259668783-saso4-curs-studenti.ppt

10
SASO

Upload: ghinter-marius

Post on 17-Jul-2016

13 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: 259668783-SASO4-Curs-Studenti.ppt

SASO

Page 2: 259668783-SASO4-Curs-Studenti.ppt

Sindromul de apnee in somn este o afecţiune frecvent evocata in patologia respiratorie, cardiovasculara, neuro-psihiatrica, endocrinologica, etc. In ciuda prevalentei crescute in populaţia generala (cel puţin 4% din bărbaţi si 2% din femei) afecţiunea este de multe ori subestimata fiind privita ca o consecinţa a stilului de viata al societăţii moderne.

Literatura in domeniu menţionează asocierea apneei de somn cu alte afecţiuni, in unele cazuri afecţiunile asociate fiind de o severitate extrema (trombembolism pulmonar, insuficienta cardiaca severa, tulburări de ritm cardiac, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic recent) ridicând problema riscului vital in absenta terapiei CPAP.

Complexitatea acestor cazuri si necesitatea abordării lor multidisciplinare a determinat interesul pentru cercetarea implicaţiilor clinice ale tulburărilor respiratorii din timpul somnului, in principal apneea de somn (SAS), la pacienţii cu patologie asociata.

Page 3: 259668783-SASO4-Curs-Studenti.ppt
Page 4: 259668783-SASO4-Curs-Studenti.ppt
Page 5: 259668783-SASO4-Curs-Studenti.ppt

Apneea a fost definită ca fenomen de oprire totală a fluxului aerian naso-bucal cu durata mai mare de 10 secunde, asociată de obicei cu scăderea saturaţiei oxigenului arterial si fragmentarea somnului. Hipopneea este reducerea cu cel puţin 30% a fluxului aerian, cu durata de cel puţin 10 secunde, însotită de scăderea saturaţiei arteriale a oxigenului cu minimum 3% sau de o micro trezire semnalată de apariţia undelor alfa pe traseul EEG. Indicele de apnei-hipopnei (IAH) reprezintă numărul mediu de apnei si hipopnei înregistrat pe ora de somn. Pe baza acestui indice se realizeaza clasificarea SASO in SASO uşor, moderat si sever.Microtrezirea este reacţia de trezire corticală recunoscută pe electroencefalogramă, ce apare la sfârşitul unei apnei ca răspuns al sistemului nervos central la hipoxemia arterială, la activarea simpatică şi creşterea tensiunii arteriale.

= apariţia repetata a unor episoade de obstrucţie completa sau parţiala a cailor respiratorii superioare in timpul somnului, asociata cu sforăit puternic si somnolenta diurna.

Apneea:

obstructiva

centrala

mixta

Page 6: 259668783-SASO4-Curs-Studenti.ppt

EPIDEMIOLOGIE

Prevalenta: 2-5% din populatia generala

Mortalitatea: la pacienţii cu SASO cu AHI>20/ora este semnificativ mai mare decât la cei din aceeaşi grupă de vârstă care nu au acest sindrom

Vârsta: persoanele peste 40 ani sunt afectate într-o frecvenţă mai mare

Sexul: raportul este de 2:1 sau chiar 3:1 în favoarea bărbaţilor

FACTORI DE RISC

Factori generali

Factori familiali: apneei de somn în istoricul familial creşte de 2-4 ori probabilitatea ca o persoană să fie diagnosticată cu SASO

implicarea genei APOE epsilon 4 in patogeneza SASO

Rasa: incidenţa crescută a bolii la populaţia afro americana, urmata de cea hispanica

Medicamentele: sedativele şi hipnoticele au efecte aditive şi sinergice cu alcoolul

Alcoolul: creşte frecvenţa şi durata apneilor prin: tonusul ms. faringieni

raspunsul la hipoxie si

hipercapnie

Factori locali:

Page 7: 259668783-SASO4-Curs-Studenti.ppt

Elemente anatomice craniofaciale care cresc riscul de apariţie a SASO sunt: bolta palatină înaltă şi îngustă vălul palatin alungit bărbia mică (micrognaţie) şi situată posterior (retrognaţie)distanţă mare intre incisivii superiori şi cei inferiori.

Boli congenitale şi sindroame cranio-facialeSindromul Pierre-Robin Sindromul Down

Elemente anatomice craniofaciale asociate cu SASO a. Luetă bifidă

b. Hipertrofie amigdaliană

c. Boltă ogivala

d. Hipertrofie amigdaliană şi de luetă

Page 8: 259668783-SASO4-Curs-Studenti.ppt

Obstrucţia nazală rinite alergice cresc rezistenţa la nivelul vestibului nazal vegetaţii adenoidiene favorizează respiraţia bucalătumori benigne nazale sforăitul şi apariţia apneilor de somn

Patologie endocrină acromegalia hipotiroidia

Boli neuromusculare sindromul postpoliomielitic miopatia distrofică asociată sau nu cu cifoscolioza accidentele vasculare cerebrale distrofia musculară Duchenne polineuropatia idiopatică acută Guillain-Barre Refluxul gastro-esofagian presiunea transdiafragmatica

presiunea intratoracica Poziţia în timpul somnului

decubit dorsal diametrul CRS rezistenţa la nivel CRS

Page 9: 259668783-SASO4-Curs-Studenti.ppt
Page 10: 259668783-SASO4-Curs-Studenti.ppt

Simptomatologie: - somnolenta diurna - oboseala matinala - sforait - somn intrerupt de microtreziri, agitat - mictiuni frecvente - cresteri in greutate, - scaderea libidoului - etc.