51524797-ceccar

817

Upload: sazunax

Post on 25-Nov-2015

73 views

Category:

Documents


8 download

TRANSCRIPT

  • CORPUL EXPERILOR CONTABILI I CONTABILILOR AUTORIZAI

    DIN ROMNIA

    fNTTOEBtal 1 S1UDIIII IDE CAE privind accesul la stagiu

    pentru obinerea calitii de expert contabil si de contabil autorizat

    (cadrul general)

    - ediia a H-a, revizuit -

    Editura CECCAR, Bucureti, 2009

  • Editor: Editura CECCAR Intrarea Pielari nr. 1, sector 4 Bucureti Tel.: 021/330.88.69 / 70 / 71 Fax: 021/330.88.88 E-mail: [email protected] www.ceccar.ro

    Redactor: Nadia MARINESCU

    Tiprit: Tipografia EVEREST Tel.: 021/433.07.01 / 02 / 03

    Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei

    CORPUL EXPERILOR CONTABILI SI CONTABILILOR AUTORIZAI DIN ROMNIA (BUCURETI)

    ntrebri i studii de caz privind accesul Ia stagiu pentru obinerea calitii de expert contabil i de contabil autorizat (cadrul general) / Corpul Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia -Ed. a 2-a - Bucureti: Editura CECCAR, 2009

    ISBN 978-973-8414-66-2

    657(076.3) 657.6.007.62(498)

  • C U P R I N S

    Regulament privind accesul la profesia de expert contabil i de contabil autorizat 5

    Tematica disciplinelor de examen privind accesul la stagiu pentru obinerea calitii de expert contabil, anul 2009 15

    Tematica disciplinelor de examen privind accesul la stagiu pentru obinerea calitii de contabil autorizat, anul 2009 43

    ntrebri i studii de caz pentru verificarea cunotinelor n vederea accesului la stagiu pentru obinerea calitii de expert contabil 57

    1. CONTABILITATE 59

    2. FISCALITATE 462

    3. DREPT 530

    4. AUDIT 581

    5. EVALUAREA ECONOMIC I FINANCIAR A NTREPRINDERILOR 584

    6. DOCTRINA I DEONTOLOGIA PROFESIEI CONTABILE 589

    7. EXPERTIZ CONTABIL 592

    ntrebri i studii de caz pentru verificarea cunotinelor n vederea accesului la stagiu pentru obinerea calitii de contabil autorizat 601

    1. CONTABILITATE 603

    2. FISCALITATE 763

    3. DREPT 797

  • 6 Regulament privind accesul la profesia de expert contabil i de contabil autorizat

    REGULAMENT privind accesul la profesia

    de expert contabil i de contabil autorizat*

    CAPITOLUL I Dispoziii generale

    Art 1. - (1) Examenul de admitere la stagiu n vederea obinerii calitii de expert contabil i de contabil autorizat se organizeaz de Corpul Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia, denumit n continuare Corpul, potrivit prezentului regulament.

    (2) Examenul de admitere se organizeaz n centrele de examen stabilite de Corp, de regul, o dat pe an. n cazuri excepionale, Corpul poate organiza examenul de admitere i de dou ori pe an.

    Art. 2. - Programele de examen de admitere la stagiu pentru obinerea calitii de expert contabil i de contabil autorizat, precum i reglementrile privind stagiul i examenul de aptitudini se elaboreaz de Corp, cu avizul Ministerului Economiei i Finanelor, i se aprob de Consiliul superior al Corpului, urmrindu-se armonizarea cu prevederile directivelor europene n domeniu.

    CAPITOLUL II Accesul la profesia de expert contabil

    i de contabil autorizat

    SECIUNEA 1 Comisiile de examinare

    Art. 3. - Comisia central de stabilire a subiectelor de examen, denumit n continuare comisia central, se stabilete prin ordin comun al minis-

    * Aprobat prin Hotrrea Guvernului nr. 227 din 5 martie 2008 pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la profesia de expert contabil i de contabil autorizat, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 187 din 11 martie 2008, modificat i completat prin Hotrrea Guvernului nr. 1.648 din 10 decembrie 2008, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 856 din 19 decembrie 2008.

  • Regulament privind accesul la profesia de expert contabil i de contabil autorizat 7

    trului economiei i finanelor i al ministrului educaiei, cercetrii i tineretului, iar comisiile de examinare se stabilesc prin hotrre a Consiliului superior al Corpului, n calitatea sa de organizator al examenului, conform art. 20 lit. a) din Ordonana Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitii de expertiz contabil i a contabililor autorizai, republicat.

    Art. 4. - In comisiile de examinare vor fi numite cadre universitare, experi contabili, cte un reprezentant al Ministerului Economiei i Finanelor i Ministerului Justiiei, specialiti n domeniul disciplinelor de examen i directorul executiv al filialei Corpului din judeul i, respectiv, din municipiul Bucureti, n a crei raz teritorial se organizeaz examenul de admitere.

    Art. 5. - n vederea numirii comisiilor de examinare potrivit art. 3 i 4, Corpul va solicita Ministerului Economiei i Finanelor i Ministerului Justiiei s i desemneze reprezentantul, cu 30 de zile nainte de data examenului de admitere; ministerele respective vor rspunde solicitrilor Corpului cu cel puin 15 zile nainte de data examenului de admitere.

    SECIUNEA a 2-a nscrierea candidailor

    Art. 6. - Se pot prezenta la examenul de admitere la stagiu n vederea obinerii calitii de expert contabil sau de contabil autorizat persoanele care ndeplinesc condiiile prevzute la art. 4 i 5 din Ordonana Guvernului nr. 65/1994, republicat.

    Art. 7. - (1) nscrierea la examenul de admitere la stagiu n vederea obinerii calitii de expert contabil sau de contabil autorizat se face pe baza unei cereri, potrivit modelului prevzut n anexa nr. 1, care se depune la sediul filialei Corpului n a crei raz teritorial i are domiciliul candidatul.

    (2) n cererea de nscriere candidatul i va exprima opiunea pentru un centru de examen dintre cele stabilite de Corp i afiate n loc vizibil la sediul tuturor filialelor.

    (3) Pentru susinerea examenului de admitere la stagiu n vederea obinerii calitii de expert contabil, cererea de nscriere este nsoit de:

    a) certificatul medical din care s rezulte c solicitantul are capacitate de exerciiu deplin;

    b) curriculum vitae, potrivit modelului prevzut n anexa nr. 2, completat i semnat pe propria rspundere de ctre solicitant;

  • 8 Regulament privind accesul la profesia de expert contabil i de contabil autorizat

    c) copie legalizat de pe actul de studii, din care s rezulte c solicitantul are studii economice superioare, cu diplom recunoscut de Ministerul Educaiei, Cercetrii i Tineretului;

    d) certificat de cazier judiciar, cu termenul de valabilitate neexpirat. (4) Pentru susinerea examenului de admitere la stagiu n vederea obi

    nerii calitii de contabil autorizat, cererea de nscriere este nsoit de: a) certificatul medical din care s rezulte c solicitantul are capacitate

    de exerciiu deplin; b) curriculum vitae, potrivit modelului prevzut n anexa nr. 2, completat

    i semnat pe propria rspundere de ctre solicitant; c) copie legalizat de pe actul de studii, din care s rezulte c solicitantul

    are studii medii, cu diplom recunoscut de Ministerul Educaiei, Cercetrii i Tineretului;

    d) certificat de cazier judiciar, cu termenul de valabilitate neexpirat. Art. 8. - nscrierea candidailor n catalog se face de ctre directorii

    executivi ai filialelor, care sunt i secretarii comisiilor de examinare, pe baza cererii i, respectiv, a tabelelor transmise cu cel puin 5 zile nainte de data la care se organizeaz examenul de admitere de ctre directorii executivi ai filialelor de la care provin candidaii.

    Art. 9. - Catalogul se ntocmete pe judee, n ordine alfabetic, i cuprinde rubricile: numr curent, numrul legitimaiei, numele i prenumele candidailor, disciplinele de examen i notele obinute.

    Art. 10. - (1) Ca urmare a nscrierii, candidaii primesc legitimaii cu fotografia personal, cuprinznd numele i prenumele, numrul din catalog, judeul din care provin i profesia pentru care opteaz.

    (2) Locul pe care l ocup fiecare candidat n sala de examen se marcheaz prin aplicarea pe banc a unei legitimaii similare celei prevzute la alin. (1).

    Art. 11. - Accesul n sala de examen se face numai pe baza legitimaiei i a buletinului/crii de identitate, atunci cnd se face i prezena.

    SECIUNEA a 3-a Disciplinele examenului de admitere

    Art. 12. - Disciplinele examenului de admitere la stagiu n vederea obinerii calitii de expert contabil i de contabil autorizat, dup caz, sunt:

    a) pentru admiterea la stagiu n vederea obinerii calitii de expert contabil: contabilitate, fiscalitate, drept, evaluarea economic i financiar a

  • Regulament privind accesul la profesia de expert contabil i de contabil autorizat 9

    ntreprinderilor, audit, expertiz contabil i doctrina i deontologia profesiei contabile;

    b) pentru admiterea la stagiu n vederea obinerii calitii de contabil autorizat: contabilitate, fiscalitate i drept.

    Art. 121. - Contabilii autorizai, membri activi ai Corpului, care ulterior ndeplinesc condiia de studii pentru a accede la profesia de expert contabil susin examenul de admitere la stagiu la disciplinele: contabilitate, audit, evaluarea economic i financiar a ntreprinderilor i expertiz contabil.

    Art. 13. - Tematica i bibliografia pe baza crora se pregtesc candidaii se stabilesc de Corp, cu avizul Ministerului Economiei i Finanelor, pentru fiecare disciplin. Acestea vor fi actualizate permanent, vor fi publicate n revista editat de Corp i vor fi afiate la sediul fiecrei filiale cu cel puin 60 de zile nainte de fiecare sesiune de examen.

    SECIUNEA a 4-a Probele de examen

    Art. 14. - Verificarea nivelului de pregtire teoretic a candidailor se face prin examen scris, difereniat n funcie de profesia pentru care a optat candidatul, expert contabil sau contabil autorizat.

    Art. 15. - Pentru admiterea la stagiu n vederea obinerii calitii de expert contabil, examenul de admitere const n susinerea a dou probe scrise, cuprinznd subiecte din disciplinele:

    a) contabilitate, fiscalitate, drept, cu o durat de 3 ore pentru elaborarea rspunsurilor;

    b) evaluarea economic i financiar a ntreprinderilor, audit, expertiz contabil i doctrina i deontologia profesiei contabile, cu o durat de 3 ore pentru elaborarea rspunsurilor.

    Art. 151. - Pentru situaia prevzut la art. 121 durata pentru elaborarea rspunsurilor este de 4 ore.

    Art. 16. - Pentru admiterea la stagiu n vederea obinerii calitii de contabil autorizat, examenul de admitere const n susinerea unei probe scrise, cuprinznd subiecte din disciplinele: contabilitate, fiscalitate i drept, cu o durat de 3 ore pentru elaborarea rspunsurilor.

    Art. 17. - Aprecierea rspunsurilor candidailor se face cu note de la 1 la 10, la fiecare disciplin, conform grilei stabilite de comisia central numit potrivit art. 3.

  • 10 Regulament privind accesul la profesia de expert contabil i de contabil autorizat

    Art. 18. - Se declar admii candidaii care obin cel puin media 7 i minimum nota 6 la fiecare disciplin. Rezultatele se afieaz n cel mult 20 de zile de la susinerea examenului.

    Art. 19. - Pe baza notelor nscrise n catalogul examenului de admitere, semnat de toi membrii comisiei de examinare, preedintele i secretarul acesteia ntocmesc procesul-verbal de stabilire a rezultatului examenului de admitere n 3 exemplare, din care: originalul se transmite departamentului de specialitate din cadrul Corpului, un exemplar se afieaz la sediul filialei din judeul, respectiv din municipiul Bucureti, la care s-a organizat examenul de admitere i un exemplar se arhiveaz la aceeai filial.

    Art. 20. - mpotriva rezultatului obinut candidaii pot face contestaii, n termen de 24 de ore de la afiarea rezultatelor, pe care le depun la preedintele comisiei de examinare. Preedintele comisiei de examinare i membrii examinatori la disciplinele contestate vor reexamina lucrrile i vor comunica celor n cauz rezultatul, n termen de 48 de ore de la depunerea contestaiilor, fcnd meniune despre aceasta n procesul-verbal de stabilire a rezultatului examenului de admitere. Hotrrile stabilite n aceste condiii rmn definitive.

    Art. 21. - Secretarul comisiei de examinare are obligaia ca, n termen de 20 de zile de la data la care comisia de examinare i-a ncetat activitatea, s comunice filialei la care s-au nscris candidaii rezultatele obinute de acetia, pe baza procesului-verbal.

    Art. 22. - (1) Candidailor declarai admii de ctre comisiile de examinare li se elibereaz certificate de promovare a examenului, n termen de 30 de zile, de la filiala unde au susinut examenul de admitere n vederea obinerii calitii de expert contabil i, respectiv, de contabil autorizat.

    (2) n baza certificatului de promovare a examenului de admitere, candidatul poate s se nscrie n evidena filialei, s efectueze stagiul de 3 ani i s susin examenul de aptitudini n vederea accesului la profesia de expert contabil i, respectiv, de contabil autorizat.

    Art. 23. - (1) Certificatele de promovare a examenului de admitere la stagiu n vederea obinerii calitii de expert contabil sau de contabil autorizat se tipresc i se numeroteaz n regim special, potrivit modelului prevzut n anexa nr. 3. Organizarea evidenei i a gestionrii acestora se face de departamentul de specialitate i de directorii executivi ai filialelor, potrivit normelor aprobate de Consiliul superior al Corpului.

    (2) Certificatele completate corespunztor i semnate de preedintele i de secretarul comisiei de examinare se elibereaz titularilor sub semntur.

  • Regulament privind accesul la profesia de expert contabil i de contabil autorizat 11

    CAPITOLUL III Stabilirea subiectelor pentru examenul de admitere Art. 24. - Subiectele pentru examenul de admitere se stabilesc pentru

    fiecare sesiune de ctre o comisie central numit n condiiile art. 3. Persoanele care fac parte din comisia central de stabilire a subiectelor de examen nu vor face parte din comisiile de examinare.

    Art. 25. - Subiectele pentru disciplinele care fac obiectul probelor scrise sunt unice pe ar i se elaboreaz n cel puin 30 de variante care s acopere tematica i bibliografia obligatorii, valabile pentru sesiunea respectiv, stabilite conform art. 13.

    Art. 26. - Preedintele comisiei centrale extrage cel puin 15 variante cuprinznd subiectele elaborate pentru fiecare prob scris i le multiplic htr-un numr egal cu numrul de candidai rezultat prin raportarea numrului total de candidai la nivelul rii la numrul de variante reinute de comisia central pentru sesiunea respectiv.

    Art. 27. - Subiectele se sigileaz n plicuri separate, pe variante, asigu-rndu-se confidenialitatea. Plicurile se predau sub semntur fiecrui preedinte al comisiei de examinare, cu cel mult 48 de ore naintea datei de organizare a examenului de admitere; plicurile cuprinznd subiectele la probele scrise se desigileaz n prezena comisiei de examinare i a candidailor.

    CAPITOLUL IV Dispoziii finale

    Art. 28. - Remunerarea membrilor comisiei centrale i ai comisiilor de examinare, cheltuielile de transport, cazare i diurn, n condiiile legii, se suport de Corp din sumele ncasate drept tax de participare la examenul de admitere.

    Art. 29. - Examenul de admitere la stagiu n vederea obinerii calitii de expert contabil sau contabil autorizat este nul de drept dac este organizat n alte condiii dect cele prevzute n prezentul regulament.

    Art. 30. - Prezentul regulament se va completa cu Metodologia privind recunoaterea diplomelor i calificrilor profesionale ale cetenilor strini din Uniunea European, care se va elabora de Biroul permanent al Consiliului superior al Corpului n termen de maximum 30 de zile de la aprobarea prezentului regulament.

    Art. 31. - Anexele nr. 1-3 fac parte integrant din prezentul regulament.

  • 12 Regulament privind accesul la profesia de expert contabil i de contabil autorizat

    ANEXA nr. 1 la regulament

    CORPUL EXPERILOR CONTABILI I CONTABILILOR AUTORIZAI DIN ROMNIA Filiala ...

    CERERE DE NSCRIERE

    Subsemnatul/subsemnata , nscut/nscut la data de..../..../.... n localitatea Judeul , domiciliat/ domiciliat n localitatea , str nr , judeul , telefon: acas: serviciu: , posesor/posesoare al/a buletinului/crii de identitate seria.... nr , cod numeric personal ,

    absolvent/absolvent al/a Facultii , specializarea

    Liceului colii tehnice ,

    solicit nscrierea la examenul de admitere la stagiu n vederea obinerii calitii de: expert contabil contabil autorizat,

    care se organizeaz n perioada la Centrul de examen

    Declar pe propria rspundere c datele menionate mai sus corespund realitii, c nu am suferit nicio condamnare penal i c nici nu sunt implicat n calitate de inculpat n vreun proces cu caracter penal.

    nscrierea de date nereale atrage pierderea examenului de admitere, anularea certificatului de promovare a examenului de admitere la stagiu n vederea obinerii calitii de expert contabil/contabil autorizat, radierea din Tabloul Corpului i rspunderea penal, dup caz.

    Semntura

    Data / /

  • Regulament privind accesul la profesia de expert contabil i de contabil autorizat 13

    ANEXA nr. 2 la regulament

    CURRICULUM VITAE

    Numele: Prenumele: Domiciliat/Domiciliat: Studii:

    - Liceul - Facultatea - Specialitatea

    Profesia: Locul de munc: Funcia ocupat: Perioada: Activitatea tiinific: Cursuri de perfecionare absolvite: Limbi strine cunoscute:

    Semntura

    Data / /.

  • CORPUL EXPERILOR CONTABILI l CONTABILILOR AUTORIZAI

    DIN ROMANIA

    CERTIFICAT DE PROMOVARE A EXAMENULUI DE ADMITERE LA STAGIU

    N VEDEREA ATRIBUIRII CALITII DE EXPERT CONTABIL/CONTABIL AUTORIZAT

    Seria Nr

    Numele i prenumele (cu iniiala tatlui) titularului..

    Locul i data naterii: localitatea Judeul Codul numeric personal Domiciliul stabil al titularului: localitatea judeul/sectorul..

    str nr. blocul scara etajul apartamentul

    Numele i prenumele secretarului comisiei de examinare

    Centrul i sesiunea la care titularul a susinut examenul i a fost declarat admis

    Prezentul certificat atest promovarea examenului de admitere i d numai dreptul de nscriere a titularului pentru efectuarea stagiului de practic de trei ani.

    Centrul ziua luna anul Eliberat la data: ziua luna anul

    Preedintele Secretarul comisiei de examinare, comisiei de examinare,

    L.S. MATCA

  • ANEXA nr. 3 la regulament

    CORPUL EXPERILOR CONTABILI l CONTABILILOR AUTORIZAI

    DIN ROMNIA

    CERTIFICAT DE PROMOVARE A EXAMENULUI DE ADMITERE LA STAGIU

    N VEDEREA ATRIBUIRII CALITII DE EXPERT CONTABIL/CONTABIL AUTORIZAT

    Seria Nr

    Numele l prenumele (cu iniiala tatlui) titularului..

    Locul i data naterii: localitatea , judeul Codul numeric personal Domiciliul stabil al titularului: localitatea judeul/sectorul

    str. nr blocul scara etajul apartamentul

    Numele i prenumele secretarului comisiei de examinare

    Centrul i sesiunea la care titularul a susinut examenul i a fost declarat admis

    Prezentul certificat atest promovarea examenului de admitere i d numai dreptul de nscriere a titularului pentru efectuarea stagiului de practic de trei ani.

    Centrul ziua luna anul Eliberat la data: ziua luna anul

    Preedintele Secretarul comisiei de examinare, comisiei de examinare,

    L.S. ORIGINAL

  • DISCIPLINE:

    1. Contabilitate

    2. Fiscalitate

    3. Drept

    4. Audit

    5. Evaluarea economic i financiar a ntreprinderilor

    6. Doctrina i deontologia profesiei contabile

    7. Expertiz contabil

  • Tematica disciplinelor de examen Contabilitate - experi contabili 17

    1. CONTABILITATE

    Capitolul I Reglementri contabile conforme

    cu directivele europene

    1. Principii, norme i reglementri contabile privind organizarea i inerea contabilitii, ntocmirea i prezentarea situaiilor financiare: entiti contabile care au obligaia de a ntocmi un set complet de situaii financiare; entiti care ntocmesc situaii financiare simplificate; formatul bilanului i formatul contului de profit i pierdere; principiile contabile generale; reguli generale de evaluare; documentele financiar-contabile i registrele de contabilitate; balana de verificare; ciclul contabil de prelucrare a datelor; formele de nregistrare contabil.

    2. Contabilitatea primar: planul de conturi general; contabilitatea capitalurilor; activelor imobilizate; stocurilor; datoriilor i creanelor; trezoreriei; cheltuielilor i veniturilor; elementelor extrabilaniere.

    'REMARC: Studiul i prezentarea rspunsurilor vor fi axate pe urmtoarele elemente: definirea structurii de active, datorii, capitaluri proprii, venituri i cheltuieli n cauz; analiza i funcionarea conturilor; dezvoltarea n analitic a conturilor; evaluarea la intrare i ieire; evaluarea iniial i evaluarea ulterioar; metode de contabilizare, unde este cazul; contabilizarea principalelor operaii economice i financiare; prezentarea n situaiile financiare.

    3. Lucrrile contabile de nchidere a exerciiului: Delimitarea lucrrilor de nchidere a exerciiului. Balana conturilor nainte de inventariere. Inventarierea general a elementelor de activ i de pasiv (constatarea i descrierea elementelor inventariate; metode de estimare a valorii de inventar). Contabilizarea operaiilor de regularizare privind: diferenele de inventar; amortizrile; ajustrile permanente i provizorii pentru depreciere sau pierdere de valoare (testul de depreciere a activelor); provizioanele. Delimitarea n timp a cheltuielilor i veniturilor; variaia stocurilor; determinarea rezultatului contabil; determinarea impozitului pe profit, repartizarea profitului i contabilizarea acestor operaiuni; ntocmireabalanei de verificare final; nchiderea conturilor de activ i

  • 18 Tematica disciplinelor de examen Contabilitate-experi contabili

    a conturilor de pasiv. ntocmirea i prezentarea situaiilor financiare anuale. Analiza principalilor indicatori economico-financiari (de lichiditate, de risc, de gestiune, de profitabilitate, rezultatul pe aciune).

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Legea contabilitii nr. 82/1991, republicat n Monitorul Oficial nr. 48 din 14.01.2005, cu modificrile i completrile ulterioare.

    2. Ordinul ministrului finanelor publice nr. 1.752/2005pentru aprobarea reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, publicat n Monitorul Oficial nr. 1.080 din 30.11.2005.

    3. Ordinul ministrului finanelor publice nr. 2.001/2006privind modificarea i completarea Ordinului ministrului finanelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, publicat n Monitorul Oficial nr. 994 din 13.12.2006.

    4. Ordinul ministrului economiei i finanelor nr. 2.374/2007privind modificarea i completarea Ordinului ministrului finanelor publice nr. 1.752/2005pentru aprobarea reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, publicat n Monitorul Oficial nr. 25 din 14.01.2008.

    5. Ministerul Finanelor Publice, Ghid practic de aplicare a reglementrilor contabile conforme cu directivele europene aprobate prin Ordinul ministrului finanelor publice nr. 1.752/2005, Editura IRECSON, Bucureti, 2006.

    6. *** - Standardul profesional nr. 21: Misiunea de inere a contabilitii, ntocmirea i prezentarea situaiilor financiare, ediia a IH-a, revizuit, Editura CECCAR, Bucureti, 2008.

    7. *** - Standardul profesional nr. 22: Misiunea de examinare a contabilitii, ntocmirea i prezentarea situaiilor financiare, ediia a IlI-a, revizuit, Editura CECCAR, Bucureti, 2008.

    8. Ristea Mihai (coord.), Contabilitatea financiar a ntreprinderii, Editura Universitar, Bucureti, 2005, pp. 69-120,127-204,214-266,273-322, 241-372, 380-394,401-452,456-503.

    9. Ristea Mihai, Dumitru Corina Grazziela, Pruden i agresivitate n tratamentele contabile, Editura Tribuna Economic, Bucureti, 2008, pp. 126-177, 286-289, 302-315.

  • Tematica disciplinelor de examen Contabilitate-experi contabili 19

    Capitolul II Contabilitatea conform referenialului IFRS

    1. Cadrul general pentru ntocmirea i prezentarea situaiilor financiare elaborat de IASB (Consiliul pentru Standarde Internaionale de Contabilitate): utilizatorii i necesitile lor de informare; obiectivul situaiilor financiare; conceptele de baz (contabilitatea de angajamente, continuitatea activitii); caracteristicile calitative ale situaiilor financiare (inteligibilitatea, relevana, credibilitatea, comparabilitatea); echilibrul ntre caracteristicile calitative; conceptul de poziie financiar; definiia elementelor care descriu poziia financiar (active, datorii, capitaluri proprii); conceptul de performan; definiia elementelor care descriu performana (venituri i cheltuieli); criteriile de recunoatere n situaiile financiare a elementelor de active, datorii, venituri i cheltuieli; bazele de evaluare utilizate n situaiile financiare (costul istoric, costul curent, valoarea realizabil, valoarea actualizat); conceptele de capital i meninere a capitalului (meninerea capitalului financiar i meninerea capitalului fizic).

    2. Prezentarea situaiilor financiare conform referenialului contabil internaional (IAS 1 i IAS 7): componentele unui set complet de situaii financiare; consecvena prezentrii, pragul de semnificaie i agregarea, compensarea; distincia curent/necurent (termen lung) n prezentarea n bilan a activelor i datoriilor; particularitile modelului de cont de profit i pierdere cu clasificarea cheltuielilor dup natur; particularitile modelului de cont de profit i pierdere cu clasificarea cheltuielilor dup funcii; prezentarea situaiei modificrilor capitalurilor proprii; tabloul fluxurilor de trezorerie (definiii, clasificarea fluxurilor pe activiti, metoda direct i metoda indirect de determinare a fluxului net de trezorerie din activitile de exploatare; opiuni de prezentare a unor fluxuri n tablou; incidena variaiilor cursurilor de schimb n tabloul fluxurilor de trezorerie, prezentarea tabloului fluxurilor de trezorerie).

    3. Contabilitatea tranzaciilor i evenimentelor n referenialul contabil internaional:

    3.1. IAS 16 - Imobilizri corporale (definiia imobilizrilor corporale, evaluarea iniial, tratamentul cheltuielilor ulterioare, amortizarea imobilizrilor corporale, derecunoaterea imobilizrilor corporale, evaluarea ulterioar recunoaterii iniiale - evaluare la cost amortizat sau reevaluare);

  • 20 Tematica disciplinelor de examen Contabilitate - experi contabili

    3.2. IAS 36 - Deprecierea activelor (doar pentru un activ izolat) (identificarea activelor care au nregistrat pierderi de valoare, calculul valorii recuperabile pentru un activ izolat, calculul i contabilizarea pierderii de valoare pentru un activ izolat, reluarea pierderii de valoare pentru un activ izolat);

    3.3. IFRS 5 - Active imobilizate deinute pentru vnzare i activiti ntrerupte (clasificarea activelor imobilizate ca deinute pentru vnzare, evaluarea activelor imobilizate ca deinute pentru vnzare, recunoaterea pierderilor din depreciere i a relurilor);

    3.4. IAS 40 - Investiii imobiliare (definiii, recunoaterea i evaluarea iniial, evaluarea ulterioar recunoaterii iniiale, transferuri);

    3.5. IAS 2 - Stocuri (definiie, evaluarea iniial, evaluarea la ieire, evaluarea n bilan, tehnici de msurare a costurilor: cost standard i preul de vnzare cu amnuntul);

    3.6. IAS 17 - Contracte de leasing (definiii, clasificarea contractelor de leasing, tratamentul contabil al contractelor de leasing financiar, tratamentul contabil al contractelor de leasing operaional);

    3.7. IAS 18 - Venituri (venituri ce intr sub incidena normei IAS 18, recunoaterea i evaluarea veniturilor din vnzri de bunuri, din prestri de servicii, din dobnzi, redevene i dividende).

    4. Elemente privind grupurile de societi i consolidarea conturilor: determinarea perimetrului de consolidare i alegerea metodei de consolidare; calculul procentajului de control i al procentajului de interes; retratarea situaiilor financiare individuale ale societilor intrate n perimetrul de consolidare; metoda integrrii globale; metoda integrrii proporionale; metoda punerii n echivalen.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Ordinul ministrului finanelor publice nr. 907/2005privind aprobarea categoriilor de persoane juridice care aplic reglementri contabile conforme cu Standardele Internaionale de Raportare Financiar, respectiv reglementri contabile conforme cu directivele europene, publicat n Monitorul Oficial nr. 597 din 11.07.2005.

  • Tematica disciplinelor de examen Contabilitate-experi contabili 21

    2. Ordinul ministrului finanelor publice nr. 1.121/2006privind aplicarea Standardelor Internaionale de Raportare Financiar, publicat n Monitorul Oficial nr. 602 din 12.07.2006.

    3. Ordinul ministrului economiei i finanelor nr. 2.374/2007 privind modificarea i completarea Ordinului ministrului finanelor publice nr. 1.752/2005pentru aprobarea reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, publicat n Monitorul Oficial nr. 25 din 14.01.2008.

    4. ***-Actualizare suplimentar a Standardelor Internaionale de Raportare Financiar (IFRSs), inclusiv Standardele Internaionale de Contabilitate (IASs) i Interpretrile lor publicate ntre martie2007i ianuarie 2008, Editura CECCAR, Bucureti, 2009, pp. 223-308.

    5. *** - Standardele Internaionale de Raportare Financiar (IFRSs) incluznd Standardele Internaionale de Contabilitate (IASs) i Interpretrile lor la 1 ianuarie 2007, traducere realizat de CECCAR, Editura CECCAR, Bucureti, 2007, pp. 31-56, 583-634, 801-862, 863-882, 883-906, 1033-1065, 1067-1095, 1097-1117, 1327-1353, 1355-1375, 1387-1408,1565-1589,1601-1603,2157-2205.

    6. Bunea tefan, Grbin Maria Mdlina, Sinteze, studii de caz i teste gril privind aplicarea IAS (revizuite) - IFRS, vol. 1, ediia a IlI-a, revizuit, Editura CECCAR, Bucureti, 2007, pp. 22-68, 78-105, 134-158, 174-176, 180-184,188-258, 306-316, 318-319, 260-278,285-297.

    7. Bunea tefan, Grbin Maria Mdlina, Sinteze, studii de caz i teste gril privind aplicarea IAS (revizuite) - IFRS, voi. 2, ediia a IlI-a, revizuit, Editura CECCAR, Bucureti, 2007, pp. 6-29, 35-41.

    8. Bunea tefan, Grbin Maria Mdlina, Sinteze, studii de caz i teste gril privind aplicarea IAS (revizuite) - IFRS, voi. 3, Editura CECCAR, Bucureti, 2008, pp. 7-82,164-190, 239-245.

    9. Feleag Liliana, Feleag Niculae, Contabilitate financiar. O abordare european i internaional, vol. 1, ediia a Il-a, Editura Economic, Bucureti, 2007, pp. 24-36,58-102,106-130,130-137,138-148,154-168, 196-204,261-274.

  • 22 Tematica disciplinelor de examen Contabilitate-experi contabili

    10. Feleag Liliana, Feleag Niculae, Contabilitate consolidat. O abordare european i internaional, Editura Economic, Bucureti, 2007, pp. 15-98.

    11. Ristea Mihai (coord.), Contabilitatea financiar a ntreprinderii, Editura Universitar, Bucureti, 2005, pp. 16-30,45-56.

    12. Ristea Mihai, Dumitru Corina Graziella, Contabilitate aprofundat, Editura Universitar, Bucureti, 2005, pp. 367-382,409-411,445-456.

  • Tematica disciplinelor de examen Contabilitate-experi contabili 23

    Capitolului

    Contabilitate de gestiune i calculaia costurilor

    Obiectivele i domeniile contabilitii de gestiune. Structuri privind costurile (costurile fixe i costurile variabile, costurile directe i costurile indirecte, costul produsului i costul perioadei). Formule privind costurile (costurile totale i costurile pariale). Relaii i delimitri ntre contabilitatea de gestiune i contabilitatea financiar. Metode (global, pe faze, pe comenzi) i procedee de calculaie a costurilor pe produs (diviziunea simpl, suplimentri, coeficieni echivalen i excluderea produciei secundare). Repartizarea cheltuielilor indirecte. Alocarea raional a costurilor. Decontarea intern a produciei seciilor cu activiti interdependente. Determinarea cantitativ i valoric a produciei n curs de execuie. Procedee de separare a costurilor n fixe i variabile. Organizarea contabilitii de gestiune. Sistemul de conturi, tipuri de nregistrri contabile. Calculaia costurilor standard (stabilirea standardelor de costuri; urmrirea i analiza abaterilor de la costurile standard, organizarea contabilitii costurilor). Calculaia costurilor directe (Direct-Costing): definire, organizare i sistem de indicatori. Metoda ABC.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Ministerul Finanelor Publice, Ghid practic de aplicare a reglementrilor contabile conforme cu directivele europene aprobate prin Ordinul ministrului finanelor publice nr. 1.752/2005, Editura IRECSON, Bucureti, 2006, pp. 273-317.

    2. Albu Ctlin, Albu Nadia, Instrumente de management al performanei, vol. 1, Contabilitate de gestiune, Editura Economic, Bucureti, 2003, pp. 123-137, 142-154, 184-186, 189-191, 196-202, 205-219.

    3. Caraiani Chiraa (coord.), Dumitrana Mihaela (coord.), Contabilitate i control de gestiune, Editura InfoMega, Bucureti, 2005, pp. 27-34, 39-41,45.47 (fr criteriul j), 72-92,94-99,164-188,338-372.

    4. Dumitru Corina Grazziela, Ioan Corina, Contabilitatea de gestiune i evaluarea performanelor, Editura Universitar, Bucureti, 2005, pp. 7-23, 26-75,195-240.

  • 24 Tematica disciplinelor de examen Fiscalitate-experi contabili

    2. FISCALITATE

    1. DEFINIREA I CLASIFICAREA IMPOZITELOR I TAXELOR. PRINCIPII ALE FISCALITII:

    1.1. Elementele impozitului;

    1.2. Principiile impunerii;

    1.3. Rata fiscalitii;

    1.4. Aezarea i perceperea impozitelor;

    1.5. Clasificarea impozitelor;

    1.6. Caracterizarea general a impozitelor directe;

    1.7. Caracterizarea general a impozitelor indirecte;

    1.8. Taxele.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Legea nr. 500/2002 privind finanele publice, publicat n Monitorul Oficial nr. 596 din 13.08.2002, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, art. 2, pet. 29 i pet. 40.

    2. Legea nr. 571/2003privind Codul fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 927 din 23.12.2003, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul II: Dispoziii generale.

    3. Vcrel Iulian (coord.), Finane publice, ediia a Vl-a, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 2008, capitolele Impozitele: noiuni generale", Impozitele directe", Impozitele indirecte".

    4. Moteanu Tatiana (coord.), Finane publice - Note de curs i aplicaii pentru seminar, ediia a IlI-a, Editura Universitar, Bucureti, 2008, capitolele ,JFundamentarea teoretic a impozitelor",Impozitele directe", Impozitele indirecte".

    2. IMPOZITUL PE PROFIT: 2.1. Contribuabili;

  • Tematica disciplinelor de examen Fiscalitate - experi contabili 25

    2.2. Sfera de aplicare;

    2.3. Perioada impozabil;

    2.4. Cotele; 2.5. Determinarea profitului impozabil (venituri impozabile,

    venituri neimpozabile, cheltuieli deductibile, cheltuieli nedeductibile);

    2.6. Reinerea impozitului pe dividende;

    2.7. Plata i declararea.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Legea nr. 571/2003privind Codul fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 927 din 23.12.2003, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul II: Impozitul pe profit.

    2. Hotrrea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 112 din 06.02.2004, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul II: Impozitul pe profit.

    3. u Lucian i colectiv, Fiscalitate de la lege la practic, ediia a Vl-a, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2009, capitolul Impozitul pe profit".

    3. IMPOZITUL PE VENITURILE MICRONTREPRINDE-RILOR:

    3.1. Definiia microntreprinderii n sens fiscal;

    3.2. Opiunea de a plti impozit pe veniturile microntreprinde-rilor;

    3.3. Calculul impozitului pe veniturile micromtreprinderilor (cote, baza impozabil);

    3.4. Trecerea de la plata impozitului pe veniturile micromtreprinderilor la plata impozitului pe profit;

    3.5. Plata i declararea.

  • 26 Tematica disciplinelor de examen Fiscalitate-experi contabili

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Legea nr. 571/2003privind Codul fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 927 din 23.12.2003, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul IV: Impozitul pe veniturile microntreprin-derilor.

    2. Hotrrea Guvernului nr. 44/2004pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 112 din 06.02.2004, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul IV: Impozitul pe veniturile microntreprin-derilor.

    3. u Lucian i colectiv, Fiscalitate de la lege la practic, ediia a Vl-a, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2009, capitolul Impozitul pe veniturile realizate de microntreprinderi".

    4. IMPOZITUL PE VENITURILE PERSOANELOR FIZICE:

    4.1. Contribuabili;

    4.2. Sfera de aplicare i perioada impozabil;

    4.3. Cotele de impozitare;

    4.4. Impozitarea veniturilor din activiti independente;

    4.5. Impozitarea veniturilor din salarii;

    4.6. Impozitarea veniturilor din cedarea folosinei bunurilor;

    4.7. Impozitarea veniturilor din investiii (dividende i dobnzi);

    4.8. Determinarea venitului net anual impozabil i a impozitului pe venitul net anual impozabil.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Legea nr. 571/2003privind Codulfiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 927 din 23.12.2003, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul III: Impozitul pe venit.

    2. Hotrrea Guvernului nr. 44/2004pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, publicat n Monitorul Oficial

  • Tematica disciplinelor de examen Fiscalitate-experi contabili 27

    nr. 112 din 06.02.2004, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul III: Impozitul pe venit.

    3. Ordinul preedintelui Ageniei Naionale de Administrare Fiscal nr. 2.333/2007pentru aprobarea Procedurii privind declararea i stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosinei bunurilor realizate din derularea unui numr mai mare de 5 contracte de nchiriere/sub-nchiriere, publicat n Monitorul Oficial nr. 868 din 19.12.2007, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul IU: Impozitul pe venit.

    4. u Lucian i colectiv, Fiscalitate de la lege la practic, ediia a Vl-a, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2009, capitolul Impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice".

    5. IMPOZITELE I TAXELE LOCALE:

    5.1. Impozitul pe cldiri;

    5.2. Impozitul pe teren;

    5.3. Impozitul pe mijloacele de transport.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Legea nr. 571/2003privind Codul fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 927 din 23.12.2003, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul IX: Impozitele i taxele locale.

    2. Hotrrea Guvernului nr. 44/2004pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 112 din 06.02.2004, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul IX: Impozitele i taxele locale.

    3. u Lucian i colectiv, Fiscalitate de la lege la practic, ediia a Vl-a, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2009, capitolul, Jmpozitele i taxele locale".

    6. TAXA PE VALOAREA ADUGAT (TVA):

    6.1. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adugat;

  • 28 Tematica disciplinelor de examen Fiscalitate - experi contabili

    6.2. Teritorialitatea taxei pe valoarea adugat; 6.3. Tipuri de operaiuni:

    - operaiuni impozabile, din care operaiuni taxabile, operaiuni scutite cu drept de deducere, operaiuni scutite fr drept de deducere;

    - operaiuni neimpozabile;

    6.4. Tipuri de persoane: - persoanele impozabile; - persoanele neimpozabile; - persoanele nregistrate n scop de TVA;

    6.5. Locul operaiunilor;

    6.6. Persoana obligat la plata taxei;

    6.7. Faptul generator, exigibilitatea taxei i exigibilitatea plii taxei;

    6.8. Baza de impozitare a taxei pe valoarea adugat;

    6.9. Cotele de impozitare;

    6.10. Msuri de simplificare;

    6.11. Regimul special pentru ntreprinderi mici;

    6.12. Determinarea TVA de plat i plata acesteia la buget;

    6.13. Obligaiile declarative ale persoanelor obligate la plata TVA.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Legea nr. 571/2003privind Codul fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 927 din 23.12.2003, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul VI: Taxa pe valoarea adugat.

    2. Hotrrea Guvernului nr. 44/2004pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 112 din 06.02.2004, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul VI: Taxa pe valoarea adugat.

    3. u Lucian i colectiv, Fiscalitate de la lege la practic, ediia a Vl-a, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2009, capitolul Taxa pe valoarea adugat".

  • Tematica disciplinelor de examen Fiscalitate-experi contabili 29

    7. ACCIZE:

    7.1. Sfera de aplicare a accizelor;

    7.2. Accizele armonizate: - aspecte generale; - cuantumul unitar i determinarea accizelor; - plata accizelor la buget;

    7.3. Alte produse accizabile: - cuantumul i determinarea accizelor.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Legea nr. 571/2003privind Codul fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 927 din 23.12.2003, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul VII: Accize i alte taxe speciale.

    2. Hotrrea Guvernului nr. 44/2004pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 112 din 06.02.2004, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul VII: Accize i alte taxe speciale.

    3. u Lucian i colectiv, Fiscalitate de la lege la practic, ediia a Vl-a, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2009, capitolul Accizele i alte taxe speciale".

    8. PROCEDURI FISCALE:

    8.1. Procedura nregistrrii fiscale: - modaliti de nregistrare fiscal; - termen de nregistrare; - modificri ulterioare nregistrrii; - declararea i nregistrarea filialelor i sediilor secundare (caz

    special: nregistrarea punctelor de lucru);

    8.2. Procedura stabilirii i declarrii impozitelor i taxelor:

    - forme administrative pentru stabilirea impozitelor i taxelor;

  • 30 Tematica disciplinelor de examen Fiscalitate-experi contabili

    - depunerea declaraiilor fiscale; - corectarea declaraiilor fiscale; - forma i coninutul declaraiilor fiscale; - termenul de prescripie la stabilire; - sarcina probei; - estimarea bazei de impunere;

    8.3. Plata impozitelor i taxelor: - reguli privind efectuarea plii; - termene de plat; - ordinea de stingere; - compensarea i restituirea; - majorri de ntrziere; - prescripia dreptului de a efectua executarea silit; - somaia i titlul executoriu;

    8.4. Procedura contestrii actelor administrative fiscale: - termenul i locul de depunere a contestaiei; - forma i coninutul contestaiei; - suspendarea procedurii de soluionare a contestaiei; - suspendarea executrii actului administrativ fiscal.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Ordonana Guvernului nr. 92/2003privind Codul de procedur fiscal (r3), publicat n Monitorul Oficial nr. 513 din 31.07.2007, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009.

    2. Hotrrea Guvernului nr. 1.050/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului de procedur fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 651 din 20.07.2004, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009.

    3. Sasu Horaiu, u Lucian, Ptroi Drago, Codul de procedur fiscal. Comentarii i explicaii, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2008.

  • Tematica disciplinelor de examen Drept-experi contabili 31

    3. DREPT

    1. Consideraii generale privind dreptul comercial: Caracterizarea raporturilor de drept comercial. Comercialitatea n legislaia comercial a Romniei: concept, criterii de delimitare, efecte. Faptele (actele) de comer: definiie i clasificare. Faptele de comer: obiective. Faptele (actele) subiective de comer. Faptele de comer unilaterale. Comercianii n legislaia romn: comerciani persoane fizice, societi comerciale. Obligaiile comercianilor. Fondul de comer.

    2. Formele societilor comerciale. Constituirea i nmatricularea acestora: Societile comerciale - forme, procedur de constituire, nregis

    trarea societilor comerciale i efectele nregistrrii. Grupurile de interes economic.

    Capitalul social subscris i vrsat n faza constituirii. Evaluarea aportului n natur, rspunderea fondatorilor i primilor membri ai consiliului de administraie, respectiv a directoratului i a consiliului de supraveghere pentru subscrierea capitalului social, existena capitalului vrsat. Mijloace de verificare a capitalului vrsat i asigurarea integritii acestuia.

    Aciunile i prile sociale - caracterizare i mod de transmitere. Drepturile i obligaiile deintorilor de aciuni i pri sociale. Situaia aciunilor nominative i a prilor sociale care nu au fost integral achitate (nu s-au efectuat vrsminte). Regimul obligaiunilor emise de societile pe aciuni.

    3. Funcionarea societilor comerciale:

    3.1. Reguli comune privind funcionarea societilor comerciale: Regimul juridic al aporturilor la capitalul social; Regimul juridic al dividendelor; Rezervele societii: categorii de rezerve, modul de constituire

    a rezervelor;

  • 32 Tematica disciplinelor de examen Drept-experi contabili

    Obligaiile i rspunderea administratorilor societilor comerciale.

    3.2. Funcionarea societilor pe aciuni: Adunrile generale ale acionarilor (AGA): feluri, moduri de

    convocare, atribuii, adoptarea hotrrilor, anularea hotrrilor AGA;

    Administrarea societilor pe aciuni: sistemul unitar (consiliul de administraie i directorii); sistemul dualist (directoratul i consiliul de supraveghere); reguli comune de administrare a societilor comune;

    Auditul financiar i auditul intern. 3.3. Funcionarea societilor cu rspundere limitat (SRL):

    Regimul juridic al prilor sociale; Felurile aporturilor la capitalul social; Conducerea, administrarea i controlul societilor cu rspundere

    limitat (SRL). 3.4. Modificarea actului constitutiv al societilor comerciale:

    Dispoziii comune de modificare a actului constitutiv; Reducerea i majorarea capitalului social; Modificarea societii comerciale; Modificarea actului constitutiv; Modificarea capitalului social: reducerea capitalului social;

    majorarea capitalului social.

    4. Fuziunea societilor comerciale: Fuziunea prin contopire; fuziunea prin absorbie; Restructurri interne.

    5. Dizolvarea i lichidarea societilor comerciale: Cauzele de dizolvare (comune, speciale). Efectele dizolvrii. Opera

    iuni specifice procedurii de lichidare; Stabilirea situaiei patrimoniului - mijloace de valorificare a bunurilor

    - mijloace de stabilire a creditorilor i ordinea de plat a acestora. Poziia cenzorilor n faza lichidrii.

  • Tematica disciplinelor de examen Drept-experi contabili 33

    6. Procedura insolvenei: Categorii de debitori; Insolvena - cadrul conceptual; Procedura general a insolvenei; Procedura simplificat a insolvenei; Participanii la procedura insolvenei; Cererile introductive; primele msuri; Efectele patrimoniale ale hotrrii de deschidere a procedurii; Planul de reorganizare; Lichidarea judiciar- falimentul; Rspunderea organelor de conducere ale debitorului.

    7. Regulamentul privind efectuarea stagiului i examenul de aptitudini n vederea accesului la calitatea de expert contabil i de contabil autorizat.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Codul comercial romn, cu modificrile i completrile ulterioare.

    2. Ordonana de urgen a Guvernului nr. 44/2008privind desfurarea activitilor economice de ctre persoanele fizice autorizate, ntreprinderile individuale i ntreprinderile familiale, publicat n Monitorul Oficial nr. 328 din 25.04.2008.

    3. Legea privind societile comerciale nr. 31/1990, modificat prin Legea nr. 441/2006, publicat n Monitorul Oficial nr. 955 din 28.11.2006, prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 82/2007, publicat n Monitorul Oficial nr. 446 din 29.06.2007, i prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 52/2008, publicat n Monitorul Oficial nr. 333 din 30.04.2008.

    4. Legea nr. 26/1990privind registrul comerului, republicat n Monitorul Oficial nr. 49 din 04.02.1998, cu modificrile i completrile ulterioare.

  • 34 Tematica disciplinelor de examen Drept-experi contabili

    5. Legea nr. 85/2006privind procedura insolvenei, publicat n Monitorul Oficial nr. 359 din 21.04.2006, modificat prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 173/2008, publicat n Monitorul Oficial nr. 792 din 26.11.2008.

    6. Legea nr. 297/2004 privind piaa de capital, publicat n Monitorul Oficial nr. 571 din 29.06.2004, cu modificrile i completrile ulterioare.

    7. Regulamentul privind efectuarea stagiului i examenul de aptitudini n vederea accesului la calitatea de expert contabil i de contabil autorizat, republicat n Monitorul Oficial nr. 653 din 25.09.2007, cu modificrile i completrile aduse prin Hotrrea nr. 08/93 din 14 mai 2008 a Consiliului Superior al CECCAR, publicat n Monitorul Oficial nr. 454 din 18.06.2008.

    8. Ordonana Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitii de expertiz contabil i a contabililor autorizai, republicat n Monitorul Oficial nr. 13 din 08.01.2008.

    9. *** - Standardul profesional nr. 39: Misiunea de consultan pentru crearea ntreprinderilor, Editura CECCAR, Bucureti, 2006.

    10. Angheni Smaranda i colectiv, Drept comercial, ediia a IV-a, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2008.

    11. CrpenaruS., Drept comercial,E

  • Tematica disciplinelor de examen Audit-experi contabili 35

    4. AUDIT

    I. Principii i reguli cu caracter general: 1. Auditul: concepte, tipuri de audit financiar. 2. Imaginea fidel; criterii de apreciere. 3. Riscurile n audit. 4. Pragul de semnificaie n audit; definiie, rol. 5. Normele de referin n audit.

    II. Misiunea de baz n auditul financiar: auditul statutar (legal): 1. Auditul statutar: definiie, rol i obiective. 2. Succesiunea lucrrilor ntr-o misiune de audit statutar. 3. Faza iniial:

    acceptarea mandatului i contractarea lucrrilor de audit; orientarea i planificarea lucrrilor de audit.

    4. Faza executrii: aprecierea controlului intern; controlul conturilor; examenul situaiilor financiare.

    5. Faza concluziilor: evenimente posterioare nchiderii exerciiului; utilizarea lucrrilor altor experi; alte lucrri necesare nchiderii misiunii.

    6. Raportul de audit: rol; coninut i structur; tipuri de opinie; situaii care conduc la formarea unei alte opinii dect opinia

    fr rezerve; modele ale raportului de audit.

    7. Documentarea lucrrilor de audit: dosarul exerciiului i dosarul permanent.

  • 36 Tematica disciplinelor de examen Audit - experi contabili

    III. Misiuni speciale i misiuni conexe de audit: 1. Misiuni speciale de audit. 2. Examenul informaiilor financiare previzionale. 3. Misiuni de examen limitat al situaiilor financiare. 4. Misiuni de examen pe baz de proceduri convenite. 5. Misiuni de compilare a informaiilor financiare.

    IV. Normele de comportament n audit:

    1. Principii fundamentale. 2. Independena n audit. 3. Activiti incompatibile cu practicarea independent a auditului.

    V. Controlul de calitate al serviciilor de audit.

    VI. Activitatea de cenzor.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Ordonana de urgen a Guvernului nr. 90/2008privind auditul statutar al situaiilor financiare anuale i al situaiilor financiare anuale consolidate, publicat n Monitorul Oficial nr. 481 din 30.06.2008, aprobat cu modificri prin Legea nr. 278/2008, publicat n Monitorul Oficial nr. 768 din 14.11.2008.

    2 *** _ Standardul profesional nr. 24: Misiunile de audit financiar i Cadrul conceptual privind misiunile standardizate ale expertului contabil, Editura CECCAR, Bucureti, 2007.

    3. Toma Marin, Iniiere n auditul situaiilor financiare ale unei entiti, ediia a IlI-a, revizuit i adugit, Editura CECCAR, Bucureti, 2009, pp. 13-202.

    4. Ordonana Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitii de expertiz contabil i a contabililor autorizai, republicat n Monitorul Oficial nr. 13 din 08.01.2008, art. 7 i art. 12.

  • Tematica disciplinelor de examen Audit-experi contabili 37

    5. Legea privind societile comerciale nr. 31/1990 (Seciunea a IV-a), modificat prin Legea nr. 441/2006, publicat n Monitorul Oficial nr. 955 din 28.11.2006, prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 82/2007, publicat n Monitorul Oficial nr. 446 din 29.06.2007, i prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 52/2008, publicat n Monitorul Oficial nr. 333 din 30.04.2008.

    6. * * * - Standardul profesional nr. 23: Activitatea de cenzor n societile comerciale, ediia a IlI-a, revizuit i adugit, Editura CECCAR, Bucureti, 2008.

    7. * * * - Standardul profesional nr. 36: Misiunile de audit intern realizate de experii contabili, Editura CECCAR, Bucureti, 2007.

    8. Boulescu Mircea, Ghi Marcel, Mare Valeric, Controlul fiscal i auditul financiar-fiscal, Editura CECCAR, Bucureti, 2003.

    9. Stoian Ana, urlea Eugen, Auditul financiar-contabil, Editura Economic, Bucureti, 2001.

    10. *** - Codul etic naional al profesionitilor contabili, ediia a IV-a, revizuit, Editura CECCAR, Bucureti, 2007, pp. 16-158.

  • 38 Tematica disciplinelor de examen Evaluarea economic...-experi contabili

    5. EVALUAREA ECONOMIC I FINANCIAR A NTREPRINDERILOR

    I. Evaluarea economic i financiar a ntreprinderilor: concept i reguli cu caracter general: 1. Definiie, necesitate i esen; clasificarea diferitelor tipuri de eva

    luare; 2. Bilanul contabil - punct de pornire; bilanul economic - instrument

    de calcul pentru efectuarea unei evaluri; 3. Valoare i pre; diferitele tipuri de valori folosite n evaluare.

    II. Diagnosticul de evaluare - sursa de obinere a tuturor elementelor i informaiilor necesare evalurii unei ntreprinderi: 4. Diagnosticul juridic; 5. Diagnosticul comercial; 6. Diagnosticul tehnic, tehnologic i de exploatare; 7. Diagnosticul organizare, management i resurse umane; 8. Diagnosticul financiar-contabil; 9. Sinteza diagnosticelor.

    III. Componentele fundamentale ale unei evaluri de ntreprindere: 10. Metodologia determinrii Activului Net Corijat (ANC); 11. Metodologia determinrii capacitii beneficiare (CB); 12. Metode de determinare a ratei de capitalizare, fructificare sau

    actualizare.

    IV. Abordarea patrimonial n evaluarea ntreprinderilor:

    13. Conceptul de evaluare patrimonial a ntreprinderii; 14. Metode de evaluare patrimonial a ntreprinderii.

    V. Abordri bazate pe performanele financiare ale ntreprinderii: 15. Conceptul de evaluare bazat pe performanele financiare; elemente

    de calcul;

  • Tematica disciplinelor de examen Evaluarea economic...-experi contabili 39

    16. Metode de evaluare bazate pe capitalizarea veniturilor; 17. Metode de evaluare bazate pe fluxurile de trezorerie ale ntreprin

    derii.

    VI. Abordri bazate att pe patrimoniu, ct i pe performanele financiare (metode combinate): 18. Conceptul de evaluare prin metode combinate; 19. Metode bazate pe ponderarea ntre o valoare patrimonial i una

    prin rentabilitate; 20. Metode bazate pe asocierea la valoarea patrimonial a valorii prii

    invizibile" a ntreprinderii (metode bazate pe Goodwill); 21. Remunerarea valorii substaniale brute; 22. Remunerarea capitalurilor permanente necesare exploatrii.

    VII. Abordri bazate pe comparaii.

    VDX Metode bursiere de evaluare a ntreprinderilor.

    IX. Evaluarea valorilor mobiliare:

    23. Evaluarea titlurilor cotate; 24. Evaluarea titlurilor necotate; 25. Evaluarea altor instrumente financiare.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Toma Marin, Iniiere n evaluarea ntreprinderii, ediia a UJ-a, revizuit, Editura CECCAR, Bucureti, 2009, pp. 16-108.

    2. Feleag Niculae, Malciu Liliana, Recunoatere, evaluare i estimare n contabilitatea internaional, Editura CECCAR, Bucureti, 2005.

    3. *** - Cartea expertului evaluator, ediia a Il-a, revizuit, Editura CECCAR, Bucureti, 2005.

    4. * * * - Standardul profesional nr. 37- Evaluarea ntreprinderilor.

  • 40 Tematica disciplinelor de examen Doctrina i deontologia..

    6. DOCTRINA I DEONTOLOGIA PROFESIEI CONTABILE

    1. Rolul contabilitii pentru dezvoltarea economiei.

    2. Rolul profesionitilor contabili.

    3. coli, refereniale i sisteme contabile.

    4. Standarde i reglementri contabile.

    5. Necesitatea i rolul organismelor profesionale.

    6. Etica n profesia contabil; principiile fundamentale ale eticii n profesia contabil.

    7. Organizarea i funcionarea CECCAR.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Toma Marin, Potdevin Jacques, Elemente de doctrin i deontologie a profesiei contabile, Editura CECCAR, Bucureti, 2008.

    2. Ordonana Guvernului nr. 65/1994privind organizarea activitii de expertiz contabil i a contabililor autorizai, republicat n Monitorul Oficial nr. 13 din 08.01.2008, art. 18-44.

    3. Regulamentul de organizare i funcionare a Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia, republicat n Monitorul Oficial nr. 153 din 28.03.2001, cu modificrile i completrile aduse prin Hotrrea nr. 08/90 a Consikului Superior al CECCAR din 14 mai 2008, publicat n Monitorul Oficial nr. 466 din 23.06.2008 - integral.

    4. *** - Codul etic naional al profesionitilor contabili, ediia a IV-a, revizuit, Editura CECCAR, Bucureti, 2007, pp. 1-47.

  • Tematica disciplinelor de examen Expertiz contabil-experi contabili 41

    7. EXPERTIZ CONTABIL

    1. Conceptul de expertiz contabil.

    2. Expertiza contabil judiciar (definiie, comparaie cu controlul financiar; obiectivele expertizei contabile judiciare; numirea experilor contabili; procedura de efectuare a expertizei contabile judiciare; actele de expertiz contabil judiciar - coninut i valorificare).

    3. Expertiza contabil extrajudiciar sau amiabil.

    4. Calitatea de expert contabil.

    5. Exercitarea profesiei de expert contabil.

    6. Rspunderile expertului contabil.

    7. Deontologia expertului contabil.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Ordonana Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitii de expertiz contabil i a contabililor autorizai, republicat n Monitorul Oficial nr. 13 din 08.01.2008, art. 1-17.

    2. Regulamentul de organizare i funcionare a Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia, republicat n Monitorul Oficial nr. 153 din 28.03.2001, cu modificrile i completrile aduse prin Hotrrea nr. 08/90 a Consiliului Superior al CECCAR din 14 mai 2008, publicat n Monitorul Oficial nr. 466 din 23.06.2008 - integral.

    3. Codul de procedur penal i Codul de procedur civil, dispoziiile referitoare la expertizele judiciare.

    4. Horea Ion, Macovei Ionela-Corina, Florea Radu, Berheci Maria, Introducere n expertiza contabil i n auditul financiar, ediia a Jl-a, revizuit i adugit, Editura CECCAR, Bucureti, 2008, pp. 1-105.

    5 * * * _ Standardul profesional nr. 35: Expertizele contabile, ediia a HJ-a, revizuit, Editura CECCAR, Bucureti, 2009.

  • TEMATICA DISCIPLINELOR DE EXAMEN PRIVIND ACCESUL LA STAGIU

    PENTRU OBINEREA CALITII DE CONTABIL AUTORIZAT,

    ANUL 2009

  • Tematica disciplinelor de examen Contabilitate - contabili autorizai 45

    1. CONTABILITATE

    1. CONTABILITATEA CONFORM DIRECTIVELOR EUROPENE: entiti care au obligaia de a ntocmi un set complet de situaii financiare; entiti care ntocmesc situaii financiare simplificate; formatul bilanului i prevederi referitoare la elementele de bilan; formatul contului de profit i pierdere i prevederi referitoare la elementele din contul de profit i pierdere; principiile contabile generale; contabilitatea imobilizrilor necorporale i corporale (definiii, evaluare iniial, cheltuieli ulterioare, amortizare, evaluare n bilan); contabilitatea imobiUzrilor financiare i a investiiilor financiare pe termen scurt (definiii, evaluare la intrare, evaluare la ieire, evaluare n bilan); contabilitatea stocurilor (definiie, evaluare iniial, evaluare la ieire, evaluare n bilan); contabilitatea creanelor; contabilitatea trezoreriei; contabilitatea datoriilor; contabilitatea capitalurilor proprii; lucrrile contabile de nchidere a exerciiului: dehmitarea lucrrilor de nchidere a exerciiului:

    - balana conturilor nainte de inventariere; - inventarierea general a activelor i datoriilor; - metode de estimare a valorii de inventar; - contabilizarea operaiilor de regularizare privind: diferenele de in

    ventar, amortizarea, ajustrile de valoare permanente i provizorii; provizioanele pentru riscuri i cheltuieli;

    - dehmitarea n timp a cheltuielilor i veniturilor; - determinarea impozitului pe profit; - repartizarea profitului; - ntocmirea balanei de verificare final; - ntocmirea i prezentarea situaiilor financiare anuale.

    2. CONTABILITATE DE GESTIUNE:

    2.1. Consideraii generale referitoare la contabilitatea de gestiune: obiectivele i domeniul contabilitii de gestiune; relaia contabilitate financiar - contabilitate de gestiune; rolul contabilitii de gestiune n organizaii;

  • 46 Tematica disciplinelor de examen Contabilitate - contabili autorizai

    2.2. Sistemul costurilor: - definiri privind costurile; - clasificarea costurilor: dup comportament (variabile, fixe,

    semivariabile); dup momentul calculului (costuri standard i costuri reale); dup posibilitatea identificrii pe purttori de cost (costuri directe, costuri indirecte); dup posibilitatea atarii la un produs (costuri ale produsului, costuri ale perioadei); ierarhia costurilor (cost de achiziie, cost de producie, cost complet); dup sfera de cuprindere (costuri totale i costuri pariale);

    - aspecte particulare privind calculul costurilor: imputarea raional ca necesitate n calculul costurilor;

    - metode de calcul de cost: metoda centrelor de analiz: importana metodei pentru eva

    luarea elementelor bilaniere i luarea deciziilor; principiile metodei; etape n aplicarea metodei; acumularea costului conform ierarhiei costurilor; repartizarea cheltuielilor indirecte; evaluarea produciei n curs de execuie;

    metoda costurilor variabile (metoda direct-costing): importana metodei pentru luarea deciziilor; analiza cost-volum-profit (importana metodei, indicatorii analizei CVP - marja asupra cheltuielilor variabile, pragul de rentabilitate, intervalul de siguran, levierul operaional, intercorelaii ntre variabilele modelului - studierea impactului modificrii anumitor factori asupra rezultatului firmei);

    metoda costurilor standard: importana metodei n gestionarea firmei; tipuri de standarde; determinarea i studiul abaterilor de la costurile standard (materii prime, manoper, cheltuieli indirecte) i abaterile de vnzri.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Legea contabilitii nr. 82/1991, republicat n Monitorul Oficial nr. 48 din 14.01.2005, cu modificrile i completrile ulterioare.

  • Tematica disciplinelor de examen Contabilitate - contabili autorizai 47

    2. Ordinul ministrului finanelor publice nr. 1.752/2005pentru aprobarea reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, publicat n Monitorul Oficial nr. 1.080 din 30.11.2005.

    3. Ordinul ministrului finanelor publice nr. 2.001/2006privind modificarea i completarea Ordinului ministruluifinanelorpublice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, publicat n Monitorul Oficial nr. 994 din 13.12.2006.

    4. Ordinul ministrului economiei i finanelor nr. 2.374/2007privind modificarea i completarea Ordinului ministruluifinanelor publice nr. 1.752/2005pentru aprobarea reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, publicat n Monitorul Oficial nr. 25 din 14.01.2008.

    5. ***-Standardul profesional nr. 21: Misiunea de inere a contabilitii, ntocmirea i prezentarea situaiilor financiare, ediia a JU-a, revizuit, Editura CECCAR, Bucureti, 2008.

    6. Albu Ctlin, Albu Nadia, Instrumente de management al performanei, vol. 1, Contabilitate de gestiune, Editura Economic, Bucureti, 2003, pp. 123-137,142-154,184-186,189-191,196-202,205-219.

    7. Caraiani Chiraa (coord.), Dumitrana Mihaela (coord.), Contabilitate i control de gestiune, Editura InfoMega, Bucureti, 2005, pp. 27-34,39-41, 45-47 (fr criteriul j), 72-92,94-99,164-188,338-372.

    8. Dumitru Corina Grazziela, Ioan Corina, Contabilitatea de gestiune i evaluarea performanelor, Editura Universitar, Bucureti, 2005, pp. 7-23, 26-75,195-240.

    9. Ristea Mihai (coord.), Contabilitateafinanciar a ntreprinderii, Editura Universitar, Bucureti, 2005, pp. 56-64, 69-90, 92-96, 96-120, 126-180, 211-265, 273-336, 341-372, 388-398,456-480.

  • 48 Tematica disciplinelor de examen Fiscalitate-contabili autorizai

    2. FISCALITATE

    1. IMPOZITUL PE PROFIT:

    1.1. Contribuabili; 1.2. Sfera de aplicare; 1.3. Perioada impozabil; 1.4. Cotele; 1.5. Determinarea profitului impozabil (venituri impozabile, ve

    nituri neimpozabile, cheltuieli deductibile, cheltuieli nedeductibile);

    1.6. Reinerea impozitului pe dividende; 1.7. Plata i declararea.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Legea nr. 571/2003privind Codul fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 927 din 23.12.2003, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul II: Impozitul pe profit.

    2. Hotrrea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Coduluifiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 112 din 06.02.2004, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul II: Impozitul pe profit.

    3. u Lucian i colectiv, Fiscalitate de la lege la practic, ediia a Vl-a, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2009, capitolul Impozitul pe profit".

    2. IMPOZITUL PE VENITURILE MICRONTREPRINDERI-LOR: 2.1. Definiia microntreprinderii n sens fiscal; 2.2. Opiunea de a plti impozit pe veniturile microntreprinde-

    rilor; 2.3. Calculul impozitului pe veniturile microntreprinderilor (cote,

    baza impozabil);

  • Tematica disciplinelor de examen Fiscalitate - contabili autorizai 49

    2.4. Trecerea de la plata impozitului pe veniturile microntreprin-derilor la plata impozitului pe profit;

    2.5. Plata i declararea.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Legea nr. 571/2003privind Codul fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 927 din 23.12.2003, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul rV: Impozitul pe veniturile microntreprin-derilor.

    2. Hotrrea Guvernului nr. 44/2004pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 112 din 06.02.2004, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul IV: Impozitul pe veniturile microntreprin-derilor.

    3. u Lucian i colectiv, Fiscalitate de la lege la practic, ediia a Vl-a, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2009, capitolul Impozitul pe veniturile realizate de microntreprinderi".

    3. IMPOZITUL PE VENITURILE PERSOANELOR FIZICE:

    3.1. Contribuabili; 3.2. Sfera de aplicare i perioada impozabil; 3.3. Cotele de impozitare; 3.4. Impozitarea veniturilor din activiti independente; 3.5. Impozitarea veniturilor din salarii; 3.6. Determinarea venitului net anual impozabil i a impozitului

    pe venitul net anual impozabil.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Legea nr. 571/2003privind Codul fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 927 din 23.12.2003, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul III: Impozitul pe venit.

  • 50 Tematica disciplinelor de examen Fiscalitate-contabili autorizai

    2. Hotrrea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 112 din 06.02.2004, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul III: Impozitul pe venit.

    3. Ordinul preedintelui Ageniei Naionale de Administrare Fiscal nr. 2.333/2007pentru aprobarea Procedurii privind declararea i stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosinei bunurilor realizate din derularea unui numr mai mare de 5 contracte de nchiriere/sub-nchiriere, publicat n Monitorul Oficial nr. 868 din 19.12.2007, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul UI: Impozitul pe venit.

    4. u Lucian i colectiv, Fiscalitate de la lege la practic, ediia a Vl-a, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2009, capitolul Impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice".

    4. TAXA PE VALOAREA ADUGAT (TVA):

    4.1. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adugat; 4.2. Teritorialitatea taxei pe valoarea adugat; 4.3. Tipuri de operaiuni:

    - operaiuni impozabile, din care operaiuni taxabile, operaiuni scutite cu drept de deducere, operaiuni scutite fr drept de deducere;

    - operaiuni neimpozabile; 4.4. Tipuri de persoane:

    - persoanele impozabile; - persoanele neimpozabile; - persoanele nregistrate n scop de TVA;

    4.5. Locul operaiunilor; 4.6. Persoana obligat la plata taxei; 4.7. Faptul generator, exigibilitatea taxei i exigibilitatea plii taxei; 4.8. Baza de impozitare a taxei pe valoarea adugat; 4.9. Cotele de impozitare;

  • Tematica disciplinelor de examen Fiscalitate - contabili autorizai 51

    4.10. Msuri de simplificare; 4.11. Regimul special pentru ntreprinderi mici; 4.12. Determinarea TVA de plat i plata acesteia la buget; 4.13. Obligaiile declarative ale persoanelor obligate la plata TVA.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Legea nr. 571/2003privind Codul fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 927 din 23.12.2003, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul VI: Taxa pe valoarea adugat.

    2. Hotrrea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Coduluifiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 112 din 06.02.2004, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009, Titlul VI: Taxa pe valoarea adugat.

    3. u Lucian i colectiv, Fiscalitate de la lege la practic, ediia a Vl-a, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2009, capitolul Taxa pe valoarea adugat".

    5. PROCEDURI FISCALE: 5.1. Procedura nregistrrii fiscale:

    - modaliti de nregistrare fiscal; - termen de nregistrare; - modificri ulterioare nregistrrii; - declararea i nregistrarea filialelor i sediilor secundare (caz

    special: nregistrarea punctelor de lucru); 5.2. Procedura stabilirii i declarrii impozitelor i taxelor:

    - forme administrative pentru stabilirea impozitelor i taxelor; - depunerea declaraiilor fiscale; - corectarea declaraiilor fiscale; - forma i coninutul declaraiilor fiscale; - termenul de prescripie la stabilire; - sarcina probei; - estimarea bazei de impunere;

  • 52 Tematica disciplinelor de examen Fiscalitate-contabili autorizai

    5.3. Plata impozitelor i taxelor: - reguli privind efectuarea plii; - termene de plat; - ordinea de stingere; - compensarea i restituirea; - majorri de ntrziere; - prescripia dreptului de a efectua executarea silit; - somaia i titlul executoriu.

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Ordonana Guvernului nr. 92/2003privind Codul de procedur fiscal (r3), publicat n Monitorul Oficial nr. 513 din 31.07.2007, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009.

    2. Hotrrea Guvernului nr. 1.050/2004pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Codului de procedur fiscal, publicat n Monitorul Oficial nr. 651 din 20.07.2004, cu modificrile i completrile ulterioare n vigoare la 01.01.2009.

    3. Sasu Horaiu, u Lucian, Ptroi Drago, Codul de procedur fiscal. Comentarii i explicaii, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2008.

  • Tematica disciplinelor de examen Drept-contabili autorizai 53

    3. DREPT

    1. Consideraii generale privind dreptul comercial: Caracterizarea raporturilor de drept comercial. Comercialitatea n legislaia comercial a Romniei: concept, criterii de delimitare, efecte. Faptele (actele) de comer: definiie i clasificare. Faptele de comer: obiective. Faptele (actele) subiective de comer. Faptele de comer unilaterale. Comercianii n legislaia romn: comerciani persoane fizice, societi comerciale. Obligaiile comercianilor. Fondul de comer.

    2. Formele societilor comerciale. Constituirea i nmatricularea acestora: Societile comerciale - forme, procedur de constituire, nregistra

    rea societilor comerciale i efectele nregistrrii. Grupurile de interes economic.

    Capitalul social subscris i vrsat n faza constituirii. Evaluarea aportului n natur, rspunderea fondatorilor i primilor membri ai consiliului de administraie, respectiv a directoratului i a consiliului de supraveghere pentru subscrierea capitalului social, existena capitalului vrsat. Mijloace de verificare a capitalului vrsat i asigurarea integritii acestuia.

    Aciunile i prile sociale - caracterizare i mod de transmitere. Drepturile i obligaiile deintorilor de aciuni i pri sociale. Situaia aciunilor nominative i a prilor sociale care nu au fost integral achitate (nu s-au efectuat vrsminte). Regimul obhgatiunilor emise de societile pe aciuni.

    3. Funcionarea societilor comerciale: 3.1. Reguli comune privind funcionarea societilor comerciale:

    Regimul juridic al aporturilor la capitalul social; Regimul juridic al dividendelor; Rezervele societii: categorii de rezerve, modul de constituire

    a rezervelor;

  • 54 Tematica disciplinelor de examen Drept-contabili autorizai

    Obligaiile i rspunderea administratorilor societilor comerciale.

    Funcionarea societilor pe aciuni: Adunrile generale ale acionarilor (AGA): feluri, moduri de

    convocare, atribuii, adoptarea hotrrilor, anularea hotrrilor AGA;

    Administrarea societilor pe aciuni: sistemul unitar (consiliul de administraie i directorii); sistemul dualist (directoratul i consiliul de supraveghere); reguli comune de administrare a societilor comune;

    Auditul financiar i auditul intern. Funcionarea societilor cu rspundere kmitat (SRL): Regimul juridic al prilor sociale; Felurile aporturilor la capitalul social; Conducerea, administrarea i controlul societilor cu rspun

    dere limitat (SRL). Modificarea actului constitutiv al societilor comerciale: Dispoziii comune de modificare a actului constitutiv; Reducerea i majorarea capitalului social; Modificarea societii comerciale; Modificarea actului constitutiv; Modificarea capitalului social - reducerea capitalului social;

    majorarea capitalului social.

    4. Fuziunea societilor comerciale:

    Fuziunea prin contopire; fuziunea prin absorbie. Restructurri interne.

    5. Dizolvarea i lichidarea societilor comerciale:

    Cauzele de dizolvare (comune, speciale). Efectele dizolvrii. Operaiuni specifice procedurii de lichidare.

  • Tematica disciplinelor de examen Drept-contabili autorizai 55

    Stabilirea situaiei patrimoniului - mijloace de valorificare a bunurilor - mijloace de stabilire a creditorilor i ordinea de plat a acestora. Poziia cenzorilor n faza lichidrii.

    6. Procedura insolvenei:

    Categorii de debitori; Insolvena-cadrul conceptual; Procedura general a insolvenei; Procedura simplificat a insolvenei; Participanii la procedura insolvenei; Cererile introductive; primele msuri; Efectele patrimoniale ale hotrrii de deschidere a procedurii; Planul de reorganizare; Lichidarea judiciar - falimentul; Rspunderea organelor de conducere ale debitorului.

    7. Regulamentul privind efectuarea stagiului i examenul de aptitudini n vederea accesului la calitatea de expert contabil i de contabil autorizat

    BIBLIOGRAFIE:

    1. Codul comercial romn, cu modificrile i completrile ulterioare.

    2. Ordonana de urgen a Guvernului nr. 44/2008privind desfurarea activitilor economice de ctre persoanele fizice autorizate, ntreprinderile individuale i ntreprinderile familiale, publicat n Monitorul Oficial nr. 328 din 25.04.2008.

    3. Legea privind societile comerciale nr. 31/1990, modificat prin Legea nr. 441/2006, publicat n Monitorul Oficial nr. 955 din 28.11.2006, prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 82/2007, publicat n Monitorul Oficial nr. 446 din 29.06.2007, i prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 52/2008, publicat n Monitorul Oficial nr. 333 din 30.04.2008.

  • 56 Tematica disciplinelor de examen Drept-contabili autorizai

    4. Legea nr. 26/1990privind registrul comerului, republicat n Monitorul Oficial nr. 49 din 04.02.1998, cu modificrile i completrile ulterioare.

    5. Legea nr. 85/2006privind procedura insolvenei, publicat n Monitorul Oficial nr. 359 din 21.04.2006, modificat prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 173/2008, publicat n Monitorul Oficial nr. 792 din 26.11.2008.

    6. Legea nr. 297/2004 privind piaa de capital, publicat n Monitorul Oficial nr. 571 din 29.06.2004, cu modificrile i completrile ulterioare.

    7. Regulamentul privind efectuarea stagiului i examenul de aptitudini n vederea accesului la calitatea de expert contabil i de contabil autorizat, republicat n Monitorul Oficial nr. 653 din 25.09.2007, cu modificrile i completrile aduse prin Hotrrea nr. 08/93 din 14 mai 2008 a Consiliului Superior al CECCAR, publicat n Monitorul Oficial nr. 454 din 18.06.2008.

    8. Ordonana Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitii de expertiz contabil i a contabililor autorizai, republicat n Monitorul Oficial nr. 13 din 08.01.2008.

    9 *** _ Standardul profesional nr. 39: Misiunea de consultan pentru crearea ntreprinderilor, Editura CECCAR, Bucureti, 2006.

    10. Angheni Smaranda i colectiv, Drept comercial, ediia a IV-a, Editura C. H. Beck, Bucureti, 2008.

    11. Crpenaru S., Drept comercial, Editura Universul Juridic, Bucureti, 2007.

    12. Crpenaru S. i colectiv, Societile comerciale - reglementare, doctrin, jurispruden, Editura AU Beck, Bucureti, 2006.

    13. Cristea S., Stoica C, Drept comercial, Editura Lumina Lex, Bucureti, 2002.

    14. Stoica C, Cristea S., Drept societar pentru nvmntul superior economic, Editura Universitar, Bucureti, 2008.

    15. * * * - Ghidul experilor contabili i al contabililor autorizai n activitatea de prevenire i combatere a splrii banilor i a finanrii actelor de terorism, ediia a IlI-a, revizuit i adugit, Editura CECCAR, Bucureti, 2009.

  • NTREBRI I STUDII DE CAZ... Contabilitate - experi contabili 59

    1. Disciplina: CONTABILITATE

    1. Conducerea unei ntreprinderi decide s reevalueze construciile sale. Activele n cauz au fost achiziionate la un cost de 800 lei i sunt amortizate pentru suma de 200 lei. Valoarea just a construciilor determinat de experi este de 900 lei.

    S se contabilizeze operaia de reevaluare tiind c, n conformitate cu standardul IAS 16 Imobilizri corporale", se folosete ca procedeu de reevaluare reevaluarea simultan a valorilor brute i a amortizrilor cumulate.

    Rezolvare:

    Coeficientul de reevaluare = Valoarea just / Valoarea net contabil = 900/600 = 1,5 Valoarea brut reevaluat = 800 x 1,5 = 1.200 Amortizarea cumulat reevaluat = 200 x 1,5 = 300

    Construcii = % 400 Amortizarea 100 construciilor

    Rezerve 300 din reevaluare

    2. O ntreprindere, al crei obiect de activitate este locaia de mijloace de transport, pune n practic o politic de nchiriere a vehiculelor timp de 3 ani, dup care le vinde la valoarea lor net contabil. Deci durata de utilitate a vehiculului achiziionat este de 3 ani. Conducerea ntreprinderii i experii si estimeaz c n primul an vehiculul se depreciaz pentru 30% din valoare, n al doilea an, pentru 25% din valoare, iar n al treilea an, pentru 15%.

    S se calculeze amortizarea unui vehicul achiziionat la un cost de 300.000 lei, n cei 3 ani, tiind c societatea aplic IAS 16 Imobilizri corporale".

  • 60 NTREBRI I STUDII DE CAZ... Contabilitate - experi contabili

    Rezolvare:

    Amortizare anul 1 = 300.000 x 30% = 90.000 Amortizare anul 2 = 300.000 x 25% = 75.000 Amortizare anul 3 = 300.000 x 15% = 45.000

    3. Conducerea unei ntreprinderi decide s reevalueze construciile sale. Activele n cauz au fost achiziionate la un cost de 800 lei i sunt amortizate pentru suma de 200 lei. Valoarea just a construciilor determinat de experi este de 900 lei.

    S se contabilizeze operaia de reevaluare tiind c, n conformitate cu standardul IAS 16 Imobilizri corporale", se folosete ca procedeu de reevaluare reevaluarea numai a valorii nete contabile, stabilit prin deducerea amortizrilor din costul imobilizrilor.

    Rezolvare:

    Valoarea just = 900 Valoarea net contabil = 800 - 200 = 600 => Rezerva din reevaluare = 300

    - anularea amortizrii:

    Amortizarea = Construcii 200 construciilor

    - reevaluarea valorii nete:

    Construcii = Rezerve 300 din reevaluare

    4. Pentru a realiza un contract ce vizeaz furnizarea a 240.000 de piese n 4 ani, o ntreprindere a pus la punct o main special al crei cost de producie este de 240.000 u.m. n acord cu clientul, scadenarul livrrilor de piese a fost programat dup cum urmeaz: - n primul an: 25.000 piese - n al doilea an: 60.000 piese

  • NTREBRI I STUDII DE CAZ... Contabilitate - experi contabili 61

    - n al treilea an: - n al patrulea an:

    100.000 piese 55.000 piese

    240.000 piese Maina este scoas din funciune la sfritul perioadei de derulare a contractului. S se calculeze amortizarea imobilizrii n conformitate cu IAS 16 Imobilizri corporale" prin metoda care reflect cel mai bine ritmul n care se consum avantajele aferente acesteia.

    Rezolvare: Metoda care reflect cel mai bine ritmul n care se consum avantajele activului este metoda bazat pe numrul de uniti de producie. Amortizare anul 1: 240.000 x (25.000/240.000) = 25.000 Amortizare anul 2: 240.000 x (60.000/240.000) = 60.000 Amortizare anul 3: 240.000 x (100.000/240.000) = 100.000 Amortizare anul 4: 240.000 x (55.000/240.000) = 55.000

    5. Conducerea unei ntreprinderi decide s reevalueze construciile sale. Activele n cauz au fost achiziionate la un cost de 800 lei i sunt amortizate pentru suma de 200 lei. Valoarea just a construciilor determinat de experi este de 720 lei. S se contabilizeze operaia de reevaluare n conformitate cu standardul IAS 16 Imobilizri corporale".

    Rezolvare: Valoarea just = 720 Valoarea net contabil = 800 - 200 = 600

    Rezerva din reevaluare =120

    - anularea amortizrii:

    Amortizarea construciilor

    Construcii 200

    - reevaluarea valorii nete:

    Construcii Rezerve din reevaluare

    120

  • 62 NTREBRI I STUDII DE CAZ... Contabilitate - experi contabffl

    6. La 30 decembrie N, ntreprinderea achiziioneaz un echipament la un cost de 147.000 lei. Durata de via fizic a activului este de 7 ani, dar conducerea estimeaz vnzarea lui dup 5 ani de utilizare. Valoarea rezidual este estimat la 47.000 lei.

    S se calculeze i s se contabilizeze amortizarea imobilizrii n exerciiul N+l n conformitate cu IAS 16 Imobilizri corporale".

    Rezolvare:

    Valoarea amortizabil = Costul de achiziie - Valoarea rezidual = 147.000 - 47.000 = 100.000

    Cheltuiala cu amortizarea n N+l = 100.000 / 5 ani = 20.000:

    Cheltuieli de exploatare = Amortizarea 20.000 privind amortizarea echipamentelor

    7. O ntreprindere a cumprat la 1 ianuarie N un mijloc de transport la un cost de achiziie de 260.000 lei. Conducerea estimeaz c durata de utilitate a mijlocului de transport este de 5 ani, iar valoarea rezidual, de 20.000 lei.

    S se calculeze amortizarea prin metoda SOFTY (SYD), tiind c cifrele ataate celor 5 ani sunt: 5,4, 3,2 i 1.

    Rezolvare:

    Valoarea amortizabil = 260.000 - 20.000 = 240.000

    Ani de amortizare 1 2 3 4 5 Cifre ataate 5 4 3 2 1 Total = 15

    Amortizare anul 1: 240.000 x 5/15 = 80.000 Amortizare anul 2: 240.000 x 4/15 = 64.000 Amortizare anul 3: 240.000 x 3/15 = 48.000

  • NTREBRI I STUDII DE CAZ... Contabilitate - experi contabili 63

    Amortizare anul 4: 240.000 x 2/15 = 32.000 Amortizare anul 5: 240.000 x 1/15 = 16.000

    8. O ntreprindere a cumprat la 1 ianuarie N un mijloc de transport la un cost de achiziie de 260.000 lei. Conducerea estimeaz c durata de utilitate a mijlocului de transport este de 5 ani, iar valoarea rezidual, de 20.000 lei.

    S se calculeze amortizarea prin metoda SOFTY (S YD), tiind c cifrele ataate celor 5 ani sunt: 8, 6, 3, 2 i 1.

    Rezolvare:

    Valoarea amortizabil = 260.000 - 20.000 = 240.000

    Ani de amortizare 1 2 3 4 5 Cifre ataate 8 6 3 2 1 Total = 20

    Amortizare anul 1: 240.000 x 8/20 = 96.000 Amortizare anul 2: 240.000 x 6/20 = 72.000 Amortizare anul 3: 240.000 x 3/20 = 36.000 Amortizare anul 4: 240.000 x 2/20 = 24.000 Amortizare anul 5: 240.000 x 1/20 = 12.000

    9. O ntreprindere a cumprat la 1 ianuarie N un mijloc de transport la un cost de achiziie de 260.000 lei. Conducerea estimeaz c durata de utilitate a mijlocului de transport este de 5 ani, iar valoarea rezidual, de 20.000 lei.

    S se calculeze amortizarea prin metoda degresiv utiliznd o rat de amortizare degresiv de 40%.

    Rezolvare: Valoarea amortizabil = 260 mii - 20 mii = 240 mii

    Amortizare anul 1 = 240 mii x 40% = 96 mii Amortizare anul 2 = (240 mii - 96 mii) x 40% = 57,6 mii

  • 64 NTREBRI I STUDII DE CAZ... Contabilitate - experi contabili

    Amortizare anul 3: - Amortizarea degresiv ar fi: (240 mii - 96 mii - 57,6 mii) x 40% =

    34,56 mii; - Amortizarea linear ar fi: (240 mii- 96 mii - 57,6 mii) / 3 = 28,8 mii; - Se menine amortizarea degresiv (34,56 mii).

    Amortizare anul 4: - Amortizarea degresiv ar fi: (240 mii - 96 mii - 57,6 mii - 34,56 mii)

    x 40% = 20,736 mii; - Amortizarea linear ar fi: (240 mii - 96 mii - 57,6 mii - 34,56 mii) / 2

    = 25,92 mii; - Se trece la amortizarea linear (amortizarea exerciiului este de

    25,92 mii).

    Amortizare anul 5 = 25,92 mii

    10. Durata de utilitate a unui utilaj cumprat la nceputul exerciiului N-2 i amortizat linear a fost fixat iniial la 7 ani. Prin analiza strii activului respectiv, la nchiderea exerciiului N, se apreciaz c durata sa rezidual de utilitate este numai de 3 ani din acest moment. Se presupun un cost de achiziie de 140.000 lei i o valoare rezidual nul estimat la data punerii n funciune.

    S se calculeze amortizarea aferent exerciiilor N-2, N-l, N, N+l, N+2 i N+3 n conformitate cu IAS 16 Imobilizri corporale".

    Rezolvare:

    Exerciiul Cheltuiala cu amortizarea Valoarea net contabil

    N-2 140 mii / 7 ani = 20 mii 140 - 20 = 120 mii

    N-l 120 mii / 6 ani = 20 mii 1 2 0 - 2 0 = 100 mii

    N 100 mii / (3 + 1) = 25 mii 100 - 25 = 75 mii

    N+l 75 mii / 3 = 25 mii 75 - 25 = 50 mii

    N+2 50 mii / 2 = 25 mii 50 - 25 = 25 mii

    N+3 25 mii 2 5 - 2 5 = 0

  • NTREBRI I STUDII DE CAZ... Contabilitate - experi contabili 65

    11. O societate are un departament de cercetare care dezvolt, n cursul exerciiului N, dou proiecte, pe care le vom numi proiectul X i proiectul Y. n cazul proiectului X, ntreprinderea nu poate demonstra nc fezabilitatea acestuia. n ceea ce privete ns proiectul Y, acesta ndeplinete, chiar de la nceputul exerciiului N, condiiile pentru recunoaterea unei cheltuieli de dezvoltare. n exerciiul N, cheltuielile departamentului, n u.m., au fost urmtoarele:

    Informaii Cheltuieli Proiectul Proiectul generale X Y

    Cheltuieli materiale i servicii 600 5.000 3.000 Cheltuieli cu personalul: - directe - 3.500 1.500 - salariul conductorului de departament 1.000 - -- personal administrativ 2.000 - -Cheltuieli generale: - directe - 1.200 800 - indirecte 500 400 400

    Conductorul de departament consum 10% din timpul de lucru pentru proiectul X i 20%, pentru proiectul Y.

    S se precizeze care este tratamentul cheltuielilor angajate de departamentul de cercetare pentru cele dou proiecte, n conformitate cu IAS 38 Imobilizri necorporale".

    Rezolvare:

    Proiectul X este considerat activitate de cercetare, iar cheltuielile angajate afecteaz rezultatul exerciiului curent. Proiectul Y constituie activitate de dezvoltare, iar criteriile de capitalizare sunt ndeplinite de la 1 ianuarie.

    Cheltuielile de dezvoltare (activ) = Costurile directe i indirecte + Cota-parte aferent proiectului din salariul conductorului de departament = 3.000 + 1.500 + 800 + 400 + 1.000 x 20% = 5.900

  • 66 NTREBRI I STUDII DE CAZ... Contabilitate - experi contabih'

    12. Societatea a realizat cu ajutorul informaticienilor si un program de gestiune a stocurilor. Cheltuielile ocazionate de realizarea acestui program au fost distribuite astfel: - n perioada 01.06-30.06.N: pentru studiul prealabil 2.000 u.m.; - n perioada 01.07-18.07.N: pentru analiza funcional 8.000 u.m.; - n perioada 19.07-29.07.N: pentru analiza organic 11.000 u.m.; - n perioada 30.07-10.09.N: pentru programare 18.000 u.m.; - n perioada 11.09-20.0