110 144 mesaj bruxelles martie 2006

7
MINISTERUL SANATATII BIROUL DE PRESA Str. Cristian Popisteanu, nr.1-3, sector 1, Bucuresti Tel: +04 021307.25.14, 314.19.12; Fax: 307.25.13 Bucuresti, 23.03.2006 MATERIAL BRUXELLES Stimat auditoriu, Guvernul României a început o amplă reformă în sistemul sanitar românesc. La sfarsitul anului trecut noua echipă de conducere a Ministerului Sănătăţii a lansat pachetul legislativ privind reforma în Sănătate în urma unor ample dezbateri publice care au durat peste patru luni de zile. Prin aplicarea pachetului legislativ privind reforma în domeniul sănătăţii se doreşte, în primul rând, ameliorarea calităţii serviciilor medicale. Vrem ca oamenii care au nevoie de asistenţă şi îngrijire medicală şi ajung în unităţi spitaliceşti sau medicale să beneficieze de servicii mai bune. Al doilea obiectiv al pachetului legislativ este lupta împotriva corupţiei din sistem prin separarea clară a funcţiilor manageriale de cele profesionale. Urmărim să eliminăm acest uriaş conflict de interese care se realizează prin cumulul de funcţii. Şi asta pentru că, de multe ori am constata că, din cauza incapacităţii fireşti, umane, de a ocupa două poziţii cheie şi anume aceea

Upload: ivonicht

Post on 11-Dec-2015

214 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

mar

TRANSCRIPT

Page 1: 110 144 Mesaj Bruxelles Martie 2006

MINISTERUL SANATATIIBIROUL DE PRESA

Str. Cristian Popisteanu, nr.1-3, sector 1, Bucuresti

Tel: +04 021307.25.14, 314.19.12; Fax: 307.25.13

 

Bucuresti, 23.03.2006

 

MATERIAL BRUXELLES

Stimat auditoriu,

Guvernul României a început o amplă reformă în sistemul sanitar românesc. La sfarsitul anului trecut noua echipă de conducere a Ministerului Sănătăţii a lansat pachetul legislativ privind reforma în Sănătate în urma unor ample dezbateri publice care au durat peste patru luni de zile.

Prin aplicarea pachetului legislativ privind reforma în domeniul sănătăţii se doreşte, în primul rând, ameliorarea calităţii serviciilor medicale. Vrem ca oamenii care au nevoie de asistenţă şi îngrijire medicală şi ajung în unităţi spitaliceşti sau medicale să beneficieze de servicii mai bune.

Al doilea obiectiv al pachetului legislativ este lupta împotriva corupţiei din sistem prin separarea clară a funcţiilor manageriale de cele profesionale. Urmărim să eliminăm acest uriaş conflict de interese care se realizează prin cumulul de funcţii. Şi asta pentru că, de multe ori am constata că, din cauza incapacităţii fireşti, umane, de a ocupa două poziţii cheie şi anume aceea de a-ţi exercita pe deplin funcţia medicală şi în paralel funcţia managerială, amândouă au avut de suferit. Consecinţa este de multe ori o calitate a managementului discutabilă şi o gestiune proastă din punct de vedere administrativ şi financiar a unităţilor spitaliceşti. Ultimele verificări efectuate evidenţiază că, există numeroase unităţi spitaliceşti în care sunt costuri uriaşe din cauza defecţiunilor „grave” de management.Astfel, pachetul de legi de reformă a sănătăţii promovează o separare clară a   responsabilităţilor pentru a da posibilitatea medicilor să facă medicină şi celor care au făcut studii economice şi manageriale să conducă din punct de vedere economic aceste unităţi. Legea Sănătăţii promovează pe lângă reforma instituţională în domeniul sănătăţii, şi pregătirea continuă a personalului medical şi realizarea

Page 2: 110 144 Mesaj Bruxelles Martie 2006

medicinii de urgenţă prin sistemul naţional de urgenţă şi de prim ajutor calificat. Acest pachet legislativ include prevederi pentru dezvoltarea sistemului de asigurări voluntare de sănătate şi pentru creşterea finanţării în sistemul naţional de sănătate, în vederea realizării infrastructurii şi programelor naţionale de sănătate.Avem ca obiectiv dezvoltarea mai multor programe naţionale noi. De acestea se va ocupa o Agenţie specială de programe pe care o vom înfiinţa. Un exemplu de program pe care îl are în vedere noua reformă este acela privind transplantul. Se vor acorda mai multe fonduri de la bugetul de stat pentru deruarea acestui program.

Reforma in sanatate are, de asemenea, ca obiectiv esential cheltuirea eficienta a resurselor existente. Alocarea fondurilor se va face diferit decat pana acum: se vor acorda mai multi bani pentru prevenirea imbolnavirilor şi mai putini la spitale, cele mai mari consumatoare de fonduri. Neajunsurile sistemului sanitar, care a functionat până acum prost, vor fi eliminate, şi oamenii vor putea sa simta primele efecte pozitive in trimestrul patru al acestui an.

Pacienţii vor putea simţi îmbunătăţirea adusă de reformă încă de la nivelul medicului de familie. La rândul lui mai bine plătit, în funcţie de îngrijirea pe care o acordă asiguraţilor de pe lista sa.Medicii de familie vor trebui să ia legătura permanent cu cetăţenii pe care îi au pe listă şi să le presteze o gamă de servicii. Vorbim aici în primul rând de partea profilactică. De regulă ne uităm la oameni când sunt bolnavi si când ajung la spital, când sunt acasă ca să prevenim o îmbolnăvire n-o facem.

Perioada de spitalizare se va reduce. Dupa interventiile chirurgicale, de exemplu, pacientii care nu au pe nimeni vor putea fi ingrijiti la domiciliu, fie de catre medicul de familie, fie de catre un asistent comunitar.

Promovarea pachetului legislativ privind reforma în sistemul sanitar reprezintă un pas important în îndeplinirea angajamentelor asumate de actualul Guvern, în acest domeniu, prin Programul de guvernare. În proporţie de 90% pachetul de legi transpune prevederile Programului de guvernare în ceea ce priveşte domeniul sănătăţii. Timp de 52 de zile a avut loc „cea mai amplă dezbatere publică” a unui pachet legislativ privind reforma în sistemul de sănătate.

Page 3: 110 144 Mesaj Bruxelles Martie 2006

Legea privind reforma în domeniul Sănătăţii a fost adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului României în Parlament.

Reforma sistemului sanitar înseamnă şi reformarea sistemului de sănătate mintală din România.Sănătatea mintală reprezintă în acest moment o prioritate naţională asumată, atât din punct de vedere medical, social, cat si politic. Guvernul român, prin institutiile sale (Ministerul Sanatatii, Ministerul Justitiei, Ministerul Administratiei si Internelor, Protectia Copilului, Secretariatul pentru bolnavi cu handicap, Asociatia de Lupta pentru drepurile Omului,etc) a demarat reforma în sistemul de sănătate mentală şi face eforturi pentru a remedia situaţia din acest domeniu.

Cu toate ca autorităţile romane au fost preocupate in ultima perioada de domeniul sanatatii mintale, progresele, mai ales, in ceea ce priveste asigurarea de ingrijiri adecvate in cadrul institutiilor si a serviciilor comunitare alternative pentru persoanele cu disabilitati mintale nu sunt la nivelul standardelor europene.

În prezent, există destule deficiente in ceea ce priveste ingrijirile specializate si sprijinul acordat, atat pentru copiii cat si pentru adultii cu disabilitati mintale. Aceste deficienţe sunt cunoscute autorităţilor sanitare, care doresc să le elimine într-o perioadă cât mai scurtă cu putinţă.

Pentru realizarea reformei din sistem, Ministerul Sănătăţii a luat o deja şi o serie de măsuri:

- În acest an, Ministerul Sănătăţii a alocat mai multe fonduri pentru acest sistem. Fondurile alocate Programului Naţional de Psihiatrie au crescut de 5 ori, de la 20 miliarde lei la 100 miliarde lei. Banii sunt utilizaţi pentru relizarea a 8 centre pilot de sănătate mintală comunitară, reabilitarea parţială a 6 spitale de psihiatrie ale MS.

- A fost elaborată Strategia Naţională în domeniul sănătăţii mintale - A fost realizat, cu asistenţă europeană, un Plan naţional de acţiune

în sănătatea mintală. Acesta prevede termene şi responsabilităţi exacte ale celor din sistem pentru perioada 2006-2008. Planul de acţiune prevede mutarea centrului de greutate de la asistenţa spitalicească către asistenţa comunitară.

Page 4: 110 144 Mesaj Bruxelles Martie 2006

- De asemenea, reprezentanţii MS a finalizat normele de aplicare ale Legii privind sănătatea mintală. Acestea vor rezolva aspectele legate de drepturile omului sesizate de către organismele internaţionale.

- Este în curs de înfiinţare un centru naţional de sănătate mintală. A fost deja elaborat Ordinul privind înfiinţarea Centrului Naţional de Sănătate Mintală ca unitate strategică în domeniu a Ministerului Sănătăţii

- Vor fi reevaluate toţi bolnavii aflaţi în instituţiile de psihiatrie şi cele aflate în subordinea ANPH din ţară. Deja a fost elaborat în acest sens un ordin al ministrului Sănătăţii.

- Reprezentanţii MS au elaborat şi vor prezent în perioada imediat următoare Guvernului României un Memorandum privind necesităţile de finanţare a sistemului de psihiatrie.

- Ministerul Sănătăţii este preocupat de creşterea numărului de specialişti şi de formarea profesională a celor din someniu. Astfel, a fost elaborat deja un Ordin privind organizarea în regim de urgenţă a unui rezidenţiat de psihiatrie pentru specializarea a 300 de medici psihiatri care să acopere deficitul de necesar. De asemenea, va fi revizuită curicula de pregătire ăn rezidenţiatul de psihiatrie. Se va pune accent pe aspectele legale şi respectarea drepturilor omului în vederea schimbării menalităţilor în societate şi sistem.

- Ministerul Sănătăţii are în acest moment o strategie pentru pregătirea directorilor din unităţile psihiatrice şi a personalului mediu de îngrijire.

- Includerea bolnavilor în societate. Împreună cu Asociaţia Jurnaliştilor din Domeniu Medical în vederea promovării programele de destigmatizare prin care bolnavii cu afecţiuni psihice vor fi incluşi în societate.

- Sunt în curs de înfiinţare a 50 de centre de asistenţă medicală comunitară, prin transformarea laboratoarelor de sănătate mintală. Prin aceste centre se va realiza inserţia socială a bolnavilor psihici în sensul modern al terapiei în societate.