zn suceava 29 aprilie 2016

40
SUCEAVA AGENDA TA DE TIMP LIBER 29 APRILIE - 12 MAI 2016

Upload: zile-si-nopti

Post on 28-Jul-2016

232 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

Page 1: ZN Suceava 29 aprilie 2016

SUCEAVA AGENDA TA DE TIMP LIBER

29 APRILIE - 12 MAI 2016

Page 2: ZN Suceava 29 aprilie 2016
Page 3: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY ESSENTIALS DE VĂZUT

3

ÎN REVISTĂ CITY STORIES

HANUL DOMNESC DIN SUCEAVA, O BIJUTERIE MEDIEVALĂ PAG. 6 ȘI 8

CITY CULTLANSARE CĂRȚILOR „BUCATELE LUI CREANGĂ” ȘI „DICȚIONAR AMOROS” PAG. 10

CITY ESSENTIALISCONCURSUL NAȚIONAL DE INTERPRETARE INSTRUMENTALĂ „LIRA DE AUR”, EDIȚIA XXXVII-A PAG. 22

HANUL DOMNESC SUCEAVA EXPOZIȚIA MOLDOVA MEDIEVALA

TROFEUL LIRA DE AUR

3.05EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

„MOLDOVA MEDIEVALĂ” Curtea interioară a Cetății

de Scaun a Sucevei Bilet: 10 lei adulți/ 3 lei

elevi, studenți 10.00-16.00

FOLCLOR FESTIVALUL CONCURS

INTERJUDEȚEAN „VASILE MUCEA”

Căminul Cultural Bilca 13.00

EXPOZIȚIE PICTURĂ „ANOTIMPURI ȘI LOCURI”,

ARTIST DAVID CROITOR Salonul Alb al Casei de

Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei

8.00-16.00

CITY CULTFESTIVALUL- CONCURS INTERJUDEȚEAN DE FOLCLOR „VASILE MUCEA” PAG.24

SPORT„CUPA BUCOVINEI” LA ÎNOT PAG. 30

CITY BREAK-TURISMMUZEUL DE LA FUNDU MOLDOVEI PAG. 32

CURTEA DOMNEASCA DIN SUCEAVA

03.05MEȘTEȘUGURI

TÂRG DE PAȘTE Esplanada Casei de

Cultură Suceava 10.00-20.00

EXPOZIȚIE „CEL MAI MARE DAR

AL PAȘTELUI ESTE SPERANȚA”

Iulius Mall

Page 4: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY CULT CARTE, MUZICA, SPECTACOL

4

SEARĂ EXTRAODINARĂ DE BALET

SEARĂ EXTRAODINARĂ DE BALET

EXPOZIȚIE@ „MOLDOVA MEDIEVALĂ”

Asociația Culturală Spectacol ART în parteneriat cu Teatrul de Balet Sibiu vă invită la o seară extraordinară de balet. Spectacolul este structurat în două părți: Anotimpurile, pe muzica lui Antonio Vivaldi, și Gala Internaţională de Balet, care conține fragmente celebre din diverse epoci ale dansului.

Artistul va fi acompaniat de Symphonic Pop Rock Orchestra. Orchestraţia şi aranjamentul muzical sunt asigurate de Constantin Panaite. Prezentator va fi Liviu Sorinel. Sucevenii sunt invitaţi la un altfel de show, din care nu vor lipsi surprizele muzicale oferite de soprana (pop-operă) Mediana Vlad şi de baritonul (pop-operă) Iordache Basalic. Nu vor lipsi din spectacol piesele foarte cunoscute şi îndrăgite de public: „Ţi-am dat un inel”, „De câte ori să te iubesc”, „Cât de departe”, „Dacă noi ne iubim”, „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, „Primăvara începe cu tine”, „Şi băieţii plâng câteodată”, „Dragostea mea”, „Ochii tăi”, „Întoarce-te acasă”

DESPRETeatrul de Balet Sibiu a fost înfiinţat în anul 2008.

Susţine anual proiecte de anvergură cu participarea mai multor colective artistice și a efectuat deja, în scurta sa existenţă, turnee în ţară şi în străinătate.

Expoziţia vă introduce în atmosfera epocii medievale moldave, perioadă glorioasă în care domnitorii acestui nou stat fondat au ştiut cum să mânuiască tehnica militară, cum să conducă ţara şi cum să o afirme pe plan internaţional. În cadrul expoziţiei sunt prezentate o colecţie de 16 steaguri (replici) cu stema personală a domnitorilor, panouri cu scene istorice, replici ale bisericii de la Pătrăuţi, înălţată de Ştefan cel Mare în 1487 şi a bisericii de la Mănăstirea Putna unde este înmormântat Ştefan cel Mare, replica tronului şi a coroanei de domn, precum şi alte obiecte care amintesc de acele vremuri.

Unde: Casa de Cultură a Sindicatelor SuceavaCând: 27 mai Ora: 20.00Preț: 80 lei / 60 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari

Unde: Casa de Cultură din Gura HumoruluiCând: 7 mai Ora: 19.00Preț 50 lei/ 40 lei elevi, studenși și pensionariInfo: 0745 81.22.71 / 0730 65.07.43

Unde: Curtea interioară a Cetății de Scaun a SuceveiCând: zilnic până pe 18 mai Ora: 10.00- 16.00 Preț: 10 lei adulți/ 3 lei elevi, studenți

Page 5: ZN Suceava 29 aprilie 2016
Page 6: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY STORIES COVERSTORY

6

Hanul Domnesc din Suceava este una dintre cele mai vechi clădiri civile din municipiu. Ea are două nivele (parter și etaj), construite în perioade diferite.În se-colele al XV-lea și al XVI-lea în această zonă se aflau ateliere meșteșugărești (în special ateliere de olari). Pe locul unei clădiri mai vechi, a fost construită la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea o clădire cu parter și pivnițe. Clădirea avea rolul de Han Domnesc, aici fiind adăpostiți oaspeți de seamă, mari negustori, călători străini sau dregă-tori veniți la domnie.

HANUL DOMNESC DIN SUCEAVA, O BIJUTERIE MEDIEVALĂ

CASĂ DE VÂNĂTOARE

În anul 1775, nordul Moldovei a fost anexat de că-tre Imperiul Habsburgic. În perioada stăpânirii aus-triece, în Hanul Domnesc s-a amenajat o casă de vânătoare pentru membri familiei imperiale. Aici poposeau boierii și demnitarii austrieci când se în-torceau de la vânătoare. Clădirii i s-a adăugat un etaj cu 4 încăperi, unde se pătrundea de pe o scară exterioară.După instaurarea regimului comunist în România, imobilul a fost trecut în proprietatea statului, foștii

HANUL DOMNESC DIN SUCEAVA ESTE UN FOST HAN MEDIEVAL CONSTRUIT LA MIJLOCUL SECOLU-LUI AL XVII-LEA ÎN CENTRUL ORAȘULUI SUCEAVA, PE STRADA CIPRIAN PORUMBESCU NR. 5. ÎN PRE-ZENT, AICI FUNCȚIONEAZĂ MUZEUL ETNOGRAFIC DIN SUCEAVA.

proprietari, familia Colomeischi, primind o despă-gubire modică.Între anii 1964-1967, clădirea a fost restaurată de la nivelul pivniței până la acoperiș, aspectul exterior fiind readus la forma originară. S-a urmărit recon-stituirea elementelor de arhitectură interioară de la parter, în fosta bucătărie a hanului, pe locul cup-torului s-a ridicat un altul inspirat din cuptoarele moldovenești, la etaj s-au păstrat grinzile de stejar ale plafoanelor celor două coridoare.

Page 7: ZN Suceava 29 aprilie 2016
Page 8: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY STORIES COVERSTORY

8

COMORILE MUZEULUI

PIESE IMPORTANTE DE ETNOGRAFIE ȘI ARTĂ POPULARĂ

La data de 28 iunie 1968, în clădirea fos-tului han s-a deschis Secția de Etnografie și Artă Populară a Muze-ului Județean Suceava.

În anul 1982 expoziția permanentă a fost re-organizată având ca idee de bază tematică reprezentarea comple-xă a celor 6 zone et-nografice ale județului: Suceava, Fălticeni, Humor, Rădăuți, Câm-pulung și bazinul Dor-nelor.

Clădirea a devenit apoi sediul Muzeului Etno-grafic al Bucovinei.

La parter s-a organizat o expoziție permanen-tă care reconstituie

În camerele de la parter sunt reconstituite mai mul-te încăperi ale unui han medieval.

Pivnița are două încăperi legate între ele printr-un culoar boltit. În prima dintre ele sunt expuse butoa-ie pentru băuturi și pentru alimente, iar în a doua încăpere este amenajată o cramă cu mese și laițe cu obiecte din lemn și ceramică.

La etajul clădirii sunt expuse piese importante de etnografie și artă populară din principalele zone et-nografice ale județului: Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Humor, Câmpulung și bazinul Dornelor.

Sunt de menționat țesături (ștergare, traiste, cos-tume tradiționale, scoarțe, lăicere), haine de blană (cojocel, pieptar, pieptar cu poale), obiecte din lemn (furcă de tors, blidare, tacâmuri), obiecte de ceramică neagră de Marginea și de ceramică smălțuită de Rădăuți, salbele de zestre, ornamente de mărgele, coarne pentru praf de pușcă etc.

atmosfera de epocă a unui han din secolul al XVIII-lea; în holul de intrare sunt expuse piese de harnașament (șei, tarnițe, curele, hamuri) și obiecte legate de transport și vânătoare. Este expusă o căruță, un mic atelier de fierărie cu nico-vală, ciocane, clești.

Page 9: ZN Suceava 29 aprilie 2016
Page 10: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY CULT CARTE, MUZICA, SPECTACOL

10

LANSARE@ „BUCATELE LUI CREANGĂ” ȘI „DICȚIONAR AMOROS”Primul lansat a fost volumul (dintr-o promisă trilogie) „Bucatele lui Creangă”, iar mai apoi readucerea în atenţie a volumului „Dicţionar amoros”, publicat acum 2 ani de inginerului silvic Cezar Straton.„Vreau ca această carte să fie înţeleasă bine. Sunt reţete cu ştaif, dar atât de uşor de preparat de către orice gospodină sau bărbat care vrea să facă o sur-priză femeii iubite. Iubesc bucătăriile de toate na-ţionalităţile. Am adus reţete dinspre ele, dar le-am recreat după gusturile noastre”, a spus chef Tudorel Creangă.El a anunţat şi viitoarele apariţii ale trilogiei: „100 de reţete a la chef”, o carte de reţete de viteză, de preparat

în 10-15 minute, şi „Deserturi româneşti uitate”.De cu totul altă factură, „Dicţionarul amoros” al scriitorului şi publicistului Cezar Straton, inginer silvic. „«Dicţionarul amoros» poate fi perceput ca o lucrare ce cuprinde repere dintre cele mai elocvente dintr-o enciclopedie de necuprins a gândirii despre amor, erotism, sexualitate (plus o variantă luxuriantă de conexiuni a acesteia), începând din antichitate şi până mai ieri, moderată de scriitorul Cezar Straton.

FOLCLOR @ FESTIVALUL CONCURS INTERJUDEȚEAN „VASILE MUCEA”FESTIVALUL-CONCURS, AFLAT LA CEA DE-A V-A EDIŢIE, ARE CA OBIECTIVE CINSTIREA MEMORIEI UNUIA DINTRE CEI MAI AUTENTICI RAPSOZI AI BUCOVINEI, PROMOVAREA TARAFURILOR TRADIŢIONALE DIN BUCOVINA, CONSERVAREA ŞI PROMOVAREA FOLCLORULUI MUZICAL SPECIFIC VETRELOR FOLCLORICE PE CARE LE REPREZINTĂ CONCURENŢII ŞI PĂSTRAREA COSTUMULUI POPULAR TRADIŢIONAL.

Se adresează tarafurilor tradiţionale (alcătuite din 3-7 instrumentişti), care pot să conţină şi solist vocal, pe două categorii de vârstă: copii (10-18 ani) şi maturi (peste 18 ani). Festivalul-concurs se adresează numai artiştilor amatori, iar concurenţii (cu repertoriu

Unde: Căminul Cultural BilcaCând: 3 mai Ora: 13:00

autentic) trebuie să poarte costumul tradiţional din zona pe care o reprezintă.Concurenţii vor interpreta două cântece folclorice, din zona pe care o reprezintă (nu mai mult de 3 strofe), în timpul acordat de 10 minute. Nu este acceptată participarea în concurs cu înregistrări pe suport digital.Pe scena festivalului va evolua în spectacol interpretul de muzică populară Alexandru Brădăţan.sufletele celor plecaţi dintre cei vii. Informaţii suplimentare se pot obţine la Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, str. Universităţii nr. 48, sau tel./fax 0230.530.126.

Page 11: ZN Suceava 29 aprilie 2016
Page 12: ZN Suceava 29 aprilie 2016

RESTAURAREA CURȚII DOMNEȘTI SUCEAVA

Proiectul de reabilitare a ruinelor Curţii Domneşti din Suceava, realizat de municipalitatea suceveană în colaborare cu firma spaniolă

Arena, ar putea beneficia de finanţare de la Uniunea Europeană. Printre soluţiile tehnice propuse de specialiştii spanioli pentru punerea în valoare a ruinelor din centrul Sucevei se numără o serie de rampe circulare de vizitare a complexului arheologic, refacerea parţială a zidurilor Curţii Domneşti, până la ultimele detalii cunoscute din datele istorice existente şi reconstituirea întregului ansamblu arhitectonic în mod virtual. Complexul turistic Curtea Domnească va dispune şi de un minimuzeu, cu spaţii expoziţionale, săli de conferinţe, dar şi o sală specială, în care curtea voievozilor

CITY ESSENTIALS DE VĂZUT

va fi reconstituită în mod 4D, o noutate absolută în România.Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV - XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.

12

Page 13: ZN Suceava 29 aprilie 2016
Page 14: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY CAUSES CAUZE

14

POMPIERII RIDICĂ O CASĂ PENTRU O FAMILIE DIN SIRET

O inițiativă umanitară a reușit să adune laolaltă și să implice comunitatea din Siret. Pompierii din localitate, cu ajutorul Primăriei, au început reconstrucția unei locuințe ce a fost distrusă de un incendiu la începutul acestui an. Pompierii sireteni au curățat terenul pe care se afla casa afectată de incendiu, iar mai apoi au refăcut fundația. Mai multe persoane, impresionate de gestul de umanitate al pompierilor, au sărit în ajutor și au donat materiale de construcție pentru noua locuință. La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, un incendiu de proporții a distrus casa lui Simion Gheletiuc, de 67 de ani, din orașul Siret. Flăcările au mistuit în întregime locuința bărbatului, un fost sportiv de performanță, casă în care acesta locuia alături de soția sa și unul dintre fii.

POMPIERI DEVENIȚI CONSTRUCTORIPompierii, care au intervenit la stingerea focului, au fost impresionați de drama acestei familii și s-au gândit

că trebuie să facă cumva să o ajute. Astfel, Răzvan Tolocan, de la subunitatea de pompieri Siret, a făcut un demers printre colegii săi, iar împreună cu Sorin Stiubianu și Corneliu Boacă, a reușit să atragă mai toți militarii sireteni în această inițiativă civică. Aceștia au contribuit fie cu bani, fie cu materiale, iar mare parte dintre ei participă la propriu la lucrările de ridicare a noii case a familiei Gheletiuc. Primăria a promois că ajută cu ciment, pietriș și alte materiale de construcții necesare. În tot acest timp membrii familiei Gheletiuc sunt cazați într-o cameră de la hotelul stadionului din Siret.

Salvatorii ar dori ca până la sfârșitul verii casa să fie ridicată iar în toamnă, după ce se finalizează interiorul, familia să se poată muta în noua locuință. Cei care doresc pot contribui cu materiale de construcții dar și cu dotări pentru noua casă.

Page 15: ZN Suceava 29 aprilie 2016
Page 16: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY STORIES EDUCAȚIE

16

Page 17: ZN Suceava 29 aprilie 2016
Page 18: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY EVENTS RECOMANDARI PROGRAM

18

VINERI,29.04

10.00-16.00

EXPOZIȚIE TEMPORARĂ„MOLDOVA MEDIEVALĂ”

Curtea interioară a Cetății de Scaun a Sucevei

Bilet: 10 lei adulți/ 3 lei elevi, studenți

14.00

CAMPANIE„TÂRGUL DE VISE AL

IEPURAȘULUI” Aquarius Center din Câmpulung

Moldovenesc

10.00- 22.00

EXPOZIŢIE CU VÂNZARETÂRG OBIECTE HANDMADE

Iulius Mall-partier

10.00OBICEIURI

TÂRGUL DE PAȘTE AL MEȘTERILOR POPULARI

Shopping City

8.00-16.00EXPOZIȚIE PICTURĂ

„ANOTIMPURI ȘI LOCURI”, artist DAVID CROITOR

Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei

10.00-20.00MEȘTEȘUGURI

TÂRG DE PAȘTEEsplanada Casei de Cultură

Suceava

EXPOZIȚIE„CEL MAI MARE DAR AL

PAȘTELUI ESTE SPERANȚA”Iulius Mall

10.00OBICEIURI

TÂRGUL DE PAȘTE AL MEȘTERILOR POPULARI

Iulius Mall Suceava

SÂMBĂTĂ,30.04

23.00ÎNVIEREA DIN ADÂNCURI

Capela Sf. Varvara din Salina Cacica

10.00OBICEIURI

TÂRGUL DE PAȘTE AL MEȘTERILOR POPULARI

Iulius Mall Suceava

10.00-16.00EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

„MOLDOVA MEDIEVALĂ”Curtea interioară a Cetății de

Scaun a Sucevei Bilet: 10 lei adulți/ 3 lei elevi,

studenți

10.00-20.00MEȘTEȘUGURI

TÂRG DE PAȘTEEsplanada Casei de Cultură

Suceava

EXPOZIȚIE„CEL MAI MARE DAR AL

PAȘTELUI ESTE SPERANȚA”Iulius Mall

DUMINICĂ1.05

12.00POEZIE ȘI CÂNTECE PASCALE

„HRISTOS A ÎNVIAT”Sucevița

16.00CONCURS

„HAI SĂ CIOCNIM OUĂ ÎN ȚINTIRIM! ”

Biserica din Calafindești

10.00-20.00MEȘTEȘUGURI

TÂRG DE PAȘTEEsplanada Casei de Cultură

Suceava

LUNI,2.05

20.00BALUL GOSPODARILOR

Căminul Cultural „Zorile” Sadova

EXPOZIȚIE„CEL MAI MARE DAR AL

PAȘTELUI ESTE SPERANȚA”Iulius Mall

10.00-20.00MEȘTEȘUGURI

TÂRG DE PAȘTEEsplanada Casei de Cultură

Suceava

MARȚI,3.05

10.00-16.00EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

„MOLDOVA MEDIEVALĂ”Curtea interioară a Cetății de

Scaun a Sucevei Bilet: 10 lei adulți/ 3 lei elevi,

studenți

13.00FOLCLOR

FESTIVALUL CONCURS INTERJUDEȚEAN „VASILE

MUCEA”Căminul Cultural Bilca

8.00-16.00EXPOZIȚIE PICTURĂ

„ANOTIMPURI ȘI LOCURI”, artist DAVID CROITOR

Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei

10.00-20.00MEȘTEȘUGURI

TÂRG DE PAȘTEEsplanada Casei de Cultură

Suceava

EXPOZIȚIE„CEL MAI MARE DAR AL

PAȘTELUI ESTE SPERANȚA”Iulius Mall

MIERCURI,4.05

10.00-16.00EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

„MOLDOVA MEDIEVALĂ”Curtea interioară a Cetății de

Scaun a Sucevei Bilet: 10 lei adulți/ 3 lei elevi,

studenți

8.00-16.00EXPOZIȚIE PICTURĂ

„ANOTIMPURI ȘI LOCURI”, artist DAVID CROITOR

Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei

EXPOZIȚIE„CEL MAI MARE DAR AL

PAȘTELUI ESTE SPERANȚA”Iulius Mall

JOI,5.05

10.00-16.00EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

„MOLDOVA MEDIEVALĂ”Curtea interioară a Cetății de

Scaun a Sucevei Bilet: 10 lei adulți/ 3 lei elevi,

studenți

8.00-16.00EXPOZIȚIE PICTURĂ

„ANOTIMPURI ȘI LOCURI”, artist DAVID CROITOR

Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei

EXPOZIȚIE„CEL MAI MARE DAR AL

PAȘTELUI ESTE SPERANȚA”Iulius Mall

VINERI,6.05

12.00-20.00ZILELE ORAȘULUI LITENI

IZVORUL TĂMĂDUIRII- POIANA URSULUI și centrul civic

Orașul Liteni

8.00-16.00EXPOZIȚIE PICTURĂ

„ANOTIMPURI ȘI LOCURI”, artist DAVID CROITOR

Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei

10.00-16.00EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

„MOLDOVA MEDIEVALĂ”Curtea interioară a Cetății de

Scaun a Sucevei Bilet: 10 lei adulți/ 3 lei elevi,

studenți

SÂMBĂTĂ,7.05

19.00DANS

SEARĂ EXTRAODINARĂ DE BALET-TEATRU DE BALET SIBIU

Casa de Cultură Gura HumoruluiBilet: 50 lei/ 40 lei elevi, studenși

și pensionari

10.00-16.00EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

„MOLDOVA MEDIEVALĂ”Curtea interioară a Cetății de

Scaun a Sucevei Bilet: 10 lei adulți/ 3 lei elevi,

studenți

DUMINICĂ,8.05

FOLCLORFESTIVALUL FLORI DE MAI

Comuna Iaslovăț

10.00-16.00EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

„MOLDOVA MEDIEVALĂ”Curtea interioară a Cetății de

Scaun a Sucevei Bilet: 10 lei adulți/ 3 lei elevi,

studenți

16.00CÂNTECE PASCALE

Biserica „Sfânta Treime” Arbore

10.00-15.00ATELIERE COPII

KIDS CITY-ART CRAFT- creație și distracție

Shopping City Suceava

19.00DANS

LECȚII GRATUITEIulius Mall Suceava- parter

Page 19: ZN Suceava 29 aprilie 2016

19 CITY BREAK SERVICII

Page 20: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY ESSENTIALS DE VĂZUT

20

Page 21: ZN Suceava 29 aprilie 2016
Page 22: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY EVENTS RECOMANDARI PROGRAM

22

CONCURS@ LIRA DE AUR TROFEUL LIRA DE AUR

Concursu l naţ iona l de interpretare instrumentală „Lira de Aur”, ajuns la cea dea XXXVII-a ediţie. Competiţia se adresează elevilor din ţară şi străinătate aparţinând învăţământului preuniversitar de stat sau particular din clasele III-XII (vioară, pian), clasele V-XII (corzi grave) şi din clasele VII-XII (suflători – percuţie).

Regulamentul competiţiei şi fişa de înscriere se pot descărca de pe site-ul Colegiuldeartasv.ro, la rubrica „Lira de Aur” iar înscrierea în concurs se face până la data de 23 mai 2016.

Se vor acorda premiile I, II, III şi menţiuni pentru fiecare instrument şi clasă, în funcţie de punctajul obţinut. Concurenţii care obţin 100 de puncte vor interpreta o lucrare la alegere într-un spectacol final cu public, în urma căruia comisiile de evaluare reunite vor acorda principalele premii: Trofeul „Lira de Aur”, Premiul „Ciprian Porumbescu”, Premiul „Asociaţiei Culturale Lira de Aur”, precum şi premii speciale celorlalţi finalişti.

Finalistul care va câştiga Trofeul „Lira de Aur” va primi un premiu în valoare de 1000 euro, oferit de Centrul Cultural «Bucovina»”.

Concursul naţional de interpretare instrumentală „Lira de Aur” este organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, Asociaţia Părinţilor şi Absolvenţilor Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava şi Centrul Cultural „Bucovina”. ÎNSCRIERILE SE FAC PÂNĂ PE DATA DE 23 MAI.

Unde: SuceavaCând: 3-5 iunie Info: Colegiuldeartasv.ro

LUNI,9.05

17.00- 20.00VIZITĂ

CETATEA DE SCAUN A SUCEVEI- program de proiecție video

Bilet: 10 lei / 3 lei elevi și studenți

8.00-16.00EXPOZIȚIE PICTURĂ

„ANOTIMPURI ȘI LOCURI”, artist DAVID CROITOR

Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei

10.00-16.00EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

„MOLDOVA MEDIEVALĂ”Curtea interioară a Cetății de

Scaun a Sucevei Bilet: 10 lei adulți/ 3 lei elevi,

studenți

MARȚI,10.05

10.00-16.00EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

„MOLDOVA MEDIEVALĂ”Curtea interioară a Cetății de

Scaun a Sucevei Bilet: 10 lei adulți/ 3 lei elevi,

studenți

17.00- 20.00VIZITĂ

CETATEA DE SCAUN A SUCEVEI- program de proiecție video

Bilet: 10 lei / 3 lei elevi și studenți

8.00-16.00EXPOZIȚIE PICTURĂ

„ANOTIMPURI ȘI LOCURI”, artist DAVID CROITOR

Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei

MIERCURI,11.05

10.00-16.00EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

„MOLDOVA MEDIEVALĂ”Curtea interioară a Cetății de

Scaun a Sucevei Bilet: 10 lei adulți/ 3 lei elevi,

studenți

8.00-16.00EXPOZIȚIE PICTURĂ

„ANOTIMPURI ȘI LOCURI”, artist DAVID CROITOR

Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei

17.00- 20.00VIZITĂ

CETATEA DE SCAUN A SUCEVEI- program de proiecție video

Bilet: 10 lei / 3 lei elevi și studenți

JOI,12.05

10.00-16.00EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

„MOLDOVA MEDIEVALĂ”Curtea interioară a Cetății de

Scaun a Sucevei Bilet: 10 lei adulți/ 3 lei elevi,

studenți

8.00-16.00EXPOZIȚIE PICTURĂ

„ANOTIMPURI ȘI LOCURI”, artist DAVID CROITOR

Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei

17.00- 20.00VIZITĂ

CETATEA DE SCAUN A SUCEVEI- program de proiecție video

Bilet: 10 lei / 3 lei elevi și studenți

La această ediţie nu se percepe taxa de participare. Juriul concursului va fi alcătuit din cadre didactice de specialitate din învăţământul universitar şi preunivesitar, din personalităţi ale vieţii muzicale din ţară şi străinătate.

Page 23: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY EVENTSRECOMANDARI PROGRAM

2323

Page 24: ZN Suceava 29 aprilie 2016

24

NAN BY DANINA LINE ÎN IULIUS MALL Brandul NAN by DaninaLine, apărut pe piața produselor de îmbrăcăminte pentru copii încă din 2007, este unul aparte, 100% românesc, produs în România, pentru România, cu forță de muncă românească, crescut frumos, de la un an la altul, cu drag și multă muncă Hăinuțele marca NAN by Danina Line s-au impus de-a lungul timpului prin calitatea deosebită a materialelor, 100% naturale, printr-un design ce impune mărcii modele moderne, vesele, trendy, haioase, cu imprimeuri unice dar și prin raportul calitate preț excelent. Practic sunt hăinuțe pentru mai multe generații.Produsele NAN by Danina Line, destinate copiilor de la 0 la 10 ani, fetițe și băieți, sunt fabricate cu aceeași grijă pe care o acordă mama pruncului ei, sunt confortabile, catifelate, foarte rezistente la purtat și la spălări repetate, dar mai ales … “sunt cusute cu multă dragoste”. Nu în ultimul rând, începând cu 2014, DaninaLine este singurul producător român care deține licența de a produce hăinuțe Disney. Modele sunt, deasemenea, creații proprii, dar personajele care înnobilează produsele sunt cele cunoscute din desenele animate. Produsele sunt disponibile în noua locație din Iulius Mall Suceava, la etaj, în zona cinematografului. Puteți alege modele de body, salopete, cămășute dar și pantaloni, rochii, hanorace pentru purtat atât în interior cât și exterior, în culori diverse. Și dacă nu găsiți chiar tot ceea ce doriți în magazin, accesați site-ul firmei, www.daninaline.ro. Orice comandă lansată online poate fi livrată gratuit în magazinul firmei din Suceava. “Alegerea hainelor pentru cei mici nu este doar o problemă de gust, ci și una de calitate. Am găsit aici haine de bumbac cu care chiar merită să îți îmbraci copiii” sau “Îmi place că sunt hăinuțe bine croite, vesele, dar cel mai mult m-a impresionat calitatea materialelor. Sunt dintr-un bumbac de foarte bună calitate și e foarte important mai ales când hăinuțele vin direct pe pielea copilului” - sunt doar câteva opinii ale mămicilor care au trecut pragul magazinului.

Brandul NAN by Danina Line este dovada că și în România se poate. Se poate construi, se poate munci cu pasiune, se poate oferi calitate fără compromisuri. Și căutăm să demonstrăm acest lucru în fiecare zi, cu fiecare articol pentru copii care iese de pe linia de producție.

CITY ESSENTIALS DE VĂZUT

Unde: Iulius MallTel: 0751 302 072 E-mail: [email protected]: www.daninaline.ro

Page 25: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY EVENTSEVENIMENT SPECIAL

25

Unde: Iulius MallTel: 0751 302 072 E-mail: [email protected]: www.daninaline.ro

Page 26: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY EVENTS RECOMANDARI PROGRAM

26

Page 27: ZN Suceava 29 aprilie 2016
Page 28: ZN Suceava 29 aprilie 2016

28 CITY FOOD GASTRONOMIE

AristocratScheia,

Str. Humorului,

Nr. 141 A

0330.803.800

Casa de PiatrăŞcheia,

Str. Humorului 961

0230.526.854

CinaCentru Vechi

Rafinament Clasic

Centru, Str. Vasile Bumbac

0749.222.202

Centru, Str. V. Alecsandri, 9

0230.220.964

Colibri

Burdujeni, Str. Amurgului 1A

0230.516.072

Conacul Domnesc

Şcheia, Str. Agronomului

445

0230.526.966

FarestinBurdujeni,

Str. Amurgului, 5

0722691710, 0721991968

KFC SCS, B-dul Unirii

0230.516.441

LatinoCentru,

Str. Curtea Dom-nească

0230.523.627

Look Up PUBMihai Viteazul,

Nr.27Tel: 0230.252.598

Lounge Restaurant, Bar

& More Casa de cultură

0755.181.968

MadoIMC,

Str. Calea Unirii, Nr 22

Mc Donald’sStr. Ana Ipătescu, 10

0230.206011

Mc Donald’sIMC, Str.

Calea Unirii, Nr 22

Medieval GurmandIMC, Str.

Calea Unirii, Nr 22,

0330.803.803

MesopotamiaIMC, Str. Calea

Unirii, Nr 22,

Restaurant Mosaik

Blv. Sofia Vicoveanca, 68

0230.220.099

Murilo Str. Universitatii, 19

0758.796.464

NistruObcini,

Bd. 1 Decembrie 1918

0744.787.702

OSCAR WILDE Irish Pub

&Restaurant Str. Ştefan

cel Mare, Nr. 26.

0751 350 575 0330 803 102

PadrinoStr Universităţii 15

0742.365859

Santa FeStr. Prefect

Gavril Todiraş, 0330.101191

SHANHAY BARIMC, Str Calea

Unirii, Nr. 22,

SpartanIMC, Calea Unirii 22

Steam BistroMarasesti 48B

(Vis-a-vis de Liceul

Pedagogic) 0753.833.969 0230.558.357

Program L-V 8-24

S-D 10-24

Taco Loco Str. Vasile

Bumbac

0230.220.032

Restaurant Hotel Zamca

Zamca, Str Zam-ca, Nr 28A,

0230 520 985, 0230 521 577

UnionStrada Ana

Ipătescu, Nr. 7 (bloc turn Union

parter) vis-a-vis de McDonalds

Tel: 0737 001 913 FB: union.

restaurant.sv

Restaurant Vama Veche

Str. Aleea Vamii, nr.7, Scheia

230.526.939,

Versus B-dul 1 Mai,

Nr.2A.

0752 624 723 0330 803 565

Page 29: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY FILMS PREMIERE

29

PREMIERĂ: CAPTAIN AMERICA: RĂZBOI CIVIL

Guvernele lumii vor să dețină controlul asupra supereroilor și lansează o lege

mondială care îi face pe aceștia să se împartă în două tabere. O parte dintre supereroi, în frunte cu Captain America, cred că Răzbu-natorii trebuie să rămână liberi și să apere omenirea, iar cealaltă parte, condusă de Tony Stark (Iron Man) sprijină supravegherea gu-vernamentală și e de acord cu reorganizarea grupului.

Astfel începe Războiul Civil. Eroii își vor da seama la un moment dat că în timp ce se

luptă între ei, altceva mult mai important se întâmplă. De partea Căpitanului sunt Falcon, Ant-Man, Winter Soldier, Hawkeye și Scarlet Witch, iar împeună cu Tony Stark luptă Black Widow, War Machine, Black Panther și The Vision.

Filmul va fi o premieră în istoria

cinematogra-fiei pentru

că niciodată nu s-a folosit un ansamblu

de actori cu roluri

principale ca în această

producție. „A trebuit să ne împărţim în două tabere,

deoarece fiecare actor

este renu-mit” - Kevin

Feige.

TRIVIA

6 MAI

TRAILER

ACŢIUNE, SF, THRILLER

CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR3D, IMAX 3D, 4DX și Dolby Atmos

Regia: Anthony Russo, Joe RussoCu: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Elizabeth OlsenGen: Acţiune, SF, ThrillerDurata: 146 minutePremiera: 6 maiDistribuit de: Forum Film România

SC

AN

EA

AIC

IP

EN

TRU

TR

AIL

ER

SUPEREROII S-AU ÎMPĂRȚIT ÎN DOUĂ TABERE CONDUSE DE CAPTAIN AMERICA ȘI IRON MAN

Page 30: ZN Suceava 29 aprilie 2016

30 CITY LIFESTYLE SPORT

ÎNOT@ „CUPA BUCOVINEI”

CLASAMENTSportivii CSŞ Suceava s-au impus în majoritatea probelor din competiţie, ei reuşind să obţină 11 din cele 14 titluri de cel mai bun sportiv/sportivă pe categorie de vârstă.În clasamentul general pe cluburi pe primul loc s-a clasat CSŞ Suceava, urmată de CS TIBI Bistriţa, iar pe poziţia a III-a, la egalitate, CSŞ Gura Humorului şi Sporting Club Piatra Neamţ.

La start s-au aliniat peste 190 sportivi care au reprezentat 12 cluburi din 8 judeţe: CSŞ Suceava, CSŞ Gura Humorului, AQUA CLUB Fălticeni, USV Suceava, H2O Târgu Mureş, Liceul cu Program Sportiv Baia Mare, Clubul Sportiv TIBI Bistriţa, Clubul Delfinii Turda, Clubul Junior Swim Iaşi, Clubul Sportiv DELMADI din Piatra Neamţ, Sporting Club Piatra Neamţ şi Liceul cu Program Sportiv Bacău.

Bazinul Şcolii Gimnaziale Nr. 3 din Suceava a găzduit a XXIII-a ediţie a concursului de înot „Cupa Bucovinei”.

„Toţi sportivii CSŞ Suceava au înotat excelent, şi când spun toţi nu mă refer doar la cei 11 care au obţinut titlul de cel mai bun, ci mă refer la întreg lotul CSŞ. Sper să vină la antrenament cu aceeaşi plăcere, iar la apropiatele campionate naţionale să reuşim o figură frumoasă”, profesorul Cezar Moscaliuc.

Page 31: ZN Suceava 29 aprilie 2016
Page 32: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY BREAK TURISM

32

MUZEUL DE LA FUNDU MOLDOVEI

MANIFESTĂRI CULTURALE

O adevărată emblemă localităţi Fundu Moldovei o constituie Muzeul lui Andron Andronicescu, înfiinţat din iniţiativa şi pe

cheltuiala sa de acest gospodar vrednic al comunei, încă din anul 1988.

Clădirea special construită, în stil bucovinean, de familia lui Andron şi Ileana Andronicescu, adăposteşte un muzeu, alcătuit după toate cerinţele, datorită şi implicării profesorului Marcel Zahaniciuc, directorul Muzeului „Arta lemnului” din Câmpulung, membru al acestei familii. Sunt expuse obiecte de port, obiecte folosite în gospodăria ţărănească, unelte de vânătoare, obiecte de stână, adevărate comori ce vorbesc despre munca şi obiceiurile ţăranului de la munte, nu numai din zilele noastre ci de pe vremea moşilor şi strămoşilor acestor oameni.

Pe lângă obiectele expuse în muzeu, pe care le-au văzut şi admirat până acum sute de vizitatori, printre ei multe personalităţi de vază ale ţării şi de peste hotare (i-am numi doar pe academicianul Eugen Simion, pe

etnologul Romulus Vulcănescu, pe vestitul folclorist Emilia Comişel, pe scriitorul moldovean Grigore Vieru, multe personalităţi din judeţ şi din alte zone ale ţării), periodic, muzeul găzduieşte manifestări culturale importante cum ar fi Festivalul naţional „Buna Vestire”.

Unul dintre vizitatori a scris în cartea de onoare a muzeului: „Câtă vreme vor fi în spaţiul românesc al Bucovinei istorice oameni cu dăruirea şi sacrificiul asemenea celor din familia Andronicescu, naţia română nu va pieri ci va dăinui mereu” (prof. Gheorghe Rusu).

Page 33: ZN Suceava 29 aprilie 2016

33 CITY ESSENTIALS RECOMANDĂRI

Page 34: ZN Suceava 29 aprilie 2016

Apropo CafeBancă,

Str. Republicii, Nr. 10

0330.111725

L-V 8:00 – 23:00, S-D 09:00-23:00

Pub La BibliotecaBd-ul 1 Mai nr 4

Tel: 0230.530.296

Club Vstr. Nicolae

Bălcescu Nr 2

0731.111.452, www.club-v.ro L-D: 8:00-02:00

La FierărieMărăşeşti,

Str. Mărăşeşti

0771.262.251

L-D 12:00 – ultimul client

La Fontana Calea Uniri nr 22

parter Iulius Mall rezervări

0749330233

Lounge Restaurant, Bar

& More Casa de cultură

0755.181.968

Music PubPoliclinică,

Str. Mihai Viteazul , Nr. 40,

0230.212.130

L-D 08:00 – 23:30 S – D 10:00 – 23:30

OSCAR WILDE Irish

Pub&Restaurant

Str. Ştefan cel Mare, Nr. 26.

rezervări: 0751 350 575 sau 0330

803 102

L-J 08:00-24:00 V 08:00-UCL

S 11:00-UCL, D 11:00-24:00

PadrinoStr Universităţii,

Nr 15

0742.365859

Red CafeCentrul Comercial

Zimbru, 0745510488

L-V 09:00 -22:00, S 09:00 – 16:00, D 09:00 – 14:00

CITY NIGHTLIFE BARURI, CLUBURI, CAFENELE

34

Ramayana CafeBd-ul 1 Mai Nr 2

Suceava

RAI CAFFESuceava, cartier

Obcini

Program: 08.00-24.00

SAKURAStrada Cireşoaia,

nr. 1

0755 660 000

8.00 - 22.00

Sueta Cafe SCS, Calea Unirii

27B

L-D 09:00 – 22:00

Salszburg Caffestr. Stefan cel

Mare nr 28

0330.803.935,

L-J: 8-22, V:8-23, S: 9-23, D: 9-22

Smart CaffeShoping City

Suceava, Calea Unirii nr 27B

L-D: 9-22

VERSUS Bar&RestaurantB-dul 1 Mai, Nr.

2A.

0752 624 723 sau 0330 803 565

L-M 08:00-24:00, J-V 08:00-06:00

S 11:00-06:00, D 11:00-24:00

4 MeseObcini, Calea

Obcinilor

L-D 07:00 – 23:00

Page 35: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY EVENTSRECOMANDARI PROGRAM

35

film

Page 36: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CINEMA CITY SUCEAVAIulius Mall Suceava, Calea Unirii nr. 22www.cinemacity.ro, 0330 403 188Cinema City își rezervă dreptul de a opera modifi cări în program

AVENTURI AV ACŢIUNE AC ANIMAŢIE AN COMEDIE CO DRAMĂ DR FANTASTIC FA THRILLER TH HORROR H

LEGENDA

Titlu Film Română/Original Rating Gen Dimineaţa10:00 - 13:00

După-Amiază13:00 - 17:00

Seara17:00 - 24:00

PREMIERĂATAC DE ZIUA NAȚIONALĂ 2D/BASTILLE DAY 2D

N-15 AC

V, D, Ma - J 14:50, 16:00 18:10, 20:10, 22:20

S 11:10 13:20, 16:00

L 12:30 14:50, 16:00 18:10, 20:10, 22:20

PREMIERĂROBINSON CRUSOE $ DUBLAT/ROBINSON CRUSOE $

AG AN

V, Ma - J 13:00, 15:00 17:10

S 11:00 13:00, 15:00

D 15:00 17:10

L 11:00 13:00, 15:00 17:10

PREMIERĂROBINSON CRUSOE 2D DUBLAT/ROBINSON CRUSOE 2D DUBBED

AG AN

S 11:30

L 12:10

MISTERUL ÎNALȚĂRII 2D/RISEN 2D AP-12 DR,ACV, D - J 17:00, 19:20, 21:50

S 15:30

MR. RIGHT. UN IUBIT...MORTAL 2D/MR. RIGHT 2D

N-15 AC,CO

V, L - J 15:40 17:50, 20:00, 22:00

S 16:00

D 14:20 17:50, 20:00, 22:00

RĂZBOINICUL VÂNĂTOR ȘI CRĂIASA ZĂPEZII $/THE HUNTSMAN : WINTER'S WAR $

AP-12 AC

V, D, Ma - J 15:10 17:30, 19:50, 22:10

S 12:40 15:10

L 12:40 15:10 17:30, 19:50, 22:10

SHEEP AND WOLVES $ DUBBED/UN LUP PRINTRE OI DUBBED

AG AN,CO

V, D, Ma - J 14:00

S, L 11:50 14:00

CARTEA JUNGLEI $/ THE JUNGLE BOOK $

AP-12 AV,DRV, D - J 14:30, 16:50 20:50

S 13:30, 15:50

CARTEA JUNGLEI $ DUBLAT/JUNGLE BOOK $ DUBBED

AP-12 AV,DR

V, Ma - J 13:50, 16:10 18:30, 19:10

S 11:00 13:20, 15:40

D 14:00, 16:10 18:30, 19:10

L 11:40 13:50, 16:10 18:30, 19:10

ȘEFA 2D/ THE BOSS 2D AP-12 COV, D - J 19:10, 21:20

S 15:50

CRIMINAL 2D/CRIMINAL 2D N-15 AC,DR

V, L - J 14:10 18:50, 21:10

S 13:30

D 16:30 18:50, 21:10

NUNTĂ A LA GREC 2 2D/ MY BIG FAT GREEK WEDDING 2 2D

AG CO V, L - J 16:40

BATMAN VS SUPERMAN: ZORII DREPTĂŢII $/BATMAN VS SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE $

AP-12 AC,AV V, D - J 21:30

KUNG FU PANDA 3 $DUB/KUNG FU PANDA 3 $DUB

AG AC,AN S, L 11:20

ZOOTROPOLIS $ DUBLAT/ ZOOTOPIA $ DUBBED

AG AC,AN

V, MA - J 13:20 18:20

S 11:10 13:40

D 15:30

L 12:10 13:20

29 APRILIE - 5 MAI 2016

Page 37: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY FILMS PREMIERE

37

Page 38: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY CULT HOROSCOP

Publicitate naţională

Valeria Iliescu, Regia MGSI [email protected]

EDIŢIA de SUCEAVAapare bilunar - gratuit, nr. 21, (207), 29 aprilie - 12 mai 2016

Editată de: SC DASIN MEDIA SRLDirector Revistă: Daniel Drăgoi0724 313 485, [email protected]: Mihaela I. Bucsinescu, [email protected]ţie: Marian Onofrei0742 194 560DTP: Robert Aldulea

Ediţiile Zile și nopţi în România: 235.000 exemplare lunar. Săptămânale: Bucureşti, Cluj,Timişoara/Arad. Bilunare: Braşov (Poiana Braşov, Valea Prahovei, Bran-Moeciu), Sibiu (Mediaş), Iaşi, Bacău/Piatra Neamţ/Roman, Baia Mare, Satu Mare, Galaţi/Brăila, Oradea (Felix, 1Mai), Ploieşti (Câmpina, Breaza), Piteşti, Bistriţa, Suceava (Rădăuţi). Lunare: Vâlcea.

Dacă doriţi să semnalaţi un eveniment: e-mail [email protected]. Redacţia nu îşi asumă responsabilitatea pentru modificările survenite ulterior.

Suplimente lunare Zile şi Nopţi:

38

berbec

leu

săgetător

În cazul în care nu ai încă o le-gătură stabilă, oportunitățile sentimentale ce ar putea sur-veni în această perioadă par să aibă tangență cu profesia și, cel mai probabil, cu o persoa-nă stabilă emoțional și finan-ciar. Sănătatea nu este chiar punctul forte al Berbecilor în luna mai 2016.Ai grijă de tine, fiindcă terenul este sensibil!

Senzualitatea, setea de tandrețe și nevoia de dragoste se impun cu forță și pot să-ți modeleze motivațiile și țelurile perioadei. Nu-ți este deloc greu să seduci, să cucerești, să atragi, iar atenția ți se îndreap-tă spre persoane strălucitoare, demne de admirat, sexy. În unele situații, viața relațională a Leilor se intersectează cu cariera sau cu ambițiile sociale.

Se poate ca tu și perechea să lucrați ceva împreună sau să împărtășiți anumite responsabilități, mai multe sau mai importante ca altă dată. Și o faceți cu plăcere, chiar dacă se mai nasc pe ici-colo discuții sau neconcordanțe în comunicare.

Se mai poate să întâlnești pe cineva cu ocazia unei reuniuni profesionale sau a unei deplasări în interes de serviciu

taur

fecioară

caprion

gemeni

balanţă

vărsător

rac

scorpion

pești

Taurii manifestă un inte-res mărit pentru cochetărie și eleganță, au o mai mare deschidere către flirt și că-tre inițierea unor noi legături amoroase. Faptul că Mercur, stăpânul casei erotismului Ta-urului, se află tot în Taur și face o conjuncție cu Venus, poate anunța o frumoasă împlinire sentimentală. Dacă ești în cău-tarea unei perechi, acum o poți găsi mai ușor.

Este drept că Saturn încearcă să îți pună unele piedici sau poate supune relația unei încercări, dar, în ansamblu, configurațiile benefice sunt multe și puternice, așa că bi-nele va birui.

Eventualele inconvenientele pot să fie legate de părinți, proprietăți sau locuință. Lu-crurile încep să se așeze – și se așază în favoarea ta

Trigoanele pe care le aruncă Pluto și Jupiter către triada Soare-Venus-Mercur adaugă intensitate și nesaț.

În această ambianță mustind de erotism și senzualitate, poate izbucni oricând o nouă pasiune. Dacă ai deja o legă-tură stabilă, poți descoperi alături de cel drag noi dimen-siuni ale simțirii amoroase

E destul de complicat... Cu Marte retrograd și cu Saturn în casa relațiilor Gemenilor, luna mai 2016 nu stă sub cele mai fericite auspicii.Pot să apară dificultăți în interiorul relației, sau relația să treacă prin mo-mente dificile din motive exte-rioare. Sau poate că perechea întâmpină unele încercări.Totuși, lucrurile nu sunt atât de rele cum ar părea. Până la urmă, se aranjează.

Mersul retrograd este ne-firesc, deci poate antrena situații insolite. Acestea pot fi supărătoare, incomode, frustrante sau pur și simplu surprinzătoare.Nu este ex-clus să se reactiveze o pro-blemă de cuplu mai veche sau să reapară în viața ta o fostă dragoste. Există și ris-cul unor blocaje sau conflic-te. Oricum, este puțin pro-babil ca lucrurile să decurgă conform așteptărilor.

Ultima decadă este dedicată iubirii pasionale, extrovertite, descătușate, fiindcă Soarele intră în casa erotismului Vărsă-torului pe 20 mai 2016, iar pe 24 este urmat de Venus.

Cuvintele-cheie ale lunii mai 2016 pentru Vărsători sunt: amor, sex, plăcere, distracție. Luna mai 2016 te atrage către investiții, către achiziționarea unui sediu sau a unei locuințe.

Oportunitățile apar mai ales în decursul participării la activități colective: reuni-uni, congrese, conferințe, festivități, acțiuni în cadrul unor organizații, proiecte de grup ș.a.md.Dacă ai deja pereche, in luna mai 2016 munciți împreună, dar vă și distrați pe cinste!Pare să-ți meargă cam greu cu munca în luna mai 2016.

Pentru Scorpioni este o peri-oadă de socializare febrilă. Te vezi cu multă lume, participi la diverse evenimente colective, legi colaborări etc. Toate as-tea contribuie la crearea unor împrejurări prielnice aflării dragostei sau înfloririi ei, dar și fericirii și bunei înțelegeri. Comunicarea este un factor determinant, iar luna mai 2016 poate aduce Scorpionilor clari-ficări dorite sau necesare.

În a doua parte a lunii mai 2016 așteaptă-te la un eveniment important sau la o schimbare de situație, fiindcă Mercur își reia mersul direct pe 22 mai.Comunicarea, drumurile și/sau preocupările intelectuale sunt esențiale pentru viața de cuplu a Peștilor pe tot parcursul lunii mai 2016. Banii îi faci mai ales împreună cu ceilalți sau cu ajutorul lor.

Su

rsa:

ww

w.e

astr

olo

g.r

o

Page 39: ZN Suceava 29 aprilie 2016

CITY FILMS PREMIERE

39

Page 40: ZN Suceava 29 aprilie 2016