45205546 notiuni de baza baschet

Upload: loredana-georgescu

Post on 16-Oct-2015

122 views

Category:

Documents


6 download

DESCRIPTION

gd

TRANSCRIPT

  • UNIVERSITATEA SPIRU HARET

    Florentina Popescu

    BASCHET

    EDITURA FUNDAIEI ROMNIA DE MINE

  • CUPRINS Capitolul 1. Domeniul jocului de baschet Capitolul 2. Tehnica jocului de baschet Capitolul 3. Tactica jocului de baschet Capitolul 4. Autoevaluarea Bibliografie

  • Capitolul 1. DOMENIUL JOCULUI DE BASCHET

    1.1. Coninutul domeniului

    JOC SPORTIV COLECTIV DE ECHIP INVENTAT

    SPORT de ntrecere de mas (loisir) de performan de mare performan

    DISCIPLIN SPORTIV competiii sportive naionale internaionale

    MIJLOC AL EDUCAIEI FIZICE

    realizeaz funciile educaiei fizice

    DISCIPLIN DE NVMNT

    obiect de nvmnt

    SPORT COMPLEMENTAR utilizat n metodologia nvrii altor ramuri i probe sportive

    SPECTACOL SPORTIV competiie-spectatori virtuozitate n regim de dinamism motric

    INVESTIGAII PRIN

    DISCIPLIN TIINIFIC SPORTIV APLICATIV documentare metoda observaiei metoda statistic metoda experimentului metoda testelor analiza rezultatelor metoda convorbirii metoda interviului metoda anchetei

    1.2. Caracteristicile i tendinele jocului de baschet actual

    Baschetul joc sportiv colectiv ce face parte din categoria mijloacelor de perfecionare a dezvoltrii fizice i a aptitudinilor de micare ale oamenilor reprezint o form de manifestare cu caracter ludic a exerciiului fizic.

    Practicarea jocului de baschet contribuie la formarea i perfecionarea unor micri coordonate, la formarea capacitii de angrenare rapid n tempoul i ritmul activitilor sociale, prin cumulul unor influene i efecte pozitive cu caracter sanotrofic i educativ.

    Baschetul este jocul sportiv ce poate fi practicat de copii i tineri de ambele sexe i chiar de oameni avnd vrst ceva mai naintat, att n scop competiional ct i ca activitate fizic recreativ, de ntreinere sau ludic, este deci accesibil.

    Este jocul sportiv ce dispune de una dintre cele mai bogate game de procedee tehnice, de aciuni tactice de la cele mai simple pn la cele mai complexe. Acest

  • fapt solicit juctorilor o pregtire continu i perseverent, iar profesorilor, ealonarea treptat n predare a succesiunii de nvare i perfecionare a tehnicii i tacticii acestui joc.

    Multitudinea i varietatea cu care se succed fazele de joc, alternarea rapid a situaiilor ofensive cu cele defensive, posibilitile pe care le ofer juctorilor de a-i etala fantezia i capacitatea lor inventiv, diferitele rezolvri tactice ale fazelor de joc, aruncrile acrobatice sau subtilitatea unor pase executate cu mare finee, toate ofer att juctorilor, dar n special publicului spectator, momente de o deosebit spectaculozitate.

    Dimensiunile relativ reduse ale terenului de joc, precum i numrul mic de juctori ce se ntrec n teren determin deplasri ale acestora i o circulaie a mingii foarte rapid, juctorii participnd permanent i n egal msur att la desfurarea atacului, ct i a aprrii. nsui regulamentul de joc, prin regulile de 3,5,8 i 24 secunde, determin un dinamism al desfurrii fazelor de joc, din primul i pn n ultimul minut al unei partide.

    Obinerea unor performane la parametri superiori n marile competiii au scos n eviden tendinele jocului de baschet:

    vitez mare de desfurare a aciunilor tactice de atac i aprare; eficien crescut n aciunile de finalizare; ritmul rapid susinut n aciunile ofensive; jocul n adncime; creterea numrului de aciuni pe joc, care creeaz situaii favorabile de

    finalizare; folosirea aprrilor active, a pressing-ului; nalta miestrie n execuiile tehnice efectuate n mare vitez i n condiii

    de adversitate, nsoit de asigurarea cursivitii jocului cu aciuni simple i eficace; folosirea parametrilor de joc ca factor n dirijarea antrenamentului sportiv. 1.3. Apariia i evoluia jocului de baschet pe plan mondial, n Romnia

    n anul 1891, profesorul James A. Naismith de la Colegiul Springfield din statul Massachusetts a inventat un joc denumit basket-ball pentru a atrage studenii la orele de educaie fizic, desfurate n sal n anotimpul rece. A stabilit 13 reguli de baz, care au rmas i astzi, alctuind n mare parte principiile jocului de baschet.

    Primul joc de baschet s-a desfurat ntre dou echipe de cte 9 juctori, deoarece clasa numra 18 studeni.

    n 1904, la Jocurile Olimpice de la Sant-Luis (SUA) baschetul i face apariia ca joc demonstrativ, nsui inventatorul lui, profesorul James A. Naismith, oferind mingea pentru nceperea jocului.

    1932 este anul nfiinrii FIBA (Federaia Internaional de Baschet Amator), cu sediul la Geneva (Elveia), iar Romnia este membru fondator.

    n anul 1935, se desfoar primul Campionat Masculin European de baschet la Geneva i este ctigat de echipa Letoniei, la care a participat i ara noastr ocupnd locul 12.

    n anul 1936, la Jocurile Olimpice de la Berlin, baschetul este introdus pentru prima dat n programul Jocurilor Olimpice, cu participarea unui numr de 22 de echipe; finala s-a desfurat ntre SUA i Canada, 19: 18.

    Rspndirea baschetului feminin ntmpin unele impedimente, legate mai ales de conceptele morale ce dominau acele vremi.

  • Baschetul feminin a fost introdus n Europa n preajma primului rzboi mondial, Frana fiind ara care-l adopt prima, ca urmare a influenelor benefice ale conceptelor feministe de emancipare.

    n anul 1938, se organizeaz primul Campionat European Feminin de baschet la Roma (Italia), ctigat de ara gazd, iar 1976 este anul introducerii n programul Jocurilor Olimpice, la Montreal (Canada), a baschetului feminin, activitate ce s-a desfurat de atunci permanent, fiind prezent la fiecare ediie a acestor jocuri.

    Apariia i evoluia jocului de baschet n Romnia n anul 1920, societatea american YMCA (Young Mens Christians

    Association) i deschide filiala pentru Romnia, la nceput organiznd activitatea cultural-sportiv a ostailor armatei romne, unde, pe lng alte activiti sportive, a fost predat i nvarea jocului de baschet.

    Rspndirea n mediul colar a acestui joc face ca, n luna iunie 1922, s se organizeze pentru echipele colare prima competiie de baschet din ar.

    Abia n anul 1929 se organizeaz primul Campionat Naional pentru echipe de cluburi. n 1933, iau fiin primele echipe feminine care se vor ntrece n competiia Liga Munteniei.

    Din primvara anului 1950, se organizeaz Campionatul Naional de Baschet (devenit ulterior Divizia Naional A), masculin i feminin.

    Pe plan internaional, baschetul romnesc a cunoscut o perioad de afirmare, echipele reprezentative ale rii noastre ocupnd locuri onorante n turneele finale ale Campionatelor europene att la seniori, ct i la senioare, pn n jurul anilor 1980. Participarea la competiiile europene pentru echipele de cluburi a urmat aceeai traiectorie performanial, perioada 1955-1980 fiind una de afirmare.

    ntrebri pentru verificare: Care este coninutul jocului de baschet? (Rspuns: sintez,1.1); Care sunt caracteristicile i tendinele jocului de baschet actual? (Rspuns:

    1, p. 37-42; 2, p. 17-19); Cnd, unde i cum a aprut jocul de baschet? (Rspuns: 1, p. 16-20); Care a fost evoluia jocului de baschet competiional pe plan internaional?

    (Rspuns: 1, p. 20-23); Cum i cnd a aprut jocul de baschet n Romnia? (Rspuns: 1, p.23-29); Cum a evoluat jocul de baschet n ara noastr? (Rspuns: 1, p. 23-29).

    Capitolul 2. TEHNICA JOCULUI DE BASCHET

    2.1. Sistematizarea tehnicii

    Tehnica jocului de baschet reprezint ansamblul aciunilor i structurilor motrice specifice pe care le execut un juctor n timpul practicrii jocului, n concordan cu regulile acestuia, precum i cu sarcinile ridicate de participarea echipei sale n competiie.

    Fiecrui joc sportiv i corespund forme generale de micare, la baza crora stau ELEMENTELE TEHNICE ale respectivului joc. Condiiile de joc care apar n timpul desfurrii lui i n care sunt implicate elementele tehnice (respectiv, fazele fundamentale ale jocului sportiv: ATACUL i APRAREA) au condus la formarea i perfecionarea unor PROCEDEE TEHNICE concrete (operaionale)

  • pentru rezolvarea respectivelor sarcini ale jocului competiional. Spre exempli-ficare, prezentm schema de mai jos:

    ELEMENT TEHNIC PROCEDEU TEHNIC

    Pasa cu dou mini de la piept, de pe loc Pasa cu dou mini de la piept, cu pmntul Pasa cu dou mini de la piept, din deplasare Pasa cu o mn de la umr

    Pasarea mingii

    Etc.

    Pozitie fundamentala

    Jocul fara minge

    ATAC APARARE

    inalta medie joasa

    Alergarea Deplasarileinaintecu spatelelateral

    Pasul adaugat inainteinapoiJocul de picioare

    Lucrul de bratePiruetaSariturile

    de pe loc

    cu elan

    alergarea

    cu variatii de ritm

    cu opiri, plecari bruste

    cu sprint in 3,5,10,15,20,25 m

    schimbari de directie

    Tehnica cu minge

    TINEREA MINGII

    cu doua maini cu o mana

    simetrica asimetrica

    la pieptdeasupra capuluiin dreptul bazinului

    deasupra capuluiin dreptul umarului

    apucat

    in echilibru

  • PRINDEREA MINGII

    de pe loc din alergare din saritura

    Pasarea mingii

    cu o mana cu doua maini

    de pe loc

    din deplasare

    din saritura

    din deplasare

    de la umar

    pe la spate

    peste umar

    in semicarlig

    de la piept

    cu pamantul

    deasupra capului

    O p r ir e a

    in t r - u n t im p in d o i t im p i

    Pivotarea

    180inainte

    (ofensiva) cu pasirecu intoarcere inapoi

    (defensiva)90

  • D riblingul

    cu t recerea m ingiip rintre p icio are

    cu mana dreap ta

    d in alergare, inainte,lateral, inapo i

    cu p irueta

    inalt , med iu , jo scu trecerea mingii pe

    la spate

    cu variatii de ritm sischimbari de d irect ie

    inalt , med iu , jo s

    cu oprire intr-un timp

    din pasa

    din dribling

    Aruncarea la cos

    de pe loc din deplasare din saritura din voleibolare

    cu o mana de la umar

    cu o mana de sus

    cu doua maini de la piept

    semicarlig

    din dribling

    din alergare

    cu desprindere de pe loc

    cu oprire in doi timpi

    2.2.

    2.2.1. Poziia fundamental n adoptarea poziiei fundamentale de ctre un aprtor, din punct de vedre

    tactic, n mod distinct se deosebesc dou principale atitudini, i anume: poziia aprtorului la atacantul fr minge i cea adoptat mpotriva atacantului cu minge (Figura alturat).

  • Figura 1. Poziia fundamental a aprtorului

    la atacantul fr minge

    n descrierea caracteristicilor de execuie, principalul l constituie poziia trenului inferior. Picioarele, cu genunchii uor ndoii i orientai puin spre interior, sunt deprtate n lateral, aproximativ la proiecia limii umerilor. Gleznele ndoite, greutatea corpului repartizat egal pe ntreaga suprafa a fiecrei tlpi, aezate paralel pe sol i cu o orientare a vrfurilor uor spre interiorul poligonului de susinere. Trunchiul, arcuit, este uor aplecat spre nainte, coborrea centrului de greutate al corpului fiind realizat prin flexia articulaiilor gleznelor, genunchilor i a oldurilor. Umerii relaxai, cu braele uor deprtate n lateral, pregtite pentru a aciona n toate planurile i sensurile. Capul i brbia se menin n sus, privirea cutnd s cuprind o ct mai mare zon din teren.

    Figura 2. Poziia fundamental a aprtorului la atacantul cu minge

    Poziia fundamental adoptat de aprtorul la atacantul cu minge este

    asemntoare oarecum celei descrise mai sus, modificndu-se distana dintre tlpile picioarelor, precum i a planului de situare a acestora. Poziia braelor este determinat de situaia tactic a plasamentului n teren a aprtorului. n general,

    Capul i brbia se menin n sus Umerii relaxai, cu braele uor deprtate n lateral Genunchii i gleznele uor ndoite

    Tlpile pe aceiai linie sau una naintea celeilalte

  • mna de pe partea piciorului mai avansat mpiedic, prin ridicarea n sus a braului, eventuala aruncare la co a adversarului direct, aflat n posesia mingii, iar cellalt bra este ndreptat n lateral, cu scopul de a intercepta eventuala pas spre aceast direcie, sau, n cazul iniierii unei aciuni tactice individuale de depire, de a scoate mingea din driblingul adversarului.

    Greeli frecvente: deprtarea exagerat a picioarelor sau apropierea lor; articulaiile gleznelor i ale genunchilor, prea puin ndoite.

    2.2.2. Deplasrile Majoritatea aciunilor juctorilor cu minge i fr minge se efectueaz din

    deplasare. n aceste deplasri, se urmrete ca, pe lng ctigarea unei viteze n deplasare, juctorul s aib posibilitatea de a executa cu uurin diferite procedee tehnice necesare rezolvrii situaiilor jocului (schimbri de direcie, frnri, lucru cu mingea, fente, srituri etc.).

    Alergarea normal, obinuit, asemntoare celei din atletism, folosit n general pentru deplasarea juctorilor n teren sau ca alergare de vitez, n situaiile de plecare pe contraatac sau de urmrire a juctorului care contraatac.

    Alergarea specific nainte reprezint un procedeu cu totul aparte fa de celelalte jocuri sportive. Specificitatea const n faptul c prin aceast alergare este meninut permanent poziia fundamental a juctorului n timpul deplasrii.

    Alergarea napoi. Juctorul se deplaseaz spre napoi, avnd labele picioa-relor uor deprtate, clciele orientate ctre afar. Contactul cu solul se face prin rulare vrf-talp-clci i mult napoi fa de proiecia centrului de greutate pe sol. Aceasta, pentru a evita cderile pe spate. Deplasarea picioarelor se face prin alunecare. Trunchiul este uor aplecat nainte, pentru a menine centrul de greutate nainte. Braele rmn lng corp, uor deprtate i flexate din coate.

    Greeli frecvente: se alearg cu trunchiul lsat pe spate; picioarele se duc mult prea napoi; se sare n timpul alergrii. Pasul adugat nainte sau napoi face parte din bagajul tehnic cunoscut sub

    denumirea de jocul de picioare al aprtorului, reprezentnd un mijloc de realizare a aciunii tehnico-tactice individuale marcajul.

    Din poziia fundamental de aprare, juctorul, pstrnd contactul cu solul pe toat talpa, ncepe micarea prin deplasarea spre nainte a piciorului din fa. Braul ridicat determin o poziie puin oblic a trunchiului i labei piciorului din spate. Piciorul din urm este tras cu repeziciune spre cel din fa, fr ns a fi ridicat de pe sol, aprtorul revenind din nou n poziia precedent, dar avansnd cu lungimea pasului fcut. Cellalt bra balanseaz n plan lateral.

    Greeli frecvente: deplasarea se face prin srituri; se fac piri prea lungi; se ncrucieaz picioarele prin depirea piciorului din fa de ctre cel din

    urm. Pasul adugat lateral. Deplasarea ncepe prin ducerea spre lateral a

    piciorului de pe direcia deplasrii, talpa acestui picior fiind meninut ct mai

  • aproape posibil de suprafaa solului. Dup ce ia contact cu solul, cellalt picior se apropie, talpa acestuia alunecnd pe suprafaa solului. n timpul deplasrii, corpul rmne orientat lateral fa de direcia de deplasare, iar braele, puin ndoite din coate, orientate lateral. Poziia fundamental este meninut prin ndoirea articulaiilor gleznelor i genunchilor, trunchiul pstrnd verticalitatea.

    2.2.3. Lucrul de brae i jocul de picioare Lucrul de brae i jocul de picioare reprezint o asamblare a tuturor

    elementelor micrii n teren, att pentru jocul ofensiv, ct mai ales pentru jocul defensiv. Este reprezentat de o succesiune de procedee tehnice, meninnd caracteristicile de execuie ale fiecruia.

    2.3.

    2.3.1. Prinderea mingii Juctorul se orienteaz cu linia umerilor spre direcia de unde vine mingea cu

    greutatea corpului pe piciorul din fa. n momentul de contact, degetele se ncordeaz pentru a amortiza prinderea mingii. Articulaiile pumnilor cedeaz spre napoi. Mingea este adus n dreptul pieptului. Poziia final este poziia fundamental a juctorului cu minge.

    Figura 3. Prinderea mingii cu dou mini de pe loc

  • 2.3.2. inerea mingii

    Figura 4. inerea mingii cu dou mini n dreptul pieptului

    2.3.3. Pasa cu dou mini de la piept de pe loc

    Figura 5. Pasa cu dou mini de la piept, de pe loc

    Greeli frecvente: Orientarea palmelor cu degetele spre nainte sau n jos. Degetele mari sunt opozante sau prea apropiate n priza pe minge. Podul palmelor ia contact cu suprafaa mingii. Coatele mult deprtate determin o inere prea lateral a mingii. Nu se menine priza ferm pe minge, aceasta fiind nvrtit n palme.

  • Din poziia fundamental a juctorului cu minge, braele se ntind spre direcia de pasare. Priza pe minge rmne permanent activ prin flexia dorsal a articulaiilor pumnilor. Micarea final este activ, de biciuire.

    Figura 6. Evidenierea lucrului din articulaiile pumnilor n cazul

    unei pase cu dou mini 2.3.4. Pasa cu o mn din dreptul umrului, de pe loc Caracteristici de execuie: palma braului de pasare constituie ultimul plan director al micrii, ea

    gsindu-se n faza intermediar a execuiei cu faa spre direcia de pasare i napoia mingii;

    pentru transmiterea mingii la distane scurte, cursa braului se micoreaz, urmnd ca micarea s fie efectuat, n principal, din lucrul articulaiei pumnului;

    reprezint procedeul din care au derivat alte forme de pasare a mingii cu o mn, prin modificarea planului de acionare a momentului de impulsie a mingii: pasa mpins, pasa din lateral, pasa de jos.

    Figura 7. Execuia pasei cu o mn din dreptul umrului, de pe loc

    Greeli frecvente: micarea este executat asemntor celei de aruncare a greutii (nu de

    azvrlire), datorit apropierii mingii de umr i a ndoirii exagerate a genunchilor; cotul braului care paseaz nu este la nivelul umrului i n lateral; se pierde controlul asupra mingii n faza final.

  • 2.3.5. Pasa cu dou mini de la piept din deplasare

    Figura 8. Pasarea mingii cu dou mini din alergare

    Din alergare, cel ce urmeaz s prind mingea execut, n momentul prinderii, o pire mai lung, mingea fiind prins n momentul de zbor al acestei piri. Alergarea se continu n timp ce prinderea mingii este amortizat prin flexia braelor, care determin aducerea ei ntr-o poziie ct mai convenabil pentru execuia ulterioar a pasei. Urmeaz a doua pire n alergare, dup care se execut pasa, nainte ca cellalt picior s ia din nou contact cu solul.

  • 2.3.6. Oprirea ntr-un timp

    Figura 9. Execuia opririi ntr-un timp 2.3.7. Pivotarea

    Figura 10. Pivotarea prin pire

    Corpul se apleac spre nainte. Se protejeaz mingea prin lucrul braelor.

    Poziia fundamental meninut permanent d echilibru corpului n timpul pivotrii.

  • Figura 11. Pivotarea prin ntoarcere

    Piciorul oscilant este descrcat prin impulsul ce imprim corpului rotarea n jurul piciorului pivot.

    2.3.8. Driblingul

    De pe loc sau din deplasare, mecanismul de execuie al micrii este acelai.

    Singura deosebire const n unghiul sub care este impulsionat mingea spre sol, acesta fiind determinat de viteza de deplasare a juctorului.

    Figura 12. Dribling pentru protecia mingii (sau de ateptare)

    Figura 13. Dribling de trecere din terenul de aprare n terenul atac

    Figura 14. Dribling n aciunea tactic individual de depire

    a adversarului

  • 2.3.9. Aruncarea la co cu dou mini de la piept, de pe loc Juctorul, orientat cu faa pe direcia aruncrii, aflat n poziie fundamental

    medie, cu mingea inut n priz simetric n dreptul pieptului, privirea trecnd pe deasupra mingii, fixeaz coul. Picioarele, cu tlpile paralele i eventual una naintea celeilalte, sunt deprtate la limea umerilor, cu genunchii i gleznele semiflectate. Trunchiul puin aplecat spre nainte, cu braele ndoite i coatele apropiate de corp, cu articulaiile pumnilor n flexie dorsal pentru a da o priz activ n inerea mingii.

    Execuia ncepe printr-un impuls al picioarelor nsoit de ridicarea corpului i ducerea mingii, prin dreptul feei, n sus i spre nainte. Braele se ntind din coate i mingea prsete minile ct mai sus posibil i, datorit micrii de biciuire executat din articulaiile pumnilor, i se imprim acesteia un ultim impuls de rotare n timpul traiectoriei.

    Figura 15. Aruncarea la co cu dou mini de la piept, de pe loc

    2.3.10. Aruncarea la co cu o mn de sus

    Juctorul n poziie fundamental medie este orientat ctre co, cu trunchiul puin aplecat nainte, cu tlpile paralele i deprtate aproximativ la limea umerilor. Piciorul de partea braului de aruncare este cu o jumtate de talp naintea celuilalt. Greutatea corpului este egal repartizat pe ambele picioare, pe ntreaga suprafa a tlpilor.

    Mingea este inut n priz asimetric cu dou mini. Palma minii care execut aruncarea se afl napoi i puin sub minge, cu degetele rsfirate i cu cotul la nivelul umrului; cealalt mn sprijin mingea din lateral.

    Execuia aruncrii ncepe printr-o tripl flexie a membrelor inferioare care fac ca centrul de greutate al corpului s coboare puin.

    Din aceast poziie intermediar n care mingea continu s fie inut cu dou mini, se execut o tripl extensie, concomitent i coordonat cu ducerea braelor n sus. n continuare, mingea este trecut pe palma braului de aruncare i prsete mna ca urmare a unei ultime impulsii

    Figura 16. Aruncarea la co din inerea mingii deasupra capului

    n care mingea este dus n timpul elanului pentru

    aruncarea deasupra capului, execuia solicitnd mai mult for n braul de aruncare

  • date printr-o flexie palmar pronunat din articulaia pumnului. Cellalt bra constituie element de protecie pe ultima parte a aruncrii.

    2.3.11. Aruncarea la co cu o mn de sus din dribling Driblnd n alergare, juctorul va da un impuls mai puternic mingii la ultimul

    dribling n sol, pentru a avea posibilitatea s efectueze o pire mai lung (cu piciorul de pe partea mini de aruncare) dect cea normal, din timpul alergrii. Alergarea este continuat cu o a doua pire pe cellalt picior, care ia contact cu solul avnd rolul de a frna i bloca viteza de translaie, pentru ca prin rularea clci-talp-vrf a labei piciorului de btaie, aceasta s fie transformat n for de nlare n sritur. Desprinderea de pe sol este ajutat i prin pendularea dinapoi spre nainte i n sus a genunchiului celuilalt picior, cu ducerea coapsei acestuia pn la orizontal. Corpul i piciorul de btaie se extind, micarea de aruncare fiind nceput de bra prin ducerea mingii deasupra capului n dreptul frunii, braul formnd cu antebraul un unghi aproape drept. Din momentul n care mna care sprijin mingea nu mai are contact cu aceasta, braul respectiv, flexat din cot i orientat spre n afar, se constituie element de protecie a mingii n timpul aruncrii propriu-zise.

    Aruncarea la co este executat n punctul maxim al sriturii, corpul fiind ntins, braul orientat pe direcia aruncrii, mingea prsind mna ca urmare a unui impuls dat prin flexia palmar a articulaiei pumnului, micarea de biciuire. Aceasta determin un final n care palma, cu degetele ntinse i rsfirate, este orientat n jos i puin n afar.

    Aterizarea se face pe ambele picioare i, pe ct posibil, ct mai aproape de locul de desprindere n sritur, aceasta pentru ca juctorul, n caz de nereuit a finalizrii, s poat participa la recuperare.

    Figura 17. Aruncarea la co din dribling cu o mn de sus

    2.3.12. Aruncarea la co cu o mn de sus, din alergare Acest procedeu are o biomecanic aproape identic celei descrise anterior, cu

    singura deosebire c mingea i este pasat juctorului care urmeaz s finalizeze (Figura 18 i 19). Juctorul, n alergare, i coordoneaz astfel paii ca momentul de prindere a mingii s coincid cu o pire ceva mai lung dect n mod obinuit pe piciorul minii de aruncare.

    n timpul zborului execut prinderea mingii cu dou mini, pe care o duce spre piept. De aici succesiunea complexului de micri (pire mai scurt pe

  • piciorul de btaie timp n care privirea se ndrept spre punctul de intire, spre reperul de pe panou, btaia, desprinderea, zborul, aruncarea propriu-zis i aterizarea) este identic celui descris la aruncarea la co din dribling.

    Figura 18 Figura 19 2.3.13. Aruncarea la co din sritur Juctorul aflat n alergare sau n dribling, i coordoneaz paii n aa fel,

    nct momentul prinderii mingii s corespund cu intervalul dintre dou piri, ntr-o sritur. Mingea este recepionat ntr-o faz de zbor. Aterizarea se face printr-o oprire ntr-un singur timp, picioarele lund simultan contact cu solul. Gleznele i genunchii se flexeaz ceva mai mult, aceast aterizare prin amortizare determinnd momentul imediat urmtor.

    Figura 20. Aruncarea la co din

    sritur precedat de oprire ntr-un timp (procedeul de deasupra capului)

    Btaia se execut simultan pe ambele picioare prin continuarea rulrii clci-

    talp-vrf, pentru a se realiza o sritur ct mai echilibrat i nalt, transformnd viteza de translaie n vitez ascensional.

  • Sritura: desprinderea de pe sol se face ct mai aproape de vertical prin impulsia puternic realizat din vrful picioarelor, ca urmare a extinderii articulaiilor trenului inferior, coordonate simultan. Corpul rmne ct mai echilibrat, vertical, micarea fiind coordonat cu cea a braelor care ncep aruncarea propriu-zis. n timpul sriturii, juctorul va cuta s asigure o plutire, adic o oarecare ntrziere n punctul maxim al sriturii, pentru a pregti finalul aruncrii la co.

    Aruncarea la co: este asemntoare ca procedeu aruncrii la co de pe loc. Momentul de execuie al btii corespunde poziiei de inere a mingii n dreptul brbiei sau deasupra capului. n timpul sriturii, mingea va fi dus n sus, deasupra capului. n punctul maxim al sriturii i n timp ce se realizeaz acea plutire, braul se destinde n sus i nainte. Partea final a aruncrii se execut pe momentul n care corpul ncepe s recad din sritur i const din micarea de biciuire fcut prin flexia puternic i rapid din articulaia pumnului.

    Aterizarea: se face n mod obinuit pe ambele picioare, care n timpul sriturii au fost puin deprtate tocmai n acest scop.

    ntrebri pentru verificare: Care este coninutul tehnicii jocului fr minge? (Rspuns: 1, p. 42-46,2,

    p. 46-48); Care sunt procedeele de deplasare n teren? (Rspuns: 1, p. 47-48; 2,

    p. 49-52); Care este coninutul tehnicii cu minge? (Rspuns: 1, p. 61-114; 2, p. 52-77); Care sunt procedeele tehnice ale inerii mingii? ( Rspuns: 1, p. 61-67; 2,

    p. 52-53); Care sunt procedeele tehnice de pasare ale mingii? (Rspuns: 1, p. 67-78;

    2, p. 54-78; 5); Ce procedee tehnice de oprire cunoatei? (Rspuns: 1, p. 81-84; 2, p. 74-76); Care sunt procedeele tehnice de pivotare? (Rspuns: 1, p. 84-88; 2, p. 76-78); Care sunt procedeele tehnice de execuie ale driblingului? Rspuns: 1,

    p. 88-91; 2, p. 72-74); Ce procedee tehnice de aruncare la co cunoatei? ( Rspuns: 1, p. 91-114; 2,

    p. 64-71).

    Capitolul 3. TACTICA JOCULUI DE BASCHET Tactica reprezint ansamblul de aciuni individuale sau colective, folosite

    contient de un juctor sau mai muli juctori n lupta direct cu unul sau mai muli adversari, n scopul realizrii sarcinilor jocului.

    3.1.

    Principii: Atacarea coului advers; Meninerea posesiei mingii; Adaptarea atacului la specificul aprrii; Provocarea aprtorilor s greeasc i valorificarea greelilor. Faze: Intrarea n posesia mingii; Trecerea n terenul de atac; Ocuparea dispozitivului de atac;

  • Pregtirea atacului; Finalizarea atacului; Recuperarea la panou. Factori: Plasamentul n atac i anticiparea aciunilor; Circulaia de juctori i de minge; Organizarea atacului i folosirea terenului de atac; Depirea numeric; Aciuni tactice individuale i colective; Dirijarea jocului n teren; Ritmul de joc. Forme de organizare: Atacul fr pivoi; Atacul cu juctori pivoi (1-2-3-4); Atacul cu juctor centru; Atacul cu juctor centru i pivot. Tipuri: Contraatac; Atac rapid; Atac poziional.

    3.2.

    Principii: Aprarea coului; ntrajutorarea; Adaptarea aprrii la specificul atacului advers i propriu; Determinarea adversarilor s greeasc i valorificarea greelilor; Intrarea n posesia mingii. Faze: Echilibrul defensiv; Pierderea posesiei mingii; Oprirea contraatacului advers; Ocuparea i organizarea dispozitivului; Aprarea propriu-zis; Urmrirea la panou; Replierea (retragerea n aprare). Factori: Plasament; Anticiparea aciunilor; Circulaia juctorilor; Aciuni individuale i colective n aprare. Forme de organizare: Aprare om la om; Aprare n zon; Aprare combinat. Tipuri: Aprare normal; Aprare activ-agresiv; Aprare pressing.

  • 3.3.

    Aciunea tehnic-tactic individual reprezint selecionarea i aplicarea contient de ctre un juctor, ntr-o faz de joc, a celui mai indicat complex de procedee tehnico-tactice, n scopul realizrii unei sarcini pariale a jocului.

    Aciunile tehnico-tactice individuale, ct i cele colective sunt ofensive i defensive, iar fiecare dintre ele trebuie vzute n cadrul relaiilor normale de joc, adic n lupta permanent dintre atac i aprare.

    O clasificare a principalelor aciuni tehnico-tactice individuale pe fazele funda-mentale ale jocului ar fi urmtoarea:

    Ofensive: Demarcajul individual; Ieirea la minge; Poziia triplei ameninri; Ptrunderea; Depirea; Urmrirea i recuperarea mingii n atac. Defensive: Marcajul normal; Marcajul agresiv; Urmrirea i recuperarea mingii n aprare.

    3.3.1. Ptrunderea Ptrunderea sau demarcajul n adncime este aciunea tehnico-tactic

    indivi-dual efectuat de atacantul fr minge, care caut s-i depeasc aprtorul direct i s strpung aprarea, cu direcie de co. Are un caracter agresiv, ptrunztorul, prin aciunea sa, favoriznd primirea mingii ce trebuie s-i fie pasat pe aa-zisa poziie viitoare sau la ntlnire.

    Demarcajul lateral are scop de manevr, respectiv intrarea n posesia mingii, n vederea pregtirii unei aciuni cu caracter agresiv ulterior.

    Utilizarea tactic a ptrunderii: fiind o aciune de demarcaj n adncime se bucur de aceeai eficien tactic mpotriva oricrui sistem de aprare (om la om, zon sau variantele de pressing). Trebuie s fie prezent ori de cte ori marcajul aprtorului este foarte aproape de atacant sau la intercepie.

    Figura 21. Aciunea tactic individual ptrunderea

  • 3.3.2. Depirea Depirea este aciunea tehnico-tactic individual de atac prin care

    juctorul posesor de minge caut s ias din marcajul aprtorului direct, pentru a iniia o aciune ofensiv, de cele mai multe ori de finalizare a atacului. El folosete un ansamblu de procedee i mijloace, cu ajutorul crora se demarc i, folosind driblingul, atac coul (sau paseaz n continuare).

    Plecarea n dribling trebuie s fie ntotdeauna precedat de fent de aruncare la co sau de plecare pe partea opus depirii, n funcie de situaia tactic (de plasamentul aprtorului fa de atacant).

    Figura 22. Aciunea tactic individual de depire precedat de fenta de plecare n dribling pe partea

    opus direciei de execuie a depirii 3.3.3. Marcajul Marcajul reprezint aciunea tehnico-tactic individual de aprare, prin care

    un aprtor, folosind procedeele tehnice specifice i nespecifice de deplasare n teren, caut, n limitele regulamentului, s mpiedice aciunile de demarcaj ntreprinse de atacantul direct.

    Procedeele tehnice prin care se realizeaz marcajul sunt cele ale deplasrii n teren: poziia fundamental medie i joas, pasul adugat n toate sensurile i nsoit de lucrul braelor, alergrile (n special cu spatele), frnrile, fentele.

    3.4.

    Combinaia tactic reprezint o aciune de colaborare ntre doi sau trei juctori, respectiv coordonarea a dou sau trei aciuni tehnico-tactice individuale.

  • Combinaii tactice colective n atac: d i du-te; ncruciare; blocaj-ieire din blocaj; paravanul; dublarea; atacul n superioritate numeric; combinaii tactice la momente fixe ale jocului. n aprare: nchiderea culoarului de ptrundere; alunecarea; flotarea; aglomerarea; schimbarea de adversar; triunghiul de sritur; aprarea n inferioritate numeric; aprarea la momente fixe.

    3.4.1. D i du-te Combinaia tactic d i du-te se realizeaz ntre doi juctori: juctorul aflat

    n posesia mingii o va pasa unui coechipier apropiat, dup care execut o aciune de demarcaj individual cu direcie de co (realiznd o ptrundere) pentru a reprimi mingea i a ncerca s finalizeze printr-o aruncare la co.

    Figura 23. Combinaia d i du-te

    ntre funda i extrem

    3.4.2. Contraatacul Contraatacul reprezint o form de organizare a trecerii rapide din aprare n

    atac, efectuat n cea mai mare vitez i printr-un numr redus de pase. El urmrete o finalizare din apropierea coului, ca urmare a realizrii unui atac n superioritate numeric. El este considerat de unii autori i sistem de joc i poate fi finalizat n baschetul de mare performan printr-o aruncare de 3 puncte din sritur urmat de o recuperare ofensiv cu 1 sau 2 juctori la dublaj.

    Tipuri de contraatac: direct cu dribling pe linia median a terenului; direct cu pas la vrful de contraatac; cu 1 sau 2 vrfuri de contraatac; cu 1 sau 2 intermediari i 1 sau 2 vrfuri.

  • Din punct de vedere didactic, contraatacul prezint o succesiune de faze n desfurarea lui:

    Intrarea n posesia mingii; Trecerea n terenul de atac; Finalizarea Realizarea n bune condiii a contraatacului depinde de calitile i

    deprinderile tehnico-tactice nsuite de juctori. Se poate vorbi astfel de coninutul fizic, tehnic i tactic al contraatacului.

    ntrebri pentru verificare: Care sunt aciunile tehnico-tactice individuale n atac? (Rspuns:1, p. 115-

    165; 2, p.78-102); Care sunt aciunile tehnico-tactice individuale de aprare? (Rspuns: 3,

    p. 115-165; 4, p.78-102); Ce este ptrunderea? (Rspuns: 1, p.115-165; 2, p. 78-102); Ce este depirea ? (Rspuns: 1, p. 115-165; 2, p. 78-102); Ce este marcajul? (Rspuns: 1, p. 115-165; 2, p. 78-102); Cte tipuri de contraatac cunoatei? (Rspuns: 1, p. 187-194; 2, p. 104;

    112-117); Care sunt fazele contraatacului? (Rspuns: 1, p. 189-193; 2, p. 104-112); Care este coninutul contraatacului? (Rspuns: 1, p. 193-194; 4, p.32-

    40;72-75; 83-87; 87-99; 104-108).

    Capitolul 4. AUTOEVALUAREA

    4.1.

    1. Care este coninutul jocului de baschet? 2. Care sunt caracteristicile i tendinele jocului de baschet actual? 3. Cnd, unde i cum a aprut jocul de baschet? 4. Care a fost evoluia jocului de baschet competiional pe plan internaional? 5. Cum i cnd a aprut jocul de baschet n Romnia? 6. Cum a evoluat jocul de baschet n ara noastr? 7. Care este coninutul tehnicii jocului fr minge? 8. Care sunt procedeele de deplasare n teren? 9. Care este coninutul tehnicii cu minge? 10. Care sunt procedeele tehnice ale inerii mingii? 11. Care sunt procedeele tehnice de pasare ale mingii? 12. Ce procedee tehnice de oprire cunoatei? 13. Care sunt procedeele tehnice de pivotare? 14. Care sunt procedeele tehnice de execuie ale driblingului? 15. Ce procedee tehnice de aruncare la co cunoatei? 16. Care sunt aciunile tehnico-tactice individuale n atac? 17. Care sunt aciunile tehnico-tactice individuale de aprare? 18. Ce este ptrunderea? 19. Ce este depirea ? 20. Ce este marcajul? 21. Cte tipuri de contraatac cunoatei? 22. Care sunt fazele contraatacului? 23. Care este coninutul contraatacului?

  • 24. Probe practice: a. Structur de procedee tehnice: deplasare prindere oprire ntr-un timp

    dribling oprire ntr-un timp pivotare dribling oprire pas cu dou mini de la piept;

    b. Aruncare la co de pe loc, cu o mn de sus de la linia de aruncri libere; c. Aruncare la co din dribling; d. Pasa n trei cu schimb de locuri (criss-cross) pe toat lungimea terenului.

    BIBLIOGRAFIE 1. Negulescu, C., Baschet Bazele generale ale teoriei i practicii jocului, Editura

    Fundaiei Romnia de Mine, Bucureti, 2001 (16-29; 48-78; 81-106; 110-113; 115-128; 187-197).

    2. Popescu, F., Baschetul n coal, Editura Fundaiei Romnia de Mine, Bucureti, 2003 (15-19; 46-48; 49-78; 80-86; 92-96; 104-116).

    3. Popescu, F., Metodologia nvrii tehnicii jocurilor sportive, Editura Fundaiei Romnia de Mine, Bucureti, 2003 (114-167).

    4. Popescu, F., Pregtirea fizic n jocurile sportive, Editura Fundaiei Romnia de Mine, Bucureti, 2004 (32-34; 36-37; 60-74; 80-98; 100-108).

    5. Vasilescu, L., Baschet Antrenament, exerciii, jocuri, Editura Fundaiei Romnia de Mine, Bucureti, 1999.