2011 dcpfiru-serviciul relatii publice interne si internationale proiectr en durabila 1

5
Nr. ___106___ din __16_ /__02_ / 2011 Către: DIRECŢIA COMUNICARE, PROGRAME CU FINANŢATE INTERNAŢIONALĂ ŞI RESURSE UMANE SERVICIUL RELAŢII PUBLICE INTERNE ŞI INTERNAŢIONALE În atenţia d-nei Dana Ijac Având în vedere adresa nr. 1645/13.02.2011 emisă de Instituţia Prefectului-Jud. Mureş, direcţionată de Direcţia Comunicare către Direcţia Tehnică / Biroului Energetic şi înregistrată cu nr. 105/14.02.2011, vă comunicăm propunerile noastre privind implementarea proiectelor de investiţii în domeniul energiei durabile, prin Initiativa de finanţare a energiei durabile. 1. Proiect- Comanda centralizata si telegestiunea sistemului de iluminat public din mun. Tg.- Mures pentru corecta gestiune si utilizare a energiei electrice in iluminatul public Implementarea unui sistem de telegestiune performant care are urmatoarele functii principale : contorizarea energiei electrice (energia activa, reactiva si aparenta consumata), calitatea energiei electrice primite de la ROMÂNIA JUDEŢUL MUREŞ MUNICIPIULTÎRGU MUREŞ DIRECTIA TEHNICA BIROUL ENERGETIC

Upload: luci99

Post on 25-Dec-2015

221 views

Category:

Documents


3 download

TRANSCRIPT

Page 1: 2011 DCPFIRU-Serviciul Relatii Publice Interne Si Internationale Proiectr en Durabila 1

Nr. ___106___ din __16_ /__02_ / 2011

Către: DIRECŢIA COMUNICARE, PROGRAME CU FINANŢATE INTERNAŢIONALĂ ŞI RESURSE UMANE SERVICIUL RELAŢII PUBLICE INTERNE ŞI INTERNAŢIONALE În atenţia d-nei Dana Ijac Având în vedere adresa nr. 1645/13.02.2011 emisă de Instituţia Prefectului-Jud. Mureş, direcţionată de Direcţia Comunicare către Direcţia Tehnică / Biroului Energetic şi înregistrată cu nr. 105/14.02.2011, vă comunicăm propunerile noastre privind implementarea proiectelor de investiţii în domeniul energiei durabile, prin Initiativa de finanţare a energiei durabile.

1. Proiect- Comanda centralizata si telegestiunea sistemului de iluminat public din mun. Tg.-Mures pentru corecta gestiune si utilizare a energiei electrice in iluminatul public Implementarea unui sistem de telegestiune performant care are urmatoarele functii principale : contorizarea energiei electrice (energia activa, reactiva si aparenta consumata), calitatea energiei electrice primite de la furnizor, monitorizarea tensiunii de alimentare si a interventiilor neautorizate, monitorizatea in timp real a puterilor activa si reactiva, a curentilor pe faze, a curentilor de defect si de punere la pamant a factor de putere, a frecventei, intocmirea lunara/zilnica a rapoartelor de energie, atât pe ansamblu cât si individual pe locuri de consum. Implementarea tehnologiilor informatiilor si a comunicatiilor -GSP- in comanda aprinderii si stingerii iluminatului public, unitara (toate PA) si individuala (fiecare PA in parte), din punctele de aprindere PA / posturi de transformare PT. Se realizeaza cresterea sigurantei in functionare a SIP, eliminarea buclelor si a circuitelor de transmitere a impulsului, posibilitatea de separare individuala si intreruperea alimentarii cu energie electrica a tronsoanelor care prezinta deranjamente sau avarii, evitandu-se astfel importante pierderi de energie prin scurgeri accidentale care nu declanseaza protectiile.

ROMÂNIAJUDEŢUL MUREŞ

MUNICIPIULTÎRGU MUREŞDIRECTIA TEHNICA

BIROUL ENERGETIC

Page 2: 2011 DCPFIRU-Serviciul Relatii Publice Interne Si Internationale Proiectr en Durabila 1

2. Proiect - Montarea a dispozitivelor de tip - Economizor de energie electricaEconomizorul de energie se foloseste pentru monitorizarea consumurilor energetice in mod activ, imbunatatirea factorului de putere si reducerea consumului de energie electrica. În plus, tehnologia inteligenta optimizeaza tensiunea si solicitarile de curent, astfel reducând consumurile de putere activa in kWh si putând sa realizeze economii de pana la 15-30 % la factura de plata. Dispozitivul, de asemenea, serveste drept un stabilizator de tensiune, furnizand sau inmagazinand energie, in caz de fluctuatii negative sau pozitive si în consecinta, mentine tensiunea si amperajul constante în timpul salturilor periculoase de putere momentane instantanee. Acest mod de lucru are drept rezultat inclusiv prelungirea vietii aparatelor electrice.

Nota: ,,Comanda centralizata si telegestiunea sistemului de iluminat public,, si ,,Montarea dispozitivelor tip ecenomizor de energie electrica,, se pot comasa pentru a se optimiza lucrarile conexe si/sau procedurile de implementare.

3. Proiect - Implementarea de linii tehnologice pentru utilizarea deseurilor lemnoase in fabricarea peletior Peletii reprezinta un combustibil solid, ecologic, provenit dintr-o sursa reinnoibila si sustenabila, folosit pentru producerea caldurii si a energiei, produs 100% din fibre de lemn si sunt neutrii din punct de vedere al emisiilor de carbon.Dat fiind faptul ca pe raza mun. Tg.-Mures se executa in mod organizat luctari de toaletare-taieri de material lemnos, respectiv transportul acestuia (din parcuri, strazi si chiar padurea aflata in administratia Mun. Tg.- Mures), este oportuna constructia unei linii tehnologice pentru utilizarea deseurilor lemnoase in fabricarea peletilor, care pot fi folositi la producerea caldurii si a apei calde pentru unele cladiri aflate in administratia Mun. Tg.- Mures sau spre vanzare.

4. Proiect - Implementarea utilizarii peletilor pentru producerea caldurii si apei calde menajere in sobe si centrale cu puteri cuprinse intre 7 si 500 KW.Peletii pot fi folositi pentru incalzirea si producerea apei calde la nivelul spitalelor, gradinitelor, hotelurilor, pensiunilor, cladirilor administrative, dotate cu instalatii cu puteri instalate cuprinse intre 50 si 500 KW. In procesul de ardere nu necesita filtre la cosul de evacuare gaze, deoarece cantitatea de dioxid de carbon rezultata este egala cu cantitatea folosita de copaci pentru crestere.

2

Page 3: 2011 DCPFIRU-Serviciul Relatii Publice Interne Si Internationale Proiectr en Durabila 1

Utilizatorii peletilor pot beneficia de credite carbon, conform Tratatului de la Kyoto pentru reducerea dioxidului de carbon, de pana la 60EURO/tona folosita.Acest proiect este strans legat de cel precedent, inchizandu-se circuitul folosirii materialului lemnos rezultat din intretinerea spatiilor verzi.

5. Proiect- Energie electrica produsa din resurse hidroelectrice- trecerea in administrarea si punerea in functiune microhidrocentrala de pe str. Uzinei Pe raza mun. Tg.-Mures, tespectiv pe str. Uzinei se afla o microhidrocentrala dezafectata (trecuta in conservare), aflata in proprietatea SC Hidroelectrica SA,cu o capacitate de productie de min. 0,9MWh, care ar acoperi in mare parte (cca 80%) consumul de energie electrica al Mun. Tg.-Mures, în iluminatul public )cca 2.000.000 lei anual).

6. Sprijin in dezvoltarea unui concept durabil pentru energiile regenerabile in jud. Mures prin realizezarea unui studiu asupra fundamentarii deciziilor de investitii in domeniul energiilor regenerabile, atat din punct de vedere tehnico-economic (analiza economica, analiza diagnostic, analiza socio–economica, analiza cost beneficiu), cat si ecologic, deoarece cresterea economica in concordanta cu principiile dezvoltarii durabile cuprinde atat componente sociale, economice, cat si de protectia mediului.Evaluarea necesitatii si oportunitatii obiectivelor de investitii si a cuantificarii efectelor economice si ecologice.Utilizarea resurselor regenerabile in conditii de eficienta, eficacitate si economicitate.Energii din surse regenerabile : biomasa, energia geotermala, energia solara, energia eoliana, energia hidraulica

DIRECTOR TEHNIC, ŞEF BIROU ENERGETIC, ing. Racz Lucian ing. Andrei Bugnar

ÎNTOCMIT ŞI REDACTAT, ing. Sigmirean Mircea

3

Page 4: 2011 DCPFIRU-Serviciul Relatii Publice Interne Si Internationale Proiectr en Durabila 1

4