51811449 incubarea oualor de gaina

Upload: fanixel

Post on 04-Apr-2018

265 views

Category:

Documents


4 download

TRANSCRIPT

  • 7/29/2019 51811449 Incubarea OUALOR de Gaina

    1/5

    INCUBATOR DE VOLUM

    ALEGEREA OUALOR

    Pentru a pune in incubator numai oua corespunzatoare scopului urmarit, acesteatrebuie verificate si alese dupa o serie de criterii, dupa cum urmeaza:

    Starea de fertilitate.

    Ouale destinate incubatiei, spre deosebire de cele pentru consum, trebuie sa fiefecundate, adica sa aiba samanta de la mascul (cocos, gascan etc., in functie de speciade pasari).Deoarece in practica nu se pot deosebi ouale fecundate de cele nefecundate, vom recurgela o informatie indirecta, si anume, trebuie sa ne asiguram ca femelele au fost intretinuteimpreuna cu masculii, intr-un anumit raport numeric, in functie de specie, dupa cumurmeaza: un cocos pentru 10 - 12 gaini, un ratoi pentru 5 - 6 rate, un gascan pentru 3 - 5

    gaste, un curcan pentru 8 - 12 curci.Mentionam ca examinarea oualor privind prin transparenta spre o sursa de lumina (soare,bec electric) nu da intotdeauna rezultate.

    Marimea oualor.Ouale puse la incubat trebuie sa fie de marime mijlocie (medie), caracteristica speciei si,respectiv, rasei de pasari.Din ouale prea mari sau prea mici se obtin mai putini pui sau boboci.Greutatea medie a oualor bune pentru clocit, corespunzatoare populatiilor de pasariexistente in gospodariile mici, este caracterizata prin urmatoarele valori: ouale de gaina50 - 60 g; ouale de curca 70 - 80 g; ouale de rata 60 - 70 g; ouale de gasca 120 - 160 g.

    Forma oualor.Pentru clocit se aleg numai ouale cu forma normala, adica sa aiba un capat mai ascutit sicelalalt mai rotunjit.Ouale cu forma alungita, avand amandoua capetele ascutite, precum si rotunjite laamandoua capetele, dau rezultate mai slabe.Ouale anormale, in primul rand, cele cu doua galbenusuri, dar si starpiturile, adicaouale foarte mici, precum si ouale cu pete de sange in galbenus, nu se vor pune laincubat.

    Coaja oualor.

    Ouale bune pentru incubatie trebuie sa aiba coaja normal constituita, caracteristicafiecarei specii de pasari, neteda pe toata suprafata oului, curata si intreaga.Nu se vor pune la clocit ouale cu coaja aspra, cele cu rugozitati in anumite zone si celemurdare.Se exclud, desigur, ouale cu coaja sparta sau care prezinta doar fine crapaturi, greu deobservat (coaja cu fisuri).Ouale cu coaja fisurata pot fi depistate examinandu-le, prin transparenta, sub o sursa delumina, cu un instrument numit ovoscop.

  • 7/29/2019 51811449 Incubarea OUALOR de Gaina

    2/5

    In lipsa acestuia, iata, un procedeu la indemana tuturor: intr-o mana tinem (cu douadegete) un ou cu coaja intreaga, iar cu cealalta mana vom lua, unul cate unul, ouale pecare vrem sa le controlam si le vom ciocani usor de oul intreg; oul cu coaja fisurata vaproduce un sunet dogit, pe cand oul cu coaja intreaga, un sunet mai ascutit, mai inalt.Ouale pe a caror coaja se observa pete transparente, sticloase, nu trebuie puse la clocit,

    caci acest aspect denota o coaja rau formata care nu poate asigura dezvoltarea normala aembrionilor.

    Unele deficiente in legatura cu intretinerea pasarilor pot conduce la degradarea calitatiioualor destinate incubatiei.Astfel, daca pasarile depun ouale pe jos, pe asternut umed si murdar (in general din cauzanumarului insuficient de cuibare), sau daca asternutul din cuibare este murdar, coaja se vacontamina cu microbi si mucegaiuri, care pot provoca o dezvoltare anormala sau chiarmoartea embrionilor.In acelasi sens, deprecierea calitatii oualor pentru incubatie poate avea drept cauzarecoltarea necorespunzatoare, la intervale de timp prea mari, a oualor.

    Regula esentiala este ca ouale sa fie recoltate (adunate) cat mai des, cel putin la uninterval de doua ore, daca nu din ora in ora.Cu cat stau mai mult in cuibar, cu atat se contamineaza mai mult coaja cumicroorganisme.Inconveniente negative suplimentare se vor suprapune peste cele aratate mai sus, in cazulperioadelor reci, de iarna, sau a celor foarte calduroase, vara, daca recoltarea oualor nu seface la timp.

    Durata de pastrare.

    Cele mai bune rezultate la incubatie se obtin daca se respecta limita de temperatura aaerului din camera de pastrare.

    Numai in cazuri de stricta necesitate ouale pot fi pastrate si pana la 10 - 14 zile in camerade depozitare.Dupa recoltare, ouale se asaza in cofraje cu varful ascutit in jos, se tin intr-o cameraracoroasa, slab luminata sau chiar la intuneric, cu o temperatura de 12C si cu posibilitatide aerisire (ventilare). In incaperea pentru pastrarea oualor de incubatie trebuie sa se facazilnic aerisire (nu prea intensa) si sa se asigure o umiditate a aerului relativ mare (70 -75%).

    Schimbarea pozitiei oualor, ca si intoarcerea lor, trebuie sa se faca de doua ori sau celputin o data pe zi.Intoarcerea oualor, indiferent de specia de pasari de la care provin, se va face de fiecaredata cu 180, adica de pe o parte pe cea opusa.Pentru a se usura operatia de intoarcere, este bine ca pe una din partile oului (ceasuperioara in momentul asezarii oualor) sa se faca un semn, cu un creion negru.

    De ce este necesara intoarcerea oualor in timpul pastrarii?Pentru ca galbenusul este mai usor decat albusul si deci are tendinta de a se ridica, de lamijlocul oului spre coaja.Daca lasam oul in aceeasi pozitie mai mult timp, chingile (salazele), care tin galbenusul

  • 7/29/2019 51811449 Incubarea OUALOR de Gaina

    3/5

    ancorat in centrul oului, slabesc si, astfel, galbenusul se va apropia si, in final, se va lipide coaja.Si pentru ca pe suprafata galbenusului se gaseste viitorul embrion, acesta va avea desuferit sau chiar va muri, din cauza pierderii lichidului din apropierea sa, datoritaevaporarii apei prin porii cojii oului.

    Preincubarea

    Este operatiunea ce are loc cu 12 ore inainte de introducerea oualelor la incubat.Preincalzirea oualelor este absolute necesara deoarece introducerea in incubator aoualelor reci duce la prelungirea timpului de incubatie si influenteaza negative rezultatelede ecloziune. Prin aceasta operatiune se evita pierderile de caldura in aparat si in acelasitimp se evita aburirea oulelor, care ar influenta negative dezvoltarea embrionara.

    Pregtirea incubatorului

    naintea introducerii oulor la incubaie, n incubator se va face curenie i dezinfecie.Dezinfecia se va face prin crearea unei atmosfere cu vapori de formol, care s distrugflora microbian. Aceast atmosfer se realizeaz dintr-un amestec de aldehid formic40% i permanganat de potasiu. Se calculeaz la 1 metru cub de incubator cte 50 ml dealdehid formic 40% i 35 g permanganat de potasiu.

    Soluia se pune n tvi i se introduce n incubatorul nclzit la 38C. Se nchideincubatorul 40 de minute, se face dup aceea aerisirea lui i abia apoi se vor introduceoule la incubaie.

    Pe toat perioada de ecloziune se vor urmri zilnic parametrii de incubaie (temperatur,umiditate, ventilaie) i se va interveni, dac este cazul, pentru remedierea grabnic adeficienelor. Temperatura medie optim, n jurul oului pus la incubat, trebuie s fie de37,7-38,2C, ceva mai ridicat la nceput i puin mai sczut la sfritul perioadei deincubaie.

    De asemenea, pe tot parcursul incubaiei, oule vor fi ntoarse n incubator, i se va facemirajul la 9-10 zile de incubaie. Temperatura n ncperea n care este plasat incubatorultrebuie s fie ntre 20-22C, iar umiditatea aerului de 60-70%.

    Utilizarea incubatorului

    Se introduce in priza stecherul ce alimenteaza termostatul si stecherul ce alimenteazaventilatorul si becurile.

    ! ! ! Atentie incubatorul functioneaza la 220 V si 50 Hz, daca suntfluctuatii de tensiune si frecventa acestea pot influenta negative

    functionarea termostatului. Pentru remedierea acestei probleme fiind

    necesar un stabilizator de tensiune de 500 VA.

  • 7/29/2019 51811449 Incubarea OUALOR de Gaina

    4/5

    Se seteaza temperatura la care se doreste realizarea incubatiei (Termostatul estepresetat de furnizor la temperature de 37.9grade si hysterezis 0.2) se apasa butonulnegru -> Apare SETEAZA TEMPERATURA -> cu butoanele rosu si verde se creste sauscade temperature -> se apasa din nou butonul negru si apare HYSTEREZIS si se seteazavaloarea lui -> se apasa butonul negru pentru a iesii din meniu.

    ! ! ! Atentie este foarte important sa iesiti din meniul de configuraredeoarece termostatul va astepta comanda dumneavostra si nu va mai

    comanda becurile , ceea ce ar duce la cresterea temperaturii foarte mult si

    distrucerea oualelor

    Se introduc in incubator tavile de incubatie si se lasa sa functioneze timp de 12 ore pentrua se incalzi toate materialele si ca termostatul sa realizeze cateva cicluri.

    Dupa aproximativ 12 ore in care oualele au stat la preincubat si incubatorul s-a incalzit sepopuleaza tavile de incubatie cu oua astfel:

    -se scot tavile din centrul incubatorului se aseaza pe masa si se umplu cu oua carevor fi asezate cu varful in jos-se introduce aceste tavi in incubator in locurile de unde au fost scoase;-se asteapta ca temperatura in incubator sa ajunga din nou la 37.9grade;-se scot tavile din partea de jos a incubatorului, se aseaza pe masa si se populeaza

    cu oua , care vor fi asezate cu varful in jos ;-se introduc aceste tavi in incubator in locurile de unde au fost scoase;-se asteapta ca temperatura in incubator sa ajunga din nou la 37.9 grade;-se scot tavile din partea de sus a incubatorului, se aseaza pe masa si se populeaza

    cu oua , care vor fi asezate cu varful in jos ;-se introduc aceste tavi in incubator in locurile de unde au fost scoase;

    -se asteapta ca temperatura in incubator sa ajunga din nou la 37.9 grade;Dupa 12 ore de la introducerea ultimei tavi cu oua , oualele se pot intoarce.

    Efectul frecventei intoarcerii oualor asupra eclozionabilitatii:

    Numarul de intoarceri pe zi Eclozionabilitatea fata de ouale fertile %2 78,14 85,36 92,08 92,210 92,1

    La incubatoarele de volum intoarcerea incorecta a oualor poate duce laperturbarea procesului de incubatie, se produce o lipire a albusului de membranelecochiliere ceea ce face ca alantoida sa nu poata ingloba albusul.Ouale se intorc din prima zi pana in ziua a 18-a cand ouale se transfera de pe sitele deincubatie pe cele de ecloziune.

  • 7/29/2019 51811449 Incubarea OUALOR de Gaina

    5/5

    Transferul oualor se face astfel:- se ia pe rand incepand de jos in sus cate o sita de incubatie , se scoate pe masa

    si se muta in sita de eclozare;- dupa ce s-a realizat transferul oualor in site de eclozare, mecanismul de

    intoarcere se blocheaza pentru ca acesta sa ramana fix la orizontala;

    - se introduce o tava de apa suplimentar astfel incat sa avem o umititate de 70%- se scade temperature de eclozare , adica se seteaza in termostattemperature de lucru 37,5 C

    Daca se respecta toate aceste conditii incubatorul va avea un randament de peste

    85% din ouale fecundate.

    Inventar de complet-termostat;-mecanism intoarcere;-site incubatie;

    -site ecloziune;-tava de apa