199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

19
R R evoluţiile evoluţiile burgheze burgheze Revoluţia din Ţările de Jos Revoluţia din Ţările de Jos Revoluţia engleză Revoluţia engleză Revoluţia americană Revoluţia americană Marea revoluţie franceză Marea revoluţie franceză

Upload: margareta-cb

Post on 17-Feb-2016

215 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

RRevoluţiile evoluţiile burghezeburgheze

Revoluţia din Ţările de JosRevoluţia din Ţările de JosRevoluţia englezăRevoluţia engleză

Revoluţia americană Revoluţia americană Marea revoluţie francezăMarea revoluţie franceză

Page 2: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Revoluţia din Ţările de Jos(1566-Revoluţia din Ţările de Jos(1566-1581)1581)● ● Ţările de Jos (Belgia, Luxemburg, Ţările de Jos (Belgia, Luxemburg,

Olanda,o parte din nordul Olanda,o parte din nordul Franţei) aveau în sec al XVI-lea Franţei) aveau în sec al XVI-lea cea mai dezvoltată economie cea mai dezvoltată economie (manufacturi de postav,(manufacturi de postav, şantiere navale, flotă şantiere navale, flotă de de pescuit,pescuit, bănci,bănci, comerţ).comerţ). Oraşul Oraşul Anvers era cel mai mare port al Anvers era cel mai mare port al continentului. continentului.

● ● Erau organizate în 17 provincii, Erau organizate în 17 provincii, cea mai renumită fiind Flandra. cea mai renumită fiind Flandra.

● ● Politica abuzivă a monarhiei Politica abuzivă a monarhiei spaniole în frunte cu regele Filip spaniole în frunte cu regele Filip al II-lea,a dus la declanşarea al II-lea,a dus la declanşarea primei revoluţii burgheze.primei revoluţii burgheze.

●●În 1581,provinciile din nord În 1581,provinciile din nord formează Uniunea de la Utrecht formează Uniunea de la Utrecht care îşi proclamă independenţa. care îşi proclamă independenţa. Guvernator devine Wilhelm de Guvernator devine Wilhelm de Orania. Războiul de eliberare Orania. Războiul de eliberare continuă până în 1609. În 1648 continuă până în 1609. În 1648 Spania recunoaşte Spania recunoaşte independenţa Olandei.independenţa Olandei.

● ● A apărut primul stat burghez în A apărut primul stat burghez în care s-a instaurat un regim al care s-a instaurat un regim al toleranţei şi libertăţilor.toleranţei şi libertăţilor.

Page 3: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Revoluţia din Anglia (1642-Revoluţia din Anglia (1642-1649)1649)

Cauzele revoluţieiCauzele revoluţiei economiceeconomice:: dezvoltarea economiei dezvoltarea economiei

de tip capitalist (industria, băncile, de tip capitalist (industria, băncile, comerţul).comerţul).

socialesociale:: consolidarea burgheziei şi consolidarea burgheziei şi noii nobilimi. Având o putere noii nobilimi. Având o putere economică tot mai mare, economică tot mai mare, burghezia pretindea dreptul de a burghezia pretindea dreptul de a conduce ţara. Nemulţumiţi erau conduce ţara. Nemulţumiţi erau şi ţăranii rămaşi fără pământuri.şi ţăranii rămaşi fără pământuri.

politicepolitice:: absolutismul monarhic din absolutismul monarhic din timpul Stuarţilor. Carol I a dizolvat timpul Stuarţilor. Carol I a dizolvat Parlamentul (1629) şi 11 ani a Parlamentul (1629) şi 11 ani a condus singur. A angajat ţara în condus singur. A angajat ţara în războaie grele. Cheltuia foarte războaie grele. Cheltuia foarte mult cu luxul de la curte. A pus mult cu luxul de la curte. A pus impozite noi. impozite noi.

religioasereligioase:: regele englez luase regele englez luase locul papei, fiind sprijinit de locul papei, fiind sprijinit de Biserica Anglicană. De aceea, Biserica Anglicană. De aceea, lupta împotriva absolutismului era lupta împotriva absolutismului era şi o luptă împotriva Bisericii.şi o luptă împotriva Bisericii.

Opoziţia rege-parlamentOpoziţia rege-parlament Este principala formă a conflictului Este principala formă a conflictului

politic înainte de revoluţie.politic înainte de revoluţie.●● În 1628 Parlamentul a adoptat În 1628 Parlamentul a adoptat

Petiţia dreptuluiPetiţia dreptului, act care , act care condamna tendinţele absolutiste condamna tendinţele absolutiste ale regelui. Ca urmare, Carol ale regelui. Ca urmare, Carol I I l-a l-a dizolvat în anul următor.dizolvat în anul următor.

●● În 1640 regele a fost nevoit să În 1640 regele a fost nevoit să convoace Parlamentul (cel Scurt) convoace Parlamentul (cel Scurt) deoarece populaţia refuza să deoarece populaţia refuza să plătească noile impozite.plătească noile impozite.

●● Reprezentanţii burgheziei şi ai noii Reprezentanţii burgheziei şi ai noii nobilimi, care formau majoritatea, nobilimi, care formau majoritatea, s-au împotrivit.s-au împotrivit.

●● După trei săptămâni regele îl După trei săptămâni regele îl dizolvă din nou, dar neputând să-şi dizolvă din nou, dar neputând să-şi asigure veniturile, apelează iarăşi asigure veniturile, apelează iarăşi la Parlament (cel Lung). la Parlament (cel Lung).

●● Cu fiecare nouă convocare a Cu fiecare nouă convocare a acestuia disputa se accentuează.acestuia disputa se accentuează.

Page 4: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Desfăşurarea revoluţieiDesfăşurarea revoluţiei În 1642, conflictul dintre rege şi În 1642, conflictul dintre rege şi

Parlament s-a transformat în Parlament s-a transformat în război civil.război civil.

În ian 1642, În ian 1642, Carol ICarol I încearcă să încearcă să aresteze pe fruntaşii aresteze pe fruntaşii Parlamentului, nu reuşeşte şi Parlamentului, nu reuşeşte şi părăseşte Londra.părăseşte Londra.

La început armata regală s-a La început armata regală s-a dovedit superioară, dar resursele dovedit superioară, dar resursele economice, avântul revoluţionar economice, avântul revoluţionar şi geniul militar al lui Oliver şi geniul militar al lui Oliver Cromwell au fost decisive. Cromwell au fost decisive.

Armata regală a fost înfrântă la Armata regală a fost înfrântă la Marston-Moor(1644). Cromwell Marston-Moor(1644). Cromwell cu armata cu armata ""noului modelnoului model"" a a învins la Naseby(1645) şi învins la Naseby(1645) şi Preston(1648).Preston(1648).

Carol I este luat prizonier, Carol I este luat prizonier, judecat ca trădător, condamnat judecat ca trădător, condamnat la moarte şi decapitat (1649).la moarte şi decapitat (1649).

Page 5: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Oliver CromwellOliver Cromwell A scos din Parlament pe toţi A scos din Parlament pe toţi

adversarii săi şi a proclamat adversarii săi şi a proclamat Republica.Republica.

Abil om politic, în 1653, a Abil om politic, în 1653, a instaurat dictatura militară instaurat dictatura militară (Protectorat), iar el şi-a luat titlul (Protectorat), iar el şi-a luat titlul de Lord Protector.de Lord Protector.

Foarte energic şi hotărât, Cromwell Foarte energic şi hotărât, Cromwell a făcut multe legi printre care a făcut multe legi printre care Actul de navigaţie, contribuind la Actul de navigaţie, contribuind la dezvoltarea economiei engleze. dezvoltarea economiei engleze.

A purtat două războaie cu Irlanda A purtat două războaie cu Irlanda şi Scoţia, pe care le-a ocupat. A şi Scoţia, pe care le-a ocupat. A învins Olanda într-un război naval.învins Olanda într-un război naval.

A mărit puterea burgheziei şi A mărit puterea burgheziei şi prestigiul Angliei pe plan prestigiul Angliei pe plan internaţional. internaţional.

Page 6: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Monarhia constituţionalăMonarhia constituţională Restauraţia După moartea lui Cromwell (1658),

Stuarţii revin pe tronul Angliei (1660). Carol al II-lea şi Iacob al II-lea au încercat să reintroducă absolutismul.

Revoluţia glorioasă 1688, Stuarţii sunt înlăturaţi

definitiv de pe tron. Noul rege a fost Wilhelm de Orania (William al III-lea), care era şi conducătorul Olandei, înrudit cu Stuarţii. El a promis să respecte ”Declaraţia drepturilor” (1689), o constituţie al cărei principiu fundamental era ”regele domneşte, dar nu guvernează”.

Evenimentul a fost un compromis între burghezie şi nobilime. ”Bill of Rights” limita puterea regală. Parlamentul căpătă supremaţia politică.

Modelul politic englezModelul politic englez Anglia devine o monarhie

constituţională, bazată pe principiul separării puterilor în stat:

● ● Puterea legislativăPuterea legislativă era exercitată era exercitată de Parlament,compus din Camera de Parlament,compus din Camera Lorzilor şi Camera Comunelor. Lorzilor şi Camera Comunelor. Adopta legi şi era ales prin vot Adopta legi şi era ales prin vot censitar.censitar.

● ●Puterea executivăPuterea executivă aparţinea regelui aparţinea regelui şi guvernului care avea în frunte un şi guvernului care avea în frunte un prim-ministru. prim-ministru.

● ● Puterea judecătoreascăPuterea judecătorească era era exercitată de instanţele exercitată de instanţele judecătoreşti.judecătoreşti.

● ● Regimul politic englez era cel mai Regimul politic englez era cel mai avansat pentru acea epocă. A avansat pentru acea epocă. A permis dezvolzarea economică, permis dezvolzarea economică, apariţia revoluţiei industriale şi a apariţia revoluţiei industriale şi a celei agrare. celei agrare.

● ● În sec al XVIII-lea Anglia şi-a impus În sec al XVIII-lea Anglia şi-a impus dominaţia politică şi economică şi a dominaţia politică şi economică şi a devenit multă vreme un model devenit multă vreme un model pentru burghezia din alte ţări.pentru burghezia din alte ţări.

Page 7: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Revoluţia americană (1775-Revoluţia americană (1775-1783)1783)

În sec XVII-XVIII,pe ţărmul estic În sec XVII-XVIII,pe ţărmul estic al Americii de Nord s-au format al Americii de Nord s-au format 13 colonii engleze.Punând în 13 colonii engleze.Punând în valoare imensele bogăţii au ajuns valoare imensele bogăţii au ajuns foarte avansate din punct de foarte avansate din punct de vedere economic,concurând vedere economic,concurând Anglia.Anglia.

S-a dezvoltat şi culturaS-a dezvoltat şi cultura (au (au apărut şcoli,apărut şcoli, universităţi,universităţi, biblioteci,biblioteci, s-au tipărit ziare şi s-au tipărit ziare şi cărţi).cărţi). Exista toleranţă religioasă.Exista toleranţă religioasă. S-au răspândit ideile iluminiştilor, S-au răspândit ideile iluminiştilor, o mare personalitate fiind o mare personalitate fiind Benjamin Franklin.Benjamin Franklin.

Rezistenţa antibritanică a apărut Rezistenţa antibritanică a apărut deoarece coloniştii nu erau deoarece coloniştii nu erau reprezentaţi în Parlamentul reprezentaţi în Parlamentul englez unde se decideau relaţiile englez unde se decideau relaţiile economice,economice, se adoptau legi, se se adoptau legi, se puneau taxe şi interdicţii fără puneau taxe şi interdicţii fără consimţământul lor.consimţământul lor.

Coloniştii cereau drepturi egale Coloniştii cereau drepturi egale cu cele ale locuitorilor cu cele ale locuitorilor metropolei.metropolei.

Page 8: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Desfăşurarea războiuluiDesfăşurarea războiului Începutul rezistenţeiÎnceputul rezistenţei antibritaniceantibritanice 1763-1765, s-au creat asociaţiile ”Fii 1763-1765, s-au creat asociaţiile ”Fii

libertăţii” şi ”Fiicele libertăţii”,care au libertăţii” şi ”Fiicele libertăţii”,care au boicotat mărfurile engleze.boicotat mărfurile engleze.

Englezii au renunţat la toate taxele,cu Englezii au renunţat la toate taxele,cu excepţia celei asupra ceaiului, care excepţia celei asupra ceaiului, care semnifica simbolul legăturilor dintre semnifica simbolul legăturilor dintre Anglia şi colonii.Anglia şi colonii.

1773, ”partida de ceai” de la Boston. 1773, ”partida de ceai” de la Boston. Un grup de locuitori,deghizaţi în Un grup de locuitori,deghizaţi în indieni, au pătruns pe o corabie din indieni, au pătruns pe o corabie din port şi au aruncat toată încărcătura port şi au aruncat toată încărcătura de ceai în mare.de ceai în mare.

Regele şi guvernul Angliei i-a declarat Regele şi guvernul Angliei i-a declarat insurgenţi,insurgenţi, au închis portul şi au trimis au închis portul şi au trimis trupe pentru a-i pedepsi şi a restabili trupe pentru a-i pedepsi şi a restabili ordinea.ordinea.

1774, primul congres al coloniilor,unde 1774, primul congres al coloniilor,unde s-a hotărât organizarea rezistenţei s-a hotărât organizarea rezistenţei prin boicotarea produselor englzeşti şi prin boicotarea produselor englzeşti şi respingerea autorităţii Parlamentului respingerea autorităţii Parlamentului englez.englez.

Principalele momente ale războiuluiPrincipalele momente ale războiului 1775, începutul luptei. George Washington 1775, începutul luptei. George Washington

a fost numit general. Împreună cu a fost numit general. Împreună cu Benjamin Franklin au însufleţit poporul la Benjamin Franklin au însufleţit poporul la luptă,luptă, au organizat armata şi au încheiat au organizat armata şi au încheiat o alianţă cu Franţa.o alianţă cu Franţa.

4 iulie 1776, Congresul de la Philadelphia 4 iulie 1776, Congresul de la Philadelphia a adoptat ”Declaraţia de Independenţă”, a adoptat ”Declaraţia de Independenţă”, redactată de Thomas Jefferson. Legătura redactată de Thomas Jefferson. Legătura cu Angia înceta şi se forma un nou stat - cu Angia înceta şi se forma un nou stat - SUA. 4 iulie a devenit ziua naţională.SUA. 4 iulie a devenit ziua naţională.

Cele mai importante victorii americane au Cele mai importante victorii americane au fost la Saratoga(1777) şi Yorktown(1781). fost la Saratoga(1777) şi Yorktown(1781).

Armata americană a beneficiat de ajutorul Armata americană a beneficiat de ajutorul unor voluntari europeni, simpatizanţi ai unor voluntari europeni, simpatizanţi ai idealurilor de libertate ale coloniştilor idealurilor de libertate ale coloniştilor (francezul La Fayette, polonezul Tadeus (francezul La Fayette, polonezul Tadeus Kosciuszko etc).Kosciuszko etc).

În 1778 Franţa a declarat război Angliei.În 1778 Franţa a declarat război Angliei. 1783, prin Tratatul de la Versailles, Anglia 1783, prin Tratatul de la Versailles, Anglia

recunoaşte independenţa SUA.recunoaşte independenţa SUA.

Page 9: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Urmările războiuluiUrmările războiului 1787, Congresul a elaborat o 1787, Congresul a elaborat o

ConstituţieConstituţie:: SUA erau organizate SUA erau organizate ca o republică federală, formată ca o republică federală, formată din 13 state. Erau conduse de un din 13 state. Erau conduse de un preşedinte ales pe 4 ani şi de preşedinte ales pe 4 ani şi de Congres.Congres.

Primul preşedinte a fost George Primul preşedinte a fost George Washington (în imagine).Washington (în imagine).

Constituţia prevedea principiul Constituţia prevedea principiul separării puterilor în statseparării puterilor în stat::

- legislativă, exercitată de Congres, - legislativă, exercitată de Congres, format din Senat şi Camera format din Senat şi Camera ReprezentanţilorReprezentanţilor

- executivă,încredinţată - executivă,încredinţată preşedintelui care era şi şeful preşedintelui care era şi şeful guvernuluiguvernului

- judecătorească, atribuită Curţii - judecătorească, atribuită Curţii Supreme de Justiţie şi instanţelor Supreme de Justiţie şi instanţelor judecătoreşti.judecătoreşti.

Page 10: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Personalităţi ale războiuluiPersonalităţi ale războiului

●● Thomas Jefferson ● Benjamin FranklinThomas Jefferson ● Benjamin Franklin

Page 11: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Momente memorabileMomente memorabile

● ● Declaraţia de IndependenţăDeclaraţia de Independenţă, 1776, 1776 ● ● Călimara folosită pentruCălimara folosită pentru semnarea Constituţieisemnarea Constituţiei, 1787, 1787

Page 12: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Revoluţia franceză (1789-1794)Revoluţia franceză (1789-1794) Cauzele revoluţieiCauzele revoluţiei SocialeSociale:: menţinerea vechii menţinerea vechii

organizări medievale pe stăriorganizări medievale pe stări:: starea I(clerul) şi starea a II-starea I(clerul) şi starea a II-a(nobilimea) aveau privilegii a(nobilimea) aveau privilegii (scutiri de impozite,dreptul de a (scutiri de impozite,dreptul de a ocupa importante funcţii politice ocupa importante funcţii politice militare, religioase). militare, religioase).

Starea a III-a (burghezia, Starea a III-a (burghezia, orăşenimea, ţărănimea)orăşenimea, ţărănimea) nu nu beneficia de privilegii.beneficia de privilegii.

PoliticePolitice:: monarhia absolutistă şi monarhia absolutistă şi abuzurile regelui Ludovic al XVI-lea.abuzurile regelui Ludovic al XVI-lea.

EconomiceEconomice:: grava criză grava criză economică datoratăeconomică datorată::

- dezvoltării lente a agriculturii- dezvoltării lente a agriculturii;;- menţinerii breslelor, vămilor interne, - menţinerii breslelor, vămilor interne,

a sistemului de privilegii şi a sistemului de privilegii şi imunităţi, care frânau dezvoltarea imunităţi, care frânau dezvoltarea meşteşugurilor şi a comerţuluimeşteşugurilor şi a comerţului;;

- agravării stării finanţelor publice- agravării stării finanţelor publice;;- secetei şi altor calamităţi naturale.- secetei şi altor calamităţi naturale. IdeologiceIdeologice:: ideile progresiste ale ideile progresiste ale

iluminiştiloriluminiştilor

Page 13: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Declanşarea revoluţieiDeclanşarea revoluţiei 5 mai 1789, la Versailles se convoacă 5 mai 1789, la Versailles se convoacă

Adunarea Stărilor Genarale, regele Adunarea Stărilor Genarale, regele dorind mărirea impozitelor.dorind mărirea impozitelor.

Reprezentanţii nobilimii pretindeau Reprezentanţii nobilimii pretindeau întărirea privilegiilor, în timp ce starea întărirea privilegiilor, în timp ce starea a III-a cerea constituţie şi drepturi a III-a cerea constituţie şi drepturi egale pentru toţi.egale pentru toţi.

La refuzul regelui de a reforma statul, La refuzul regelui de a reforma statul, delegaţii stării a III-a s-au organizat delegaţii stării a III-a s-au organizat într-o Adunare Naţională Constituantă.într-o Adunare Naţională Constituantă.

Regele încearcă să aresteze pe Regele încearcă să aresteze pe deputaţii Adunării, dar poporul deputaţii Adunării, dar poporul parizian s-a opusparizian s-a opus.. PPe 14 iulie 1789 a e 14 iulie 1789 a cucerit şi dărâmat închisoarea Bastilia, cucerit şi dărâmat închisoarea Bastilia, simbol al absolutis- mului regal.simbol al absolutis- mului regal.

Evenimentul din 14 iulie semnifică Evenimentul din 14 iulie semnifică victoria libertăţii asupra victoria libertăţii asupra tiraniei,începutul Franţei moderne. De tiraniei,începutul Franţei moderne. De aceea a devenit ziua naţională a aceea a devenit ziua naţională a poporului francez.poporului francez.

Page 14: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Adunarea Naţională Adunarea Naţională ConstituantăConstituantă

Modernizarea FranţeiModernizarea Franţei A desfiinţat privilegiile nobilimii, A desfiinţat privilegiile nobilimii,

vămile interne şi breslele.vămile interne şi breslele. A confiscat averile bisericeşti şi A confiscat averile bisericeşti şi

le-a vândut burgheziei.le-a vândut burgheziei. A adoptat Constituţia din 1791 A adoptat Constituţia din 1791

care prevedea separarea care prevedea separarea puterilor. Franţa devenea puterilor. Franţa devenea monarhie constituţională.monarhie constituţională.

Drept de vot aveau doar cetăţenii Drept de vot aveau doar cetăţenii ""activiactivi"" (cu o anumită avere), cei (cu o anumită avere), cei ""pasivipasivi"" erau excluşi de la erau excluşi de la drepturile politice.drepturile politice.

În trei ani, Adunarea Naţională În trei ani, Adunarea Naţională Constituantă a transformat Franţa Constituantă a transformat Franţa medievală într-un stat modern. medievală într-un stat modern. Considerând că şi-a încheiat Considerând că şi-a încheiat misiunea, s-a dizolvat. În locul ei misiunea, s-a dizolvat. În locul ei s-a ales Convenţia Naţională. s-a ales Convenţia Naţională.

Declaraţia Drepturilor Declaraţia Drepturilor Omului şi ale CetăţeanuluiOmului şi ale Cetăţeanului

A fost adoptată pe 26 aug 1789, A fost adoptată pe 26 aug 1789, stabilind principiile de organizare stabilind principiile de organizare ale societăţii democratice ale societăţii democratice::

Suveranitatea poporuluiSuveranitatea poporului Libertatea şi egalitatea Libertatea şi egalitatea

cetăţenilor în faţa legiicetăţenilor în faţa legii Dreptul cetăţenilor de a se Dreptul cetăţenilor de a se

împotrivi oricărui abuzîmpotrivi oricărui abuz Proprietatea este considerată un Proprietatea este considerată un

drept sfântdrept sfânt A fost un act de mare A fost un act de mare

însemnătate în instaurarea însemnătate în instaurarea societăţii burgheze în Franţa. societăţii burgheze în Franţa. Inspirată de ideile filozofi- lor Inspirată de ideile filozofi- lor iluminişti, va exercita o influenţă iluminişti, va exercita o influenţă deosebită asupra mişcării deosebită asupra mişcării revoluţio- nare din alte ţări. revoluţio- nare din alte ţări.

Page 15: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Republica francezăRepublica franceză Convenţia NaţionalăConvenţia Naţională 20 sept 1792, obţine victoria de 20 sept 1792, obţine victoria de

la Valmy împotriva prusienilor. la Valmy împotriva prusienilor. 21 sept 1792, a abolit monarhia 21 sept 1792, a abolit monarhia

şi a proclamat Republica. şi a proclamat Republica. Regele Ludovic al XVI-lea a fost Regele Ludovic al XVI-lea a fost

judecat, condamnat şi executat judecat, condamnat şi executat prin ghilotinare (ian 1793). Mai prin ghilotinare (ian 1793). Mai mulţi monarhi europeni s-au aliat mulţi monarhi europeni s-au aliat împotriva Franţei.împotriva Franţei.

Până în iun 1793 Conv. Naţională Până în iun 1793 Conv. Naţională a fost dominată de girondini. Ei a fost dominată de girondini. Ei nu au putut să rezolve criza nu au putut să rezolve criza economică şi financiară acută.economică şi financiară acută.

Pe 2 iun 1793 au fost înlăturaţi Pe 2 iun 1793 au fost înlăturaţi de iacobini.de iacobini.

Dictatura iacobinăDictatura iacobină ReprezentanţiReprezentanţi:: Danton, Marat, Sain-Just, Danton, Marat, Sain-Just,

Robespierre, Robespierre, MăsuriMăsuri::- au instaurat teroarea revoluţionară- au instaurat teroarea revoluţionară- au înfiinţat Comitetul Salvării Publice, - au înfiinţat Comitetul Salvării Publice,

Comitetul Siguranţei Generale şi Comitetul Siguranţei Generale şi Tribunalul RevoluţionarTribunalul Revoluţionar

- au decretat mobilizarea generală- au decretat mobilizarea generală- au introdus calendarul republican- au introdus calendarul republican- au elaborat o nouă Constituţie- au elaborat o nouă Constituţie GrupărGrupării::- - ""indulgenţiiindulgenţii""((""noii îmbogăţiţinoii îmbogăţiţi""), gr. lui ), gr. lui

DantonDanton- - ""turbaţiiturbaţii"", gruparea lui H, gruparea lui Héébertbert- gruparea lui Robespierre- gruparea lui Robespierre Sfârşitul revoluţieiSfârşitul revoluţiei:: iun 1794 coaliţia iun 1794 coaliţia

externă este învinsă la Fleurus. Pe 27 externă este învinsă la Fleurus. Pe 27 iulie 1794, Robespierre a fost ghilotinat, iulie 1794, Robespierre a fost ghilotinat, iar puterea a fost preluată de iar puterea a fost preluată de ""noii noii îmbogăţiţiîmbogăţiţi""..

Page 16: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Jean-Paul Marat Maximillien Jean-Paul Marat Maximillien RobespierreRobespierre

Page 17: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Saint-Just Georges DantonSaint-Just Georges Danton

Page 18: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Importanţa şi urmările revoluţieiImportanţa şi urmările revoluţiei Însemnătatea revoluţiei Însemnătatea revoluţiei

francezefranceze A fost cea mai importantă A fost cea mai importantă

revoluţie modernă din revoluţie modernă din istorieistorie

S-a înlăturat vechiul sistem S-a înlăturat vechiul sistem feudalfeudal

A fost îndepărtată monarhiaA fost îndepărtată monarhia S-a proclamat republicaS-a proclamat republica Au fost învinşi duşmanii din Au fost învinşi duşmanii din

interior şi din afarăinterior şi din afară După exemplul francez, în După exemplul francez, în

multe ţări din Europa, multe ţări din Europa, popoarele au început să se popoarele au început să se ridice la luptă împotriva ridice la luptă împotriva guvernărilor absolutiste.guvernărilor absolutiste.

A avut ecou în întreaga A avut ecou în întreaga lume.lume.

Directoratul (1795-1799)Directoratul (1795-1799) Era format din cinci membri Era format din cinci membri

(puterea executivă)(puterea executivă) Puterea legislativă era Puterea legislativă era

exercitată de Consiliul celor exercitată de Consiliul celor 500 şi Consiliul Bătrânilor500 şi Consiliul Bătrânilor

A fost regimul A fost regimul ""noilor noilor îmbogăţiţiîmbogăţiţi"" care au care au continuat să strângă averi continuat să strângă averi prin corupţie şi speculăprin corupţie şi speculă

S-a pus capăt teroriiS-a pus capăt terorii Au fost eliberaţi deţinuţii Au fost eliberaţi deţinuţii

politicipolitici S-au întors emigranţiiS-au întors emigranţii A început seria succeselor A început seria succeselor

militare ale lui Napoleon militare ale lui Napoleon BonaparteBonaparte

Page 19: 199685635-revoluțiile-burgheze.ppt

Realizat deRealizat de Prof. Murgu Eugenia-AngelaProf. Murgu Eugenia-Angela Şcoala cu clasele I-VIII Ostra/SuceavaŞcoala cu clasele I-VIII Ostra/Suceava 15 mai 201015 mai 2010 BibliografieBibliografie:: Manuale alternative de istorie pentru clasa a VI-aManuale alternative de istorie pentru clasa a VI-a M.Stan/C.Vornicu – Istorie, Manual preparator pentru clasele M.Stan/C.Vornicu – Istorie, Manual preparator pentru clasele

5-85-8 D.Almaş, I.Nicoară, Al.Vianu – Istoria universală modernă şi D.Almaş, I.Nicoară, Al.Vianu – Istoria universală modernă şi

contemporană, manual pentru clasa a VI-a, 1996contemporană, manual pentru clasa a VI-a, 1996 C.Mureşan, V.Vesa, V.Cristian – Istoria universală modernă C.Mureşan, V.Vesa, V.Cristian – Istoria universală modernă

şi contemporană, manual pentru clasa a IX-a, 1995şi contemporană, manual pentru clasa a IX-a, 1995 Enciclopedia WikipediaEnciclopedia Wikipedia