2010 română etapa locala subiecte clasa a iv-a 0-2

2
CONCURSUL DE LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ”MIHAI EMINESCU” Etapa pe sector, 13 martie 2010 Clasa a IV-a Subiecte: I. Citeşte cu atenţie textul de mai jos şi răspunde corect cerinţelor: „Ziori de ziuă se revarsă peste vesela natură, Prevestind un soare dulce cu lumină şi căldură, În curând şi el apare pe-orizontul aurit, Sorbind roua dimineţii de pe câmpul înverzit. El se-nalţă de trei suliţi pe cereasca mândra scară Şi cu raze vii sărută june flori de primăvară, Dediţei şi viorele, brebenei şi toporaşi Ce răzbat prin frunzi uscate şi s-arată drăgălaşi” (Vasile Alecsandri – „Dimineaţa”) 1. Scrie câte un cuvânt cu sens asemănător pentru: june, răzbate. 2. Alcătuieşte câte două propoziţii în care cuvintele: se revarsă şi soarbe, să aibă înţelesuri diferite. 3. Obţine câte un substantiv de la adjectivele: cerească, uscate, aurite, mândră. 4. Alcătuieşte câte un enunţ în care cuvântul vii să fie altă parte de vorbire decât cea din text. 5. Precizează timpul următoarelor verbe: se revarsă, prevesti, o să răzbată. 6. Indică ce sunt ca părţi de propoziţie cuvintele: un soare, de primăvară, apare, ziori. 7. Menţionaţi trei cuvinte obţinute de la substantivul „natură”. 8. Transcrie, din text, un vers care să conţină o enumeraţie. 9. Extrage, din text, toate adjectivele. Alcătuieşte cu două dintre ele propoziţii. 10. Analizează cuvintele subliniate din text. II. Redactează o compunere de 20 – 25 de rânduri, în care să- ţi imaginezi o nuntă a florilor de primăvară.

Upload: crina-caba

Post on 11-Jan-2016

9 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

subiecte

TRANSCRIPT

Page 1: 2010 Română Etapa Locala Subiecte Clasa a IV-A 0-2

CONCURSUL DE LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ”MIHAI EMINESCU”Etapa pe sector, 13 martie 2010 Clasa a IV-a

Subiecte:

I. Citeşte cu atenţie textul de mai jos şi răspunde corect cerinţelor:

„Ziori de ziuă se revarsă peste vesela natură,Prevestind un soare dulce cu lumină şi căldură,În curând şi el apare pe-orizontul aurit,Sorbind roua dimineţii de pe câmpul înverzit.

El se-nalţă de trei suliţi pe cereasca mândra scarăŞi cu raze vii sărută june flori de primăvară,Dediţei şi viorele, brebenei şi toporaşiCe răzbat prin frunzi uscate şi s-arată drăgălaşi”(Vasile Alecsandri – „Dimineaţa”)

1. Scrie câte un cuvânt cu sens asemănător pentru: june, răzbate.2. Alcătuieşte câte două propoziţii în care cuvintele: se revarsă şi soarbe, să aibă înţelesuri diferite.3. Obţine câte un substantiv de la adjectivele: cerească, uscate, aurite, mândră.4. Alcătuieşte câte un enunţ în care cuvântul vii să fie altă parte de vorbire decât cea din text.5. Precizează timpul următoarelor verbe: se revarsă, prevesti, o să răzbată.6. Indică ce sunt ca părţi de propoziţie cuvintele: un soare, de primăvară, apare, ziori.7. Menţionaţi trei cuvinte obţinute de la substantivul „natură”.8. Transcrie, din text, un vers care să conţină o enumeraţie.9. Extrage, din text, toate adjectivele. Alcătuieşte cu două dintre ele propoziţii.10. Analizează cuvintele subliniate din text.

II. Redactează o compunere de 20 – 25 de rânduri, în care să-ţi imaginezi o nuntă a florilor de primăvară.

În compunere, vei avea în vedere:- alegerea unui titlu potrivit;- originalitatea viziunii în abordarea subiectului;- folosirea povestirii, dialogului şi a descrierii;- înlănţuirea logică a ideilor;- folosirea expresiilor frumoase;- respectarea regulilor de ortografie şi de punctuaţie;- aşezarea corectă a compunerii în pagină.

Page 2: 2010 Română Etapa Locala Subiecte Clasa a IV-A 0-2

Notă: Timp de lucru 2 ore.Se acordă 10 puncte din oficiu.Toate subiectele sunt obligatorii. SUCCES!