82280895 infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala

23
INFRACŢIUNI CARE ADUC ATINGERE UNOR RELAŢII PRIVIND CONVIEŢUIREA SOCIALǍ ÎMPIEDICAREA LIBERTǍŢII CULTELOR (art. 318) 1. Conţinutul legal: „Împiedicarea sau tulburarea libertăţii de exercitare a vreunui cult religios, care este organizat şi funcţionează potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta de a obliga o persoană, prin constrângere, să participe la serviciile religioase ale vreunui cult, sau să îndeplinească un act religios legat de exercitarea unui cult.” 2. Condiţii preexistente: 2A. Obiectul infracţiunii: - obiectul juridic special - relaţiile sociale privind convieţuirea socială a căror existenţă şi dezvoltare depinde de libertatea de exercitare a oricărui cult religios de către toţi cetăţenii ţării noastre. - obiectul material - corpul persoanei asupra căreia s-au săvârşit acte de constrângere sau violenţe; mai poate fi obiect material bunurile destinate exercitării cultului asupra cărora s-au răsfrânt acţiunile făptuitorului. 2B. Subiecţii infracţiunii: - subiectul activ - orice persoană; fapta este susceptibilă de toate formele de participaţie.

Upload: edith-minich

Post on 11-Feb-2015

41 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

referat

TRANSCRIPT

Page 1: 82280895 Infractiuni Care Aduc Atingere Unor Relatii Privind Convietuirea Sociala

INFRACŢIUNI CARE ADUC ATINGERE UNOR RELAŢII PRIVIND CONVIEŢUIREA SOCIALǍ

ÎMPIEDICAREA LIBERTǍŢII CULTELOR (art. 318)1. Conţinutul legal:

„Împiedicarea sau tulburarea libertăţii de exercitare a vreunui cult religios, care este organizat şi funcţionează potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta de a obliga o persoană, prin constrângere, să participe la serviciile religioase ale vreunui cult, sau să îndeplinească un act religios legat de exercitarea unui cult.”2. Condiţii preexistente:2A. Obiectul infracţiunii:

- obiectul juridic special - relaţiile sociale privind convieţuirea socială a căror existenţă şi dezvoltare depinde de libertatea de exercitare a oricărui cult religios de către toţi cetăţenii ţării noastre.

- obiectul material - corpul persoanei asupra căreia s-au săvârşit acte de constrângere sau violenţe; mai poate fi obiect material bunurile destinate exercitării cultului asupra cărora s-au răsfrânt acţiunile făptuitorului.2B. Subiecţii infracţiunii:

- subiectul activ - orice persoană; fapta este susceptibilă de toate formele de participaţie.

- subiectul pasiv - statul (subiect pasiv principal) ori persoana care suferă acţiunea de împiedicare a exercitării cultului sau care a fost constrânsă la aceasta (subiect pasiv adiacent).

3. Conţinutul constitutiv:3A. Latura obiectivă:

- elementul material - în varianta simplă se realizează sub două modalităţi alternative: împiedicarea sau tulburarea libertăţii de exercitare a cultului religios; în varianta de specie se realizează printr-o constrângere prin care o persoană este obligată fie să participe la serviciile religioase ale unui cult, fie să îndeplinească un act religios legat de exercitarea cultului.

Page 2: 82280895 Infractiuni Care Aduc Atingere Unor Relatii Privind Convietuirea Sociala

- urmarea imediată - starea de pericol pentru relaţiile de convieţuire socială

- raportul de cauzalitate - între acţiunea incriminată şi urmarea imediată trebuie să existe legătură de cauzalitate.3B. Latura subiectivă:

- forma de vinovăţie - intenţia directă sau indirectă.

4. Forme. Sancţiuni.Forme:1. Acte pregătitoare - deşi posibile, nu se sancţionează;2. Tentativa -deşi posibilă, nu se sancţionează;3. Fapt consumat - consumarea are loc în momentul în care exerciţiul cultului este împiedicat sǎ înceapǎ ori sǎ continuie sau este tulburatǎ desfǎşurarea lui; în cadrul formei tipice, infracţiunea prezintă două modalităţi normative care constau fie în împiedicarea fie în tulburarea libertăţii de exercitare a cultului religios; în cadrul variantei de specie, cele două modalităţi normative constau în constrângerea prin care o persoană este obligată fie să participe la serviciile religioase ale unui cult, fie să îndeplinească un act religios legat de exercitarea cultuluiSANCŢIUNI: închisoarea de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

PROFANAREA DE MORMINTE (art.319)1. Conţinutul legal:

„Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unui monument sau a unei urne funerare ori a unui cadavru, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.”2. Condiţii preexistente:2A. Obiectul infracţiunii:

- obiectul juridic special - relaţiile sociale privind convieţuirea socială a căror existenţă şi dezvoltare depinde de cultivarea şi păstrarea sentimentului de respect şi pietate faţă de cei decedaţi şi faţă de obiectele care păstrează memoria lor.

- obiect material - mormântul, monumentul, urna funerară sau cadavrul asupra cărora se îndreaptă acţiunea făptuitorului.2B. Subiecţii infracţiunii:

- subiect activ - orice persoană; fapta este susceptibilă de toate formele de participaţie.

- subiect pasiv - statul, societatea interesată în păstrarea unei atitudini de respect faţă de cei dispăruţi.

3. Conţinutul constitutiv:3A. Latura obiectivă:

Page 3: 82280895 Infractiuni Care Aduc Atingere Unor Relatii Privind Convietuirea Sociala

- elementul material - acţiunea de profanare prin orice mijloace a unui mormânt, monument, urnă funerară, cadavru (desenarea pe mormânt, scrierea unor cuvinte jignitoare).

- urmarea imediată - atingerea adusă sentimentului comun de pietate faţă de morţi şi crearea prin aceasta a unui pericol pentru relaţiile de convieţuire socială.

- raportul de cauzalitate - între acţiunea incriminată şi urmarea imediată trebuie să existe legătură de cauzalitate.3B. Latura subiectivă:

- forma de vinovăţie - intenţia directă sau indirectă.

4. Forme. Sancţiuni.Forme:1. Acte pregătitoare: deşi posibile, nu se sancţionează;2. Tentativa - deşi posibilă, nu se sancţionează;3. Fapt consumat: infracţiunea se consumǎ în momentul producerii acţiunii de profanare, acţiune materializatǎ în semnele vizibile ale profanǎrii; fapta are o singură modalitate normativă de săvârşire , acesteia pot să-i corespundă diferite modalităţi fapticeSANCŢIUNI: închisoarea de la 3 luni la 3 ani.

TULBURAREA FOLOSINŢEI LOCUINŢEI (art. 320)1. Conţinutul legal:

„Fapta prin care se tulbură în mod repetat folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil, ori prin care se împiedică normala folosinţă a locuinţei, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.”2. Condiţii preexistente:2A. Obiectul infracţiunii:

- obiectul juridic special - relaţiile sociale privind convieţuirea socială a căror existenţă şi dezvoltare depinde de asigurarea folosinţei liniştite şi nestingherite, de către fiecare locatar, a locuinţei sale.2B. Subiecţii infracţiunii:

- subiectul activ - orice persoană; fapta este susceptibilă de toate formele de participaţie.

- subiectul pasiv - persoana căreia i-a fost tulburată folosinţa locuinţei (proprietar, chiriaş, tolerat).

3. Conţinutul constitutiv:3A. Latura obiectivă:

Page 4: 82280895 Infractiuni Care Aduc Atingere Unor Relatii Privind Convietuirea Sociala

- elementul material - două modalităţi normative alternative: tulburarea repetată a folosinţei locuinţei; împiedicarea normalei folosinţe a locuinţei (acte de violenţǎ verbalǎ, apeluri telefonice şicanatoare, folosirea la maxim a dispozitivului sonor al aparatelor radio şi TV, întreruperea nejustigicatǎ a apei).

- urmarea imediată - crearea unei stări de pericol pentru desfăşurarea normală a relaţiilor dintre locatari, urmarea care se produce prin însăşi săvârşirea faptei.

- raportul de cauzalitate - între acţiunea incriminată şi urmarea imediată trebuie să existe legătură de cauzalitate.3B. Latura subiectivă:

- forma de vinovăţie - intenţia directă sau indirectă.

4. Forme. Sancţiuni.Forme:1. Acte pregătitoare: deşi posibile, nu se sancţionează;2. Tentativa: deşi posibilă, nu se sancţionează;3. Fapt consumat: consumarea are loc în momentul în care se realizeazǎ un numǎr suficient de repetǎri pentru a se dovedi cǎ nu este vorbe despre o manifestare izolatǎ; fiecărei modalităţi normative pot să-i corespundă numeroase modalităţi fapticeSANCŢIUNI:închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

ULTRAJUL CONTRA BUNELOR MORAVURI ŞI TULBURAREA LINIŞTII PUBLICE (art. 321)

1. Conţinutul legal: „Fapta persoanei care, în public, săvârşeşte acte sau gesturi, proferează

cuvinte ori expresii, sau se dedă la orice late manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Dacă prin fapta prevăzută la alin. 1 s-a tulburat grav liniştea publică, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.”2. Condiţii preexistente:2A. Obiectul infracţiunii:

- obiectul juridic special - relaţiile sociale privind convieţuirea socială a căror existenţă şi dezvoltare depinde de respectarea bunelor moravuri în relaţiile interumane şi a liniştii publice.

- obiect material - de regulă infracţiunea nu are obiect material, însă în mod excepţional, ar putea exista un obiect material în cazul unor manifestări ilicite exprimate prin sustragere de bunuri.2B. Subiecţii infracţiunii:

- subiectul activ - orice persoană; participaţia este posibilă sub forma coautoratului, instigării, complicităţii.

Page 5: 82280895 Infractiuni Care Aduc Atingere Unor Relatii Privind Convietuirea Sociala

- subiectul pasiv - statul (subiect pasiv principal) sau persoanele ale căror sentimente morale au fost ultragiate sau cărora li s-a adus atingere prin scandalul public provocat (subiect pasiv secundar).

3. Conţinutul constitutiv:3A. Latura obiectivă:

- elementul material - acţiunea care se poate înfăţişa alternativ sub formă de acte, gesturi, proferarea de cuvinte ori expresii sau orice alte manifestări (fapta de a sparge geamurile de la o locuinţǎ unde avea loc o nuntǎ, spargerea veselei într-un restaurane intenţionat, insultarea unei femei necunoscute într-o garǎ, etc.)

- urmarea imediată - crearea unei stări de pericol pentru relaţiile de convieţuire socială, urmarea care se produce prin însăşi săvârşirea faptei.

- raportul de cauzalitate - între acţiunea incriminată şi urmarea imediată trebuie să existe legătură de cauzalitate.3B. Latura subiectivă:

- forma de vinovăţie - intenţia directă sau indirectă.

4.Forme. Sancţiuni. Forme:1. Acte pregătitoare: deşi posibile, nu se sancţionează.2. Tentativa: deşi posibilă, nu se sancţionează.3. Fapt consumat: consumarea se produce în momentul sǎvârşirii acţiunii şi producerii urmǎrii imediate; modalităţile normative ale infracţiunii în varianta simplă, se pot realiza prin acte, gesturi, proferarea de cuvinte sau expresii, alte manifestări; MODALITǍŢI: fapta este mai gravǎ când s-a tulburat grav liniştea publică.SANCŢIUNI:- închisoarea de la 1 la 5 ani – în forma tip;- închisoarea de la 2 la 7 ani - în forma agravată.

ÎNCAIERAREA (art. 322)1. Conţinutul legal:

„Participarea la o încăierare între mai multe persoane se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

Dacă în cursul încăierării s-a cauzat o vătămare gravă integrităţii corporale sau sănătăţii unei persoane, cel care a săvârşit această faptă se pedepseşte pentru infracţiunea săvârşită, al cărei maxim se reduce cu un an. Ceilalţi participanţi la încăierare se pedepsesc cu pedeapsa prevăzută în alin. 1.

In cazul prevăzut în alin. 2, dacă nu se cunoaşte care dintre participanţi au săvârşit faptele arătate în acel alineat, se aplică tuturor închisoarea de la 6 luni la 5 ani, când s-a cauzat vătămarea integrităţii corporale sau sănătăţii. In cazul în care s-a cauzat moartea, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani.

Page 6: 82280895 Infractiuni Care Aduc Atingere Unor Relatii Privind Convietuirea Sociala

Nu se pedepseşte cel care a fost prins în încăierare împotriva voinţei sale, sau care a încercat să despartă pe alţii, să respingă un atac ori să apere pe altul.”2. Condiţii preexistente:2A. Obiectul infracţiunii:

- obiectul juridic special - relaţiile sociale privind convieţuirea paşnică şi a căror dezvoltare este condiţionată de ocrotirea liniştii publice şi a securităţii sociale împotriva faptelor de încăierare între mai multe persoane.

- obiectul juridic special secundar - relaţiile sociale referitoare la persoană, şi anume, cele legate de viaţa, integritatea corporală, sănătatea persoanei.

- obiect material - infracţiunea în principiu nu are obiect material decât în cazul când acţiunea participanţilor la încăierare s-a răsfrânt asupra unor obiecte materiale sau asupra corpului persoanei, provocând distrugeri sau vătămări ale integrităţii corporale ori moartea victimei.2B. Subiecţii infracţiunii:

- subiectul activ - orice persoană; subiectul activ de persoane care participă la încăierare (pluralitate naturală de infractori); pot exista însă instigatori sau complici la infracţiune (pluralitate ocazională).

- subiectul pasiv - statul (subiect pasiv principal) sau persoanele care au suferit vătămări corporale sau şi-au pierdut viaţa ca efect al acţiunilor celor care participă la încăierare (subiect pasiv secundar).

3. Conţinutul constitutiv:3A. Latura obiectivă:

- elementul material - acţiunea de participare la o încăierare între mai multe persoane; acţiunea de participare trebuie să fie asociată cu săvârşirea sau încercarea de a săvârşi acte de violenţă.

- urmarea imediată - crearea unei stări de pericol pentru relaţiile de convieţuire socială, urmarea care se produce prin însăşi săvârşirea faptei; urmarea imediată mai poate consta în vătămarea integrităţii corporale, a sănătăţii ori în uciderea unei persoane.

- raportul de cauzalitate - între acţiunea incriminată şi urmarea imediată trebuie să existe legătură de cauzalitate.3B. Latura subiectivă:

- forma de vinovăţie - intenţia directă sau indirectă, ca şi praeterintenţia în cazul formei agravate.

4.Forme. Sancţiuni.FORME:1. Acte pregătitoare: deşi posibile, nu se sancţionează.2. Tentativa: deşi posibilă, nu se sancţionează.

Page 7: 82280895 Infractiuni Care Aduc Atingere Unor Relatii Privind Convietuirea Sociala

3. Fapt consumat: infracţiunea se consumǎ în momentul în care mai multe persoane s-au încǎierat, adicǎ atunci când mai multa persoane sunt angajate într-un conflict violent; infracţiunea se realizează printr-o singură modalitate normativă. In alin.3 se prevede o modalitate agravată, şi anume, infracţiunea să producă o vătămare gravă integrităţii corporale sau sănătăţii unei persoane ori moartea şi nu se cunoaşte care dintre participanţii la încăierare au săvârşit fapteleMODALITǍŢI: Fapta este mai gravǎ când s-a cauzat vătămarea integrităţii corporale sau sănătăţii. In cazul în care s-a cauzat moartea, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani.SANCŢIUNI:- închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda - în cazul variantei simple; între aceste limite se aplică sancţiunea şi în cazul alin.2, iar cel care a săvârşit această faptă se pedepseşte pentru infracţiunea săvârşită al cărei maxim se reduce cu un an; - închisoarea de la 6 luni la 5 ani pentru toţi participanţii la încăierare şi de la 3 la 10 ani închisoare dacă în cazul încăierării s-a produs moartea persoanei.

ASOCIEREA PENTRU SǍVÂRŞIREA DE INFRACŢIUNI (art. 323)1. Conţinutul legal:

„Fapta de a se asocia sau de a iniţia constituirea unei asocieri în scopul săvârşirii uneia sau mai multor infracţiuni, altele decât cele arătate în art. 167, ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei astfel de asocieri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea ce intră în scopul asocierii.

Dacă fapta de asociere a fost urmată de săvârşirea unei infracţiuni, se aplică celor care au săvârşit infracţiunea respectivă pedeapsa pentru acea infracţiune, în concurs cu pedeapsa prevăzută în alin. 1.

Nu se pedepsesc persoanele prevăzute în alin. 1, care denunţă autorităţilor asocierea mai înainte de a fi fost descoperită şi de a se fi început săvârşirea infracţiunii care intră în scopul asocierii.”

2. Condiţii preexistente:2A. Obiectul infracţiunii

- obiectul juridic special - relaţiile sociale privind convieţuirea socială a căror existenţă şi dezvoltare depinde de apărarea securităţii sociale şi a ordinii de drept împotriva pericolului pe care-l generează pentru aceste valori asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni.2B. Subiecţii infracţiunii:

- subiectul activ - orice persoană; fapta este susceptibilă de toate formele de participaţie cu următoarea observaţie: complicitatea nu e posibilă decât prin promisiunea de tăinuire sau favorizare

- subiectul pasiv - statul (subiect pasiv principal); nu există subiect pasiv secundar.

Page 8: 82280895 Infractiuni Care Aduc Atingere Unor Relatii Privind Convietuirea Sociala

3. Conţinutul constitutiv:3A. Latura obiectivă:

- elementul material - patru modalităţi de acţiune: asocierea, iniţierea, aderarea, sprijinirea.

- urmarea imediată - crearea unei stări de pericol pentru relaţiile de convieţuire socială, urmarea care se produce prin însăşi săvârşirea faptei. Acestea au un conţinut alternativ.

- raportul de cauzalitate - între acţiunea incriminată şi urmarea imediată trebuie să existe legătură de cauzalitate.3B. Latura subiectivă:

- forma de vinovăţie - intenţia directă sau indirectă.

4. Forme. Sancţiuni.FORME:1. Acte pregătitoare: deşi posibile, nu se sancţionează.2. Tentativa: deşi posibilă, nu se sancţionează.3. Fapt consumat şi modalităţi faptice: consumarea are loc în momentul sǎvârşirii vreuneia dintre acţiunile incriminate; cele patru modalităţi normative : asocierea, iniţierea, aderarea sau sprijinirea se pot săvârşi printr-o varietate de modalităţi fapticeSANCŢIUNI: în alin. 1 se prevede închisoare de la 3 la 15 ani fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea ce intră în scopul asocierii; Dacă fapta de asociere a fost urmată de săvârşirea unei infracţiuni, se aplică celor care au săvârşit infracţiunea respectivă pedeapsa pentru acea infracţiune, în concurs cu pedeapsa prevăzută în alin. 1. Nu se pedepsesc persoanele prevăzute în alin. 1, care denunţă autorităţilor asocierea mai înainte de a fi fost descoperită şi de a se fi început săvârşirea infracţiunii care intră în scopul asocierii.

INSTIGAREA PUBLICǍ SI APOLOGIA INFRACŢIUNILOR (art. 324)1. Conţinutul legal:

„Fapta de a îndemna publicul prin grai, scris sau prin orice alte mijloace, de a nu respecta legile, ori de a săvârşi fapte ce constituie infracţiuni, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, fără a putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.

Dacă fapta prevăzută în alin. 1 este săvârşită de un funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori de către o persoană din cele prevăzute în art.160, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.

Dacă instigarea publică a avut ca urmare săvârşirea infracţiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevăzută de lege pentru acea infracţiune.

Page 9: 82280895 Infractiuni Care Aduc Atingere Unor Relatii Privind Convietuirea Sociala

Purtarea în public a unei uniforme, embleme, insigne sau altor asemenea semne distinctive neautorizate, în scopurile arătate în alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează lăudarea în public a celor care au săvârşit infracţiuni sau a infracţiunilor săvârşite de aceştia.”2. Condiţii preexistente:2A. Obiectul infracţiunii:

-obiectul juridic special - relaţiile sociale privind convieţuirea socială a căror existenţă şi dezvoltare depinde de respectarea ordinii de drept împotriva faptelor de instigare publică la nerespectarea legilor şi la săvârşirea de infracţiuni.2B. Subiecţii infracţiunii:

- subiectul activ - orice persoană; fapta este susceptibilă de toate formele de participaţie.

- subiectul pasiv - statul (subiect pasiv principal);

3. Conţinutul constitutiv:3A. Latura obiectivă:

- elementul material - infracţiunea se realizează prin acţiunile de îndemnare a publicului să nu respecte legile sau să săvârşească fapte ce constituie infracţiune; de purtare în public a unei uniforme, embleme insigne sau a altor asemenea semne distinctive neautorizate, în scopurile arătate în alin.1; de lăudare în public a celor care au săvârşit infracţiuni sau a infracţiunilor săvârşite de aceştia.

- urmarea imediată - crearea unei stări de pericol pentru relaţiile de convieţuire socială, urmarea care se produce prin însăşi săvârşirea faptei.

- raportul de cauzalitate - între acţiunea incriminată şi urmarea imediată trebuie să existe legătură de cauzalitate.3B. Latura subiectivă:

- forma de vinovăţie - intenţia directă sau indirectă.

4. Forme. Sancţiuni.FORME:1. Acte pregătitoare: deşi posibile, nu se sancţionează.2. Tentativa: deşi posibilă, nu se sancţionează.3. Fapt consumat şi modalităţi faptice: consumare are loc în momentul sǎvârşirii uneia dintre acţiunile incriminate; fapta se poate săvârşi prin mai multe modalităţi normative, susceptibile de o varietate de modalităţi fapticeSANCŢIUNI ŞI MODALITǍŢI AGRAVATE:- închisoarea de la 3 luni la 3 ani, fără a putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat;- dacă fapta prevăzută în alin. 1 este săvârşită de un funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori de către o persoană din cele prevăzute în art.160, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani,

Page 10: 82280895 Infractiuni Care Aduc Atingere Unor Relatii Privind Convietuirea Sociala

fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigare;- dacă instigarea publică a avut ca urmare săvârşirea infracţiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevăzută de lege pentru acea infracţiune; purtarea în public a unei uniforme, embleme, insigne sau altor asemenea semne distinctive neautorizate, în scopurile arătate în alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani; cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează lăudarea în public a celor care au săvârşit infracţiuni sau a infracţiunilor săvârşite de aceştia.RǍSPÂNDIREA DE MATERIALE OBSCENE (art. 325)1. Conţinutul legal:

„Fapta de a vinde sau răspândi, precum şi de a confecţiona ori deţine, în vederea răspândirii, obiecte, desene, scrieri sau alte materiale cu caracter obscen, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă.”2. Condiţii preexistente:2A. Obiectul infracţiunii:

- obiectul juridic special - relaţiile sociale privind convieţuirea socială a căror existenţă şi dezvoltare depinde de apărarea moralei publice, a decenţei în relaţiile sociale.

- obiectul material - materialele cu caracter obscen asupra cărora s-a răsfrânt activitatea făptuitorului.2B. Subiecţii infracţiunii:

- subiectul activ - orice persoană; fapta este susceptibilă de toate formele de participaţie.

- subiectul pasiv - statul (subiect pasiv principal); infracţiunea nu are subiect pasiv secundar.

3. Conţinutul constitutiv:3A. Latura obiectivă:

- elementul material -se realizează prin una din acţiunile alternative descrise de lege: vânzare, răspândire, confecţionare, deţinere;

- urmarea imediată -crearea unei stări de pericol pentru moralitatea publică, urmare care se produce prin însăşi săvârşirea faptei;

- raportul de cauzalitate - între acţiunea incriminată şi urmarea imediată trebuie să existe legătură de cauzalitate.3B. Latura subiectivă:

- forma de vinovăţie - intenţia directă sau indirectă.

4. Forme. Sancţiuni.FORME:1. Acte pregătitoare: deşi posibile, nu se sancţionează.2. Tentativa: deşi posibilă, nu se sancţionează.3. Fapt consumat şi modalităţi: infracţiunea se consumǎ în momentul în care fǎptuitorul a vândut, rǎspândit, confecţionat sau deţinut materiale cu caracter

Page 11: 82280895 Infractiuni Care Aduc Atingere Unor Relatii Privind Convietuirea Sociala

obscen în vederea rǎspândirii lor; fiecăreia din cele patru modalităţi normative îi corespunde o varietate de modalităţi faptice.SANCŢIUNI: închisoarea de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă.

CERŞETORIA (Art. 326)1. Conţinutul legal:

„Fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 ani.”2. Condiţii preexistente:2A. Obiectul infracţiunii:

- obiectul juridic special - relaţiile sociale privind convieţuirea socială a căror existenţă şi dezvoltare este pusă în pericol de procurarea mijloacelor de trai printr-o activitate parazitară.2B. Subiecţii infracţiunii:

- subiectul activ - orice persoană care are capacitatea de a munci (subiect activ calificat).

- subiectul pasiv - statul (subiect pasiv principal); infracţiunea nu are subiect pasiv secundar.

3. Conţinutul constitutiv:3A. Latura obiectivă:

- elementul material - acţiunea de a apela la mila publicului printr-un ajutor material. Cel care acceptǎ daruri fǎrǎ sǎ fi cerut nu intrǎ în acest caz. Cerşetoria se poate face prin viu grai, scris, prin anunţuri oficiale, prin gesturi – întiderea mâini. Cerinţa esenţialǎ constǎ în repetarea elementului material, deoarece cerşetoria este o infracţiune de obicei.

- urmarea imediată - crearea unei stări de pericol pentru relaţiile de convieţuire socială, urmarea care se produce prin însăşi săvârşirea faptei.

- raportul de cauzalitate - între acţiunea incriminată şi urmarea imediată trebuie să existe legătură de cauzalitate.3B. Latura subiectivă:

- forma de vinovăţie - intenţia directă.

4.Forme. Sancţiuni.FORME:1. Acte pregătitoare: deşi posibile, nu se sancţionează.2. Tentativa: deşi posibilă, nu se sancţionează.3. Fapt consumat şi modalităţi: consumarea are loc în momentul în care s-a realizat, prin repetare, un nr. suficient de acte din care sǎ rezulte tendinţa fǎptuitorului de a face din cerşetorie o sursǎ de câştig; infracţiunea are o singură modalitate normativă căreia îi pot corespunde o serie de modalităţi fapticeSANCŢIUNI:închisoarea de la o lună la 3 ani.

Page 12: 82280895 Infractiuni Care Aduc Atingere Unor Relatii Privind Convietuirea Sociala

PROSTITUŢIA (art. 328)1. Conţinutul legal:

„Fapta persoanei care îşi procură mijloacele de existenţă sau principalele mijloace de existenţă, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.”2. Condiţii preexistente:2A. Obiectul infracţiunii:

- obiectul juridic special - relaţiile sociale privind convieţuirea socială a căror existenţă şi dezvoltare depinde de procurarea mijloacelor de existenţă prin muncă, în condiţii de respect pentru regulile morale şi de asigurare a demnităţii persoanei

- obiect material - bunurile pe care le dobândeşte ca mijloace de existenţă persoana care practică prostituţia.2B. Subiecţii infracţiunii:

- subiectul activ - orice persoană; nu poate fi conceput coautoratul; instigarea şi complicitatea sunt posibile.

- subiect pasiv - statul (subiect pasiv principal); infracţiunea nu are subiect pasiv secundar (adiacent).

3. Conţinutul constitutiv:3A. Latura obiectivă:

- elementul material - acţiunea de procurare a mijloacelor de existenţă prin practicarea de raporturi sexuale cu diferite persoane. Elementul material se caracterizeazǎ deci prin douǎ acţiuni conjugate una scop şi alta mijloc. Raporturile sexuale trebuie sǎ se realizeze cu persoane diferite nu cu aceeaşi persoanǎ.

- urmarea imediată - crearea unei stări de pericol pentru relaţiile de convieţuire socială, urmarea care se produce prin însăşi săvârşirea faptei.

- raportul de cauzalitate - între acţiunea incriminată şi urmarea imediată trebuie să existe legătură de cauzalitate.3B. Latura subiectivă:

- forma de vinovăţie - intenţia directă .

4. Forme. Sancţiuni.FORME:1. Acte pregătitoare: nu sunt posibile.2. Tentativa: nu este posibilă.3. Fapt consumat şi modalităţi: consumarea are loc în momentul în care se realizeazǎ un nr. suficient de raporturi sexuale cu diferite persoane, din care sǎ rezulte cǎ fǎptuitorul îşi procurǎ astfel mijloacele de existenţǎ; două modalităţi normative după cum făptuitorul îşi procură mijloacele de existenţă practicând raporturi sexuale cu diferite persoane sau îşi procură în acest mod numai

Page 13: 82280895 Infractiuni Care Aduc Atingere Unor Relatii Privind Convietuirea Sociala

principalele mijloace de existenţă; fiecăreia din aceste modalităţi normative îi pot corespunde o varietate de modalităţi fapticeSANCŢIUNI:închisoarea de la 3 luni la 3 ani.

PROXENETISMUL (art. 329)1. Conţinutul legal:

„Îndemnul sau constrângerea la prostituţie ori înlesnirea practicării prostituţiei sau tragerea de foloase de pe urma practicării prostituţiei de către o persoană, precum şi recrutarea unei persoane pentru prostituţie ori traficul de persoane în acest scop, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.

Dacă fapta prevăzută în alin. 1 este săvârşită faţă de un minor sau prezintă un alt caracter grav, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Dacǎ fapta prevǎzutǎ în alin. 1 sau 2 este sǎvârşitǎ faţǎ de un minor sau prezintǎ un alt caracter grav pedeapsa este închisoarea de la 5 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi.

Banii, valorile sau orice late bunuri care au servit sau au fost destinate să servească, direct sau indirect, la comiterea infracţiunii prevăzute în alin.1-3 şi cele care au fost dobândite prin săvârşirea acesteia se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului în bani.

Tentativa se pedepseşte.”2. Condiţii preexistente:2A. Obiectul infracţiunii:

- obiectul juridic special - relaţiile sociale privind convieţuirea socială a căror existenţă şi dezvoltare depinde de procurarea mijloacelor de existenţă prin muncă, în condiţii de respect pentru regulile morale şi de asigurare a demnităţii persoanei, împotriva faptelor de transformare a raporturilor sexuale în sursă de trafic şi de parazitism.

- obiect material - corpul persoanei constrânse la prostituţie sau care a făcut obiectul traficului în vederea practicării prostituţiei.

2B. Subiecţii infracţiunii:- subiectul activ - orice persoană (femeie, bǎrbat).- subiectul pasiv - statul (subiect pasiv principal), iar subiect activ secundar

este persoana constrânsă la prostituţie ori recrutată sau traficată în acest scop.

3. Conţinutul constitutiv:3A. Latura obiectivă:

- elementul material - se prezintă sub forma unei pluralităţi de acţiuni alternative: îndemnul, constrângerea, înlesnirea, tragerea de foloase, recrutarea, traficul de persoane, în sensul de a trage foloase de pe urma acesteia.

Page 14: 82280895 Infractiuni Care Aduc Atingere Unor Relatii Privind Convietuirea Sociala

- urmarea imediată - crearea unei stări de pericol pentru relaţiile de convieţuire socială, urmarea care se produce prin însăşi săvârşirea faptei.

- raportul de cauzalitate -între acţiunea incriminată şi urmarea imediată trebuie să existe legătură de cauzalitate.3B. Latura subiectivă:

- forma de vinovăţie - intenţia directă .

4. Forme. Sancţiuni.FORME:1. Acte pregătitoare: deşi posibile nu se sancţionează.2. Tentativa: se pedepseşte conform art. 329 alin. 3.3. Fapt consumat şi modalităţi agaravate: consumarea are loc în momentul în care s-a comis acţiunea sub una din modalitǎţile înfǎţişate, prin care s-a realizat elementul material al infracţiunii; modalităţile normative ale infracţiunii în varianta simplă sunt cele prevăzute şi pe care le-am enumerat mai înainte; alin. 2 prevede şi varianta agravată sub mai multe modalităţi normative, după cum faptele sunt săvârşite faţă de un minor sau prezintă un alt caracter grav, de exemplu proxenetul este un părinte, tutore, profesor ori s-au folosit narcotice sau sechestrarea persoaneiSANCŢIUNI:- închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi – în forma tip; - închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi – în forma agravatǎ.

JOCUL DE NOROC (art. 330)1. Conţinutul legal:

„Organizarea sau îngăduirea jocurilor de noroc pentru public, fără autorizare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează organizarea sau îngăduirea în mod obişnuit a jocurilor de noroc, într-o casă particulară, în scopul de a realiza foloase materiale.”2. Condiţii preexistente:2A. Obiectul infracţiunii:

- obiectul juridic special - relaţiile sociale privind convieţuirea socială a căror existenţă şi dezvoltare depinde de procurarea mijloacelor de existenţă prin muncă şi excluderea dobândirii de venituri prin organizarea sau îngăduirea jocurilor de noroc.2B. Subiecţii infracţiunii

- subiectul activ - orice persoană; fapta este susceptibilă de toate formele de participaţie.

- subiectul pasiv - statul (subiect pasiv principal), uneori poate exista şi subiect pasiv adiacent, şi anume, persoana juridică a cărei angajaţi au permis jocurile de noroc în cadrul unităţii.

Page 15: 82280895 Infractiuni Care Aduc Atingere Unor Relatii Privind Convietuirea Sociala

3. Conţinutul constitutiv:3A. Latura obiectivă:

- elementul material - acţiunea de organizare sau de îngăduire a jocurilor de noroc pentru public şi de organizare sau îngăduire a acestor jocuri, în mod obişnuit, într-o casă particulară.

- urmarea imediată - crearea unei stări de pericol pentru relaţiile de convieţuire socială, urmarea care se produce prin însăşi săvârşirea faptei.

- raportul de cauzalitate - între acţiunea incriminată şi urmarea imediată trebuie să existe legătură de cauzalitate.3B. Latura subiectivă:

- forma de vinovăţie - intenţia directă calificată prin scop (scop material).

4. Forme. Sancţiuni.FORME: 1. Acte pregătitoare: deşi posibile, nu se sancţionează.2. Tentativa: deşi posibilă, nu se sancţionează.3. Fapt consumat şi modalităţi: consumarea are loc în momentul în care organizarea jocurilor de noroc s-a finalizat sau în care a intervenit îngǎduirea practicǎrii acestor jocurii şi în momentul în care a avut loc un nr. suficient de repetǎri pentru a rezulta caracterul de obişnuinţǎ; modalităţi normative corespund acţiunilor prin care poate fi săvârşită, fiecăreia din aceste modalităţi normative pot să-i corespundă o varietate de modalităţi fapticeSANCŢIUNI:închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.