10 idei de obiective pentru 2013

Upload: florynmarius123

Post on 16-Oct-2015

14 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

10 Idei de Obiective Pentru 2013

TRANSCRIPT

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 2

    CUPRINS

    Obiectivul nr. 1: Trezete-te zilnic la via... n doar 10 minute.........................................Pag. 5

    Obiectivul nr. 2: Cele 15 Minute care te mpiedic s lucrezi peste program.................Pag. 8

    Obiectivul nr. 3: Cum s faci fitness pentru neuronii ti..................................................Pag. 11

    Obiectivul nr. 4: Bani albi pentru zile negre.......................................................................Pag. 14

    Obiectivul nr. 5: Recunotina arma secret mpotriva emoiilor negative...................Pag. 18

    Obiectivul nr. 6: Atenia nedivizat - vesta de salvare pentru relaiile tale......................Pag. 22

    Obiectivul nr. 7: Auditul buclelor deschise........................................................................Pag. 25

    Obiectivul nr. 8: Cine nu nva din greeli este condamnat s le repete.........................Pag. 29

    Obiectivul nr. 9: Valorile personale busola care te ghideaz ctre succes..................Pag. 33

    Obiectivul nr. 10: Ce ai face dac ai mai avea doar o zi de trit?.....................................Pag. 37

  • Pagina 3

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Viaa seamn mai curnd cu un bufet suedez dect cu un restaurant obinuit. Mai nti plteti i abia apoi guti din mncare. (Brian Tracy)

    Din experiena mea de coaching dar, mai ales, din experiena personal am observat c muli dintre noi avem tendina s credem c vom plti preul dup ce am trit succesul... mai precis, dup ce am gustat din mncare.

    Este ca i cum am sta n faa unei sobe i am spune: Mai nti d-mi puin cldur i apoi o s aduc i nite lemne.. Dar, aa cum spunea odat i Zig Ziglar: Ascensorul care duce ctre succes nu funcioneaz. ns scrile sunt ntotdeauna disponibile.... atta vreme ct tii, cu certitudine, la ce etaj vrei s urci.

    Imagineaz-i c soseti la periferia unui mare ora i c trebuie s ajungi cu maina la se-diul unei firme unde urmeaz s susii un interviu pentru un post pe care i l-ai dorit de muli ani de zile i despre care tii c te-ar face mplinit.

    Dar, iat cum st treaba: nu exist indicatoare, nu ai o hart a oraului i nici un Smartpho-ne cu o aplicaie GPS instalat. De fapt, tot ce ai este o descriere foarte general a sediului respectiv... o cldire nalt cu zece etaje care are toate faadele acoperite cu sticl.

    ntrebarea pe care i-o pun este urmtoarea: Ct timp crezi c o s i ia s gseti cldirea respectiv fr hri i indicatoare rutiere?

    Rspunsul este: Probabil, toat viaa. Dac vei gsi vreodat cldirea respectiv, va fi numai printr-un noroc. Sun destul de trist dar, din pcate, acesta este modul n care majo-ritatea oamenilor i triesc viaa... cltorind ntr-o lume necartografiat i nemarcat. Acest lucru echivaleaz cu a porni la drum fr obiective bine stabilite.

    i am pus special accentul pe cele 3 cuvinte pentru c, foarte muli dintre noi credem c avem deja obiective stabilite cnd, de fapt, nu e vorba dect de o serie de dorine sau visuri cum ar fi: S fiu fericit., S am muli bani. sau S am o frumoas via de familie..

    ns acestea nu sunt deloc nite obiective. Sunt doar simple fantezii, comune tuturor. Un obiectiv este complet diferit de o dorin. Este limpede, scris i specific. Poate fi descris repede i cu uurin unei alte persoane.

    i, cel mai important lucru, l poi msura i poi astfel s afli dac l-ai realizat sau nu. Pentru c degeaba ai un obiectiv foarte bine stabilit dac nu iei nici o aciune pentru ndeplinirea acestuia.

    Atunci cnd iei o decizie de a-i schimba o serie de obiceiuri sau convingeri care te mpiedi-c s ai o via mplinit este necesar s i acionezi.

    Dac nu exist aciune nseamn c nu te-ai decis cu adevrat.

  • Pagina 4

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Aadar, ceea ce vreau s i ofer, prin intermediul acestui E-Book (n afar de cele 10 obiec-tive super mito care i vor crete cu certitudine gradul de satisfacie pe care l resimi n viaa ta) sunt rspunsurile la urmtoarele dou ntrebri:

    1. Cum se formuleaz un obiectiv? Dac citeti cu atenie titlurile celor 10 obiective pe care urmeaz s i le prezint n continuare vei descoperi tiparul pe care l poi folosi, nce-pnd din acest moment, pentru a-i reformula dorinele i visurile pe care le ai pentru anul 2013.

    2. Cum se formuleaz un plan de aciune? Astfel nct, odat ce ai identificat tiparul i i-ai stabilit obiectivele, acestea s nu rmn doar simple cuvinte aternute ntr-o agend pe care s le reciteti cu frustrare la sfritul anului 2013 ntrebndu-te De ce nu am reuit s le ndeplinesc?

    i doresc lectur plcut i practic intensiv!

    Dan

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 5

    Obiectivul nr. 1Trezete-te zilnic la via...

    n doar 10 minute

  • Pagina 6

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Imagineaz-i urmtorul scenariu:

    Te trezeti de diminea... dup ce ai apsat butonul de snooze (amn) la ceasul cu alarm de vreo 5 ori. Deschzi ochii... te confruni cu ecranul ceasului care i spune Iar o s ntrzii la serviciu!.

    Aa c sari din pat, te duci n buctrie, te rsteti la partenerul de via pentru c nu te-a trezit atunci cnd trebuie... Iei o gur de cafea, te speli repede pe dini, te mbraci cu ce g-seti la ndemn, te urci n main i...

    Imediat cum ajungi la serviciu simi c i vine s pui capul pe birou i s dormi.

    Cunoti pe cineva care pete asta n mod frecvent? :) Ce coinciden! i eu am cunoscut pe cineva muli ani la rnd...

    i, din proprie experien i spun c e unul dintre cele mai neplcute moduri de a te trezi.

    Uite ce i propun n schimb:

    Dup ce te trezeti din somn, acord-i timp 10 minute pentru a te trezi efectiv la via prac-ticnd cteva exerciii de stretching, mai uoare sau mai dificile, n funcie de nivelul tu de rezisten.

    Aceste 10 minute i vor da un restart la metabolism astfel nct s te ncarci cu energie nc de la prima or.

    Sunt sigur c ai i tu colegi care fr 2 cafele nu au nici o ans s funcioneze ok nainte de ora 10. Tu poi fi n form nc de la ora 7 dimineaa!

    Un alt beneficiu al acestor exerciii este c i stabilesc ritmul circadian, te ajut s te relaxezi i i pstreaz inima ntr-o stare bun de funcionare.

    Ca s te pregteti ai nevoie de urmtoarele:

    - O mbrcminte lejer, ca s nu te nclzeti prea tare i apoi s transpiri.

    - Un covor fitness sau o ptur mai groas pe care s stai n timp ce faci exerciiile ca s nu pui presiune pe coloana vertebral.

    - Un Mp3 player sau un Smartphone de pe care poi asculta cari audio sau muzic de relaxare. Aceast combinaie de activitate fizic i educaie din cari audio i d ocazia s asculi echivalentul unei cri de 200 de pagini n 15 sesiuni de cte 10 de minute.

    Asta nseamn c pe lng beneficiul de a-i trezi corpul la via n aceste 10 minute, ntr-un an poi acumula informaie echivalent cu cea din 50 de cri.

    - i mai ai nevoie de un... ceas detepttor mai puternic din punct de vedere sonor :) i care s nu aib un buton de snooze.

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 7

    Cum fac asta?

    1. Google i YouTube exerciii de stretching.

    Alege-le pe cele care sunt potrivite condiiei tale fizice actuale i nu pe cele care i-ar cauza o febr muscular care te-ar mpiedica a doua zi chiar s te mai ridici din pat. Uit-te la ct mai multe filmulee de pe Youtube i practic exerciiile odat cu persoana din videoclip. Avantajul filmuleelor este c poi nva, n mod vizual, care este postura corect pe care trebuie s o ai astfel nct aceste exerciii s fie ct mai eficiente pentru tine.

    2. Trezete-te cu 15 minute mai devreme.

    Pune-i noul ceas detepttor s sune cu 15 minute mai devreme dect de obicei dar ai grij ca sonorul alarmei s fie suficient de puternic nct s te trezeasc pe tine dar nu i pe ceilali din cas astfel nct s nu le deranjezi somnul.

    3. mbrac-te n hainele de lucru.

    Rezist tentaiei de a mai moi pentru nc 5 minute. D-te imediat jos din pat i schimb-te n echipamentul sportiv pe care deja i l-ai pregtit cu o sear nainte i i l-ai pus la vedere.

    4. Respir profund i realizeaz exerciiile lent.

    - E important s respiri abdominal, adic s i umfli burta i s ai astfel o inspiraie profund care pune n micare limfa, care la rndul ei elimin toxinele din corp. Prin contrast, munca de birou predispune la o respiraie superficial din partea superioar a plamnilor.

    - De asemenea, pentru confortul tu de a doua zi, nu te grbi i nu te fora. Dac nu poi (nc) s i atingi vrfurile picioarelor cu minile este ok. Oprete-te atunci cnd simi durere sau orice fel de disconfort.

    Cel mai bun moment pentru a practica acest obicei este, dup cum i-am precizat anterior, dimineaa, nainte de a pleca la job. Aloc-i aceste 10 minute i i garantez c vei avea o energie debordant pentru tot restul zilei.

    E important s ncepi ziua cu ceea ce faci pentru tine pentru c altfel ai anse s i se aglo-mereze programul, s apar urgene i s fii nevoit s sari peste timpul pe care i l-ai alocat ie. Dimineaa nu sunt urgene pentru c toi ceilali dorm :)

    tiai c...

    Activitatea fizic practicat dimineaa crete nivelul colesterolului bun, ce joac un rol impor-tant n reducerea tensiunii arteriale crescute?

    Cel mai interesant i benefic aspect pentru tine este c aceste exerciii pot nlocui cafeaua de diminea pentru c au acelai efect asupra organismului tu.

  • Pagina 8

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Obiectivul nr. 2Cele 15 minute care te mpiedic

    s lucrezi peste program

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 9

    Generalul Dwight D. Eisenhower, dup succesul invadrii Normandiei din Al Doilea Rzboi Mondial, a fost ntrebat n legtur cu procesul de planificare detaliat a misiunii. El a rs-puns: Planurile au fost inutile, dar planificarea indispensabil. Nici un plan nu supravieuie-te primului contact cu inamicul.

    Cel mai probabil... dac nu lucrezi la MAPN, SRI sau alt instituie din 3-4 litere... c te n-trebi ce legtur are planificarea n prag de rzboi cu sarcinile mele de zi cu zi?

    Adevrul este c toi oamenii de succes lucreaz dup planuri scrise sau, i mai bine spus, gndesc n scris.

    Cele mai mari cuceriri ale omenirii, de la construirea piramidelor pn la marile operaiuni industriale ale epocii moderne, au fost precedate i nsoite de planuri detaliate, schiate cu atenie i gndite de la nceput pn la sfrit mai nainte de a fi ncepute.

    n realitate, fiecare minut petrecut cu planificarea economisete 10 minute n execuie. De aceea, oamenii care spun c sunt prea ocupai pentru a planifica din timp trebuie s se pregteasc pentru greeli deloc necesare i pentru pierderi de timp, bani i energie.

    Pe bun dreptate se spune c Eecul planificrii nseamn planificarea eecului..

    Ca s te pregteti ai nevoie de urmtoarele:

    - O agend rezistent i suficient de mare nct s nu te chinui s scrii puchinit i, n ace-lai timp, suficient de mic nct s o poi lua cu tine peste tot.

    - Un pix, un creion, un stilou sau un alt instrument de scris care i este confortabil.

    - i mai ai nevoie, eventual, i de o fereastr prin care s te poi uita contemplativ atunci cnd simi c te prsete inspiraia :)

    Cum fac asta?

    1. Izoleaz-te de orice stimul extern.

    Pentru 15 minute, ia-i agenda i instrumentul de scris i mergi ntr-o camer unde nu exis-t telefoane, televizoare sau orice alte obiecte care s i distrag atenia (dar care s aib totui o fereastr).

    i poi ruga membrii familiei s i ofere aceste 15 minute astfel nct s i poi scrie priorit-ile pentru a doua zi.

    2. Gndete n scris.

    Alctuiete o list cu tot ceea ce i vine n minte n legtur cu ce anume trebuie s faci a doua zi. Nu omite nimic.

  • Pagina 10

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    3. Organizeaz lista dup prioriti i dup succesiune.

    Care e cea mai important sarcin sau activitate? Care e a doua? Ce trebuie fcut mai n-ti? i aa mai departe.

    4. Organizeaz activitile n funcie de intervalul orar.

    Determin de ct timp ai nevoie pentru a finaliza fiecare sarcin.

    5. Ia-i agenda peste tot dup tine.

    Primul motiv pentru care este important s faci acest lucru este pentru c, n acest fel, ai ocazia s bifezi sarcinile finalizate. ns cel mai important motiv este pentru c i ofer opor-tunitatea s i revizuieti ntotdeauna planul realizat atunci cnd primeti informaii noi sau cnd lucrurile nu merg aa cum te-ai fi ateptat.

    Fii pregtit s schimbi ceva, dac este nevoie.

    Cel mai bun moment pentru a practica acest obicei este seara, cu 1 or nainte de cul-care. Aloc-i aceste 15 minute i i garantez c vei ajunge, n scurt timp, s termini proga-mul de lucru la ora indicat n contractul de munc... i nu mai trziu :).

    tiai c...

    Acum mai mult de 30 de ani, revista Inc. a iniiat un stdiu asupra a 50 de companii aflate la nceput de drum. Jumtate din ele au petrecut cteva luni pentru crearea unor planuri de afaceri complete, nainte de a ncepe operaiunile.

    Cealalt jumtate a acestui grup a nceput fr planuri de afaceri detaliate i a reacionat pur i simplu la evenimente, pe msur ce acestea au aprut n operaiunile zilnice din re-spectivul dimeniu de afaceri. Doi sau trei ani mai trziu, cercettorii au revenit pentru deter-minarea nivelurilor de succes i profitabilitate ale acestor companii.

    Ceea ce au aflat a fost foarte interesant. Companiile care ncepuser operaiunile cu planuri de afaceri clare erau mult mai profitabile dect cele care ncepuser n mod spontan care acum se duceau la fund.

    ns poate cel mai important lucru a fost scos la iveal atunci cnd fondatorii afacerilor care nregistrau acum succes au rspuns la ntrebarea: Ct de des v raportai la planul dum-neavoastr strategic n operaiunile de zi cu zi?.

    Aproape n toate cazurile, managerii i directorii nu-i mai aruncaser privirea asupra pla-nului strategic de cnd acesta fusese finalizat. Odat fcut, l-au pus ntr-un sertar i rar l-au mai revzut pn n anul urmtor, cnd au trecut iari prin procesul de planificare strategi-c.

    Concluzia este c procesul de planificare a fost cheia succesului pentru acetia.

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 11

    Obiectivul nr. 3Cum s faci fitness pentru neuronii ti

  • Pagina 12

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Cred c tii i tu pe de rost pn acum faimoasele anunuri publicitare care fac parte din Pentru sntatea dumneavoastr.... Ei bine, dup opinia mea, au uitat s promoveze un mesaj foarte important i anume:

    Pentru sntatea dumneavoastr, citii minim 20 de minute pe zi!

    Dac CNA-ul tot i-a dorit s lanseze aceast campanie denumit Pentru un stil de via sntos m ntreb de ce numai inteligena fizic a fost targetat prin aceste anunuri.

    Pentru c, pn la urm, lectura zilnic ncetinete declinul cognitiv. Mai precis... te ajut s poi s i aduci aminte i la 80 de ani care este numele nepoilor ti.

    Eficiena i longevitatea neuronilor sunt influenate de gradul lor de solicitare. Prin urmare, depinde doar de noi s ne meninem activitatea cerebral i, implicit, capacitile intelectua-le ct mai mult timp.

    Obiceiuri care au un rol esenial n acest sens sunt acumularea de noi cunotine, precum nvarea unei limbi strine, dar i lectura zilnic de minim 20 de minute.

    Din pcate, ncepnd cu vrsta de 30 de ani, cele mai multe persoane nu mai sunt interesa-te s acumuleze informaii noi (nu-i mai folosesc creierul n activiti complexe) i, inevita-bil, aceast atitudine i pune amprenta negativ asupra capacitii cognitive.

    Este dovedit c, pe msur ce naintm n vrst, creierul nu mai este doritor s caute solu-ii la problemele cotidiene. Aa se face c neuronii pe care nu-i mai solicitm se pierd.

    Ca s te pregteti ai nevoie de urmtoarele:

    - O agend n care i vei nota progresul tu intelectual :)

    - Un pix, un creion, un stilou sau un alt instrument de scris care i este confortabil.

    - O carte... (de la sine neles) care s fie dintr-un domeniu de care eti pasionat (indiferent dac este vorba de romane poliiste sau de enciclopedii n care se descriu toate tipologiile de peti care exist pe planeta noastr albastr).

    - i, dac este cazul, vei mai avea nevoie de o pereche de ochelari sau de lentile de contact ca s poi s i vezi ceea ce citeti.

    Cum fac asta?

    1. Din nou... gndete n scris.

    Propune-i ca, pn la data de 7 ianuarie 2013, s i faci o list cu 10 cri pe care vrei s le citeti pn la sfritul anului. Apoi, lng titlul crilor respective poi s notezi n stoc pentru crile pe care le ai deja n bibliotec i care ateapt prfuite s fie deschise.

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 13

    2. Cumpr-i crile care nu sunt n stoc.

    Identific acele cri pe care nu le ai i gsete librria sau site-ul de unde le poi cumpra i comand-le astfel nct s vin pn la data de 7 ianuarie.

    Exemple de site-uri de unde i poi comanda, n mod rapid, crile pe care i le doreti sunt: www.emag.ro; www.elefant.ro i www.divin.ro.

    3. Organizeaz lista de cri dup succesiune.

    Care este prima carte pe care vreau s o citesc? Dar a doua? i aa mai departe.

    4. Noteaz-i n agend progresul intelectual.

    Mai precis, n fiecare zi, vei scrie la ce pagin ai ajuns din cartea pe care ai nceput s o citeti. Avnd aceast agend te ajut s i asumi responsabilitatea 100% pentru obiectivul setat.

    Cel mai bun moment pentru a practica acest obicei este dimineaa, dup micul dejun i nainte s pleci la serviciu. Aloc-i aceste 20 minute i ai grij i de neuronii ti pentru c, dup cum probabil tii i tu, neuronii nu se regenereaz.

    Mai precis, un neuron mort rmne mort indiferent ct Ginkgo Biloba iei pentru a-i mbu-nti memoria.

    tiai c...

    Din pcate, potrivit unui studiu realizat pe un eantion de 21.000 de adolesceni, cu vrste cuprinse ntre 14 i 16 ani, doar 33,5% din tineri consider lectura o activitate plcut, chiar cool?

    Pe de alt parte, 17% au declarat c s-ar simi chiar jenai dac ar fi vzui de prieteni cu o carte n mn. De asemenea, mai mult de jumtate, 54%, prefer privitul la televizor n dauna lecturii.

    Chiar atept ziua n care CNA-ul va interveni i n aceast problem i va emite i anunuri publicitare care s ne prezinte care sunt beneficiile pentru sntate care se ascund n spa-tele unor pagini de carte.

    i, dac eti printe i vrei s ai copii care ndrgesc cititul, ar ajuta foarte mult s te vad pe tine citind... o carte... nu Libertatea, Gazeta Sporturilor sau ziarul Click.

    Fii un exemplu pentru copilul tu!

    Sau resemneaz-te c vei avea copii fr dor de lectur, care i vor petrece zilele jucndu-se pe calculator i care, n loc s citeasc cele mai mari capodopere scrise pn acum, te vor ntreba: Nu s-a fcut vreun film dup cartea asta?

  • Pagina 14

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Obiectivul nr. 4Bani albi pentru zile negre

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 15

    Nu pot pune deloc bani deoparte. Aceste cuvinte le aud deseori. Unii se dezvinovesc, alii chiar se mndresc cu asta. De ce se ntmpl asta? A pune un ban deoparte pentru zile negre este nc o abilitate subestimat n Romania.

    Bineneles c a putea s intru aici ntr-o dezbatere complex legat de puterea de cum-prare, de inflaie, de scderea salariilor etc. ... i ntr-adevr, toi aceti factori influeneaz capacitatea noastr de a face economii.

    ns opinia mea este c cel mai important motiv pentru care alegem s nu punem bani deo-parte este pentru c economisirea nu este, nu a fost i nu va fi niciodat o activitate plcut. Practic, i refuzi o gratificare imediat n favoarea unei stri de bine din viitor.

    Cnd pui bani deoparte, nu simi nici o plcere imediat. Ai de ales ntre a-i cumpra chiar azi o pereche nou de pantofi sau a pune banii aceia ntr-un cont de pensie frumuic pe care l vei ncasa peste 20 de ani. A-i oferi o plcere azi e mult mai ispititor dect un viitor plcut incert, chiar dac tii c pe viitor rsplata ar fi mai mare.

    Aceast intensitate a plcerii n cazul gratificrii imediate este susinut, i din punct de vedere medical, prin cercetri imagistice care relev ce se petrece n creierul nostru cnd lum hotrri legate de bani.

    Aceste cercetri au artat c, atunci cnd vedem un obiect pe care vrem s-l cumprm, centrii plcerii se activeaz ca sub efectul unei doze de dopamin (substan neurotransmi-toare eliberat de creier).

    La fel, ne face mai mult plcere s obinem civa lei azi dect un profit mare mine. Ct despre un profit n viitorul ndeprtat, acesta trebuie s fie substanial pentru a crea acelai efect entuziast n mintea noastr.

    n zilele noastre, dac i faci o asigurare de via cu component de pensie la 30 de ani i plteti o prim lunar de 100 de lei, la vrsta pensionrii vei avea n cont aproximativ 150.000 lei.

    Dac ns amni acest lucru pn la 40 de ani, suma care se va strnge n contul tu va fi de numai 59.300 lei. Un astfel de exemplu ar trebui s fie foarte convingtor...

    Dar nu este, din pcate...

    O rsplat promis n viitor nu are nici un efect emoional. Rmne la nivelul de abstraciu-ne pentru creier. Chiar dac i spui unui om c va avea un milion de dolari n treizeci de ani de acum ncolo, mintea lui nu va nelege.

    Preferm automat rsplata imediat. Este un sentiment primitiv. n preistorie, cnd hrana se obinea cu mari eforturi, cine nu mnca imediat putea s flmnzeasc a doua zi.

  • Pagina 16

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Din fericire ns... nu ne mai aflm n preistorie aa c soluia este s ne controlm creierul pofticios i s nelegem c economisirea a devenit acum mai necesar dect pe vremea bunicilor notri, care se bazau pe pensia sigur de la stat.

    Ca s te pregteti ai nevoie de urmtoarele:

    - O surs de venit stabil.

    - Cunotine financiare minime (dac tii cum s utilizezi un card eti deja suficient de echi-pat pentru acest obiectiv :)

    Cum fac asta?

    1. F un studiu al pieei bancare.

    Analizeaz ce oferte exist, n acest moment pe pia, n ceea ce privete conturile de eco-nomii. Ce dobnd ofer? Pentru ce perioad? Care sunt formalitile pentru deschiderea unui astfel de cont?

    Dac ai deja un cont curent la o banc anume intereseaz-te care este oferta lor n ceea ce privete contul de economii i compar aceast ofert cu celelalte existente pe pia. Poate c vei ajunge la concluzia c a venit cazul s i schimbi administratorul tu financiar.

    2. Deschide-i un cont (separat) de economii.

    Dup ce ai fcut suficient analiz de teren n domeniu, mergi la banca aleas i deschi-de-i un cont de economii.

    Dac la respectiva banc ai deja un cont curent, spune-i foarte clar reprezentantului bancar c acest cont de economii este separat de acela.

    Mai precis, spune-i persoanei respective c NU vei extrage bani din acest cont.

    Mai mult dect att, spune-i c atunci cnd mergi la bancomat pentru a extrage numerar, NU vrei s ai posibilitatea s scoi bani i din contul de economii.

    3. Scoate-i banii din ciorapi sau de sub saltea.

    Singurul lucru care se va nmuli dac i ii banii n astfel de condiii este numrul de bacterii care se afl pe bancnote i monezi.

    4. Depune lunar 100 RON n contul de economii.

    Poi face acest lucru n mod manual, ca s zic aa. Adic s mergi cu hrtia de 100 RON la banc i s o depui... dar exist i o modalitate automatizat, mai ales dac ai i un cont curent deschis la respectiva banc.

    Ofer-i permisiunea bncii la care ai deschise conturile s extrag lunar, la o anumit dat, 100 RON din contul curent i s l depun n contul de economii.

  • Pagina 17

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Cel mai bun moment pentru a practica acest obicei este imediat cum i-ai primit salariul sau ai ncasat un venit mai mare de 100 RON.

    Dac atepi chiar i o zi, ansele ca tu s i mai doreti s i alimentezi contul de econo-mii scad cu peste 50% pentru c apare acel sentiment al gratificrii imediate care te face s mergi prin diverse magazine i s spargi aproape toi banii ncasai pe principiul te-am vzut, te-am plcut... te-am cumprat.

    tiai c...

    Dac mergi la supermarket doar o dat pe sptmn poi economisi pn la 80 RON n fiecare lun?

    Sau c dac i scoi aparatele electrocasnice din priz atunci cnd nu le mai foloseti poi s economiseti pn la 180 RON pe an?

    Aceste sume pot prea mici acum... dar n 20 de ani de zile vei realiza cu adevrat c fieca-re bnu pe care l-ai pus deoparte a contat.

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 18

    Obiectivul nr. 5Recunotina arma secret

    mpotriva emoiilor negative

  • Pagina 19

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Conform Dicionarului Explicativ al Limbii Romne recunotina este o obligaie moral pe care cineva o are fa de cel ce i-a fcut un bine.

    Fr suprare fa de maetrii de la Academia Romn care au ntocmit aceast carte, m simt nevoit s precizez c recunotina nu este, nu a fost i nu va fi niciodat o obligaie de nici un fel, pentru nimeni.

    Recunotina este puterea de a ne bucura de ceea ce avem de copilul care ne zmbete, de o zi de soare sau de un pahar de vin bun.

    ntr-un fel, este opusul generozitii. Dac generozitatea este plcerea de a drui, re-cunotina este puterea de a primi. Recunotina nu are nimic de dat. Ea nu ofer dect bucuria de a primi.

    Recunotina nu nseamn serviciu contra serviciu. Din contr, recunotina este o stare de graie a prezentului. Pentru a fi recunosctor, nu pot fi dect n prezent, i m bucur de viaa mea aici i acum.

    A fi recunosctor ne ajut s ne concentrm pe lucrurile pozitive din viaa noastr. Mai ales ntr-un moment dificil, ne ajut s vedem partea bun pentru a merge mai departe. Recunotina topete emoiile distructive (frica, furia, tristeea etc.) i ne schimb starea.

    Dar, deseori ne concentrm pe ceea ce nu merge. Iar acest lucru se ntmpl deoarece avem sentimentul c ni se cuvine. Suntem des nemulumii de faptul c nu avem mai muli bani, un loc de munc mai bun sau c nu avem un partener mai atrgtor.

    Suntem frustrai c nu avem viaa pe care noi credem c o meritm sau pe care ar trebui s o avem.

    Recunotina ne ajut s nelegem c nimic nu ne este cuvenit de la sine. Nu e firesc s avem o familie, s avem prieteni, dragoste i sntate n viaa noastr toate acestea sunt daruri pe care muli nu le au.

    Mai mult, exprimarea recunotinei ne ferete de a ajunge n situaia s apreciem ceva de-ct dup ce l pierdem. De exemplu, a ne aprecia sntatea doar dup ce ne-am mbolnvit sau a regreta fostul parterner dup ce ne-am separat.

    Ca s te pregteti ai nevoie de urmtoarele:

    - O agend n care i vei nota zilnic motivele pentru care eti recunosctor.

    - Un pix, un creion, un stilou sau un alt instrument de scris care i este confortabil.

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 20

    Cum fac asta?

    1. Cumpr-i o agend.

    Sugestia mea, din experiena personal i cea a clienilor mei din coaching este s i achizi-ionezi o agend ct mai groas pentru c vei ajunge la finalul acesteia fr s i dai sea-ma.

    2. Exprim-i recunotina n scris.

    Noteaz-i zilnic minim 10 motive pentru care eti recunosctor. Dac te simi lipsit de inspi-raie, permite-mi s i dau cteva exemple:

    Sunt recunosctor pentru prinii mei pentru c mi-au dat ocazia s m nasc, s cresc i s traiesc n aceste vremuri att de interesante

    Sunt recunosctor partenerului de via pentru c este alturi de mine la bine i la greu n aceast miraculoas cltorie prin via.

    Poi s utilizezi acest exerciiu mai ales pentru a dizolva anumite emoii negative pe care le ai la un moment dat. Spre exemplu:

    Sunt recunosctor soului care sforie toat noaptea... pentru c doarme acas cu mine i nu cu altcineva.

    Sunt recunosctoare fiicei mele adolescente care se plnge c trebuie s spele vasele... pentru c nseamn c este acas i nu pe strzi.

    Cel mai bun moment pentru a practica acest obicei este oriunde i oricnd. Poi face acest lucru chiar acum. Te poi opri din citit i i poi aloca 5 minute pentru a scrie minim 10 motive pentru care eti recunosctor.

    Dup ce ai terminat acest exerciiu analizeaz-i puin starea intern. Poi observa vreo diferen (ct de mic ar fi ea) ntre cum te simeai nainte de a scrie motivele i cum te simi acum?

    i poi exprima recunotina i printr-un act de contribuie la creterea strii celui de lng tine. Spre exemplu, o mbriare, un SMS de mulumesc, un e-mail adresat unei persoane dragi.

    Mai mult dect att, recunotina nu trebuie s fie ndreptat, n mod special, ctre exterior. Ea poate s fie exprimat i fa de Sinele Tu Autentic.

    Spre exemplu,

    mi sunt recunosctor pentru c am reuit s mi stpnesc astzi emoiile negative pe care le-am simit datorit faptului c am ntrziat la serviciu.

  • Pagina 21

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    mi sunt recunosctor pentru c fac tot ceea ce mi st n putin pentru a fi un tat mai bun pentru copii mei.

    tiai c...

    Un studiu publicat n ianuarie 2012 n Jurnalul American de Sociologie a demonstrat faptul c practicarea recunotinei diminueaz eliberarea hormonilor asociai cu un comportament agresiv i anti-social?

    Sau c aceast practic reduce riscul depresiei cu pn la 30%?

  • Pagina 22

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Obiectivul nr. 6Atenia nedivizat - vesta de salvare

    pentru relaiile tale

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 23

    Numrul de ore petrecute n compania familiei tale este mai puin important dect calitatea i sufletul depus n ngrijirea relaiei cu acetia. Acest timp alocat efectiv familiei l putem numi timp de calitate n care i oferi copilului tu, partenerului tu de via sau oricrui alt membru al familiei atenia ta nedivizat.

    Mai precis... dac eti n aceeai camer cu copilul tu i tu lucrezi iar el se joac acest lucru nu nseamn c i oferi timp de calitate. La fel, dac te afli n sufragerie alturi de par-tenerul de via i tu te uii la un meci iar ea i calc rufele... din nou... acesta nu ntrunete condiiile timpului de calitate.

    Din pcate ns, majoritatea dintre noi considerm c dac suntem n acelai spaiu fizic cu o persoan drag acest lucru este suficient pentru a ne manifesta afeciunea fa de aceas-ta.

    Pe termen lung, totui, consecinele lipsei de timp i mai ales de comunicare pot afecta se-rios viitorul relaiilor pe care le avem cu membrii familiei noastre. Tocmai pentru acest motiv, sugestia mea ar fi s nlocuim expresia timp de calitate cu atenie nedivizat acordat familiei.

    Ca s te pregteti ai nevoie de urmtoarele:

    - O agend n care s i programezi zilnic timpul petrecut cu cei dragi.

    - Un pix, un creion, un stilou sau un alt instrument de scris care i este confortabil.

    - Creativitate pentru a gsi n fiecare zi noi mijloace de a petrece timp cu familia ta.

    - O atitudine cooperant pentru c scopul acestui obiectiv este s i mbunteti relaiile pe care le ai i nu s ncepi s le ii cuvntarea reprourilor.

    - Capacitatea i mediul propice pentru a le oferi acestora atenia ta nedivizat.

    Cum fac asta?

    1. Programeaz-i timpul personal.

    n fiecare duminic stabilete, mpreun cu ceilali membri ai familiei tale, ntlniri zilnice de cte 60 de minute acas sau n alte locaii (la restaurant, n parc etc.) pentru sptmna ce urmeaz... ntlniri care s in cont att de orarul tu ct i de al acestora.

    2. Deconecteaz-te de la electrocasnice.

    nchide-i telefonul, nchide-i laptopul, nchide televizorul i pur i simplu ndreapt-i atenia doar asupra persoanei sau persoanelor cu care interacionezi.

  • Pagina 24

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    3. Nu sunt permise acuze, ridicarea tonului sau orice alte manifestari care nu apar ntr-o conversaie ntre doua persoane adulte... chiar i n cazul n care petreci timp alturi de copiii tai.

    4. Coninutul ntlnirii e de dorit s cuprind urmtoarele puncte de discuie:

    a) Am apreciat la tine sptmna aceasta... (minim 5 lucruri sau comportamente)

    b) M-ai surprins plcut sptmna aceasta atunci cnd...

    c) M-ai surprins neplcut sptmna aceasta atunci cnd...

    d) Care au fost momentele n care ai fost deranjat de comportamentul meu?

    e) Ce ai vrut s mi transmii cnd ai avut acel comportament?

    f) Care sunt 2 zone n care putem s ne mbuntim relaia?

    g) Cum te pot sprijini s i realizezi obiectivele n urmtoarele 7 zile pn la urmtoarea ntlnire?

    ... i desigur, lista rmne deschis s adaugi alte ntrebri relevante pentru tine n funcie de persoana creia i oferi atenia ta nedivizat.

    Cele mai bune momente pentru aceste ntlniri sunt acelea n care att tu, ct i persoa-nele dragi suntei 100% sigure c putei s v oferii fiecreia atenie nedivizat.

    La ce te ajut aceste ntlniri sptmnale?

    Te ajut s menii o stare de echilibru i armonie n familie pentru c la fiecare 7 zile veri-fici cu persoanele dragi cum a evoluat relaia, care au fost problemele i care sunt soluiile pentru perioada urmtoare.

    Altfel exist riscul s acumulai tensiuni care la un moment dat s scape de sub control i s compromit iremediabil relaiile respective. n acest fel, cea mai grav problem are o vechime de doar 7 zile... i nu 7 luni sau 7 ani...

    tiai c...

    Cel mai simplu mod de a crea conexiune i a hrni relaia cu familia ta este s le dedici pri-mele 15 minute imediat dup ce ai ajuns acas. E esenial s nu te lai atras de ali factori perturbatori i s petreci acele minute discutnd despre cum a decurs ziua, ce provocri ai avut i cum le-ai depit.

    Prin acest comportament ari sprijin i n acelai timp le dai ocazia celorlali s i ofere sprijinul.

    Aceste 15 minute ajung s fac o diferen incredibil n doar cteva sptmni. Testeaz i fii surprins de diferena pe care o fac aceste aparent banale 15 minute...

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 25

    Obiectivul nr. 7Auditul buclelor deschise

  • Pagina 26

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Din momentul n care am intrat n contact cu acest termen (n englez open loops) am devenit un fan nflcrat al ideii

    De ce?

    Pentru c definete, n termeni foarte simpli, modul n care oamenii ncep lucruri pe care nu le mai termin i dei aceste lucruri la nivel contient par uitate

    Subcontientul nu uit nimic i continu s macine n gol o situaie sau un context care nu primete o soluionare. Iar acesta este cel mai nociv mod prin care oamenii i distrug energia, investind n aceste guri negre de energie n care exist doar un sens . dus.

    Las c i vine rndul, nu e cel mai potrivit moment acum, n-am energie sau altele ase-menea, sunt de fapt simptome c numrul buclelor a atins un nivel critic.

    Nu mi mai amintesc cine a zis dar bine a zis . c:

    Nivelul de armonie al unei persoane este invers proporional cu numrul de bucle deschise i lsate n suspans

    i chiar tiind asta, de la idee i pn la aciune, chiar i pentru minea nsemnat nc mul-te luni de agonie n care am crat hangarale pn cnd s-a ntmplat s fac urmtorul lucru:

    Am fcut o list cu toate aceste bucle deschise!

    i pentru c trecutul meu n materie de finane m-a ispitit i-am zis: Auditul buclelor deschise.

    Ca s te pregteti ai nevoie de urmtoarele:

    - O agend n care s i programezi notezi toate buclele pe care le-ai lsat deschise.

    - Un pix, un creion, un stilou sau un alt instrument de scris care i este confortabil.

    - Sinceritate fa de propria persoan pentru c va fi nevoie s descarci, pe hrtie, absolut toate sarcinile i activitile pe care le amni de zile, luni sau poate chiar ani.

    Cum fac asta?

    1. ntocmete o list cu toate lucrurile ncepute i neterminate -mail-ul de trimis clientu-lui care a ntrziat plata, negocierea termenilor cu furnizorul, plata asigurrii de via, evi-dena banilor ncasai i pltii lunar.

    2. ntocmete o list cu toate lucrurile care te deranjeaz i pe care e probabil s nu le fi generat tu direct (o u care scrie, o periu de dini tocit, tocul pantofilor uzat care necesit reparaii, un nasture deirat de la pardesiu, etc.).

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 27

    3. Estimeaza procentul n care aceste bucle sunt ncepute dar neterminate De la 0% la 99%.

    4. Estimeaz timpul necesar astfel nct s poi nchide bucla 100%.

    5. Ia una dintre deciziile urmtoare:

    a) Asum-i c vei finaliza bucla i pui n agend timpul estimat necesar n data cea mai potrivit i o finalizezi !

    b) Delegi altcuiva s nchid bucla gratis sau pe bani (poate fi unui subaltern, unui membru al familiei, unui prieten sau unui furnizor de servicii)

    c) Decizi s nu mai finalizezi acea bucl niciodat i i asumi toate consecinele care decurg de aici.

    d) Decizi s nchizi bucla temporar din lips de resurse sau informaii dar i stabileti n agend data la care vei revizita aceast bucl i vei alege ce msur vei aplica dintre a), b), c) sau d).

    Permite-mi s i ofer un exemplu de astfel de bucl:

    Nu gseti timp s repari robinetul din baie care picur

    Estimare procentual grad de finalizare 25%

    Pn acum ai ntrebat de instalatori i ai deja 2 numere de telefon.

    Timp necesar pentru finalizare:

    - Sunat instalator 1 i cerut un pre pentru lucrare 5 minute;

    - Sunat instalator 2 i cerut un pre 5 minute;

    - Sunat instalatorul ales i stabilit ziua i ora pentru reparaie 2 minute;

    - Reparaie propriu-zis: 30 minute

    Total = 42 de minute

    E adevrat c se poate ntmpla s mai apar i complicaii pe parcurs, dar ansele s apa-r scad dramatic atunci cnd ai un plan de care te ii.

    Iar din proprie experien tiu c fr un astfel de mini-plan n care cuvntul cheie este claritate, astfel de activiti pot dura de 2, 5 sau chiar 10 ori mai mult. i tind s consume energie sau, mai bine spus, tind s distrug mult energie.

    Cel mai bun moment pentru a practica acest obicei este ntr-o zi de week-end, cnd tii c timpul nu te preseaz i i poi aloca o or pentru a-i descrca buclele pe hrtie i pen-tru a lua o decizie n privina acestora.

  • Pagina 28

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    La ce m ajut nchiderea acestor bucle?

    Poate c i spui n acest moment Ei i... mare lucru! Nu mai picur robinetul de la baie....

    Da, dar efectele se cumuleaz pentru c, dac ai la purtator 10, 20, 50 de astfel de bu-cle viaa ta seamn cu cea a unui pompier profesionist: stingi incendii de diminea- pn seara

    Nu tiu ce crezi tu ns mie asta nu mi sun a via

  • Pagina 29

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Obiectivul nr. 8Cine nu nva din greeli

    este condamnat s le repete

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 30

    Cel mai probabil c ai auzit i tu, de nenumrate ori, c este omenesc s greeti sau c nu exist o reet a succesului fr eec. Dar hai s spunem lucrurilor pe nume:

    Eecul doare!

    Doare atunci cnd nu reueti s iei un examen, doare atunci cnd afacerea ta, n care ai investit ani de zile, intr n faliment, doare atunci cnd i pierzi locul de munc sau cnd eti pus fa n fa cu un munte de datorii fr s ai o surs stabil de venit.

    Pentru muli dintre noi, succesul reprezint idealul ctre care tindem o via ntreag.

    Unii oameni sunt mcinai n mod constant de ideea de a-l atinge... cu orice pre.

    Ce poate rezulta dintr-o asemenea atitudine?

    E simplu: arogan i lips de respect fa de cei ce te nconjoar. Din pcate, muli oameni uit c eecul reprezint o parte din adevratul succes i ne nva s apreciem lucrurile bune din viaa noastr.

    Cand priveti spre unii dintre cei mai realizai oameni, i dai seama c pn i ei au expe-rimentat eecul cndva, au nvat din el, iar asta i-a ajutat s ajung acolo unde se afl astzi.

    S lum un exemplu simplu. Richard Branson.

    Cine este el?

    Unul dintre cei mai realizai oameni din ntreaga lume, cel ce a pus pe picioare brand-ul intitulat Virgin.

    El a picat examene la coal, a avut afaceri falimentare, a euat n ncercarea de a nconju-ra lumea zburnd cu balonul i a intrat ntr-o mulime de datorii. Dar toate aceste eecuri, fie ele mai mici sau mai mari, l-au ajutat s ajung n vrf.

    De ce?

    Pentru c oamenii cu adevrat realizai nva din propriile greeli i folosesc ceea ce au nvat pentru a-i schimba n bine viitorul. Fr eec, succesul e mult mai greu de obinut.

    nvnd din greeli, din ceea ce le-a cauzat, din ceea ce ai fcut n trecut i din ceea ce poi schimba, ai reale anse la un viitor mplinit.

    Ca s te pregteti ai nevoie de urmtoarele:

    - O agend n care i vei face leciile.

    - Un pix, un creion, un stilou sau un alt instrument de scris care i este confortabil.

    - Curajul de a-i asuma responsabilitatea 100% pentru ceea ce se ntmpl n viaa ta.

  • Pagina 31

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Cum fac asta?

    1. Gndete n scris.

    Adu-i aminte de o experien negativ (sau pozitiv) pe care ai avut-o. Poate s fie orice fel de situaie care i vine n minte la momentul respectiv. Apoi, rspunde, n scris, la urmtoa-rele ntrebri ca s te poi ntoarce n timp, la situaia aleas:

    a) Ce am vzut atunci?

    b) Ce am auzit atunci?

    c) Ce am simit atunci?

    2. Noteaz impactul.

    Pe o scar de la 1 la 10, ct de puternic a fost emoia pe care ai simit-o n situaia respec-tiv?

    3. Descrie, n scris, reacia pe care ai avut-o, la momentul respectiv, atunci cnd s-a pe-trecut evenimentul.

    4. Apoi, rspunde, n scris, la urmtoarele ntrebri:

    a) Pe o scar de la 1 la 10, ct de autentic a fost reacia mea extern fa de situaia respectiv?

    Spre exemplu, s lum situaia n care eful i ofer un feed-back negativ ntr-un mod foarte critic pentru calitatea unei sarcini pe care ai ndeplinit-o. Tu tii c ai fcut tot ce i-a stat n putin pentru realizarea, n bune condiii, a activitii dar, cu toate acestea, eful tu i spu-ne c nu i-ai dat tot interesul.

    i, n acel moment, dei n interiorul tu simi c te cuprinde un val de furie pe care vrei s l exprimi n faa efului tu, cuvintele care i ies pe gur sunt: Am neles. M voi strdui s lucrez mai bine data viitoare.

    Aceast reacie extern primete o not de 1, n ceea ce privete gradul de autenticitate pentru c nu este deloc ceea ce i doreai s exprimi.

    b) Care a fost motivul care m-a determinat s am aceast reacie extern?

    c) Dac aceast situaie s-ar repeta, chiar n acest moment, a face ceva diferit? i, dac da, ce anume?

    Fii foarte sincer cnd rspunzi la ntrebarea aceasta pentru c, dac lum ca i exemplu situaia de dinainte, poate c, n acest moment, nu ai suficient curaj pentru a descrca acel val de furie asupra efului tu.

  • Pagina 32

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Dar ai capacitatea de a-i spune, ntr-un mod obiectiv i detaat emoional, care au fost efor-turile pe care le-ai depus pentru ndeplinirea acelei sarcini.

    d) Ce pot s fac, ncepnd de astzi, astfel nct s m asigur c reacia mea va avea o not de autenticitate de la 7 n sus?

    Adic, rspunsul pe care l ai fa de situaia respectiv s fie ct mai congruent cu valorile tale personale.

    Cel mai bun moment pentru a practica acest obicei este fie smbt sau duminic diminea-a, cnd tii c i poi aloca o or de atenie nedivizat doar pentru tine i pentru gndurile i emoiile tale.

    Un mic avertisment...

    Avnd n vedere c, practicnd acest obicei, este foarte posibil s explorezi situaii care au avut un impact emoional foarte mare asupra vieii tale, i sugerez s mai adaugi, la final, o ultim ntrebare, pentru a iei din starea corelat cu evenimentul respectiv:

    Ce pot face n acest moment pentru a-mi crete starea?

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 33

    Obiectivul nr. 9Valorile personale busola care te ghideaz ctre succes

  • Pagina 34

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Valorile personale reprezint acele principii sau caliti care reprezint cine suntem. Nu cine ne-ar plcea s fim, nu cine credem c ar trebui s fim...

    Ele reprezint cine suntem noi n viaa noastr, chiar n acest moment i servesc asemeni unei busole care arat ce nseamn s fii autentic. Cnd i onorezi valorile n mod constant, viaa are semnificaie i ai un sentiment de mplinire.

    Este esenial s ai claritate asupra valorilor din viaa ta. Deciziile importante din via sunt mai uor de luat i rezultatele pe care le obii aduc mai mult satisfacie dac sunt privite prin lentila valorilor personale.

    Las-m s i dau 2 exemple ca s nelegi mai bine cum st treaba cu valorile:

    Un artist are, ca i valori principale, creativitatea, exprimarea liber i unicitatea.

    Un inginer ns va avea, ca i valori principale precizia, logica i coerena.

    Ceea ce este ns important s reii este c fiecare dintre noi avem un set de valori prin-cipale, denumite i valori nucleu care, n contexte diferite (ex. familie, carier, sntate, hobby), este posibil s se interschimbe ntre ele.

    Valorile nucleu formeaz, n aceste contexte, ceea ce se numete o Heterarhie.

    Adic, de exemplu, dac n carier ordinea este: Libertate-Contribuie-Creativitate, n con-textul de familie e posibil ca ordinea s devin Contribuie-Creativitate-Libertate.

    ns, cel mai important aspect este c, n amndou cazurile, valorile nucleu sunt prezente i sunt aceleai, doar ordinea sufer mici ajustri.

    Aadar, valorile sunt principiile pe care le consideri normale, fireti, pe care aproape c nu le mai pui n discutie, considernd c aa trebuie sa fie. Sunt punctele tale de reper n funcie de care iei, contient sau nu, decizii.

    Dificultatea descoperirii valorilor este faptul c nu se vd cu ochiul liber, sunt subnelese, i le poi descoperi doar dnd la o parte, cu rbdare, vlul cu care iureul de zi cu zi te aco-per.

    O persoan care nu i cunoate valorile este asemenea unei brci care plutete n deriv i care i stabilete direcia n funcie de fora valurilor, a vntului sau a altor factori externi.

    Problema este c aceti factori externi te pot duce, prin hazard, ctre o plaj minunat ns te pot conduce i ctre cele mai periculoase stnci care i vor distruge integritatea vasului.

    La polul opus, un om care i cunoate valorile se aseamn cu un submarin care are capa-citatea s vad att ce se ntmpl la suprafa, ct i ce se ntmpl sub nivelul mrii i n aer cu ajutorul periscopului, sonarului i radarului.

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 35

    Avnd aceste instrumente la dispoziie, o persoan care tie foarte clar care i sunt valorile va ti cum s navigheze cu iscuime printre stncile vieii astfel nct s ajung la desti-naia dorit.

    Atunci cnd i cunoti valorile i i stabileti i destinaia, nimic nu te mai poate opri. Eti precum o rachet teleghidat care i atinge inta chiar i n condiiile n care aceasta se afl n permanent micare.

    Atunci cnd i cunoti valorile, este mult mai uor pentru tine s i dai seama dac te afli pe un drum care te va conduce ctre ceea ce i doreti tu sau ctre ctre ceea ce i doresc alii

    i, dac descoperi c drumul pe care te afli nu este unul congruent cu valorile tale, poi oricnd s schimbi direcia pentru c busola ta intern i va spune ncotro trebuie s te ndrepi.

    Ca s te pregteti ai nevoie de urmtoarele:

    - O agend n care i vei nota valorile pe care i le identifici.

    - Un pix, un creion, un stilou sau un alt instrument de scris care i este confortabil.

    Cum fac asta?

    Mai nti este necesar s i identifici cele mai importante valori pentru tine.

    Exist 2 modaliti pe care te invit s le experimentezi ntruct acestea, combinate, te vor conduce ctre valorile tale nucleu.

    1. Rspunde, n scris, la urmtoarele ntrebri:

    a) Ce este important pentru mine n via?

    Dedesubtul acestei ntrebri scrie urmtoarele 4 domenii ale vieii tale pentru care va trebui s oferi un rspuns la ntrebarea de mai sus:

    - Din punctul de vedere al corpului, al mediului tu fizic i al posesiunilor:

    - Din punctul de vedere al minii, al expertizei, al nvrii:

    - Din punctul de vedere al emoiilor, al dialogului interior, al relaiilor cu familia i cu prietenii,

    - Al spiritului, al vocaiei, al misiunii, al conectrii cu sisteme mai largi:

    Scrie ct simi tu c este necesar. Dup ce ai terminat rezum fiecare rspuns n maxim 2-3 cuvinte. Spre exemplu, dac pentru tine este important s ai propria ta surs de venit, ai putea rezuma acest rspuns n independen financiar.

    b) Ce fac efectiv n viaa mea pentru a tri n concordan cu aceste valori?

  • Pagina 36

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    2. Amintete-i o situaie n care te-ai simit foarte inconfortabil.

    Ce se ntmpla n acel context? Cine mai era prezent? Ce emoii simeai n acel moment?

    Scrie despre o situaie ct mai specific astfel nct s poi identifica emoiile.

    Dup ce ai terminat de descris aceast experien inconfortabil, gsete opusul emoiilor negative pe care le-ai simit i care reprezint, de fapt, valori pe care NU i le onorai n acel moment.

    Apoi, rspunde la ntrebarea de la punctul b) referitoare la ceea ce faci n prezent pentru a-i onora valorile tale.

    Dup ce vei realiza ambele exerciii vei descoperi, cel mai probabil, o multitudine de valori care te reprezint. Ei bine, dintre acestea, alege-le pe cele mai importante, pe cele care sunt absolut eseniale pentru tine

    Pe cele pe care, dac nu le respeci, simi c o parte din tine moare

    Acestea sunt valorile tale nucleu, pilonii de rezisten ai Partenonului tu interior i, n momentul n care vei ncepe s i trieti viaa conform acestora, i garantez c nici un fel de intemperie nu te va mai putea opri din drumul tu.

    Dup ce i-ai identificat aceste valori, este necesar s i le i integrezi, la nivel muscular. i pentru a face acest lucru, urmnd principiul repetiia este mama nvturii, zilnic este cazul s i notezi valorile i s rspunzi la ntrebarea de la punctul b).

    Cel mai bun moment pentru a practica acest obicei este dimineaa, la 30 de minute dup ce te-ai trezit. Aloc-i minim 10 minute pentru acest exerciiu.

    tiai c...

    Persoanele care nu triesc n concordan cu valorile lor nucleu au cu 50% mai multe anse de a dezvolta anumite afeciuni de sntate psiho-somatice?

    Spre exemplu, persoanele care au ca i valoare principal libertatea dar nu i-o manifest la adevratul ei potenial sunt predispuse ctre anxietate.

    Sau persoanele care au ca i valoare nucleu iubirea dar care caut mereu n exterior per-soane care s le-o ofere ajung s sufere adesea de tahicardie i angin (dureri n piept).

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 37

    Obiectivul nr. 10Ce ai face dac ai mai avea

    doar o zi de trit?

  • Pagina 38

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pentru acest obiectiv i-am pregtit un material special, rostit de un om extraordinar care a prsit aceast via mult prea devreme... dar care a lsat n spatele lui o motenire inte-lectual i inspiraional care valoreaz mai mult dect companiile pe care le-a fondat.

    Numele acestei persoane este Steve Jobs iar ceea ce urmeaz s citeti mai jos reprezint o parte din discursul pe care acesta l-a susinut la ceremonia de absolvire pentru studenii de la Universitatea Stanford.

    Motivul pentru care i mprtesc acest discurs este pentru c cuvintele rostite de Steve Jobs sunt autentice... Mai precis, sunt ale unei persoane care s-a confruntat, n mod real, cu situaia de a mai avea foarte puin de trit.

    De aceea, ceea ce mi doresc este ca aceste cuvinte s te inspire s i trieti viaa dup propriile tale standarde... i NU dup ceea ce i zic ceilali.

    Cnd aveam 17 ani, am citit un text care spunea ceva de genul: Dac trieti fiecare zi ca i cum ar fi ultima din viaa ta, la un moment dat vei avea dreptate. Citatul m-a impresionat i de atunci, pentru cei 33 de ani care au trecut, m-am uitat n oglind n fiecare diminea i m-am ntrebat: Dac astazi ar fi ultima zi din viaa mea, a vrea s fac ce fac astzi?.

    i atunci cnd rspunsul a fost Nu pentru mai multe zile la rnd, am tiut c trebuie s schimb ceva.

    Ideea c n curnd o s mor a fost cea care m-a ajutat s fac cele mai importante alegeri n via. Pentru c aproape orice - toate ateptrile noastre, tot orgoliul, toate fricile referitoare la eec - toate aceste lucruri plesc n faa morii, lsnd afar singurul lucru care este cu adevrat important.

    Ideea c o s mori este cel mai bun mod n care poi evita capcana fricii c ai ceva de pier-dut. Eti deja dezbrcat. i nu exist nici un motiv pentru care s nu-i urmezi inima.

    Nimeni nu vrea s moar. Chiar i oamenii care vor s mearg n Rai nu vor s moar pentru a ajunge acolo. i, totui, moartea este singura direcie clar spre care ne ndreptm cu toii. Nimeni nu poate scpa de moarte.

    Timpul tu e limitat, aa c nu i pierde vremea trind viaa altcuiva.

    Nu te ngloba n dogme - trind cu rezultatul gndirii altor oameni. Nu lsa zgomotul opiniilor altora s i suprime vocea ta interioar.

    i cel mai important, trebuie s ai curajul s i urmezi inima i intuiia. Ele tiu deja ce i doreti cu adevrat s devii. Toate celelalte lucruri sunt secundare.

    Majoritatea oamenilor c schimbarea adevrat i de durat n via se produce n momen-tul n care i ajunge cuitul la os... dup cum se zice n popor.

  • Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Pagina 39

    Dar nu este deloc adevrat. Nu trebuie s ajungi ntr-o situaie limit care s i pun n peri-col sntatea sau relaiile cele mai importante pentru a te decide s te schimbi.

    Decizia o poi lua chiar acum... n acest moment... practicnd zilnic urmtorul obicei.

    Ca s te pregteti ai nevoie de urmtoarele:

    - O agend n care i vei nota ceea ce este cu adevrat important pentru tine.

    - Un pix, un creion, un stilou sau un alt instrument de scris care i este confortabil.

    - Curajul de a tri n concordan cu ceea ce i dicteaz inima i intuiia.

    Cum fac asta?

    1. Rspunde, n scris, la urmtoarea ntrebare:

    Dac astazi ar fi ultima zi din viaa mea, mi-a dori cu adevrat s fac ceea ce urmeaz s fac astzi?

    Noteaz toate rspunsurile care i vin n minte. Nu omite absolut nimic.

    2. F o schimbare.

    Dac observi c rspunsurile pe care le oferi la aceast ntrebare sunt total diferite fa de ceea ce faci n prezent, schimb ceva. Acioneaz!

    Repet adevrul pe care l-a rostit Steve Jobs n discursul su:

    Timpul tu e limitat, aa c nu i pierde vremea trind viaa altcuiva.

    tiai c...

    Steve Jobs a fost concediat la vrsta de 30 de ani din propria sa firm, Apple, pe care o fondase de la zero, de la vrsta de 20 de ani?

    i mai interesant este faptul c, ulterior, Steve Jobs a fondat alte 2 companii: NeXT i Pixar. Pixar a creat Toy Story i este astzi una dintre cele mai de succes ntreprinderi de animaie din lume.

    Iar compania NeXT a fost cumprat de Apple i tehnologia utilizat n cadrul firmei NeXT a fost cea care a stat la baza renaterii Apple pe pia.

  • Pagina 40

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Nu poi uni punctele dac priveti n viitor

    n ncheierea acestui E-Book, a vrea s i ofer o poveste care sper s i inspire credina c tot ceea ce urmeaz s se ntmple n viaa ta, pe parcursul anului 2013, se ntmpl cu un motiv... iar acest motiv este unul care te va determina ca, n viitor, s ai parte de mai mult mplinire i prosperitate.

    Cel mai probabil c ai mai auzit aceast expresie de o mie de ori... dar nu n modul descris de Steve Jobs n urmtoarea poveste:

    Am renunat la Facultatea Reed dup doar 6 luni, dar am stat aproape de facultate pentru nc 18 luni nainte s o prsesc definitiv.

    Facultatea Reed avea la acea vreme cel mai bun curs de caligrafie din SUA. n tot campu-sul, orice poster, orice titlu i orice indicator erau superb caligrafiate.

    Pentru c renunasem i nu mai eram obligat s merg la cursurile normale, am decis s merg la cursul de caligrafie i s nv cum s scriu frumos.

    Am nvat despre tipurile de fonturi, despre varierea cantitii de spaiu dintre mai multe combinaii de litere, despre ce face caligrafia s fie o art.

    Era frumos, demn de inut minte, subtil artistic ntr-un mod n care tiina nu poate explica. i am gsit acest lucru fascinant.

    N-a fost chiar totul romantic. Nu aveam o camer n care s dorm, aa c dormeam pe po-deaua camerelor prietenilor. Am returnat sticle de Cola pentru cei 5 ceni pe care i primeai napoi pentru returnarea unei sticle.

    i am mers n fiecare duminic seara cei 7 kilometri pn n partea cealalt a oraului, doar pentru a beneficia de o mas gratuit la Templul Hare Krishna.

    Bineneles c, la acea vreme, cursul de caligrafie n sine nu avea nici un fel de aplicaie practic n viaa mea. Dar 10 ani mai tarziu, cnd am dezvoltat primul Machintosh, mi-am amintit toate acele lucruri.

    i le-am integrat n Mac. A fost primul computer care a folosit fonturi extraordinare.

    Dac n-a fi renunat la celelalte cursuri i dac nu a fi avut astfel timp s merg la cursul de caligrafie, Mac-ul n-ar fi avut niciodat mai multe tipuri de fonturi i un scris att de bine proporionat. i, din moment ce Windows doar a copiat Mac-ul, e foarte probabil ca nici un fel de computer s nu fi avut astfel de fonturi.

  • Pagina 41

    Ebook: 10 idei de obiective pentru anul 2013 Dan Luca www.5am.ro

    Dac n-a fi renunat, n-a fi fcut niciodat cursul de caligrafie iar computerele personale n-ar fi avut fonturi att de frumoase ca acum. Bineneles c la acel moment, tnr fiind, era imposibil s unesc punctele.

    Dar civa ani mai trziu, imaginea a fost cu mult mai clar.

    Aa c, nu poi uni punctele dac priveti n viitor. Poi s le uneti doar dac te uii napoi n viaa ta.

    Aa c trebuie doar s ai ncredere c punctele se vor uni cumva n viitor. Trebuie s ai ncredere n ceva - instinctul tu, destinul tu, viaa ta, karma, orice altceva. Abordarea asta nu m-a lsat niciodat balt i a fcut diferena n toat viaa mea.

    Copert 210 Idei De Obiective Pentru Anul 2013 - E-Book Final