2012 2013 tema an 5 sala de sport 3000 de locuri

9
UNIVERSITATEA DE ARHITECTURĂ ŞI URBANISM “ION MINCU” – BUCUREŞTI FACULTATEA DE ARHITECTURĂ Departamentul Sinteza Proiectarii de Arhitectura Anul universitar 2012 – 2013 Semestrul 9, An de studiu V Proiect 2 (9 credite – 10 saptamani) Domeniul de studiu : Tehnologii structurale TEMA 1. SALA DE SPORT – 3.000 LOCURI ARGUMENT In Bucuresti, subiectul constructiilor destinate sporturilor este acuzat de discrepanta intre performantele sportivilor si de calitatea dotarilor existente. Este deasemenea permanent actualizat de „norme armonizate” international si european. Domeniul constructiilor pentru sport este reiterat in diferite mandate si platforme de investitii si este prezent in diferite agende de lucru. Chiar daca anumite cluburi sportive au reusit sa mentina o parte din patrimoniul construit in anii ’70 1 iar Stadionul National 2 a fost recent inaugurat o sala de sport de capacitate medie 3 este in continuare extrem de necesara in capitala. Ea are rolul de mediator de activitati, investitie, public si agenda. Pentru studentii arhitecti tema este simultan o conciliere de interese si o provocare a relatiei tehnologie-arhitectura. 1 Sali de sport cu capacitati cuprinse intre 1.500-2.500 locuri, s-au construit în anii 70-80' orasele mari ale tarii. Acestea sunt insa tributare materialelor si tehnicilor de constructie ale momentului dar si unor normative care nu mai sunt actuale. La nivel national ele sunt insuficiente pentru a acoperi necesarul de dotari de sport . 2 Arena Na ț ională , cunoscută printre localnici ș i ca Stadionul Na ț ional cu data de edificiu in 1953 , este un stadion de fotbal din Bucure ș ti , România , pe care se dispută meciurile echipei na ț ionale de fotbal , finala Cupei României și meciul din Supercupa României . Cu o capacitate de 55.600 de spectatori, este cel mai mare stadion din ț ară și primul stadion de elită UEFA din România, succedat de Cluj Arena . Construc ț ia arenei al cărei proprietar este Primăria Municipiului Bucure ș ti a fost finalizată în 2011, având un cost total de aproximativ 234 mil. €. 3 Intre 2000 si 5000 de locuri

Upload: ayluy

Post on 08-Feb-2016

8 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Tema an 5 Sala de Sport 3000 de Locuri

TRANSCRIPT

Page 1: 2012 2013 Tema an 5 Sala de Sport 3000 de Locuri

UNIVERSITATEA DE ARHITECTURĂ ŞI URBANISM “ION MINCU” – BUCUREŞTIFACULTATEA DE ARHITECTURĂDepartamentul Sinteza Proiectarii de Arhitectura

Anul universitar 2012 – 2013Semestrul 9, An de studiu VProiect 2 (9 credite – 10 saptamani)Domeniul de studiu : Tehnologii structurale

TEMA 1.SALA DE SPORT – 3.000 LOCURI

ARGUMENT

In Bucuresti, subiectul constructiilor destinate sporturilor este acuzat de discrepanta intre performantele sportivilor si de calitatea dotarilor existente. Este deasemenea permanent actualizat de „norme armonizate” international si european. Domeniul constructiilor pentru sport este reiterat in diferite mandate si platforme de investitii si este prezent in diferite agende de lucru. Chiar daca anumite cluburi sportive au reusit sa mentina o parte din patrimoniul construit in anii ’701 iar Stadionul National2 a fost recent inaugurat o sala de sport de capacitate medie3 este in continuare extrem de necesara in capitala. Ea are rolul de mediator de activitati, investitie, public si agenda. Pentru studentii arhitecti tema este simultan o conciliere de interese si o provocare a relatiei tehnologie-arhitectura.

DESCRIERE

Se propune astfel proiectarea unei sali de sport (a carui activitate principala o constitue desfasurarea competitiilor de sport) dar care este multifunctionala si are o capacitate de cca. 3.000 locuri. Sala poate fi conceputa ca proiect repetabil care – in functie de contexte determinate - se instaleaza adaptat in alte situri din Bucuresti dar si in ambiente urbane din Romania.

Notiunea de multifunctional are o istorie recenta spectaculoasa gandindu-ne la posibilitatile furnizate de progresul informaticii si de tehnologiile actuale. Astfel elemente de compartimentare, acoperisuri partiale sau totale retractabile, gradene amovibile, tratamente acustice (fonoabsorbante 1 Sali de sport cu capacitati cuprinse intre 1.500-2.500 locuri, s-au construit în anii 70-80' orasele mari ale tarii. Acestea sunt insa tributare materialelor si tehnicilor de constructie ale momentului dar si unor normative care nu mai sunt actuale. La nivel national ele sunt insuficiente pentru a acoperi necesarul de dotari de sport .

2 Arena Națională, cunoscută printre localnici și ca Stadionul Național cu data de edificiu in 1953, este un stadion de fotbal din București, România, pe care se dispută meciurile echipei naționale de fotbal, finala Cupei României și meciul din Supercupa României. Cu o capacitate de 55.600 de spectatori, este cel mai mare stadion din țară și primul stadion de elită UEFA din România, succedat de Cluj Arena. Construcția arenei al cărei proprietar este Primăria Municipiului București a fost finalizată în 2011, având un cost total de aproximativ 234 mil. €.

3 Intre 2000 si 5000 de locuri

Page 2: 2012 2013 Tema an 5 Sala de Sport 3000 de Locuri

si/sau reflectante) de inalta generatie, iluminat artificial ultraperformant cat si accese/evacuari suplimentare sunt doar cateva din componentele care – bine integrate in proiectul general – conduc la succesul de utilizare. Într-o astfel de sala, printr-o configuratie spatiala distincta, se pot desfasura si alte tipuri de activitati: spectacole, conferinte, expozitii,etc care in plus fata de evenimentele sportive confera identitate edificiului. Astfel multifunctionalitatea salii denota atat un anumit tip de flexibilitate a planului, a volumului general dar si a imaginii salii si a modului de apropierere fata de aceasta.

EXIGENTE

O sala medie (cu capacitatea de aproximativ 3.000 de locuri), chiar daca nu are prestanta unor sali mari (de 10.000-50.000 de locuri), devine o prezenta importanta într-un oras. Ea acteaza ca reper, simbol dar mai ales ca loc de intilnire. Pentru sala de fata studentii arhitecti vor propune un amplasament care sa corespunda conditiilor enuntate mai sus. Terenul necesar unei sali de sport de asemenea capacitate trebuie sa fie suficient de amplu si generos configurat cu amenajari exterioare pentru a nu deranjara vecinatatile. Accesul usor spre / dinspre oras, dozarea corecta a suprafetei de parcare ceruta de normele în vigoare/ nr de spectatori, prezenta spatiilor verzi (min.35%) si desigur, perceperea corespunzatoare a volumului din principalele directii de acces, sunt doar cateva indicii care justifica elaborarea unui PUD. Primele patru saptamani ale studiului vor fi dedicate elaborarii planului urbanistic de detaliu.

NORMARE SI CATEGORII

Sala se va încadra din punct de vedere al :

- practicii sportive în categoria "Sali de competitie de nivel înalt - national si international" si- tipului de discipline sportiva "Sala de jocuri sportive (handbal, baschet, volei, tenis) -

categoria "sala multifunctionala"-care permite : jocuri cu mingea, gimnastica, jocuri cu racheta

Suprafetele cerute de o astfel de dotare

Pentru sala_ POT-ul si CUT-ul zonei rezultat din analiza multicriteriala si ilustrarea din PUD.

Pentru spatii verzi_min.35% din suprafata totala a terenului, din care max.25% pe placa subsolului

Pentru circulatii, parcari_normele in vigoare .

În sala se vor putea practica sporturile enuntate - la nivel competitional sau antrenamente, existind posibilitatea unor marcaje multiple - suprapuse, care sa permita antrenamente simultane pe cel putin 2 terenuri, pentru anumite sporturi.

Pentru gimnastica va fi necesara largirea terenului prin retragerea unor rânduri de gradene ( 44 x 29 m ). Terenul major, de handbal, are uzual 40 x 20 m, cu maxima de 44 x 22, cu spatii de garda de 1m pe laturile lungi, cu 2m spatii de garda pe laturile scurte. Acesta constituie piesa principala a salii, modulul de baza. Gradenele vor putea fi pe 1-3 laturi, în functie de solutia aleasa ,cu accese laterale, din fata, vomitorii, sau toate trei. Se recomanda sectoare de gradene, impartite în blocuri de 300 de locuri (maxim 15 rânduri).

Distanta între iesirea cea mai apropiata si ultimul loc din sector va fi de 15 m. Dimensiunile gradenelor si pozitionarea acestora fata de teren se gasesc în Normativul privind proiectarea salilor de sport ( Indicativ NP 065 - 02 ) - IPCT (deasemeni, modul si formula de calcul a curbei de vizibilitate, date despre dimensionarea tuturor spatiilor care compun o astfel de dotare).

Page 3: 2012 2013 Tema an 5 Sala de Sport 3000 de Locuri

COMPONENTE FUNCTIONALE

Sala va avea urmatoarele componente functionale

1. PUBLIC

a.) Accese pentru 3.000 de persoane (1m - usa/100 spectatori )

b.) Foyer(e) - cca. 0,30-0,50 m.p./persoana (1-3 bufete de hol)

c.) Grupuri sanitare pe sexe (1200 femei, 1800 barbati)

la femei ( 1 scaun WC/25 pers.,1 lavoar/30 pers.)

la barbati (1 scaun WC/40 pers. idem pisoare,1 lavoar /35-40 pers.)

d.) Garderobe - cca. 0,10 m tejghea/pers. (sau 7 cârlige/1m cuier)

Accesele la gradene se vor dimensiona conform P118/99 ; se vor proiecta : scari, coridoare, vomitorii, circulatii în lungul, sau în paralel cu gradenele - conform normelor în vigoare, ascensoare, rampe si ascensoare pentru handicapati.

Înaltimea minima a vomitoriilor = 2,40 m. Gradenele vor avea scari de evacuare din zona celei mai înalte circulatii orizontale. 6 - 8 rânduri de gradene vor fi mobile, fie retractabile cu grad de miscare înainte -înapoi, fie deplasabile. Se vor prevedea locuri si spatii pentru persoanele cu mobilitate redusa atat în zona gradenelor cat si în cea a grupurilor sanitare.

2. TERENUL DE SPORT

Terenul principal va fi de handbal ; pe o latura lunga, în functie de solutie se va adauga un spatiu suplimentar de 1,20 m latime, pentru masa oficialilor si pentru bancile de rezerve. Pe teren vor exista marcaje pentru mai multe discipline, executate pe o suprafata de joc din material sintetic multistrat ( min.6 mm grosime ).Pe contur se vor amplasa depozitari de aparate si material sportiv - cca. 1/25 din suprafata de joc. Accesul sportivilor se va face pe una din laturile lungi sau scurte, în functie de solutia aleasa.

3. SPATII PENTRU SPORTIVI

Anexele pentru sportivi se pot amplasa sub gradene, sau pe o latura libera a salii :

a.) Accese - hol, coridor "murdar", circulatii verticale

b.) Vestiare - se vor propune vestiare pentru sportivi, antrenori, arbitrii.

b.1) Vestiarele pentru sportivi se vor dimensiona : la 1mp/pers. fara dulapuri si 1,25 -1,6 mp/pers. cu dulapuri; se propun 6 vestiare pt.cca. 20 de persoane, fiecare cu grup sanitar. Grupurile sanitare vor avea : 1 scaun WC/10 locuri, 1 pisoar/10 locuri, 1 dus/4 locuri.

b.2) Vestiarele pentru antrenori si arbitrii se propun : la 4 locuri = 1 WC, 1 dus, 1 lavoar, la 4 - 6 locuri : 1 WC, 2 dusuri, 1 lavoar. Spre terenul de joc, vestiarele vor debusa într-un coridor "curat", trecând prin sasul grupurilor sanitare proprii.

Spatiul din fata intrarii pe teren va avea min. 3 m latime, putând functiona ca spatiu de încalzire; în acest spatiu vor debusa, deasemeni :

c.) O sala de forta - min. 70 m.p., cu depozitari de cca. 8 - 10 m.p.

Page 4: 2012 2013 Tema an 5 Sala de Sport 3000 de Locuri

d.) Spatii de recuperare pregatire - vestiar - cca. 20 m.p.( cca 4-6 vestiare ).

sauna cu capacitate 10 - 15 persoane

bazin cu apa rece - cca 10 mp

mic grup sanitar (cca. 3 dusuri, 2 cabine WC, 2 lavoare)

relaxare - masaj - min. 5 paturi 190 x 70 cm,

cu spatiu de lucru pe 3 laturi, banchete, depozitare, cântar, lavoar.

Se cere un astfel de spatiu la un grup de 3 vestiare.

e.) - Cabinet medical, care va contine :

camera consultatii - diagnostic - 16 m.p.

grup sanitar cu sas ( 1 WC, 1 lavoar, 1 dus )

stationar cu doua - patru paturi - cca. 16 - 20 m.p.

Spatiul va fi amplasat aproape de un posibil acces al ambulantei si de teren.

4. SPATII COMPLEMENTARE

4.1. Comert – expo

daca rezerva de spatiu adiacent salii propriu zise o permite comertul va fi distribuit fie în foyere, fie pe laturile constructiei. Recomandam o suita de magazine cu o suprafata cuprinsa intre 15 - 20 m.p. care pot comercializa presa, material sportiv, suveniruri. Adiacent lor se va prevede un spatiu pentru o eventuala expozitie de fotografii, trofee, material sportiv, etc.

4.2. Spatii de protocol

acces V.I.P.cu circulatie separata

tribuna V.I.P. cu grup sanitar separat

sala de conferinte - instructaj, de 20 - 30 locuri

sala de relaxare - pentru presa, cu acces facil la zona de cabine tehnice.

Eventual sala de protocol, în legatura cu restaurantul - cca. 40-50 locuri.

4.3. Alimentatie publica

bufete de hol min. 2, cu cca. 8 -10 m tejghea + anexe

cafenea - cca. 40 - 50 locuri + anexe (oficiu,mic depozit,vestiare personal,etc.)

restaurant tip "fast - food" - cu cca. 150 locuri + anexe (oficiu,bucatarie cu expunere spre public,vestiare specifice,grup frigo,anexe de bucatarie,etc.)

4.4. Spatii tehnice

cabine regie tehnica - deasupra ultimelor gradene cu acces din zona presei

cabine transmisiuni sportive - radio ,TV, presa

cabina de proiectie (camera de proiectie, derulare, acumulatori)

Page 5: 2012 2013 Tema an 5 Sala de Sport 3000 de Locuri

supraveghere video

camera pompieri - cca 6-8mp

La subsol :

depozite de inventar si pentru alimentatia publica

ateliere de reparatii (lacatuserie, instalatii, etc.)

centrala termica - cu suprafata necesara de explozie, hidrofor, gospodarie de apa (eventual amplasata pe lot )

centrala(e) de ventilatie (se prefera sistemul de introducere - evacuare, jos - sus),

post-trafo ,etc.

vestiare personal cu grupuri sanitare, dimensionate si utilate conform normelor în vigoare.

acces auto de aprovizionare - serviciu (furgonete) .

5 AMENAJARI EXTERIOARE

5 a.) - Parcari - Alei carosabile

Se cer parcari pentru public, sportivi, VIP-uri, servicii - circulatia auto separata de cea pietonala. Alei carosabile de urmatoarele tipuri

- de descongestionare - min.7 m latime- de circulatie curenta - min. 3,5m latime- de serviciu - intretinere - min. 6m latime

Parcarile pentru public : 1 auto /30 spectatori 1 ha / 400 auto

Parcari pentru sportivi si oficiali : 2 - 5 autobuze 10 - 30 autoturisme

Parcari pentru mass - media : 3 - 5 autobuze.

Se mai propun : circulatii ( alei ) pietonale, spatii verzi, plantatii, împrejmuiri,alte amenajari.

6. STRUCTURA

va fi din metal sau lemn stratificat, cu H liber de min. 12 m deasupra terenului de sport propriu zis, pereti de umplutura - materiale optionale.

Anexele pot avea structura de B.A., ca si gradenele. Învelitoarea va releva optiunea pentru un anumit tip de imagine.

Sala va fi racordata la retelele urbane de instalatii si va avea toate sistemele de încalzire,climatizare, electrice, sanitare necesare unei functionari optime.

7. NORMATIVE

NP-065-02 Normativ privind proiectarea salilor de sport (unitatea functionala de baza) din punct de vedere al cerintelor legii 10/1995

NP 051-2001 Normativ privind adaptarea cladirilor civile si spatiului urban aferent la cerintele persoanelor cu handicap

Page 6: 2012 2013 Tema an 5 Sala de Sport 3000 de Locuri

NP 24-1997 Normativ pentru proiectarea , executia , exploatarea si postutilizarea parcajelor etajate pentru autoturisme.

8. DESFASURARE PROIECT

1. PUD + Ilustrare de tema 2. proiect de arhitectura

Predarea va avea loc in doua faze :

Prima faza : sapt.6 – sapt.9 cu predare si juriere in atelier in ultima sedinta de atelier ; prima faza contine o corectura la panou in sapt.8 – eliminatorie.

Faza1 va contine :

plansa(e) de concept planse studiu urbanistic tip PUD-PUZ,cu reprezentarile specifice ( max.5) ilustrare de tema ( planuri schematice,perspective volum).

Faza 2 – sapt.10-sapt.14,va contine urmatoarele piese cu corecturi obligatorii la panou in sapt.11 si sapt.13 :

plan de situatie sc. 1/2000 plan de amplasare sc.1/500 conţinând indicaţii asupra acceselor principale dinspre/spre

oraş, circulaţii auto şi pietonale,alei, parcări, spaţii verzi, perspective.- plan parter – sc. 1/100

celelalte planuri – sc.1/200 1-2 secţiuni caracteristice – sc. 1/100 secţiune prin gradenă cu ilustrarea curbei de vizibilitate (un sector) – sc. 1/50 2 faţade - sc. 1/100 perspective interioare şi exterioare machetă de studiu – scară la alegere- optiune de atelier.

9. CRITERII DE EVALUARE:

Investigaţie sit – analiză structura si volumetrie actuale si adecvate destinatiei functionare impecabila prin respectarea normelor in vigoare calitatea documentarii personale complexitate tehnologica / impact climatic expresivitatea reprezentarii spatiului prin imagine, machetă şi discurs Respectarea numarului minim de piese predate şi a formatului de predare.

Întocmit : Lect. Dr. arh. Francoise Pamfil