26730102 argintul si compusii sai

Upload: maria-mihaela

Post on 14-Apr-2018

233 views

Category:

Documents


1 download

TRANSCRIPT

  • 7/30/2019 26730102 Argintul Si Compusii Sai

    1/5

    Argintul si compusii sai

    1. Toxicologie fiziopatologie

    Argintul este un metal greu, dur, putin friabil, putin volatil, cu

    reactivitate scazuta si caracter slab electropozitiv . Ca metal estecunoscut din cele mai vechi timpuri, fiind folosit in scopuriterapeutice .

    Astfel Paracelsus il recomanda in tratarea unor boli nervoase . Se maifoloseste in prezent pentru actiunea sa antiseptica si germicida. Incombinatie cu azotul, sau sub forma de compus organic .

    Intoxicatii cronice cu acest produs se pot produce in locurile unde selucreaza cu compusi de argint : la bijutieri, industria extractiva, la

    prepararea aliajelor sau compusilor organici, la fabricarea oglinzilor,monezilor, in laboratoarele foto, vopsitorie .

    Argintul si compusii sai pot patrunde in organism pe 3 cai : digestivaprin ingerare, respiratorie prin inhalare sau cutanata .

    Argintul formeaza saruri insolubile cu fluorul, clorul, oxigenul, sulful,fosforul si saruri solubile cu azotul .

    Argintul metalic este putin toxic, dar poate prin sarurile sale sa dea

    intoxicatii cronice .

    Locul de actiune al argintului este la nivelul proteinelor pe care leprecipita .

    Fenomenele de intoxicatie acuta se manifesta prin tulburari digestive,dureri faringiene, gastroenterita ce uneori poate fi hemoragica,vomismente albicioase care se inegresc la lumina ( datoritacombinatiei argintului cu clorul de la nivelul stomacului, dand clorurade argint ) . Materiile fecale sunt negre, prin combinarea argintului cu

    sulful prezent in colon .

    La concentrati, sau doze mai mari, se produce decesul prin ulceratiidigestive, tahicardie si colaps cardio-vascular doza letala pentruun adult fiind de 10 grame .

    Intoxicatia cronica, denumita si argirism, sau argiroza, este mai multde natura profesionala si nu medicamentoasa . Se manifesta prinpigmentare difuza a pielii si mucoaselor si chiar lizereul albastru

    cenusiu ca la intoxicatia cu plumb . In intoxicatia cronica, tulburariledigestive sunt insotite de astenie .

  • 7/30/2019 26730102 Argintul Si Compusii Sai

    2/5

    De asemeni in intoxicatiile cronice se pot produce si leziuni hepato-renale .

    2. Simptome mental

    Agitatie, nu poate sta linistit, este in continua miscare .

    3. Simptome la nivelul capului

    a. Simptome tip confuzie mentala, vertij cu intunecarea vederii .b. Simptome tip durere : migrena, dureri tip tractiune . Dureri tip

    compresiune cu greata si arsura in epigastru . Durere ca o rana pescalp, la cea mai mica atingere .Dureri in musculatura maseterianasi in zona temporala .

    4. Simptome ochi

    Simptome interpretate ca o blefarita in serviciile de specialitate,manifestate prin umflare si roseata pleoapelor, cu mancarime .

    5. Simptome urechi

    Simptome tip durere si mancarime . Durerea este ca un ac, ce iradiazaspre baza creierului . Pruritul este la nivelul urechii externe, sau lob sipoate fi uneori extrem de intensa .

    6. Simptome nas

    Alterneaza coriza, scurgeri purulente, epistaxisul cu simptome deobstructie nazala .

    7. Simptome fata

    Simptomele de la nivelul fetei sunt de tipul modificarilor de culoare :palida , chiar pamantie, cel mai frecvent, sau inrosire a fetei si de tipuledemului : buzei superioare, a hemifetei stangi, etc .

  • 7/30/2019 26730102 Argintul Si Compusii Sai

    3/5

    8. Simptome dinti

    Adesea pacientul este etichetat ca avand pardontoza datoritainflamatiilor gingivale, sangerare, pierderea dintilor si dureri aleacestora .

    9. Simptome gura

    Predomina simptome ale hipersecretiei glandelor salivare : salivavascoasa, uneori atat de vascoasa, incat parca nu mai poate vorbii .Gura devine uscata, ca manifestare desigur a unei secretii apoase

    scazute .Se constata in anumite stadii prezenta de vezicule ce-Icreaza pacientului o stare neplacuta datorita unor dureri ca de rana,sau dureri tip arsura .

    10. Simptome gat

    La nivelul gatului predomina fenomenele inflamatorii, ce-I dau dureri,raguseala prin inflamarea corzilor vocale, jena la inghitit si secretie de

    mucus

    11. Apetit

    Apetitul este variabil de la anorexie totala pentru toate alimentele,pana la foame exagerata . Nu-I displace vinul, ba din contra .

    12. Simptome stomac

    Pacientul si durerea epigastrica sunt etichetate ca suferind de ogastrita hiperacida, prezentand : pirozis, arsura in epigastru cuiradiere spre torace si vomismente acide sau continut ce are un gustneplacut . Dupa ce vomita, firesc prin iritatia mucoasei esofagienedatorita aciditatii sucului gastric, pacientul va prezenta durere ca orana, escoriatie in gat ; in fapt pe tot traseul pe unde acidul clorhidrica circulat : esofag, gat .

  • 7/30/2019 26730102 Argintul Si Compusii Sai

    4/5

    13. Simptome abdomen, anus si scaune

    Pacienti etichetati frecvent cu diagnosticul de colita de fermentatie,prezentand balonare, borborisme, dureri violente in abdomen siscaune moi . Poate prezenta vomismente in timpul scaunelor .

    14. Simptome aparat urinar

    Urineaza frecvent si abundent .

    15. Simptome aparat genital masculin

    Polutii nocturne si dureri testiculare .

    16. Simptome aparat genital feminin

    Prolaps uterin si dureri in ovarul stang .

    17. Simptome aparat respirator

    Simptomele la nivelul aparatului respirator sunt cele date de afectareamucoasei tractului respirator : inflamatie, secretie abundenta demucus seros si tuse reflexa pentru al elimina .

    18. Simptome torace

    Simptomele tip durere de la nivelul toracelui, sunt atat pe elementelecondro-costale cat si pe structurile musculare ale cutiei toracice, cuexacerbari la miscarile de inspir si expir .

    19. Simptome aparat cardiovascular

    Hiperexcitabilitate a muschiului cardiac, ce se manifesta prin crize detahicardie, aritmie cardiaca, traduse de pacient/a, ca palpitatii ce aparin special, seara, noaptea si in timpul sarcinii . Acestea se agraveazala pozitia intins pe spate .

  • 7/30/2019 26730102 Argintul Si Compusii Sai

    5/5

    20. Simptome ceafa, spate

    Dureri tip crampa la nivelul musculaturii scapulohumerale .

    21. Simptome membre superioare

    Dureri tip crampa la nivelul bratelor, antebratelor, articulatiilordegetelor . Contractii spontane ale degetelor .

    22. Simptome membre inferioare

    Si la nivelul membrelor inferioare predomina durerea tip crampa : incoxo-femurala, in musculatura coapselor, in genunchi, in glezne, inmusculatura gambelor, la nivelul oaselor . Edemele din membre pot fiun simptom de insotire a unui diabet zaharat si sunt insotite desenzatia de amortire in calcai si tendonul lui Achile .

    23. Generalitati

    Dureri tip crampa in membre si oase . Transpiratii nocturne . Frisoanesi senzatie de frig dupa-amiaza si noaptea .

    24. Simptome piele

    Furuncule . Senzatie de arsura si mancarime pe diferite parti ale

    pielii .

    25. Somn cu vise anxioase .