37358669 ghid turistic ceahlaul sanda nicolau 1961

Upload: dacpop

Post on 07-Feb-2018

252 views

Category:

Documents


12 download

TRANSCRIPT

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    1/115

    Gnduri despre turism i despre Ceahlu

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    2/115

    Firul potecilor de munte, vile apelor, oselele i drumurile snt strbtute astzi nentrerupt denenumrai oameni ai muncii. Tot mai muli snt acei care i petrec timpul liber n mod plcut, n mijloculnatu rii, cunoscnd nemijlocit frumuseile patriei, locuri i monumente istorice, bogiile acestui pamnt,realizrile zilelor noastre, viaa nou a oamenilor constructori ai societii noi, socialiste.

    Turismul este i un preios mijloc de ntrire a sntii, de dezvoltare a rezistenei i de alungare aoboselii. Practicnd turismul, dobndim caliti preioase ca: prezena de spirit, curaj, disciplin, iniiativ,inventivitate etc., att de folositoare n munc i n via. nvingerea obstacolelor care stau n cale, mai ales pe potecile aspre ale muntelui, cunoaterea orientrii cu harta i busola snt cel mai potrivit mijloc de verificarea multor caliti, precum i a unor slbiciuni. Nu trebuie s uitm c mediul nconjurtor i cadrul natural stimuleaz prin factori naturali sistemul nervos i nvioreaz activitatea centrilor cerebrali, de unde rezult oregenerare rapid a organismului i o nviorare a acestuia. Satisfaciile pe care i le d o excursie de cteva zile i cu att mai mult un concediu petrecut la munte, la mare, n Delt sau n alt col de ar snt greu deegalat. Bogia sentimentelor trite, admirnd peisajele minunate ale locurilor vizitate, cunotinele noicptate, optimismul pe care-l d cunoaterea izbnzilor vieii noi, vigoarea trupeasc snt toate un ctig de pre pe care ni-l ofer cu drnicie turismul.

    Cu astfel de gnduri despre turism, s ne apropiem de inutul turistic al Neamului, de Carpaiimoldoveneti, n cuprinsul crora se afl Ceahlul. Cu astfel de gnduri am scris i paginile acestei cri,ndreptar de drumeie, urmrind s adunm n ele un ndemn la drum i un sprijin celor ce se hotrsc s foloseasc potecile i cadrul natural al muntelui, ca un mijloc de cunoatere a frumuseilor rii i de ntrirea sntii.

    Muntele acesta nu este numai roc i vegetaie, numai form i peisaj; pe aceste meleaguri ntlnim ombinare armonioas a geografiei cu poezia, a legendei cu istoria, a omului cu natura. Din aceast contopires-a zmislit Mioria" cu versurile ei armonioase. i tot aici, n Ceahlu, fiecare izvor duce cu el, pn n vale,trilurile vestitei melodii populare Ciocrlia", zmislit i ea pe aceleai meleaguri. In Ceahlu, unde fiecare piatr, fiecare izvor are un tlc tlmcit i povestit din gur n gur, de la strbuni la nepoi, simi la tot pasulcum poezia i cntul popular izvorsc i azi n forme mereu noi i mereu mai frumoase. Poate c multe s-auuitat, poate c altele s-au schimbat trecnd prin mintea i nchipuirea a sute de povestitori i cntrei, dar fiecare acord a pornit cndva de la un smbure de adevr, de la o bucurie sau o suferin, de la un dor ascunsde Mria Corbia, de frumoasa fat Panaghia sau de viteazul cpitan de oaste al crui nume l poart Turnullui Budu. Pn i legendara Dochia i-a cutat un ascunzi n cutele Ceahlului, preferind s se fac una cu stncile, murind o dat cu libertatea poporului dac. Iar azi, pe lng turma mpietrit a Dochiei, se strecoar fantomele bourilor domneti, oapta amintirilor pierznd u-se lin peste cetina codrilor seculari." 1

    Literatura noastr istoric este presrata cu numeroase tablouri din Ceahlu, zugrvite n cele maialese culori. Dimitrie Cantemir l- a vzut purtnd venica diadem de ninsoare cu care i nchipuia c eacoperi t muntele, iar Blcescu a strns n fraze de o frumusee uimitoare mndria Moldovei i dorul delibertate. Vasile Alecsandri a esut o intrig n Despot Vod pe culmile Ceahlului, la adpostul tufelor deienuperi, nveselit de gndirea hazlie a lui Ciubr Vod i de filozofia neleapt a lui Limb-Dulce. Delavrancea a dus pe tefni Vod- Viforul - din trilogia sa, pn sub ancurile muntelui de pe care a fcut s se prvale n hurile fr fund feciorul cel mare al btrnului Arbore.

    I-a fost hrzit Ceahlului s simt la 1848 pasul grbit al progresitilor moldoveni, care au reuit s scape din minile lui Sturza, furindu- se pe la Hangu pn la Bucureti. Tot pe aici a trecut Alecu Russo,culegnd de pe Obcinile i btcile Ceahlului crmpeie dinCntarea Romniei". La nceputul secolului nostru,Vlahu a dat un culorii nou Ceahlului, prin stilul su amplu i realist, culegnd de pe potecile Durului i de pe Piciorul Humriei sau de la Vezuri imaginile miestrit prezentate n Romnia Pitoreasc". Numai MihailSadoveanu a putut ntrece pana predecesorilor, n serile de veghe de la cabanele din vale.

    Dar geografia scris a Ceahlului se deosebete mult de geografia pe care o triete turistul n inima

    Ceahlului. De-abia cnd ncepi urcuul, cunoti Ceahlul turistic. De-abia cnd ajungi lng Detunate, laPiatra-cu- Ap, la Piatra-Sur, ncepi s nelegi marea via a codrului, ncepi s simi cu adevrat prospeimea aerului nviortor, ncerci s cunoti pietrele cu forme curioase din Claia lui Miron sau s aflitaina Cciulii Dorobanului. Caui s cuprinzi cu privirile poienile acoperite de policromia covorului de florinmiresmate, s asculi concertul gzelor n faptul nserrii. Atunci nelegi doar cntul lin al vntului care,alergnd prin tre milioanele de ace de brad, filtreaz aerul prin desiul ozonat, ntritor, lipsit de impuriti.

    Iar cnd treci pe lng Poliele cu crini sau urci piepti pe sub Turnul lui Budu, simi taina zidului de piatr, drept i curat. Cu faa frmntat i aspr, stncile acestea in la zi povestea muntelui nscris ca ntr - 1 M. Sadoveanu, Bistria i Ceahlul- Turismul Popular, nr. 8, 1949.

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    3/115

    un hrisov, pe care din loc n loc vntul i ploaia i-au pus peceile. Dinspre valea unde Prul Izvorul Munteluii aduce prinosul apelor lui Bistriei, se ridic, n zilele noastre, alte i noi acorduri ce se mpletesc cu simfonia firii. Ele marcheaz un nceput de er nou.

    n faa apelor Bistriei s-a ridicat din fier i beton un alt Ceahlu. Prin ndrzneala minii lor,oamenii au ncins poala muntelui, att ct ochiul poate cuprinde de pe munte nspre geana rsritului, cu unbru larg de ape. n aceste ape, btrnul Ceahlu i oglindete mreul contur. Alturi de Ceahlul munte,desvrit creaie a naturii, va sta i Ceahlul construcie, minunat creaie a omului. Aceast for avremurilor noi se msoar pretutindeni, n patria noastr, prin ndrzneal, mreie i frumusee. i aici, la poalele Ceahlului, ca pretutindeni, frumuseea i mreia s-au mbinat cu utilul. Apele zgzuite poart n elelumini de luceferi i izvor de belug. Va fi oare turist care s nu se emoioneze numai la gndul ca pripoareleCeahlului snt scldate de ape pe o ntindere de 34 km ? Lat pe alocuri de 2 km, oglinda calm a apelor estebrzdat de alupe i remorchere, iar brcile cu vele i desfac pnzele n adierea vntului de munte.Complexitatea i frumuseea Obiectivelor au transformat Ceahlul ntr -un centru turistic de mare atracie.

    Primvara admirm pe Ceahlu tabloul strlucitor al poienilor de pe bordura lacului dimprejurulmasivului. Viaa nete pretutindeni. Fructele de merior scnteiaz n soare, alturi de peticele de omt careau mai ntrziat pe platou. Pe stncile dezgolite apar colonii ntregi de saxifrage roii. La fiecare pas descoperi priveliti neateptate. Acest sentiment l va tri fiecare turist care, dup ce parcurge spre Ocolae potecilempdurite, pline de bolovani i pietri, va trece n inutul punilor alpine.

    Exist n Ceahlu i o srbtoare a muntelui. n mijlocul verii, dup seceriul grului, la 6 august,tine ri i btrni, femei i copii din toate satele vecine urc de cu sear potecile muntelui. Ei rmn peste noapte sub cetina brazilor sau prin poieni, unde aprind focuri, cnt i se ospteaz. n zorii zilei, se ndreapt cu toii spre Toaca, n ateptarea rsritului de soare. Nimeni nu cuteaz s tulbure linitea pn cnd zorile nu prinda miji la rsrit. Toi ateapt n tcere s zreasc soarele. Imensul nimb apare curnd, ca de obicei.

    Btrnul Ceahlu se nal i el ncet, tcut i seme din marea de ceuri retras tot mai adnc n viledin jur. Pe fruntea lui brzdat se odihnesc astfel primele raze ale soarelui, ieit din abureala dimineii,trezind la via toat firea. De neuitat vor rmne n amintire turitilor care au urcat pe Ceahlu rsritul iasfinitul soarelui. Complet izolat de ceilali muni, Ceahlul domin de jur mprejur ntreaga zare. Scrutnd zarea, te umpli de mreie, i se pare c ntreaga fiin capt fore noi trase din seva btrnului Ceahlu,aceast cetate strveche i mndr.

    Parc niciunde, ca pe Ceahlu, tabloul vegetaiei bogate pe timpul verii nu are atta armonie, cumniciunde ca pe Ceahlu, toamna nu ntlneti o simfonie mai ampl a nuanelor ei specifice. La poale, pdurilede fag fonesc n rugina de toamn, n timp ce sus, pe Polie i n balcoanele de pe abruptul Ocolaului Mic,crinii se pregtesc pentru marea srbtoare a culorilor. In acele zile Ceahlul nflorete, parc se

    mpodobete pentru ultima oar nainte de sosirea zpezilor. Iarna cuprinde n mpria tcerii sale pdurile nmeite, apele se furieaz sub gheuri, iar glasul firii ncremenete. Urii au pornit de mult spre brlogul din care nu vor iei dect o dat cu venirea primverii. Numai ciutele i fac loc pe potecile turitilor, din Piciorul Rchiti spre conurile de brad preferate din pdurile de conifere. Dar iat c din nou glasul piigoilor prevestete venirea primverii; din nou cocoii demunte vin la btaie" n trlele de pe Ocolaul Mic. Din nou primvara se aterne n glasul apelor, n ciripitul psrilor, n coloniile primelor flori din Poiana Stnilelor, de pe stncile Ocolaului i de pe vrfurile Toaca, Panaghia i Piatra Lat.

    Acum turitii mpnzesc potecile care n timpul iernii au fost umblate de grupuri de schiori sau det uriti temerari ai muntelui.

    * * *

    In dorina de a oferi amatorilor de turism un ghid practic, sistematic i, n limita posibilitilor,complet, am structurat materialul dup cum urmeaz:

    Cadrul natural al muntelui l prezentm n prima parte a crii. Snt cuprinse i ndrumri pentru pregtirea excursiei, cunotine necesare drumeului pentru a se putea nelege cu muntele, cu capriciosulCeahlu. Aceast parte te va ajuta pe munte, s poi delega multe probleme de flor i faun, vei nelegevrsta i obria pietrelor, a stncilor, a calcarului, a conglomeratelor i a celorlalte roci.

    In partea a doua snt artate cile de apropiere, pornind din cele patru unghiuri de ar. i pe parcursul lor am indicat tot ceea ce ar interesa pe un cltor, dndu-i p osibilitatea s- i nmuleasccunotinele.

    Partea a treia ncepe cu o prezentare a cabanelor Ceahlului i cuprinde n continuare descrierea potecilor grupate pe versante n ordinea nord-est-sud- vest. Descrierea aceasta nu este ampl, lsnd fiecrui

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    4/115

    tur ist libertatea s culeag singur impresii. Prinznd firul potecilor care duc spre locurile cele mai frumoaseale muntelui, turitii se vor descurca uor, avnd la ndemn scurtele ndrumri din cuprinsul acestei cri.

    Spre sfritul lucrrii, amintim i de cteva trasee tehnice alpine, cele mai cunoscute i mai atractive. In ncheierea lucrrii, adresm viitorilor drumei cteva sfaturi care au ca scop s fac excursiile ct

    mai izbutite i s-i ajute pe turiti s guste ct mai deplin farmecul drumurilor din Ceahlu. Fiind contieni de faptul c nu am reuit s satisfacem toate exigenele, sperm totui c am alctuit

    o lucrare care s fie de folos iubitorilor de turism.

    PARTEA ISCURT PREZENTARE GEOGRAFIC

    Carpaii romneti i unduiesc culmile pe teritoriul rii, n chipul unui arc de cerc, nchiznd la mijloc podiul Transilvaniei. Aceast centur muntoas carpatic, dup poziia ce o are fa de podiul transilvan, semparte n trei ramuri: Carpaii Orientali su Rsriteni, continuai cu Carpaii Meridionali sau Sudici, iar nvest, Carpaii Occidentali care completeaz irul acesta muntos. Cea mai ntins arie muntoas din cele artatemai sus o alctuiesc Carpaii Orientali. Ei i desfoar culmile din V. Tisei pn n V. Prahovei, pe o lungimede peste 400 km. Orientai mai nti de la nord-vest la sud-est, pn n munii Vrancei, ei i schimb brusc

    direcia n continuare spre vest, pn ce ntlnesc Prahova. Pe toat ntinderea lor, Carpaii Orientali mbrac aspecte din cele mai variate. De la nord la sud, ei sedespart n trei grupe: grupa nordic pn la curmtura Brgu-Dorna-Mestecni; de aici, spre sud, pn n V.Oituzului, se ntinde grupa central, cunoscut i sub numele de Carpaii Moldovei, iar ultima grup, pn n V.Prahovei, o alctuiesc Carpaii de curbur. Ceahlul aparine grupei Carpailor moldoveneti. El reprezintmasivul cel mai nalt din aceast parte, al crui vrf parc ar fi mai nalt dect norii", cum arta DimitrieCantemir, cu dou veacuri i jumtate n urm. Ocupnd partea loc central, Ceahlul ocup centrul decomand al turismului moldovenesc, pe locul unde se ntretaie cele mai importante drumuri transcarpatice,unele care urmeaz V. Bistriei, iar altele care vin, fie pe V. Bicazului, de la Gheorghieni, fie pe V.Bistricioarei, dinspre Borsec -Toplia, trecnd prin pasul Tulghe1. De o parte i alta, Ceahlul este deservit ide dou ci ferate, una care vine pn la Bicaz i cealalt prin Gheorghieni-Toplia. Dac mai adugm ifaptul c el se afl n apropierea altor obiective turistice de mare nsemntate ca: staiunile Lacul Rou iBorsec, precum i cunoscutele Chei ale Bicazului, ne dm seama c puine masive se bucur de avantaje de poziie att de favorabile.

    Poziia masivului Ceahlu este determinat, cu aproximaie, de urmtoarele coordonate geografice:2550' long. est. i 4656' lat. boreal.

    n ansamblul Carpailor Moldovei, Ceahlul se individualizeaz perfect nu numai prin nlimea imasivitatea sa, ci i prin limitele sale geografice care l desprind precis de munii vecini. Trei vi adnci i latencing Ceahlul din trei pri: Bistricioaira, Bistria i Bicazul, iar V. Pintecului i V. Bradului nchid centura laapus. n sud, Prul Bicazului i Prul Bradului, pe valea cruia urc poteca marcat cu band albastr, pn laconfluena cu Bistra Mare, despart masivul Ceahlu de munii Tarcului. Spre vest, ctre Culmea Giurgeului,limita ar putea fi stabilit pe V. Bistra Mare (pn la confluena cu Bistra Mic), iar de aici peste curmturaPintecului, culmea Chicera (1324 m) i pe Prul Pintecul pn la confluena cu Biistricioara. V. Bisitricioareidesparte Ceahlul de masivul Grinieului. n fine, limita de nord-est i est o alctuiesc apele lacului deacumulate al hidrocentraleii V. Bistriei de la Clugreni pn la Bicaz. Patru poteci marcate urc Ceahluldin V. Bistriei i se ndreapt spre cele trei cabane ridicate pe versantul nord-estic. n aceast parte, Ceahlulse nvecineaz pe partea stng a lacului cu Culmea Stnioara.

    1 C. Giurcneanu, Cteva aspecte ale turismului n R.P.R., Natura, nr. 3, 1956.

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    5/115

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    6/115

    Limitele de mai sus cuprind ntr-o centur suprafaa masivului de 250 km2, conturndu-i o formcircular de cetate, din mijlocul creia se nal cteva stnci, care alctuiesc de fapt punctul de convergen aitinerariilor peste munte, fiind piscurile cele mai semee ale acestuia. Aa rsare, ca din pamnt", nlimea ceamai mare, Vf. Toaca (1904 m), apoi Vf. Panaghia, Vf. Ocolaul Mare (1857 m), Ocolaul Mic i alte vrfuri iancuri a cror nlime medie nu depete 1820 m. De aici i trag izvoarele toate vile care taie radiarmasivul. Ceahlul alctuiete o perfect individualitate hidrogeografic.

    Din cele relatate mai sus, reinem faptul c, n ansamblu, masivul Ceahlului este construit din dounivele de relief: unul inferior, careocup cea mai mare parte a muntelui i care se menine la o altitudine de1200-1350 m i unul superior, care se nal cu 500-600 m deasupra. n chipul unor povrniuri abrupte,stncoase, ocuprui, cum am vzut, centrul masivului.

    Culmea Ceahlului o formeaz un pod vlurit la circa 1700-1800 m alt. Spre sud, aceasta e dispus ndou trepte formate de Ocolaul Mare i Ocolaul Mic. Pe rnd apar vrfurile mai rsrite ale muntelui: Toaca,Panaghia, mai mrunt, Lespezi, Btca Ghedeonului i Ocolaul Mare. Vf. Toaca (1904 m) i Vf. OcolaulMare (1857 m) snt cele dou puncte mai nalte ale Ceahlului. De lng ele, privirile se pierd peste valurilemunilor care se ridic i se las n ondulri domoale.

    Privit de pe oricare drum de acces, Ceahlul impresioneaz prin cele dou vrfuri mai rsrite.Deasupra acestor vrfuri poposete adesea cte un nor cltor. Este cel mai obinuit tablou al masivului vzutde la distan. Chiar n cele mai senine zile, fruntea btrnului Ceahlu este nvelit n perdeaua deargint aceurilor. La sud de Toaca se ntinde platoul acoperit cu puni alpine, pn n marginea pridvorului OcolauluiMare. Terasele Ocolaelor par dou trepte uriae din care se desprinde, pe la mijlocul lor, treapta intermediar, precum i Colul din Ocolaul Mare, numit La Pavilion", care se vede de la mari deprtri.

    Din curmtura Pietrei Late sau din muchia Ocolaului Mare, de pe Detunate, de pe Piciorul chiop, priveti cnd tabloul sever i nfricotor al afundurilor, cnd profilul blnd, plin de lirism i poezie, al acelorstatui dltuite de vreme, care i-au ales drept soclu covorul odihnitor al punilor alpine. Pe platou zretiurmele luptei ndrjite dintre roc i agenii externi (ploaia i vntul), ncrustate adnc pe fiecare stnc rzlea.Ceahlul este nentrecut prin frumuseea formelor arhitectonice care predomin n tot locul. ntre Toaca iOcolae se afl Fntna", de care trebuie s amintim, deoarece e centrul turistic al masivului Ceahlu, nu deieri, de azi, ci de foarte mult vreme1. Aici este rscrucea tuturor drumurilor care urc pe Ceahlu, iar dacunele poteci nu ajung direct pn n acest punct, la Fntna Rece", cum i se spune, ele se unesc cu altelemergnd spre acest loc de popas.

    1 In anul 1906, marele admirator al Ceahlului, Gh. Panu, a ridicat o colib lng Fntna Rece. E primuladpost turistic construit pe Ceahlu.

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    7/115

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    8/115

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    9/115

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    10/115

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    11/115

    Dar tot aa cum privirile alearg de pe culmea muntelui pn n Transilvania ori Bucovina, pn laPiatra Neam i Roman, tot astfel iroaiele de ap au pornit ntr -o zi prin cutele ieite din zbuciumul pmntului. Transformate n toreni, au adncit jgheaburile" care coborau de sub buza platoului, dintre careJgheabul lui Vod", Jgheabul Armenilor", Jgheabul cuTurnu", Jgheabul cu Hotaru" etc. snt destul de desntlnite n literatura turistic a Ceahlului, ntre vile care se deschid radiar, cobornd ctre centura muntelui,snt prinse apoi culmi numite obcine", nite spinri de munte cu pant domoal, proptite de picioare", care,ca nite contraforturi de cetate, sprijin muntele cobornd relativ iute spre baza lui. De sub Piatra Lat, ctre nord, pornete o muchie numit Btca Fntnelelor"; pe versantul ei estic se aflcabana 7 Noiembrie". Btca Fntnelelor se continu cu Piciorul Humriei, care se sprijin cu partea luiinferioara tocmai n V. Bistriei. Aceast culme este cuprins ntre valea Prului Schitu, o vale puternicaluvionat i valea Prului Rpciuni.

    Cobornd ctre nord-est, dar plecnd tot de sub Piatra Lat se desprinde Obcina iflicului, care secontinu cu Piciorul iflicului, conturat de Prul asea i Prul iflicului; Piciorul Lat e ntre Prul ifliculuii Prul Ciribuc. Mai departe, Btca Ciribuc (1160 m) se continu la nord-est cu Btca Strigoaei (1072 m) iapoi cu Obcina i Piciorul Verdelui care se proptete n marginea lacului de acumulare. Ctre sud-est,desprinzndu-se dintre Piatra Lat i Panaghia, coboar Piciorul Sihastrului pe stnga Prului Izvorul Alb. DinPiciorul Sihastrului se ramific apoi, ctre est, Piciorul Piatra Lupilor i Piciorul n Cioate", tiate la mijloc dePrul Piatra Lupilor. Mai la sud, pornind din dreptul Les pezilor (cabana Dochia) i mergnd ctre est, se afl platforma Detunatei, care coboar pe o alt treapt"- Piatra cu Ap- legat prin Piciorul Rchiti cu auaBaicului (Curmtura Lutul Rou). Aceast s separ V. Izvorul Alb de V. Izvorul Muntelui.

    Din aua Baicului- Curmtura Lutul Rou- se ndreapt ctre est Btca Chica Baicului, care secontinu cu Piciorul Baicului i mai departe cu Piciorul Secu. Tot de aici se desprinde Obcina Hortei caredesparte V. Prului Secu de V. Izvorul Muntelui. Dintre Ocolaul Mare i Ocolaul Mic, coboar ctre estPiciorul Scurt ntre Prul Izvorul Muntelui i Prul Armenilor sau al Maicilor, cu pitorescul Jgheab alArmenilor.

    De sub Ocolaul Mic pornete tot ctre est Piciorul Maicilor, i mai departe, Btca Popii i PiciorulPopii; aceast culme separ V. Izvorul Muntelui de V. Prului Furciturei. Ctre sud, de sub Turnul lui Budu,masivul stncos se continu prin Poiana Vratec cu Vf. Vratec (1363 m), de unde terenul coboar prinPiciorul Negrei pn n Prul Neagra Mare. Din Vratec ctre sud-est se ridic Obcina Pietrei Arse, care separV. Prului Furciturei, de V. Prului Neagra Mic. Obcina Pietrei Arse se ntlnete n Vf. Secuiesc (1236 m)cu dealul Duboasa (1047 m), care pornete direct dinspre sud, din V. Bicazului. Acest deal desparte V. Negreide V. Taca.

    Din Vf. Secuiesc se ntind ctre nord-est o serie de culmi care separ Obria Vii Taca i Hamzoaia

    de V. Furciturei i de V. Izvorul Muntelui. La un moment dat, aceste culmi i schimb brusc orientarea,ndoindu-se cu 90 n direcia sud-est i se continu cu Muntele Sima (1147 m), pn n V. Bicazului prinstnga Prului Hamzoaia. ntre Prul Hamzoaia i Prul Taca se ridic Dealul Runcu- (978 m).

    De sub Turnul lui Budu, se ndreapt ctre sud-vest Btca Neagr (1389 m) i Obcina Chiliei. ObcinaChiliei se ntinde mult ctre sud, pn n Vf. Verde (1304 m), de unde coboar mai multe picioare", fie ctreest n V. Negrei, fie ctre sud n V. Bicazului su a Chiirigului, fie ctre sud-vest n V. Bradului. Din OcolaulMare pornete spre sud-vest Piatra Sur (1352 m), separat de Btca Neagr prin Prul Stnilelor; se continucu Piciorul Piatra Sur care este legat printr -o a de Piciorul dintre Bistre (1274 m). Acesta, aa cum arat dealtfel numele, separ cele dou Bistre: Bistra Mic la sud i Bistra Mare la nord.

    La vest de Ocolaul Mare coboar Jgheabul lui Vod pn n Curmtura Stnilelor, apoi urmeaz auacare desparte Bistra Mare de Prul lui Martin. De aici, tot ctre vest, ntre Bistra Mare i Prul Larg se aflPiciorul cu Strungile (1327 m). Din aua care desparte Bistra Mare de Prul lui Martin (la vest de CurmturaStnilelor), ctre nord-vest, se continu Obcina Lacurilor (1328 m) din care se desprind mai multe ramuri: la

    sud-vest Obcina Tablei (1261 m), ntre Prul Bistra i Prul Clugrului; la vest Dealul Troasa (1198 m) iPiciorul Troasei, ntre Prul Clugrului i Prul Suricu; la nord Piciorul Calului ntre Prul lui Martin iPrul Slatinei.

    Din Dealul Troasa ctre nord, pn n Btca Plopilor (1168 m), se ntinde Obcina Troasei; din BtcaPlopilor ctre nord-est, prin Leurdi i Rotunda (1168 m), se continu Obcina Boitei, care se termin deasuprasatului Bistricioara, cu Vf. Muntelui (1078 m).Aceast culme, de la Troasa la Vf. Muntelui, separ V.Bistricioara de V. Slatinei, continuat cu Prul Schitu de care am amintit. La nord-vest de Ocolaul Mare, prinSnuni, coboar Piciorul chiop (1693 m), ntre Prul lui Martin i Prul Rupturii. Pe Prul Rupturii se aflcascada Duruitoarea, punct de atracie pentru turiti.

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    12/115

    La sud-vest de Vf. Toaca, spre apele Duruitoarei, se ridic Piatra Ciobanului. Tot din Toaca, dar sprenord-vest, paralel cu Piciorul chiop, coboar Piciorul Crestturii care se pierde n vale prin Piciorul Pocnii iPiciorul lui Bucur. Din Piatra Lat ctre nord-vest coboar, la fel de zimat ca i Piciorul Crestturii, PiciorulPietrei Late care se continu n partea inferioar, de-a lungul Prului Nicanului, ctre mnstirea Duru, cuPiciorul Odii.

    Se ncheie aci scurta prezentare a muntelui pe care l vei cunoate amnunit urmnd potecile rsfirate peste toate aceste obcine, btci, picioare i vi pe care numai le-am amintit acum. E caracteristic faptul c firulaceleiai ape pe lungimea lui poart numiri diferite (Prul lui Budu se continu cu Prul Neagra Mare), sau dela confluena a dou praie diferite prul unit poart n continuare cu totul alt nume (Prul Slatinii se unete cuPrul Martin i formeaz n jos Prul Schitului).

    De asemenea, este caracteristic n Ceahlu terminologia geografic popular i o toponimie de multeori ciudat. S nu mai amintim de btcile Ceahlului, acele vrfuri rotunjite, s nu mai revenim nici asupraobcincilor i picioarelor. aua unui deal sau munte e recunoscut de localnici mai uor cnd le vorbeti decurmtur. Cascada e mai degrab duruitoare", iar jgheabul e cunoscut sub numele de jigu".

    n partea inferioar a Obcinei Hortei se afl Piciorul Ciuncilor, un nume rarntlnit. Localniciinumesc dune" sau ciung" dealul fr vrf, iar ciungar arborele fr vrf su frnt de vnturi. Toate acestecurioziti fac parte i ele din comorile Ceahlului, puin cunoscute, pe lng care nu trebuie s treci nepstor.

    SCURT PREZENTARE GEOLOGIC1

    Urcnd potecile Ceahlului, drumeul are prilejul s admire privelitea care se deschide larg pestemunii din jur i posibilitatea de a observa alctuirea intern a muntelui. n adevr, aceast alctuire apare nnenumratele spinri de piatr care rzbat printre ierburi i copaci, n pereii abrupi i goi care mrginesc platoul nalt; apare n stncile albe care se nir la baza platoului, ca podoabele pe un bru, i n jgheaburileadnci pe care praiele le-au spat.

    Ce tipuri deroci snt acestea pe care le ntlneti la tot pasul, datorit cror procese s-au strns ele ntr-o cantitate aa de mare i s-au dispus ntr-o ordine aa de strns; ce fel de materiale compun muntele nadncime, dincolo de partea expus vederii i ce se poate ti despre etapele prin care s-a ajuns la reliefulimpresionant de azi ? n isfrit, ce legtur este ntre masivul nalt al Ceahlului i munii mai mruni din juri care este particularitatea lui n vasta ntindere muntoas, care l nconjoar?

    La astfel de ntrebri i la altele asemntoare, care se pot nate firesc n mintea iscoditoare a omului, poate d rspuns geologia, tiina care cerceteaz mineralele i rocile din care este format scoara pmntuluii care caut, totodat, s stabileasc evenimentele care s-au petrecut la suprafaa i n interiorul acesteia, de la

    formare i pn azi. Timpul n care se cuprind diferitele evenimente s-a dovedit a fi foarte lung, de ordinulsutelor de milioane de ani, dar, pe baza urmelor lsate de organismele vechi (fosile), el a putut fi mprit n ere- perioade -epoci, cu durate mai mici. Acestea ne ajut s fixm, cu relativitatea inerent, unele evenimentenaintea sau n urma altora. Plecnd de la considerentele de mai sus, s prsim, pentru moment, orizonturilelargi, atrgtoare, ale Ceahlului i s privim la unele amnunte legate de structura lui.

    Rocile care alctuiesc masivul Ceahlu snt variate, dar toate se cuprind n aceeai categorie mare deroci sedimentare, iar dintre ele predomin rocile sedimentare detritice, adic nscute prin redepunerea unuimaterial care a fost ros din alte roci, preexistente (detritus). Dup dimensiunile sfrmturilor, rocile detriticecuprind marne, argile, gresii, conglomerate. Marnele i argilele snt constituite din fragmente prea mici pentrua se distnge cu ochiul liber. n marne se cuprinde un procent mai mare de carbonai i pentru aceasta facefervescen cu un acid. Argilele au procent mic de carbonai i nu fac efervescen. Gresiile snt constituitedin fraciuni mai mari, care se simt la pipit i uneori se pot vedea cu ochiul liber i totdeauna cu lupa.Conglomeratele snt constituite din fraciuni mai mari de 2 mm i care pot ajunge uneori

    Ia metri. Fiecare fragment este bine rotunjit, poate fidesprins i studiat separat. Legtura dintre fragmente estefcut printr -un aa numit ciment, care de fapt este o gresie, marn, argil sau depunere de CO3Ca. ntotalitate, conglomeratul se aseamn cu un beton ru sortat.

    Rocile detritice, cu numeroasevariaii de aspect, au rspndire mare nu numai n Ceahlu, ci n toiCarpaii Rsriteni, unde constituie o zon continu din Bucovina pn n Muntenia. Dup o expresie utilizatn Alpi, s-a adoptat pentru aceasta numele de zona fliului2.

    1 Capitol ntocmit de prof. I. Bncil. 2 De la expresia Fliess-stein = pietre care curg.

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    13/115

    Ceahlul este situat n jumtatea vestic sau intern a fliului din bazinul rului Bistria. n partea mai joas a masivului, care poate fi observat spre fundul vilor Schitul, Izvorul Alb, Izvorul Muntelui, Neagra, predomin marnele de culoare cenuie cu intercalaii de gresii fine, de aceeai culoare.

    n partea mijlocie a masivului, pe care o poi observa mai bine pe interfluviile vilor deschise spreBistria, predomin gresiile cu bobul mare i cu muli fluturai de mic (muscovit).

    n partea mai nalt a Ceahlului, care ncepe cam de la 1400 m, predomin conglomeratele, care pealocuri au bobul mic, iar pe alte locuri, mare sau foarte mare, formnd bancuri de mai muli metri i avnd tareintercalaii grezoase. Conglomeratul constituie pereii abrupi care nconjoar spre E i S cele dou trepte alemasivului, denumite Ocolaul Mare i Ocolaul Mic, Tot ele constituie cele dou proeminene denumite Toacai Panaghia, cum i micul masiv Piatra Sur, situat n partea de sud-vest a masivului (vezi schia geologic).

    Dispoziia n etaje, adic marne cu gresii, gresii i apoi conglomerate, este caracteristic nu numaimasivului Ceahlu, ci i altor masive din zona intern a fliului, cu care Ceahlul este frate bun: Hghieul iStnioara de la S i N de V. Bistriei, Giuca- Zganul de la SE de V. Buzului, Pentru toate aceste masive, prezena mai ntins a conglomeratelor constituie nota caracteristic. Datorit conglomeratelor, relieful devineimpuntor, trecnd mult peste nlimile din jur. n aceste condiii, oanalizare mai de aproape aconglomeratelor ne poate ajuta s nelegem natura geologic a Ceahlului.

    ntr-adevr, se poate constata c fragmentele din conglomerate snt constituite din roci variate, ntrecare: calcare, dolomite, gresii, isturi cristaline i chiar roci eruptive (diabaze i granie). Un observator cu maimult experien i care a cercetat mai ndelung alctuirea geologic a Carpailor Rsriteni, i poate d uorseama c toate aceste roci i au originea n partea central a acestor muni, n regiunea Tulghe- CheileBicazului. Rotunjirea, n general bun, a fragmentelor ne arat c ele au fost crate de ape, iar dimensiunile, ngeneral, mari ne arat c distana de transport nu a fost totui prea deprtat. Alterarea relativ uoar acimentului care reunete diferitele fragmente de roci face ca bancurile de conglomerate s fie roase adnc i s

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    14/115

    dea loc la perei abrupi, care de departe i de aproape dau mreie peisajului din Ceahlu i semenilor luiamintii.

    O particularitate im portant a conglomeratelor este c, spre partea bazal, cuprind mai multe stncimari de calcar alb. Pe locurile unde conglomeratele au fost mai intens erodate, calcarele au rmas n relief, canite turnuri de cetate adnc roase de vreme. ntre acestea este i bine cunoscuta Piatr cu Ap, pe lng caretrece poteca nr. 10, marcat cu band albastr, care din Izvorul Muntelui- peste Lutul Rou- urc spre cabanaDochia. Cercetri migloase au dovedit c n stncile de calcar se gsesc resturi ale unor organisme marine,obinuite s triasc n ngrmdiri mari, n condiii asemntoare recifelor 1 actuale. n afar de schelete decorali, n calcare s-au mai identificat resturi de scoici, melci i crustacee (raci).

    Considerate n totalitate, conglomerateleevoca condiiile unei mri n care, ntr -o zon maiscufundat, se strngeau mari cantiti de pietriuri,i bolovniuri i n care, pe locuri mai ferite, se dezvoltautufe (plcuri) de corali, iar printre ele i n jurul lor, scoici i melci cu esutul gros, n timp ce sumedenie decrabi i procurau hrana pe seama celor mai slabi su din cadavre. Prile tari, calcaroase, secretate de acesteanimale ngrmdite de sute de mii de ani, au fost mbrcate, n cele din urm, n masele crescnde de pietri i bolovani, s-au compactizat prin apsare, dizolvare i redepunere, pentru a forma stncile de calcar, pe care,dup o lung serie de prefaceri, eroziunea le-a scos la iveal.

    Prezena conglomeratelor ne mai d posibilitatea s separm zona geologic a Ceahlului de cele carese situeaz la est i vest. Astfel, la est de o linie care trece n direcia NS, prin curmtura Lutul Rou (situatntre praiele Izvorul Muntelui i Izvorul Alb), predomin marne cenuii i gresii, cum snt cele din dealurileCiribuc,Baicu i Sasu, iar pe o fie ngust, situat chiar pe curmtur, apar mame i argile roii, de unde vinei numele curmturii- Lutul Rou.

    n partea opus, la vest de o linie care trece tot n direcia N-S de curmtura La Lacuri (situat ntrefundul Prului Martin i fundul Prului Bistra), predomin gresiile calcaroase, marnele i marno-calcarele.Acestea din urm constituie o materie prim penbru ciment i snt exploatate n acest scop ntr -o carier marela epeeni, pe V. Bicazului. Ele fac parte din aa-numltele straturi de Sinaia2, care sub forma unei fiinentrerupte se ntind din Bucovina pn n Muntenia, n imediata vecintate a smburelui de isturi cristaline,care constituie axa central a Carpailor Rsriteni.

    Dup cum am amintit, Masivul Ceahlu, mpreun cu regiunile nvecinate la vest i est, se cuprinde nzona intern a fliului carpatic. Spre vest de aceast zon terenurile snt constituite mai ales din isturicristaline, peste care stau petice de dolomite, calcare, conglomerate.a., adic ntreg ansamblul de roci careapare n regiunea Dmuc-Bicaz-Chei-Gheorghieni. Linia care desparte isturile cristaline de fli taie V.Bistricioarei n dreptul satului Grinieul Mic i V. Bicazului, puin mai la vest de Gura Dmucului.

    Spre rsrit, fliul intern este mrginit de o fie ngust, orientat N-S, n care apar argile istoase

    negre, gresii tari megre i, mai rar, argile roii i verzi. Acestora li s-a dat numele de strate de Audia sau, maisimplu, isturi negre. Ele intr n regiune pe la gura vii Hangu i coboar spre Secul-Buhalnia. Aci fac oretragere brusc de cca. 4 km spre V, dup care se continu ctre S, peste Izvorul Muntelui spre V. Bicazului,la Hmzoaia. De la retragerea din V. Secul, de sub isturile negre, se ivete o zon geologic caracteristic,constituit mai ales din gresii. Pe aceast zon s-a construit barajul hidrocentralei V. I. Lenin" de la Bicaz.

    Cele de mai sus ne lmuresc n linie general ce tipuri de roci iau parte la alctuirea masivuluiCeahlu, ca i a regiunilor imediat vecine, pe care drumeul este totdeauna nevoit s le strbat, pentru aajunge pe platoul nalt al muntelui. Astfel, plecnd prin V. Izvorul Muntelui, poteca nr. 10, se merge cca. 7 km prin regiunea cu gresii de Tarcu, apoi 100-200 m prin isturi negre i argile roii; urmeaz 3-4 km de argile igresii cenuii pn la Lutul Rou, unde apare o fie de cca. 200 m de argile roii. La cca. 300 m de acestea,urcnd pe piciorul muntelui, apar gresii n straturi groase, apoi, de la cota 1400, conglomerate, la nceput curare stnci de calcar alb, ntre care am amintit Piatra cu Ap, i dup aceea, numai conglomerate, pn la vrfulcel mai nalt (1904 m).

    Cobornd spre Duru, poteca nr. 2, conglomeratele se menin pn spre cota 1000, unde, dup o foartengust fie de gresii, ntlneti deodat strate de Sinaia. Dac cobori spre V. Bistrei, fia de gresii se lrgetei straturile de Sinaia apar abia la confluena Vii Bistra Mare cu Bistra Mic, poteca nr. 23. Aceasta a fcut sse dea numele de strat de Bistra complexului grezos i grezos-marnos, care apare n V. Bistrei i se continuspre sud, ctre Chiirig. Aceeai lrgire a straturilor de Bistra se face i spre N, ctre V. Schitului iBistricioara (vezi schia geologic).

    1 Recife -formaie de stnci submarine cldite de organisme (corali, alge etc.), care triesc sub form de coloniin apele mrilor calde i care secret carbonat de calciu. 2 Stratele de Sinaia i-au luat numele de la localitatea unde snt mai dezvoltate.

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    15/115

    Dac n loc de Izvorul Muntelui urci Ceahlul din V. Negrii (poteca nr. 20), traversezi formaiunilegeologice pe direcia lor de dezvoltare i variaia este mai mic. Astfel, de la gura Negrii treci prin gresii nalternan cu marne pn spre fund, unde gseti rare petice de argile roii. Trecnd i de acestea, intri i nregiunea cu marne i gresii de Ceahlu, apoi de la cota cunoscut de 1400 m, apar conglomerate.

    Privite din avion, conglomeratele din Ceahlu apar ca o farfurie ntins, cu marginile zdrenuite iabrupte. Aceste margini eti nevoit s le treci neaprat, de oriunde ai veni i de aceea, numai pe anumite poteci, te poi urca pe platou, De o parte i de alta, fundamentul conglomeratelor este ns diferit. Astfel, ntimp ce pe povrniul vestic treci repede n straturi de Sinaia, care snt straturile cele mai vechi din zona fliuluiintern, pe povrniul estic ntlneti argile roii, care snt straturile cele mai noi din aceast zon.

    Din modul de prezentare s-au constituit dovezi pentru a se afirma c, n faa de est a Ceahlului, s-a produs -cu mult vreme n urm- o mare ruptur, pe suprafaa creia baza formaiunilor din Ceahlu, purtndn spinare conglomerate, a alunecat spre est, acoperind o parte din sedimentele compartimentului din fa.Linia care marcheaz la suprafa aceast alunecare a fost denumit linia Lutul Rou, ntruct, de regul, n faaei apar argile roii.

    Recunoaterea pe teren a diferitelor zone i tipuri de roci devine mai uoar, dup examinarea schieigeologice pecare o anexm i care se refer la regiunea cuprins ntre vile Bistoricioara, Bicaz i Bistria.

    Evoluia geologic a regiunii. Din cele de mai sus reiese c Ceahlul are o alctuire intern relativsimpl. Istoria lui geologic este totui complicat, nceputul formrii acestui munte, ca a ntregului lan alCarpailor Rsriteni, n care se cuprinde, se aaz n ultima perioad a erei mezozoice, numit perioadacretacic, adic ntr -un timp pe care cele mai noi metode de stabilire a vrstei pe baza radioactivitiielementelor din roci, ni-l arat a fi de cca. 200 milioane ani. Cifra aceasta impresioneaz i totui, princomparaie cu ali muni, cum ar fi cei din Dobrogea, Ceahlul este un munte tnr ! Relativa tineree se faceevident prin nlimea i prospeimea reliefului, ca i prin pstrarea pe o grosime respectabil a materialelorce-l compun.

    La nceputul perioadei cretacice, pe locul munilor de azi, se ntindea o mare avnd spre est un rmvariat i accidentat, iar spre vest un numr de insule. Unele din aceste insule se ealonau pe direcia general NV -SE i erau alctuite din roci mai vechi, formate nc din timpul erei paleozoice i mezozoice vechi, ntrermul de E i reliefurile insulare principale din vest se gsea o zon de slab rezisten, care n cursul timpulus-a scufundat treptat i a primit o mare cantitate de materiale provenite n primul rnd din distrugerea coastelori, n al doilea rnd, din ngrmdirea unor schelete de animale marine. Zona Ceahlului cdea mai ales su binfluena reliefurilor insulare, de unde apele rodeau i transportau cantiti mari de sfrmturi mai fine sau maigrosiere, care stau la originea marnelor, argilelor, gresiilor i conglomeratelor.

    n prima parte a perioadei cretatice, fundul mrii era destul de linitit i de neted, astfel c pe

    ntinderea lui se depuneau cantiti mai mari de nmoluri i nisipuri fine. Numai rareori se acumulau pietriurimrunte. Pe alocuri se dezvoltau ns recife pe care apele le splau i le distrugeau, redepunndu-le sub formaunui nmol calcaros foarte fin. Din toate acestea a luat natere complexul de roci care constituie straturile deSinaia.

    In timpul urmtor (denumit n cronologia geologic Baremian-Apian), fundul mrii a nceput s semite, iar, ca urmare, s apar o serie de creste i albii secundare. Crestele au intrat sub aciunea distructiv amrii, iar albiile au devenit locurile de acumulare mai intens a fraciunilor mici sau mari, rupte din rmuri saudin crestele submarine. n acest timp a luat natere complexul de roci care constituie straturile de Bistra.

    ntr-un timp mai nou (denumit Apian-Albian), deformarea bazinului marin s-a accentuat i n acelaitimp relieful insular din vest s-a mai nlat. n aceste mprejurri, eroziunea s-a intensificat i a fcut s setransporte cantiti mai mari de nisipuri, pietriuri i bolovniuri. n acest timp a luat natere complexul deroci care constituie straturi din Ceahlu.

    Faza de acumulare corespunztoare zonei Ceahlu s-a ncheiat cu depunerea conglomeratelor. Faptul

    a urmat att din cauza volumului mare de imaterial depus -cca. 2500 m n grosime normal- ct i din cauzaunui proces de ridicare, care a influenat sectorul vestic al marii carpatice din acel timp. Datorit acesteiridicri, apele au fost mpinse spre rsrit, iar axa de maxim adncime s-a mutat din zona Ceahlului ctrersrit. n aceast albie deplasat i ntr -un timp ceva mai nou dect cel corespunztor conglomeratelor deCeahlu (denumit n geologie Vraconian-Cenomanian) s-auacumulat depozite n general mai fine: nmoluricalcaroase i argiloase, nisipuri i foarte rar pietriuri mrunte. Ele au dat natere grupului de roci situate la estde Ceahlu, pn la fia de isturi negre. Spre sfritul acestei faze, cnd relieful insular din V se erodase maimult i cnd clima pare s fi fost cald i uscat, n bazinul marii s-au transportat nmoluri roii. Un rest alacestora l gsim n argilele de la Lutul Rou.

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    16/115

    Cu depunerea argilelor roii s-a ajuns la sfritul perioadei cretacice (denumit senonian). Cu ncetul,fundul mrii se mut mai spre E, n timp ce zonele vechi ele acumulare ale fliului intern se altur n parteregiunilor insulare mai vechi.

    Dac omul ar fi existat n acest timp al Cretacicului i ar fi putut cerceta mai atent marea carpatic, arfi constatat c n jumtatea de rsrit, din cauza lipsei curenilor, apele erau otrvite i pe fundul mai ntins sedepunea un nmol negru, asemenea celui care se aaz azi pe fundul Mrii Negre sub adncimea de 180 m; dinacel nmol s-au nscut isturile negre. Ca vrst, acestea snt paralele cu straturile de Sinaia, straturile deComarnic i straturile de Ceahlu. Deosebirea de aspect (n termen propriu de facies) este ns foarte mare i sedatorete condiiilor complet diferite care au existat n cele dou sectoare de mare. De o parte, marea fliuluiintern deschis, aerat i afectat de micri ample, de alta, marea isturilor negre, aproape nchis i lipsit decureni. Spre sfritul Cretacicului domeniul fliului intern - n care se situa regiunea Ceahlu- este n cea maimare parte ieit din apele marine, n timp ce domeniul fliului negru tinde s devin sediul unor mari prefacericare ies ns din cadrul de care ne ocupm acum.

    Modul de aezare al straturilor i formarea muntelui . Materialele transportate n marea cretacic,urmnd legile gravitaiei, s-au depus n ordinea greutii. Cele mai mari i mai grele naintea celor mai mici imai uoare, n modul acesta, pe fund s-au format pachete mai mult sau mai puin omogene, crora li s-a datnumele de straturi. Cum puterea agenilor de transport i starea de agitaie a mrii au fost inegale n timp, fazemai linitite fiind urmate de faze mai agitate, depuneri de materiale mai fine, nmoluri, au alternat cu depuneride materiale mai grosiere, nisipuri, uneori pietriuri i bolovniuri, n mici cicluri care s-au putut repeta denenumrate ori, pentru a constitui stive de straturi, cu grosimi de sute i mii de metri, aa cum le vedem azi nnumeroasele rosturi care brzdeaz masivul Ceahlu. Prin uscare i presare, materialele la nceput inelegate s-au cimentat i au trecut n rocile pe care acum le cunoatem.

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    17/115

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    18/115

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    19/115

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    20/115

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    21/115

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    22/115

    Dei aezarea straturilor a fost iniial orizontal, aproape oriunde avem prilejul s le examinm,constatm c au o poziie nclinat, de obicei spre vest. n prile mai joase, pe Izvorul Muntelui, Neagra,Schitu, nclinrile snt mai mari, peste 45, iar n prile mai nalte, descoperite, pe marginea Ocolaului Marei Mic, ca i pe platou, nclinr ile snt mai mici, de 15 -25. n alte locuri, cum este la gura Vii Neagra,straturile se prezint cu nclinri contrarii, formnd un frumos anticlinal, iar n alte locuri, nclinrile sntconcentrice, formnd sinclinale. Cel mai mare sinclinal ocup chiar masivul propriu-zis al Ceahlului. Acestanu poate fi constatat de la prima vedere, dar examinat de pe una din culmile mai ndeprtate, de la sud i maiales urmrind de jur mprejur masa de conglomerate, se constat c straturile se ridic n aer din toate prile ic nu au o continuare n adnc. Forma sinclinal a fost n mare msur deranjat din cauza mpingerilor care auavut loc i care au fcut ca jumtatea de vest s se aplece uor peste aceea de est.

    Un sinclinal mai mic, puternic strns, ncare straturile au ajuns aproape verticale, l formeazconglomeratele din Piatra Sur. Acest masiv mic, situat spre colul de S-V al Ceahlului, se bucur mai puinde atenia turitilor, totui strbaterea lui prin toreni care cad spre V. Bistrei poate constitui o prob de rbdarei ndrzneal.

    Uneori, deranjamentul straturilor este foarte puternic, acestea prezentndu-se cu numeroase ndoiturii rupturi. Asemenea situaii nfieaz straturile de Sinaia dintre gura Prului Dmucu-Chiirig, din V. Prului Schitu sau din V. Bistricioarei.

    n sfrit, n scria de straturi apar pe alocuri plane de ruptur- falii -datorit crora unele pachete sntmai ridicate, iar altele mai coborte. Anterior, am amintit despre falia care rupe flancul de vest al masivului la baza pantei spre Duru i datorit creia straturile de Sinaia acoper straturile de Bistra. Am amintit deasemenea falia care se situeaz pe flancul de est, pe direcia curmturii Lutul Rou i datorit creia zonaCeahlului acoper zona situat spre est.

    Diferitele deranjamente ne dau cheia explicrii formrii muntelui. In adevr, este uor de nchipuit c,trecnd de la poziia orizontal la cutri i falieri cu nclecare, straturile s-au i nlat, i aceasta cu att maimult cu ct forele de aciune terestr au fost mai mari i depunerile din faza marin mai groase. n urmancreirii, straturile au rzbtut mult peste suprafaa apelor, le-au ndeprtat i au creat n locul lor un relief, lanceput mic, dar cu timpul din ce n ce mai nalt. Despre acest proces vast ne ncredineaz resturile devieuitoare care se gsesc uneori n straturi i care snt totdeauna din neamul celor pe care le cunoatem ctriesc azi n mediul marin. Astfel, pe platoul Ceahlului, n apropierea cabanei Dochia, s-a gsit urma unuiamonit, animal asemntor cu nautilul1 de azi; n straturile de la baza Ceahlului, pe Prul Bdcaz i pe PrulBisitricioarei, s-au gsit urme clare de foraminifere2; n calcarele din Piatra cu Ap s-au gsit urme de corali,scoici, melci i crabi.

    Trecerea prin cutare de la faza marin, de depunere, la faza de uscat, n-a fost oper de o zi-dou, ci s-

    a desvrit ntr -un timp foarte lung, de milioane de ani. Asupra bolii relativ uniform, ridicat de sub apelemarine, a nceputimediat aciunea distrugtoare a agenilor externi, acetia au creat un relief de eroziune, cares-a desvrit paralel cu ridicarea general i pn la stadiul actual. In felul acesta, totalitatea muntelui esteopera mrii, n timp ce amnuntele din relieful lui snt opera eroziunii prin ape curgtoare, vnt, diferena detemperatur, rdcini de plante etc. n cele din urm, prin defriri ntinse, omul a contribuit la cretereaaciunii erozive i asprirea reliefului.

    Astfel de micri i eroziuni, care conduc la formarea de muni, se petrec i azi, dar nu pot fi percepute direct, cci nu au fost construite nc aparate de nregistrare. Totui snt dovedite clar prin naturarocilor dispoziia straturilor i resturile de organisme.

    Muntele n viitor . n natur, materia sub formele ei de prezentare este n continu schimbare, darlegile fundamentale ale acestor schimbri rmn aceleai, conducnd la efecte asemntoare. Aceast constatarene permite s spunem c n urma atacului continuu al agenilor modificatori externi, cantiti noi de materialese vor dezagrega i vor fi transportate pe locuri mai joase i n final n mare, unde va ncepe un ciclu nou de

    transformri. Procesul de eroziune va cuprinde ntregul lan de muni, care nu va mai fi mereu tnr, ci se vaapropia lent de forma unei cmpii (peneplen). Prefacerea se va ntinde ns pe o foarte lung perioad devreme. Turistul care din timp n timp i va aduce aminte de muntele drag i-i va urca din nou crrile, abia vaobserva unele rozturi noi, nensemnate, sau desprinderi de pietre.

    1 Nautil (Nautilus pompilius) -molusc din mrile calde, cu corpul nchis ntr-o scoic mprit n mai multencperi. 2 Foraminifere (Orbitalina lenticulans d'Orb ) - nume dat unui ordin de animale unicelulare din ncrengtura protozoarelor, care au corpul acoperit cu o secreie calcaroas i triesc n apele marine.

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    23/115

    MERSUL VREMII PE CEAHLU

    Ceahlul, prin suprafaa mare pe care o ocup, prin altitudinea i izolarea s n mijlocul regiuniimuntoase moldoveneti, precum i prin sistemul de vi ce-l nconjoar sau ptrund adnc n inima lui, are oclim deosebit de clima regiunilor vecine.

    La rndul lor, se nal obcinele, acoperite de pduri care-i ridic liziera superioar pn la 1700-1800m, ajungnd lng temelia Panaghiei. Umbra codrului pstreaz umiditatea, iar temperatura e mai moderat pevi, att iarna ct i vara. Brizele de aer cald urc n timpul zilei din vale, dar n faptul serii coboar aducind cuele aerul rece al nlimilor. Rcoarea serilor de var, mai ales, se simte cum alunec pe firul vii pn la 10-15km deprtare de la poalele muntelui. n schimb, iarna, viscolul este mai potolit aici i drumul de munte pe potecile care urmeaz firul vii este cel mai potrivit.

    Mai sus de liziera pdurilor, n scurta zon alpin a Ceahlului, care de abia cuprinde 200 maltitudine, vremea se schimb. Iarna devine mai aspr i zilele de var snt mult mai nsorite, mult maiclduroase. Ceea ce rmne ca un fenomen permanent n aceast zon, variind numai n intensitate, este vntulcare sufl din toate direciile, neavnd un paravan de care s se loveasc. Arbuti pipernicii, cu ramurile ivrfurile rupte, arat semnul hruirii vntului dominant, ndreptndu-se tr n direcia n care i mn foraacestuia.

    Temperatura medie anual a Ceahlului este de 7, o temperatur mult mai ridicat dect a Bucegilor,aflai mai la sud, dar mai nali i mai ridicat dect a Rarului, aflat mai la nord, ns mai scund (1653 m). Numai n V. Bistriei, la Piatra Neam, temperatura medie anual este de 8C. Este explicabil, deoareceizoterma anual de 8 trece pe la vest de Piatra, ndreptndu-se spre nord, pe la poalele Ceahlului. De lanceput, Ceahlul apare ca un masiv prielnic turismului, dac-1 privim sub prisma aceasta, raportat la masivii pierdui n deprtare sau la localitile din vale.

    Pe Ceahlu, sezonul turistic ncepe primvara, nc din primele zile ale lunii aprilie. De asemenea,sezonul de toamn poate fi prelungit pn n noiembrie. Luna cea mai friguroas din Ceahlu, care cereturistului un echipament mai gros, o apc cu clape pentru acoperit urechile, mnui de ln mbrcate n pnzimpermeabil i ochelari de soare, este luna ianuarie. Frigul n aceast lun este mai mare dect n Bucegi suRaru. n schimb, dac n Bucegi i pe Raru temperaturile mijlocii lunare se menin sub zero grade i naprilie, n Ceahlu, ele au ncetat din luna martie. Zilele de iarn, adic zilele n care temperatura maxim aaerului rmne sub zero grade, ncep pe Ceahlu din luna octombrie i continu cu mici ntreruperi pn nmartie, n ultimii apte ani (1952-1959), lunile cu temperatura cea mai sczut au fost decembrie i ianuarie,iar cea mai mult zpad a czut n lunile februarie i martie. Abia n aceste dou luni masivul geme greu sub

    zpad. Lunile de vrf pentruturism n Ceahlu snt iulie i august, dou luni n care turismul de munte se practic mai intens peste toate culmile i poienile nflorite, pe la toate stnele, pe poliele cu crini i arini i, ngeneral, peste toate colinele i culmile Ceahlului. Dar n Ceahlu snt i zile tropicale, adic zile n caretemperatura maxim absolut a atins su a depit 30. Astfel de zile ncep s apar din luna aprilie, mult maidevreme dect la Piatra Neam, n aceast lun, geniana, ghinura, cum i spun localnicii, duce vestea primverii pn n zona alpin a Ceahlului. Numrul cel mai mare de astfel de zile a fost nregistrat tot n lunaaugust, lun care capt din ce n ce mai mult caracterul de luna de vrf a turismului pe Ceahlu.

    Numai vntul este mai capricios n trecerea lui peste Ceahlu. Gsind muntele fr nici un adpost,vntul l biciuie din direcii nehotrite. Crivul bate vara i iarna. Dac vara el sufl ca un vnt secetos, iarna,mai ales n cursul lunii ianuarie, bate ca un vnt rece care crap pietrele", n ordinea frecvenei urmeaz vntuldinspre vest i vntul de la nord-vest, toate aceste vnturi n munte urmeaz cursul vilor, care taie masivul,ndeosebi afluenii Bistriei pe care se canalizeaz, curenii de aer (Bistricioara, Schitu, Izvorul Alb, Izvorul

    Muntelui, Bicaz).Jocul curenilor, furia lor i mai ales frmntarea din vi o poi urmri uneori n timpul zilei, dar maiales n faptul dimineii, la rsritul soarelui, cnd vntul lupt s scoat dintre cutele muntelui vltugur ile deneguri. Sus pe aua muntelui, pe lng Piatra Lat, printre Ocolae, sau pe poriunea dintre Toaca i Lespezivntul este mai puternic. E uimitor s priveti furia vntului care destram ceurile prinse n abisul jgheaburilor,le ntoarce din cale,le arunc tot mai adnc n hurile fr fund. Poate c Ceahlul fr vnturi ar pierde multdin farmecul peisajului turistic cu care natura l-a mpodobit. n adevr nu dureaz mult frmntrile i cortinanegurilor tras ca de o mn nevzut descoper privirilor adncurile colorate ntr-o strlucit limpezime.

    Pn i ncletarea aceasta ntre vnt i norii cuibrii pe vi este o caracteristic a Ceahlului, rarntlnit aiurea sub acelai pitoresc. Ca maestru al statuilor care mpodobesc muntele, vntul a contribuit i la

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    24/115

    cizelarea pieselor rspndite n diferite coluri pe care le-a spat sau le-a fuit n Lespezi, pe Detunate, n jurulPanaghiei sau al Ocolaelor. Urmele eoliene mai accentuate indic totdeauna direcia din care bate vntuldominant.

    Zilele cu adevrat senine snt puine pe Ceahlu, n medie cam 67 zile ntr -un an, cele mai numeroasefiind n lunile august-septembrie. Meteorologia popular i-a spus cuvntul la alegerea zilei de 6 august, ca data srbtorii tradiionale a muntelui. Snt zile senine i n lunile ianuarie, martie i octombrie, dar alterneaz cuun numr prea mare de zile acoperite. Ploile snt n general reduse pe Ceahlu, cantitatea medie anual fiind n jurul a 700 mm. n comparaie cu Bucegii (1082 mm) i Rarul (814 mm), acest masiv nu face impresia c ar finundat de potop. Pe Ceahlu, e drept, cad mai puine ploi i faptul acesta se datorete asc/rii masivului ncalea vntului secetos de est.

    Cele mai puine ploii cad n luna august i septembrie, iar cele mai multe n iulie. Primvara i toamnacad dou treimi din precipitaiile atmosferice cuvenite Ceahlului pe un an de zile. Sezonul turistic de var poate fi astfel continuat pn toamna trziu.

    Iarna, grosimea mijlocie a stratului de zpad este de 55,7 cm, dar vntul o spulber i o repartizeazinegal. Pantele de schi din jurul cabanelor adpostite de obcine sau liziera pdurilor, atrag n timpul ierniinumeroi schiori, ndeosebi pe V. Prului Schit, la Duru, pe poienile din jur su la Izvorul Muntelui ntlnetiiarna grupuri de schiori care folosesc terenul i zpada favorabil pentru schi. Pe aceste locuri, grosimea mediea zpezii n lunile decembrie, ianuarie i februarie este de 16,3 cm, ceea ce permite practicarea n bunecondiiuni a schiului. De fapt zilele de iarn cu zpad ncep de la sfritul lui noiembrie i se continu pn nluna aprilie.

    Uneori n lunile de var peste zona alpin, de altfel destul de redus, cade lapovia care se topetefoarte repede.

    Pn la 200 m altitudine, socotind de la baza muntelui, temperatura scade cu 1, iar de la 200 la 400 mcu nc 1,5 devenind mai constant pentru fiecare sut de metri. n Ceahlu, diferena de altitudine dintre bazamasivului i zona alpin este de aproximativ 1200 m, de unde rezult c sus pe platou, la cabana Dochia,temperatura este cu 9 mai sczut dect n vale la baza masivului. Uneori, n miezul verii, mai ales seara,temperatura scade n vale pn la+ 8. Atunci pe lng Toaca i Panaghia, la cabana Dochia scade la- 1, cndapa ar putea s nghee, nlesnind i formarea lapoviei.

    De altfel, calculul de mai sus poate fi, cu aproximaie, un mijloc de a deduce starea temperaturii pe platou n momentul plecrii de la baza de ascensiune. Cu aceste cunotine, legate de mersul vremii, e mai uors evii fenomenele meteorologice neprielnice, alegnd timpul cel mai favorabil i luna cu fenomenele cele mai potrivite.

    Sumarele nsemnri din acest capitol au rolul de a caracteriza climatul capricios al Ceahlului, n linii

    mari, dup datele obinute prin observaiile staiunilor meteorologice din jurul muntelui. Turismul a folosit ifolosete din ce n ce mai activ la noi n ar sfaturile unor buletine meteorologice special ntocmite, ale cror previziuni au nlturat multe neplceri i accidente. Cei aflai la com. Ceahlu, nainte de a porni pe drumulspre munte, pot cere relaii suplimentare staiunii meteorologice din aceast localitate.

    FLORA

    Flora Ceahlului este strns legat de formele de relief, de clim i de sol. Omul nu a inter venit pentruamenajarea punii i pajitii, lsnd muntelui caracteristica patriarhal. Ceahlul a putut s-i menin netirbit peisajul su caracteristic, cu aerul curat, cu poieni mai frumoase ca oriunde, mblsmate de mireasma celormai plcute i mai parfumate flori.

    Pdurile ncep din V. Bistriei i urc pn la zona punilor alpine. Cele dou subzone ale pdurilor:sub-zona pdurilor de foioase (fag, stejar, carpen etc.) i subzona pdurilor de conifere snt mpnzite de poieni

    i luminiuri" acoperite de verdele covorului de ierburi i flori de tot soiul, care, acolo unde lumina poate ptrunde, se es i pe sub arbori n interiorul codrului. Numai n etajul superior al muntelui, n zona cu vegetaie alpin, care ncepe de la 1700 m altitudine,

    ierburile i plantele ncep s apar ca o vegetaie caracteristic acestei zone. E interesant s poi gsi pe terenlimita acestor zone de vegetaie din Ceahlu. Trecerea de la pdurile de conifere la zona punilor alpine odescoperi pe teren prin fia ngust a jnepilor i a ienuperilor, trndu-se la faa pmntului pentru a scpa deurgia vntului, care i hruiete aproape necontenit. Cnd ai ntlnit aceast vegetaie pe Ceahlu, nseamn cte afli la baza Vf. Panaghia, sub Ocolae sau sub alt punct din marginea platoului, de pe traseul pe care ai pornit la drum. Pe timp de cea, cu busola, dac vremea s-a nrutit, poi spera s ajungi la cabana Dochia n

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    25/115

    cel mult una-dou ore, din orice punct de pe aceast centur. Un ajutor pe care vegetaia i-l ofer pentru a tedescurca n momente critice.

    Dar ce nu ne poate oferi Ceahlul n fiecare lun i n fiecare sezon, rspltind eforturile cerute dedrum pentru a strbate culmile i plaiurile cele mai nalte ? Ca ntr -un parc botanic s-au strns n Ceahlu celemai variate specii din Carpaii Orientali, pe care trebuie s le cunoti pe adevratul lor nume pentru a putearspunde la ntrebrile curioase ale unor turiti, venii pentru prima oar s fac cunotin cu muntele.

    De la sfritul lunii aprilie i pn trziu n octombrie apar treptat cele mai gingae flori. Ceahlul nudepete 2000 m, de aceea zpezile se topesc pn la sfritul lunii mai. Vegetaia, adaptat condiiilorclimatice de altitudine, este n plin eflorescent la sfiritul lui iunie, n iulie i august. n primele zile ale luimartie su cel mai trziu la sfritul acestei luni, viaa renate, ncepnd de sub centura pdurilor de foioase, din partea inferioar a acestor pduri, urcndu-se treptat spre vrful muntelui. Primelefiricele de iarb din rariti,de pe marginea potecilor i din poieni abund cu florile alb-roz, numite bnuei" sau prlue", cum li se maispun prin alte pri. Tot pe sub poala pdurii ntlneti toporaii" i viorelele". Ghiocelul lipsete cudesvrire din Ceahlu, aa c nu trebuie s te miri dac nu-i vei ntlni.

    Ptrunznd pe crrile umede, pline nc de zpad, care duc spre inima muntelui, ntlneti printre brazi, la margini de tufiuri, un arbust cu flori roz prinse direct pe ramuri, cte trei la un loc. E tulichina" suliliacul slbatic". Frunzele lui apar mai trziu, dup ce floarea, minunat parfumat, se trece. Planta este deorigine mediteranean i primete denumirea tiinific de Daphne ", de la frunzele foarte asemntoare cudafinul". Rmurelele cu muguri pot fi culese chiar de sub zpad de drumeii care ajung pn la ele pe schi, prin Fundul Ghedeonului i pe liziera pdurii. n plin iarn (ianuarie), aceste ramuri inute n camer, lacldur, nfloresc. Timpul normal de nflorire n pdure este luna laprilie. Pe sub Piatra Ciobanului i PiatraLat, deci la peste 1500 m, tulichina" se mai gsete nflorit n mai i chiar la nceputul lui iunie. Floarea detulichina" sau liliac" apare ca un simbol de bun rmas spus zpezilor alungate de venirea primverii. Lemnude tulichim este ns otrvitor i i gsete ntrebuinare n farmacie. O alt plant ce inund punileCeahlului primvara este geniana" sau ghinura", cu mai multe varieti, care nflorete n tot tim pul veriii pn toamna trziu. Caracteristic este floarea genianei de culoare albastru nchis-catifelat. Cpriorul o privete vesel i adun cu mult nesa din potirul petalelor ei rou proaspt, semn al primei diminei de primvar. Potirul genianelor - albastru nchis-catifelat e una din nuanele care intuiete privirile, fascineazi d glas celor mai sincere i entuziaste manifestri fa de frumos. Atunci cnd o rupi, farmecul ei dispare ifloarea se nchide, moare. Pe platoul Ceahlului ntlneti geniana pn n august, iar pe lng Turnul lui Budu,situat la extremitatea cea mai nsorit din partea de sud a platoului, noi am ntlnit-o chiar i n luna noiembrie.Deci peste tot n Ceahlu, de-a lungul potecilor, n fnee, pe platoul din jurul Ocolaelor, pe sub Stnile,ntlneti cele mai variate specii ale acestei flori minunate.

    O dat cu geniana" ntlneti prin finee i puni, ,,ciuboica cucului", cunoscut n exemplare bogate n flori de ast dat de un galben-viu. Pn la 1000-1200 m se mai gsete i varietatea Cortusamathioli ", cu flori ceva mai mari i de un rou purpuriu, creia i se mai spune ciuboica ursului". Aceastfloare crete n ntregime n tot etajul subalpin. Pe msur ce timpul se nclzete i praiele tulburi duc apelezpezilor de pe jgheaburile de sub Panaghia, de pe Toaca i de pe Ocolaul Mare, zilele devin mai lungi, iarsoarele d via tuturor plantelor, ncetul cu ncetul, flori multicolore mpnzesc toate poienile i fneele sau seascund pe sub coroana pdurilor de foioase.

    Dac vrei s prinzi numai un crmpei din frumuseea muntelui n plin primvar, trebuie s rmi onoapte de nceput de mai la cabana Duru. Dimineaa n zori, ieind pe terasa acestei cabane, poi asculta miilede psri, trilul iprivighetoriloir, strigtul gaielor i cntecul piigoilor. Toate acestea vestesc privelitea pecare o poi vedea pe Ceahlu la rsritul soarelui, mblsmat de mireasma florilor cu un parfum caracteristicn aceste locuri.

    Pornind apoi pe crrile strvechi ale muntelui, nelegi din priviri prospeimea culorilor de

    primvar. Simi pulsul nnoitor al vieii n tot ce te nconjoar, n aerul dimineii, n iarba moale a punilor demunte, presrat cu flori de toate culorile. La poalele muntelui rtceti prin pduri dese i umbroase, printre care recunoti uor bradul

    argintiu" ( Abies alba ), amestecat cu molidul" (Picea excelsa ) i pinul" (Pinus silvestris ). Caracteristic nCeahlu este zada1" sau laricele", crinul", cum i se mai spune n partea locului. De aici i denumirea dePoliele cu Crini, care snt dispuse radiar n Fundul Ghedeonului la o altitudine de 1200 m. Laricele"- zada"sau crinul" -este singurul conifer din Carpai cu frunze cztoare. Se remarc prin elegana i gingia

    1 Zada ( Larix decidua ) de pe Poliele cu Crini, este protejata de Comisia pentru ocrotirea monumentelornaturii.

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    26/115

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    27/115

    Printre punile presrate cu pietre, privirile drumeului snt atrase de o plant turtit, pioas, spinoas, cu unaspect de rozet. nflorete n iulie-septembrie, iar spre toamn, cnd se usuc, ea capt o culoare sidefie-lucioas. Este extrem de decorativ, cu coroana strlucitoare i de aceea mult cutat de turiti; se nchidenoaptea i pe vreme de ploaie. Poart numele de ciurul zonelor" sau turt". O alt plant vivace estearnica", uor de recunoscut prin galbenul nchis al florilor ei. O ntlneti prin punile i fneele umede i prin pdurile montane i subalpine. Asemntoare cu arnica", crete pe stnci n locuri uscate i nsoritevulturica de stnc". Ea nflorete n luna iulie-august. n Ceahlu a mpnzit abruptul Polielor cu Crini.

    Dar ca s-i dai seama de bogia florei Ceahlului, s mergi pe sub Ocolaul Mare, pe sub Stnile, prin punile alpine din jurul Turnului lui Budu, prin Vratec sau s escaladezi pereii Pietrei Sure. De la 1500m alt. ntlneti pe toate platourile, n lunile iulie-august cele mai frumoase exemplare de albumeal", cum ispun moldovenii, floarea de col"1 ( Leontopodium alpinum ). Crete din abunden, dar este distrus de ctreciobani i mai ales de unii turiti care nu respect frumuseile naturii i, an de an, o culeg fr mil. O salveazdoar faptul c tie s se prind n cele mai nalte fisuri, sau pe cele mai nguste polie, unde mn neierttoarenu ajunge cu prea mult uurin! Crete n buchete de 3-8 exemplare mari la un loc, unele cu codi lung de10-30 cm i cu diametrul florii care uneori atinge 8 cm. Dup forma florii i a felului n care snt dispuse braele, recunoti varieti diferite ale acestei flori cu denumiri sugestive, date de localnici su de turiti: ochide oim", ace de ghea", steaua sudului", crucea voinicului" etc. Aceast plant este un minunat exemplude adaptare zonei alpine, pregtit s reziste cu uurin la uscciune,. vnturi, frig i schimbri brute detemperatur.

    n treact amintim de tundrele uscate sau de tundrele umede pe care le va ntlni drumeul ajuns ndepresiunea dintre Btca lui Ghedeon i Ocolaul Mare. Unele au un aspect ondulat, iar printre ele paiidrumeilor au croit crri. Aceti muchi au n zona alpin i un rol de regulator pentru apa care cade dinabunden. Atunci cnd se afl pe marginea crrilor, mpiedic formarea torenilor. Muchii acetia, aici pemunte, i aduc puine foloase direct omului. Tundrele umede cu tulpinele lor, chiar de o jumtate de metrunlime, formeaz aa-numitul bugeag". El servete pentru aternut ciobanilor n stne, aa cum altdat inealoc de saltea pe paturile cabanei Dochia, situat n imediata vecintate a acestor tundre. n general, plantelealpine au o via scurt. Unele nfloresc n mai, altele n iunie sau august, iar n octombrie se usuc din cauzafrigului din timpul nopii, a cldurii mari i a luminii intense din timpul zilei, ct i din cauza vnturilor puternice care sufl aproape continuu. Florile din zona alpin snt ns mai intens colorate pentru a putea atrageinsectele, asigurndu-i astfel fecundaia; au frunze pufoase su crnoase, suculente, pentru ca s nu piard apmult.

    O alt plant mai rspndit, care merit atenia drumeului, este omagul" ( Aconitum moldavicum ). Ontlneti nflorit prin august-septembrie. Este rezistent i vivace. Floarea este decorativ i are o culoare

    albastru-violet.Pe stncilede conglomerat din zona alpin rsare n calea drumeilor iarba surzilor", cu flori delicatealbe sau punctate cu roz. De asemenea ntlnim cujda galben" care crete prin crpturile stncilor umezite iumbroase. O dat cu luna septembrie, frunzele plesc i iarba punilor de munte ncepe s se usuce. Dintreflori mai rezist numai clopoeii", omagul" i floarea de col", care mpodobesc cununa toamnei peCeahlu.

    Meriorul" i afinele" ofer drumeului fructele strnse n bucheele de boabe roii i vinete. n zilele de toamn, ochiul turistului se va opri pe roul intens al fructelor de cotoneaster", care

    crete n jgheaburile Stnilelor i ale Ocolaului Mic. Frunzele copacilor, cu mii de nuane de toamn, de lagalbenul cel mai deschis pn la roul nsngerat, dau un colorit specific decorului. Toamna apare pe Ceahludrept o ncununare a culorilor n mii de alte nuane deosebite de cele de var i din primvar.

    E drept c dup ce stnele s-au retras, tot mai rari snt drumeii care urc Ceahlul. Dar cei ce nu preget vor fi rspltii de ast dat de coloritul plcurilor de crini ( Larix decidua ) de pe balconaele Ocolaului

    Mic sau din Poliele cu Crini.Vine apoi iarna i viscolul rece troienete zpada peste tot. Slbticiunile i caut hrana spre poalamuntelui, departe de crestele viscolite. Ici, colo, sub brazi, drumeul ntlnete resturi de conuri care seamestec cu urmele ginuelor i ale cocoilor de munte. Timp de 4-5 luni, totul parc doarme sub zpad. Iarturismul se practic prea puin n acest timp. Viscolul poate fi nvins numai cnd drumeul este un ncercat almuntelui, deprins cu dificultile turismului de iarn. Cercettorii, ca i drumeii obinuii ai muntelui, afirmc flora Ceahlului e mult mai bogat i mai interesant dect a munilor din jur. n Ceahlu se gsesc

    1 Comisia pentru ocrotirea monumentelor naturii a luat msuri pentru interzicerea distrugerii i comercializriif lorii de col".

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    28/115

    amestecuri de specii din Carpaii Nordici i Carpaii Sudici. Totui, n masivul Ceahlu lipsete cu desvrireuna din cele mai frumoase flori alpine - bujorul de munte" - rododendronul" sau smirdarul". n schimb,flora Ceahlului exceleaz prin frumuseea exemplarelor de geniene, campanule, amice, saxifraga, orchidee dediverse specii i ndeosebi floarea de coli" sau albumeala."

    Sfritul lunii iunie este perioada cea mai indicat pentru a prinde, n zona alpin, parcul floristic alCeahlului n plin dezvoltare, iar iulie i august snt lunile cele mai potrivite cnd flora alpin poate fiadmirat i chiar studiat de pasionaii muntelui.

    n mndria florilor de munte" -scrie Zaharia Panu -Ceahlul nu are pereche printre Carpaii deRsrit. Pernele de muchi i de afini, pduricile de zad, ca cea de pe Polia cu Crini, orchidee rare n zonasubalpin sau mai sus; floarea de coli, alturi de plante rare ca:Pinguicula alpina (La Fntna Rece),Silene

    Zavatki , Gypsophila petraea, Airtemisia Baumgarteni, Crystopteriis etc., alctuiesc una din cele maiatrgtoare flore din munii notri". Aa a vzut grdina Ceahlului neobositul drume care a dedicat multestudii florei acestui munte.

    FAUNA

    Legate i ele de clim i de vegetaie, vieuitoarele, aceast podoab a muntelui, i caut loc peCeahlu n colurile linitite i neumblate, prin luminiurile poienilor sau ntre hurile adnci. Peste tot miuno lume ntreag, ncepnd de la melc, crbu, fluturi i nenumrate insecte, trecnd la psri de tot soiul i apoide la ciute pn la voinicul, dar greoiul urs. n drumurile pe munte ntlneti adesea slbticiunile de pe culmicare coboar pn n regiunile mai joase, sau pe cele care-i au locaul n regiunea dealurilor, suind la munte.Printre aceti turiti" care circul pe Ceahlu, pe drept cuvnt, ca la ei acas, se numr: cerbul", cprioara"mistreul", lupul", iepurele", vulpea", viezurele", pisica slbatic", jderul" i altele.

    Vegetaia variat a muntelui, masivitatea stncilor i adncul hurilor ntunecate de sub streainculmilor lui hrnete i adpostete cu uurin aceast faun deosebit de bogat. Printre psrile cunoscute detoi vei ntlni: gaia de munte", cojocoaia", forfecua", mcleanul" i altele. Nu lipsete nici cocoul demunte", cel mult cutat i dorit de vntori. Acesta i duce viaa de sihastru deasupra pdurilor de rinoase, lamarginea golurilor de munte, cutnd cele mai singuratice locuri. Cnd e stngherit de zgomotul lucrtorilorforestieri sau de veselia prea zgomotoas a turitilor, prsete n grab locul, spre a cuta cea mai deplinlinite a brdetului. Cocoul de munte este deosebit de atent i prudent, dar i pierde aceste caliti n cursullunilor aprilie i mai. n zori, atunci cnd nc luceafrul nu s-a stins de tot i nspre rsrit se trage uor geanazilei, uit de orice primejdie i, orb la orice pericole, i revars prin cnt tot dorul strns ntr -un an de trist itainic singurtate. n aceste luni, cu gtul ntins i cu aripile puin deschise, l poi vedea cum se rotete,

    trimind ginuei, ascuns undeva pe-aproape, cntecul lui. n aceste luni de primvar poi s te apropii maimult de curiosul romantical munilor. n Ceahlu, pe crrile abia mijite ce duc spre Poliele cu Crini, deseori poi avea norocul s surprinzi

    culorile lucitoare ale penajului su nchis, n timp ce taie n zbor firul potecii. Mai poate fi ntlnit pe versantulvestic al muntelui, prin pdurile ntunecoase de sub Piatra Ciobanului. Aa-zisele locuri de btaie" sau trlacocoilor", unde se adun n perioada mperecherii, se afl mai ales pe marginea de est a Ocolaului Mic.Cocoul de munte se vneaz ntre 10 aprilie-15 mai, dar este oprit mpucarea ginilor. Epoca de vntoarecea mai potrivit este pe la mijlocul lunii aprilie, cnd e posibil o apropiere pn la distana btii unei arme cualice. n afar de luna aprilie, cocoul de munte" triete rzleit, se hrnete cu afine, merioare i cu frunzelelor, cu zmeur i diferii gndaci, iar iarna, mai ales, cu ramuri tinere de molid.

    Ginuele pot fi ntlnite n stoluri, iarna, prin poienile de sub Stnile, pe Piatra Sur, pe crrile caremerg de la cabana 7 Noiembrie" la Toaca sau pe platoul Ocolaului Mic. Uneori, n linitea cald a zilelorsenine de var, drumeul obosit, aezat alturi de poala unui brad, e trezit de zborul repezit al ieruncii", cu

    ochelari albi i mo pe cap. Aceste psri cu penaj frumos i carne dulce se descoper singure prin resturilemeselor copioase pe care le las la poalele brazilor, ale cror conuri au fost rupte bucic cu bucic, ncutarea seminelor.

    Printre psrile cnttoare care dau pdurilor farmec, vei ntlni destul de des mierla", sturzul",cucul", privighetoarea", fiecare uor de recunoscut dup penaj, dar mai ales dup cntec. Cerbul, socotitdrept cavaler al munilor", triete n cea mai deplin libertate. Rrit n Ceahlu, mai poate fi totui ntlnit peversantele dinspre Izvorul Alb, sub Ocolaul Mic, precum i pe Btca Neagr i pe Obcina Lacurilor. Sfrie pmntul sub copita lui n perioada mperecherii, cnd i caut ciutele". Pentru ctigarea lor, cerbul estenevoit s dea o lupt crncen cu ali semeni, precedat de mugete (boncnit) care se aud cum ncing pdurea,i umplu vile n rcoarea nopilor. n clipele de furie, cerbul lovete i brzdeaz pmntul cu coarnele. n

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    29/115

    goana lui prin pdure rupe crengile copacilor pe care le ia n coarne. Primvara i leapd coarnele, podoabacapului, pe crri neumblate. Vntoarea de cerbi (tauri) este permis numai cu autorizaia ministerului. Esteoprit mpucarea ciutei tot anul. Cerbul se vneaz la pnd sau la apropiat i mai ales pe timpul boncnitului.

    n masivul Ceahlu, cam prin aceleai locuri, i plimb paii sprinten uneori i ursul carpatic, brun.Este cel mai temut vnat atunci cnd l-ai ntrtat sau l-ai rnit. n astfel de mprejurri capt curajul disperriii poi plti scump cutezarea nedibace de a fi ncercat s-l dobori. Altfel, este linitit, gnditor, dornic deotvioar, iarba fraged din poienie i de dulciurile" plcurilor de fragi, zmeur sau de mierea scorburilor dealbine.

    Cnd prinde gustul crnii, ursul devine strictor, atac oi i vite mari. Un asemenea obicei i fcuserciva uri de sub Piatra Lat din Ghedeon, care atacau i omorau vitele de la stn, de pe Ocolaul Mic, alecror hoituri neputndu-le devora deodat, le mutau din loc n loc, de la o zi la alta, acoper indu-le cu crengi.Chiar i aceti uri ucigai de vite nu snt periculoi pentru om, ci fug dac nu le caui har.

    Ursul rmne animalul cel mai puternic din Ceahlu, cu blana de culoaure diferit, dup individ,anotimp i vrst. Brlogul i-1 face n jgheaburile neumblate, n zonele pduroase superioare de sub Panaghia, pe Jgheabul cu Turnul pe sub Piatra Lat din Ghedeon, n fundul Ghedeonului sau pe sub Piatra Ciobanului.Uneori vine drum lung dinspre Bistra su Pintec, ntruct se orienteaz foarte bine att ziua ct i noaptea.Prsete brlogul la sfritul lui februarie i caut feele nsorite ale muntelui cu ierburile proaspt ncolite.Spre sfritul lui octombrie, drumeul l poate zri n zona alpin, unde caut i el, ca atia turiti, afinele imerioarele. Deseori urmele lui pot fi observate pe prima zpad, chiar pe platoul dinspre Lespezi sau BtcaGhedeonului. Coboar apoi n zona inferioar a masivului, la jir, iar cnd temperatura scade, intr n hibernare,nendrznind s mai prseasc brlogul. Ursoaica nate prima oar la vrst de patru ani, n ianuarie saufebruarie, unul sau doi pui, i-i ocrotete pn la 14 luni. Blana ursului este apreciat de vntori n octombrie iatinge apogeul la nceputul primverii, cnd animalul prsete brlogul, atunci fiind cea mai frumoas. Ursul poate fi vnat ntre 1 martie i 15 ianuarie. Vntoarea ursoaicei cu pui este oprit. Vntoarea se poate facenumai cu aprobarea ministerului. La vntoarea de uri se folosesc numai arme cu gloane.

    Mistreul, strmoul porcului domestic, e i el un locuitor al pdurilor umede i al poienilor prin careface ntinse arturi cu colii lui mari. Este des ntlnit de-a lungul praielor, pe la Btca Neagr, Poiana Maicilor, pe Izvorul Alb, Rpciuni i iflic, Datorit colilor si puternici scurm cu uurin solul umed, cutndrdcini de plante cu care se hrnete. Cele mai btrne exemplare ating greutatea de 2-300 kg. De obicei,mistreii stau ziua ascuni prin desiuri i numai noaptea ies prin poieni, cutndu-i hrana. n astfel de condiii,nu prezint un pericol pentru drumei. Masculul adult triete mai tot anul singur pn n octombrie, scroafeleumbl n crduri, cu venica lor grij pentru godacii lor vrgai. Mistreul e sfios i fuge de om, dac nu entritat sau dac nu tragi n el fr a-l dobori, n caz c te ntlneti cu el, cel mai bun lucru pe care l poi face

    este s nu arunci cu pietre, ci s-l evii, s-l ocoleti, cu un cuvnt- s nu-i vezi". Mistreul se vneaz la pnd, la goana i cu cini special dresai. Se folosete numai arma cu glonte, deoarece este un vnat cu marevitalitate.

    Rsul, animal de prad, tigrul rilor noastre cu clim temperat, duce viaa izolat, ntr -o venichoinreal pe vrfuri ct mai nalte, agat de crengile copacilor. Posed vedere de vultur, este iret i sare ca untigru, pe neateptate, n spinarea cpriorului sau ciutei. Crud i lacom fr pereche, este un frate bun alfelinelor de la tropice. n Europa se mai gsete n rile balcanice i n Polonia. Blana lui e mult preuit, darse dobndete foarte anevoie. E un animal extrem de mldios, ndrzne, curajos, duman al cocoilor de muntei al cprioarelor. Dei greu de vnat, se rrete n pdurile Ceahlului. De aceea, vntoarea lui este permisnumai cu aprobarea ministerului. Rsul are doi ciucuri la urechile-i ascuite, ochii rotunzi, fosforesceni nntuneric, o coad scurt i groas, iar labele i snt extrem de puternice. Este cel mai duntor rpitor alvnatului; un carnivor prin excelen. Pe om nu-i atac niciodat, deci turitii pot fi linitii la vederea lui.

    Povetile spun c una din dihniile periculoase pentru om este lupul". n mod sigur este cea mai

    strictoare fiar din regiune, viclean, rud cu cinele de cas. St vara lng lupoaica sa, n cotloanele pdurii,de unde iese la vnat, fcnd pagube n rndul oilor i vitelor mari. Pe om l atac numai cnd lupii umbl nhait; cnd este singur, atac numai dac este turbat sau cnd l gsete pe turist, iarna, obosit de drum, cuprinsde ger su ngheat. Iarna nu am ntlnit lupul dect la poalele muntelui, dnd trcoale satelor n cutarea hranein Ceahlu, lupii snt foarte numeroi, iar vara atac stnele, dar numai stnele, i sfie ciinii rtcii prin pdure. Acest animal poate fi vnat n orice loc i n orice timp.

    Pitulat pe creanga vreunui copac, jderul", atent, ager, dintr-o sritur se ncinge ca o curea de gtulcprioarelor, le sfie arterele i le suge sngele cald, sau prinde pe nesimite pasrea n somn. Blana de culoaremaron-lucioas, cu coada stufoas, este foarte valoroas. n Ceahlu a fost vnat fr socoteal. Exemplare rarese mai gsesc pe V. Prului Chiliei, pe sub Btca Neagr, Troasa etc. Jderul este unul din cele mai irete i

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    30/115

    inteligente animale de prad. Urma jderului se recunoate cu uurin pe zpad, mai ales la coborul pantelor, prin aceea c picioarele din spate i imprim urma naintea celor din fa. De multe ori se suie pe brazi iatunci l poi vedea cum sare din unul n altul. Din aceast cauz, o urmrire se face cu mare greutate. Mnncexclusiv ceea ce vneaz. Nu poate fi momit cu carne pus de vntor, de aceea nu poate fi prins n curs, i place mult mierea din stupii slbatici. Poate fi vnat n tot cursulanului.

    La cel mai mic trosnit de crac, ai prilejul uneori s vezi srind, de la o mic distan, iepurele, care ozbughete, gonind nebunete, n salturi mari. Vntoarea iepurelui este permis de la 1 octombrie la 31ianuarie. Se vneaz individual, la srite sau la picior, putndu-se ntrebuina i un cine de aret, precum i ncolectiv prin organizare de vntori cu gonaci.

    Vulpea o ntlneti vara rtcind cu pai rari, meditnd la o isprav ireat, chiar sus pe platourileOcolaului Mare sau ale Ocolaului Mic; dar de cele mai multe ori, ca i lupul, d trcoale satelor de la poalelemunilor, dornic de a vizita coteele cu gini i gte. Vulpea se poate vn Ia pnd", cu cinele de vizuin,cu gonaci i cu iptoare, imitnd strigtul iepurelui prins, chemarea unui ied de cprioar, a unui coco de alunsau chittul de oareci. Vulpea poate fi vnat tot anul.

    Nu lipsete din Ceahlu nici agera i jucua veveri" pe care turistul o ntlnete mai des i pare demulte ori c l privete din vrful brazilor cu obrznicie. Snt ani cnd miun n crduri prin toate pdurile de la poalele masivului. Ciudate par urmele aa-zisului sfat al veverielor" la care ele se adun n jurul unui brad,curioase s afle parc ce mai e nou prin pdure i, aezndu-se fiecare pe cte un bolovan, ronie de zorconurile de brad, privind una la alta. Urmele unui asemenea sfat al veverielor le-am ntlnit pe poriunea dintrecascada Duruitoarea i Padina Duruitoarei, unde un crd de veverie parc s-a adunat anume s brfeascvieuitoarele pdurilor".

    Vipera comun att de periculoas pentru turiti o ntlneti numai n Piatra Sur. Se recunoate uordup forma capului care este lat, iar ntre ochi apare punctat cu negru litera V. Vipera, n general, nu atingedimensiuni mari. Cele pe care le-am ntlnit nu aveau mai mult de 40-50 cm. Pe burt, pielea lor are o culoareargintie, iar spinarea este punctat cu solzi negri. O recunoti uor i o poi ocoli dup aceste semnalmente,deoarece nu atac dac nu este ntrtat. Pe drumurile de apropiere de sub masivul Ceahlu poi ntlni i ospecie de salamandr care triete n vile umede. Salamandra ptat"- cum i se mai spune - are corpul negru,lucios, ptat cu galben sau portocaliu, este mai mare dect oprla. Merge lene i chiar n faa primejdiei semic greoi.

    n apele praielor limpezi i reci din codrii Ceahlului vei gsi i mult apreciaii pstrvi". Deseori ivezi sgetnd n susul prului, mbrcai n haina lor lucioas stropit cu puncte roii. Timpul cel mai favorabil pentru pescuitul pstrvilor ncepe pe la mijlocul lunii mai, o dat cu primele zile mai calde de la munte. Defapt, pn n mai, pstrvii nici nu snt buni de mncat. Slabi, lungi i subiri ca nite ipri, nu ai ce alege din

    ei. Luna iunie, supranumit dricul pstrvilor", este cea mai potrivit. Pstrvii snt acum grai i mai lenei,deci uor de prins. Pescuitul pstrvilor se face numai dup ce soarele s-a ridicat deasupra muntelui sau n amurg, pn se

    nsereaz complet. Pe Prul Martin se afl o pstravrie care merit s fie vizitat att vara ct i iarna. Ajungila aceast pstravrie pe traseul nr. 5. Acolo poi urmri creterea i dezvoltarea acestui delicios pete,ncepnd de la cu la puiet i pstrvioar, cu care mai trziu snt populate praiele.

    n ncheiere, s amintim de unele specii de fluturi pe care i ntlneti mai des n Ceahlu. Astfel,fluturii de genul Papilio" i vei ntlni cu cele dou specii relativ rare: machaonul (Papilio Machaon ) icoada rndunicii" (Papilio Podalirius ), de culoare alb-glbui. Pe aripile dinapoi, alungite i ascuite mult sprecoad, au un punct negru. n zbor planat ori vioi, i vezi adesea pe Poliele cu Crini, poposind cu gingie peflorile de garofi de munte" sau nviornd cu nuanele aripioarelor pajitile de flori multicolore.

    Vizitatorii de predilecie ai primulelor" snt satiridele" i anume genul larage", care au capulextrem de mare i ochii mblnii. Ei zboar ndeosebi seara. Diverse alte genuri de le pidoptere vei ntlni pe

    vile de sub masiv, prin poienile codrilor i chiar pe coastele stncoase ale muntelui. Nu mai amintim de acelegze mici" pe care, dac nu le vezi, le simi prezena n concertele nocturne ce se pot asculta n poienileDurului,la cabana 7 Noiembrie", la Izvorul Muntelui sau cabana Dochia.

    n faptul dimineii, cnd porneti la drum, ciripitul psrilor alung singurtatea, iar ca s fiinestngherit, celelalte vieuitoare ca: porcii mistrei, urii i lupii de care te sperii, s-au retras de mult ndesiurile slbatice, de neptruns, prin hurile i corhnile n care nici o potec nu ncearc s ptrund. Asta elegea muntelui, pe care o nvei i n Ceahlu ca n oricare alt masiv, o dat cu attea alte reguli de care trebuies ii seama.

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    31/115

    PARTEA a II-aCIRCULAIA TURISTIC N ZONA CEAHLULUI- CILE DE APROPIERE

    Cnd simi nevoia unei odihne active, nu pregeta nici o clip, ci pregtete-i cele necesare i pornetela drum spre culmile Ceahlului. Oriunde te-ai afla, n nor dul Moldovei su la sudul Carpailor, n Lunca

    Siretului sau n Podiul Transilvaniei- privirile vor ntlni, sub stavila albastr a azurului, silueta btrnuluiCeahlu. Acest munte te cheam, te atrage de la deprtri de sute de kilometri: din inima Tr ansilvaniei, de pe

    munii Vrancei, de pe meleagurile lailor, ca i de pe culmile Climanului i n chemarea lui este atta vraj iademenire, c cele mai slbnoage picioare capt aripi i nsufleire de drum. Atta farmec i mreie imprtete acest munte nct a putea spune c cine nu l -a urcat ntr- o zi senin, nu tie ce neles cuprindecuvntul: sublim " 1.

    i drumurile pe care poi s ajungi la una din bazele de ascensiune pe Ceahlu snt multe. Iat-le pecele mai principale:

    1. Dac alegi drumul de fier plecnd din Bucureti (Bucureti-P. Neam 363 km), de la Iai (Iai-P. Neam 209 km) sau din oricare alt localitate de la sudul i estul Carpailor, ajungi mai nti la Bacu, apoi laPiatra Neam, important baz turistic, de unde poi continua ruta spre Bicaz-Izvorul Muntelui. Din Piatra Neam mergi cu trenul sau cu autobuzele I.R.T.A. numai pn la Bicaz, iar mai departe pe jos, strbai V.

    Izvorul Muntelui trecnd prin satul cu acelai nume, rspndit de-a lungul vii pn n apropierea cabaneiIzvorul Muntelui". Alte drumuri care se apropie de Ceahlu vin de la Suceava, fie prin Cmpulung-VatraDornei-Broteni, fie prin Flticeni-Borca-Galu-Bistricioara. O dat cu apariia noului lac de la Bicaz, a cptato importan turistic pentru legtura dintre Bacu-Duru, drumul prin Bacu-Roman-Tg. Neam-PoianaLargu, sau varianta mai scurt Bacu-Piatra- Neam-Tg. Neam-Poiana Largu-Bistricioara-Duru. Acesta dinurm se apropie de monumente istorice importante. Trece i prin apropierea satului de pe apa Ozanei,strbtnd regiunea din care Ion Creang i-a cules neuitatele Amintiri din copilrie".

    2. Dac porneti la drum din Ardeal, poi ajunge la poalele Ceahlului prin Gheorghieni, continunditinerariul spre Lacul Rou-Cheile Bicazului-Bicazul Ardelean-Neagra-Chiirig-Taca-Bicaz (Gheorghieni-Bicaz = 60 km).

    3. Cnd eti mai aproape de Toplia, drumul prin Tulghe, pe V. Bistricioarei pn la com. Ceahlu,este cel mai potrivit (Toplia-Ceahlu = 68 km).

    4. Din regiunea Dornelor ai la ndemn drumul de ap2 al Bistriei, plecnd de la Vatra Dornei sau dela Broteni, cltorind cu pluta pn la Poiana Largu; mai departe pn la Duru mergi pe oseaua care seconstruiete pe malul drept al Bistriei pentru a face legtura cu Durul. Toate aceste ci de apropiere duc la poalele muntelui unde turistul gsete baze de ascensiune bine organizate astzi, pentru a putea oferi un popasodihnitor n cele mai bune condiii.

    1 C. Mtase, Cluza Judeului Neam, Piatra Neam, 1929. 2 Cltoria cu pluta e recomandabil n timpul verii. Timpul de parcurs este 12-13 ore ntre Dorna i PoianaLargu. Mai departe ncepe lacul de acumulare de la barajul hidrocentralei V. I. Lenin".

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    32/115

  • 7/21/2019 37358669 Ghid Turistic CEAHLAUL Sanda Nicolau 1961

    33/115

    Orict ai cutreierat ceilali muni, Ceahlul, prim mreia i bogiile lui, i va lsa o amintiredeosebit, ncepnd chiar de la trecerea prin numeroase sate, trguri i orae nirate ca mrgelele pe vileospitaliere. Pentru a-i gusta deplin frumuseea, nu trece nepstor i nu compara Ceahlul prea uor cu ceilalimuni pe care i-ai vzut. Toi masivii din Carpaii notri au crmpeie care seamn i deseori vei ntlni unabrupt care s-i aminteasc de un altul sau un grup de stnci care s fie surori cu altele aflate cale de cteva zilemai la miaznoapte sau la miazzi. Dar nicieri nu vei ntlni turnuri" ca ale Ceahlului, obcine" i btci",poieni" i polie" dltuite att de miestrit i mpodobite neasemuit de frumos, ca cele pe care natura le-acreat i desvrit pe tot cuprinsul masivului.

    1. Bacu- Piatra Neam Bicaz