2013 sfarsitul lumiii preview

21

Upload: edituralifestyle

Post on 30-Jul-2016

239 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

The first pages from the book. Copyright © Editura LIFESTYLE PUBLISHING 2016. www.lifestylepublishing.ro

TRANSCRIPT

Page 1: 2013 sfarsitul lumiii preview
Page 2: 2013 sfarsitul lumiii preview
Page 3: 2013 sfarsitul lumiii preview
Page 4: 2013 sfarsitul lumiii preview

EDITORI:Silviu DragomirVasile Dem. ZamfirescuMagdalena Mărculescu

DIRECTOR:Crina Drăghici

DESIGN:Alexe Popescu

DIRECTOR PRODUCŢIE:Cristian Claudiu Coban

CORECTORI:Elena BițuRodica Petcu

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a RomânieiJONES, MARIE D. 2013 - Sfârşitul lumii sau Un nou început? : Viziune despre lumea de după evenimentele din anul 2012 / Marie D. Jones ; trad.: Liviu Mateescu. - Bucureşti : Life Style, 2010 ISBN 978-606-92424-8-3

I. Mateescu, Liviu (trad.)

133.529

Titlul original: 2013: THE END OF DAYS OR A NEW BEGINNINGS?Autor: Marie D. Jones

Copyright © 2008 Marie D. Jones.Ediția originală în limba engleză a fost publicată de Editura Career Press, 3 Tice Rd., Franklin Lakes, NJ 07417 USA

Copyright © Lifestyle Publishing, 2010

face partedin Grupul Editorial Trei

C.P. 27-0490, BucureştiTel./Fax: +4 021 300 60 90e-mail: [email protected]

www.lifestylepublishing.ro

ISBN 978-606-92424-8-3

Page 5: 2013 sfarsitul lumiii preview

Lui Max.

Ochii îi sunt verzi, părul, castaniu spre blond, iar imaginația lui este cheia viitorului nostru.

Page 6: 2013 sfarsitul lumiii preview
Page 7: 2013 sfarsitul lumiii preview

Mulțumiri

Scrierea unei cărţi nu a fost niciodată un lucru ușor și de aceea le sunt recunoscătoare tuturor celor care m–au susținut și m–au ajutat. În primul și în primul rând, îi mulțumesc agentului meu, Lisa Hagan, care–mi este în același timp o foarte dragă prietenă. Lui Michael Pye și incredibilului colectiv condus de el la New Page Books, le mulțumesc pentru încre-derea în mine și pentru permanenta susținere de care m–am bucurat în timpul scrierii acestei cărți. Iar pentru Lisa Collazo de la Writewhatyouknow.com: oare aș fi realizat vreodată ceva fără tine...?

Mamei mele, Milly, și tatălui meu, John, pentru iubirea și permanentul sprijin pe care mi l–au acordat. Zilele astea o să mă revanșez. Promit! Surorii mele, Angella, fratelui meu, John, familiilor lor și tuturor membrilor familiei mele, care sunt prea mulți pentru a fi amintiți aici. Bunilor mei prieteni și susținători Andrea S. Glass, Helen Cooper, zisă și „Scânteia“, Ron Jones, Marit Flowers, Jeeni, Sharon, Ginger, Lucy, John True și în special lui Larry Flaxman, pentru uluitoarea lui susținere și contribuție. V–am rămas datoare!

Vouă, tuturor celor care ați citit celelalte cărți ale mele și v–ați găsit timp să–mi trimiteți e–mailuri, să–mi împărtășiți ideile și să vă manifestați prietenia, vă sunt recunoscătoare.

Mulţumiri lui Whitley Strieber pentru înțeleptul lui Cuvânt–înainte și tuturor celor care au contribuit cu eseuri la această carte. Sunt onorată de contribuțiile voastre la această lucrare.

Page 8: 2013 sfarsitul lumiii preview
Page 9: 2013 sfarsitul lumiii preview

Cuprins

Cuvânt–înainte ....................................................................... 11

Introducere. Ziua de apoi .................................................... 18

Partea întâi: Profeții și preziceri

1. Povestiri despre o istorie accelerată ................. 23

2. Sfârșitul lumii .......................................................... 43

3. Apar zori noi ............................................................ 72

4. Cine trage sforile? .................................................. 85

Partea a doua: Răzbunarea Gaiei

5. Gaia se revoltă ......................................................... 101

6. Explozia din zilele noastre ................................... 134

7. Jocurile puterii ........................................................ 175

Partea a treia: Ascensiunea: Noua revoluție în evoluție

8. Miracole medicale ................................................... 197

9. Salturi cuantice ........................................................ 217

10. Cine va schimba fața lucrurilor .......................... 235

Concluzie: Un nou Y2Ksau Noua Ordine Mondială? ............................................... 253

Viziuni despre 2013: Eseuri și opinii ............................... 260

Page 10: 2013 sfarsitul lumiii preview
Page 11: 2013 sfarsitul lumiii preview

11

Cuvânt–înainte

Este interesant că o persoană care nu crede în profețiile legate de anul 2012 a fost solicitată să scrie cuvântul–înainte al unei cărți despre posibilele schimbări care sunt așteptate în ziua de 23 decembrie a acelui an sau în jurul acelei zile. Sunt foar-te convins că ziua de 24 decembrie 2012 va fi mai mult sau mai puțin ca ziua de 23 decembrie. De asemenea, mă aștept ca o mulțime de oameni să prevadă sfârșitul lumii în noap-tea cu pricina și ca o mulțime și mai mare să spere că se vor produce schimbări radicale în conștiința socială umană, însă niciunul dintre aceste lucruri nu se va întâmpla.

Acestea fiind zise, există motive pentru care atât de mulți oameni încep să acorde atenţie datei la care se termină Calendarul Mayaș pe Termen Lung. Pentru mayași, atunci se termină efectiv realitatea așa cum o percepeau ei. După acea dată, nu va mai exista nicio ideație despre univers. Oamenii de știință de factură clasică care i–au studiat pe mayași ne spun că aceștia nu aveau nici cea mai mică idee despre existența galaxiilor, cu atât mai puţin despre trecerea siste-mului nostru solar prin centrul mort al planului galaxiei exact la acea dată. Este totuși evident că erau în măsură să calcule-ze corect datele solstițiilor pornind de la momentul curent și folosindu–şi sistemul matematic propriu. Este o realizare remarcabilă, care sugerează cunoștințe astronomice pe care le putem numi extrem de sofisticate. Europocentrismul nostru profund și știința bazată pe el pornesc de la ideea fundamen-tală că suntem, în toate și în orice, cultura superioară – supe-rioară în știință, în cunoașterea naturii, în înțelepciune și mult mai puțin superstițioși decât culturile din vechime.

Fie că este adevărat, fie că nu, această idee are tendinţa nefericită să ne atenueze capacitatea de a adopta deschis și

Page 12: 2013 sfarsitul lumiii preview

12 2013: SFÂRȘITUL LUMII SAU UN NOU ÎNCEPUT?

pe deplin implicațiile modurilor anterioare de gândire, de acumulare și folosire a cunoașterii. De aceea, este foarte posibil ca savantul amerindian Jose Arguilles, a cărui strălu-cită descifrare a calendarului mayaș ne–a condus spre interesul actual pentru anul 2012, are dreptate atunci când crede că mayașii cunoșteau entitățile numite galaxii și că erau conștienți de poziția Pământului în univers.

Ideea că ei ar fi putut să știe ce sunt galaxiile nu este exagerată deloc. Iar explicația este aceea că galaxia cea mai apropiată de Calea Lactee, Galaxia Andromeda, poate fi văzută (de o persoană cu bună acuitate vizuală) sub forma unui disc cu stele abia vizibile în jurul lui. Știu acest lucru din pură întâmplare: cunosc un astronom amator care are o asemenea vedere clară. Omul poate vedea limpede cu ochiul liber şi sateliții cei mari ai lui Jupiter.

Dat fiind că pe vremea mayașilor atmosfera era mai curată și nopțile mult mai întunecate, este ușor de înțeles de ce informațiile lor despre cer erau surprinzător de sofisticate, în ciuda faptului că nu aveau telescoape. Mayașii se ocupau foarte serios de cer și îl observau cu extraordinar de mare grijă, păstrând înregistrări întinse pe sute de ani.

Printre lucrurile pe care ei și alții le–au înțeles, se pare chiar foarte devreme, a fost și semnificația precesiei echinocțiului, care este o ușoară mișcare retrogradă a Polului Nord al Pământului pe un cerc imaginar de pe cer, cauzată de faptul că planeta este ușor deviată față de orizontală.

Și spun asta cu mare încredere deoarece înregistrările zodiacale care conțin această precesie sunt vechi de cel puțin 2 000 de ani. Din scrierile babiloniene și sumeriene, știm că evidența precesiei este mult mai veche, ca și dovezile conținute în scrijeliturile din Epoca de Piatră, care arată că, de pildă, Constelația Taurului era cunoscută cu mai bine de 10 000 de ani în urmă.

Mayașii cunoșteau cu siguranță precesia. Există un lucru foarte straniu legat de Zodiac, care sugerează că anumite per-soane din trecut au văzut şi au folosit această precesie ca pe un model al unui mare plan al existenței umane care, în

Page 13: 2013 sfarsitul lumiii preview

13

moduri misterioase, caracterizează cunoașterea locului lor în numitul plan.

Ultimele semne ale Zodiacului în care s–a deplasat Polul Nord sunt, în ordine crescătoare, Taurul, Berbecul și Peștii1. Acum suntem în procesul de trecere la al patrulea semn, Vărsătorul. Destul de interesant, există dovezi că primele civilizații occidentale erau perfect conștiente de poziția lor în Zodiac. Între acum 4 000 și acum 6 000 de ani, în Epoca Taurului, lumea mediteraneeană era dominată de un cult al taurului care este reflectat în civilizațiile cretană și miceniană. Ceea ce a rămas din celebrul dans al taurilor pictat pe pereții palatului de la Knossos din insula Creta se poate recunoaşte astăzi în coride, un sport încă foarte popular în Spania.

Următoarea epocă, a Berbecului, a început acum circa 4 000 de ani și este bine reprezentată de Vechiul Testament, în care berbecul este menționat de 72 de ori, mai mult decât oricare alt animal.

Epoca Peștilor a debutat odată cu începutul erei creștine și nu este de mirare că Iisus este numit, printre altele, și pescar de oameni; el şi–a alăturat pescari pentru a–i răspândi evanghelia transformării și era cunoscut în poezii și mituri drept Regele Pescar. Cel mai vechi simbol creștin este peștele, care încă este folosit.

Toate acestea sugerează că strămoșii noștri cel puțin respectau poziția lor în Zodiac și poate chiar înțelegeau la un nivel mai profund învățătura celebrului fondator mitologic al alchimiei, Hermes Trismegistul: „Precum sus, așa și jos“.

Se întâmplă – și probabil nu din întâmplare – ca 2012 să cadă în perioada de tranziție dintre Pești și Vărsător. Evident, noi am pierdut cunoștințele care i–au făcut pe cei din antichi-tate să–și construiască lumea în jurul semnificației tainice a semnelor zodiacale sub care se aflau. Totuși, este tot mai evident că realitatea mai amplă în care trăim nu s–a supus ignoranței noastre și aroganței pe care a adus–o această ignoranță, iar noi vom fi – de fapt, suntem deja – afectați de

1 Autorul discută de fapt despre linia care unește centrul Pământului cu Polul Nord (n.tr.).

Page 14: 2013 sfarsitul lumiii preview

14 2013: SFÂRȘITUL LUMII SAU UN NOU ÎNCEPUT?

implicațiile mai largi ale deplasării între semnele zodiacale, fie că ne place, fie că nu.

Peștii sunt ființe care înoată în apă, care le oferă tot ce le trebuie: spațiul în care să–și trăiască viața, hrana și chiar oxigenul necesar. Pe de altă parte, Vărsătorul varsă apa, lăsând peștii izolați pe uscat, unde nu sunt echipați să supraviețuiască. Apele nu vor mai susține viața. Acum, dacă nu survine o schimbare, va surveni moartea.

Brusc, ne trezim în fața motivului pentru care această carte este atât de importantă. Într–adevăr, pe măsură ce Peștii se încheie și Vărsătorul începe, am ajuns la un serios punct de cotitură în istoria evoluției noastre. Pământul nu ne mai poate susține. Fie ne schimbăm, fie murim.

Cartea aceasta se concentrează asupra modului în care trebuie să efectuăm schimbarea, pentru că, altfel, vom muri cu siguranță. În orice caz, vom trăi prefacerea totală a sfârşi-tului în situaţia în care Pământul – apa – nu va mai fi în măsură să ne susțină. Și nu este o situație care va surveni cândva, în vastele domenii ale timpului. Este ceva ce ni se întâmplă acum. A început deja. Şi eu fac o prezicere pentru 2012: până la acea dată, orice om de pe Pământ va ști cu siguranță că apa se scurge, ne părăsește – cu alte cuvinte, că mediul care ne–a susținut cu credință în toți acești ani este în curs de prăbușire.

Când scriu toate acestea, în ianuarie 2008, Departamentul Agriculturii al Statelor Unite tocmai a anunțat o scădere a rezervelor de grâu ale Americii, iar prețurile, care timp de un an au tot crescut, se vor dubla până în 2009. Prețurile nu vor reveni niciodată la nivelurile actuale, iar în 2012, dacă nu cumva mai înainte, mulți oameni din zone ale lumii cu o bună alimentație nu vor mai avea ce mânca.

Clima noastră este într–o stare de prefaceri radicale și nu există niciun fel de dovezi că această situație s–ar datora unei creșteri mai rapide decât se anticipase a gazelor cu efect de seră din atmosfera Pământului. În plus, spectaculoasa și nemaiîntâlnita topire a calotei glaciare a Groenlandei și a gheții de la Polul Nord inundă Oceanul Atlantic cu apă dulce.

Page 15: 2013 sfarsitul lumiii preview

15

Dispariția Curentului Atlanticului de Nord este iminentă în aceste condiții. Efectele slăbirii acestuia s–au văzut deja în „anul fără de vară“ pe care l–au avut Insulele Britanice în 2007 și în extraordinar de aspra iarnă din întreaga lume din 2007–2008.

În plus, NASA a anunțat că următorul maxim solar, care va ajunge la intensitatea cea mai înaltă în 2011–2012, va fi probabil cel mai puternic din câte s–au înregistrat până acum, ceea ce înseamnă că va afecta puternic planeta noastră, ca și clima acesteia.

Din punct de vedere economic, omenirea se află efectiv sub o sabie a lui Damocles, dat fiind că schimbările climatice vor tulbura serios căile comerciale bine stabilite în special în privința mărfurilor alimentare. Există tot mai mari dovezi că producția câmpurilor petrolifere din Arabia Saudită și Kuweit a atins un apogeu, într–o perioadă în care India și China generează o nouă cerere uriașă de petrol.

În plus, instabilitatea din țările care posedă arma nucleară readuce temerile că asemenea arme ar putea ajunge în mâinile teroriștilor, care le vor folosi pentru a schimba raporturile mondiale de putere, dacă le vor plasa în orașe importante ale lumii și utiliza ca amenințare.

În mod sigur, pe măsură ce Peștii lasă loc Vărsătorului, lumea este într–o stare de profunde schimbări și de profunde răsturnări, în concordanţă cu semnificația deplasării între cele două semne, iar mayașii și–au plasat semnul de sfârșit al timpului la data corectă. Nu numai calendarul mayaș, ci și lumea din jurul nostru ne spun că epoca actuală se află într-adevăr la sfârșit.

Și, pe măsură ce ea se termină, negarea – starea în care ne aflăm acum – va lăsa loc confuziei, apoi uluirii și, în final, groazei, după care va veni acceptarea finală a situației care nu mai poate fi schimbată. În acest moment, încercăm încă să credem că, dacă ne schimbăm modul de viață – dacă ne îngrijim mai bine de mediul înconjurător –, vom salva situația. Dar situația este deja în afara oricărui control. Acum doar un an, oamenii de știință anunțau foarte convinși că

Page 16: 2013 sfarsitul lumiii preview

16 2013: SFÂRȘITUL LUMII SAU UN NOU ÎNCEPUT?

Polul Nord nu va avea o vară fără ghețuri înainte de cel puțin 2050. Dar acum această situație pare inevitabilă în doar câțiva ani. De fapt, primele noastre veri fără gheață polară ar putea începe chiar din 2012. Conform National Snow and Ice Data Center, 2007 a fost martorul unei fantastice scăderi a volu-mului de gheață din nord. O zonă de întinderea Floridei s–a topit în doar câteva zile. Această cantitate uriașă de apă dulce deversată în Oceanul Atlantic va avea același efect pe care l–a avut dispariția Lacului Agassiz acum 8 000 de ani2. Potopul de apă dulce a oprit efectiv curgerea Curentului Golfului. Rezultatul a fost că, în următorii câțiva ani, a avut loc o scădere cu aproape 8 grade Celsius a temperaturii globale medii. Curentul Golfului a avut nevoie de aproape o sută de ani ca să înceapă să curgă din nou.

O asemenea scădere a temperaturii acum – și ea pare să fie deja în curs – va avea ca efect o reducere dramatică a sezonu-lui de coacere în ceea ce astăzi constituie grânarele lumii: Statele Unite, Canada și Ucraina.

Adepții New Age speră într–o schimbare magică care să afecteze omenirea la 23 decembrie 2012. S–ar putea să fie ori să nu fie adevărat. Şi ideea că lumea o să se sfârșească efectiv e la fel de gogonată. Totuși, ne aflăm într–adevăr într–o eră de profunde răsturnări, care va conduce la schimbări fundamen-tale în viața și în societatea umană. Aici nu încape nicio îndoială. Zarurile au fost deja aruncate.

Mai există un lucru la fel de adevărat: cândva, în trecutul foarte îndepărtat, dincolo de cețurile istoriei, cineva a creat o vastă scară temporală, măsurată în mod diferit de Calendarul Mayaș pe Termen Lung și de Zodiac, dar cu aceeași conclu-zie – perioada actuală va fi una de mari schimbări.

Oricine ar fi fost acei oameni, cunoașterea și talentele lor au fost îngropate în adâncurile uitării; dar nu și realizările lor. Este suficient să aruncăm o privire în istorie ca să vedem.

2 Lacul Agassiz a fost o mare interioară acoperind teritorii întinse din actualele State Unite și Canada. Acum 8 000 de ani, bariera de ghețari de la est de lac s–a topit și apa dulce a lacului s–a deversat în Golful Hudson, deci în Atlantic (n.tr.).

Page 17: 2013 sfarsitul lumiii preview

17

Acum mulți, mulți ani, niște oameni au privit atât de departe în natura experienței lor și în timpul mereu în mișcare, încât au fost capabili să vadă mii de ani din viitorul lor, producând un calendar care să poată prezice evenimentele. Și se pare că au calculat exact.

Whitley Strieber

Autor al cărților Wardway, Communion, The Coming Global Superstorm (care fost ecranizată în filmul The Day

After Tomorrow) și 2012: The War for Souls, ca și al multor altor lucrări.

Page 18: 2013 sfarsitul lumiii preview

18 2013: SFÂRȘITUL LUMII SAU UN NOU ÎNCEPUT?

Introducere. Ziua de apoi

Aceasta nu este o repetiție a Apocalipsei. Nu este un pseudomileniu. Oameni buni, aceasta e chestia reală. Nu e un test. Este ultima șansă înainte ca lucrurile să devină atât de disipate încât să nu mai avem nicio șansă la coeziune.

Terence McKenna

Dacă nu vor deveni mai bune prin proiect, lucrurile se vor schimba spontan în mai rău.

Sir Francis Bacon

It ain’t over ’ til it’s over.3

Yogi Berra

Anul 2012 – toată lumea vorbește despre el. Unii cu groază, considerând că atunci va începe sfârșitul. Alții îl așteaptă încântați, având credința că acest an va fi catalizatorul unei perioade de transformări, care va aduce un nou mod de existență... o întreagă lume nouă. Zorii unei noi ere.Alții se întreabă dacă chiar se va întâmpla ceva (vă amintiți de vâlva cu anul 2000?) sau dacă toată această „enigmă 2012“ nu este cumva invenția unor minți fertile, care vor să aibă ceva pentru care să trăiască, un lucru pe care să–l aștepte febril sau chiar de care să se teamă.

Așa cum metafizicienii New Age vorbesc însuflețiți despre alinierea forțelor cosmice, istoricii meditează la semnificațiile

3 Nu–i gata până nu–i gata (n.tr.).

Page 19: 2013 sfarsitul lumiii preview

19

din spatele Calendarului Mayaș pe Termen Lung și de ce se termină el când se termină (adică peste câțiva ani), iar biolo-gii, oamenii de știință și geneticienii se minunează de rata de creștere a informației și de dezvoltare a tehnologiei și cum ar putea acestea să ne salveze de noi înșine (sau să ne distrugă de–a dreptul), lumea continuă să se învârtă, îndreptându–se spre un viitor pe care unii îl consideră întunecat, ca o noapte eternă. Alții consideră că, dimpotrivă, ne va aduce întoarcerea luminii. Oricum ar fi, ceva plutește în aer și trebuie discutat și dezbătut – poate chiar anticipat și pregătit, la nivel individual și colectiv.

2013 va examina toate aceste credințe, mitologii și profeții și va expune toate forțele care sunt în joc acum, astăzi, și care vor schimba și modela viitorul, ca și multele paradigme care sunt pe cale fie să se ridice, fie să se prăbușească, pe măsură ce ne îndreptăm spre „anul despre care vorbește toată lumea“. Cartea va prezenta de asemenea preziceri ale unor eminenți oameni de știință, filosofi și gânditori de astăzi despre ceea ce ar putea aștepta omenirea în următorii câțiva ani: schimbări globale, dezastre naturale, amenințări din partea mării sau venind de dincolo de stele, conflicte politice, chestiuni legate de supraviețuire și o planetă care se cere ascultată, pe măsură ce resursele ei sunt utilizate și răsutilizate. Toate acestea vor juca un rol în modul în care se va desfășura acest mister, poate culminând cu o chemare la trezirea tuturor bărbaților, femeilor și copiilor care trăiesc acum.

Vântul schimbării suflă deja. Toți suntem de acord cu asta. Dar dacă acest vânt ne va spulbera sau ne va duce spre o nouă zi de mâine, numai timpul ne va spune cu siguranță.

Iar în vreme ce toată lumea se întreabă ce se va întâmpla în anul 2012, această carte va încerca să facă un pas îndrăzneț și obraznic dincolo de acea dată și va pune întreba-rea: cum va arăta anul 2013?

Va fi Apocalipsa de care se tem atâția? Sau renașterea lumii și transformarea omenirii?

Page 20: 2013 sfarsitul lumiii preview
Page 21: 2013 sfarsitul lumiii preview

Partea întâiProfeții și preziceri