121851266 istemul de management de mediu al unei intreprinderi industriale

17
SC BITUNOVA S.R.L OBIECT DE ACTIVITATE aceasta clasa include: - fabricarea de clincher, , ciment aluminos, ciment de zgura si alte cimenturi hidraulice asemanatoare. Aceasta clasa exclude: - fabricarea cimenturilor utilizate in stomatologie; - fabricarea mortarelor si betoanelor refractare; - fabricarea articolelor din ciment; - fabricarea betoanelor si mortarelor pregatite pentru a fi folosite; Betonul gata preparat este livrat proaspat direct la locul unde se realizeaza constructia. Betonul este un material cu foarte multe utilizari in industria constructiilor. Este un material care are costuri scazute per tona de incarcare statica, este usor de utilizat si necesita cheltuieli mici de intretinere. Din punct de vedere ecologic, producerea si transportul betonului necesita o energie totala mai mica decat multe alte materiale de constructii (cum ar fi, de exemplu, otelul). Cimentul este un liant hidraulic obtinut prin prelucrarea materiei prime si care, in amestec cu nisipul, pietrisul sau piatra sparta si apa, formeaza betonul. Agregatele de inalta calitate cum sunt piatra concasata, pietrisul si nisipul dau betonului volumul necesar. Impreuna cu cimentul, agregatele contribuie la atingerea parametrilor optimi de rezistenta la compresiune, caracteristici diferitelor marci de beton

Upload: carmensiradu

Post on 04-Dec-2015

226 views

Category:

Documents


5 download

TRANSCRIPT

Page 1: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

SC BITUNOVA S.R.L

OBIECT DE ACTIVITATE aceasta clasa include:- fabricarea de clincher, , ciment aluminos, ciment de zgura si alte cimenturi hidraulice asemanatoare.Aceasta clasa exclude:- fabricarea cimenturilor utilizate in stomatologie;- fabricarea mortarelor si betoanelor refractare;- fabricarea articolelor din ciment;- fabricarea betoanelor si mortarelor pregatite pentru a fi folosite;

Betonul gata preparat este livrat proaspat direct la locul unde se realizeaza constructia. Betonul este un material cu foarte multe utilizari in industria constructiilor. Este un material care are costuri scazute per tona de incarcare statica, este usor de utilizat si necesita cheltuieli mici de intretinere. Din punct de vedere ecologic, producerea si transportul betonului necesita o energie totala mai mica decat multe alte materiale de constructii (cum ar fi, de exemplu, otelul).

Cimentul este un liant hidraulic obtinut prin prelucrarea materiei prime si care, in amestec cu nisipul, pietrisul sau piatra sparta si apa, formeaza betonul.

Agregatele de inalta calitate cum sunt piatra concasata, pietrisul si nisipul dau betonului volumul necesar. Impreuna cu cimentul, agregatele contribuie la atingerea parametrilor optimi de rezistenta la compresiune, caracteristici diferitelor marci de beton

Page 2: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

Politica de mediu a SC BITUNOVA S.R.L

Societatea SC BITUNOVA S.R.L. a proiectat si implementat un Sistem de Management de Mediu, in conformitate cu prevederile SR EN ISO 14001 : 2005. Prin acest sistem se demonstreaza vointa si capacitatea managementului de la SC BITUNOVA S.R.L. de a controla efectele semnificative ale proceselor tehnologice si impactul asupra mediului inconjurator.

Noi SC BITUNOVA S.R.L. dorim sa ne imbunatatim continuu performantele prin controlul impactului activitatilor noastre in toate etapele producerii de ciment, betoane si agregate.

Principalele obiective ale politicii in domeniul protectiei mediului sunt:

• reducerea impactului activitatilor asupra mediului inconjurator;

• minimizarea posibilitatilor de producere a unor incidente si accidente prin coordonarea eficienta a activitatilor;

• implicarea personalului pana la nivel de muncitor in activitatile de reducere a impactului asupra mediului;

• corelarea politicii de mediu cu cea din domeniul calitatii, precum si cu celelalte politici ale societatii (politica financiara, de productie, de personal etc.);

• imbunatatirea continua a activitatii de protectia mediului;

• implicarea conducerii in formarea si motivarea salariatilor in spiritul protectiei mediului.

In vederea atingerii acestor obiective conducerea a stabilit urmatoarele directii de actiune:

• ridicarea nivelului de instruire a personalului in directia protectiei mediului si a reducerii impactului negativ al activitatilor asupra acestuia;

• conformarea cu cerintele legislatiei de mediu romanesti si europene;

• cresterea gradului de recuperare si valorificare a deseurilor;

• cresterea responsabilitatii factorilor de decizie si de executie;

• monitorizarea SMM prin efectuarea periodica de audituri;

• asigurarea transparentei fata de autoritati si de public.

Noi, Conducerea S.C. BITUNOVA S.R.L., ne angajam sa aplicam principiul prevenirii poluarii, a accidentelor si incidentelor de mediu, sa aplicam si sa imbunatatim permanent aceasta politica, sa o facem cunoscuta intregului personal si sa o punem la dispozitia celor interesati.

Page 3: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

Se insarcineaza Responsabilul cu Protectia Mediului al S.C. BITUNOVA S.R.L. sa coordoneze elaborarea si mentinerea la zi a Manualului de Management de Mediu, sa verifice si sa evalueze aplicarea dispozitiilor cuprinse in acesta si sa faca cunoscuta aceasta politica prin instruirea personalului si afisarea procedurilor si instructiunilor la locurile de munca.

Bucuresti 21.04.2008

DIRECTOR GENERAL,

Ing. Andrei Liviu Radu

Page 4: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

S.C BITUNOVA S.R.L

MATERII PRIME, MATERIALE AUXILIARE, UTILITATI- materii prime si materiale auxiliare:

- calcar, marna, pirita, nisip, argila iar ca adaosuri la macinarea cimentului se folosesc: zgura, gips, deseuri de ipsos, tuf vulcanic, fosfogips.- utilitati: - combustibili conventionali: pacura si gaze naturale; - combustibili alternativi: deseuri de lemn, deseuri de hartie, anvelope uzate, deseuri de plastic, deseuri textile, deseuri de la rafinarea petrolului, uleiuri uzate si emulsii, deseuri de lacuri, vopsele, cleiuri, adezivi si solventi, namoluri de la statiile de epurare si de la fabricarea hartiei. - energie electrica, apa industriala, apa potabila.

EMISII- emisii in atmosfera: - principalul poluant sunt pulberile (calcar, marna, cenusa de pirita, „faina”,gips, zgura, clincher, ciment), cu o compozitie si o distributie granulometrica diferita functie de utilajul tehnologic producator si gaze poluante de la fabricarea cimentului, rezultate in urma reactiilor fizice si chimice la care participa materiile prime si combustibilii utilizati.- emisii in apa: - poluanti specifici procesului tehnologic de fabricare a cimentului si poluanti specifici apelor uzate menajere, ce sunt evacuate in emisar ( riul Bicaz).- generarea deseurilor: - din desfasurarea activitatii se genereaza deseuri reciclabile care se valorifica energetic in cuptorul de clincher (anvelope uzate, uleiuri uzate si emulsii, deseuri de lemn si rumegus, namolul rezultat de la curatarea decantoarelor si de la epurarea apelor uzate) si deseuri reciclabile care se valorifica prin terti: deseuri de ambalaje, deseuri din activitatea de intretinere, dezafectare si demolare.

ZGOMOT SI VIBRATII- surse generatoare de zgomot: instalatiile tehnologice in functiune (instalatiile de concasare, mori de faina, benzi transportoare spre mori), statia de compresoare, centrala termica. Substante chimice periculoaseIn laborator se folosesc urmatoarele substante chimice:- acid clorhidric de diferite concentratii; etilen glicol; apa oxigenata; alcool etilic; amoniac; hidroxid de sodiu; hidroxid de potasiu; xilen; natrium hydricum rotulis si alti reactivi in cantitati mici.- conform HG 95 /2003, privind controlul activitatilor care prezinta pericole de accidente majore in care sunt implicate substante periculoase, instalatia de pe amplasament este considerata de risc minor, cu o capacitate de depozitare a pacurii cuprinsa intre 5000-50000t.

UtilitatiApa utilizata in scop tehnologic (pentru raciri de instalatii, nevoi tehnologice si pentru incendiu) este preluata dintr-un put sapat, existent in incinta fabricii.Apa potabila: se asigura din sursa proprie constituita dintr-un put sapat in incinta unitatii.Energie : energia electrica este preluata din sistemul energetic national, pe baza de contract incheiat cu furnizorul de energie.

Page 5: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

Combustibili conventionali:- gaze naturale: sunt preluate din reteaua nationala de gaze din zona, printr-o statie de reglare-masurare SRM - Tasca, pe baza de contract incheiat cu unitatea furnizoare. - pacura: are in dotare 7 rezervoare cilindrice care se alimenteaza in functie de necesitati.

Combustibili alternativi : - *uleiuri uzate si emulsii, anvelope uzate, deseuri de hartie si carton, deseuri de lemn, deseuri plastice, deseuri textile, deseuri din batal (fractie solida si lichida), deseuri de la rafinarea petrolului, deseuri de lacuri, vopsele, cleiuri, adezivi si solventi, namoluri de la statiile de epurare si de la fabricarea hartiei.Se va tine evidenta lunara a apei, energiei si combustibilor utilizati.

Utilizarea materiilor prime si a materialelor auxiliare, a apei, gazelor si energiei se face potrivit consumurilor specifice maxime precizate in documentatia tehnica de sustinere a solicitarii. Se vor lua masuri de minimizarea pierderilor si optimizarea consumurilor specifice.

Conform STAS 12574/87, concentratiile de pulberi totale in suspensie la limita amplasamentului , pentru media de scurta durata (30 min), nu trebuie sa depaseasca pragul de alerta de 0.35mg/mc; pentru probe de lunga durata (24 ore) valorile medii lunare nu vor depasi concentratia maxima admisa (CMA) de 0.15 mg/mc.

Conditii de emisie - Emisiile in aer de la cosurile aferente cuptorului de clincher , instalatiilor tehnologice anexe si de la centrala termica nu vor depasi valorile limita de emisie stabilite in tabelul 4.1.2; intre valorile stabilite de legislatia nationala si BAT se vor respecta cele mai restrictive.- In cazul in care combustibilul utilizat este combustil alternativ, emisiile provenite de la cuptorul de clincher nu vor depasi limitile prevazute in anexa 4 a HG 128/2002, cu modificarile si completarile reglementate de HG 268/2005, privind incinerarea deseurilor. - Daca 40% din caldura rezultata provine din coincinerarea deseurilor periculoase , se vor respecta limitele de emisie conform anexei 7 a HG 128/2002.- datorita conditiilor locale de mediu, pentru protectia avansata a aerului, se impun limite mai stranse pentru emisiile de praf la instalatiile anexe(concasoare si mori).Astfel emisiile in aer de la instalatiile anexa cuptorului nu vor depasi 25 mg/nmc.- Emisiile fugitive de pulberi totale in suspensie si pulberi sedimentabile se vor determina ca imisii la limita amplasamentului; acestea nu vor trebui sa depaseasca valorile stabilite de Standardul de calitate pentru aer ambiental 12574/1987.

MirosuriSurse potentiale de miros pe amplasament sunt:- statia de preepurare a apelor uzate (decantorul de ape menajere INHOFF si paturile de namol);- rampa de descarcare pacura;Conform Standardului National 12574/87-Conditii de calitate pentru aerul din zonele protejate , se considera ca emisiile de substante puternic mirositoare depasesc concentratiile maxime admise atunci cand in zona de impact mirosul lor dezagreabil si persistent este sesizabil olfactiv.Pentru limitarea emisiilor acestor din aceste surse potentiale se impun urmatoarele masuri:

1. Dezinfectarea sau sterilizarea cu clorura de var a apelor uzate si curatarea periodica a decantorului INHOFF;

Page 6: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

2. Mentinerea curata in permanenta a rampei de descarcare a pacurii;

Emisiile de pulberi si de gaze de la sursele de emisie se incadreaza in limitele impuse de legislatia nationala si in limitele BAT

EMISII IN APA

Categorii de ape uzate si poluantii emisi

Nr.crt.

Sursa generatoare

Natura apei Poluanti evacuati in apa

uzata

Mod de evacuare din instalatie,

colectare

Mod de epurare

1. Activitatea de productie si activitati auxiliare

Ape uzate tehnologice

- materii in suspensie- substante consumatoare de oxigen- substante extractibile- metale

-apele preepurate/in stare bruta sunt colectate prin reteaua de canalizare industriala.

-separare mecanica si epurare finala in bazinul de retentie

2. Activitatea administrativa

Ape menajere

- materii in suspensie- substante consumatoare de oxigen

-sunt colectate prin reteaua de canalizare menajera

-preepurare in decantorul INHOFF si epurare finala in bazinul de retentie

3. Precipitatii Ape pluviale(ape coventional curate)

- poluanti antrenati de pe amplasament, in special materii in suspensie, substante consumatoare de oxigen, substante exextractibile

-sunt colectate prin reteaua de canalizare pluviala

-epurare in bazinul de retentie

Mod de epurare, evacuare, valori limita admise la evacuareModul de epurare si evacuare a apelor uzate rezultate pe amplasament, precum si valorile limita admise la evacuare sunt prezentate in tabelul

Nr.crt.

Categoria apei

Modul de epurare,

Caracteristici de calitate

Valoarea limita admisibila si temeiul legal

Page 7: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

evacuare in receptori autorizati

normate VLE Act normativ/Act de reglementare

1.

Ape uzate tehnologice si menajere

-preepurare in decantor- separator + decantorul INHOFF si epurare finala in bazinul de retentie;-evacuare in raul Bicaz;

tempPHSuspensiiCBO5

CCOCrS.extractibileNH4

+

NO3-

NO2-

SulfatiFosfor totalCloruriDetergentiRez.fixIndicatori bacteriologiciBacterii colif.totaleBacterii colif.fecaleStreptococi fecali

300C6,5-8,560,020,070,0522515001,05000,52000

1mil./100cmc

10000/100cmc

5000/100cmc

Autorizatia de Gospodarire a Apelor

RECUPERAREA SI/SAU ELIMINAREA DESEURILOR

Deseurile rezultate din activitate sunt recuperate, in vederea valorificarii sau eliminate, conform operatiunilor prezentate in tabelul

Nr. crt.

Sursa deseului Deseul Optiuni utilizate pentru tratarea lor

1. Activitatea de intretinere si reparatii utilaje destinate fabricatiei cimentului si filerului de calcar

deseuri metalice Sunt folosite in industria metalurgica

covor de banda uzata Este folosit pt. reparatiile interne a utilajelor si valorificare termoenergetica

uleiuri uzate sunt valorificate energetic

deseuri de caramida Sunt folosite pt. fabricarea blocurilor de zidarie la societati terte

Page 8: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

2. Activitatea de expediere a cimentului

saci de hirtie rupti Au valorificare in ind. hirtiei

folie de plastic se preda la agenti valorificatori

3. Activitatea de curatare a decantoarelor si separatoarelor

emulsie ulei/apa provenite din antrenarea in apa a urmelor de produse petroliere de la instalatiile tehnologice

se preda la agenti autorizati in vederea valorificarii

4. Activitatea de curatare a decantorului INHOFF

namol rezultat din decantarea suspensiilor continute in apele menajere

se depune pe paturi de namol

5. Activitate menajera deseuri menajere la halda orasului.

ZGOMOT SI VIBRATII

Activitatile de pe amplasament nu trebuie sa produca zgomote care sa depaseasca limitele prevazute in STAS 10.009/1988, astfel:- la limita zonei functionale a incintei industriale valoarea limita admisa va fi :1. nivelul de zgomot echivalent: 65 dB(A);2. valoarea curbei de zgomot: 60 dB.

Toate utilajele si instalatiile care produc zgomot si/sau vibratii vor fi mentinute in stare buna de functionare. Drumurile si aleile din incinta vor fi intretinute corespunzator.

Anual operatorul va realiza masuratori privind zgomotul generat de activitatile de pe amplasament. La stabilirea planului de masuratori se va avea in vedere in special zonele din incinta SC Carpatcement SA Bicaz aflate in vecinatatea asezarilor umane, conform capitolului 5 Monitorizare.

MONITORIZARE

Conform prevederilor Legii protectiei mediului nr.137/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.34/2002, aprobata prin Legea nr.645/2002, titularul are urmatoarele obligatii:

Page 9: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

- sa realizeze controlul emisiilor de poluanti in mediu, precum si controlul calitatii factorilor de mediu, prin analize efectuate de personal calificat in laboratorul din dotare sau in laboratoare terte, cu echipamente de prelevare si analiza adecvate, descrise in standardele de prelevare si analiza specifice;- sa raporteze autoritatilor de mediu rezultatele monitorizarii, in forma adecvata, stabilita prin prezenta autorizatie si la termenele solicitate;- sa transmita la APM Neamt orice alte informatii solicitate, sa asiste si sa puna la dispozitie datele necesare pentru desfasurarea controlului instalatiei si pentru prelevarea de probe sau culegerea oricaror informatii pentru verificarea respectarii prevederilor autorizatiei.Activitatea de monitorizare a emisiilor si a calitatii mediului se va organiza in cadrul societatii si/sau in colaborare cu laboratoare terte si va fi coordonata de persoane din cadrul unitatii numite cu decizie de catre conducere.

MONITORIZAREA EMISIILOR IN ATMOSFERA

- se va tine evidenta perioadelor de functionare si nefunctionare a instalatiilor de depoluare. In situatia in care aceste instalatii nu functioneaza se impune o monitorizare atenta a emisiilor si oprirea instalatiei in cazul in care acestea depasesc VLE mai mult de 24 de ore .- perioada maxima acceptata pentru opriri, perturbari sau avarii inevitabile ale dispozitivelor de depoluare sau masurare a emisiilor la cuptorul de coincinerare este de 24 de ore.-- in caz de disfunctionalitati la cuptorul de coincinerare combustibili alternativi, se vor respecta perioadele de functionare si conditiile anormale de functionare prevazute in capitolul 8 a HG 128/2002 modificata si completata de HG 268/2004, privind incinerarea deseurilor.- se vor respecta tehnicile de masurare a emisiilor si acuratetea masuratorilor descrise in nota metodologica a Ordinului 462/2002, respectiv Anexa 5 a HG 128/2002 .

Program de monitorizare emisii punctiforme Tabel 1.1

Sursa de emisie

Punctul de

emisie

Noxa Emisa

Metoda de monitorizare Frecventa de monitorizare

masurare

analiza estimare Esatimari din

calcule,bilanturi

Nr. masuratori

Concasor de marna

S1

Filtru cu saci FS11

E1

pulberi Conform

Normelor

Europene sau Normel

or metodol

ogice

Conform Ghidului

national al emisiilor de

poluanti,Apendix 3 ,

Conform BAT,

principii generale de

Calcul pe baza de

coeficienti CORINAI

RBilanturi de masa

Lunarsi la fiecare schimbare

care intervine in instalatie:

-caracteristi

ci combustibil

1/luna

Cuptor de clincher

(combustibil

alternativ)S2

Electrofiltru

ESP41E2

Pulberi totale

1/luna

NOx 1/luna

SO2 1/luna

CO 1/luna

Page 10: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

dinOM 462/199

3,

monitorizare,

Anexa 2 Conform

Standardelor in

vigoare ,Catalogul Standardelor Romane 2004,sectiu

ne Protectia mediului

i- parametri

de ardere,etc

TOC 1/trimes.

Metale 1/anCd+Tl

HgSb+As+Pb+Cr+Co+Cu+Mn+Ni+

VHCl 1/an

HFl 1/an

Dioxine si

benzofurani

1/an

Racitor gratar

S3

Electrofiltru

ESP42E3

Pulberi 1/luna

Moara de ciment nr.1

S4

Electrofiltru

ESP61E4

Pulberi 1/luna

Filtru separatorMoara de

ciment nr.1S5

Filtru cu saciFS66

E5

Pulberi 1/luna

Moara de ciment nr.2

S6

Electrofiltru

ESP62E6

Pulberi 1/luna

Masina de insacuit

S7

Filtru cu saciFS75

E7

Pulberi 1/luna

Cos CT1 cazan Wismancombustibil gaz metan

PulberiNO2

SO2

CO

1/luna

Cos CT2 cazan

PulberiNO2

1/luna

Page 11: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

CR – 16combustibil pacura

SO2

CO

Monitorizarea de impact- este necesara in scopul determinarii concentratiilor de poluanti in aer pe termen scurt si pentru stabilirea ariei de raspandire a poluantilor.

Program de monitorizare noxe Tab.1.2Nr.Crt.

Noxa Frecventa Metoda de analiza utilizata

1Pulberi totale in suspensie

- in conditii normale de functionare - trimestrial

-in situatia de avarie a instalatiilor de depoluare:

-la orice reclamatie ;

- la cererea APM Neamt;

ISO 9096/92 sau

ISO 10155/95 sau

EN 13284-1,2/2001

2 CO

3. Pulberi sedimentabile

- trimestrial STAS 10195/75

4. Metale 1/an Absorbtie atomica

- Amplasarea punctelor de monitorizare , numarul punctelor de control, durata si frecventa luarii probelor se aleg in functie de conditiile atmosferice (directia vantului), conform indicatiilor din STAS 10331-92 – Puritatea aerului; reguli generale de luare a probelor ,la receptorii din zona locuibila, cei mai apropiati de sursa de emisie,

- Se vor utiliza pentru analiza metode recunoscute de Organizatia Internationala de standardizare, Norme Europene sau alte metode echivalente.

MONITORIZAREA EMISIILOR IN APA

Se va realiza monitorizarea calitativa si cantitativa a apei uzate evacuate in riul Bicaz , prin laboratorul propriu sau in colaborare cu laboratoarele de specialitate, pentru poluanti si parametrii mentionati in Autorizatia de Gospodarire a Apelor

Monitorizarea si raportarea emisiilor in apa este prezentata in tabelul 2.1. Tabel 2.1.

Parametru Punct de emisie Frecventa de Metoda de

Page 12: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

monitorizare/Raportare monitorizareDebit Punct de deversare

in emisarConform Autorizatiei de Gospodarirea a Apelor

Dispozitiv de masurare (limnigraf si dispozitiv ISCH)

PH Punct de deversare in emisar

Conform Autorizatiei de Gospodarire a Apelor

PH-metruSR ISO 10523/97

Suspensii Punct de deversare in emisar

Conform Autorizatiei de Gospodarire a Apelor

STAS 6953/81

CBO5 Punct de deversare in emisar

Conform Autorizatiei de Gospodarire a Apelor

STAS/6560/82

Substante extractibile

Punct de deversare in emisar

Conform Autorizatiei de Gospodarire a Apelor

SR 7587/96

Rezidiu fix Punct de deversare in emisar

Conform Autorizatiei de Gospodarire a Apelor

STAS 9187/84

MONITORIZAREA SOLULUI SI APEI SUBTERANE

- Se va realiza monitorizarea calitatii solului, prin efectuarea anuala a unui set de analize, identice cu cele urmarite in Studiul de Evaluare a Riscului, in aceleasi puncte de prelevare a probelor, conform metodologiei prevazute in Ordinul 756/1997.- Valorile inregistrate in Studiul de Evaluare a Riscului vor constitui valori de referinta in aprecierea calitatii solului si a apei subterane de pe amplasament, pentru evaluarile anuale.- Se va efectua anual un set de analize privind continutul namolului provenit din bazinul de retentie si decantorul INHOFF; se vor analiza parametrii urmariti in cadrul investigatiilor din Studiul de Evaluare a Riscului si se vor compara rezultatele cu valorile recomandate in Ghidurile privind Cele Mai Bune Tehnici Disponibile.

MONITORIZAREA ZGOMOTULUI

- Se va realiza anual, printr-un set de masuratori, la limita amplasamentului, in punctele pentru care s-au facut masuratori in cadrul Studiului de Evaluare a Riscului. - Suplimentar, se vor face masuratori de zgomot la limita amplasamentului, in zona concasorului de marna.

Page 13: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

Obiective Tinte1

Profitabilitate economicăUtilizarea deşeurilor camaterial combustibilalternativ la ardereaclinkerului

2 Protec ia s n t iiţ ă ă ăţ popula ieiţ .

Modernizare instala ii deţdespr fuire a concasoruluiă giratoriu

3 Asigurarea resurselor umane ca numar si pregatire profesionala

Asigurarea de personal suficient si bine pregatit profesional si dotari corespunzatoare la toate nivelele

4 Asigurarea celor maibune optiuni pentrutransportul produselor obtinute

Reabilitarea simodernizarea mijloacelor de transport

5 Instruirea personalului in domeniul legislatiei de mediu

Responsabilizarea fiecarui angajat

Responsabilitati (minimum 5 responsabili)

Numele persoanei

Functia Responsabilităţile organizaţionale Interval de timp

Sarcinile cheie de mediu

1 Iliescu Vasile Reprezentantul managementului de varf

Coordoneazã activitatea de identificare si selectare a aspectelor de mediu

Oganizeazã activitatea de reparare si verificare a dispozitivelor de mãsurare si monitorizare

Analizeazã si avizeazã contractele de aprovizionare pentru aspectul calitativ si de mediu

Permanent Elaborarea de rapoarte

Page 14: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

2 Vasilescu Irinel Inginer chimist Elaboreazã fise de securitate pentruprodusele folosite.

semestrial Elaboreazãdocumentatiatehnicã

3 Paraschivescu Ovidiu

Ing tehnolog Asigurã aprovizionarea materiilor primesi a materialelor de la furnizoriagrementati.Asigurã achizitionarea de la furnizori afiselor de securitate si a instructiunilorprivind transportul, manipularea,depozitarea si aspectele ecologice alemateriilor, materialelor, substantelor,mãrfurilor achizitionate.Verificafunctionarea instalatiei

permanent Raporteaza incidentele in Jurnalul de sectie

4 Georgescu Mariana

Logistician Elaboreazã programele de productieUrmãreste respectarea programelor deproductie lansate si a modului deidentificare a produselor.

permanent Verifica daca sunt respectate regulamentele si normele de munca

5 Baran Stefan Gestionar marfa

Rãspunde de depozitareacorespunzãtoare a materiilor prime,materialelor, substantelor toxice sipericuloase.

permanent Intocmeste rapoarte pe baza substantelor periculoase folosite in instalatie si tine evidenta folosirii acestora.

Page 15: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

ProgramObiectiv Tinta Actiune Responsabil Mijloace Termen(e) Monitorizare si

comunicare1 Protec iţ

a s n t iă ă ăţi popula iţei.

Modernizare instala iiţ dedespr fuirăe a concasorului giratoriu

Instalarea si punerea in fuctiune intr-o perioda cat ma scurta a noi instalatii

Mateescu Ionel Inginer chimist

Mijloace financare in valoare de 24000euro

12.04.2010 Dl Mateescu Ionel ,titularul activitatii va monitoriza modul in care se desfasoara operatia de modernizare si comunica sefilor orice neregula aparuta

2 Asigurarea celor maibune optiuni pentrutransportul produselor obtinute

Reabilitarea simodernizarea mijloacelor de transport

Achizitionarea si punerea in functiune a celor

Procedura de raspuns/reactie rapidã in cazul emisiilor accidentale in aer

RESPONSABILITATI GENERALE. PROPRIETAR DE PROCES.

Director GeneralAproba "Planul de prevenire a situatiei de urgenta si capacitate de raspuns".

Sef PM Elaboreazã "Planul de prevenire a situatiei de urgentã si capacitate de rãspuns"

Conducerea unitãtii / sectoruluiAnuntã persoanele cu atributii prestabilite în cazul producerii unei poluãri accidentale.

Anuntã APM, GNM si SGA în momentul producerii poluãrii si dupã eliminarea efectelor acesteia.Actioneazã pentru înlãturarea cauzelor care au provocat poluarea si a efectelor poluãrii. Instruieste personalul cãruia îi revine sarcina de a interveni in cazul unei situatii de urgentã.Proprietar de proces: Coordonator situatii de urgentã pe amplasament

Page 16: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

6.Modul de aplicare a planului pentru situatii de urgentã

Identificarea posibilelor accidente si situatii de urgentã Posibilele accidente si situatii de urgentã se identificã în faza de analizã initialã de mediuprin analizarea tuturor aspectelor de mediu si a impactului provocat de materii prime,materiale, produse, activitãti, atât in conditii normale cât si în conditii anormale si deurgentã: emisii poluante, substante toxice, substante inflamabile, care pot duce laintoxicãri, explozii, incendii... Se întocmeste "Lista punctelor critice din unitate unde pot apãrea poluãri accidentale" (sectii,instalatii, depozite, mijloace de transport, etc), "Fisa poluantului potential" si "Listadotãrilor si materialelor necesare pentru sistarea poluãrii accidentale".Elaborarea "Planului de prevenire a situatiei de urgentã si capacitate de rãspuns" Sefii de sectii stabilesc responsabilitãti si sarcini privind stabilirea planurilor de urgentãsi coordonarea acestora în cazul aparitiei lor. Sefii de sectii stabilesc "Planul de prevenire a situatiei de urgentã si capacitate derãspuns" luându-se în considerare toate punctele din "Lista punctelor critice din unitate deunde pot proveni poluãri accidentale":- mãsuri pentru limitarea si reducerea impactului;- plan de evacuare;- plan de hidranti; - asigurarea asistentei medicaleSe stabilesc dotãrile necesare pentru prevenirea producerii unei poluãri accidentale saupentru înlãturarea efectelor acesteia, precum si componenta colectivului constituit pentrucombaterea poluãrii accidentale pe sectoare si pe unitate si se are in vedere sã se includãpersoane ce pot fi anuntate în timp util si a cãror prestare sã fie corespunzãtoare sieficientã:- materiale necesare, echipamente;- extinctoare;Se instruieste personalul cãruia îi revine sarcina ducerii la îndeplinire a prevederilorplanului. Se efectueazã simulãri pentru verificarea însusirii modului de interventie în cazul uneisituatii de urgentã, în urma cãrora se întocmesc procese verbale de simulare.

Modul de actionare in cazul producerii unei poluãri accidentalePersoana care observã fenomenul, anuntã imediat conducãtorul zonei (sectiei) si al unitãtii. Conducerea sectiei sau a unitãtii dispune: Anuntarea persoanelor sau a colectivelor cu atributii prestabilite pentru combatereapoluãrii, în vederea trecerii imediate la mãsurile si actiunile necesare eliminãrii cauzelorpoluãrii si pentru diminuarea efectelor acesteia.

Colectivul pentru combaterea poluãrii accidentale actioneazã pentru:Eliminarea cauzelor care au provocat poluarea accidentalã, în scopul sistãrii ei;Limitarea si reducerea ariei de rãspândire a substantelor poluante;Îndepãrtarea, prin mijloace adecvate tehnic, a substantelor poluante;Colectarea, transportul si depozitarea intermediarã în conditii de securitatecorespunzãtoare pentru mediu, în vederea recuperãrii sau, dupã caz, a neutralizãrii ori

Page 17: 121851266 Istemul de Management de Mediu Al Unei Intreprinderi Industriale

distrugerii substantelor poluante;

În cazul unei poluãri accidentale la folosintele de apã în care se constatã cã fortele simijloacele disponibile în unitate nu sunt suficiente pentru sistarea poluãrii si/saueliminarea efectelor acesteia, se solicitã sprijinul SC BETONPRIOECT SA cu care esteîncheiat un protocol de colaborare.În caz de fortã majorã, conducerea unitãtii va dispune oprirea functionãrii unor instalatiisau sectii de productie, care contribuie la generarea, în continuare a poluãrii accidentale.Dupã eliminarea cauzelor poluãrii accidentale si dupã îndepãrtarea pericolului rãspândiriisubstantelor poluante, conducerea unitãtii va informa APM, GNM si SGA Slatina asuprasistãrii fenomenului.

Actualizarea planului de prevenire a situatiei de urgentã si capacitate de rãspunsDupã producerea unui eveniment, cauzator de poluare, conducerea analizeazã în detaliu, sub toate aspectele:Cauzele poluãrii accidentale;Stabileste mãsuri tehnico-organizatorice pentru prevenirea altor accidente nedorite;Necesitatea modificãrii sau completãrii tehnologiilor de fabricatie, ale instalatiilor,dotãrilor, etc. tinînd cont de experienta dobânditã în cursul evenimentului consumat.

"Planul de prevenire a situatiei de urgentã si capacitate de rãspuns" va fi actualizat în functie de aparitia unor noi puncte critice si dupã fiecare eveniment cauzator de poluare (dacã se impune).