentat si acceptat de catre client de lainceput.

    In domeniul telecomunicatiilor nu exista o structura de vanzare oamenii fiindabonati la diferite servicii pe care firmele le ofera. Lunar clientii platesc serviciile folosite.

    3. IDENTIFICAREA TIPULUI DE PIA PE CARE ACIONEAZ FIRMARCS&RDS

    3.1. Tipul de piata pe care actioneaza firma RCS&RDS

    14

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    15/39

    Din puctul de vedere al asimetriei, pietele sunt structurate in urmatoarelecategorii:

    pieele cu concentrare foarte nalt pieele cu concentrare nalt

    pieele cu concentrare medie pieele cu concentrare redus pieele cu concentrare foarte redus

    In continuare se va prezenta un indicator care defineste tipul de piata din punct devedere al asimetriei.

    1

    12

    =

    n

    cnG

    i , unde:

    G indicatorul Gini

    ci cota de pia a agentului economic in numrul de ageni economiciIndicatorul Gini poate lua ca valori : 0 G 1

    n funcie de valoarea indicatorului Gini, pieele se clasific :

    0,8 < G 1,0 concentrare foarte nalt 0,6 < G 0,8 concentrare nalt 0,4 < G 0,6 concentrare medie 0,2 < G 0,4 concentrare redus 0,0 < G 0,2 concentrare foarte redus

    Pentru a se putea calcula indicatorul Gini in vedere stabilirii tipului de piata pe careactioneaza firma RCS&RDS, se vor calcula inainte cotele de piata ale principalilorconcurenti din domeniul telecomunicatiilor.

    Gradul de concentrare al pietelorTabel 3.1.

    15

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    16/39

    Cotele de piata ale concurentilorTabel 3.2.

    Firma 2008 2009 2010ROMTELECOM 61,7 60,8 57,5RCS&RDS 28,3 30,2 33,5UPC ROMANIA 10 9 9

    TOTAL 100 100 100

    1

    12

    =

    n

    cnG

    i

    4540,013

    1)10,010,0617,0617,0283,0283,0(32008 =

    ++=G

    4510,0

    13

    1)09,009,0608,0608,0302,0302,0(32009 =

    ++=G

    4200,013

    1)09,009,0575,0575,0335,0335,0(32010 =

    ++=G

    G 2008 = 0,4540

    G 2009 = 0,4510

    G 2010 = 0,4200

    Piata analizata cea a telecomunicatiilor are Gini cuprins intre 0,4 si 0,6 fiind o piatacu concentrare medie, deci nu exista o concurenta puternica sau redusa ci o concurentamedie, piata fiind impartita intre cei 3 furnizori principali de servicii de telecomunicatii :ROMTELECOM, RCS&RDS, UPC ROMANIA.3.2. Modelul Porter

    Nr.Crt.

    Firme Cifra de afaceri2008

    mil lei2009

    mil lei2010

    mil lei1 ROMTELECOM 3110,13 3338,65 3027,932 RCS&RDS 1424,44 1658,47 1760,423 UPC ROMANIA 506,93 491,82 471,55

    TOTAL 5041,50 5488,94 5259,90

    Noii intrai

    16

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    17/39

    Fig. 3.1. Modelul Porter

    1. Analiza rivalitatii intre firmele existente in cadrul sectorului deactivitate

    Competitorii sunt firme similare care ncearc s satisfac aceleai nevoi aleclienilor i sunt percepute de consumatori ca alternative pentru satisfacerea cerinelor lor.

    Se pot identifica att concureni direci ct i indireci ai companiei astfel:Concurena indirectMicile firme de telecomunicatii prezente n oraele mici n care compania nc nu

    are acoperire i n sate. Cele mai multe au otradiie ndelungata i clienti fideli.Concurenta directaConcurenii firmei sunt:

    pentru serviciile de telefonie fix i internet : UPC Romnia i ROMTELECOM pentru serviciile de telefonie fix si mobil : ROMTELECOM, UPC, ORANGE,

    VODAFONE, COSMOTE; pentru serviciile de cablu TV : UPC , ROMTELECOM

    Alti concurenti: Dolce (Romtelecom), Focus Sat (UPC Astral), Boom tv (DTHTelevision Grup) i Max tv (Akta - DCS Communications).

    2. Analiza intrarilor de noi competitori in cadrul domeniului de activitate

    Un domeniu nu este atractiv daca in viitor pot patrunde usor in el noiconcurenti,care vor aduce capacitati de productie si resurse suplimentare si care vor luptapentrucresterea cotei de piata si impartirea profiturilor. Intrarea in sector va fi usuratadaca barierele de intrare si tendinta spre relatii concurentiale intre competitorii existentisunt mai putin evidente sau reduse. O aprofundare a analizei presupune studierea corelata a

    Furnizori Concurene din sector Clienii

    Produsele desubstituie

    Puterea denegociere afurnizorilor

    Puterea denegociere aclientilor

    Amenintareanoilor intrati

    Amenintareproduselor de

    substituie

    17

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    18/39

    intrarilor si iesirilor potentiale din cadrul domeniului de activitate, sub raportul niveluluibarierelor existentein ambele cazuri. Astfel:

    - daca ambele bariere de intrare si de iesire sunt mici, veniturile suntstabile, darmici pentru ca firmele intra si parasesc usor, fara restrictii, sectorul respectiv; deasemenea exista un risc ridicat sub raportul gradului de concurenta;

    - daca barierele de intrare sunt mici, iar cele de iesire mari, firmele intra usor atuncicand conjunctura este favorabila, dar ies greu, in acesteconditii, oferta de produsedepaseste capacitatea de absorbtie a pietii,reducandu-se nivelul profiturilor pentrutoti competitorii;

    - cel mai bun si atractiv sector este acela in care barierele de intrare suntinalte, iarcele de iesire sunt mici. Astfel, se intra greu si se parasesteusor domeniul in caz derecesiune;

    - daca ambele bariere sunt inalte, potentialul de profit este ridicat, dar prezinta unrisc mare deoarece este ingreunata iesirea din sector atuncicnd ritmul de crestere aactivitatii si posibilitatile de obtinere de profituri devin stabile sau chiar incep sascada

    3. Analiza gradului de amenintare a unor produse de substitutie

    Pe piaa din Romnia exist 5 mari concureni ( Romtelecom, UPC, Cosmote,Vodafone i Orange) ai comapaniei, acetia pot substitui cu uurin serviciile oferite,promovnd noi servicii la preuri mai avantajoase.

    De exemplu:UPC Business lanseaz abonamentele cu minute gratuite att n reele naionale fixe

    i mobile ct i n reele internaionale, disponibile numai prin intermediul nouluiportofoliu de servicii de telefonie. Totodat, UPC ofer clienilor serviciul de ultimgeneraie IP Voice, care const n conectarea liniei telefonice prin fibr optic. IP Voice

    este o soluie avantajoas de telefonie, la preuri competitive.Portofoliul de telefonie UPC Business include la acest moment 4 abonamenteTelefix noi, cu pn la 800 de minute ctre reele fixe naionale, pn la 100 de minutectre reele mobile naionale i pn la 300 de minute ctre reele internaionale, dar i noivariante de extraopiuni pentru convorbiri internaionale. n plus, clienii vor beneficia detarife avantajoase dup epuizarea minutelor incluse n abonament.

    UPC Business ofer companiilor cel mai nou serviciu IP Voice disponibil prin fibroptic ce permite direcionarea apelurilor prin internet. Aceast nou tehnologie seadreseaza companiilor care au infrastructur de voce pe IP i volum mare de convorbiri. Pelng tarifele avantajoase, serviciul faciliteaz gestionarea centralizat a mai multor posturitelefonice interioare n scopul optimizrii bugetului de comunicaii.

    4. Analiza capacitatii de negociere a clientilor

    Cu ct numrul clienilor este mai mare cu att puterea lor de negociere este maimare. Ei vor ncerca sa obtina preturi de vanzare cat mai mici, servicii de calitatesuperioara cu servicii post-vanzare si facilitati deosebite. Compania trebuie s anticipezenecesitile clienilor si s ofere servicii de o calitate superioar, astfel nct acetia sarmn fideli i s nu se orienteze ctre o alt companie.

    18

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    19/39

    Compania este cel mai important furnizor de servicii integrate de comunicaii avndpeste 90 de puncte de lucru n Romnia, Ungaria, Slovacia, Serbia, Cehia i Croaia. Peste1.700.000 de clieni beneficiaz de serviciile de televiziune prin cablu i satelit, iar peste150.000 de companii folosesc serviciile de internet, transmisii de date i telefonie fixoferite de RCS&RDS.

    n prezent, 750.000 de utilizatori beneficiaz de serviciile de telefonie RDS.Tel,500.000 de abonai au acces la serviciile Internet i ali 510.000 de clieni au ales serviciulDigi TV n Romnia.Succesulfirmei depinde de ncrederea pe care fiecare client o acord abilitii firmei de a-ifurniza serviciile de calitate pe care le merit.

    Grupul RCS & RDS ocup un loc important pe piaa telecomunicaiilor din Europade Est, deservind peste 1.000.000 de clieni i ofer soluii multiple de telecomunicaii peaceeai infrastructur: televiziune prin cablu, Internet i comunicaii de date i telefonie.

    RCS & RDS este n prezent cel mai mare furnizor de servicii de acces Internetbroadband, dintre operatorii de cablu din Romnia, deservind peste 1,2 mil de abonai

    pentru serviciile de televiziune (cablu i satelit), peste 200.000 de abonai la serviciile deacces Internet i ali peste 350.000 de abonai la serviciile de telefonie.

    5. Analiza capacitatii de negociere a furnizorilor

    Cu ct numrul furnizorilor este mai mic cu att capacitatea lor de necogiere estemai mare, de aceea firma a stabilit relaii de lung durat cu acetia, care s fie avantajoasepentru att pentru companie ct i pentru furnizori.

    n prezent, furnizorii firmei sunt: S.C. PNEUMAX S.R.L. Iasi S.C. MENS COMMUNICATION S.R.L.-Iasi

    S.C. ERGOMAN ROMANIA S.R.L.-Bucuresti S.C. EURO INDUSTRIES S.R.L.-Cluj Napoca MICROMEDIA SYSTEM S.R.L.-Craiova, Dolj ROADPOINT S.R.L.-Timisoara, Timis AGERYS BANAT S.R.L.-Timisoara, Timis BYTENET CONSULTING-Bucuresti

    4.3. Bariere de intrare i de ieire pe pia

    Bariere de intare

    1. Costuri de transfer

    RCS&RDS va licita pentru licenele de telefonie i vrea s devin operator 4G

    RCS&RDS va participa la licitaia pentru licenele de telefonie mobil pentru cvrea s furnizeze servicii telecom din generaia a patra (4G), fiind interesat s cumperelicene pentru frecvenele joase, de 800 i 900 MHz, a declarat directorul de dezvoltare aoperatorului, Valentin Popoviciu.

    19

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    20/39

    Operatorul deine o licen 3G n banda de 2.100 MHz, ctigat la nceputul anului2007 i valabil 15 ani, pentru care a pltit 35 milioane de dolari."Dup ce vom studia documentele prezentate de ANCOM vom decide pentru ce licenevom licita. n mod sigur vrem s achiziionm licene pentru frecvenele joase, de 800 i900 MHz. Probabil c vom licita i pentru celelalte licene n benzile de 1.800 i 2.600

    MHz. Obiectivul nostru este s furnizm clienilor notri servicii 4G", a spus Popoviciu.Autoritatea de reglementare n telecom, ANCOM, a anunat, miercuri, c n juruldatei de 1 mai va fi publicat caietul de sarcini pentru cele 56 de licene de comunicaiimobile n benzile de frecvene de 800, 900, 1.800 i 2.600 MHz.Costul de pornire al tuturor licenelor nsumeaz 726,8 milioane de euro i variaz ntre800.000 i 40 milioane de euro, n funcie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani.

    Astfel, fiecare licen valabil pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preminim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro,respectiv 10 milioane de euro pe bloc n banda de 1.800 MHz i 4 milioane pe bloc perechei 3 milioane pe bloc n banda de 2.600 MHz.Pentru blocurile de frecvene care vor fi alocate pe perioade de 15 luni valorile au fost

    stabilite la 3,4 milioane de euro n banda de 900 MHz i 800.000 de euro n banda de 1.800MHz.Popoviciu spune c tarifele anunate de ANCOM sunt mari. "Ar fi trebuit s fie mai

    reduse, s in cont de condiile din Romnia", a spus Popoviciu.El a adugat c RCS&RDS a investit un miliard de dolari n dezvoltarea reelelor

    companiei pn n 2010. "Investiiile au continuat i acum cifra este mai mare", a spusPopoviciu, fr s dea detalii.

    Operatorul i-a nceput activitatea n urm cu 16 ani i este prezent i pe pieele dinUngaria, Cehia, Slovacia, Croaia, Serbia, Spania i Italia.RCS&RDS i-a dezvoltat propria infrastructur de telecomunicaii pe suport de fibr optici acoper cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fix i mobil peste 200 orae din

    ar. Compania este controlat indirect de ctre omul de afaceri Zoltan Teszari.

    RCS & RDS face investitii serioase in modernizarea retelei

    RCS & RDS a instalat recent primul echipament CRS-3 (Carrier Routing System),cel mai performant si mai avansat router din portofoliul Cisco. Operatorul telecom a facutaceasta investitie pentru a accelera extinderea si dezvoltarea retelei sale IP si pentru aasigura astfel cresterea calitatii si stabilitatii serviciilor Digi (internet, TV, voce fixa simobila, date mobile) destinate atat clientilor rezidentiali cat si clientilor de business.Proiectul in cadrul caruia s-a instalat echipamentul Cisco de noua generatie, este printreprimele de acest tip din Europa si este o initiativa unica in Romania si in industria telecom,spun oficialii companiei, fara sa mentioneze insa valoarea investitiei.

    CRS-3, cea mai noua tehnologie Cisco si cel mai performant echipament din lumedin gama sa, este un router de mare capacitate care faciliteaza administrarea retelei decomunicatii a RCS & RDS si tripleaza capacitatile de transfer pe infrastructura companiei.Platforma Cisco CRS-3 simplifica structura retelei operatorului de telecomunicatii si crestefiabilitatea acesteia. Prin implementarea acestui proiect, gradul de incarcare a retelei RCS& RDS este redus cu pana la 50%, ceea ce permite companiei sa livreze servicii pe

    20

    http://telecomnews.ro/?p=1587http://telecomnews.ro/?p=1587
  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    21/39

    infrastructura existenta unui numar mult mai mare de clienti si, simultan, sa ofere tuturorclientilor o calitate sporita a serviciilor. Noua platforma folosita pentru dezvoltarea reteleiRCS & RDS, face posibila mentinerea si extinderea serviciilor de acces la Internet cuviteze de pana la 100 Mbps, in contextul cresterii cerintelor de largime de banda aleaplicatiilor online si faciliteaza, de asemenea, livrarea serviciilor de voce fixa si mobila,

    televiziune digitala si IPTV si de internet mobil.Cisco CRS-3 este de 3 ori mai performant fata de modelul anterior, ajungand la ocapacitate maxima de 322 terabiti pe secunda (Tbps). Noul router permite spre exemplu caintreaga colectie de carti a Bibliotecii Congresului din Washington sa fie descarcata inaproape o secunda, sau ca toate filmele create vreodata sa fie descarcate in mai putin de 4minute. Am ales solutia Cisco pentru ca ne permite sa aducem clientilor nostri servicii degeneratie noua. Este primul proiect de o asemenea anvergura in regiune si ne bucuram ca l-am realizat in parteneriat cu Cisco, care ne-a asigurat echipamentele CRS-3 si nu in ultimulrand cu Datanet Systems, care ne-a facilitat testarea tehnologiei Cisco si a asigurat livrareaechipamentelor. Integrarea noului router in retea a fost realizata integral de catre echipatehnica a RCS & RDS, ceea ce constituie o premiera si o experienta unica pentru o

    companie beneficiar a solutiilor Cisco. O astfel de realizare presupune performanta tehnicaridicata si nivel maxim de profesionalism al echipei implicate in proiect., declara SilviuGeorgescu, Chief Technical Officer al RCS & RDS.

    RCS&RDS ar fi investit 7 milioane de euro in digi 24

    Noua televiziune a companiei de telecomunicatii RCS&RDS, ce va fi lansat pe 1martie 2012, a nghitit sume uriase de bani pn n prezent.Surse din interiorul companiei au declarat pentru exclusivNEWS.ro c pn n prezent aufost efectuate investitii n aparatur si constructia de studiouri, de circa 7 milioane de euro.

    Cea mai mare parte a banilor au fost investiti n constructia unor hale imense n

    zona Hotelului Marriot din Bucuresti, care vor gzdui studiourile televiziuniiTehnologia de ultim generatie, n totalitate HD, a nghitit sume importante de bani , la felca si DSNG-urile, cu care vor fi efectuate transmisii live din toate colturile trii

    O parte important din cei 7 milioane de euro s-au dus pe salariile angajatilor carede un an de zile, lucreaz la foc continuu pentru Digi 24

    Tocmai salariile foarte mari au fost motivul pentru care foarte multi prezentatori destiri, reporteri, redactori si productori au prsit televiziuni consacrate precum, TVR ,Realitatea TV sau Antena 3, pentru nou nfiintatul post de stiriOficialii companiei au anuntat c postul de stiri Digi 24 nu va difuza publicitate cel putin nprimelease luni de zile.

    2. Accesul la reeaua de distribuie

    RCS & RDS i-a dezvoltat propria infrastructur de telecomunicaii pe suport de fibroptic i acoper cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fix i mobil peste 200 oraedin ar. RCS & RDS este lider pe piaa din Romnia n furnizarea serviciilor de internet ide televiziune prin cablu i satelit i este cel mai mare furnizor alternativ de servicii detelefonie fix. De asemenea RCS & RDS este singura companie de telecomunicaii dinRomnia care ofer pachete complete, cu 4 servicii: televiziune prin cablu sau satelit Digi

    21

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    22/39

    TV, internet de mare vitez Digi Net, telefonie fix Digi Tel i telefonie mobil DigiMobil. Pentru toate pachetele de servicii, compania practic cele mai accesibile tarife de pepia.

    RCS & RDS este o companie modern, cu o experien de 15 ani n furnizareasoluiilor de telecomunicaii. Operatorul de telecomunicaii are 6500 angajai i dispune de

    un numr de peste 200 puncte de prezen la nivelul ntregii ri. RCS & RDS este totodatunul din cei mai importani operatori din regiune, furniznd servicii de telecomunicaii i nSpania, Italia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaia i Serbia.

    Fig. 3.2. Prezenta SC RCS RDS SA la nivelul rii

    Asa cum se observa din harta de mai sus, SC RCS-RDS SA este prezenta in toatemarile orase din tara, dar si in alte orase mai micute, facand practic imposibila intrarea pepiata a unor noi firme de telecomonicatii.

    RCS & RDS este in prezent cel mai mare furnizor de servicii de acces Internetbroadband, deservind peste 1,35 milioane de abonati pentru serviciile de televiziune (cablusi satelit), peste 800.000 de abonati la serviciile de acces Internet si alti peste 1,2 milioanede abonati la serviciile de telefonie.

    In Spania, grupul RCS&RDS, prin societatea sa Best Spain Telecom S.L., este unoperator virtual de telefonie mobila (OMV) si colaboreaza cu societatea de telefonie mobilaspaniola Telefonica Moviles (Movistar)pentru facilitarea accesului la infrastructura radioa acesteia. Acoperirea semnalului, precum si calitatea acestuia, atat pentru servicii detelefonie mobila de tip 2G, cat si 3G, este aceeasi cu cea a Telefonica Moviles (Movistar).

    22

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    23/39

    In Italia, grupul RCS&RDS, prin societatea DIGI Italy S.r.l., este un operatorvirtual de telefonie mobila si colaboreaza cu Societatea de Telefonie mobila italiana H3Gpentru a facilita accesul la infrastructura radio a acestuia. Pentru serviciul de telefoniemobila 3G acoperirea si calitatea semnalului sunt cele oferite de H3G.

    3. Fidelizarea clientelei

    RCS & RDS reduce cu pana la 70% tarifele pentru apeluri catre destinatii fixesi mobile din Europa

    Incepand cu luna februarie 2012, RCS & RDS a redus si a unificat tarifele pentruconvorbiri initiate din reteaua sa de telefonie fixa si mobila catre alte destinatii fixe simobile din Europa, pentru majoritatea abonamentelor. De reducere beneficiaza atat noiiclienti, cat si clientii actuali ai RCS & RDS.Abonatii serviciilor Digi Tel si Digi Mobil au de-acum:

    - pentru destinatiile fixe din Europa - un singur tarif, 2

    eurocenti/minut (2.48 eurocenti/minut, cu TVA inclus);- pentru destinatiile mobile din Europa - 3 tarife unice in functie dezona in care este incadrata tara de destinatie:

    Tabelul 3.3.

    3eurocenti/minut

    Zona 1: Austria, Franta, Suedia, Turcia si Cipru

    5eurocenti

    /minut

    Zona 2: Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Germania, Italia,Lituania, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovenia,

    Spania, Ungaria7eurocenti/minut

    Zona 3: Belgia, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Luxemburg, Polonia,Republica Slovaca, Elvetia, Bulgaria, Croatia, Islanda, Macedonia

    Astfel, tarifele pentru convorbiri si pentru apeluri primite in roaming, inEuropa, devin cu pana la 70% mai mici fata de tarifele valabile anterior.RCS & RDS ieftineste tarifele pentru convorbiri nationale si ofer noi abonamente detelefonie

    Reduceri cu pana la 54% pentru convorbiri in alte retele nationale fixe simobile

    Incepand cu luna martie 2012, RCS & RDS a redus si a unificat tarifele pentruconvorbiri initiate din reteaua sa de telefonie fixa si mobila catre alte destinatii fixe simobile din Romania.

    Reducerile se aplica tuturor abonamentelor, cu exceptia celor gratuite. Abonatiiserviciilor Asociat si Nelimitatplatesc din aceasta luna pentru apeluri catre alte retelemobile nationale, un singur tarif, de numai:

    - 0,062 euro/minut, daca sunt abonati la Digi Tel Asociat, in valoare lunarde 5 lei

    23

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    24/39

    - 0,0372 euro/minut, daca sunt abonati la Digi Tel Nelimitat si Digi MobilNelimitat, in valoare lunara de 2,48 euro.

    Aceste tarife unificate si reduse cu 54% sunt valabile atat pentru abonatii actuali aicompaniei cat si pentru abonatii noi. Noile abonamente de telefonie aduc suplimentar,convorbiri cu 50% mai ieftine ctre retele fixe nationale si tarif unic pentru convorbiri

    catre aceste destinatii, in functie de abonament. Totodata, RCS & RDS vine cu primaoferta de convorbiri nelimitate ctre toate retele fixe nationale, in cadrulabonamentului de telefonie fix de 2,48 euro lunar.

    Suplimentar, clientii RCS & RDS de telefonie mobila pot beneficia de cele maibune tarife lunare de acces pentru date/Internet pe mobil cu trafic nelimitat: 0 lei, dacachizitioneaza si un abonament de Internet fix sau 10 lei - fara achizitionarea unui pachetde Internet fix.

    Noile abonamente de telefonie fixa ale RCS & RDS suntIn Familie, de 1,24 euro siNational, de 2,48 euro lunar.

    In Familie asigura legatura permanenta cu familia si prietenii prin convorbirilenelimitate in retelele Digi si prin tariful scazut catre alte retele fixe, de numai 0,0124

    euro/minut. Cei care opteaza pentru acest abonament vor plati doar 0,062 euro/minutpentru apeluri catre alte retele mobile.Nationaladuce convorbiri nelimitate in toate retelele fixe nationale si in Digi

    Mobil, plus un tarif ssi mai mic pentru apeluri catre alte retele mobile : numai 0,0372euro/minut.

    Pentru telefonia mobila, noile abonamente sunt: In Familie, de 1,24 euro ssi Plus,de 2,48 euro lunar.Digi Mobil In Familie ofera tarife similare cu abonamentul de telefoniefixa cu aceeasi denumire. Cei care au nevoie de convorbiri cu pret redus in toate retelele detelefonie, vor opta pentru Plus si vor avea: 0 euro in retea, catre fix si mobil, 0,0124Euro/minut catre alte retele fixe si 0,0372 euro/minut catre alte retele mobile nationale.

    Bariere de ieire

    1. Activele durabile si specializate

    Activele detinute de firma RCS&RDS, in special activele fixe sunt foartespecializate tinand cont ca aceasta opereaza in sectorul telecomunicatiilor. Initial au fostfacutre investitii foarte mari pentru ca firma sa se poata extinde la nivelul intregii tari.Iesirea de pe piata ar presupune o pierdere foarte mare, investitiile in echipamenteleinstalate neputand fii recuperate.

    2. Creditele accesate

    Firma RCS&RDS a accesat credite foarte mari pentru a se putea extinde inRomania si in tarile vecine unde aceasta opereaza. Aceste credite sunt scadente in urmatoriiani ceea ce obliga firma sa opereze pe piata pentru a putea restitui creditele accesate.

    3. Bariere apartinand managerilor :

    24

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    25/39

    Lipsa comunicarii ntre angajai i managementul superior

    Personalul companiei RDS-RCS a sczut n anul 2010. Principalul motiv alplecrilor este lipsa de comunicare eficient, ceea ce se traduce n special prin faptul cangajaii sunt nemulumii de politicile interne de promovare i recompensare. Potrivit

    surselor citate, exist probleme de comunicare la toate nivelurile, fapt care i face peangajaii care au o problem s se simt foarte frustrai. De exemplu, i se promite cavansezi, iar apoi, cnd vine timpul, nu te mai bag nimeni n seam.

    Problemele de comunicare apar i pe orizontal, ntre departamente, dar i pevertical. Astfel, angajaii entry level sunt cei mai speriai, pentru c nu cunosc pe nimenii nu au cu cine s vorbeasc despre problemele lor. De asemenea, problemele apar i dinaplicarea unor reguli stricte n interiorul companiei, de tipul celor din multinaionale.Angajaii se plng de suprasolicitare i de stres.

    n contextul unei creteri masive a afacerilor n ultimii ani, explicaia ar putea fiaplicarea unor reguli de multinaional ntr-o companie autohton, fr a avea la baz studiii expertiz de specialitate.

    O alt explicaie ar putea ine de un posibil plan de a externaliza activitile de call-center sau de mutarea centrului de greutate a activitii dinspre telefonia fix nspresoluiile de comunicaii de ultim generaie, micare care ar presupune reduceri depersonal.

    Nu se are n vedere angajatul i motivarea acestuia pentru a face lucrurile ct maibine ci se are in vedere ca lucrurile s mearg , fapt ce conduce la multe plecri din cadrulcompaniei a angajailor. S-a ncercat dea lungul anilor ca s se opreasc oamenii n firmprin tot felul de tehnici dar nu s-au mrit salariile i nu s-au mbuntit condiiile de lucru.

    Majoritatea oamenilor care au plecat din companie au spus c nu se pune accent pegrija fa de angajai. Acetia au vzut-o ca pe o oportunitate de a se forma profesionalavnd acces la tot felul de metode i tehnici privind serviciile oferite ct i acces la o

    tehnologie nalt.Un lucru important care lipsete n aceast companiei este ncrederea n Topmanagement. La nivelul top managementului se ncearc un control autoritar prin caremanagerii lovesc ca angajaiilor s le fie team pe viitor i s se supun.

    4. Coninutul clauzelor contractuale cu furnizorii i distribuitorii

    Pentru c relaiile dintre Antena 1 i RCS snt ngheate, finalul contractului pe careconsoriul format din cele dou companii l are cu L.P.F. pentru drepturile TV ale Ligii 1va duce i la ruperea actualelor nelegeri. Iar prima msur cu care RCS-RDS amenineste scoaterea GSPTV-ului din grila de programe.

    Pentru a nu rmne n aer n cazul RCS-RDS decide expulzarea, GSPTV se afl nnegocieri avansate cu U.P.C., DolceSport (platforma TV a Romtelecom) i cu cablitiiindependeni pentru preluarea postului n grila acestora de programe. Conform cifrelor dinpiaa media, apariia GSPTV-ului n ofertele acestor distribuitori i ieirea de la RCS RDSar nsemna pentru post o rspndire cu cteva procente mai mare dect n prezent, undevaspre 48 la sut. Dar prezint o mare problem, un public complet nou!

    Oamenii care au vrut neaprat s vad meciurile din Liga 1 i erau la U.P.C. aumigrat n aceti trei ani la R.C.S., acolo unde se transmiteau majoritatea partidelor.

    25

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    26/39

    Nu este exclus ns ca GSP TV s rmn i la RCS RDS, pentru c i n aceastdirecie se duc tratative, iar atunci ar ajunge la aceeai rspndire ca Sport.ro.

    Conform hotnews.ro, numrul total de abonai la serviciile TV este de aproximativ5,83 milioane de abonai. Doar pe segmentul serviciilor TV prin cablu, numrul abonailorera de circa 3,3 milioane.

    Toate calculele ar putea fi date peste cap ns de negocierile dintre Sabina Petre,director general Antena TV Group, i Dumitru Dragomir, preedintele L.P.F., legate devnzarea postului ctre L.P.F., unde ar fi transmise cele ase pachete de meciuri rmasenevndute la licitaie.

    Posturile TV axate pe sport de la noi au o viata destul de scurta. Telesport a decedatrecent si nici GSP TV nu se simte prea bine. Postul creat de initial de Antena 1 si RCS-RDS ajunge la un moment de rascruce: termina contractul cu meciurile de fotbal si, inacelasi timp, termina si contractul de parteneriat cu RCS-RDS. In plus, sunt discutii privindpreluarea sa de catre Liga Profesionista de Fotbal. Ce va fi vom vedea, cert este ca RCS ii"alunga" din oferta de cablu, incercand sa-i izoleze pe o piata si asa mica.

    5. ncheierea contractului de asociere cu RCS-RDS.Asocierea dintre Antena 1 si RCS-RDS a fost facuta pana la finalul sezonului

    competitional din fotbal care se incheie ...weekendul acesta. Intre cele 2 entitati, Antena 1si RCS-RDS, a aparut intre timp un scandal cu multe milioane de euro si dari in judecata,asa ca RCS-RDS abia asteapta sa scape de GSP TV. Eventual si din grila de programe.

    "Belive it or not", cum spun englezii, RCS-RDS pregateste scoaterea GSP TV dinpachetul oferit abonatilor. Au deja 2 posturi de sport proprii, Digi Sport si Digi Sport +, si,evident, nu vor concurenta. Mai ales concurenta cu care sunt in proces.

    Solutiile pentru GSP TV sunt destul de limitate in acest moment, conform surselor

    din trust. Cert este ca va pierde foarte mult din punct de vedere al audientei si al forteifinanciare (si asa redusa). Astfel, in acest moment se discuta despre:a. Desfiintarea GSP TV. O varianta putin probabila in planul imediat, data fiind investitiaexistenta, insa foarte posibila in planul mediu al afacerilor facute de trustul Intact.b. Trecerea la platforma Dolce TV. Este aproape cert ca RCS-RDS ii va expulza, iar peUPC nu se poate migra pentru ca UPC este in discutii cu RCS-RDS pentru a fi preluata.Din cate se pare deja au inceput discutiile cu Dolce. Evident ca se va pierde foarte mult dinacoperire in momentul aceastei treceri.c. Cumpararea de catre L.P.F. si transformarea in "L.P.F. TV". Aceasta ar fi varianta ceamai buna pentru GSP TV, pentru ca s-ar alege cu cateva meciuri de fotbal pe care sa letransmita si (ceva)bani investiti. Problema lor va fi insa, in continuare, faptul ca aproapesigur vor fi expulzati din pachetul de cablu RCS-RDS. Acest lucru blocheaza, de altfel,discutiile.

    Analiza domeniului de activitate n funcie de barierele de intrare i ieire

    26

    http://www.analizafinanciara.ro/?cs=132707http://www.analizafinanciara.ro/?cs=132707
  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    27/39

    Aceast analiz ofer o viziune asupra situaiei concureniale i nivelului derentabilitate ale domeniului de activitate.

    Fig. 3.3 Matricea analizei domeniilor de activitateSursa : Crstea, Gh. (coord.), Deac, V., Popa, I., Podgoreanu, S. - Analiza strategic amediului concurenial, Editura Economic, Bucureti, 2002, pag. 194

    Domeniul telecomunicatiilor se incadreaza in cadranul II. Rentabilitatea este

    ridicata datorita slabei amenintari a unor noi concurenti, existand foarte multe bariere deintrare pe piata in acest domeniu. Firmele beneficiaza de clienti permanenti carora le oferaservicii pe baza de abonament ceea ce face ca rentabilitatea sa fie stabila. Iesirea de pe piatadin acest domeniu se face cu asumarea pierderii unor investitii destul de mari.

    Domeniul telecomuicatiilor intotdeauna va fi un domeniu puternic deorece oameniivor comunica mereu si vor avea nevoie de informatii, pe care le vor accesa prin intermediultelevizorului si internetului.

    4.ANALIZA FACTORILOR CARE ASIGUR COMPETITIVITATEAFIRMEI

    27

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    28/39

    4.1. Preul i calitatea.

    4.1.1. Televiziune

    Digi TV cabluTabelul. 4.1.

    Tip pachet analogic Nr. canale TV* Tarif lunar ***(lei, inclusiv TVA)

    Baza 40 25Extra 59 32Baza Special 59 25* Numarul si specificul canalelor TV pot varia. Va rugam sa verificati grilalocala in punctele noastre de prezenta sau la 031.400.4600

    ** Oferta disponibila regional. Va rugam verificati disponibilitateapachetului Baza Special la 031.400.4600.*** Tariful lunar include contravaloarea abonamentului pentru serviciul deprograme audiovizuale si 10 lei pentru serviciile accesorii, asociate si dementenanta.

    Tabelul. 4.2.

    Tip pachet analogic Nr. canale TV*Tarif lunar ***(lei, inclusiv TVA)

    Baza+HBO 41 32Extra+HBO 60 39

    Baza Special**+HBO 60 32*Numarul si specificul canalelor TV pot varia. Va rugam sa verificati grilalocala in punctele noastre de prezenta sau la 031.400.4600.** Oferta disponibila regional. Va rugam verificati disponibilitateapachetului Baza Special la 031.400.4600.*** Tariful lunar include contravaloarea abonamentului pentru serviciul deprograme audiovizuale si 10 lei pentru serviciile accesorii, asociate si dementenanta.

    Digi Tv digital

    Tabelul. 4.3.

    Tip pachet analogic Nr. canale TV* Nr. posturi radioTarif lunar ***

    (lei, inclusiv TVA)

    28

    http://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/pachet-bazahttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/pachet-extrahttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/oferte-regionale/baza-specialhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/baza-extra-hbohttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/baza-extra-hbohttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/oferte-regionale/baza-special-hbohttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/oferte-regionale/baza-special-hbohttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/pachet-bazahttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/pachet-extrahttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/oferte-regionale/baza-specialhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/baza-extra-hbohttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/baza-extra-hbohttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/oferte-regionale/baza-special-hbo
  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    29/39

    Baza Digital 75 8 25Extra Digital 87 8 32Baza Special Digital** 87 8 25

    *Numarul si specificul canalelor TV pot varia. Va rugam sa verificati grila locala inpunctele noastre de prezenta sau la 031.400.4600.

    ** Oferta disponibila regional. Va rugam verificati disponibilitatea pachetului Baza Specialla 031.400.4600.*** Tariful lunar include contravaloarea abonamentului pentru serviciul de programeaudiovizuale si 10 lei pentru serviciile accesorii, asociate si de mentenanta.

    Televiziune digitala prin cablu Digi TV

    Tabelul. 4.4.

    Tip pachet digitalNr. canale TV*

    (minim)Nr. Posturi radio

    Tarif lunar***(lei/luna, cu TVA)

    Baza Digital 75 digitale + 9 HD 8 25Extra Digital 87 digitale + 9 HD 8 32Baza Special Digital** 87 digitale + 9 HD 8 25

    *Numarul si specificul canalelor TV pot varia. Va rugam sa verificati grila locala inpunctele noastre de prezenta sau la 031.400.4600.** Oferta disponibila regional. Localitatile in care iti putem oferi Baza Special sunt: Bacau,Baia Mare, Calarasi, Cluj, Galati, Braila, Vanatori, Manolache, Sat Costi, Tulucesti,Tatarca, Sivita, Ijdilei, Frumusita, Tamaoani, Ploiesti, Focsani, Ramnicu Sarat, Suceava,Timisoara, Alba Iulia, Aiud, Sebes, Dej, Gherla, Deva, Lugoj, Turda, Zalau, Craiova,Pitesti.*** Tariful lunar include contravaloarea abonamentului pentru serviciul de programe

    audiovizuale si 10 lei pentru serviciile accesorii, asociate si de mentenanta.

    Beneficiile utilizarii pachetelor de televiziune

    a) Pachete cu pret redusCu pachetele Baza, Extra si Baza Special ai cele mai mici preturi pentru

    abonamente TV, 25 si 32 lei (inclusiv TVA). Ai de asemenea, cel mai mic pret pentrucanalul suplimentar HBO, de 7 lei. Programul analog complet, Extra + HBO, iti aduce unnumar de pana la 60 canale, pentru numai 39 lei (inclusiv TVA).b) Pana la 70 canale TV

    Cu pachetele Baza, Extra si Baza Special ai intre 40 si 70 programe TV, in functie

    de zona in care te afli! Afla cate programe TV iti oferim in zona in care locuiesti, sunand la03xx.400.414 (xx reprezinta prefixul judetului din care ne apelezi). Completeaza-tiprogramele de film cu HBO , pentru numai 7 lei/luna (inclusiv TVA).c) Posibilitatea de vizionare a programelor pe mai multe televizoare, fara costurisuplimentare

    Programele analogice ale televiziunii Digi TV pot fi vizionate pe mai multetelevizoare, fara costuri suplimentare. Ai nevoie doar de un amplificator de semnal(splitter) instalat. Pentru aceasta, te rugam sa apelezi Departamentul Tehnic (03xx.400.401,

    29

    http://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-digital/pachet-baza-digitalhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-digital/pachet-extra-digitalhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-digital/oferte-regionale/baza-special-digitalhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-digital/pachet-baza-digitalhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-digital/pachet-extra-digitalhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-digital/oferte-regionale/baza-special-digitalhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/baza-extra-hbohttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-digital/pachet-baza-digitalhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-digital/pachet-extra-digitalhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-digital/oferte-regionale/baza-special-digitalhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-digital/pachet-baza-digitalhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-digital/pachet-extra-digitalhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-digital/oferte-regionale/baza-special-digitalhttp://www.rcs-rds.ro/televiziune-digi-tv/cablu-analogic/baza-extra-hbo
  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    30/39

    xx = prefixul judetului din care ne apelezi), in vederea inregistrarii unei solicitari in acestsens.d) Aboneaza-te acum la unul dintre pachetele de televiziune digitala prin cablu DigiTV. Vei avea:

    Calitatea digitala a imaginii

    Numar mult mai mare de programeAcelasi pret cu televiziunea analogicae)Calitatea digitala a imaginii

    Pachetele de tip Digital au o calitate ridicata a imaginii iar sunetul este mai bundecat cel redat de canalele de tip analog. Un televizor adecvat receptiei de tip digitalasigura vizionarea programelor la adevarata calitate digitala.

    Numar mult mai mare de programeNumarul de canale este mai mare cu peste 50% in pachetele digitale decat in cele

    analogice.

    Tabelul. 4.5.

    Numar minimcanale TV

    Posturi radioProgramesuplimentareoptionale

    Pacheteanalogice

    Baza 40 - -Extra 59 - -Baza special 59 - -

    Pachete digitaleBaza Digital 71 7

    HBO MaxpackExtra Digital 82 7Baza SpecialDigital

    82 7

    Pachetul HBO Maxpack include: HBO Comedy, Cinemax, HBO

    f) Acelasi pret cu televiziunea analogica

    Pachetele digitale au acelasi pret cu cele analogice:

    Tabelul. 4.6.

    Tarif lunar Tarif programe suplimentare

    30

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    31/39

    (lei, inclusivTVA)

    optionale(lei, inclusiv TVA)

    Pacheteanalogice

    Baza 25 -Extra 32 -Baza special 25 -

    Pachete digitale Baza Digital 25 HBO Maxpack= 7 leiExtra Digital 32Baza SpecialDigital

    25

    Pachetul HBO Maxpack include: HBO Comedy, Cinemax, HBO

    4.1.2. Internet

    Tabelul. 4.7.

    Digi Net Fiberlink Digi Net Fiberlink 1 Digi Net Fiberlink 2Tarif lunar (lei, inclusiv TVA)

    29 39

    Latime de banda maxima inorasul tau

    50 Mb/s 100 Mb/s

    Latime de banda maxima ininternet

    50 Mb/s 100 Mb/s

    Trafic cu latime de bandamaxima in internet

    nelimitat nelimitat

    BeneficiiDigi Net Fiberlink este internetul nostru de mega-viteza la mini-pret pentru tine.

    Treci pe Digi Net Fiberlink si ai: cele mai mari viteze de transfer pe care ti le poate oferi cineva - pana la 100

    Mbps cele mai mici preturi pentru astfel de viteze de la 29 lei/luna (TVA inclus) trafic nelimitat conectare gratuita 2 adrese de email @rdslink.ro

    administrare online a contului de abonat acces gratuit la jocurile Link Mania pachete gratuite si preturi reduse pentru servicii de telefonie fixa, telefonie

    mobila, televiziune Digi Net Mobil prin modem USB 0 lei tariful lunar, 0 lei echipamentul!*

    31

    http://www.linkmania.ro/http://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/fiberlink/internet_fiberlink_oferteasociate.php?t=gratuithttp://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/fiberlink/internet_fiberlink_oferteasociate.php?t=gratuithttp://www.linkmania.ro/http://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/fiberlink/internet_fiberlink_oferteasociate.php?t=gratuithttp://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/fiberlink/internet_fiberlink_oferteasociate.php?t=gratuit
  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    32/39

    Aboneaza-te acum la internet de mare viteza prin fibra optica sau prin cabluFiberlink 2 sau Cablelink 2, de pana la 100 Mbps si de 39 de lei (inclusiv TVA), primestiGRATUIT internet mobil cu:

    viteze de transfer de pana la 7,2 Mbps trafic nelimitat

    promotional, un modem USB cu discount de 100% al chiriei lunare*

    4.1.3. Telefonie Fixa

    Vorbesti acum nelimitat in toata Romania!O oferta imbatabila! Cu abonamentul National, primesti convorbiri nelimitate in

    toate retelele fixe din Romania, in cel mai mic abonament, de numai 2.48 euro lunar (TVAinclus)!

    Ai suplimentar tarife preferentiale catre Spania si Italia, ca sa fii permanent aproapede cei dragi. Si poti vorbi catre destinatiile internationale, la tarife nationale!

    convorbiri nelimitate*, gratuit in toate retelele fixe nationale

    numai 3.72 eurocenti/minut catre alte retele mobile nationale tarife preferentiale catre Digi Mobil Italia (4 eurocenti/minut) si Digi Mobil

    Spania (6.2 eurocenti/minut) tarife de maxim 2.48 eurocenti/minut - pentru convorbirile catre destinatiile

    standard internationale

    4.1.4. Telefonie mobila

    Cu Digi Mobil Plus ai posibilitati nelimitate de comunicare: nelimitat in retea, pefix si pe mobil, cele mai multe convorbiri catre alte retele nationale fixe si mobile, dar sicatre destinatii internationale. Digi Mobil Plus reuneste avantajele maxime ale tuturor

    abonamentelor de telefonie mobila: 1.24 eurocenti/minut catre alte retele fixe nationale 3.72 eurocenti/minut catre alte retele mobile nationale tarife preferentiale catre Digi Mobil Italia (4 eurocenti/minut) si Digi Mobil

    Spania (6.2 eurocenti/minut) tarife de maxim 2.48 eurocenti/minut - pentru convorbirile catre destinatiile

    standard internationaleDaca vrei sa platesti un tarif lunar si mai mic, poti opta pentru Digi Mobil In

    Familie. Cel mai mult timp petrecut cu familia ta, la cel mai mic tarif lunar!

    ConcluzieFirma cere un pret rezonabil pentru serviciile oferite, obtinand un profit mare din

    vanzarea serviciilor, iar clientii primesc un produs care satisface o anumit nevoie.4.2.Volumul desfacerilor

    RCS & RDS este in prezent cel mai mare furnizor de servicii de acces Internetbroadband, deservind peste 1,35 milioane de abonati pentru serviciile de televiziune (cablusi satelit), 1.10 milioane de abonati la serviciile de acces Internet si alti peste 1,5 milioanede abonati la serviciile de telefonie.

    32

    http://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/fiberlink/pachetehttp://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/cablelink/pachetehttp://www.rcs-rds.ro/telefonie-mobila-digi-mobil/digi-mobil-in-familiehttp://www.rcs-rds.ro/telefonie-mobila-digi-mobil/digi-mobil-in-familiehttp://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/fiberlink/pachetehttp://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/cablelink/pachetehttp://www.rcs-rds.ro/telefonie-mobila-digi-mobil/digi-mobil-in-familiehttp://www.rcs-rds.ro/telefonie-mobila-digi-mobil/digi-mobil-in-familie
  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    33/39

    Tabelul. 4.8.

    Televiziune(cablu+digital)

    Internet Telefonie fixa Telefonie mobila

    Clienti 1,35 milioane 1,10 milioane 1,50 milioane 1,35 milioane

    In Spania, grupul RCS&RDS, prin societatea sa Best Spain Telecom S.L., este unoperator virtual de telefonie mobila (OMV) si colaboreaza cu societatea de telefonie mobilaspaniola Telefonica Moviles (Movistar)pentru facilitarea accesului la infrastructura radioa acesteia. Acoperirea semnalului, precum si calitatea acestuia, atat pentru servicii detelefonie mobila de tip 2G, cat si 3G, este aceeasi cu cea a Telefonica Moviles (Movistar).

    In Italia, grupul RCS&RDS, prin societatea DIGI Italy S.r.l., este un operator virtual detelefonie mobila si colaboreaza cu Societatea de Telefonie mobila italiana H3G pentru afacilita accesul la infrastructura radio a acestuia. Pentru serviciul de telefonie mobila 3G

    acoperirea si calitatea semnalului sunt cele oferite de H3G.

    4.3. Economie de scal

    Operatorul de comunicatii prin cablu RCS&RDS a redus cu pana la 54% tarifelepentru convorbiri initiate din reteaua sa de telefonie fixa si mobila catre alte destinatii fixesi mobile. Pe baza unui abonament lunar de 2,48 de euro (TVA) compania permiteconvorbiri nelimitate in retea atat in reteaua fixa cat si in cea mobila, iar in cazulabonamentelor de telefonie fixa, la acest pret a introdus convorbiri nelimitate catre toateretelele fixe nationale.

    Conform anuntului companiei, reducerile se aplica tuturor abonamentelor, cu

    exceptia celor gratuite. Abonatii serviciilor Asociat si Nelimitat platesc din aceasta lunapentru apeluri catre alte retele mobile nationale, un singur tarif, de:- 0,062 euro/minut, daca sunt abonati la Digi Tel Asociat, in valoare lunara de 5 lei- 0,0372 euro/minut, daca sunt abonati la Digi Tel Nelimitat si Digi Mobil Nelimitat, invaloare lunara de 2,48 euro.

    "Aceste tarife unificate si reduse cu 54% sunt valabile atat pentru abonatii actuali aicompaniei cat si pentru abonatii noi. Noile abonamente de telefonie aduc suplimentar,convorbiri cu 50% mai ieftine catre retele fixe nationale si tarif unic pentru convorbiri catreaceste destinatii, in functie de abonament. Totodata, RCS & RDS vine cu prima oferta deconvorbiri nelimitate catre toate retele fixe nationale, in cadrul abonamentului de telefoniefixa de 2,48 euro lunar", se arata in comunicatul companiei.

    RCS & RDS reduce cu pana la 70% tarifele pentru apeluri catre destinatii fixe simobile din EuropaIncepand cu luna februarie 2012, RCS & RDS a redus si a unificat tarifele pentru

    convorbiri initiate din reteaua sa de telefonie fixa si mobila catre alte destinatii fixe simobile din Europa, pentru majoritatea abonamentelor. De reducere beneficiaza atat noiiclienti, cat si clientii actuali ai RCS & RDS.

    Incepand cu luna februarie 2012, RCS & RDS a redus si a unificat tarifele pentruconvorbiri initiate din reteaua sa de telefonie fixa si mobila catre alte destinatii fixe si

    33

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    34/39

    mobile din Europa, pentru majoritatea abonamentelor. De reducere beneficiaza atat noiiclienti, cat si clientii actuali ai RCS & RDS.

    Abonatii serviciilor Digi Tel si Digi Mobil au de-acum: pentru destinatiile fixe din Europa - un singur tarif, 2 eurocenti/minut (2.48

    eurocenti/minut, cu TVA inclus);

    pentru destinatiile mobile din Europa - 3 tarife unice in functie de zona in care esteincadrata tara de destinatieAstfel, tarifele pentru convorbiri si pentru apeluri primite in roaming, in Europa,

    devin cu pana la 70% mai mici fata de tarifele valabile anterior.

    4.4. Tehnologiile utilizate

    CRS-3, cea mai noua tehnologie Cisco si cel mai performant echipament din lumedin gama sa, este un router de mare capacitate care faciliteaza administrarea retelei decomunicatii a RCS & RDS si tripleaza capacitatile de transfer pe infrastructura companiei.Platforma Cisco CRS-3 simplifica structura retelei operatorului de telecomunicatii si creste

    fiabilitatea acesteia. Prin implementarea acestui proiect, gradul de incarcare a retelei RCS& RDS este redus cu pana la 50%, ceea ce permite companiei sa livreze servicii peinfrastructura existenta unui numar mult mai mare de clienti si simultan sa ofere tuturorclientilor o calitate sporita a serviciilor. Noua platforma folosita pentru dezvoltarea reteleiRCS & RDS, face posibila mentinerea si extinderea serviciilor de acces la Internet cuviteze de pana la 100 Mbps, in contextul cresterii cerintelor de largime de banda aleaplicatiilor online si faciliteaza de asemenea livrarea serviciilor de voce fixa si mobila,televiziune digitala si IPTV si de internet mobil.

    Cisco CRS-3 este de 3 ori mai performant fata de modelul anterior, ajungand la ocapacitate maxima de 322 terabiti pe secunda (Tbps). Noul router permite spre exemplu caintreaga colectie de carti a Bibliotecii Congresului din Washington sa fie descarcata in

    aproape o secunda, sau ca toate filmele create vreodata sa fie descarcate in mai putin de 4minute.RCS & RDS este prima companie de telecomunicatii din Romania si din regiune

    care pune la dispozitia clientilor sai protocoalele IPv4 si IPv6 (stiva duala nativa) pentruconexiunea la internet.IPv6 mareste enorm spatiul de adrese de internet valabil pentru vechiul protocol IPv4, de la2 la puterea 32 la 2 la puterea 128 si asigura companiei posibilitatea de a multiplicanumarul de clienti existenti in retea. Pe langa spatiul mult mai mare pentru adrese, acestprotocol mai are si urmatoarele avantaje: gestionare simplificata a adreselor,autoconfigurarea usoara a acestora, rutare optimizata, o mai buna securizare a datelortransmise.

    IPv6 permite ca orice echipament care se poate conecta la internet (imprimanta,smart phone, tableta, smart TV, home theater PC, frigider, camera de supraveghere, NAS -Network Attached Storage, etc.) sa aiba o adresa publica si nu privata, ca pana acum.Protocolul permite astfel configurarea adresei de internet printr-un mecanism multsimplificat si ofera oricarui utilizator posibilitatea de a seta cu usurinta accesul la internetpentru echipamentele folosite.

    Una dintre promisiunile IPv6 este ca numarul aproape infinit de adrese sirenumerotarea facila vor face ca NAT (Network Address Translation) sa devina inutil. Se

    34

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    35/39

    vor putea construi astfel noi aplicatii fara solutii greoaie sau erori aleatorii, aparute acum inIPv4 in contextul utilizarii NAT.

    5. PORTRETUL DE COMPETITIVITATE AL FIRMEISC RCS&RDS SA

    35

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    36/39

    Pentru a putea realiza portretul de competitivitate al firmei RCS&RDS estenecesara o comparatie a firmei cu agentul economic cel mai reprezentativ din piatatelecomunicatiilor. In acest sens se va compara firma RCS&RDS cu firma Romtelecom,aceasta fiind firma cu cea mai mare cifra de afaceri la nivel national.

    In tabelul urmator este evidentiat serviciul cel mai reprezentativ a celor mai mari 3firme de telecomunicatii din Romania.

    Serviciu reprezentativ oferit de firmele de telecomunicatii.

    Tabel 5.1.

    Firma Televiziune Telefonie Internet Pret pachetRCS&RDS 71 canale Nelimitat in

    retea100 mbps 69lei

    ROMTELECOM 62 canale 100 minute

    incluse

    2 mbps 59 lei

    UPC 103 canale Seara si inweekend gratuit

    20 mbps 59 lei

    Nivelul desfacerilor in 2010

    Tabel 5.2.

    Firma Cifra de afaceri 2010 Profit 2010ROMTELECOM 3027,93 mil lei - 227 mil lei

    RCS&RDS 1760,42 mil lei - 70 mil leiUPC ROMANIA 471,55 mil lei - 65 mil lei

    Prezentarea factorilor cantitativi de competitivitate.

    Principalii factori cantitativi de competitivitate folositi sunt : pretul, calitatea,volumul desfacerilor, profitul.

    Metoda de reprezentare se bazeaz pe construcia unui poligon regulat cu un numrde laturi N egale cu numrul de factori cantitativi independeni luai n consideraie.

    Fiecrui factor i corespunde unul din vrfurile poligonului, iar dimensiunea lui cantitativse msoar fa de centrul poligonului pe raza ce unete acest centru cu vrful respectiv(din punct de vedere geometric aceast raz reprezint efectiv raza cercului circumscrispoligonului). Portretul de competitivitate va fi poligonul (cu acelai numr N de laturi, dar,n cazul general, neregulat) care unete ntre ele cotele reprezentnd valorile numericeefective ale celor N factori. Valoriile fiecarui factor vor fi reprezentate ca procente dintr-ovaloare etalon.

    36

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    37/39

    Factorii cantitativi de competitivitateTabel 5.3.

    Trasarea portretelor de competitivitate

    Factori cantitativide competitivitate

    ROMTELECOM RCS&RDS UPC ROMANIA

    Pret 85 100 85Calitate 60 100 70Volum 100 58 15Profit 40 100 20

    Fig 5.1. Portretul de competitivitate pentru ROMTELECOM

    P

    KK

    0

    20

    40

    60

    80

    100

    V

    Pr

    37

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    38/39

    Analizand potretele de competitivitate se poate observa ca firma ROMTELECOMare o desfacere a serviciilor foarte buna inregistrand o cifra de afaceri mare, dar are unprofit scazut care poate fi din cauza unei calitati reduse a serviciilor. Firma RCS&RDS are

    Fig 5.2. Portretul de competitivitate pentru RCS&RDS

    P

    KK

    0

    20

    40

    60

    80

    100

    V

    Pr

    Fig 5.3. Portretul de competitivitate pentru UPC ROMANIA

    P

    KK

    0

    20

    40

    60

    80

    100

    V

    Pr

    38

  • 8/22/2019 92812464-Proiect-RDS

    39/39

    un pret usor ridicat pentru serviciile de baza dar cu o calitate superioara celorlalte douafirme inregistrand astfel un profit ridicat in comparatie cu competitoriiei. Firma UPCROMANIA se situeaza in spatele celorlalte 2 firme, avand o calitate mai slaba pentruserviciile sale chiar daca are un pret atragator pentru clienti.